Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
ekezetes SMS
Fogyasztóvédelem Fórum > Szolgáltatásokkal kapcsolatos fórumok > Vezetékes és mobil szolgáltatók
pandi
Az sms-ek nagyon elterjedt kis uzenetek, amit a szolgaltatok eloszeretettel 160 KARAKTERES uzenetkent emlegetnek.

Azt azonban altalaban elfelejtik kozolni, hogy az EKEZETEK kodolasahoz tobb karakter szukseges, ezert egy ekezetes 160 BETUS sms tobb mint 160 KARAKTER...

A problema onnan ered, hogy ok az ANGOL abece betuit nevezik KARAKTERNEK, (vagy meginkabb azok binarisan kodolt formait, tehat az egyes byte-okat) a fogyasztok, tehat MI, nyilvanvaloan a MAGYAR BETUKET ertjuk karakter alatt.

(a dolog muszaki oldalaval semmi problema, igy van megoldva, kesz. de azert errol illene tajekoztatni. )

Azzal, hogy a szolgaltatok errol elfelejtenek minket tajekoztatni, min. 1,5-szeres, de akar 2-szeres koltsegeket is okozhatnak a megrogzott 160 karakter kozeli sms-eket iro ugyfeleiknek.

Ami szerintem egyaltalan nem korrekt, nem etikus, sot valoszinuleg szabalytalan is a hianyos tajekoztatas miatt... Szerintetek?
pandi
Tehat szerintetek kovet el mulasztast a mobil szolgaltato, ha nem tajekoztatja megfeleloen az ugyfelet ?
Van erre vonatkozo jogszabaly?
FVF
Igen, akkor elkövet. De amennyiben az egyik nagy mobilszolgáltató által árusított 3410-es finn készülékekre gondolsz, akkor az a rossz hírem van, hogy ott a vevőtájékoztatóban mellékeltek egy szöveget erről a problémáról.

Egyéb esetnél ugyanez van. Ha valahol tájékoztatják a fogyasztót, akkor rendben van.

A személyes véleményem pedig az, hogy mindenképpen aggályos a dolog.
TheElf
Személyes véleményem, hogy az SMSek ma már kezdenek drágábbak lenni mint a szöveget tartalmazó MMS üzenetek, éppen a láncolt SMSek ára miatt, nem lenne érdemes ezekre egy egységesárat bevezetni?
pandi
1. kerdes:
ha ez egy kis aprobetus reszben ez le van irva, akkor az mar kielegito tajekoztatas?

Csak mert ha bemegyek egy boltba, es kerek pl. egy ilyen Nokia-t es megkerdezem, hogy akkor az adott tarifacsomaggal mennyibe kerul nekem az sms, tuti biztos hogy nem fognak egyetlen esetben sem figyelmeztetni, hogy igen, de az ekezetes sms dragabb. Mivel, hogy eddig sem tettek pl. velem.

Ez meg azert szerintem ketes tajekoztatas... Azert kerdezek ra, hogy mi van, hogy meg is mondjak. Es ha mellebeszelnek, az alol nem tudom, hogy mennyire jelent jogos kifogast, hogy "hat az apro betus reszben ott van".

2. kerdes:
Tenyleg, ilyenkor mennyire tartozik felelosseggel az adott alkalmazott, ha butasagot mond nekem, es en nem nezek utan, csak elhiszem neki??
Mert az en ugy erzem, ha lelulok egy ceg kepviselojevel targyalni, akkor o felem a ceget kepviseli.
Tehat o maga a ceg.
Es amit mond, azt en ugy veszem hogy a ceg mondja.
Tehat annnak legalabb olyan sulya van, mint annak, ami le van irva...
Jol gondolom?
TheElf
Az ékezetes SMS nem drágább, az elszámolás is byte alapon van, csak egy ugyanolyan hosszú SMSbe kevesebb szöveg fér bele...
pandi
Bocs, de ha az elszamolasi mod mas - es nem tajekoztatnak rola kellokepp - az mar szerintem epp eleg inkorrekt.
(es egyebkent ennek eredmenyekepp szamomra kvazi dragabb lesz egy sms kuldese)
Shia-ko
Az elszámolási mód nem más, csak nem tudsz róla, hogy több helyet foglal az ékezetes karakter.
TheElf
pandi: Az SMS az a szolgálltató számára átvitt adat. Te egy egységnyi átvitt adatért az arra vonatkozó egységárat fizeted, sem az elszámlási mód, sem az 1 SMS ára nem változik. Hogy te több láncba fűzött SMSt küldesz? Netán képet és szöveget. Igen a képet is tartalmazó SMSben sem jön ki a 160 karakter a kép mellett 1 SMSben, sőt 159sem, ha a kép amit rajzolsz csak egy szépen megrajzolt A betű akkor sem. Az SMS hosszát, a szabványok (és ebbe a kódlap is beletartozik) ismeretében te ellenőrizheted, abba a szolgálltató nem szól bele, amennyit küldesz annyit számláz ki. Ennyi.
pandi
TheElf: asszem nem ugyanarrol beszelunk....
a muszaki hatterevel semmi bajom. Veletlenul elegge otthon vagyok abban, hogy hogyan kodoljak az sms-ben atvitt BETUKET binarisan. Teljesen okes, hogy az sms-t alapvetoen nem ekezetes betukre talaltak ki, ezert tobb byte-on kell kodolni egy ekezetes betut. Ezzel semmi gond. Ez a muszaki hatter.

