Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Mobiltelefonok
Fogyasztóvédelem Fórum > Hagyományos termékvásárlás > Műszaki cikkek
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33
asdf
Azt en hozzatennem, hogy ha vegul az lesz a vege, hogy megvarod a garis javitas veget, a keszulek atvetele utan en azert lehet, hogy elhelyeznek par sort a panaszkonyvben. Hangsulyozom, hogy utan, nehogy veletlenul beazott a keszulek, elvesztette a garanciajat legyen a dolog vege. Ha ujra meghibasodik, termeszetesen jobb felni alapon masik szervizbe vinnem, nem oda, ahol beirtam biggrin.gif
Pjotr
Én pont fordítva értelmezem, ha kötsz hűségszerződést, akkor ezért ajándékképpen a szolgáltató ad neked kedvezményt a készülékek árából.
Vagyis itt két szerződésről van szó, egy előfizetésről és egy adás-vételiről.
Kérdés, hogy mi volt előbb a tyúk vagy a tojás...
Vagyis a vevő szempontjából azért kötött két évet mert így olcsóbb volt a telefon a szolgáltató szempontjából azért volt olcsóbb mert kötött két évet...
A szolgáltató azt fogja mondani, hogy visszadom a pénzedet és vehetsz ugyanolyan kedvezménnyel másik telefont.
Ha bíróságra kerül, akkor az nem tudom mit fog kimondani....
Ezeket a készülékeket meg lehet venni rendes áron is, vagyis nem kötelező megkötni a két évet, de mondhatod azt is, hogy csak és kizárólag azértválasztottad ezt a szolgáltatót mert így olcsóbb a telefon...
Szóbval kéne bírósági ítélet, ami szerintem nem lesz, mert senki nem megy el a bíróságra...
Joooe
Igen, ezért mondtam, hogy jó volna látni a hűségszerződést.
Szerintem nem arról van szó, hogy mindketten ajándékot adnak a másiknak(hűség, árengedmény), hanem valamit valamiért elven kötnek egy szerződést.
A fogyasztó azért vállalja a hűséget, mert ezért kap valamit, és nem csak úgy jófejségből.
Ha köteles lenne a készülék visszakapott vételárán új készüléket venni, az kicsit a kötelező levásárlásra emlékeztet, ellentétes az elállás lényegével.
Én úgy érzem, hogy az adásvételi meg a hűségszerződés kötődnek egymáshoz, miután az egyiket megszegte a forgalmazó, nincs joga a másik fenntartását követelni.
Pjotr
Nem kötelező új készüléket vennie, hanem csak vehet ha akar.
Az igazság a Te oldaladon van, de a valóság szerintem nem...
Ehhez be kéne tudni bizonyítania, hogy az összes ilyen telefon amit árulnak alapvető hibával rendelkezik, az meg nehéz lesz....
TomiXTR
A hűségnyilatkozat pontos neve: "Nyilatkozat kedvezményes árú készülék vásárlásához"

Lényegében (szokás szerint) csak az én kötelezettségemet taglalja,
miszerint:

"
1. Alulírott, mint a Pannon GSM Távközlési Rt. mobiltelefon szolgáltatásának Előfizetője, kijelentem, hogy az előfizetésemhez a Pannon által felkínált kedvezményes árú készülékvásárlási lehetőséget igénybe veszem.

2. A kedvezmény igénybevételének feltétele, hogy jelen Nyilatkozat
aláírásától számított 24 hónapon belül az Előfizetői szerződésemet nem
mondom fel, a Szolgáltatás szüneteltetését nem kérem, illetve a Pannon részéről történt felfüggesztésre okot nem adok.

stb...

"
Joooe
Én ebben pont azt látom, hogy a nyilatkozatot annak tudatában teszed, hogy a Pannon kedvezményes készüléket ad neked.
Tekintve, hogy az adásvételi szerződés az elállással semissé válik, kijelenthető, hogy ez nem történt meg, így ez a nyilatkozat legalábbis megtámadható, de azt sem tartom teljesen kizártnak, hogy az adásvételi "magával rántja" és ez is semmissé válik. unsure.gif

szerk: sőőőőőt, ezt a nyilatkozatot "kedvezményes árú készülék vásárlásához" teszed, nem az itt a helyzet jogilag, hogy ez a niylatkozat az adásvételi szerződés részévé válik? Úgy meg természetes, hogy megy a kútba szerződéssel együtt.
Pjotr
Valóban....
A probléma azzal van, hogy hogyan indokold meg azt, hogy nem fogadod el a cserekészüléket...
Ha a Pannon belemegy az akciós készülék árának visszaadásába, akkor szerintem is el lehet állni az előfizetéstől... mivel itt ényleg az áll, hogy a kedvezmény miatt kell vállanod a 2 évet nem a két év miatt kapod a kedvezményt.
Csak azt nem hiszem, hogy ebbe a pgsm magától belemegy...
asdf
(TomiXTR @ 2006.08.09, 08:56) *

Sok fórumban olvastam már, hogy ezzel a típusú készülékkel leginkább a szolgáltatói példányoknál vannak a problémák. Tehát ha egy ugyanilyen készüléket kérek a szolgáltatónál akkor valószínűleg ismét gond lesz vele.

Ez igy -legalabbis ebben az esetben- butasag. A pannon az egyetlen szolgaltato, amely -hala a jo istennek-nem brandeli a telefonjat. Tehat nincs rajta se logo, se magenta menu, se live menu.
Amugy mobilvasarlasra is van egy alapszabalyom wink.gif, a keszulek megjelenese utan fel evig celszeru nem venni belole, addigra talan kijavitjak a hibait.
Egyebirant szerintem ha elallsz a szerzodestol, akkor egyben a telefonelofizetest is felmondod (es integethetsz a szamodnak is). Imho.
L_Matyi
(asdf @ 2006.08.10, 09:47) *

Egyebirant szerintem ha elallsz a szerzodestol, akkor egyben a telefonelofizetest is felmondod (es integethetsz a szamodnak is). Imho.

