kicsiati
2005.04.09, 07:47
Igen, ez a buktatója, hogy ha bezár a bolt, akkor ugrott a gari is.
Na, meg az, hogy ha meghibásodik, ki tudja, hogy elviszik-e egyáltalán a szervízbe? Lehet, hogy Ők buherálják meg minden szakértelem nélkül.
Ezeket nem lehet megbuherálni... esetleg szoftvert tud rajt frissiteni mást nem.
De számtek dolgonál is ez vcan, ha bezár bolt, nem tudom mit csinálsz a készülékkel, de ue. van akár egy cipőnél is.
kicsiati
2005.04.09, 16:41
(Pjotr @ 2005 Apr 9, 08:43 AM)
Ezeket nem lehet megbuherálni... esetleg szoftvert tud rajt frissiteni mást nem.
De számtek dolgonál is ez vcan, ha bezár bolt, nem tudom mit csinálsz a készülékkel, de ue. van akár egy cipőnél is.
De egy cipő max 20-30 ezer, ez meg duplája.
Egyébként én voltam a hülye. Inkább vettem volna meg drágábban egy nagy áruházban.
Ezúttal mindenkit lebeszélek a kis GSM boltokban történő vásárlásról!Más, tanuljon az én példámból, ne a sajátjából.
Na, mindegy, reménykedek, hogy nem szűnik meg a bolt egy éven belül. Utána meg úgy is mindegy.
Snowmanke
2005.04.11, 20:58
Az alábbi problémával fordulok önhöz:
2005.04.09.-én vásároltam a Speedshop Kft.-től egy Nokia 5140-es mobiltelefonra felrakható GPS előlapot. Eme alkatrész ugyanolyan GPS tulajdonságokkal kéne hogy bírjon, mint a vele hasonló készülékek(a GPS legfontosabb és szerintem legkihasználhatóbb tulajdonsága a szinte méter pontosságú műholdas helymeghatározás, az egész Föld területén, természetesen beleszámítva mindenféle természeti és általunk épített (pl. épületek) akadályokat, mivel ezek zavaróak lehetnek a pontos helymeghatározásban).
A termékkel a következő a problémám:az, hogy nem kaptam hozzá magyar nyelvű útmutatót, még a legkevesebb volna, de azért ez is említésre méltó.
Miután a készülék (előlap) nagynehezen megtalál bizonyos műholdakat (annyira nehezen, hogyha a telefon a kezemben van, egyből megszűnik a "GPS térerő") és eljutnék a leglényegesebb pontig, tehát ahhoz, hogy megmutassa egy bizonyos térképen, a telefon kijelzőjén, hogy én hol is tartózkodom éppen, a telefon a következő hibaüzenetet írja ki:nem az előfizetett területen belül tartózkodom, ezért lehetetlen a térkép megmutatása.
Ennek csupán annyi az előménye, hogy a GPS előlaphoz jár egy 1 éves előfizetés az általam kiválasztott régióra, amit én a GPS program első használatakor megjelöltem: Európát.
2005.04.11-én felhívtam a Nokia technikai információját, akik közölték velem, hogy azért nem jelenik meg a pontos helyem, térképes rajzon, mert jelenleg nincs(nem is volt soha) Magyarország térkép a programhoz.
Természetesen ezt senki nem közölte velem sem vásárláskor, sem semmikor, a termék csomagolásán nem volt feltüntetve, de ha még fel is lett volna, biztos hogy nem magyarul, miután még magyar nyelvű használati utasítás sem volt a csomagolásban és persze nem is kaptam, arról nem is beszélve, hogy a program magyar nyelven működik, tehát eszébe nem jut a fogyasztónak, hogy majd pont térkép nem lesz hozzá.
Miután úgyérzem, hogy így ez a termék nem képes a funkcióját betölteni(legalábbis Magyarországon biztosan nem) és még ha képes is lenne rá, azt nagyon gyenge színvonalon tenné, szeretném visszakapni a vételárat, ami 29990 Ft volt.
Ön szerint hogy tudnám elérni, hogy a kereskedő visszatérítse nekem a termék árát?
Előre is köszönöm válaszát.
Snowmanke
2005.04.11, 21:20
Elnézést de kifelejtettem egy (úgygondolom) fontos momentumot:
a vásárlás pillanatában az eladótól megkérdeztem hogy mit tud erről a ketyeréről, működik e itthon meg ilyesmik, mire ő nagy bután tolta a kérdőjeleket és aztmondta, hogy még nem volt alkalmuk letesztelni ezt a terméket, így nem tud engem tájékoztatni a működéséről, tulajdonságairól...
Ennyit a vásárlásról...
