baleesoft
2004.09.02, 10:23
Szisztok!
Adott a következő probléma:
2004.06.18-án vettem egy mobiltelefont a PannonGSM-nél. Azóta a telefon mostmár harmadszorra produkálja ugyan azt a hibát, mégpedig elhalványodik a kijelző olyannyira, hogy nem lehet rajta szinte semmit sem látni. Kétszer már visszavittem és mindkétszer "megjavították" 1-2 héten belül. Cserekészüléket adtak, de szinte csere készülék már többet volt nálam, mint az a készülék amit én vettem. Vidékről hozom mindig fel ide Bp-re a telefont szervízbe, mert itt vettem és gondoltam ide is kell visszahoznom, nekem ez nagy időkiesés, és nagyon bosszant, hogy a 14e Ft-os telefonon ennyit kelljen bajlódni. Lassan az utazás és minden egyéb többe kerül.
Az a kérdésem, hogy ha most harmadzsorra is visszaviszem mit tudnék tenni az ügyben, hogy esetleg cseréljék ki vagy javítsák már meg rendesen, vagy nem is tudom mi legyen, csak azt szeretném ha tudnám rendeltetésszerűen használni. Olvastam már itt a fórumban, hogy nincs olyan lehetőség, hogy X javítás után csere, de akkor mégis mit tehetnék azon kívűl, hogy hagyom a fenébe és veszek egy másik telefont?!
Köszön segítségeteket.
üdv Balázs
Jól olvastad, tényleg nincsen rá lehetőség. Avval a kemény kiállással, amit mutathatsz azonban talán rá tudod őket venni, hogy cseréljék is ki. Vagy "megfenyegeted őket, hogy nem hozod vissza a cserekészüléket:)
Alapvetően jogod van cserét kérni, de nekik meg jogukban áll azt elutasítani. Meg kell azonban mondani, hogy amennyiben vélelmezhető, hogy a hiba nem múlik el a javítások által, te a fogyasztóvédelmi hatóság segítségét fogod kérni az ügyben.
Amennyiben nincsen hatásköri probléma akkor 30 nap a határidő.
Shia-ko
2004.09.02, 16:01
Mikor a PGSMnél dolgpztam, az volt a gyakorlat, hogy 3adszori ugyanazon hiba esetén cseréltük. Nem tudom, a törvényi változás után ez hogyan változott, de próbáld meg a készülékcserét. Egyébként bármely pgsm bemutatóterembe beviheted, ott beveszi a szervíz.
Sokszor mondtam el, itt is elmondom: Javítani csak a te érdeksérelmed nélkül lehet, magyarul a hiba és a javítás miatt nem csökkenhet a készülék értéke, a helyedben a kemény fellépésnél erre hivatkoznák, hogy egy rendszeres javításra szolurló készüléket nem tudsz azonos értéken továbbadni így bizony értékcsökkenés miatt a javítás önmagában nem elégséges. Más kérdés, hogy egy idő után maguktól is cserélni fogják mert nem akarnak sokszor fizetni
Egyenlőre semmi előrelépés az ügyben bár tudomásom szerint az FVF és a Vodafone is vizsgálja az ügyet.
Ha mégsem nekem adnának igazat, akkor azon túl hogy valószínűleg perre viszem a dolgot, azt teszem amit ilyenkor egy öntudatos fogyasztó tehet:
Megszüntetem a saját, a rokonaim és minden olyan ismerősöm előfizetését akit rá tudok beszélni (hál Istennek elég sokan vannak, csak családon belül van 8-10 előfizetés).
Ha ez kell a vodafone-nak ám legyen !
Ma jött meg a Vodafone válasza:
Tisztelt ******* Úr!
Köszönjük, hogy megküldte részünkre a kért adatokat.
Kérését továbbítottuk készülékszervizeléssel foglalkozó munkatársainknak, akik megvizsgálták jelzését.
Mivel a készüléken mechanikai sérülés volt tapasztalható, készüléke elvesztette garnaciáját, a jótállási feltételekben foglaltak szerint.
