vargamac
2008.07.23, 20:24
Szia! Szerintem a helyzet nem túl bonyolult:
1. Rajta van a sérülés leírása a szervíz átvételi papírján? ( egy törés feltünő, észre kellett venniük, ha megvolt azt átvételnél) Ha nincs, akkor nem volt sérült az átvételkor. Ennyi.
2. A szervíz, mivel a sérülést Ők okozták, köteles megtéríteni az összes ebből eredő károdat, az elvesztett garanciát és minden egyebet. Ha nem akarják, hagyd ott a masinát, és küld rájuk a Fogyasztóvédelmiseket, azzal, hogy ez a masina a munkád része, és az ebből eredő kárt is rájuk fogod terhelni.
Ha van eszük kicserélik.
silverblue
2008.07.23, 20:42
Üdv vargamac
Kőszike a gyors tanácsot . tehát akkor nekik kellene intézkedni a készülék véget. Érdemes akkor kermibe vinni a telot vagy nekik kellene ? vagy panasz könyv beírás a t-mobilnál vagy van más ölet.????
Mozigépész
2008.07.24, 14:17
(silverblue @ 2008.07.23, 21:42)

Üdv vargamac
Kőszike a gyors tanácsot . tehát akkor nekik kellene intézkedni a készülék véget. Érdemes akkor kermibe vinni a telot vagy nekik kellene ? vagy panasz könyv beírás a t-mobilnál vagy van más ölet.????
Te ne vidd sehova! A vitatott hibát nekik kell alátámasztani, de nem vagy köteles elfogadni, csak hivatalosan akkreditált laborét! Nekik kell bizonyítani, nem neked. Panaszkönyvbe beírás érdemes, mivel te a T-vel vagy szerződésben, nekik kell intézni a garanciális javítást, tehát oldják meg ők!
mobilosok
2008.07.24, 14:41
Üdvözlök mindenkit!
Az egész történet ott kezdődött hogy már leszerettem volna cserélni valami újabbra a telefonomat, és láttam az egyik fórumon egy használt mobilt ami megtetszett. Megbeszéltem az eladóval hogy számítsa be a régit (közben kiderült hogy Gsm boltos az eladó) elmentem a megadott címre még aznap Június 17-én megnéztem/kipróbáltam a telefont jónak tűnt, így hát ráfizettem egy keveset és adott egy adás vételi papírt(az én adataimat el se kérte) mást nem, saját maga kitöltötte és ráírta hogy ad a telefonra 4hét garanciát+1év szoftvereset.
Még aznap kiderült hogy valami nem stimmel a telefonnal, alul lehet forgatni a billentyűzetét
( így lehet a kamera és a zene mód között váltogatni) igen ám de amikor visszafordítom a számsoros felére nem érzékeli a billentyűzetet.
Másnap visszavittem az egyik barátommal(gondoltam jobb ha van még egy ember ) elmondtam mi van, erre mondja hogy ő használta ez biztos gyárilag ilyen(szokásos) aztán kértem hogy csinálják meg.Mondta hogy jó és elküldi a szervizbe.
Most lesz az ötödik hete hogy ott van és már 2szer felhívtam hogy mi a helyzet, de mindig csak azt mondja hogy majd a jövőhéten és még a hivatalos Nokia szervizben van( na persze)
Azt szeretném megkérdezni hogy tehetek e valamit és ha igen mit?
Köszönöm előre is!
lazurdeak
2008.07.25, 07:31
(punky @ 2008.07.05, 15:55)

SZiasztok!
LGKU250 nevű telefonom van. 2007 decemberében vettem. Azóta 3-szor vittem a készüléket vissza ugyanazzal a hibával. A hiba az volt hogy nem halotta a hivott fél hogy én mit mondok a telefonba, vagy csak nagyon halkan. Elsőnek szoftverfrissitést csinákta rajta, másodszor tisztították, harmadik alkalommal pedig azt mondták hogy többszöri összehasonlítás után extrém hibát nem találtak benne. Negyedszeri alkalommal vittem vissza az elmult napban, a telefon papirjait otfogták és azt mondták hogy majd értesítenek ha tudnak valamait. Már két honapja nem tudom a telefonomat használni. Ilyenkor mit lehet tenni? ki lehet cseréltetni vagy valami? (azt mondták hogy ezta telefont már kivonták a forgalombol)
köszi előre is ha valaki tud valami jo tippet. üdv
1. A telefon papírjait soha ne add ki a kezedből, legfeljebb addig, ameddig lemásolják, különben nem lesz bizonyíték a kezedben, ha vitára kerül a sor.
2. Ha többszöri javítás sem segített, kérhetsz cserét ugyanolyan típusra, ha ezt nem vállalják, vagy sokáig húzódik a javítás vagy csere, elállhatsz a szerződéstől (a pénzt visszakéred).
Én a helyedben elállnék, jelentős kényelmetlenségre hivatkozva.
Részletesebben lásd:
Fogyasztóvédelmi kézikönyv, Fogyasztói jogok hibás teljesítéskor, Elállás fejezetek, illetve sablon az elálláshoz a Mellékletben.
vagy rövidebben:
A fogyasztói jogok sorrendje
(mobilosok @ 2008.07.24, 15:41)

Az egész történet ott kezdődött hogy már leszerettem volna cserélni valami újabbra a telefonomat, és láttam az egyik fórumon egy használt mobilt ami megtetszett.
Ajjaj. Hiba volt.
Egyrészt személyes véleményem szerint egy bevált telefont nem szabad újabbra cserélni (az új modellek tele vannak szoftver hibával).
Másrészt az tény, hogy ha magánszemélytől vásárolsz, akkor az nem fogyasztási szerződés, tehát nincs kötelező jótállás vagy szavatosság. Ha más nincs a szerződésben, akkor az eladót az átadás/átvétel után semmire se lehet kötelezni... akor se, ha egy óra múlva romlik el a vásárolt cucc.
(Na jó, van kevés durva eset, amikor vissza lehet csinálni.. lásd 1959/IV. törvény. De ez nem esik bele ezekbe a kategóriákba)
(mobilosok @ 2008.07.24, 15:41)

... és adott egy adás vételi papírt(az én adataimat el se kérte) mást nem, saját maga kitöltötte és ráírta hogy ad a telefonra 4hét garanciát+1év szoftvereset.
...
Azt szeretném megkérdezni hogy tehetek e valamit és ha igen mit?
A kézzel írt szerződés is szerződés, sőt, akár a csak szóban kötött is.
Beperelheted az illetőt a szerződés megszegése miatt - de készülj fel arra, hogy a bíróság mérlegelni fogja, hogy az eladó tényleg javíttatja a készüléket, vagy csak hazudozik.
Sajnos egy ilyen eljárás évekig is eltarthat - szóval javaslom hogy mielőtt a bíróságra mennél, próbáld meg visszacsinálni az üzletet az eladóval...
mobilosok
2008.07.25, 17:02
Köszönöm a választ.Perelni nem nagyon szeretnék addigra a telefon is 10Ft-ot érne kb.
Ma felhívtam, azt mondta hétfőn valószínűleg meg lesz, és még aznap felfog hívni hogy mehetek érte.
Majd meglátjuk, azt is mondta a telefonban hogy 90napig lehet nála a mobil szervizes ügyek miatt.Még nem néztem meg, de ha az is van benne akkor se hiszem hogy ilyet megtehet, az 3hónap, irreálisan sok.
Egyébként én nem írtam alá az adás vételit(nem tudom hogy akkor is elfogadom e a benne foglaltakat)
lazurdeak
2008.07.28, 08:47
(mobilosok @ 2008.07.25, 18:02)

