Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Bútor, mintázat színe
Fogyasztóvédelem Fórum > Hagyományos termékvásárlás > Bútorok
cujoo
BUÉK mindenkinek, üdv.
A következő dologba szaladtam bele: vettem egy telefonasztalt a Domus-ban,
nem nagy tétel, ~ 20E ft, bár ez nem hiszem, hogy tényező lenne.
A probléma vele a következő. Az alapszíne sötétbarna fa, rajta fastett mintákkal.
Az áruházi kiállított darabon a minták, (amik végigfutnak az asztalka teljes elején függőlegesen), világos színűek, kb világosbarna. Míg azon, amit én kaptam, és ez természetesen a csomagolás miatt csak otthon derült ki, fekete.

Lehet, hogy nem tűnik nagy problémának, viszont:
- a kiállítási darab formájának, megjelenésének ismeretében választottam ezt a típust
- magyarul nem azt kaptam, amit kínáltak. Piros autó helyett kék autó, az én szemléletem szerint.

Kötelezi-e ez valamire is az áruházat szerintetek, illetve a fogy.véd. törv szerint?

köszi
FVF
Igen, erre hivatkozva vissza lehet vinni a terméket. Megtévesztésnek minősül, amennyiben nem hívták fel a vásárló figyelmét az eltérésre.
cujoo
Udv,

Ez eddig jol hangzik smile.gif
Ket kerdes:
1.) ilyenkor kit terhel a szallitas koltsege? Kinek a feladata a csere intezese?

2.) Mi a teendő akkor, ha ezt visszautasitjak?
Letezik olyan, hogy hivatalos FVF allasfoglalas adott esetrol, amit be lehet nekik mutatni?

Koszi a valaszt

cujoo
FVF
Nem létezik állásfoglalás, azt minden esetben kérni kell. Jogszabályok léteznek, melyeknek érvényt kell szerezned. A kérdés az, hogy van-e jótállás a bútorra, vagy nincsen? Mert a jótállási feltételekben benne van, hogy ki szállítja, szavatossági reklamáció esetében nem köteles a kereskedő elszállítani semmit.
cujoo
(FVF @ 2005 Jan 7, 10:35 AM)
Nem létezik állásfoglalás, azt minden esetben kérni kell. Jogszabályok léteznek, melyeknek érvényt kell szerezned. A kérdés az, hogy van-e jótállás a bútorra, vagy nincsen? Mert a jótállási feltételekben benne van, hogy ki szállítja, szavatossági reklamáció esetében nem köteles a kereskedő elszállítani semmit.

Természetesen van jótállás, benne van, hogy a javitásokat lehetőség szerint a helyszinen kell elvégezni, ha ez nem lehetséges, akkor a elszállításról a jótállásra kötelezett gondoskodik.

A gondom az, hogy az áruház elutasítja a fenti színeltérés hibaként kezelését. Az ők álláspontja, amit én nem tudok elfogadni, hogy
- ez olcsó termék, sorry
- a megvásárolt bútorok mintázata esetenként eltérhet a kiállított darabétól.

Szerintem ez nonszensz, ha veszek egy tök szimpla piros (sárga, kék,zöld stb) autót, akkor azon ne legyenek fekete csíkok, mert nem azt vettem meg. És ami a legjobban zavar, a hivatkozás arra, hogy ez olcsó termék, vegyek spanyol bútort 200E ft-ért, akkor már reklamálhatom a színeltérést:(

Tehát a kérdésem a fentiek ismeretében (jótállás van, az áruház nem ismeri el a hibát), mi a teendő? Nem szeretnék nagy hajcihőt, viszont annyiban sem hagynám a dolgot.
FVF
Kérni kell a cserét eredetire. Ha az áruház ezt nem teszi meg, akkor Békéltető Testülethez lehet fordulni (ingyenes) vagy bírósághoz. Ehhez azonban bizonyítékra van szükség abban a témában, hogy mi is volt kirakva. Anélkül eléggé nehéz, mert nincsen arra bizonyíték, hogy mit láttál.
koszab
Tisztelt Tagok!
Kedves Máté!

Egyre jobban tetszik ez a fórum, biztosan közléskényszerem van biggrin.gif

Én is belefutottam bútorhibákba.
Hat hónapon belül vásároltam egy bútort, egy reprezentatív üzletben. A kiállított darab -utólag visszaemlékezve- sértetlen, jó állapotú (szerelve), ott abban a környezetben, abban a megvilágításban tökéletes választásnak tünt.

No akkor az élet...
Iszonyú csúszással megérkezett a bútor. Hozták, szerelték, nem volt teteje biggrin.gif
Egyszerűen hiányzott a csomagból, mivel Lengyel gyártmány...
X idő után újra kiszállás, két garnitúra tetőrész, egyik sem jó biggrin.gif

Akkor még belenyugodtam ebbe, mert a barátom bútorasztalos, meg tudja oldani.
Elhívtam és a feketeleves:

A bútor gyakorlatilag papír. Úgy tudnám leírni Nektek, hogy egy installáció, egy díszlet egy szappanoperában...