Sajnálattal közöljük, hogy a készülék cseréjére nem tudunk lehetőséget biztosítani.
Szíves megértését köszönjük!
==========================================
Ezek alapján marad az FVF (remélhetőleg) .....
A helyedben én megtennék egy nagyon csúnya, gusztustalan és tisztességtelen lépést: Bemennék a rendőrségre, elmagyaráznám, hogy az átvételkor nem volt sérülés, ezt az átvétel ténye, stb. is igazolja így szeretnél feljelentést tenni rongálás miatt, és szeretnéd megkérdezni hogy a kötelező garancia alól való kibújás milyen más jogsértést valósít meg (az ügyben is szeretnéd ezt megtenni). A feljelentésben megersőítheted, hogy a jogsértő magatartást tudomásod szerint a Vodafone követte el, követi el rendszeresen, és ezért kéred, hogy a rongálást végrehajtó személyek mellett a Vodafone jogsértéseiért a törvények szerint felelősségel tartozókkal (felügyelő bizottság) is indítsák meg a büntetőeljárást.
Ez valóban radikális lépés lenne, csak ez esetben nekem kellene bizonyitanom, hogy a rongálást nem én követtem el.
Ellenben most, ha van még jog Magyarországon, akkor az érvényben lévő törvények szerint a garanciára kötelezettnek kell bizonyítania, hogy vétlen az ügyben.
baleesoft
2004.09.08, 13:38
Köszönöm segítségeteket!
Időkezben bevittem a telefont a szervízbe és ott az illető emberke miután látta, hogy már harmadszorra hozom vissza ugyan azzal a hibával, szinte szó nélkül ráírta a szervíz lapra kiemelve, hogy a készülék cseréjét kéri!
Most még javítás alatt van, de mondta, hogy amikor az értesítő SMS megjön akkor addigra gondolkozzam el azon, hogy egy ugyan ilyen készüléket szeretnék helyette vagy egy másfajtát.
Szóval mindenféle erőlködés nélkül eddig még pozitív a hozzáállás, de azért nem akarom elkiabálni, majd meglátjuk mi lesz tényleg ebből a cseréből
üdv Balázs
Shia-ko
2004.09.11, 11:39
Ha ezt mpndta, akkor nem változott az ügyrend, és számíthatsz is a cserére.
Az ügy fejleményeit folyamatosan viszem fel a
http://www.extra.hu/vodafone_ozd oldalra.
Jelenleg a vodafone annyit már elért, hogy már pannon előfizető vagyok.
Ezzel kapcsolatos a kérdésem:
A Vodafone Rt-nél az idén tavasszal aláírtam két éves "hűségnyilatkozatot".
Aláírtam, mert eszem ágában sem volt szolgáltatót váltani.
aki a fenti sztorit elolvassa, az azonnal megérti, hogy megrendendült a bizalmam a szolgáltatóban, a vele való együttműködés (előfizetői jogviszony fenntartása) ellehetetlenült, ezért vagyok kénytelen felbontani a szerződést.
A vodafone-t ismerve nyilván követelni fogják az előirt feltételes kedvezmény összegét.
Tekintettel azonban arra, hogy a szerződés felbomlása a vodafone rt hibájából következett be, erre hivatkozással meg fogom tagadni ennek kifizetését.
Végső soron minden bizonnyal ebben az ügyben is biróság fog dönteni.
FVF : Itt, gondolom az FVF ebben az ügyben nem lehet semmit ?!
Jól látod, nem igazán. Aszerződés felmondása előtt azért én egyeztetnék egy jogásszal, mert kár lenne egy pert végigvinni e miatt.