Na de!
Ettol a szolgalatato meg tajekoztathatna errol megfeleloen. Mert valoszinunek tartom, hogy egy magyar ember magyar nyelven ir sms-t, ekezetekkel. Es a kis telefonja csak azt jelzi ki, hogy hanyadik betunel tart. Es ezert ha folyamatosan 160 betus sms-eket ir, akkor azt tapasztalja, hogy 2x annyiba kerul neki honap vegere az az x sms amit elkuldott, mint amire szamitott.

en errol beszelek.
FVF
Nem értelek Pandi. Ha magyar ember vagy, miért nem állítod át a billentyűzetedet úgy, hogy ékezetes, magyar betűkkel írjál ide? Ahogy az sms esetében leírtaknak megfelelően ezt a szolgáltatóktól elvárod?

Kérdésedre pedig: igen, elég apró betűsen is leírni. A mai világban annyi információt kell csatolni egy termék, vagy szolgáltatás vásárlásakor, amit nem lehet mind közölni. Ezért kell mindent leírni. Tény, hogy adott esetekben manipulálhatnak evvel a szolgáltatók, ilyenkor indokolt esetben a hatóságok (versenyhivatal, mi, stb.) lépnek.
pandi
FVF: azert nem hasznalok ekezetet, mert emailben nem szoktam - egyaltalan. Viszont a telefonon a magyar T9 csak ekezettel hajlando sms-t irni, ezert ott kenytelen vagyok azt hasznalni. (amugy nem az a kerdes, hogy hol hasznalok ekezetet, es hol nem, hanem hogy tudok-e rola, hogy az milyen kovetkezmenyekkel jar.)

egyebkent nem igazan ertem, hogy tajekoztatasra vonatkozo jogi problema miert csak engem ragad meg? En itt uj vagyok, de azt hittem, ha itt teszem fel a kerdesem, akkor az emberek meglatjak benne a lenyeget. Itt most a lenyeg az ugyfel tajekoztatasa.

Tehat mi a helyzet azzal, ha (vegyunk egy masik peldat) egy bankban az ugyintezo az aprobetus reszekben leiratakkal ellentesen informal?
Azert senki nem felel, csak en viselem a kovekezmenyeket?
Shia-ko
(pandi @ 2005 Feb 7, 09:39 AM)
Tehat mi a helyzet azzal, ha (vegyunk egy masik peldat) egy bankban az ugyintezo az aprobetus reszekben leiratakkal ellentesen informal?
Azert senki nem felel, csak en viselem a kovekezmenyeket?

Ha tudod bizonyítni, hogy rosszul tájékoztattak, akkor ők felenek érte.
asdf
Bar regi tema, masra kerestem google-ban, de ha mar idekeveredtem, hatha lesznek hozzam hasonlok, iderakom informaciokent a unicode-os sms-k kapcsan letrejott + nemi vihart kavaro smile.gif weboldalamat: http://unicodesms.freeweb.hu/

Itt jegyzem meg -bar az oldalon is irtam-, hogy a problema kezdetekor meg regi hasznalati utmutatot adtak a 3410-hez, de mar az uj szoftverrel szallitottak a keszuleket, /emiatt a balhe kialakulta utan a szolgaltatok utolag(!) ertesitettek a kuncsaftokat, ha jol emlekszem tobb tizezres nagysagrendu levelben/ sot a motorola kepviseloje maga elismerte a problemat, tehat itt nem volt tajekoztatva a fogyaszto. Ennek ellenere az FVF -nem a forumos, hanem maga a hivatal wink.gif - panaszomra csak annyit tett, hogy emailben tajekoztattak, hogy tovabitottak panaszomat perinditasi javaslattal a foigazgatonak. Majd a nagy semmi kovetkezett. Se perinditas, se bunti, sot, egyetlen hivatalos papirt, ertesitest nem kaptam a panasszal kapcsolatban mind a mai napig! -ha kell, mondok iktatoszamot biggrin.gif Egy ideig zaklattam oket telefonon, aztan feladtam. Csakhogy ha mar mindenkit kritizalunk, az FVF se maradjon ki belole tongue.gif Bonuszkent a kritikahoz: "Nem történt jogsértés a unicode-os SMS-ek kapcsán" vizsgalati eredmenyt kuldott az FVF a parlament informatikai bizottsaganak. Nocomment...

ui: Az oldal mar archiv, nem frissitem, nem foglalkozom vele, de az valtozatlanul zavar, hogy az FVF magasrol tojt az egeszre...
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.