A fiókok pár darab fehérnamű alatt szétestek. Az ajtók leszálltak, be nem lehet tartósan állítani, így a papírkorpuszt borító fóliát (vastagabb papír) felsértik.
Nem ragozom tovább, ma teszem meg a lépéseket, hogy mind az esztétikai, mint a funkciókat érintő hibákat lefotózom, egy levél, kérem a javítást, de legszívesebben megválnék ettől a remek terméktől.

FVF! Jók a tervezett lépéseim?

Üdvözlettel Szabolcs
Paa
Szia!

Megkérdezhetem, hogy hol vetted azt a lengyel bútort?

Mert én is vettem egy lengyel szekrénysort, ugyanúgy csúszással, jött, ráadásul amikor megérkezett, akkor derült ki, hogy az egyik elemből kettőt hoztak egy másikból pedig nem jött, ráadásul anélkül össze sem lehetett állítani, tehát újabb 4 hétig amíg megérkezett a hiányzó darab, gyakorlatilag nem volt bútor a szobámban(a régit addigra már elszálítottam, hogy legyen hely az újnak), aztán amikor végre teljes volt a készlet, újabb apróságok derültek, ki, pl nem volt lekerekítve a hátlap(a boltben a kiállított darabnak le volt), meg nem volt elég alkatrész összeszerelni, üveget is csak az egyik üveges szekrényhez adtak a másikhoz nem, a polc nekem is szétesik, és az ajtókat sem lehet rendesen beállítani...
koszab
Kedves Paa!

Amit leírtam vállalom, de bízva a cég lojális hozzáállásában, valamint félve attól, hogy ezt olvassák privátban válaszolok.

Ha számomra nem kedvező az ügyintézésük, akkor public-ban is leírom. A hibák valósak, mértéküket nem túloztam el, sőt...

Csak szeretnék végre egy bútort crybaby.gif

Szabolcs
Paa
Köszi, én nem ott vettem az enyémet...

Egyébként valaki el tudja mondani, hogy mit tudok akkro csinálni, ha egy kb 1,5 éve vásárolt kihúzható ágyikó összes(!) rugója majdnem egyszerre(pár héten belül) tönkrement? Egyébként ugyanonnan van, ahonnan a fentebb leírt bútor...

Még nem kerestem elő a számlát meg ezeket, de egy ilyen bútorra azért egy évnél több garanciát szokás adni, ugye? Én legalábbis nem 1,5 évre vettem... Van erre valami szabályozás? Hogy mennyit kell rá minimum adni, vagy mit lehet ilyen esetben tenni?

Megköszönném, ha valaki leírná, hogy ilyenkor mit tudok tenni, vagy ha hosszú lenne leírni, az is elég ha megmondjátok hol tudok utána nézeni, köszi.
Joooe
Ha jól tudom bútorra nincs kötelező jótállás, de ha lenne is, az 1 év lenne. Persze ennél többet is vállalhattak, keresd elő a számlát, esetleg jótállási jegyet, és akkor tudsz biztosat. Jótállástól függetlenül van 2 év szavatosság, de mivel az első fél év már bőven letelt a bizonyítási teher rajtad van. Bizonyítanod kell, "hogy a meghibásodás oka nem a termék rendeltetésellenes használata, hanem olyan körülmény, amely az áruban már a vásárláskor is benne volt (ún. rejtett hiba)."
Erről bővebben olvashatsz itt.
Paa
Köszi.
FVF
A bútorok tartós fogyasztási cikkek, így vita nélkül is egyértelmű, hogy 2 év szavatosság van, de a tartósakra 3!!!

Ennek a hátránya az, hogy a bizonyítás kötelezettsége a fogyasztót terheli. MAgyarán: meg kell fizetni egy szakvéleményzőt (lehetőleg akkreditált, lehet az FVF is), s amennyiben véleménye kedvező, akkor kell reklamálni.

Mindezt persze csak akkor, ha a kereskedő már elutasította a reklamációs igényünket. Fontos itt is: elsősorban kijavítás, vagy csere, s egyéb lehetőségek csak utána.
Paa
Köszönöm szépen, majd ennek tudatában fogok eljárni.smile.gif
koszab
Sziasztok.

Téma: az a bizonyos Lengyel bútor (jellegű tárgy)

Már 3 hete elkészült a levél, mivel az üzlet "átépítés miatt" zárva blink.gif

A telefonos tájékoztatás szerint, egy másik vállalkozás fogja szemlézni a kifogásolt dolgokat. A fax elment, amit a vevő fél rögzített is. De a mai napig nem jött senki megnézni a reklamált darabokat.

Véleményem szerint előbb eltűnhet a forgalmazó, mint ahogy kiérne a javító cég...
koszab
Kedves Mindenki!

Június 11-e van. Azzal a bizonyos Lengyel bútorral még semmi nem történ.
Reklamáció írásban 3X
Szóban hetente...

Itt tartunk...
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.