Ha a vásárláskor tudtára adtad az eladónak, hogy Magyarországon szeretnéd használni (bár szerintem ez egyébként is vélelmezhető), akkor hibás teljesítésre hivatkozva véleményem szerint visszajár a vételár. Kivéve persze ha magyar nyelvű, közérthető tájékoztatást kaptál róla, hogy mit tud és mit nem tud.
Sziasztok!
Az volna a problémám, hogy vásároltam a Vodafone-nál egy Sony-Ericsson K700i típusú készüléket, amelybe a Vodafone a saját Live Menüjét töltötte. Próbáltam kicseréltetni márkaszervízben, ahol azt állították, hogy a Vodafone nekik megtiltotta a cserét, próbálkozzak inkább egyenesen a Vodafonnál. Ezután felhívtam a Sony-Ericsson magyarországi képviseletét ahol nagyjából ugyanezt mondták, illetve, hogy a Vodafone írásos engedélyével lehet csak megcsinálni. Ezután felhívtam a Vodafone-t, azzal a kéréssel, hogy állítsák vissza az eredeti menüt, amire azt a választ kaptam, hogy nem lehetséges, mert a vodafone így árulja a telefonokat.
Ami miatt szeretném kicseréltetni a menüt az eredetire:
1. a mostani menüjében korlátozva vannak bizonyos szolgáltatások.
(Ezt a Vodafone nem tüntette fel sehol amikor eladta a készüléket!)2. Egyszerűen ez a menü az eredetihez képest csúnya és izléstelen.
3. Tudom, hogy gyakorlatilag minden sarkon tudnának a készülékben menüt cserélni, de a garancia miatt csak márkaszerviz csinálhatja.
Amit nem értek:
Miért tagadja meg mindenki a menü cseréjét?
Gondolom a Vodafone azért mert a LIVE! menü lényege, hogy mindenért fizetni kell. Ha az ember egy kicsit nem figyel a telefon azonnal kapcsolódik a nethez, hogy mindenféléket letöltsön.
Ha egyszer megvettem a telefont akkor az az én tulajdonom lett amivel azt csinálok amit akarok, pl: egy kalapáccsal össze is törhetem akár, mert az ENYÉM! akkor a Vodafone milyen alapon korlátoz abban, hogy rendelkezzek a saját tulajdonom felett, főleg hogy tudomásom szerint nem írtam alá semmi olyat, hogy kizárólag ezzel a menüvel használhatom a készüléket.
Amennyiben tévedek, tudassátok velem!
A megoldásra várom ötleteiteket, javaslataitokat!
Köszönöm!
Snowmanke
2005.04.12, 16:13
(Joooe @ 2005 Apr 12, 08:56 AM)
Ha a vásárláskor tudtára adtad az eladónak, hogy Magyarországon szeretnéd használni (bár szerintem ez egyébként is vélelmezhető), akkor hibás teljesítésre hivatkozva véleményem szerint visszajár a vételár. Kivéve persze ha magyar nyelvű, közérthető tájékoztatást kaptál róla, hogy mit tud és mit nem tud.
Szerintem a tudtára adtam az kimeríti azt a fogalmi kört, hogy megkérdeztem mit tudnak erről a termékről, lehet e itthon használni stbstb. Mondjuk sztem ez teljesen lényegtelen, mert úgysem lehet egy ilyen dolgot bebizonyítani, hogy megkérdeztem e, vagy sem...
Mindenesetre semmiféle tájékoztatást nem kaptam a dologgal kapcsolatban, nemhogy közérthetőt. Az eladó csupán annyit válaszolt a kérdésemre, hogy nekik még sajnos nem volt alkalmuk letesztelni a terméket.
Miután sem a leírásban, sem a csomagoláson nem volt 1 szó se magyarul, ezért azthiszem hogy ez a lehetőség is kiesett.
Mellesleg ahogy az eladó arcát láttam, szvsz én többet tudtam erről a termékről, mint az egész nagyker együttvéve(de mint látszik, még ez sem volt elég), tehát tájékoztatást a
legkevésbé sem kaptam!
Illetve még egy kérdés: ha beleegyeznek, hogy visszavásárolják, de értékcsökkenésre hivatkozva nem akarják kifizetni a teljes összeget, mit mondhatok, mire hivatkozhatok? Nem találtam meg az erre vonatkozó megoldást a rendeletekben.
A PTk és adott bírósági határozatok alapján egyértelmű, hogy a szerződéstől való elállás esetében a fogyasztónak a vásárláskor kifizetett összeget (a számlán szereplő összeget) kell visszakapnia.
A szolgáltató jelen esetben egy kedvezményes készüléket adott el Neked, ami járhat adott korlátozásokkal. Természetesen csak abban az esetben, ha a termékhez adott ismertető nem az eredeti telefon szolgáltatásait ismertette Veled. Ez tehát a lényeg. Megteheti, ha így jár el.