Nem, a számot átviheted az új szolgáltatóhoz. biggrin.gif
prof.
Vettem 5500-s Nokia mobiltelefont és szombaton volt 5 hete, hogy beadtam a nokiába szervízre, mivel nem kapcsolt be. Mikor beadtam azt mondták 5 nap max egy 7 és meglesz valószínű soft. problémák.. letelet két hét semmi betelefonálgattam és teldsesen semlegesek. Semmiről nem tudnak stb. ez nem is lenne baj, de vki aztmondta, h nokiánál 1 hónap a határidő, hogy kész legyen a szervízelt telefon vagy újat kell, hogy adjanak.. már elfogyott a türelmem ,és azt kérdezném , hogy mi ilyenkor a teendő, hogy végre megkapjam a telefonom.. közel 100e Ft-os telefonról van szó és nagyon bosszantó, hogy használni sem tudom.Egyébkét az volt a baja a telefonnak, hogy pont glériát nézegettem kiírta, hogy vmi: ilda alk. bezárva.. kiléptem menüböl, alaphelyzetben megint kiírta ilda alk. bezárva.. kikapcs-bekapcs hátha jó lesz, mert már volt, hogy ilyenkor megoldódott 1-2 gond.. erre mikor bekapcsolt pin kód kérése elött megint kiírta, hogy ilda alkalmazás bezárva csak mellé még egy kis aranyos szöveg.. -> telefon nem indítható újra, forduljon a márkaszervízhez, nos én megtettem több kevesebb sikerrel.. azóta csak várok. szeptember 9 óta...Utána néztem a neten és találtam egy érdekes fogyasztóvédelmi magyarázatot a garanciára vonatkozólag : "„Ha a javítást választjuk, akkor erre tizenöt nap áll a szerviz rendelkezésére. Sajnos ezt a törvény úgy fogalmazza meg, hogy a kereskedőnek „törekednie kell” e határidő betartására – amit a kereskedők persze úgy fordítanak le, hogy gyakorlatilag megszűnt a javítási határidő. Megnyugtatásul: erről szó sincs. A törvényben ugyanis az is szerepel, hogy a javítást a vevőnek okozott indokolatlan kényelmetlenség nélkül kell elvégezni. A gyakorlatban ez – kiegészítve a „törekvéssel” – azt jelenti, hogy ha a szerviz ki is csúszik a határidőből, de erről értesíti a vevőt, és megfelelő indokkal alátámasztja a késedelmet, az még elfogadható teljesítés.” Na ez az amiről a szervíz nem akar tudni semmit. Mit javasoltok mit csináljak?
Captain Crash
Nézz körül a fórumon, itt rengeteg információt megtalálsz. Te lennél a sokszázadik, akinek leírom ugyanazt, s most beteg vagyok, légyszíves legyél olyan kedves, hogy legalább körülnézel. Köszi.
Zsuska
Sziasztok!

Én kb. egy hónapja vettem egy telefont a T-mobile-nál. Másfél hét után kiderült, hogy nem rezeg, ezért bevittem ugyanabba az üzletbe, merthogy ott szervíz is van. Az ottani szervízes megvizsgálta, kiderült, hogy hiányzik belőle a rezgőmotor.
Próbált bele tenni egyet, de így sem működött, így azt mondta, hogy fel kell küldenie Pestre.
Ez meg is történt, kaptam egy cserekészüléket, s a jegyzőkönyvön az szerepel, hogy október 12-éig kell visszaszolgáltatniuk kijavított állapotban a készüléket. Visszaküldték egy hét múltán a készüléket, hogy illetéktelen beavatkozás miatt leveszik róla a garanciát. Illetéktelen beavatkozás??? Gondolják, hogy én szedtem ki belőle??? Ők adnak el hiányos, nem rendeltetésszerű terméket, s még tőlem vonják meg a garanciát???
Mindegy, a szervízes azt mondta, beszél velük, és visszaküldi a készüléket. A jegyzőkönyv maradt, ma 12-e van, s a készülék sehol...
Mit lehet tenni ilyenkor? Segítsetek!
toreki
Amikor tőled az első szervizes átvette, nem jelezte, hogy illetéktelen beavatkozás történt. Vagyis ha azóta valaki belenyúlt, akkor az náluk történt. Oldják meg, egyezzen meg a két szerviz egymás között.

A papirokat ne add ki a kezedből. Ha azon a papíron, amin átvették nincs rajta, hogy illetéktelen beavatkozás történt, akkor magadat már levédted vele. Ha nem történik semmi, akkor először a vásárlók könyvébe írd le a problémádat.
Gpontapa
Szóval van egy Sony ericson K700i tipusú mobilkészülékem. A készüléket beadtam az egy éves normál gari lejérta elött kb. 1 hónappal. Mondtam hogy nem kiméltem ez látszott is rajta. Nem voltnagyon nagy a problem már csak nehezen tölthető, meg egy két gomb nem müködött. Ezek után kb 2 hétre,- adtak a vodánál csere készüléket - meg jött a gép. AMir szépet rá írtak, hogy nem javítható stb stb szép fotóval illusztrálva. No problem azaz probléma de hát ez lenne. Csakhogy. Haza mentem betettem szépen az asszony aksiját. Hopsza be se kapcsol? Vagy még is mert világít a bilentyüzet. Oppá ezek kicserélték a képernyőt. Szerintem. Nos mivel a bolttal van egy kis prolémám, hogy tudnám nélkülük rendezni ezt a szervizzel. Vagy ha még se, akkor rajtuk keresztül, még senkinek nem jeleztem semmit, vagy akkor már elkéstem!? Gondolom azt gondolták ez a bangin.gif úgyse tudja már bekapcsolni se jól kifosztjuk a gépét, - vagy a vodfone gépét - már bocs de ez nem lopás? Kitől kérjek bármi gépet vodától, sony-e től. Vodás csaj azt mondta kérdezzem meg a 1270 hogy egy év után milyen gépet tudnak adni, szerződésesként. De már bocs ezt még akkor nem tudtam hogy - 1 képernyő. HELLP starwars.gif
toreki
Menj vissza a boltba, és írj a panaszkönyvbe. Írd le, hogy miért vitted be (és mikor - ez fontos) milyen állapotban, és hogyan kaptad vissza. Írd le azt is, hogy mit kérsz: eredeti állapot visszaállítása, javítás, csere, elállás. Az egyik példány a tied, és kötelező rá válaszolniuk.

Mindegy, hogy mennyit használtad, a billentyűzet gombjai és az aksi kivételével sztem nincs benne olyan, amire azt mondhatnák, hogy kopó alkatrész. Egy éven belül tudniuk kell javítani a tasztatúrát is. Nem biztos, hogy kicserélték a képernyőt, lehet, hogy csak nem jól rakták össze.

Ki tudja, mennyi az alkatrész ellátási kötelezettség most?
Ariadne
Nincs ilyen már külön, a régi jótállási (kormány?)rendeletben volt szó ilyenről, ma már tudtommal nincs szó sehol kötelező alkatrészellátásról - ha nincs alkatrésze, cserélje ki... biggrin.gif
toreki
Én nem a gari időszakára gondoltam, hanem utána. Vagy ha kijön egy újabb telefon (vagy bármi más), akkor már nem kell alkatrészt gyártani a régihez?
Captain Crash
Nincs törvényi előírás már legjobb tudomásom szerint, de nem is néztem utána.
Ariadne
Szerintem nem köteles, ahogy jónak látja. Szavatosság ideje alatt muszáj javítani/cserélni/stb, de azt követően ha nincs alkatrész, akkor nincs. Legalábbis nem találtam ilyen szabályt most. Hmmm, FVF igazán járhatna erre kicsit, jó lenne... smile.gif
Jadis
Szép napot kívánok Mindenkinek!