Köszönöm a választ.Perelni nem nagyon szeretnék addigra a telefon is 10Ft-ot érne kb.
Ma felhívtam, azt mondta hétfőn valószínűleg meg lesz, és még aznap felfog hívni hogy mehetek érte.
Majd meglátjuk, azt is mondta a telefonban hogy 90napig lehet nála a mobil szervizes ügyek miatt.Még nem néztem meg, de ha az is van benne akkor se hiszem hogy ilyet megtehet, az 3hónap, irreálisan sok.
Egyébként én nem írtam alá az adás vételit(nem tudom hogy akkor is elfogadom e a benne foglaltakat)
1. Nem világos nekem, hogy most mint magánszemély adta el neked a telefont vagy cég nevében? Nem mindegy.
(Pl. ha cégtől vetted, tehát fogyasztói szerződés, akkor használt dolgokra is jár legalább egy év szavatosság, melynek első hat hónapjában az eladónak kell bizonyítania, hogy átadáskor a termék hibája nem volt meg. Ettől a szerződésben nem lehet a fogyasztó kárára eltérni:
Ptk. 305/A (2) Fogyasztói szerződés esetében az ellenkező bizonyításáig vélelmezni kell, hogy a teljesítést követő hat hónapon belül felismert hiba már a teljesítés időpontjában megvolt, kivéve, ha e vélelem a dolog természetével vagy a hiba jellegével összeegyeztethetetlen. A felek ettől eltérő megállapodása semmis.
308§ (4) Fogyasztói szerződés esetében a fogyasztó - az (1)-(2) bekezdéstől eltérően - a teljesítés időpontjától számított kétéves elévülési határidő alatt érvényesítheti szavatossági igényét. Az ennél rövidebb elévülési határidőt megállapító kikötés semmis. Ha a fogyasztói szerződés tárgya használt dolog, a felek rövidebb határidőben is megállapodhatnak, egy évnél rövidebb elévülési határidő azonban ebben az esetben sem köthető ki.)2. Még ha magánemberként adta is el a telefont, ha garanciát vállalt rá, akkor mindenképpen érvényesek rá a Ptk. ide vágó részei (kivéve azok, amelyek a fogyasztói szerződésre vonatkoznak).
Minden hibás teljesítésre vonatkozik, hogy:
306§ 2) A kijavítást vagy kicserélést - a dolog tulajdonságaira és a jogosult által elvárható rendeltetésére figyelemmel - megfelelő határidőn belül, a jogosultnak okozott jelentős kényelmetlenség nélkül kell elvégezni.A mobiltelefon (mindennapos használati tárgy) 90 napos javítása ebbe semmiképpen nem fér bele.
Az egyetlen gázos eset, ha magánemberként adta el a telefont és tényleg benne van a szerződésben a 90 napos javítási határidő. Akkor is "irreális" a 90 nap (hogy a Te kifejezésed használjam), de sokkal nehezebb lesz ennek érvényt szerezni. (Marad a bíróság, ahogyan Blade írta.)
mobilosok
2008.07.31, 12:28
(lazurdeak @ 2008.07.28, 09:47)

(mobilosok @ 2008.07.25, 18:02)

1. Nem világos nekem, hogy most mint magánszemély adta el neked a telefont vagy cég nevében? Nem mindegy.
(Pl. ha cégtől vetted, tehát fogyasztói szerződés, akkor használt dolgokra is jár legalább egy év szavatosság, melynek első hat hónapjában az eladónak kell bizonyítania, hogy átadáskor a termék hibája nem volt meg. Ettől a szerződésben nem lehet a fogyasztó kárára eltérni:
Ptk. 305/A (2) Fogyasztói szerződés esetében az ellenkező bizonyításáig vélelmezni kell, hogy a teljesítést követő hat hónapon belül felismert hiba már a teljesítés időpontjában megvolt, kivéve, ha e vélelem a dolog természetével vagy a hiba jellegével összeegyeztethetetlen. A felek ettől eltérő megállapodása semmis.
308§ (4) Fogyasztói szerződés esetében a fogyasztó - az (1)-(2) bekezdéstől eltérően - a teljesítés időpontjától számított kétéves elévülési határidő alatt érvényesítheti szavatossági igényét. Az ennél rövidebb elévülési határidőt megállapító kikötés semmis. Ha a fogyasztói szerződés tárgya használt dolog, a felek rövidebb határidőben is megállapodhatnak, egy évnél rövidebb elévülési határidő azonban ebben az esetben sem köthető ki.)2. Még ha magánemberként adta is el a telefont, ha garanciát vállalt rá, akkor mindenképpen érvényesek rá a Ptk. ide vágó részei (kivéve azok, amelyek a fogyasztói szerződésre vonatkoznak).
Minden hibás teljesítésre vonatkozik, hogy:
306§ 2) A kijavítást vagy kicserélést - a dolog tulajdonságaira és a jogosult által elvárható rendeltetésére figyelemmel - megfelelő határidőn belül, a jogosultnak okozott jelentős kényelmetlenség nélkül kell elvégezni.A mobiltelefon (mindennapos használati tárgy) 90 napos javítása ebbe semmiképpen nem fér bele.
Az egyetlen gázos eset, ha magánemberként adta el a telefont és tényleg benne van a szerződésben a 90 napos javítási határidő. Akkor is "irreális" a 90 nap (hogy a Te kifejezésed használjam), de sokkal nehezebb lesz ennek érvényt szerezni. (Marad a bíróság, ahogyan Blade írta.)
Cégként adta el a telefont, és ahogy jól gondoltam és amilyen rendes sz*rt felhívni.
Közben egy kb. 10oldalas levélváltás történt a cocacolásokkal akiknek a közbenjárására főpanelt cseréltek a készülékben, remélem megoldotta a problémát egyenlőre úgy fest, hogy igen. Köszi a tanácsokat!
Mozigépész
2008.08.05, 23:15
(riccio @ 2008.08.05, 20:14)

Közben egy kb. 10oldalas levélváltás történt a cocacolásokkal akiknek a közbenjárására főpanelt cseréltek a készülékben, remélem megoldotta a problémát egyenlőre úgy fest, hogy igen. Köszi a tanácsokat!
Örülök!
Sziasztok!
A problémám a következő lenne. 2007 májusába vettem egy Airis pdat akkor 68000 Ft-ert. Most a pda kb. május eleje óta szervizbe csücsül még pont bele esett a garanciába. Májustól jul 11ig volt szervizbe majd hazajött és 14.-én ment is vissza ugyan azzal a hibával azóta várok és már nagyon ki vagyok akadva mert nekem a gps része a munkámhoz kell(futár vagyok). A szervíz is meg a bolt is csak mellé beszél és hiteget. Tudtok nekem segíteni h. mit tudok csinálni ilyen helyzetbe? Ahogy olvasgattam az a 15 munkanap már nagyon lejárt. Persze cserekészüléket nem adtak. Segítségeteket előre is köszönöm.
Captain Crash
2008.08.08, 23:20
Olvasd el az alábbi linkeken található összefoglalókat, a kérdéseidre a válasz megtalálható bennük, de korábbi hozzászólásokban is. Nem tudom, hogy milyen 15 munkanapról beszélsz. A 49/2003-as GKM. rendelet 15 napot, nem pedig munkanapot említ.
Köszönöm szépen a gyors választ! Ahogy olvasgatom, akkor jogom van a szerződéstől való elálláshoz. Lehet h. élek is vee. Köszönöm mégegyszer! Csúcs a fórum!
Roland92
2008.08.13, 09:51
Hello!
Adott egy Nokia N95 garanciális. Semmilyen sérülés nem érte, de kijelzőcserére szorul. Szerviz: nem érvényes a garancia, mert beázott. Pedig nem ázott be.
Erre mit lehet lépni?
Feltételezem, hogy a szervizesnek az az érdeke, hogy pénzt kérjen a javításért és erre egy módja van, hogy "érvényteleníti" a garanciát és folyadékot juttat a kütyübe.
Azt olvastam, hogy ilyen esetben a vásárlókkönyvébe panaszt kell írni és független szakértő segítségét lehet kérni a szervíz költségére.
Erről tudnátok bővebben írni?
Köszi
(Roland92 @ 2008.08.13, 10:51)

Adott egy Nokia N95 garanciális. Semmilyen sérülés nem érte, de kijelzőcserére szorul. Szerviz: nem érvényes a garancia, mert beázott. Pedig nem ázott be.
Erre mit lehet lépni?
Feltételezem, hogy a szervizesnek az az érdeke, hogy pénzt kérjen a javításért és erre egy módja van, hogy "érvényteleníti" a garanciát és folyadékot juttat a kütyübe.
Azt olvastam, hogy ilyen esetben a vásárlókkönyvébe panaszt kell írni és független szakértő segítségét lehet kérni a szervíz költségére.
Ez jellemző hozzáállás a mobiltelefon szervizek részéről.
Először is jogilag a szervízhez semmi közöd. A garanciális javítást az eladónak kell elvégez(tet)nie. Megteheted, hogy rögtön a szervízt keresed meg, de nem kötelező, és velük nem érdemes vitatkozni.
Menj el oda, ahol vetted a készüléket, és kérd a javítását vagy cseréjét. Ha a szervízbe küldenének, elmondhatod, hogy ők nem voltak hajlandóak megjavítani arra hivatkozva, hogy beázott. Említsd meg, hogy a garanciális javítást csak akkor utasíthatja el a kötelezett (akik ők, aki eladták neked), ha független akkreditált bevizsgáló testület szakvéleményével igazolják, hogy a hibát a nem megfelelő használat okozta; a szervíz "szakvéleményét" nem vagy sem köteles, se hajlandó elfogadni. És mivel ők a bizonyításra kötelezettek, ezért a szakvéleményt nekik kell megcsináltatniuk és fizetniük, téged nem küldhetnek ezzel sehova, és nem kötelezhetnek arra sem, hogy fizesd a szakvéleményt.
Ha továbbra sem vállalják a szakvélemény elkészíttetését, vagy a javítást, vagy cserét, akkor kérd el a vásárlók könyvét, és írd bele ugyanezt: mi a baja a készüléknek, mikor vetted, mit kérsz (javítást vagy cserét). Add meg a levélcímedet, erre kell válaszolniuk 30 napon belül tértis levélben: szóbeli, e-mail, telefonos válasz nem kielégítő. A bejegyzésre is azért van szükség, mert ez hivatalos: ami nincs leírva, az joglag nem is történt meg.
A továbbiakat majd akkor, ha ezeket a lépéseket megtetted, mert ezeket a lehetőségeket ki kell meríteni.
Ne hagyd magad lerázni, mert a bolt és a szervíz egymásra fog mutogatni, neked meg nem lesz kijavítva a telefonod! Mindenképpen mindennek, amiről nyilatkoztok, vagy amiben megállapodtok, legyen írásos nyoma!
Mozigépész
2008.08.13, 12:41
nokiaprogramok.hu oldalon is hasonlóan járt egy tulaj, neki az online frissítés után halt meg a telefon, bekapcsolt de boot közben leállt, visszakapta, hogy a teló beázott, megvonva a garancia, mellékelve alig kivehető képek (na ez hasonló, ilyet már itt is írt valaki), ráadásúl már be se kapcsol a telefon. Ez jellemző a Nokia szerviztől!
Egy kérdés, a garancia jegy milyen szintű minősítésű irat? Csak úgy egyoldalúan át lehet húzni, érvényteleníteni a másik fél utólagos értesítésével?
Roland92
2008.08.13, 13:15
(Mozigépész @ 2008.08.13, 13:41)