Amennyiben megszűnik egy kereskedés, akkor az adott termékekért a megadott szakszerviz és a gyártó kell vállalja a garanciális kötelezettségeket. A fogyasztó csak akkor marad jótállás és szavatosság nélkül, ha ezek közül egy sem létezik, mind megszűnt, bezárt, nem létezett soha. Ehhez azonban azért pech kell...
kicsiati
2005.04.14, 14:36
Köszönöm a választ.
Ezek szerint ez azt jelenti, hogy ha megszünne az üzlet, akkor a bolt által adott "házi" garanciális papírral, valamint az eredeti számlával, megjavítják a készülékemet a szervízben?
Szerintem nagy ívben elzavarnának.
Snowmanke
2005.04.14, 21:53
Köszönöm a segítségeket, hamarosan jelentkezem, hogy mi lett az ügy vége.
Addigis bárkinek bármi hozzáfűznivalója, ötlete van, nézegetem a fórumot, úgyhogy szívesen fogadom!
Snowmanke
2005.04.16, 11:42
Nos, tegnap megoldódott a kérdés.
Visszamentem a boltba, miután telefonon közölték velem, hogy megjött a Nokiától az előlapom.
Mivel vásárláskor is a boltvezetővel beszéltem(régebb óta ismerem), most is őt kaptam el a bejárat elött. Azzal fogadott, amit korábban is tudtunk, nem működik itthon. A fejlesztők következő negyedévre ígérték a térképet, jelenleg 20%-os részletességgel, de kész van.
A boltban mindenféle kötekedés vagy fogyasztóvédelem emlegetés nélkül, önerejükből felkínálva visszaadták a teljes vételárat.
Még csak annyit hozzátennék, hogy láttam a csomagot, benne az előlappal:volt benne egy nyomtatott magyar nyelvű használati utasítás...nem hülye ez a Nokia sem...
Mindenkinek köszönöm a segítséget és miután ilyen módon záródott le az ügy, mindenkinek csak ajánlani tudom a fent említett boltot, amennyiben mobiltelefon-tartozék vásárlásra adja a fejét.
Egy elégedett fogyasztó.
Shia-ko
2005.04.16, 17:27
Nekem is volt szrencsém velük, bár kissebb tételekben, de mind a hibás sceréje azonnal megtörtént, mind a működőhöz nagyon korrekt + segítséget nyújtottak, a beüzemelést segítendő.
Ha a garanciajegyen (jótállási jegy) fel van tűntetve szervíz, akkor oda lehet fordulni később is. De leginkább a gyártóhoz. Az a tuti.
kicsiati
2005.04.19, 14:59
(FVF @ 2005 Apr 19, 10:09 AM)
Ha a garanciajegyen (jótállási jegy) fel van tűntetve szervíz, akkor oda lehet fordulni később is. De leginkább a gyártóhoz. Az a tuti.
Én az alábbi adás-vételi szerződést kaptam, amiben az üzlet válalja a garanciát.
Ezen nincs feltüntetve egy szervíz sem. Ez csak egy gépelt lap.
Ezen kívül csak a számlát kaptam.
Hozzáteszem, hogy a telefon új 0 perces, fóliás volt.
A gyártónál meg nem hiszem, hogy foglalkoznának velem egy ilyen papírral.
Ezt a papírt kaptamSzándékosan töröltem ki a részeket, nem szeretném ha bezáratnák a boltot, és még ez a bizonytalan garancia is elvészne.
Szerintem használt készüléket vásáróltál, és azért kaptál csak ADÁS-VÉTELI Szerződést. Mellesleg a szerződést még csak le sem bélyegezték. Még a végén letagadják hogy nálluk vetted a mobilod.
Nekem is gyanús, én ilyen helyen nem vásárolnék.
De továbbra is állítom, amit korábban: a vásárlást igazoló blokk (számla) illetve garanciajegy birtokában - ha a kereskedő megszűnik - a gyártónak vállalnia kell a jótállási kötelezettségeket.
Kicsit zavaros az egész, eléggé gáz, szinte semmilyen téren nem tesz eleget az előírásoknak. Új telefonhoz kötelező jótállási jegyet adni a 151/2003 kormányrendeletben megfogalmazottak szerint, ott részletezve van az is, minek kell benne lennie.
kicsiati
2005.04.20, 14:36
Én is megbántam már hogy ott vásároltam. Többé nem teszem.
Remélem nem lesz gond a telcsivel.
Köszönön a válaszokat!
pepe001
2005.04.20, 16:45
Hali!
Én is hasonló helyzetben voltam, csak Nokiával.
