Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Egy sete SATA történet
Fogyasztóvédelem Fórum > Hagyományos termékvásárlás > E-Kereskedelem
SketcH
Először is üdv nektek!

Múlt év szeptemberében rendeltem a PcLand onlány boltjában egy Hitachi SATA merevlemezt. Előre leegyeztettem velük a típusszámot. Ennek ellenére a futárral NEM a megfelelő típusú modellt küldték el, hanem egy ATA felületűt. Perse azért a számlán a MÁSIK ára és megnevezése szerepelt. Emailemre kérték, küldjem vissza és kicserélik. A csomagot azonban felbontatlanul visszadobták. Állítólag azért, mert "nem írtam rá a visszaküldés okát" mad.gif . (Ez persze nekem kb 6000 Ft ablakon kidobott pénz.) Másodjára már nem küldték vissza, de azóta egyetlen telefonos vagy emailes érdeklődésre sem válaszolnak. Egyetlen egyszer tudtam velük azóta beszélni, akkor azt mondták: " a beszerzőnél jelenleg nincs raktáron". Azóta semmi reakció, de a minap kíváncsiságból megnéztem: már nem is árulnak olyan merevlemezt. blink.gif
Többször felajánlottam, hogy ha nincs winchester, legalább akkor adják vissza a pénzem. Természetesen semmi eredmény. Őszintén szólva nem is értem, mit akarnak. Talán azt hitték, nem vágom a SATA/ ATA közti különbséget? Vagy soha nem is árultak olyan típust és azt gondolták, piszok 31000 huf miatt nem fogok balhézni??
Remélem legalább ide feltévednek néha, ez esetben jelzem nekik: IGENIS FOGOK.
Az emailváltásaink nagy része, a futár altal adott számla megvan (=valóban ki volt fizetve). Nincs túl sok kedvem felmenni Pestre balhézni, de ha muszáj...
Van-e még valami remény, hogy visszakapom a pénzem?

:SketcH:
SketcH
Valaki??? unsure.gif crybaby.gif
robesz6
Nem semmi!

Azóta történt valami?
FVF
A fogyasztókat a nem üzletben vásárolt termékek esetén különleges védelem ővezi. Ez azt jelenti, hogy ha 8 napon belül (átvételtől számítva) visszaküldik a terméket, az elállásnak minősül, 30 napon belül vissza kell kapnoiuk a pénzt. Természetesen értesíteni kell a kereskedőt az elállásról. Minőségi hiba esetén is van elállásra lehetőség. Beillesztettem a fórumba a távollévők között kötött szerződés jogszabályi feltételeit, olvasd el, s ha még lenne kérdés, szívesen válaszolok. A jogszabály most változott, ezért nem mindegy, hogy mikor rendelted. Külön jogok lépnek életbe akkor, ha a honlap felületén vagy külön a kereskedő nem értesített az elállási jogokról, mert akkor bármeddig el lehet állni a szerződéstől.
Ariadne
Egy pozitív példát szeretnék csak megemlíteni egy számítástechnikai eszközökkel kereskedő, francia központú e-kereskedő céggel kapcsolatban. Pixmania a nevük, és egy 40.000 Ft-os, 1 GB-os Creative Flash drive-ot vásároltam tőlük nemrég. Bankszámlájukra kellett befizetni a pénzt megrendelés után, és a pénz megérkezése után két (!) nappal már itt is volt a kis csomag futárral (ezalatt végig követhettem kedves mp3 lejátszóm útját).

Hamarosan azonban letört a kis ketyere elemtartójának fedele. A Creative honlapon megtaláltam a magyar (!) ügyfélszolgálat telefonszámát (hajlandóak visszahívni) és e-mail címét. A levelemre rögtön válaszoltak, kérték az mp3lejátszóm/flash drive-om adatait, gyári számát, színét, és a vásárló nevét-címét. Meglepetésemre nem a legközelebbi szervíz címét adták meg ez alapján, hanem elküldtek nekem egy új elemtartó fedelet - csak be kellett pattintani a régi helyére. Így kell ezt csinálni... biggrin.gif

egy elégedett internetes vásárló
FVF
Ebből is látszik, hogy mennyire különbözőek a tapasztalatok!!! Ugyanezen cégre volt már negatív jelzés is, pont szállítási határidő miatt, igaz karácsonykor. Ne hagyjuk tehát utolsó pillanatra a vásárlást!!!
Captain Crash
Ez az, vásároljunk akkor, amikor még nincsen pénzünk! biggrin.gif
Ariadne
Így utólag belegondolva Pixék érdeme csak a gyors házhozszállítás volt, a kellemes meglepetés a jótállással kapcsolatban a gyártó érdeme...

Netes vásárlásnál pl ennél a cégnél egyébként simán előfordulhat, hogy "későn" szállít, mivel a pénznek a bankszámlájukra való beérkezésétől számítják azt a talán három napot, amit szállítási határidőnek bevállalnak. És az ő bankjuknál azért ez nem egy-két óra, inkább néhány nap - ez viszont szerintem a bank hibája.

Óvatos vásárló voltam, mielőtt rendeltem volna, megnéztem a francia cégjegyzékben a honlapon feltüntetett cégjegyzékszám alapján, hogy tényleg létezik-e a Pix, mekkora az alaptőkéje, stb. Félelmetesen részletes dolgokat el lehetett érni simán a netről, még azt is, mikor cseréltek igazgatót smile.gif . Ez nálunk egyelőre még nincs, pontosabban ingyen nincs...
FVF
Igen, éppen akartam mondani, hogy céginfo előfizetésem nekem is van...
Ariadne
Sajnos az egyszeri ember, akinek nincs jogász ismerőse, Magyarországon nehezen tudja ellenőrizni, hogy létezik-e a cég, akitől rendel. Talán a cégeljárás "digitalizálásával" végre majd ingyen is elérhető lesz interneten át néhány minimális infó bárki számára.

Érdekes, hogy a franciáknál ez megy... (A francia cégregiszterben kerestem a cég után, mivel Nanterre-ben vannak bejegyezve) Egyébként véletlenül minden francia jogszabály is ingyenes, kereshető formában fent van a neten...
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.