nokiaprogramok.hu oldalon is hasonlóan járt egy tulaj, neki az online frissítés után halt meg a telefon, bekapcsolt de boot közben leállt, visszakapta, hogy a teló beázott, megvonva a garancia, mellékelve alig kivehető képek (na ez hasonló, ilyet már itt is írt valaki), ráadásúl már be se kapcsol a telefon. Ez jellemző a Nokia szerviztől!
OFF: Jobban járt volna a tag, ha megpróbálja a Phoenix nevű szoftverrel "újraéleszteni".
Hencsike
2008.08.14, 14:19
Sziasztok!
1-2 hónapja írtam már ide telefonnal kapcsolatban, csak nem kaptam semmi választ sajna!
Most ismét arról a telefonról van szó.
7 hónapos a telcsi.
Sony Ericcson V630 i.
Ma romlott el harmadszor, lépked a menüjébe, a hívásaimat kinyomja, nem fogadja.
Teljesen önnálóan viselkedik, 1-2 gombja nem működik, nem reagál hiába nyomkodom őket.
2 szer volt szoftver frissítve és 1 aksi cseréje volt.(ha volt)
1 hónapokig bírja a telefon, aztán ismét elromlik, pedig nem sokat használom!!
Azt nem értem helyben miért nem tudják javítani Nyíregyházán a vodafone- nál?Miért kell ahhoz Pestre küldeniük és várnom 3 hetet a javításra és feleslegesen, mert 1 hónapnál tovább nem bírja!!!

Amúgy nem tudom ,hogy lehet odaültetni olyan szervizes egyént, aki abszolút nem ért a telefonhoz, csak felveszi az adatokat, hibáit és enyi!!!Főleg betanulót magában!!!!Mert azt is kétlem már ,hogy pl. egy előlap cserét meg tudnának-e csinálni ott!!!
Kicserélni nem hajlandóak a készülékemet!
Pedig ebben az esetben kérhetem a cserét?Nem?
Utóbbi esetem az volt velük, hogy kaptam egy ezer éves telefont cserébe, míg az enyém szervízben volt.
Azt a készüléket nem is használtam, mert olyan állapotban volt, hogy jobbnak láttam inkább nem hozzá nyúlni.
Lemerült mire vinnem kellett volna vissza, nem volt időm feltölteni már,elnézést kértem érte a szervízben.
Az Úr rárakta töltőre, nem várt vele ,hogy valamennyit is töltődjön, egyből próbálta bekapcsolni.
Ami nem volt sikeres, mivel nagyon le volt merülve.
Mondtam neki várjon már vele pár percet, mert a régebbi Nokiák nem kapcsolnak be azonnal.
Erre ő azt mondta, felküldik Pestre, addig a sajátomat nem kapom vissza.
Ezzel tisztában is voltam, hogy addig visszatartják, csak azért voltam felháborodva, mert tudtam a lemerülésen kívül semmi baja nem lehet.
Több mint 1 hónapot vártam rá és kiderült a csere készülék nem volt hibás!!!Azt nem mondták mi is volt vele akkor, de hát tudtam én jól,hogy csak le volt merülve!!!Nem kértek még elnézést sem, hogy 39 napig vártam a telefonomra, hogy megkaphassam, holott ha jól tudom 30 nap az az idő, míg oda lehet a készülék.
És most ismét itt vagyok egy rossz telefonnal.
De én már nem vagyok hajlandó oda-vissza 60km-eket utazni a szervízbe havonta 2 szer is.
Mit lehet tenni ilyen esetben, hogy ha nem cserélik ki a készüléket??
Ha széria hibás, azt be lehet bizonyítani valamilyen módon?Meg azt, hogy valóban végeztek-e rajta valamilyen javítást?
Előre köszönöm a választ!
Üdv!
Sziasztok!
Fater telefonjának a töltője vége lerört. Bevitte a boltba AHOL VETTE ( mobilszolgáltató márkaképviselete vagy hogy mondják) ahol azt mondták, hogy vigye be a MÁSIK üzletbe - kb 10 perc séta -és ott elviszik szervízbe, a telefonnal EGYÜTT, 2-3 hét és kap újat. NA ez nem tetszett faternak, mert talafon az kell neki, úgyhogy vett egy utángyártott töltőt, amihez hozzá tartozik hogy sem a kimeneti feszültsége sem a kimeneti árameőssége nem egyezik az eredetivel, és egy másik telefonhoz ajánlja a gyártó,aminek egyébként más mien akkumulátora van. A csatlakozó egyezik rajta, ezért jó szívvel eladta apumnak a töltőt.
Ha valaki tudna nekem mondanki egy jó kis ptk cikket, amire lehetne hivatkozni vagy ilyesmit megköszönném.
Léyegében amit el akarok érni az az, hogy csak a töltőt vegyék be, és garanciával javítsák mehg vagy adjanak másik, eredetit. Esetleg az sem jönne rosszul, ha ezn túl a régit visszavennék, mert nem azokkal a paraméterekkel bír.
Köszi előre is a választ: Kifli

-Hoho találtam egy olyat hogy ptk 306/2 ami szerint
A kijavítást vagy kicserélést - a dolog tulajdonságaira és a jogosult által elvárható rendeltetésére figyelemmel - megfelelő határidőn belül, a jogosultnak okozott jelentős kényelmetlenség nélkül kell elvégezni.
Akkor itt erre lehet hivatkozni? Mert a telefon, mint mindennapos használati tárgy hiánya eléggé nagy kellemetlenség.
Mozigépész
2008.08.26, 07:44
(kifli @ 2008.08.25, 22:35)

Sziasztok!
Fater telefonjának a töltője vége lerört. Bevitte a boltba AHOL VETTE ( mobilszolgáltató márkaképviselete vagy hogy mondják) ahol azt mondták, hogy vigye be a MÁSIK üzletbe - kb 10 perc séta -és ott elviszik szervízbe, a telefonnal EGYÜTT, 2-3 hét és kap újat. NA ez nem tetszett faternak, mert talafon az kell neki, úgyhogy vett egy utángyártott töltőt, amihez hozzá tartozik hogy sem a kimeneti feszültsége sem a kimeneti árameőssége nem egyezik az eredetivel, és egy másik telefonhoz ajánlja a gyártó,aminek egyébként más mien akkumulátora van. A csatlakozó egyezik rajta, ezért jó szívvel eladta apumnak a töltőt.
Ha valaki tudna nekem mondanki egy jó kis ptk cikket, amire lehetne hivatkozni vagy ilyesmit megköszönném.
Léyegében amit el akarok érni az az, hogy csak a töltőt vegyék be, és garanciával javítsák mehg vagy adjanak másik, eredetit. Esetleg az sem jönne rosszul, ha ezn túl a régit visszavennék, mert nem azokkal a paraméterekkel bír.
Köszi előre is a választ: Kifli