Bementem a Nokia márkaszervízbe és szoftverfrissítést kértem. Ha indokot kérnek, akkor lassú, lefagy a telefon, bármi megteszi. A szoftverfissítést nem utasíthatják le mert az beletartozik a garanciális javítások körébe. Mivel nem Vodafone szervízbe viszed be, így a telefon saját szoftverét teszik rá, és nem a Vodeafonét.
Legalábbis a Nokiánál ez volt!
Annyi hátránya van, hogy csak a telefonkönyvet szokták lementeni, a többi adat elveszik, de ez asszem megéri!
A Pannon GSM-nél vettünk egy C60-as Siemens mobiltelefont 2003 november 22-én. A telefon két hónapja csak úgy tönkrement, és nem akar bekapcsolni, csak egy búgó hangot ad.
A telefont korszerűen használtam, és eléggé dühít, hogy csak úgy elromlik. A szervíz szerint javíthatatlan. Úgy tudom, hogy a törvény ha nem a mi hibánkból hibásodik meg a készülék, ki kell cserélniük, még ha a garancia le is járt, de nem telt el 2,5 év. Erre azt mondták a (telefonos) ügyfélszolgálaton, hogy vigyük be a kermihez, ott megnézik, hogy mi okoztuk e a hibát. Azt mondták, hogy nekik nincs jogosultságuk a bevizsgálásra.
Pontosan mit kell tennem, hogy a készüléket kicseréljék, vagy más módon kártérítsenek? Mire hivatkozzak?
Köszönöm a segítséget.
A jótállás ugye lejárt tehát arra nem lehet hivatkozni.
Szavatosságra lehet ugyan, de vita esetén a bizonyítás terhe valóban rajtad van. A szavatosság (ami 2 vagy 3 évig érvényes, tehát most még biztosan) első 6 hónapjában a kereskedőnek kell bizonyítani, hogy a hiba a nem rendeltetésszerű használat következménye, 6 hónap után viszont megfordul a dolog és a fogyasztónak kell bizonyítani, hogy a meghibásodást rejtett hiba okozta, tehát a hiba oka már vásráláskor is benne volt a termékben. Erre vannak akkreditált bevizsgálók, de gyanítom drágább lenne mint egy új telefont venni, ráadásul ha nem kedvező az eredmény, el is buknád az árát.
A termékre 3 év szavatosság vonatkozhat. Ilyen esetben a fogyasztónak kezdeményeznie kell egy vizsgálatot, aminek az ára nálunk 12500 Ft. Ezt pedig nem köteles a kereskedő visszaadni akkor sem, ha tényleg igaza van a fogyasztónak, s a telefon tényleg hibás. Akkor ki kell cserélni. Kérdés, hogy megéri -e.
Captain Crash
2005.04.25, 21:32
Kedves FVF!
Használt mobilkészülékek esetén milyen jótállás és szavatosság érvényesíthető, illetve forgalmazói/eladói oldalról nézve milyen jogokat kell továbbítani a vásárlók felé?
Ha már egyszer leírtad, akkor elnézést, akkor csak linket kérnék.
Húúú, nehogy azt hidd, hogy megtalálom, de leírni nem nehéz: jótállás jogszabályban meghatározva nincsen használt termékre, de szavatosság van, a polgári törvénykönyv alapján.
"Ha a fogyasztói szerződés tárgya használt dolog, a felek rövidebb határidőben is megállapodhatnak, egy évnél rövidebb elévülési határidő azonban ebben az esetben sem köthető ki."
Ez minden termékre vonatkozik, ami használt. Az első fél évben itt is fennáll a vélelem, tehát ekkor a kereskedő bizonyít. A maradék fél évben a fogyasztóra hárul ez a teher. Ez azt jelenti ugye, hogy a használt termékek gyakori értékesítésekor megadott feltétel, hogy 3 nap garancia, aztán semmi, az nem áll. Nem árt erre figyelmeztetni a kereskedőt, de a vásárlást is átgondolnám ilyen helyen, hiszen látjuk, ha a kereskedő téves értesüléseire alapozva intézi a kifogásokat, nem fog engedni, vagy csak nagyon nehezen. Ilyenkor inkább más után kell nézni, persze csak ha megéri.
Van akinek megéri ma Angliában féláron új Rovert venni jótállás nélkül, az az ő döntése:) De ez csak úgy eszembe jutott, ne zavarjon meg:)
Captain Crash
2005.04.26, 10:03
Szólj annak a valakinek, hogy vegyen nekem is egy Rovert!
A kereskedő úgy tájékoztatott, hogy amennyiben a termékre még van eredeti jótállás, melyet az új termékként forgalmazó cég állított ki, úgy az mérvadó, így változó lehet a garancia, ami általában 1-3 hónap szokott lenni.