Örülök, hogy ide találtam, mert remélem, tudtok segíteni nekem. Idén nyáron vásároltam egy mobiltelefont egy használt gsm-snél, ami két nappal a hardveres garancia lejárta után (3 hónap hardveres és 12 hónap szoftveres garanciát adtak papíron a telefonhoz) teljesen tönkrement, az eladó szerint flip hiba miatt. Egy nappal a bevitel után telefonáltak, hogy mehetek érte, 5000 Ft lesz a javítási költség. No, felkerekedtem, kisbabámmal, örültem nagyon. Mire odaértünk, bezárt a hely, és sehol senki. Másnap rátelefonáltunk, hogy mégis mi újság. Erre közölték, hogy hát mégsem tudták megjavítani, elküldték Nokiáékhoz, majd szólnak. Jövő héten lesz két hónapja annak, hogy leadtam a telefont. Tegnapi napon jártunk ismét az üzletben és a következő információt adták, amitől kissé ideges lettem: a Nokia nem tudta megjavítani (!), ahová stikába viszi ám ez a cég a telefonokat javíttatni (!), és kb. 6-7000 Ft lesz a javítási költség (!), pénteken mindenképpen megkapom a telefont, ha jó, ha nem jó, javítási költséget fizetnem kell. Egyszóval nem értem. Megkérdeztem, hogy akkor most azért hagytam ott anno 32000 Ft-ot, hogy három hónapi használat után kidobjam a telefont a kukába? Erre néztek rám sajnálkozva. Valamint közölték, hogy nem is garanciális a telefon. Amit szintén nem értek, mert vásárláskor adták a papírt, amin az szerepel, hogy 12 hónapig szoftveresen garanciális. Most hogy a hiba milyen jellegű, azt én nem tudom eldönteni. Mit tudok csinálni, ha pénteken kapok egy nem működő telefont? Jogukban áll velem többezer forintot fizettetni a semmiért? Arra már nem is merek gondolni, hogy ha esetleg megcsinálják, amit erősen kétlek - hiszen két hónap alatt nem ment, akkor két nap alatt megy? -utána újraindul a garancia? Nagyon szépen köszönöm! Üdv: Jadis
Captain Crash
Az a büdös nagy helyzet, hogy ugyan 3 hónap jótállást vállalt a hardverre, de szavatosság jogcímén ugyanúgy érvényesítheted a jogaid. A szavatosság az első 6 hónapban olyan, mintha jótállás lenne, mert a ptk. 305/A. §. (2) szerint fogyasztói szerződés esetében az ellenkező bizonyításáig vélelmezni kell, hogy a teljesítést követő hat hónapon belül felismert hiba már a teljesítés időpontjában megvolt, kivéve, ha e vélelem a dolog természetével vagy a hiba jellegével összeegyeztethetetlen. A felek ettől eltérő megállapodása semmis.
Pénzt nem kérhetnek a kijavításért, sem a kicserélésért, mivel a szavatossági igényed teljesítésére jogszabály kötelezi őket. Jegyzőkönyvet kötelesek készíteni a szavatossági igényedről (ezt már elmulasztották), átvételi elismervényt javítás esetében kötelesek adni (erről nem nyilatkoztál, hogy ilyened van-e).

Fáradj be hozzájuk és közöld velük, hogy kijavításra vonatkozó szavatossági igényedről áttérsz a kicserélésre, mert a készülék az ő elmondásuk szerint nem javítható, így az áttérés indokolt és egyébként is a neked okozott jelentős kényelmetlenségek, valamint a jogszabályi határidő jelentős túllépése miatt magatartásukkal amúgy is okot adtak erre. Ha nem tudnak ugyanolyan készüléket adni, akkor pedig közöld velük, hogy mivel sem javítani, sem kicserélni ugyanolyanra nem voltak hajlandóak, a mai napon eláltál a szerződéstől és a vételárat követeled vissza. Ezt írd le a vásárlók könyvébe is, amennyiben nem hajlandóak intézkedni.
Jadis
Szép napot kvánok!

Köszönöm szépen a segítséget! Ávételi elismervényt adtak a szervízbe adásról, azon rajta van a dátum is, hogy mikor vették be javításra. Ahogy elnézem a helyzetet, holnap kell érte visszamennem. Nagyon úgy néz ki, hogy nem csinálják meg, és akkor mondjam, hogy jó, akkor vagy kicserélik ugyanolyanra, vagy visszaadják az árát, vagy megyek, és feljelentem őket? Mert én se a cserére se a pénzvisszaadásra nem látok semmilyen esély, főleg, hogy én egy kisbabával megyek, ő meg egy kétajtós gardróbszekrényhez hasonlatos. Múltkor körülnéztem , de panaszkönyvet sem láttam kitéve( vagy annak nem is kell elöl lennie ?). Szóval, ha odáig jut a dolog, akkor mit mondjak? Hogy beírok a panaszkönyvbe? Nagyon el vagyok már ettől keseredve. Vagy esetleg már holnap vigyem magammal a fogyasztóvédelem telefonszámát? Mert én csak azt látom magam előtt, hogy körberöhögnek. Mivel bizonyíthatom, hogy a hiba már a vételkor fennált? Hiszen ők a "szervízelés " alatt azt csinálhatnak a telefonommal, amit akarnak. Ha pedig állítólag megcsinálják, akkor sem kell fizetnem a 6 hónap miatt? Mert ha nem fizetek, nem fogják a kezembe sem adni a telefont. Szóval, kicsit furcsa helyzetet látok magam előtt. sad.gif
Captain Crash
Nem kell bizonyítanod, a jogszabály miatt az a vélelem az első 6 hónapban, hogy a hiba már jelent volt a teljesítés pillanatában. De a bizonyítási teher is őket terheli, addig nem bizonyít, amit azt el nem fogadod, illetve amígy bíróság ki nem mondja, hogy bizonyított. (Egyébként nekik kell bizonyítaniuk, de tedd fel a kérdést, hogy ha szar telefont adtak el neked és nem tájékoztattak róla, akkor nem ők lennének a hibásak? smile.gif )Vásárlók könyvének (régi nevén panaszkönyv) jól látható helyen kell lennie, magad is elveheted, ill. kérésre kötelesek átadni. A beírás alatt tilos zavarniuk, a jogszabály fogalmaz így, nem én használtam túlzásként a "tilos" szót. Az illetékes fogyasztóvédelmi hivatal elérhetőségéről is tájékoztatniuk kell, de azért írd előre csak szépen fel, a telefonszámát a fogyasztóvédelemnek.
Ha nem hajlandóak a cserére, és elállsz a szerződéstől, akkor a vásárló könyvébe írd bele ezt, ha nincs vagy nem adják át, akkor hívd a fogyasztóvédelmet újságold el nekik a problémád. Ha bármilyen tetlegességre vetemednek hívd a rendőrséget.
Csaba_20
El nem végzett munkáért ne fizess egy vasat se. Mire fel kérnének el tőled javítási költséget, ha nem tudták megjavítani? Ha ennyire tartasz az eladótól, vigyél magaddal te is valakit, vagy valakiket.
asdf
Igen valami ferfiembert vigyel magaddal szerintem is.
Ui: Minden termektipusnal van alapszabaly, mobilnal az, hogy sufnistol nem veszunk telefont.
Jadis
Sziasztok!