-Hoho találtam egy olyat hogy ptk 306/2 ami szerint
A kijavítást vagy kicserélést - a dolog tulajdonságaira és a jogosult által elvárható rendeltetésére figyelemmel - megfelelő határidőn belül, a jogosultnak okozott jelentős kényelmetlenség nélkül kell elvégezni.
Akkor itt erre lehet hivatkozni? Mert a telefon, mint mindennapos használati tárgy hiánya eléggé nagy kellemetlenség.
Hivatkozhatsz, de a javításra van neki 15 nap, ami ugye 3 hét...
Azt nem tudod bizonyítani, hogy szériahibás, azt a gyártó ismeri el, de nagyon ritka.
Arról, hogy mit javítottak a telefonban, kellett kapnod papírt, mikor visszakaptad a telefont. Feltételezem még garis, különben nem szenvednél vele. Arról pontosan nincs törvény, hogy hány javítás után kötelesek kicserélni, vagy visszafizetni az árát, de ha már 3szor el volt küldve javításra, érdemes visszavinni oda, ahol vetted (máshonnan elküldenek vele), és kérd a cserét, vagy az ár visszavizetését. Ne hagyd magad lerázni, ha el akarnak küldeni, fenyegetőzz fogyasztásvédelemmel. Persze ehhez tudnod kell bizonyítani, hogy el volt küldve nem egyszer javításra. Akkor is kell hogy kapj papírt, mikor átveszik tőled a készüléket, és akkor is, amikor visszaadják. A garancia papírra pedig rá kell írni a szervízben, hogy mit csináltak vele.
Az mindenképpen sokat segít, ha visszaviszed a boltba, és kéred a cseréjét. Ha nem cserélnek, kéred a vásárlók könyvét, ott leírod, hányszor javították, és ott is kéred a cseréjét. Az esetek nagy részében az eladó észreveszi, hogy komolyan gondolod, és cserélnek... ha nem, akkor is jó bizonyíték arra, hogy jelentős kellemetlenséget okoz neked a sorozatos javítás, és így egy későbbi elállás alapja lehet.
Sziasztok!
A következő érdekes gondom van:
Valamikor márciusban vásároltam egy Labtec billentyűzet+egér párosítást, ami most a hónap elején elromlott, pontosabban csak az egér nem működött.
Annak rendje és módja szerint visszavittem a boltba, ahol vásároltam, ők pedig felküldték a pesti szervizbe. Gondolom ott sem tudtak vele mit kezdeni, ebből a típusból pedig valószínűleg nem volt nekik, ezért küldtek egy szinte új modellt, amit ma kaptam meg. Tudásban és árban kb. egy szinten vannak, annyi, hogy ez az egér már komolyabb.
Itt kezdődik a problémám: ezt a típus nem működik együtt vagy a géppel, vagy az operációs rendszeremmel (Vista Ultimate 64bit), de olyan szinten, hogy fel sem ismeri az eszközt. Informatikus lévén végigpróbáltam minden lehetőséget,teszteltem a gépet, még a Vista-t is újra telepítettem, eredmény nélkül. Más gépen tökéletesen működik, igaz azon XP van, 32 bites. Kérdésem, hogy ilyenkor mi a teendő? Mert ugye az eszköz jó, csak az én gépemmel nem akar összeférni...?
(Mozigépész @ 2008.08.26, 08:44)

Hivatkozhatsz, de a javításra van neki 15 nap, ami ugye 3 hét...
hát igen. MEg adnak cserekésuüléket is ( a legolcsóbbat) úgyhogy patthelyzet : /
A kicserélésnél pontosan ugyan olyan márkájú, új terméket kell adniuk. Amennyiben ilyet nem tudnak, akkor a vételárat kell visszafizetniük.
Amennyiben te is beleegyezel, akkor adhatnak más terméket cserébe: ez szerződésmódosításnak számít.
Innentől a többi találgatás: ha elvitted a másik berendezést, (és elhitted, hogy az jobb, mikor nem is...), azzal - ugyan kimondatlanul - de beleegyeztél a szerződésmódosításba: ezek után mivel a cserébe kapott eszköz nem hibás, ezért követelésed azzal kapcsolatban nem lehet.
Kérdés, hogy papíron mi történt: az eredeti számlád van-e meg, vagy kaptál másikat...
Két dolgot tudok javasolni:
- vidd vissza a billentyűzetet, és mondd meg nekik, hogy ez nem is olyan, mint amiről a számlád szól, és ez neked nem jó. Adják vissza a pénzt. Némi jóindulattal kedveznek neked és visszaadják a pénzed (vagy adnak egy másikat, ami megy vistával)
- ha tetszik ez a billentyűzet, töröld le a vistát és rakj fel egy jól bevált 32 bites XP-t. Véleményem szerint a vistával nem ez lesz az utolsó ilyen élményed... (ez utóbbi szigorúan IMHO)
Persze lehet, hogy jól válogattam össze a gépet, de nekem még nem volt ilyen gondom a Vista-val, viszont ragaszkodnék a 64bit-es rendszerhez, már csak a proci (AMD Athlon X2 6000+), és a memória mennyisége miatt is (6Gb). Nem vagyok játék őrült, csak úgy lett összerakva a gép, hogy egy darabig ne kelljen költeni rá. Xp-ről tértem át, ami szintén 64bit-es volt, azzal több gondom volt ebből a szempontból.
A soproni Spar-ban vettem, mikor visszavittem már volt egy háborúm velük, mert nem akarták felküldeni, mondván, hogy ez nem az Ő dolguk, de miután kicsit morcosabban fogalmaztam meg a problémámat, csak felküldték.
Gondolhatod, hogy az információsok mennyit értenek ezekhez a dolgokhoz...mármint a műszaki részéhez. Jó, persze nem is ez a dolguk, de a műszaki eladó sem jobb, ez saját tapasztalat...
Sikerült a pesti szervizzel is beszélnem, igaz ráment vagy 2 órám, mire felvették a telefont, abból a típusból már nincs raktáron, mivel régebbi modell.
Ha most visszaviszem, felküldik megint, újabb gyenge 3 hét várakozás...
Szerintem megint adok egy kis munkát a biztonsági őrnek, és kicsit határozottabban közlöm, hogy elállnék a szerződéstől, mert
a/ elvileg újra kellett volna indulni a garanciának,
b/ jelentős kényelmetlenséget okoznak (jó ez túlzás, de ha elég nyűgös leszek nem fognak kötekedni)
c/ a termék nem ugyanolyan, mint amit én vásároltam, ez pedig nem jó nekem, elvégre a géphez veszek kiegészítőket, nem pedig fordítva...
Hencsike
2008.08.27, 21:48
(baniki @ 2008.08.26, 14:22)

Azt nem tudod bizonyítani, hogy szériahibás, azt a gyártó ismeri el, de nagyon ritka.
Arról, hogy mit javítottak a telefonban, kellett kapnod papírt, mikor visszakaptad a telefont. Feltételezem még garis, különben nem szenvednél vele. Arról pontosan nincs törvény, hogy hány javítás után kötelesek kicserélni, vagy visszafizetni az árát, de ha már 3szor el volt küldve javításra, érdemes visszavinni oda, ahol vetted (máshonnan elküldenek vele), és kérd a cserét, vagy az ár visszavizetését. Ne hagyd magad lerázni, ha el akarnak küldeni, fenyegetőzz fogyasztásvédelemmel. Persze ehhez tudnod kell bizonyítani, hogy el volt küldve nem egyszer javításra. Akkor is kell hogy kapj papírt, mikor átveszik tőled a készüléket, és akkor is, amikor visszaadják. A garancia papírra pedig rá kell írni a szervízben, hogy mit csináltak vele.
Köszönöm a tanácsot!
Ma hívtam fel a Sony Ericsson gyártót a csere miatt és azt mondták nem cserélik ki semmi kép, majd csak ha 5. javítás lesz!
És hiába is fogom kérni!
De attól még az üzletben megpróbálkozom, ha nem jutok semmire, marad a fogyasztóvédelem.
A papírok megvannak a javításról,2 softverfrissítés meg 1 aksi csere.
De az üzletben megmondta a szervizes fiu, hogy ez a készülék sosem lesz jó, mert napi több darabot visznek ugyan ezzel a hibával és azért csak egy frissítést végeznek rajta Pesten,mert ők maguk sem tudják a hibáját!De elismerni semmit nem fognak.
Akkor csak lehet benne valami, ha már megmondja egy ott dolgozó is!
Szép estét!!
(Blade @ 2008.08.26, 15:01)