Tehát ezen jogon felül, használt termék esetén is megillet a szavatosság, azon belül is a 3 napon belüli meghibásodás esetén fennálló azonnali csere is?
Valamint 49/2003. (VII. 30.) GKM rendelet szerint kell a szavatossági igényeket is intézni. Apropó, ennek a 6§-ával mi is lett? Úgy tudom 2004. június 30-án hatályát vesztette, lépett helyébe más?
Nem, nem lépett semmi a helyébe. Bárhol be lehet vizsgáltatni, erre készített a GKM egy listát az akreditált bevizsgálókról témánkénti bontásban. De 3 nap nincsen, mert az csak jótállás esetében van, a 151-es tartalmazza.
Captain Crash
2005.04.26, 11:10
Tehát szavatosság esetén nincsen a 3 napon belüli csere.
Azonban ha a használt készülékre létezik jótállás, melyet az új termékként forgalmazó cég állított ki, és a jótállás időtartama még nem járt le, azt a használt termékként értékesítő cég köteles továbbítani a fogyasztó felé? Ilyen esetben érvényes a 3 nap, vagy az csak az új termékként eladott termékekre vonatkozik?
Amennyiben ilyen jótállást a használtként értékesítő cég továbbít a fogyasztó felé, a fogyasztó nála érvényesítheti a jótállást, vagy az új termékként értékesító, eredeti cégnél?
Ha nem világos, amit kérdezni akarok, akkor kérdezz

Lehet én se érteném, mit akarok kérdezni, de azért próbáltam értelmesen megfogalmazni.
A jótállás az egy jog, amit átadott. Nem indul újra. Ha a termék 7 hónapos, akkor már csak 5 hónap jótállás érvényes rá. Mivel a 3 nap a vásárlástól számított 3 munkanap, ezért az már régen letelt. A szavatosságra meg nincsen.
A jótállást csak úgy "örökölheted meg", hogy átad az eladó minden eredeti dokumentációt (jótállási jegyet). A jótállást természetesen az eredeti forgalmazónál érvényesíttetheted, aki a jegyet lepecsételte.
A szavatosságot, mely a használt termékre vonatkozik, annál, aki eladta a használt terméket.
Az alábbi problémával fordulok Önhöz!
Pont egy hónapja vásároltam egy Vodafonos Alkatel 565-ös készüléket.
Az egy hónap alatt többször előfordult, hogy a hívott felet egyáltalán nem hallottam. A szaküzletben azt a választ kaptam kérdéseimre, hogy biztos a hállózat hibájából történt. Kapcsoljuk ki egy időre, majd újra bekapcsolva a probléma meg fog szűnni. Majd megúnva, hogy azóta is meg van a probléma újra visszamentem a szaküzletbe és az eladó közölte, hogy biztos a hangszóróval van gond, és szervízbe kell vinni. Ilyenkor mi a teendő? Lehetséges, hogy azt kérjem cseréljék újra a készüléket? Vagy pedig vigyem a megadott szervízbe?
Belekontárkododm,
El kell vinni a szervízbe majd a szervíz ad egy cserére jogosító igazolást vagy megjavítja és ezzel a papírral lehet menni cserélni a boltban.
Az első körben is lehet cserét kérni, de ezt abolt aránytalan többletköltségre hivatkozva elutasíthatja.
A bolt nem fogja csak úgy kicserélni, ha belegondolsz logikus is, hiszen honnan tudná, hogy tényleg rossz-e, ezért van a szervíz.
(nekem a pannonnál nem volt ilyen gond, ott egyhelyen van minden és adnak cserekészüléket is)
4 hónapja vettem egy k700i telót a Vodánál. Ezt a telt nap mint nap használom eléggé aktívan. Az akumulátora most kb 1 óra telefonálás alatt lemerül. Kérdésem az lenne, hogy a garancia az aksira is vonatkozik? Tehát, ha beviszem kicserélik nekem ingyen az aksit?
persze... szavatosság mindenképpen jótállás meg ahogy vállalták
Üdvözlet!
A következő problémám van: vettem egy Nokia 3230as telefont kb 1 hónapja. Már rögtön az első héten szervízbe kellett adni, mert halk volt, és a honlapon feltüntetett "Mp3lejátszó" funkció nem az volt amire számítottam...
Elvittem a szervízbe ott az mp3 lejátszón kívül nagyjából gatyába is rázták a telefont. De mivel zenehallgatásra használnám a legtöbbet, ezért úgygondoltam, mielőtt mégegyszer visszaviszem a szervízbe írok egy levelet a Nokia-nak. A következő választ kaptam:
A Nokia 3230-as készülék MP3 fájlok lejátszására alkalmas, de konkrét zenelejátszó funkcióval nem rendelkezik. Az MP3 zenéket csengőhangként, valamint a RealPlayer program segítségével képes lejátszani monóban, emiatt a hangminőség sajnos lényegesen rosszabb, mint más Zenelejátszó funkcióval rendelkező telefon esetében. A Nokia honlapjain szereplő információk konkrétan nem utalnak a hangminőségre, emiatt elnézését kérjük.