Köszönöm, úgy néz ki a férjem el tud majd velem jönni - remélem. Összekészítettem a píprokat. A sufnistól nem veszünk telfeonról csak annyit, hogy nem volt több pénzem másra. Ezt is ajándékként kaptam.sad.gif Evvan. De ígéretet kaptam, hogy jövőre kapok egy normálisat, amit valamely szolgáltatónál fogunk megvenni.smile.gif Holnap este már tudok többet is. Legfeljebb csak a józan eszemet fogom elveszíteni.smile.gif A bácsit meg majd lekardozom, így: starwars.gif
Köszönöm mégegyszer!

Üdv:

Andi
Captain Crash
OFF asdf: Hát erre a sufnis dologra én is mondanék valamit: A jogszabályok minden kereskedőre vonatkoznak, nem az a hibás, aki feltételezi, hogy a kereskedők jogkövetőek. De persze prekoncepcióval lehet élni, hogy ilyen helyen nem vásárolunk, de akkor később a kereskedők ne kérjék számon ezeket az előítéleteket a fogyasztókon. Szóvel ez egy elég visszás kijelentés volt.
Ariadne
OFF: Annyit belekotnyeleskednék, hogy a "rossz" sufnicégek viszont csak akkor fognak eltűnni a föld színéről, ha tudatos vásárlóként nem vásárolunk náluk, vagy legalábbis ha egyszer megégettük magunkat, többet nem megyünk ilyen helyekre. Így egész áruházláncok is elveszthetik lassan a vásárlóközönségüket, és ez így van jól, ez a "természetes kiválasztódás". smile.gif
Captain Crash
OFF Ariadne: Igen, csak az már nem prekoncepció, hanem reakció. smile.gif De egyébként teljesen egyetértek, ezért létezik ez a fórum is, mint a nyilvánosság eszköze és ezért szorgalmazom a fekete listát az ilyen cégekről is.
Ariadne
whistling1.gif biggrin.gif
asdf
OFF
Igen, vonatkozik a kereskedore minden, csak a hasznaltmobilosok az egy kulon faj a kereskedok kozott wink.gif. Lasd a sok kikodolt, vagy eredetileg nem ebbe a tersegbe gyartott, vagy fuggetlen amde vodalaogos smile.gif, avagy a rengeteg vodafuggo telefont /gy.k. anno -vagy talan most is? fene tudja- a voda felengedte a halozatara a tiltolistan levo telefonokat is -mindent az ugyfelszam novekedese erdekeben, nokomment-, igy jopar letiltott, elveszett es lopott telefon lett hirtelen "vodafuggo" a sufnigsm-ekben/. Ja, es a vadonatuj, nullkilometeresnek mondott /ellenben csak uj hazat es sw nullazast kapott/ 6310i-krol mar nem is beszelek...
ON
Sz'al reszemrol telefont csak es kizarolag a gyartotol/szolgaltatotol -ez utobbitol szemely szerint en kizarolag csak kartyasan biggrin.gif, de ez mar izles dolga smile.gif.
Jadis
Teljesen egyetértek ezzel a véleménnyel, mármint, hogy ahol megégettem magam oda nem megyek vissza. Jártam én már így, és tényleg nem mentem oda többet. A bizalom muszály, hogy meglegyen, hogy az ember oda merje adni a pénzt, amit félretett arra, amit meg kíván venni. De az is baj, hogy jónéhány dolog piszukosul drága, és hiába tudom, hogy x helyen újonnan jobb volna megvenni, ha nem megy.sad.gif
Valamint: attól, hogy gombaszám szaporodnak az ilyen helyek, mert van rá piac, - attól én még ugyanúgy fogyasztó vagyok és ő ugyanúgy szolgáltat nekem, mint bárki más. Bejegyzett cég, működik, pénzforgalma van, hivatalos pecsétes papírral. A milyensége ugyancsak egy más dolog. Remélem, holnap ilyenkorra kicsit lemegy a vérnyomásom.smile.gif Mindenkinek szép napot kívánok! Andi
Jadis
Kedves Mindenki!

Hát bejártam a fél világot ma. Nem jártam túl sok sikerrel. De azért a mai nap is hozzott érdekességeket. Felkerestem a céget, ahol mára ígérték, hogy elkészül végre a telefonom. Be is siettünk, mert a férjemnek vissza kelltee mennie dolgozni. A férfi megkérdezte, mit szeretnénk, mondtuk, hogy a telefont. Erre gyors telefonálás következett a "szakszervízzel": -"figyelj, aza 6101-s mikorra lesz meg? Aha...értem. Ok"- Kb. ennyi volt a beszélgetés. S közölte, hogy ma este fél hétkor fáradjak vissza érte, mert még nem készült el, illetve, ha van kedvem sétálni, akkor elmehetek a "szakszervízbe", és a javítási költség 8000 Ft lesz. Erre néztem nagy szemekkel, hogy ez most akkor hogyan is van. Erre elmondja a fiatalember, hogy persze a javítási költság alku tárgyát képezi. No, ok, mondom, ez is érdekes dolog, de elmondtam neki, hogy akkor felkeressüka "szakszervízt" és ott majd "alkudozunk", illetev, hogy ott fogunk panasszal élni, hiszen egy cég. Erre bólogatott, mondtam, hogy jó. A buszmegállóban várakoztunk, és láttuk, hogy már az eladó hevesen telefonálgat valakivel.Átmentünk a másik, kb. 1000 méterre lévő "szakszervízbe", amely szintén egy bolt volt. Fiatalember szintén. Bemutatkozása annyi volt: én vagyok a szervíz. Mondtuk jó, kérnénk a telefont, amit ugye most csinálnak éppen. Erre az volt a válasz, hogy visszaküldték a Nokiának, mert nincs olyan alkatrész, ami ehhez kell. Hát mondom ez érdekes, ugyanis az előző boltban az eladó azt mondta, hogy épp most szereli ki a hiányzó lakatrészt egy törött 6101-ből. Hogyan is van ez most? Atz mondja, hogy ő már szólt, hogy ez a készülék még javíthatatlan, és 15000 Ft-s alkatrészről van szó, de mivel ott vásároltuk a telefont, így milyen olcsón fogom megúszni, mert csak az alkatrészért 8000 Ft-ot kell fizetnem, és lesz egy majdnem új telefonom. No erre kicsit kiakadtam: hogyhogy a 72 órás bevizsgálás után nem derült ki, hogy mi a telefon hibája, és kb. az 50 napon közlik velem, hogy az adott alkatrész el van repedve. Erre néz rám a fiatalember, hogy ő ezt már az első héten közölte a másik bolt eladójával. Mondom az érdekes, mert hetente kétszer jártam be a boltba, hogy mégis mikor lesz kész a telefon. A panaszunkat beírtuk a Panaszkönyvbe, amire az eladó nem kívánt regálni, el sem olvasta, csak aláírta a pecsét mellett. A telefon ott maradt, semmiféle papírt arról nem tudtak felmutatni, hogy a telefon milyen állapotban van, ki szervízelte, milyen alkatrész lett benne állítólag már kétszer cserélve (igaz háromszor járt a Nokiánál, amivel enneka cégnek az eladó szerint semmiféle szerződése nincsen), illetve magát a telefont sem mutatták meg.smile.gif A nekünk járó példánnyal, mmáron férjem nélkül felkerestem a József krt. 6 szám alatti Fógyasztóvédelmi Főfelügyelőséget, ahol a posrtás nagyon készségesen elirányított a fszt. 56-s ajtóhoz, ahol röviden vázoltam a problémámat, majd egy VII. kerületi címmel távoztam, illetve azt mondták, hogy nekem ebben az ügyben nem terem babér. Írjak emailt, hogy érdemes -e panaszt tenni. Immáron se telefonom,se pénzem. a Panaszkönve bejegyeztük, hogy szeretnénk elállni a szerződéstől. Nagyon szeretném tudni, hogy valóban semmi esélyem nincs arra, hogy ne kelljen immáron 15 000 Ftot fizetnem, illetve, hogy egy működő telefont kapjak kézhez? Valóban megteheti azt a szakszervíz, hogy két-három négy hónapokat ül egy telefonon, és semmiféle felelősségrevonást nem vonhat maga után, ha én élek a panaszommal. Sőt, még jóformán azt várom, hogy időközben ,még a telefonomnak is lába kelljen. Nagyon el vagyok keseredve. Ha valaki tud nekem valami bíztatót mondani, akkor kérem, tegye meg. Nagyon szépen köszönöm! Üdv: Andi
Csaba_20
El tudnám egyszer képzelni a következő párbeszédet, ha rossz ügyféllel szórakoznak:
- Én vagyok a szerviz.
- Én meg aki a sz@rt is kiveri belőled, ha nem adsz nekem most azonnal egy működő telefont, leginkább a sajátomat. biggrin.gif biggrin.gif
Jadis
Szép napot Mindenkinek!