Az mindenképpen sokat segít, ha visszaviszed a boltba, és kéred a cseréjét. Ha nem cserélnek, kéred a vásárlók könyvét, ott leírod, hányszor javították, és ott is kéred a cseréjét. Az esetek nagy részében az eladó észreveszi, hogy komolyan gondolod, és cserélnek... ha nem, akkor is jó bizonyíték arra, hogy jelentős kellemetlenséget okoz neked a sorozatos javítás, és így egy későbbi elállás alapja lehet.
Köszönöm a hozzászólást.
Az előző hozzászólónak is leírtam, hogy ma hívtam a Sony gyártót és nem hajlandóak cserélni semmi kép, majd csak az 5. javítás után.
Amit biztos nem fogok megvárni.
Ha nem sikerül dűlőre jutnom velük, megyek a fogyasztóvédelemhez, mert hülyének nézik az embert.
Az biztos ,hogy be fogok írni a vásárlók könyvébe!!
Szép estét kívánok!
Javaslom, hogy legközelebb ne a hangnemen változtass, hanem kérd a vásárlók könyvét, és abban kérd a jogaid érvényesítését. Így nyoma is marad, és a tapasztalatok szerint sokkal nyomatékosabb, mintha elkezdenél üvöltözni a forgalmazó képviselőjével...
Udvozlok Mindenkit!
Végigolvasgattam a fórumon, a hozzászólásokat, de az én esetemre nem nagyon találtam hasonlót, ezért leírom. Egy bevásárló központban található hazai mobilszolgáltató üzletében, mint hivatalos értékesítési helyen 2007. júliusában vásároltam egy Nokia hálózat független mobiltelefont 90.000.- Ft - ért, mellyel kapcsolatban vásárlói kifogást is tettem, a bolti panaszkönyvbe, mert becsapva érzem magam.
Mint fizetéskor is, csak utólag!!!!! kiderült ki számomra, hogy nem is a hazai szolgáltató mintaboltja az eladó, hanem egy budapesti BT. A fogyasztási cikk megvásárlásakor nem kaptam tájékoztatást azzal kapcsolatban, hogy az üzletben érvényesíthető Állami garanciaidő letelte után, mely a boltban érvényesíthető, nem vehetem igénybe, az un. Nokia garanciát, (mely a bolti garanciaidő letelte után, még további egy év lett volna) Sem szóbeli, sem írásbeli tájékoztatást nem kaptam ezzel kapcsolatban, ill. nem kaptam meg, a mai napig a magyar nyelvű használati útmutatót!!!!!!!!!!!!!.
Az mobilom, szoftverfrissítés közben romlott el, 2008. augusztus közepén. A Nokia honlapján lévő Nokia útmutatásnak megfelelően végeztem a telefon szofverének a frissítését, mert elavult.
A telefon un. szoftver számának dátuma 2006. 09. hó volt. A frissíteni kívánt legújabb szoftvert, a
http://www.nokia.hu oldalon található, telefontípusnak megfelelően kiválasztható, három egyszerű lépésben lehet elvégezni. A frissítés befejeződött, kiírta a számítógép, hogy a művelet sikerült, elkészült, de azóta nem lehet bekapcsolni, nem lehet használni, a telefon nem indul el. Másnap, felkerestem a Nokia Márkaszerviz helyi kirendeltségét, hogy igénybe vegyem, a Nokia honlapján, a
http://www.nokia.hu/A4405001#40 oldalon található, un. Gyik útmutatásai alapján az alábbiakat: „40. A telefonom "meghalt" frissítés közben. Mit tegyek? Vigyük el a telefont a legközelebbi Nokia szervizpontra. Ha a telefonra még vonatkozik jótállás, a Nokia a telefont a szokásos jótállási feltételek mellett megjavítja. Ha a telefonra már nem vonatkozik a jótállás, a Nokia nem tehető felelőssé bármilyen veszteségért, ahogy az a végfelhasználói szoftverszerződésben benne van.”
A Nokia Márka szervizben elkérték a garancialevelet és a készüléket. Készségesen segítségemre áll a szakember, és azt mondta semmi akadálya. A számítógépén beazonosította a Nokia N80-1 típusú mobil készülékemet, hogy ezt sajnos nem áll módjukban javítani, mivel ez egy külföldről származó telefon. Ekkor jutott tudomásomra, hogy a készülék nem magyar, így nem tudom igénybe venni a Nokia által kínált + 1 év garanciát. Ekkor felkerestem a telefonnal és a tartozékaival együtt az üzletet, ahol vásároltam. A boltban ezeket elmondtam az üzlet vezetőjének. Kértem, hogy kártalanítson, mert becsapva, és félrevezetve érzem magam.
Jóhiszeműen bementem ebbe az üzletbe egy éve vásárolni, nem gondoltam, hogy ilyen kétes eredetű telefont kapok egy hírű üzletben. Az üzletben, a személyes megbeszélés után, az üzlet vezetője felhívta telefonon ennek a külsős Bt-nek Ügyvezetőjét, akinek telefonon szintén elmondtam a panaszaimat. Ő állítása szerint, együttműködően volt abban segítségemre, hogy panaszomat kezelje. Az alábbiakat ajánlotta fel, melyről az üzletben írásos Jegyzőkönyv és Panaszkönyvi bejegyzés is készült:
- A készülék visszavásárlását,
- A készülék cseréjét és a,
- A készülék szervizelését.
AMIKET ÉN ELUTASÍTOTTAM, AZ ALÁBBI OKOK MIATT:
- A készülék visszavásárlás értékét, amelyre állítása szerint, 50 % alatti értékre gondolt, mely nem takar konkrét összeget számomra, ezért ezt nem állt módomban elfogadni, mert ez bármekkora összeg is lehetne. Én a vásárláskor kifizetett összegre tartok igényt. (Joggal?)
- A készülék cseréjéhez át kellett volna adnom a készülékemet és Ők nem belátható időn belül ígérték az új készüléket, ezen a héten szerdán, vagy jövő szerdán, vagy azután valamikor. Tehát belátható pontos időt nem tudtak ígérni. Nekem minden nap szükségem van a telefonra, nem tudok és nem is akarok egy ilyen bizonytalan dologba belemenni, hogy egy ugyanilyen kétes eredetű külföldi Nokiát kapjak ismét.
- A készülék szervizelését sem tudtam és akartam vállalni, mert bizalmam megrendült. A vásárlás napján is becsaptak, miért bízhatnék benne a továbbiakban, valamint ha a hibát ki is javítanák, továbbra sem tudom érvényesíteni, a Nokia által nyújtott garanciát, ha szükséges. A vásárlás napján, nem állt szándékomban külföldről (Brazíliából!!!) származó telefon készüléket venni. Megtéveszettek, becsaptak, mert ez számomra, csak a történtek után jutott tudomásomra.
Mivel nem hozták tudomásomra, hogy bolti 1 év garanciaidő letelte után, az 1 éves Nokia garanciát nem érvényesíthetem, ezért kértem, hogy a jogorvoslatomban eljárjanak. A jegyzőkönyvbe kértem belefoglalni az üzletben, hogy nem kaptam a mai napig magyar nyelvű útmutatót a telefonhoz, mely jegyzőkönyvet mindketten aláírásunkkal igazoltuk. Azóta még nem kaptam hivatalos állásfoglalást ügyemben.
lazurdeak
2008.09.01, 13:57
A Nokia jótállás a honlap szövege alapján egyértelműen vonatkozna Rád (http://www.nokia.hu/A4338205). Ha a kereskedő hibája miatt elestél ettől, akkor a jótállást követelheted a kereskedőtől.
Bármennyire megrendült bennük a bizalmad, meg kell adnod a lehetőséget, hogy javítsák vagy azonos típusra cseréljék, Neked okozott jelentős kényelmetlenség nélkül. Ha 15 napon belül elvégzik a cserét, akkor ezt el kell fogadnod, bármennyire is kellene közben a telefon. Ha egyikre sem képesek vagy hajlandók, akkor (de csak akkor) elállhatsz a szerződéstől, ilyenkor az eredeti vételárat kell visszakapnod.
A magyar nyelvű útmutató hiánya miatt nem most kellene észrevételt tenned, hanem azt a vásárlás után kellett volna követelned.
Amúgy ha nem muszáj, én nem töltögetnék új szoftvert egy jól működő telefonra, főleg akkor nem, ha a Nokia még ki is jelenti, hogy nem vállal semmilyen felelősséget a szoftver hibáiért.
Hali. Garnciális Se története.
A dolog 2007-ben nyáron kezdődött a nagy melegben. Ahogy a 40 fokos melegben kint voltam telefonálni akartam, ellenben nincs hálózat(segélykérés se...)

nem értettem először... miután "hüvös helyen voltam, pár perc és volt térerő. hurrá!
Idő kellett, hogy rájöjjek a melegtől eltünik a térerő(28-35°C) ha jól tudom az üzemi hőmérsklet max 50°C Ez egyre gyakoribb lett, és a hőhatár is csökkent(25°C alá)

-ez komoly- hűtőbe kellett időnként tenni, hogy működjön. megjegyzem a hálózati hibán kívül tökéletesen működött.
irány a pannon. (10 hónapos újonnan vett Z530I) Át is vették garanciális javításra. több mint 1 hónap múlva jött az sms hogy menjek be érte (türelmes vagyok)
mikor elém rakták a telót és a szervíz jelentését, akkor jött a ledöbbenés!

Garancia megvonva! indok: mechanikai sérülés. (soha le nem esett, meg nem ázott, és 1 karcolás nélkül adtam le!) mellékesen csináltak 1 SW frissítést amit fel sem tüntettek a javítási papírokon. Na ez nekem sok! Pontosabb infót szerettem volna. A pannon semmit nem tud! Hívtam a szervízet. A válasz: nem tudom, nem én javítottam, nem találjuk a javítási jegyzőkönyvet. próbáltam szépen, határozottabban, csúnyán, feljelentéssel fenyegetőzve de minden hiába, nincs több infó. A leveleimre meg nem is válaszoltak.
elvittem több szerelőhöz(mivel gari nincs ugyanmindegy) A hiba oka 2 hely szerint ismeretlen 3 hely szerint alkatrész hiba( Végfok) az 5 hely egyike sem talált mechanikai sérülést. Mikor erről hivatalos véleményt kértem, ezt vissza utasították, mondván ők nem ericson szervíz és nem akarnak szembeszálni velük.