Gondolom érthető a problámám, hogy vettem 80ezer forintért telefont, az első héten szervízbe kerül, ráadásul jön a válaszlevél, hogy "bocsika, hogy nem írtuk ki a honlapunkra, hogy az Mp3 lejátszó funkció a piszokdrága telefonban egy monó prüntyögést takar". Mert ha tudom hogy a telefon csak erre képes otthagyom a fenébe, vettem volna az árából egy hasonlót, de olcsóbbat, és egy mp3 lejátszót.
És még egy kérdés a végére: ha a gyártó nekem nem szolgáltat pontos információkat a telefon zenelejátszó képességéről, félrevezető információt helyez el ("Mp3 lejátszó" - közben pedig monó prüntyögés), akkor ezek után jogosan hivatkozhatok arra h engem, mint vásárlót, félretájékoztattak? És ezek után még mi lehet a teendőn, hogy érvényt szerezzek a kíváságaimnak (Mp3 lejátszó telefon, játszon le mp3mat)?
Az adott telefont nem ismerem, nehéz így megítélni a kérdést. Mindenesetre ha a Nokia elismeri, hogy nem egyértelmű a tájékoztatás, akkor megtehetné, hogy helyesbíti azt, és neked felajánl valami számodra megfelelő kártalanítást.
Egy pár jogszabályt idézek, döntsd el, hogyan kell ezeket itt alkalmazni, csak ötletként írom le

(PTK.)
277. §
(1)A szerződéseket tartalmuknak megfelelően, a megszabott helyen és időben, a megállapított mennyiség, minőség és választék szerint kell teljesíteni. A szolgáltatásnak a teljesítés időpontjában
a) alkalmasnak kell lennie azokra a célokra, amelyekre más, azonos fajtájú szolgáltatásokat rendszerint használnak, és
rendelkeznie kell azzal a minőséggel, illetve nyújtania kell azt a teljesítményt, amely azonos fajtájú szolgáltatásoknál szokásos, és amelyet a jogosult elvárhat, figyelembe véve a szolgáltatás természetét, valamint a kötelezettnek, a gyártónak, az importálónak vagy ezek képviselőjének a szolgáltatás konkrét tulajdonságaira vonatkozó — különösen reklámban vagy az áru címkéjén megjelenő — nyilvános kijelentését, és
c) alkalmasnak kell lennie a jogosult által meghatározott célra, ha azt a jogosult a szerződéskötés időpontjában a kötelezett tudomására hozta, és abba a kötelezett beleegyezett, valamint
d) rendelkeznie kell a kötelezett által adott leírásban szereplő, és az általa a jogosultnak mintaként bemutatott szolgáltatásban lévő tulajdonságokkal.
(Fogyasztóvédelmi törvény)
8. § A tájékoztatásnak alkalmasnak kell lennie arra, hogy a fogyasztó rendelkezzen
a) az áru- és szolgáltatásválasztás megkönnyítéséhez, továbbá az áru és a szolgáltatás használatához, az áru fenntartásához szükséges megfelelő ismeretekkel az áru és a szolgáltatás alapvető tulajdonságairól, jellegzetességeiről, az áru és a szolgáltatás minőségéről, áráról, díjáról, valamint az áru használatára vonatkozó utasításokról és használatával járó veszélyekről
(Versenytörvény)
8. § (1) Tilos a gazdasági versenyben a fogyasztókat megtéveszteni. E törvény alkalmazásában fogyasztó: a megrendelő, a vevő és a felhasználó.
(2) A fogyasztók megtévesztésének minősül különösen, ha a) az áru ára, lényeges tulajdonsága - így különösen összetétele, használata, az egészségre és a környezetre gyakorolt hatása, valamint kezelése, továbbá az áru eredete, származási helye, beszerzési forrása vagy módja - tekintetében valótlan tényt vagy valós tényt megtévesztésre alkalmas módon állítanak, az árut megtévesztésre alkalmas árujelzővel látják el, vagy az áru lényeges tulajdonságairól bármilyen más, megtévesztésre alkalmas tájékoztatást adnak;
b.) elhallgatják azt, hogy az áru nem felel meg a jogszabályi előírásoknak vagy az áruval szemben támasztott szokásos követelményeknek, továbbá, hogy annak felhasználása a szokásostól lényegesen eltérő feltételek megvalósítását igényli;
c) az áru értékesítésével, forgalmazásával összefüggő, a fogyasztó döntését befolyásoló körülményekről - így különösen a forgalmazási módról, a fizetési feltételekről, a kapcsolódó ajándékokról, az engedményekről, a nyerési esélyről - megtévesztésre alkalmas tájékoztatást adnak;
d) különösen előnyös vásárlás hamis látszatát keltik.