Annyi lenne a kérdésem, hogy most, hogy beírtam a panaszkönyvbe, kitől várhatom a 30 napon belüli választ a panaszomra.smile.gif
Mert ugye a telefont ott hagytam, de mi a garancia , hogy a végén valami teljesen mást fogok kapni, mint amit otthagytam, pl, kibelezik, a jó alkatrészeit rosszra cserélik, stb.
Köszönöm szépen!

Üdv:

Andi
Captain Crash
Komolyan nem értem miért cselekszel másképp, mint ahogyan azt mondjuk. smile.gif Te tényleg akarsz ennyit járni üzletről üzletre? Akitől vetted a telefont azzal szemben kell érvényesítened a jogaid!

Vásároltál egy használt terméket, amely meghibásodott. A termékre a cég jótállást vállalt (köznapi nevén garanciát), de jogszabály szerint szavatosságot is vállalniuk kell, így szavatossági igényeddel élhetsz. Ami ráadásul - ellentétben a 3 hónapos hardver jótállással szemben - kedvezőbb feltételeket biztosít neked, mert a szavatosság első 6 hónapjában olyan, mintha 6 hónap jótállásról beszélnénk. Ezért mondom,hogy a 3 hónapos jótállásuk egy nagy nagy parasztvakítás, mert jogszabály szerint szavatosság jogcímén ennél kedvezőbb feltételeket is vállalniuk kell.

A szavatossági igényeid lehetnek: kijavítás, kicserélés. Ha ezek egyike sem lehetséges, vagy a jogszabályi határon túl javítják, cserélik, illetve, ha neked ezzel jelentős kényelmetlenséget okoznak, akkor árleszállítást kérhetsz, vagy elállhatsz a szerződéstől.
Árleszállításnak abban az esetben, ha a termék használhatatlan, nincs értelme. Elállás esetén a termék és a vételár visszajárnak. Vagyis a termék az övéké, a vételár, amit kifizettél pedig a tied. Az elálláskor a jog visszaveti a szerződést egy olyan állapotba, mintha azt meg sem kötötték volna. Ezért evidens, hogy ami az övék volt, az az övék lesz, amit kifizettél pedig a tied.
Elálláskor szoktak olyanokat mondani, hogy a termék használva volt, meg, hogy értékcsökkent, mert azóta lejjebb ment az ára. A jogszabály szerint semmilyen rendeltetésszerű használat következtében bekövetkezett értékcsökkenést nem vagy köteles megtéríteni, téged a kifizetett vételár illet meg.

A cének, akitől a terméket vetted arra kell törekednie, hogy a kijavítást, ill. kicserélést, neked okozott jelentős kényelmetlenség nélkül legfeljebb 15 napon belül elvégezzék. Okoztak kényelmetlenséget? Jelentőset? Na, és 15 napon belül elvégezték? Akkor tehát jogod van elállni!

Elálltál már?! Hány kört futsz még üzletek között? bangin.gif Tessék elállni!

A vásárlók könyvébe történő beírás ezt a 15 napot nem hosszabbítja meg! Csupán, ha helyben nem válaszoltak a beírásra, akkor 30 napjuk van válaszolni. Mit írtál bele? Azt hogy a szerződéstől elálltál és a vételárat követeled vissza?

Ha nem hajlandóak visszaadni a vételárat, akkor irány a Békéltető Testület, eljárásuk ingyenes. Illetve levél mehet a cégnek a fizetési felszólításról, valamint arról, hogy elálltál.

Melyik ez a cég? Had tudjuk meg, hogy ki az aki ennyire lesz*rja a fogyasztókat?!
Jadis
Hello!

A panaszkönyve beírtam, hogy : " a javítás hiánya, a jogszabályban meghatározott idő lejárta (15 nap) utá, a szerződéstől elállok, a vételár megtérítését kérem." Lehet hogy rosszul csináltam. Mondtam neki, hogy a három hónapjukat kenjék a hajukra. Ma megyek a jegyzőhöz is panaszt tenni. Illetve a javítási költséget sem vagyok hajlandó kifizetni.
Megpróbáltam, a lehető legértelmesebben eljárni az ügyben. sad.gif Andi

Írjam le, hogy melyik cég? smile.gif)
Ha vége ennek az egésznek mindenkivel megosztom, csak legyen vége. Soha de soha többé nem fogok ilyenekkel szórakozni és az egészben az a legfelháborítóbb, hogy semmit sem tisztelnek. Szégyen. Komolyan mondom. Kényelmetlenség. Á nekem abszolut nem kényelmetlen 6 -9 hónapos gyermekkel össze-vissza futkorászni minden héten a boltjukba, otthon lnni telefon nélkül, vagy valakitől kuncsorogni, hogy elérhető legyek.sad.gif
Captain Crash
Én a helyedben mostantól tértivevényes levélben fizetési felszólítást küldenék (egy minta erre található a fórumon is, természetesen nem copy+paste, hanem egyéni esetnek megfelelően kell átszerkeszteni... smile.gif ), és ezzel egyidőben a Békéltető testülethez fordulnék. smile.gif A jegyzőhöz miért fordulsz amúgy, milyen panasszal élsz?