Ez az alkatrész állítólag nem beszerezhető, mert az ericson nem ad ilyet ki a kezéből.
kérdések:
1. A szervíz megvonhatja-e a teljes garanciát pontosabb indoklás nélkül?
2. Vissza tarthatja-e a javítási dokumentációt?
3. Hogyan tudom megcáfolni az állításukat a sérülésről. ha hivatalos véleményt nem akarnak adni a szerelők.
4. Így utólag, hogy több szerelő belenézett, lehet-e még tenni valamit?
az ericson 24 hónap garanciát ad a telefonjaira, és 1 hónapig szervízben volt. 2006.szeptemberbe lett vásárolva. szóval még lenne rajta több mint 1 hó gari.
Ha valaki tud segíteni, azt megköszönném.
nekem nem kártérítés kell, nem új telefon, mindössze szeretném ha ez működne és szeretném ha indokolatlanul senkivel nem tennék többé ezt.
Köszönettel
Hann
(hann @ 2008.09.07, 09:49)

1. A szervíz megvonhatja-e a teljes garanciát pontosabb indoklás nélkül?
2. Vissza tarthatja-e a javítási dokumentációt?
3. Hogyan tudom megcáfolni az állításukat a sérülésről. ha hivatalos véleményt nem akarnak adni a szerelők.
4. Így utólag, hogy több szerelő belenézett, lehet-e még tenni valamit?
1. A szervíz azt csinál, amit akar. Nem vele vagy szerződéses viszonyban, hanem azzal, akinek a neve a számlán szerepel, mint eladó.
A garancia nem szűnik meg, maximum a garanciális javítást utasíthatják el azzal, hogy a hibát (!) a nem rendeltetésszerű használat okozta. (Magyarul hiába törött, beázott a telefon, ha a hibát nem ez okozza, akkor nem mentő körülmény...).
A garanciális idő alatt az eladó csak akkor mentesül a kötelezettsége alól, ha akkreditált, független bevizsgáló szerv szakvéleményével tudja igazolni, hogy a hibát a nem rendeltetésszerű használat okozta.
2. Nem. Egyértelműen mindent írásban kell dokumentálniuk, amit csináltak a telefonnal.
3. Nem kell megcáfolnod semmit. Az eladónak továbbra is fennáll a garanciális kötelezettsége, mert nem igazolta a fentieknek megfelelően a nem megfelelő használatot. Ha nem akarnak javítani vagy cserélni, hivatalosan kell eljárnod (az eladónál!!!): mondjuk első lépésben elkéred a vásárlók könyvét, és beleírod a történetet, követeled a javítást vagy cserét, különben elállsz a szerződéstől (mert ez a hiba szerinted nem jelentéktelen).
4. Elvileg nem jelent semmit, hogy mások is szétszedték. Egyrészt nem kell tudnia az eladónak, másrészt nekik kell azt is bizonyítani, hogy a harmadik fél szakszerűtlen belenézése okozta a hibát...
Olvasd el
ezt!
(Vagy legalább is a rád vonatkozó részét...)
Üdvözletem!
Lenne egy problémám.
3 hónapja vettem egy üzletből egy alaplapot: Gigabyte GA MA770-DS3.
Kaptam hozzá garancialevelet és számlát is.
A probléma ott kezdődött, hogy miután megvettem az alaplapot, összeraktam, újraindulási problémák jelentkeztek, vagyis minden ok nélkül a számyítógépem restartolt, néha leállt úgy, hogy csak áramtalanítás után tudtam újra üzemelni a gépet.Ekkor a tápegységre gondoltam.Vettem egy másikat 12 ezerért, hogy minőségi táp legyen.A táp beszerelése után 1 nappal újra jelentkezett a gond, itt már a táp problémát kilőttem, mivel beszereztem egy harmadikat is, hogy biztosra menjek, de minden változatlan.Akkor jöjjön a processzor, futtattam többnél-több teszteket bootolva és oprendszeren keresztül is, hibát nem jelzett, de ennek ellenére eladtam.Vettem egy komolyabb processzort, mondanom sem kell, a problémám továbbra is megvolt.
Jjöjjön a RAM, eladtam a 2 hónapos RAM-jaimat, hátha nem szereti az alaplapom és vettem 20 ezerért "strapabíró" RAM-okat, annak ellenére, hogy nem vagyok egy tuning beállítottságú, de a helyzet változatlan.A VGA-val ugyan ezt eljátszottam egészen a HDD-ig.
Legvégére maradt az alaplap.Hozzá kell tennem, hogy nem "túrkáltam" a BIOS-ba, nem piszkáltam a hardware alkatrészeket!
Rengeteg teszteléseken, oprendszerváltások után szóltam az ismerőseimnek, hogy az ő hardware alkatrészeiket helyezzük rá az én alaplapomra, ekkor is jelentkezett a hibám, ekkor bizonyosodtam meg arról, hogy 100%-ig az alaplap a rossz.
Most jön a lényeg.
El is vittem az üzletbe, hogy nézzék meg mivel hibás az alaplap.Írtunk egy jegyzőkönyvet vagy munkakönyvet, hogy elkezdik tesztelni, hogy tényleg hibás-e.Elkezdték, de nem jelentkezett a probléma, de hozzátettem, hogy a gond 1,5 óra és 1 nap közötti intervallumban jelentkezik, akár netezés, vagy egy mappa megnyitása közben vagy teljesen szűz oprendszeren a driverek telepítésénél.4 órát tesztelték, nem jelentkezett a hiba, el is kérték az 1500 FT-ot, mivel a munkaidejük ment el..Hazavittem, hátha valami csoda folytán tényleg megszűnt a gond...persze, hogy nem.Visszavittem, hogy márpedig hibás az alaplap és csináljanak vele valamit.Itt úgyszint írtunk kitöltöttünk egy papírt, amire az álltalam tapasztalt hibát rögzítettük, amit aláírtam, ahogyan az üzlet is.Elküldték szervízbe, majd durván 2 hét körül megérkezett, hogy sima BIOS frissítéssel megoldották a gondot.Hazavittem, összeraktam, majd 1 nap után ismételtem újraindult a gép.Egy ismerőshöz elvittem, hátha instabil az itthoni aramfeszültség, lényeg, hogy minden apró dolgot ki akartam szűrni.
Irány vissza az üzletbe.Kezdtem ideges lenni, mivel ment az időm is és a pénzem is áll benne, ami 18600FT volt.
Kérésükre bevittem az egész gépet, hogy úgy nézzék meg.
Eltelt pár nap, majd bementem hozzájuk, hogy mi a helyzet a javítással kapcsolatban?Végre meghallottam az első szót, aminek örültem, ők is tapasztalták az újraindulást úgy, hogy minden hardware dolgot kicserélgettek az alaplapon (CPU, VGA, RAM...stb.) és kiszűrték, hogy az alaplappal lehet valamivagyis itt már beismerték, hogy valami van az alaplappal és elküldték a gépet a szervízbe.Na itt kicsit meglepődtem, mert én arról nem is tudtam, hogy az egész gépet beküldték és nem csak az alaplapot.Kis idő után visszajött a gép a szervízből.Megemlítették, hogy a szervízben is tapasztalták a hibát, majd annyit mondtak, hogy most már jó, mivel csak egy kis feszültség kellett a RAM-oknak, amit a BIOS-ban állítottak be, hogy 2,1V-on menjenek a "tuning" RAM-ok.Hazavittem, új op.rendszer fel a gépre, majd durván 3 óra múlva megint újra indult.
Felhívtam az üzletet, hogy cseréljék ki az alaplapot, mert megint jelentkezett a hiba.Azt mondták, hogy a szervíznek kell kicserélni a szervíz annyit mondott, hogy vigyem be a komplett gépet az üzletbe és ők majd elküldik nekik, hogy mégegyszer átnézzék.Annyit mondtam, hogy nem vagyok köteles az egész gépet bevinni, mivel semmi közük nincs hozzá, mivel nem abból az üzletből vettem a többi hardware alkatrészeket, csak az alaplapot, amit persze ismételten bevittem, ez már sok volt nekem, az időmet, benzinpénzemet, munkából való eljövés rovására ment minden már sokadik alkalomra.
Újra beküldte az üzlet a szervízbe az alaplapot, majd pár nap múlva azt hallom vissza, hogy nincs semmi baja az alaplapnak, náluk megy rendesen és visszaküldik.Itt telt be a pohár!Nem hiszek nekik, mert szerintem gőzük sincs, hogy mi a baja, mert legelőször mikor szervízben volt a BIOS elavultságára terelték a gyanut, másodjára a RAM feszültségre most meg nincs baja.Kérdem én, ha először visszaküldték, hogy a hiba ki lett küszöbölve egy egyszerű BIOS frissítéssel, másodszor miért jöttek újabb kifogással, hogy a RAM-oknak kellett adni feszültséget, ez álltal megoldódott a probléma, amit már egyszer elvileg megjavítottak.Az üzletvezető nem akarja kicserélni, mert ők nem látják, hogy milyen teszteket futtattak a szervízben, annak ellenére, hogy az üzletben is tapasztalták a hibát.Holnap 2008 szept.09-én visszaérkezik az alaplap a szervízből az üzletbe és elkezdik újra tesztelni, legalább is ezt mondják, ha újraindul akkor kitalálnak valamit.A szervíz nem akarja kicserélni, mivel visszahallottam, hogy "én csak másik alaplapot akarok", persze az előző szervízelésnél tapasztalták a hibát, amit már elvileg azelőtt ők megjavítottak.
Én ajánlottam fel azt isl, hogy inkább levásárlnám az összeget, sőt még rá is fizetnék egy komolyabb alaplara, de nem mentek bele.
Mit tegyek?
Előre is köszönöm a választ!
Rolling
2008.09.09, 10:34
2008.08.29-én vásároltam egy LG KF310 telefont.
2008.09.04-én zsebembe helyeztem ami szerintem teljesen természetes 1 mobiltelefonnál. Mikor elővettem lcd kijelzőjén fekete folt volt látható.
Mivel garanciális volt így irány a szerviz ( BP, Teréz krt.24. ) ahol azt a tájékoztatást kaptam, hogy nem garanciális mivel törésnek minősül.
Mivel a telefonon semmi nemű karcolás sérülés nincs így látszik , hogy nem volt extrém használat csak ami 1 telefon hétköznapi használata során elvárható
1997. évi CLV. törvény a fogyasztóvédelemről
A használati és kezelési útmutató
12. § (1) Külön jogszabályban meghatározott termék csak használati és kezelési útmutatóval
forgalmazható.
(2) Az ilyen használati és kezelési útmutatóban a fogyasztót magyar nyelven, közérthetően és
egyértelműen tájékoztatni kell a termék rendeltetésszerű használatának, felhasználásának,
eltarthatóságának és kezelésének módjáról.
Szerintem 1 mobil telefonnál elvárható a zsebben történő tárolás mivel ezt az LG használati utasítása nem tiltja viszont életszerű.
Amennyiben ezt a telefont vitrinben való tárolásra gyártják erre fel kellene hívni a vásárló figyelmét ellenkező esetben gyártó nem tett eleget törvényi
kötelezettségének.
1959. évi IV. törvény
a Polgári Törvénykönyvről
A jótállás
248. §
A teljesítés
277. §
(1) A szerződéseket tartalmuknak megfelelően, a megszabott helyen és időben, a me
mennyiség, minőség és választék szerint kell teljesíteni. A szolgáltatásnak a
időpontjában
a) alkalmasnak kell lennie azokra a célokra, amelyekre más, azonos fajtájú szolg
rendszerint használnak, ésb) rendelkeznie kell azzal a minőséggel, illetve nyújtania kell azt a teljesítményt, amely
azonos fajtájú szolgáltatásoknál szokásos, és amelyet a jogosult elvárhat, figyelembe
véve a szolgáltatás természetét, valamint a kötelezettnek, a gyártónak, az
importálónak vagy ezek képviselőjének a szolgáltatás konkrét tulajdonságaira
vonatkozó — különösen reklámban vagy az áru címkéjén megjelenő — nyilvános
kijelentését, és c) alkalmasnak kell lennie a jogosult által meghatározott célra, ha azt a jogosult a
szerződéskötés időpontjában a kötelezett tudomására hozta, és abba a kötelezett
beleegyezett, valamint
Legalább 5 fajta cég mobil telefonját használtam soha egyiknek sem okozott ilyen problémát a zsebben történő szállítás ( Többek között Samsung E-250 szintén csúsztatható kivitel) ebből következik hogy a LG KF310 telefonom vagy silányabb LCD-vel készül vagy gyári hibás volt.
Kérdésem: mi tévő legyek ?
Igen, nagy szívás az ilyen hiba, illetve az ilyen hozzáállású forgalmazó. (A szervízről ne is beszéljünk, mert többnyire ilyenek... de te a bolttal vagy jogviszonyban, a szervíz nem kell hogy érdekeljen téged!).
Javaslom, hogy:
- olvasd el ezt:
http://www.fogyasztovedelem.com/forums/ind...?showtopic=2237- amennyiben a forgalmazó ezek után sem hajlandó cserélni a hibás lapot, akkor kérd el a vásárlók könyvét, írd bele a történteket, kérd a lap cseréjét, és említsd meg, hogy ha nem cserélik, akkor az eddíg elszenvedett jelentős kellemetlenségre hivatkozva el fogsz állni a szerződéstől. A vásárlók könyvének emlegetése az esetek 90%-ban megoldja a problémálkat...
(Rolling @ 2008.09.09, 11:34)