9. § A használt kifejezéseknek a mindennapi életben, illetőleg a szakmában elfogadott általános jelentése az irányadó annak megállapításánál, hogy a tájékoztatás a fogyasztók megtévesztésére alkalmas-e.
10. § Tilos a fogyasztó választási szabadságát indokolatlanul korlátozó üzleti módszerek alkalmazása. Ilyen módszernek minősül különösen, ha olyan körülményeket teremtenek, amelyek jelentősen megnehezítik az áru, illetve az ajánlat valós megítélését, más áruval vagy más ajánlattal történő tárgyszerű összehasonlítását.
Ezt ki kell nyomtatni meg a Nokia levelét is valamit a www.gvh.hu oladalán ki kell tölteni a bejelentőlapot és az egésszel elmeni a vásárlás helyére, illetve közölni a Nokiával, ha nem cserélik ki, akkor elküldöd a GVH-nak.
Köszi szépen a választ!
Pjotr: nem a kicserélésére törekszem, mert az ugyan olyan lesz mint a mostani, vagyis ugyanúgy nem lesz rajta nekem mp3 lejátszó

Jobban szeretném ha a szervízesek megcsinálnák végre hogy tudjam arra használni amire vettem, ha meg nem lehetséges, mert a telefon nem támogatja, amit jogosan elvárhatok tőle, akkor cseréljék ki egy olyan típusra, ami tudja amit szeretnék...
Én is másik tipusra gondoltam, mivel az a termék -ahogy jooe írta- nem alkalmas arra célra amire vetted, ezért vissza kell adniuk a pénzt, a gvh meg még jól meg is büneteti őket ha bejelented nekik...
Beszéltem a Nokia ügyfélsuolgálattal. Szerintük a telefonnak nem is kéne sztereóban mp3 lejátszani...

Érdekes.
Lehet hogya Nokiások kint Finnországban mind mono mp3lejátszóról hallgatnak zenét, és ezért raknak mono lejátszót a telóba is...

Sajnos akkor lehet mászkálni a Fogyasztóvédelemhez +stb... Miért nem kaphatka az embert azt a pénzéért, amit ígértek neki?
Szerintem nema fogyasztóvédelemhez kell menned, hanme amint írtam, a www.gvh.hu oldalán van egy jól eldugott helyen egy bejelntőlap magánszamélyeknek, azt töltsd ki és küld el nekik, ahogy ott le van írva, mivel a reklámban téged megtévesztettek, aztán ha minden jól megy jön majd egy ilyen szép boríték neked:
Vettem egy bluetooth-szal müködő fenti tipusú Nokia billentyűzetet a 6260-as Nokia mobilomhoz. A mintaboltban odaadták a felhasználói útmutatót is, ami ékes magyar nyelven tájékoztat mindenről, többek között külön részben az "ékezetes betük beírásáról" is emígyen: "Ékezetes betű beírásához nyomja le az ékezet billentyűt (az ékezet nem látszik), majd a kívánt betű billentyűjét". OK, rendben, volt már így működő ketyerém, pld. Psion, tehát megvettem a készüléket az aránylag magas ár ellenére, hiszen nagyon sok sms-t írok naponta, kell egy külső keyboard, tényleg.
Otthon telepítettem, memokártya be, majd ki a mobilból, szépen látják egymást, minden müködik, kezdjük az írást. Jé, de nem tud magyarul. Jé, csak skandináv nyelvek állíthatók be az angolon és a németen kívül. Jé, csak a furcsa skandináv ékezeteket tudja, köröket a betük fölött, meg a szokásos áthúzásokat stb. Ó biztos nem a megfelelő 32 MB-os kártyát mellékelték tévedésből a kínaiak, majd kérek egy kelet-európait... Telefon a Nokia ügyfélszolgálatnak, nem, nem tévedés, csak skandináv szoftver van, nem hallottak a magyart is tudóról.