A gyermeked tudatos fogyasztóként fog felnőni, mert az anyjától eltanulja majd, hogy ha gondja lesz, akkor mi a helyes út. smile.gif Ebből a szempontból nem is olyan rossz, hogy magaddal viszed. sorcerer.gif smile.gif Azért remélem, hogy hamarosan megoldódik a problémád.

Ha gondolod akkor azt írd le, hogy melyik az a cég, ahol biztos nem így járnak el a fogyasztókkal kapcsolatosan. biggrin.gif Remélem érted. smile.gif
Jadis
Szép napot kívánok Mindenkinek!

A jegyzőhöz azért mentünk, mert ő az illetékes kerületi szinten a fogyazstóvédelmi ügyekkel kapcsolatban, nála is, ugyanúgy mint a Fogyasztóvédelmi Főfelügyeletnél, írásbeli panaszt lehet benyújtani, leadni a panaszkönyv fénymásolatát. Valamint ő is 30 napon belül válaszol. Mi ezt az infot kaptuk, valamint a boltban is a jegyző telefonszáma volt kint, mint kerületileg illetékes. De ma elküldöm a levelemet arra az e-mailcímre is, amit a József krt.-on adtak a kezembe. Ha lesz valamilyen fejlemény megírom.smile.gif

Üdv:

Andi
Ariadne
A fogyasztóvédelem nem fog dönteni az ügyedben, maximum tájékoztatnak a jogaidról, vagyis elmondják ugyanazt, amit mi itt. Már nincsen jogkörük arra, hogy egyedi ügyeket eldöntsenek, az a békéltető testületek és a bíróságok feladata. A területileg illetékes jegyző is dettó, plusz valszeg ezer más feladata mellett nem valószínű, hogy bármit is tesz, ő sem jogosult dönteni... Nem tudom, miért nem hiszel nekünk...
Captain Crash
Ariadne: Én megértem, hogy a saját feje után megy. De tényleg, - valamilyen szintig én is ilyen vagyok, vagy tán mindenki. De ahogy te is, én is, mindenki a saját kárunkon tanulunk legjobban. Majd rájön, hogy ha azt tette volna, amit mondunk, akkor könnyebben elérte volna a célját. Le fog neki is esni a tantusz, hogy az említett hivatalok nem fognak az Ő ügyében eljárni, s bár helyes, hogy végigjárja ezt az utat is, de az energiát inkább a saját ügyének előbbre viteléhez kellene felhasználnia. És mellesleg lehet én is megkérdezném a hatóságot, meg jelenteném a dolgokat. smile.gif Ki tudja? Lehet neki van igaza.

Andi: smile.gif Én nekem még így is szimpatikus a hozzáállásod, de olvasd el, hogy miket írtunk le, tényleg neked akarunk segíteni. Igyekszünk a legjobb tanácsokat adni!
Jadis
Sziasztok!

Én azt tettem, amit mondtatok, elálltam a szerződéstől. Ugyanakkor már írom a levelet a békéltető testületnek is, de mivel nekem semmiféle írásos bizonyítékom nincsen arról, hogy ők megtagadták a pénz visszaadását, nem tudom, hogy mit mellékeljek neki. Még gondolkodom. Nem tudom mit csináltam rosszul? De komolyan, leírtam a panaszkönyvbe amit mondtatok, hogy mivel hat hónap az hat hónap, és hogy nem javítják, elállok és kérem a pénzem. A fizetési felszólítást személyesen fogom elvinni, és aláíratom a mukival, hogy átvette. Csak azt nem értem igazán, dde ezen már csak én filózok, hogy a boltokban akkor mia fenének van kitéve a millió fogyasztói elérhetőség, meg jegyző címe, telefonszáma, ha nem foglalkoznak vele érdemben. Megírom a mellékelt minta alapján, amit küldtetek a papírokat is. Igyekszem jól eljárni. smile.gif
Andi
Captain Crash
Emlékeim szerint először azt írtam, hogy kicserélésre térj át, aztán ha nem cserélnek, állj el! smile.gif De visszaidézem:
(Captain Crash @ 2006.11.16, 12:23) *
Fáradj be hozzájuk és közöld velük, hogy kijavításra vonatkozó szavatossági igényedről áttérsz a kicserélésre, mert a készülék az ő elmondásuk szerint nem javítható, így az áttérés indokolt és egyébként is a neked okozott jelentős kényelmetlenségek, valamint a jogszabályi határidő jelentős túllépése miatt magatartásukkal amúgy is okot adtak erre. Ha nem tudnak ugyanolyan készüléket adni, akkor pedig közöld velük, hogy mivel sem javítani, sem kicserélni ugyanolyanra nem voltak hajlandóak, a mai napon eláltál a szerződéstől és a vételárat követeled vissza. Ezt írd le a vásárlók könyvébe is, amennyiben nem hajlandóak intézkedni.

Igen, általában nem értik az emberek, hogy ha nem helyettük hivatot intézkedni a fogyasztóvédelem, akkor miért van. Azt elfelejtik, hogy a fogyasztóvédelemnek ugyanúgy megvan a jogszabályi hatásköre, amely mentén intézkedhet. smile.gif Egyéni szerződéses viszonyokba például nem szólhatnak bele, az egyéni szerződéses viszonyokat bíróságnak van joga módosítani, rendezni, megszüntetni...stb. Azonban szabálysértési eljárás lefolytatására például nem a bíróság, hanem fogyasztóvédelem a hivatott, így pl szabálysértési bírságot is a fogyasztóvédelem szabhat ki. Ennek ez a rendje és módja. A szabálysértési bírságtól azonban a te ügyed nem fog megoldódni. smile.gif A közhiedelemmel ellentétben a fogyasztóvédelmi hivatal nem a nagy testvér, aki majd mindenki helyett intézkedik, mert jogállamban élünk, a jogainkat legkésőbb bíróságon érvényesíthetjük, a hatóság egyetlen ponton tud segíteni: tájékoztat.
Jadis
Szió!

smile.gif Értem, persze. Nem isvárom el, hogy helyettem intézkedjen, párom is mondta, hogy csodákat ne várjak.smile.gif Mert azok az idők már elmúltak. sorcerer.gif
A békéltető testülethez már elküldtem a levelemet. Azért ezt a 30 napot megvárom, valamint fizetési felszólítást továbbitom. Most délelőtt gondolkodtam azon, hogy a fizetési felszólításnak ha nem tesznek eleget se ugrálhatok nagyon,mert pert nem szándékozom indítani, de 100 000 Ft alatti tételről lévén szó - férjem szerint - nem is tudok semmiféle ügyet indítani. geek.gif
Az én idegrednszeremet amúgy sem ilyen dolgokra installálták. biggrin.gif
Jadis
No, megírtam a fizetési felszólítást is. Olvasgatom, de lenne kérdésem, ha szabad.