Kérdésem: mi tévő legyek ?
Nos, ez attól függ, mennyit ér az a telefon, illetve mennyi ideget/pénzt vagy hajlandó belefektetni.
Őszintén megmondom neked, nem sok esélyt látok arra, hogy egy mechanikai sérülésről elfogadják, hogy gyártási- vagy anyaghiba okozta. Ezek után csak hosszadalmas hivatalos procedúrával kényszerítheted őket, hogy készíttessenek függtelen(!) szakvéleményt, ami megint csak kétséges, hogy kinek ad igazat.
Kétségtelen, hogy a telefonszervizek az összes hibánál azzal hajtanak el mindenkit, hogy beázás vagy törés miatt rossz; de a te esetedben ez is történt, azt pedig nehéz bizonyítani, hogy a telefonod (és sok másik is...) úgy sz*r, ahogy van.
Szóval én azt javaslom, ne erőltesd a garanciális javítást... ha mégis ezt az utat választanád, természetesen szívesen adunk tanácsot enek a folyamatával kapcsolatban.
(Blade @ 2008.09.10, 14:19)

Igen, nagy szívás az ilyen hiba, illetve az ilyen hozzáállású forgalmazó. (A szervízről ne is beszéljünk, mert többnyire ilyenek... de te a bolttal vagy jogviszonyban, a szervíz nem kell hogy érdekeljen téged!).
Javaslom, hogy:
- olvasd el ezt:
http://www.fogyasztovedelem.com/forums/ind...?showtopic=2237- amennyiben a forgalmazó ezek után sem hajlandó cserélni a hibás lapot, akkor kérd el a vásárlók könyvét, írd bele a történteket, kérd a lap cseréjét, és említsd meg, hogy ha nem cserélik, akkor az eddíg elszenvedett jelentős kellemetlenségre hivatkozva el fogsz állni a szerződéstől. A vásárlók könyvének emlegetése az esetek 90%-ban megoldja a problémálkat...
Köszi!
Ez jól jött.Majd elmesélem a történteket.
Üdv!
Rolling
2008.09.12, 14:41
Nos, ez attól függ, mennyit ér az a telefon, illetve mennyi ideget/pénzt vagy hajlandó belefektetni.
Őszintén megmondom neked, nem sok esélyt látok arra, hogy egy mechanikai sérülésről elfogadják, hogy gyártási- vagy anyaghiba okozta. Ezek után csak hosszadalmas hivatalos procedúrával kényszerítheted őket, hogy készíttessenek függtelen(!) szakvéleményt, ami megint csak kétséges, hogy kinek ad igazat.
Kétségtelen, hogy a telefonszervizek az összes hibánál azzal hajtanak el mindenkit, hogy beázás vagy törés miatt rossz; de a te esetedben ez is történt, azt pedig nehéz bizonyítani, hogy a telefonod (és sok másik is...) úgy sz*r, ahogy van.
Szóval én azt javaslom, ne erőltesd a garanciális javítást... ha mégis ezt az utat választanád, természetesen szívesen adunk tanácsot enek a folyamatával kapcsolatban.
Szeretném ha segítenétek mert közben beszéltem ismerőssel neki is belülről volt megfolyvaa nokia telefonján a kijelző neki simán kicserélték.
Külsérelmi nyom semmi nincs az enyémen se.
Előre is köszönöm.
(Rolling @ 2008.09.12, 15:41)

Szeretném ha segítenétek mert közben beszéltem ismerőssel neki is belülről volt megfolyvaa nokia telefonján a kijelző neki simán kicserélték.
Külsérelmi nyom semmi nincs az enyémen se.
Nos, akkor kezdd ott, ahol vetted a telefont. Vidd vissza oda, és mondd meg nekik, hogy javíttassák meg, mert a szervíz téged elhajtott.
Ha azzal védekeznének, hogy külsérelmi nyom van rajta, akkor hívd fel a figyelmüket arra, hogy a garancia ideje alatt nekik kell - független akkreditált bevizsgáló szerv szakvéleményével, a saját pénzükön - bizonyítani (a gyártó, illetve szervíz szakvéleményét nem fogod elfogadni), hogy a hibát a rendeltetésnek nem megfelelő használat okozta.
Ha továbbra is visszautasítóak, akkor írd mindezt bele a vásárlók könyvébe.
Készülj fel arra, hogy pingpongozni fognak a készülékkel a szervíz és a bolt között... ha ilyen fordulna elő, törekedj arra, hogy legyen papírod arról, mikor adtad le a készüléket... ugyanis később arra fogsz hivatkozni, hogy nem voltak képesek kijavítani 30 napon belül sem, és ez alapján fogsz elállni a szerződéstől.
Sok sikert.
thomass
2008.09.18, 16:55
Sziasztok!
Egy kis segítségre lenne szükségem. A problémám az, hogy vettem egy GSM-boltban használt mobiltelefont 2 napja. A telefon már ma 2szer lefagyott. A kérdésem az lenne, hogy a HASZNÁLT telefont is köteles az eladó kicserélni 3 napon belül, vagy visszafizetnie az árát. SOS-ben kéne a segítség, mert holnap lesz a 3. nap.
Előre is köszönöm a segítséget.
WildBoar
2008.09.23, 11:09
Sziasztok!
A következő problémám van, amiben szeretnék tanácsot kérni.
~5 hete a mobilom (garanciális Nokia 5500) kicsit "megbolondult" különösebb előjelek nélkül.
A hibajelenség: Folyamatosan kijelezte, hogy a headset rá van kötve. Ez többszöri ki/be kapcsolás után sem múlt el. Próbáltam a headset-et rátenni és leszedni de továbbra is jelezte. Mondanom sem kell, hogy telefonálni nem tudtam vele, mert engem sem hallottak és én sem hallottam a másik felet.
Másnap elvittem a helyi Nokia márkaképviselethez, ahol azt mondták megnézik, fél óra múlva menjek vissza. Visszamentem, de addigra már a kijelző is "elment" (a szervizes ezt mondta a boltosnak - odasúgva).
Gondoltam mindegy, hisz garanciális, majd megjavítják.
(Hát ugye ez eddig "szabványos" szervizes történet)A gond akkor kezdődött, amikor
2 hét után felhívtak, hogy kész van a telefon, fáradjak be az üzletbe.
Még aznap bementem (csütörtöki nap volt). Ideadták, persze én nem próbáltam ki, csak miután eljöttem. Útközben összeraktam, de mikor be akartam kapcsolni annyi volt a reakció, hogy felvillant a kijelző.

