Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
ÁNTSZ-Fogyasztóvédelem
Fogyasztóvédelem Fórum > Hagyományos termékvásárlás > Élelmiszerek
signum2
Mer e Intézkedni az ÁNTSZ, Fogyasztóvédelem? Vagy a kapcsolatok már mindent befolyásolnak. Miért van ilyen sok hatóság Magyarországon? A lejárt szavatosságú élelmiszerek tényleg egészségkárosítóak?MI a véleménye a Fogyasztóvédelemnek a többi hatóság munkájáról? geek.gif
TheElf
A sok kérdés közül csak egyre válaszolva: Az aludtej esetében is lejár a tej szvatossága mégsem halt még senki bele aludtej mérgezésbe. De sok sajt esetében jót tesz ha a minőségmegőrzési idő után eszed meg... A mniőségmegőrzési időn belül az élelmiszer tudja a gyártáskoi minőséget utána vagy jobb, vagy rosszabb vagy más, vagy ugyanolyan csak ezt nem tudja a gyártó garantálni... Nem lehet általánosítani.
FVF
Nincsen szavatossági ideje egy élelmiszernek. Van ellenben minőségmegőrzési idejük, illetve fogyaszthatósági idejük.
Alapvetően el van különítve a két hatóság ellenőrzési területe, de tény, hogy vannak területek, amelyet mind a kettő ellenőriz. Én azt hiszem, van annyira fontos terület például a vendéglátóipar, hogy több figyelem jusson rá...

Alapvetően már azon a gondolati síkon elkülöníthető a két hatóság munkája, hogy az ÁNTSZ inkább egészségügyi hatóság, míg mi általánosan fogyasztóvédelmi.

A többi hatóság munkáját nem tudom, hogy a fogyasztóvédelem hogyan látja. Többükkel nyilván azért van szoros együttműködésünk, mert jól lehet velük együtt dolgozni, hatékonyabban lehet az adófizetők érdekét szolgálni. Egyéni véleményem nyilván van, de nem mint ahogy én is csinálnék egyes intézményeknél mást, mint ahogy ott teszik, nyilván nekik is lenne érdemi észrevételük az én vagy a mi tevékenységünkhöz....

Sok esetben az a kifogás, hogy nincsen elég ellenőr. Most akkor az a baj, vagy sok a hatóság? Szerintem mi tudnánk jóval hatékonyabban működni, ha a megyei szerveinknél több ember dolgozna.

A változó világban a kormányok szakembereinek a feladata, hogy eldöntse, a megváltozott igények mellett hogyan változtatja a hatásköröket, a hatóságok feladatait, mennyiségét. Ez állandó munkát igényel, s az s természetes, hogy a rabló előrébb jár, mint a pandúr, ezért kritizálni mindig lehet és kell is, de az biztos, hogy a kormányok célja egy hatékonyan működő közigazgatás. Ehhez azonban még sok falat kell lebontani, sok helyütt változnia kell a szemléletnek.

Remélem kielégítőek a válaszok:)
signum2
blink.gif FVF köszönöm a magyarázatot.

Szerintem ma tul sok hatóság foglalkozik az élelmiszerbiztonsággal.ANTSZ, Élelmiszerbiztonsági hivatal, Állategészségügy. Egy hatóság kellene, mondjuk a fogyasztóváédelem, és a többi szakember átálna hozzájuk. A költségvetési pénzeket erre kellene fordítani, és hatékonyabb lenne az emberek érdekvédelme.

Ma, véleményem szerint a fogyasztóvédelem a legéletképesebb hatóság Magyarországon. shifty.gif
FVF
Ezt utóbbit köszönöm szépen.

Mellesleg sok érv szól minden mellett (néhol ellene), hol politikai, hol szakmai:)
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.