"Felhívom figyelmüket arra, hogy felszámolási eljárás kezdeményezhető Önök ellen, ha a fizetési felszólítás kézhezvételétől számított 15 napon belül, indokolt írásbeli nyilatkozatban a fentebb említett követelésem nem vitatják és nem is egyenlíti ki azt. Amennyiben az említett határidőig az Önök részéről a teljes összeg megfizetése nem történik meg, kénytelen leszek megtenni minden szükséges jogi lépést annak érdekében, hogy a jogos és Önök által nem vitatott követelést jogi úton érvényesítsem, melynek minden költségét Önökre hárítom." Milyen jogi intézkedéseket tudok megtenni?

Komolyan érdekel, hogy tudjam, mit tudok még a magam védelmében megtenni.smile.gif shuriken.gif

Üdv:

Andi
Captain Crash
Ha a fizetési felszólítás kézhezvételétől számított 15 napon belül, indokolt írásbeli nyilatkozatban a fentebb említett követelést nem vitatja a kereskedő és a követelest nem is egyenlíti ki, akkor két felé lehet lépni.
Ugye ez egy kényszerítő eszköz, amilyen a Békéltető testület határozata is (amellett, hogy a Békéltető testületi eljárás még gesztus is). A kényszer abból fakad, hogy ha az említett eset fenn áll, akkor az egyik lépés lehet az, hogy felszámolási eljárást indítasz a cég ellen. (Ennek Kft 50 ezer Ft, Bt esetén 25 ezer Ft. a illetéke) Természetesen ez soknak tűnik, de a lényeg abban van, hogy ha nem fizetnek, akkor egyébként sincs más lehetőséged, mint peren keresztül elperelni tőlük, így pedig mégis csak ott van a kényszerítő ok, hogy különben felszámolják. smile.gif
A másik lépés a polgári peres eljárás. Koránt sem érdemtelen egy ilyet megindítani. smile.gif De látni kell, hogy a Békéltető testület pont azért van - elvileg - hogy ezt el lehessen kerülni, perenkívül meg lehessen egyezni. Sajnos a cégek úgy tekintenek minden olyan dologra, amelyik a fogyasztói jogok érvényesítésítésének könnyítésére és a viták elkerülésére jönnek létre, mint olyan valamire, amit elvből támadni kell.
Jadis
Sziasztok!

Hát, mostanában elég sokat já az agyam ezekena dolgokon, jogérvényesítés és ehhez hasonlók. Ha oda jut a dolog, akkor ha befizetem a 25 000 Ft-t, Bt-ről lévén szó, akkor ha megkapom a telefonom árát (32 000 Ft), akkor 10 000 Ft-tal jövök ki a dologból? sad.gif
Persze, ha nekik lenne bajuk velem, az mindjárt gyorsabb és egyszerűbb, s szerintem nekik olcsóbb is lenne. Ti már jöttetek ki sikeresen ehhez hasonló ügyből? Kellene egy kis pozitív megerősítő példa. smile.gif
Szép napot kívánok nektek!

Üdv:

Andi
Captain Crash
Egyetlen Bt. sem szeretné, hogy felszámolják. smile.gif Tehát, ha nem válaszolnak, nem vitatják érdemben a megszabott határidőn belül, akkor oda kell állni eléjük és megmutatni, hogy itt a felszámolásnak megvan a jogalapja, itt a jogszabály, és most ha nem fizetnek ki azonnal, akkor felszámolod a céget. Ha erre sem lépnek, akkor amúgy se kapnád vissza se a pénzed, se a telefonod....
Brezo
Szevasztok!

Picit hosszúra sikeresedett, de gondoltam leírom tanúlságként az egészet, hoyg mások tanulhassanka belőle valamit.

Nekem is lenne egy mobiltelefonos problémám.
Kezdeném azzal, hoyg mi is a baja a telefonnak: a telefon(Motorola V3) oylan 10 órán belül lemerül teljesen, szinte 0 perc hívás mellett, csak készenléti állapotban. Ahoyg megfigyeltem kikapcsolt állapotba is úgy lemerül, hoyg már nem lehet visszakapcsolni se egy villanásig, szóval egyértelmű, hoyg a teló zárlatos-vagy hasonló. Ezt a mobilos cég szervíze is megállapította, hogy a telefon tápIC híbás és nem javítható, legalábbis ők nem tudják, talán a MOTOROLA-szervíz.

Kezdeném akkor az egész herce-hurcát:
A telefonon jelentkezett a fent említett hiba és bevittem ahol vettem újonnan 1 év garral a Pólus Center egyik telefonos standjánál(Ha lehetséges a standot is megnevezném) Azt mondták, hoyg aksi hiba, aksira nincsen gari, vegyek másik aksit, persze gondoltam, hoyg nem az. Ajánlottak egy másik aksit, az ürge előszedett egy sérült borítású(a feliratok el voltak rajta mosódva-kopva) aksit a fiókból csomagolás nélkül. Hát ezt nem kértem, egy másik helyen vettem egy eredeti aksit bele, de a probléma ugyanaz.
2. visszavittem, mondván hoyg most sem jó és erre jöttek, hoyg ezt elfelejthetem a gari elszállt, mert máshol vettem bele aksit(namost akkumulátor tartozék, mint pl. egy headset) picit erélyesebben fellépve elfelejtették az aksi-garancia megszűnést és bevették a telót, kaptan egy cetlit arról, hogy bevették.
3x megyek vissza a telóért 2 nap múlva elvileg megjavítva, de nem. Hazavittem, ugyanaz a hiba, mint kiderült, cak szoft volt rajta cserélve. Megint beadtam, ők átadták a szervízüknek(közben mnet a huza-vona, az időhúzás, a szervíz sem akarta nagyn bevenni, mert én vittem át, pár szóváltás telefonon és bevette a szervíz.)
4edzser megyek vissza olyan 5-6 nap után a telóért és a szervíz mondja, hogy a teló nem javítható, táp-ic hibás. Viszem a telefonos standhoz a telót, hoyg a szervíz nem tudja megjavítani, kérek akkor új telefont! Erre az ürge felmordul, hoyg na ez nem csak így van...: rossz a teló? és ezt kimondta? -kérdéskre feleltem-: hát mondom a szervízük ahova küldték... megint húzzák a dolgot. Akkor jött a jó öreg márkaszervízes kábítás, hogy beküldjük akkor a MOTOROLA-ba és megcsinálják szépen. Gondolom a telefon a fiókban pihent az ezután következő 2 hétig, mert
5ödszörre visszamneve érte azt mondták, hoyg megjavítva és raktak bee egy új gyári aksit is. na ennek örültem nagyon, hazamegyek, de jókedvnek hamar vége lett: a telónak uygan az abaja. 1xerűen használhatattlan, mert estig sem húzza ki a teló!