A Vodafon szolgálltatásainak a minősége legendás, ha a 3G tenderen lesz elég jelentkező nem sok esélyük van a jó szereplésre, azt pedig tudják, hogy az 1800as hálózat nem elég, itt gazdaságosan nem nagyon fognak működni. Nem hosszú távra terveznek, nem vezető pozícióra, hanem a lehető legtöbb pénz beszedésére a lehető legkevesebb idő alatt, erre nagyon jó módszer a nagy kedvezmény és hűségnyilatkozottal nagy pénzt szakítani, a garanciával, stb. trükközni, és megpróbálni rábírni vegyél új készüléket, de a tarifákkal való durva trükközések (5 perces egységek, stb) is. Ha már bukják a magyar szereplést ami pénzt még le lehet rabolni az előfizetőkről azt még lerabolják. Rongálási ügyben ha a Vodafonet marasztalják el mert kiderül ez rendszeres és üzletszerű a teljes felügyelő bizottság külföldön van és ennyiért nem éri meg nemzetközi körözést kiadni helyzettel zárul az ügy. Magyarul aki náluk vásárol az így járt.
FVF: küldtem egy privát üzit, majd nézd már meg ! köszi !
(FVF @ 2004 Sep 16, 03:12 PM)
OK
Köszi a választ, már írtam is rá. Hogy a többiek is okuljanak:
Annyit szeretnék megtudni, hogy az üzlettől mely jogszabályra hivatkozva kérhetem, hogy végeztessék el a minőségvizsgálatát a készüléknek ?
Kérhetem-e azt, hogy egyértelmű állásfoglalást kérjenek a minőségvizagáló cégtől az alábbi kérdésben:
Mindenkétséget kizáróan bizonyítható-e, hogy a telefon mechanikai sérülése az alatt az idő alatt keletkezett, amig a telefon a vásárló birtokában volt, valamint hogy teljesn bizonyossággal kizárható-e, hogy a mechanikai sérülést a kereskedő vagy szakszervize beavatkozása, javítási kisérlete okozta.
Esetleg hivatkozhatok-e a FVF tájékoztatására, hogy a vizsgálat költsége a jótállásra kötelezettet terheli (ők épp az ellenkezőjét állitják !). ?
Köszi a segitséget, nélküled sokkal nehezebb lenne a jogérvényesítés...
Az ügy ami nappal befejeződött, a kereskedő a telefon vételárát átutalta részemre.
Csak ki kellett járni. És gondolom ezek után már biztos nem lát téged a piroslogós szolgálltató az ügyfelei között...
Természetesen !!!!

Azóta már az "élvonal"-hoz tartozom.
Megjegyzem, a helyedben a legnagyobbhoz mentem volna egy ilyen kaland után, de a pannon sem rossz

Egyedül a Vodafone az amit kerülni érdemes
Az ügy full-happy-end-del végződött, ugyanis a vodás kártyámat nem lemondtam, hanem meghirdettem a neten és egy fickónak ingyen átadtam (az ingyenduma miatt kellett neki, a Rock n Roll Extra dijcsomag volt). Igy ő átvette a még másfél év hűséget, én pedig megszabadultam a kötelezettségtől.
Nana, fogyasztóvédelmi fórumon azzal dicsekedni, hogy vertél át valakit aki megvett tőled valamit? Vodás kártyát eladni...
Kedves Sorstársak!
Jelen pillanatban hasonló helyzetben vagyok a mobilommal (Siemens készülék a PGSM-nél). Második javítás van folyamatban, de kértem, hogy vezessék rá az adatlapra, hogy kérem a telefon cseréjét, mivel egyszer már javították (szoftvert frissítettek: eddigi tapasztalataim alapján ezt akkor teszik, ha már ők sem tudnak semmit kezdeni), és azóta csak több hibát produkált a készülék. Tehát most várunk a szervíz kegyességére, mert anélkül elég kilátástalan a helyzet a jogszabályi változás (gyengülés) folytán. 34 ezer Ft-os a készülék, és ha a szervíz nem fogadja el a cserét, akkor bevihetem vizsgálatra a FogyVéd-hez 12.500 Ft-ért!!! Tök jó!
Az Ericsson-nal kapcsolatban: tavaly évvégéről van keserű tapasztalatom velük (Héli Attila neve kifejezetten ismerős), amelyet egyébként teljeskörű levelezéssel tudok alátámasztani (csak hogy nehogy hitelrontás legyen a dologból!).