Gondoltam magamban, hogy talán lemerült az akksi. Otthon kiderült, hogy nem, mivel a töltésre még 2 óra múlva sem reagált, bekapcsolásra meg szintén csak villant egyet.
Másnap ismét vissza a boltba. Mondták, hogy biztos "odafent" nem figyeltek eléggé és visszaküldik. Kérdeztem mennyi idő ismételten a javítás....max 1 hét.
Ennek pénteken (szept. 19.) volt három hete.Tegnap (hétfőn, szept. 22.-én) kaptam a hívást, hogy megérkezett a készülék, de kipróbálták és ugyanaz a jelenség, tehát vissza kell küldeni!!!
Annyiból rendes volt a boltos, hogy megadta a szerviz telefonszámát, hogy szerdán (amikor már ott a készülék) hívjam fel őket és a panaszomat (kifogásomat) a javítással kapcsolatban nekik is mondjam el.
Kérdés:
Szerintetek ez "tisztességes" eljárás?
Mit tudok tenni a várakozáson kívül, hogy a készülékemet hibátlanul (vagyis megjavítva és működőképesen) kapjam vissza?
Tudok hivatkozni bármiféle rendeletre (vagy törvényre), ami elősegítené a "fogyasztói jogaim" érvényesítését?
A "kedves" EU-s törvénymódosítások (lásd: 2003/49 kormányrendelet, ami eltörölte a maximális 30 napos javítási határidőt) egyáltalában nem nézik a fogyasztói érdekeket, inkább a szolgáltatókat védik.
(WildBoar @ 2008.09.23, 12:09)

Szerintetek ez "tisztességes" eljárás?
Mit tudok tenni a várakozáson kívül, hogy a készülékemet hibátlanul (vagyis megjavítva és működőképesen) kapjam vissza?
Tudok hivatkozni bármiféle rendeletre (vagy törvényre), ami elősegítené a "fogyasztói jogaim" érvényesítését?
Igen...
PTK. 306. § (2)
itttalálsz bővebb információt az értelmezésréről.
Amit tehetesz, az először is bejegyzés a vásárlók könyvébe, hogy mivel több mint 30 napja javítják a készülékedet, vagy cseréljék újra, vagy elállsz a szerződéstől.
Ha a tisztességességet feszegeted, tudnod kell, hogy a 3 alkalomból összesen egyszer küldték bárhova is a telefonodat a polcon kívül, és ott se csináltak vele semmit...
WildBoar
2008.09.24, 12:40
(Blade @ 2008.09.23, 16:03)

Ha a tisztességességet feszegeted, tudnod kell, hogy a 3 alkalomból összesen egyszer küldték bárhova is a telefonodat a polcon kívül, és ott se csináltak vele semmit...

Hát valamit biztos csináltak vele, mert még annyit sem bír, mint amikor beadtam.
Az más kérdés, hogy a szerviz az csak ránézett és visszaküldte... esetleg leszedte a régi symbiant és nem rakott fel újat. Számomra az érthetetlen, hogy egy "neves" cég, hogy engedhet meg magának ilyen hanyagságot (bár általában a kisebb cégek vigyáznak a hírnevükre).
(WildBoar @ 2008.09.24, 13:40)

(Blade @ 2008.09.23, 16:03)

Hát valamit biztos csináltak vele, mert még annyit sem bír, mint amikor beadtam.
Az más kérdés, hogy a szerviz az csak ránézett és visszaküldte... esetleg leszedte a régi symbiant és nem rakott fel újat. Számomra az érthetetlen, hogy egy "neves" cég, hogy engedhet meg magának ilyen hanyagságot (bár általában a kisebb cégek vigyáznak a hírnevükre).
Gondolom Nokia...a mobilask szeret így viselkedni...egyszerűen nevetséges amit csinálnak, nem szerviz. Ha nem lett volna a cocacolásokon keresztül protekcióm én még most is szenvednék a telefonommal .
WildBoar
2008.09.25, 06:26
(riccio @ 2008.09.24, 21:36)

Gondolom Nokia...a mobilask szeret így viselkedni...egyszerűen nevetséges amit csinálnak, nem szerviz. Ha nem lett volna a cocacolásokon keresztül protekcióm én még most is szenvednék a telefonommal .

Ja...Mobilask...
Nem értem, hogyan kaphatnak működési engedélyt, ha ennyi rájuk a panasz. Ezt nem vizsgálja senki? Vagy egy szerviznek nincs "vásárlói könyve"? (bár az ország másik végéről nehéz lenne beleírni)
(WildBoar @ 2008.09.25, 07:26)

(riccio @ 2008.09.24, 21:36)

Ja...Mobilask...
Nem értem, hogyan kaphatnak működési engedélyt, ha ennyi rájuk a panasz. Ezt nem vizsgálja senki? Vagy egy szerviznek nincs "vásárlói könyve"? (bár az ország másik végéről nehéz lenne beleírni)

Nem nagyon tudsz velük mit kezdeni...sajnos ez ilyen. Gyakorlatilag azt csinálnak amit akarnak. Volt olyan, hogy úgy kaptam vissza a készüléket, hogy össze volt tapogatva a kamera plexije BELÜLRŐL! Nem tudtam eldönteni, hogy ennyire lusták vagy ennyire nem értenek ahhoz amit csinálnak. Nevetségesek... amíg a Nokiának ez így jó addig ők fogják szervizelni a Nokia készülékeket.
WildBoar
2008.09.25, 09:29
(riccio @ 2008.09.25, 08:56)

Nem nagyon tudsz velük mit kezdeni...sajnos ez ilyen. Gyakorlatilag azt csinálnak amit akarnak. Volt olyan, hogy úgy kaptam vissza a készüléket, hogy össze volt tapogatva a kamera plexije BELÜLRŐL! Nem tudtam eldönteni, hogy ennyire lusták vagy ennyire nem értenek ahhoz amit csinálnak. Nevetségesek... amíg a Nokiának ez így jó addig ők fogják szervizelni a Nokia készülékeket.
Hát igen, de szerintem ott van a probléma, hogy ezek a dolgok nem jutnak a nokia vezetőségének a fülébe. Ha hozzájuk is eljutna a "sok panasz", akkor hidd el elgondolkodnának rajta, hogy váltanak szervizt (hacsak nem rokonok a vezetők valamilyen ágon

).
De ugye egyszerű "halandóként" ezt nem tudod megállapítani.
Mozigépész
2008.09.25, 14:18
Nem biztos, hallottam, hogy ez a cél, hisz így "statisztikailag" megbízhatóbbak a Nokia telefonok!
WildBoar
2008.09.26, 12:00
Király....Felhívtam őket tegnap, aszonták visszahívnak, ha utánanéztek. Persze mondanom se kell, hogy nem szóltak.
Ma felhívtam őket megint, erre hebeg-habog az illető a vonal másik végén, hogy majd "jövőhéten tudok mit mondani".
Mondom, hogy engem nem az érdekel, hogy mikor tud többet mondani, hanem, hogyan tudnak ilyen "rettentő gyorsan dolgozni eredmény nélkül". (vagyis van eredmény: 2x küldték vissza javítatlanul a mobilt)
Említettem, hogy a 6 hét nem számít "törekvésnek a 15 napos javításra" és a "fogyasztónak okozott jelentősebb kellemetlenség okozása nélkül" kategória is máshol van már.
Na mindegy, mert jövőhét az a végső határidő, ha legkésőbb kedden nem tudnak adni kielégítő választ (megvan a hiba, esetleg kijavítva, vagy csere), akkor más irányokat veszek a dolgokkal...