Nos mit szóltok? Mi a fenéért veszi meg az ember az ilyesmit? Hogy kevesebbet tudjon, mint maga a kiegészítendő telefon? Hogy a mobilon írva az sms-t ékezetes betűket írjak, a keyboardon meg nem? Akkor minek? Akkor minek van hozzá FÉLREVEZETŐ magyar kezelési útmutató? Miért nem hívják fel sehol sem a figyelmet erre a hiányosságra, reklámban vagy a csomagolásra ragasztott cimkén? Ezek szerint a Nokia majd telefonokat is fog így forgalmazni a jövőben, hogy nem tudja a magyart, csak a kézikönyv szerint? Ezekről a kérdesekről küldtem egy angol nyelvű reklamációt a Nokia Hungary igazgatójának címezve másfél hónapja. Ugye sejtitek, hogy nem kaptam választ? Pedig szívesen visszaadnám a készüléket, vagy fogadnék el egy legalább 50%-os árcsökkentést, hiszen nem tudom mire használni, angol nyelven ugyanis nem szoktam sms-ezni. Van valami ötletetek mit tegyek?
Üdv: mikcso
Írtam már hasonló problémáról, hogya projectoros tvk, plazma tv-jk nagyrésze nem PAL szabványú és ezt nem mondják el az eladók, de semmit nem írt rá fvf, hogy bármit is terveznének ez ügyben...
Ariadne
2005.07.21, 11:45
Úgy tűnik, a Nokia mostanában nem áll a helyzet magaslatán a reklámjaival és a tájékoztatásával... Lásd ugyanebben a témában alább másik Nokiás panasz a rossz tájékoztatásról.
A Gazdasági Versenyhivatalhoz érdemes bejelentést tenni, a www.gvh.hu honlapon van egy bejelentőlap, mivel ez a fogyasztók megtévesztésének minősül a magyar lakosság jó részére nézve (az a kb. 99% akik magyarul szoktak sms-ezni

), mivel az áru lényeges tulajdonságáról valótlan tényt közöl - pontosabban lényeges tényt nem közölnek róla.
Itt a bejelentőlap linkje:
http://www.gvh.ionlab.net/index.php?id=933&l=hEzt teheted a közért.
Magadért konkrétabban:
A fogyasztóvédelmi törvény szerint alapvetően a gyártó köteles megfelelő tájékoztatót készíteni/adni, de ha ezt nem teszi, a forgalmazónak kell pótolnia, és szintén a forgalmazónak kell kétség esetén (és itt ez van/lesz) bebizonyítania, hogy megadta a tájékoztatást számodra arról, hogy a cucc nem tud magyarul. Valahogy úgy érzem, ez nem nagyon sikerülhet neki

Szóval mehetsz a gyártó vagy a forgalmazó ellen, elsőre célszerűbb a kedves mobiltársaságot abajgatni, akiknél vetted. Szerintem itt rögtön szavatosság alapján elállhatsz a szerződéstől, vagyis visszakérheted a pénzed, mert egyszerűen nem alkalmas arra a célra, amire vetted. Várhatóan sok asztalverdesést igényel majd a dolog... De hátha segít, ha bedobod nekik a GVH bejelentés lehetőségét.
Ariadne
2005.07.21, 12:26
Hoppá, sajnos attól tartok, hogy ezt mégis elbuktad. Ugyanis megnéztem a Nokia magyar hivatalos honlapját, ahol a következőket találtam a billentyűzettel kapcsolatban:
"A Nokia vezeték nélküli billentyűzet alkalmazása a következő nyelveket támogatja: angol, holland, német, francia, olasz, spanyol, portugál, finn, svéd, norvég és dán."
Vagyis mindenki számára elérhetően tájékoztattak a nyelvekről, ez nyilván benne van a tájékoztató füzetben is. Így viszont azt hiszem, semmit nem tehetsz. Sorry.
A tájékoztatót vásárlás előtt nem tudja megnézni az ember, a honlapot meg nem köteles. Ha hírdették, hogy ékezeteket támogat, de ezzel azonos helyen nem jelent meg, hogy magyar nyelvet nem, akkor szerintem áll a megtévesztés...
Én a4-es borítékot kaptam bibíí

Egyébként fogadnék egy sörbe vagy egy ÜB-be hogy a gvh le fog rázni
Ariadne
2005.07.21, 13:03
(mikcso @ 2005 Jul 21, 11:05 AM)
A mintaboltban odaadták a felhasználói útmutatót is, ami ékes magyar nyelven tájékoztat mindenről
Ezek szerint mégiscsak meg lehet nézni...
Szerintem sem fair dolog Mo-on olyan cuccot reklámozni, ami nem ismeri a magyar ékezeteket, de úgy gondolom (sajnos) ezzel ők eleget tettek a tájékoztatási kötelezettségüknek. És az ügyfélszolgálta is tudott róla, ezek szerint nem titkolták.
A nokia lehet, hogy nem hibázott, a kereskedő lehet igen ezt attól függ mit írt ki és mit mondott.
Ezen kívül szerintem igen fontos körülmény, hogy nem ismeri a magyar betűket, erről kellő hangsúllyal tájékoztatni kellene