Kb. 4 hónapos folyamat volt, amikorra sikerült a szervíz által hibásnak (nem javíthatónak) minősített telefont kicserélték egy újra, természetesen számos levél és telefon (az én költségemre) és a FogyVéd bevonásával.
Csak hogy lássátok, nem csak keserű tapasztalatok vannak: ha normális szervízelést és vevői utángondozást szeretnétek, javasolom a Panasonic márkát (persze azért is, mert alapvetően minőségi).
Üdv: Zsolt
MIkor vetted a készüléket?
2003 decemberben vásároltam a mobiltelefont (Karácsonyi ajándék volt a húgomnak, aztán kb. működésének 3-4 hónapja óta "szív" vele)!
Zsolt
Shia-ko
2004.09.24, 13:30
(TheElf @ 2004 Sep 22, 07:03 PM)
Nana, fogyasztóvédelmi fórumon azzal dicsekedni, hogy vertél át valakit aki megvett tőled valamit? Vodás kártyát eladni...
Akkor tisztában kell lenned avval, hogy a jótállás időtartalma alatt a bizonyítási teher a kereskedőn van. Ez azt jelenti, hogy neki a kutya kötelessége bebizonyítani, hogy a készülék nem rendeltetésszerű használatból eredően rossz. HA ezt nem tudja bizonyítani, neki kell beküldenie a fogyasztóvédelemhez, nem Neked! S ha nincsen igaza, neki kell javítania, vagy cserélnie, s csak ha ezek nem lehetségesek, akkor a pénzt visszafizetnie.
Minden egyes reklamációról kötelesek jegyzőkönyvet felvenni, amiben rögzíteniük kell, hogy mit szeretne a fogyasztó, meg azt is, hogy ők mit és miért tesznek. Ennek a formanyomtatványa megtalálható honlapunk friss hírei között.
http://www.fvf.hu
Kedves FVF-Hozzászóló!
Ma reggel volt a húgom a készülékért. A szervíz abszolút semmibe vette azt a megjegyzésünket, hogy lehetőleg cserét kérünk. Mily meglepő, ismét szoftvert frissítettek, plusz memóriát reset-eltek, miközben törölték az összes saját képet (fényképezős telefonról van szó). Szeretem a Siemens-szervízt, nagyon profik!
Egyébként múlt hét végén felhívtam az FVF Infós vonalát, és ott is azt mondták, hogy a Pannon-ügyfélszolgálat helyesen mondta: a fogyasztónak kell bevinnie a készüléket FVF-vizsgálatra és előzetesen 12.500,- Ft-ot kell leperkálnom érte (a telefon egyébként 35.000 Ft-ba került). Mondjuk, ez nem köszön össze teljesen azzal, amit írtál nekem.
Nagyon bosszant, hogy a jogszabály ilyen irányba változott (mármint hogy az FVF jogai szűkültek), mert véleményem szerint erre a magyar kereskedők (tisztelet a kivételnek), illetve a nemzetközi cégek magyarországi leányvállalatai még nem érettek meg.
Most akkor hogyan tovább?
Please help: Zsolt
A kapott info csak annyiban helytálló, hogy amennyiben Te hozod be a készüléket, valóban Neked kell befizetned az összeget. Sőt, a cégnek nem kötelező az FVF-hez küldeni a telefont. DE:!!!
Kérésedre kötelesek bevizsgáltatni a jótállási idő tartalma alatt egy hiteles, független bevizsgáló szervnél. Ez lehet a KERMI, FVF, vagy a GKM honlapján található többi olyan cég, aki erre jogosult. Ezek tudják kideríteni, hogy a hiba már az értékesítéskor benne volt -e, vagy nem rendeltetésszerűen használtátok a készüléket. Mindíg az fizet, aki bevitte, aki a bevizsgálást kérte. De jótállás alatt a kereskedő a kötelezett. Azért, mert már nem kötelesek vita esetén nálunk bevizsgáltatni, attól bizonyítaniuk még kell, ez egyértelműen benne van a Ptk-ban, a 151/2003-ban és a 49/2003 GKM rendeletben is.