Most készülök visszamenni és komolyabb lépést tenni, mert már a létező összes helyre elküldtek, és a 15 napos szervíz-idő is bőven lejárt. Tájékozódtam ezen a fórumon mielőtt ideírtam volna, de azért kérnék tanácsot, hoyg mit tegyek!
Írjak be akkor a vásárlók könyvébe, hogy a 15 nap lejárt, kérem az új telót, vagy a pénzem szebben megfogalmazva? Miután ezt beírom mi a teendő? ha nem reagálnak rá, akkor a Békéltető bizottság? Bíróságra már nekem sincsen menni, max még ezzel megfenyegetni őket, hoyg akkor beadom ezt a cégfelszámolási pert, de ezzel kapcsolatban lenne 1 kérdésem: ha beadom a cég-felbontási pert, akkor nyert ügy esetén nem fizettethetem vissz ezt a céggel a bíróság által?
Válaszotokat előre is köszönöm és még1x sory, hogy ilyen hosszú lett!
Captain Crash
Had kezdjem egy kis kitérővel. smile.gif Az a kereskedő, aki mégegyszer azt mondja bárkinek, hogy a garancia elszállt, annak tessék megmondani, hogy a kereskedő agya szállt el, nem a garancia. tongue.gif A jótállási kötelezettsége (köznépi nevén garancia) alól a kötelezett csak néhány jogszabályban meghatározott feltétel esetén mentesül. Ez nem azt jelenti, hogy ha egyszer valamiért mentesült, akkor utána véglegesen is mentesül. Adott hiba tekintetében például csak akkor mentesül, ha például bizonyítja, hogy a hiba oka a nem rendeltetésszerű használat következménye. Mobiltelefon esetében sokszor elmondtam már azt a példát, hogy ha valaki elvágja a gumifóliát, vagy megkarcolja a felületét a készüléknek, akkor e tekintetben nem lehet jótállást érvényesíteni. Tehát nem lehet azt mondani, hogy az elvágott gumifóliát cserélje, vagy javítsa ingyen a kereskedő, vagy cserélje a fedelet, mert ezek oka a nem rendeltetésszerű használat következménye. De ha ugyanennél a mobilnál elektronikai hiba lép fel, akkor lehet jótállást érvényesíteni, hiszen azt lehetetlen bizonyítania a kereskedőnek, - minden esetben, amikor nem tud bizonyítani, teljesíteni köteles - hogy a karcolás az oka annak, hogy a vezérlő IC elszállt. smile.gif
Hibás teljesítés esetén az első körben igényelhető jogok (kijavítás, kicserélés) ha nem lehetséges, akkor lehet kérni az árleszállítást, illetve a szerződéstől el lehet állni. Olyan nincs, hogy akkumulátorra nincsen jótállás, jótállás a termékre vonatkozik, s nem a benne foglalt alkatrészekre külön-külön. smile.gif
A kereskedő hibásan teljesít, amennyiben a termék nem rendelkezik azzal a minőséggel, illetve nem nyújtja azt a teljesítményt, amely azonos fajtájú szolgáltatásoknál szokásos, és amelyet a fogyasztó elvárhat, figyelembe véve a szolgáltatás természetét, valamint a kereskedőnek, a gyártónak, az importálónak vagy ezek képviselőjének a szolgáltatás konkrét tulajdonságaira vonatkozó nyilvános kijelentését. Tehát, amennyiben a mobil nem képes a termék tulajdonságaként meghírdetett rendelkezésreállási időre, úgy a kereskedő hibásan teljesít.
Lényegtelen, hogy mely okok miatt nem képes most erre a termék. Ráadásul a jótállás teljes ideje alatt vélelmezni kell, hogy a hiba már a teljesítéskor (vásárláskor) jelen volt a termékben. Vagyis egy kanyi garast sem kellett volna fizetned azért, mert eddig bírja. Ez a kereskedő hibája, ő a jótállásra kötelezett, javítsa! smile.gif

A fogalmakkal először is barátkozz meg, mert ha más fogalmakat használsz, mint a jog, akkor egyrészt mi is nehezen értjük meg egymást, másrészt nem fogod tudni érvényesíteni a jogaid. Harmadrészt, ha ráadásul ránk hivatkozol, akkor még le is járathatsz, hogy mi milyen hülyeségeket szoktunk mondani. Bár ez legyen a legkevesebb, de azért szeretnénk, ha minél több hitelt adnának ennek a fórumnak is a kereskedők. smile.gif
Tehát "Békéltető Testület" smile.gif és nem Júdeai Népnemzeti Front, vagy Alkimista Bizottság...stb. smile.gif A másik, hogy pert beadni sehova nem lehet, csak max kulcsot lehet beadni. smile.gif Polgári peres eljárás kereteiben lehet a bíróságon érvényesíteni a jogaid. A felszámolási eljárást peren kívül meg lehet indítani, ha az adós a fizetési felszólításra nem válaszol és a tartozást sem egyenlíti ki, ellenkező esetben a követelést fizetési meghagyásos eljárásban, vagy perben érvényesíthető.
Természetesen a felszámolási eljárás megindításának illetékét később visszaperelheted a kereskedőtől, de ritka, hogy egyáltalán az eljárás megindításáig eljutna az ügy. Egyetlen cégnek sem érdeke, hogy felszámolják, ezért az, hogy nem kell fizetési meghagyásos eljárás, csak nem vitatott fizetési felszólítás és nem kiegyenlített követelés ahhoz, hogy felszámolják egy nyomorult jótállási ügy miatt a céget elég nyomós okot szolgáltat a kereskedőnek arra, hogy teljesítsen. És egészen idáig ez csak papírköltség és időráfordítás a fogyasztó részéről.
A helyedben megállapodásban gondolkodnék. Elmondanám nekik, hogy a hatályos jogszabályok szerint a fogyasztó kifogásáról jegyzőkönyvet lettek volna kötelesek kiállítani, amely elmondásod alapján ugye elmaradt, ezt a Fogyasztóvédelmi felügyelőség pénzbírsággal szankcionálhatja. Nyugodtan tedd hozzá, ez téged természetesen nem kárpótol, azonban az ügyintézés során a te jogaid is sérültek, valamint neked is jelentős kényelmetlenséget okoztak azzal, hogy nem jogszerűen jártak el, ezért indokolt, hogy kicserélésre áttérj. Ha ezt nem teljesítik, vagyis nem cserélik, akkor közöld velük, hogy akkor most elálltál a szerződéstől. Írd bele a vásárlók könyvébe, hogy mivel a kereskedő a jogszabályi határidőn belül, többször sem tudta megjavítani a készüléket, a kicserélésre való áttérés indokoltá vált, azonban a kötelezett ezt az igényedet sem tudta teljesíteni, s így a neked jelentős kényelmetlenségek miatt a szerződéstől elálltál és a vételárat követeled vissza tőle.
A vásárlók könyvének bejegyzésével fordulhatsz a Békéltető testülethez. - a honlapjukról bővebben tájékozódhatsz erről. Illetve küldhetsz fizetési felszólítást, melyre minta is van a fórumon. (De nem ám egy az egyben azt elküldeni, mert nem valószínű, hogy fedi a valóságos helyzetet!:) De azért elég általánosan lett megírva.)

Sok sikert! smile.gif
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.