Nagyon fontos a jegyzőkönyv, mert azt gyakran elfelejtik.
Korábban olvashattad több eset alapján is, hogy pont a Pannon többszöri reklamálás után cserél. Egyik kedves fórumozónk is ott dolgozott.
A reklamálást feltétlenül a kereskedőnél kell megejteni, mert a szervíz nem regisztrálja a reklamációkat, csak megpróbál javítani.
Vásároltam 2 hónapja egy Nokia 6100 mobilt. Egy hónapig használtam majd meghibásodott. Bevittem a kereskedőhöz, aki átvette javításra a készüléket. Három hétig vártam, mire elkészült. Hazahoztam, 5 percet használtam, s láss csodát, ismét nem működött a készülék. Mit tehetek? Ismét vigyem vissza, várjak 3 hetet, majd kezdem újból?
Shia-ko
2004.10.06, 11:25
igen
túl sokat nem tudsz tenni, emrt úgyis ez lesz a menete
És ezt hányszor játszhatják el az emberrel?
--
Visszavittem ismét a telót, és azt mondták, hogy csere nuku, majd a harmadik javítás után kérhetem levélben, hogy cseréljék ki. Lehet ilyet csinálni?
Shia-ko
2004.10.08, 10:52
Igazából soxor, de ha a Pannonál vetted, akkor 3. után kérd a cserét, és cserélik, bár fel is szokták ajánlani, mert benne van az ügymenetükben.
mrlujoak
2004.10.14, 13:35
T.FVF!
Panasztételem oka a Vodafone Mo.Rt (V04 Vodafone márkabolt-Duna Plaza)-tól vásárolt Sony Ericsson T610 típusú mobiltelefon szervizelési módja és ideje.
A szóban forgó telefont (továbbiakban t610) 2004.07.24-én vásároltam.
A készülék másfél havi használat után szoftver és hardver problémákat produkált, illetve gyári kozmetikai hibát vettem észre a kijelző műa.burkolatán. a burkolat ferdén lett a helyére ragasztva.
2004.09.13-án jeleztem a hibákat a márkabolt szervizénél,amit átvételi elismervény és kölcsönkészülék ellenében javításra leadtak.
A kölcsönkapott készülék (motorola T720) egy napi használat után meghibásodott, melynek cseréje egy nap múlva megtörtént, egy Sony Ericsson T300-as telefonra, ami még mindig messze elmaradt a t610-es telefonom kategóriájára jellemző műszaki adatoktól.
2004.09.24-én üzenetet kaptam a márkabolttól, hogy a telefonom (t610) visszaérkezett, mehetek érte.
A t610 átvételekor (sajnos már az elismervény lezárása után, de az üzlet és pult(pénztár) elhagyása előtt, és a t610 üzembehelyezése előtt) a Vodafone munkatárs és én is megdöbbenve tapasztaltuk, hogy a készülék mechanika sérülést szenvedett az alu. elő és hátlapon, illetve a kijelző kozmetikai hibáját sem orvosolták.
Így a telefont nem vettem át, nem vittem el az üzletből, és azonnal visszairányíttattam a szervízbe ("a plexi ferdén van ráragasztva (jobb oldalon magasabb) előző szervíznél sérült!!!").
2004.10.07-én ismét üzenetet kaptam, hogy mehetek a készülékért.
Ekkor a készülék érintetlen volt, azaz nem javították ki a mechanikai sérülést, mivel a szervíz nem olvasta végig a hiba leírását, és ott csak a kijelő kozmetikai hibájára figyeltek fel.
A hiba bejelentő lapra pedig egy öntapadós CETLIre (nem hivatalos papírra) ráírták: "VISSZA -A rendeltetésszerű használatot nem befojásolja -Gyári ragasztás"
Ezek után a t610-est újra (harmadszor)is visszaküldettem, ügyelve arra, hogy még "véletlenül se" zárhassák le az elismervényt.
Mivel a cetlis megoldás nem hagyott nyugodni, és már szept.13. óta nem tudtam használni a t610-est, felkerestem a Sony Ericsson szervízközpontot, ahol azt a tájékoztatást kaptam, hogy a t610-em csak egyszer járt ott(2004.09.16-2004.09.20.) így derült ki hogy a szervíznek megmutatott cetli (hitelesített fénymásolat) nem tőlük származik, hiszen a 2004.09.24-én (másodszor) visszaküldött t610 nem is érkezett be hozzájuk.
Erről a dukumentumról is hitelesített másolatot kértem.
Ezek után újra a márkaboltban találtam magam, ahol a márkabolt vezetőjét tájékoztattam a történtekről.
Eddigi információm szerint a Vodafonennak 30 napon belül kellene elvégezni a javítást, amit a vezető is elismert.
ez az idő elvileg 2004.10.13-án járt le.
A márkabolt vezetőjével megegyeztünk hogy a készülék vagy kész lesz okt.13-ig, vagy kapok egy új t610-est. A vodafonenál is éltem a panaszbejelentéssel.
2004.10.11-én(furcsamód ilyen hamar) telefonon tájékoztatott a Vodafone saját szervíze(mint később kiderült ott hibáztak, amikor a cetlit jogtalanul és kellő körültekintés nélkül ráragasztották sok bosszúságot és kellemetlenséget okozva ezzel), hogy a t610-est kijavították, az előlap és hátlapcsere megtörtént amivel orvosolták a kijelző kozmetikai gyári hibáját is.
2004.10.14-én (az első javítás megkezdése után 31 nappal)mehettem a t610-ért.
A mechanikai sérüléseket kijavították, a készülék átvehető állapotban került elém, ám amikor kipróbáltam azokat a funkciókat, ami miatt szept.13-án szervizeltettem a készüléket, mérgesen tapasztaltam, hogy a szoftverhiba még mindig tapasztalható, annak ellenére, hogy a szervíz állítólag szoftverfrissítést(szoftverhiba miatt), billentyűpanel cserét(hardverhiba) és phone reset-et végzett el a készüléken.
Itt tartok most.
t610 még mindig nincs, mert a dokumentum lezárása nélkül negyedszer is visszaküldtem a telefont.
Márészt a Vodafone munkatárstól azt az információt kaptam, hogy ez a 30 napos javítási kötelezettség megszűnt vagy módosult, ám ezt az állítást nem tudta érdemlegesen bizonyítani, a garanciális szerződéssel ellentétben...
Mivel a készülék még mindig szervízben van, használni már 31 napja nem , és előre láthatóan max 10-14 napig nem is tudom.
Shia-ko
2004.10.15, 09:58
Bocs, de én már csak kínomban röhögök ezeken a Vodafoneos problémákon, mert mindig ez van.
Majd FVF újra leírja, mit a másik Vodafonos topicban, és a többiben, de túl sok jóra nem számíthatsz. A legjobb, ha vered a balhét a mielőbbi ügyintézés miatt, és beadod az anyagot az FVFhez, mert ez messze nem korrekt eljárás.
Azt, hogy lehet-e szankcionálni, FVF úgyis jelzi.
mrlujoak
2004.10.15, 14:53
Kösz gabi!
Érdekes... Mindenesetre a szerzett sérülés a Vodafone féle szervizelés alatt ezek szerint nem egyedi eset. Utána pedig "természetesen" ezzel utasítják el a további garanciális javításokat.
Shia-ko
2004.10.18, 08:31
Sajna nem, és ha utánaolvasol a neten, vannak ettől "szebb" trükkök is, de nem csak ők "híresek", hasonló szépeket olvashatsz pl. a Nokia szervizekről is.
A régi szabályozás szólt úgy, hogy 15 nap az ügyintézésre, ha van cserekészülék, akkor 30. Ilyen ma nincsen, a 49/2003 GKM rendelet csak 15 nap áll rendelkezésre, cserekészülékről nincsen benne szó. Én azt hiszem, hogy nem olyan rossz az ügy menete. Idegesítő, de nem reménytelen, hiszen a hozzáállás pozitív, csak a kivitelezés lassú, ez pedig annak tudható véleményem szerint be, hogy túl sok kézen megy át minden, túl sok a láncban a hibalehetőség.
Én ismételten visszaküldeném, s kijavíttatnám a hibát.
Az ilyen esetekre került bele a jogszabályba az, hogy a jótállási idő meghosszabbodik a szervízben (ügyintézésen) eltelt idővel.
Tudom, hogy ez nem vigasztal, de sajnos ez a minimális magyar valóság, sokkal szörnyebb történeteket olvasni, bár persze mindenkinek a maga baja a legnagyobb.
mrlujoak
2004.10.28, 15:00
Örülök hogy ennyi "érdeklődőt"sikerült begyűjtenem.
A fejlemények okt. 14-e óta:
Ma 2004 okt 28. T610 még mindig nincs!!!
Még szervízben van...
Sőt okt. 21-én a vodafone munkatársa felhívott hogy adjam meg a T610em telefonzár kódját!
Vicces nem?
Ha a szoftverfrissítéshez kell, akkor a legelső alkalommal tényleg nem frissítettek, illetve becsaptak, hiszen a szervízlapon az szerepel.
Ha meg más miatt kellett akkor hol van az adataim védelméről szóló biztonság.
Mindegy.
ja új fejlemény: 27-én újabb kiegészített panaszt küldtem a vodafone-nak
mert utánajártam: a telefonom 10-12 ezer Ft ért vennék be, mert ennyit javították, összetörték stb.
Ennek ismeretében visszakövetelem a vételárat, mivel vettem helyette egy F500i-t.
El sem merem mondani hogy azt is a vodafonetól...
És igen, a vodafone live! letiltja az mp3 csengőhangnak történő beállítását...
Mivel a Fvf-től tanácsként a Békéltető testülethez fordultam lényegében közömbös lettem.
Van 3 telefonom. Egy vadonatúj(egy napos) SonyEricsson F500i-m, egy istentudja hol fellelhető T610-em, és ennek a cserekészüléke egy T300-as.
Most már ráérek még 30 napot bíbelődni, addíg amig a békéltető testület végzi a dolgát.
Mindenesetre én már csak a vételárat kérem(29 990.-)
Ja még annyit, hogy a szervíz által okozott sérülést is (amit elismertek) igazoltatni kell a szervízzel, vagy a kereskedővel, mert később ez még problémát jelenthet, ha netán van még rejtett belső sérülés is!!!
Mindenkinek további kitartást, harcoljatok a jogaitokért!
Kb 1 hónap múlva megírom mi lett a Békéltető Testület határozata
Üdv Mrlujoak
mrlujoak@freemail.hu
Shia-ko
2004.10.29, 09:07
Tisztelt FVF!
Egy másik topicban (amelynél már régen nem volt új hozzászólás) már írtam erről az esetről. Most oda jutottam, hogy segítségre van szükségem.
Adott a Pannon és adott egy Siemens mobil, amelyet múlt év decemberben vásároltam. Kétszer volt már szervízben amiatt, hogy magától kikapcsol, lefagy, elhalványul a kijelző stb. Szoftvert frissítettek benne + kijelzőt cseréltek (abszolút profi a szervíz, ezek nagyon sokat használtak ...).
Természetesen a készülék állapota nem javult, sőt újabb tüneteket produkált. Az elején említett topic-nál volt olyan infó, hogy a Pannon harmadik visszavitelnél automatikusan cserél.
Most vittem vissza harmadjára, és közölték velem, hogy két lehetőségem van:
1) elküldik a szervíznek, aki talán cserél, de inkább ismét megjavít;
2) én beviszem Kermi-vizsgálatra és kifizetem a 12.500 Ft-os bevizsgálást, és ha rossz a készülék, akkor a szervíz cserél vagy mehetek a bíróságra a követelésemmel.
Mit tegyek? Küldessem el a szervízbe és kérjem a cserét a jegyzőkönyvön, és bízzak a szervíz kegyességében? Továbbá: ragaszkodjak ahhoz, hogy a szervíz köteles eljuttatni a garanciális idő alatt a készüléket vizsgálatra? Vagy?
Üdv és előre is hálás köszönet: Gulyás Zsolt
Shia-ko
2004.11.12, 12:03
1., Megpróbálnám a cserét, sajna nem kötelesek rá, és úgy látszik, ezt az ügymenetbe is bevették.
2., Fél éven belül kell nekik bevizsgáltatni, utána neked kell.
3., Sajna a Siemensek tipikusan softwarehibásak.
mrlujoak
2004.11.12, 12:29
Tudom Gabi tudom...
De az F500i legalább működik(kopp kopp)
mrlujoak
2004.11.12, 12:34
Üdv!
ZSOLTnak javaslom, hogy vidd el te magad a szervizbe, és kérd a javítást újra.
Ha elkészült, próbáld ki és ha nem működik megfelelően kérd az újrajavítást és az üzletvezetővel beszéld meg a dolgot.
Ha ez sem vezet megoldáshoz fordlj nyugodtan a Békéltető testülethez.
Neten kapsz róluk megfelelő infót.
Én is ezt tettem ahogy azt fentebb megírtam
Üdvözlettel Lujó
Ez is egy megoldás. Mármint a Békéltető Testület. A bizonyítás kérdése nem könnyű dolog. A jogszabályban benne van, hogy a jótállás egy éve alatt, illetve a szavatosság első fél évében a bizonyítási teher a kereskedőn van. Ez korábban azt jelentette, hogy beküldik kivizsgálásra a KERMIbe, vagy az FVF-hez. Ezt ma már nem kötelező, a jogszabály nem nevesíti ezeket a szerveket.
Azonban a bevizsgálás és bizonyítás kérdésében megfelelően etikátlan, s szerintem jogilag is kifogásolható, ha a bizonyítást valaki a saját cége - vagy az avval szerződésben álló szervíz - által elintézettnek tekinti. Ezek részéről ugyanis vélelmezhetően nem várható független, objektív vélemény. Ezt a gyakorlat is alátámasztja.
Ezért nekik el kellene küldeniük ebben az időben, de nem teszik. A jogkövető magatartást tényleg csak egy bírósági ítélet, határozat kényszeríthetné ki...
Én azonban azt mondom, hogy erőszakos magatartással ki lehet kényszeríteni a cserét. Erre is van példa, rengeteg.
Jól értem?
A kereskedőnek kell bizonyítani az igazát (azaz hogy szerinte javítható a készülék) a jótállás 1 évében, aztán pedig még a szavatosság első félévében, azaz összesen a termék eladását követő 1,5 évben?
Célravezető ezek szerint, ha ismét elviszem a Pannonhoz, kérem a szervízbe való küldést, de kiemelem, hogy nem javítást, hanem cserét kérek. Ha mégse cserélnek (ami várható), akkor kérem vizsgálatra küldeni (mondjuk Kermi-hez), természetesen nem az én költségemre és nem én viszem be.
Működik ez így? Ha azt mondják, hogy ők nem kötelesek ezt beküldeni, akkor mi van?
Nem igaz ebben a mai világban, hogy egy Siemens cég nem képes cserélni a hibás telefonját még harmadik javításnál sem! A fogyasztónak 40 ezer Ft sok, a Siemens-nek semmi!
Azt nem értem, hogy miért kellett az FVF jogait tovább csorbítani! Hiába nemzetközi cégről van szó, annak magyarországi leánycégénél magyar emberek dolgoznak magyar mentalitással (persze, én is magyar vagyok, de azért igyekszem). Hogy ne csak negatív példát említsek, itt van két pozitív is: IKEA, PANASONIC (jó nagy betűkkel, mert megérdemlik).
Üdv: Zsolt
Shia-ko
2004.11.15, 12:45
Sajna párhuzamosan fut mindkettő.
Ha mindegyik rosszat cserélnék, akkor elég kevés % lenne az újonnan értékesített.