Nbalázs
2005.02.01, 09:31
Üdv!
Január 21-én vettem egy CAT cipőt,de 4 nap múlva levált a talpa,visszavittem,2 héttel később mehettem érte.Megragasztották,annak ellenére,hogy cserét kértem.
Tegnap megint vissza kellett vinnem,ugyan az a hiba jelentkezett,ugyan ott.
Az eladó szerint ezt is javítáni fogják,mert értékcsökkenés nélkül javítható.Én ezzel nem értek egyet,mert szerintem,ha valamit javítanak,az már nem ér annyit,mint egy új,hibátlan termék.
A kérdésem az,hogy van-e rá esély,hogy a cipőmet kicseréljék vagy levásárolhassam?
Előre is köszönöm!
Nagy Balázs
Választhat a fogyasztó a 49/2003 GKM rendelet és a Ptk alapján elsőre is kicserélést, de amennyiben a cipő javítható, akkor a kereskedő dönthet a javítás mellett, ha a csere aránytalan többletköltséget jelent.
A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy ha javítható, akkor javítják, általában 3. javítás után cserélik.
Ha a cipő használhatatlanná vált a harmadik napon, akkor kérhetem az ár visszafizetését?
Nem, mivel szavatosság vonatkozik rá. Elsősorban cserét vagy kijavítást lehet kérni. HA nem javítható, és nincs is olyan termék, amelyre a fogyasztó kicserélné, akkor lehet pénzt visszakérni és adni.
raverke
2005.02.08, 20:31
Üdvözletem!
2004 január 8-án vettem a Ferenciek terénél lévő Salamander üzletben egy "bokacipőt" 25000Ft-ért. Kb másfél hónapot hordtam, és legközelebb csak decemberben vettem elő!! A mikor felvettem, az orránál nyomott a cipő és a benne lévő bőr talpbetét teljesen összegyűrődött, valamint a cipő belsejében az orránál tör , mert a "fejrész" is összegyűrődött. Sajnos nem léptem az ügyben azonnal és csak most, 2005 február 8-án mentem vissza a boltba, ahol kitöltöttük a jegyzőkönyvet, amiben az eldó a következőket írta:"A belső bőr összeszáradása nem gyári hiba.Nem volt ideje szellőzve száradni a bélésanyagnak."
Kérdés:
A jelen esetben érdemes-e nekem 6000Ft-ot kiadnom egy bevizsgálásért?? És természetesen mennyi esélyem van arra, hogy az én igazam bizonyosodik be?
Bármilyen tanácsot elfogadok!!!!!
A választ előre is köszönöm!!
Én úgy érzem, hogy ezért a hibáért a gyártó tényleg nem hibáztatható. Drágább, jó minőségű cipők (elsősorban a bőrök) érzékenyebbek, jobban igénylik a kezelést, mint a többi. Igaz, így tovább is tartanak.
Mindemellett meg lehet kockáztatni, mert lehet, hogy pozitív lesz az elbírálás. Az első fél éven belül a kereskedő kötelessége a bevizsgálás, nem a fogyasztónak kell állnia a díját a bizonyításnak, csak amennyiben a vásárlástól számított fél év már letelt.
Erycica
2005.02.13, 17:05
Éreklődnék, hogy van-e remény a számomra a következő ügyben: december elején vettem egy Buffalo cipőt és már a két ünnep között vissza is kellett vinnem, mert talán 4szer volt a lábamon, de sarok résznél a bal lábamat iszonyatosan törte, mert nem volt rendesen elvarva, eldolgozva az anyag! Nagy nehezen a boltból elküldték bevizsgálásra aminek január közepén meglett az eredménye: levasárolhatom a cipő árát (erről mondjuk nekem semmilyen papírt/ jegyzőkönyvet nem mutattak)! A problémám az, hogy bakancsról van szó és már lassan a februárnak is vége és nem tudom levásárolni, mert nem tudok más terméket választani, mert semmi nem tetszik, ráadásul lassan lejár a 3hónapos határidő, amit a levásárlásra adtak! Úgy emlékszem, régebben ilyen esetekben ha nem tudtam levásárolni az árát, mert nem találtam semmi megfelelőt, akkor kötelesek voltak visszaadni a termék árát! Ez most is így van?
Előre is köszönöm a választ!
Üdvözlettel:
Sebestyén Erika
FVF írta a ruházati termékek/cipő topikban:
"Elsősorban cserét vagy kijavítást lehet kérni. HA nem javítható, és nincs is olyan termék, amelyre a fogyasztó kicserélné, akkor lehet pénzt visszakérni és adni."
Nem tartozol különösebb magyarázattal, hogy miért nem jó neked semelyik csere, ha nem felel meg vissza kell adják a pénzt.
Jelen esetben a javíthatóság sem jön már szóba, hiszen ők maguk ajánlották a cserét, amit természetesen nem vagy köteles elfogadni, olyan nincs hogy el kell költened a pénzed valamire amire nincs szükséged

Tehát pénz vissza, ha erre semmilyen módon nem hajlandók, kérd a vásárlók könyvét...
(Egy apró megjegyzés: teljesen felesleges volt 2x leírni a kérdést, bárhova írod, lesz aki válaszol

Meg ha elolvasod a "cipő" topikot talán eleve szükségtelen volt a kérdés felvetése, mert ott megtalálod a választ... persze ez azért nem baj csak úgy mondom

)
A másik helyre már megírtam válaszom, egy kicsit más, mint amit Jooe írt:)
Erycica
2005.02.14, 22:14
Jól van, szóval kötelesek visszaadni a pénzem elvileg! Kiváncsi leszek, holnap (kedden) meg is próbálom, de szerintem nagy harc lesz, mert nem éppen IQ bajnok csajok az eladók!
Holnap este megírom az eredményt, remélem nem kerül sor a vásárlók könyvére!
De mi a teendőm, ha nem hajlandóak fizetni?
ackcsaba
2005.03.04, 16:41
Üdv!
2004. augusztus 11-én Pécsett a Hervis áruházban vásároltam egy Nike túracipőt 17.990 Ft-ér. Ma vettem észre, hogy az egyik cipő (jobb) belső oldalán a talprész kezd elválni a felsőrésztől.
Kérem tanácsukat, hogy a problémámmal fordulhatok-e az eladó céghez?
Várom mielőbbi válaszukat.
Köszönettel
Ackermann Csaba
A cipőkre (is) szavatosság vonatkozik. Ennek két része van. Amennyiben a vétel után 6 hónapon belül történik meghibásodás, akkor általában gond nélkül kijavítják az ilyet. Amennyiben 6 hónap után, de 2 éven belül, akkor is be lehet vinni, de akkor vita esetén a fogyasztónak kell bizonyítania, hogy a termék nem az ő hibájából ment tönkre. Ez a bizonyítási eljárás olyan 7000 FT-ot vesz igénybe.
Ha fél éven belül volt, akkor minden rendben, hiszen kijavítják, cserélik, ha szükséges. Ennek az alapja a 49/2003-as GKM rendelet, mely a fogyasztóvédelmi információk rovatban megtalálható. Itt olvasható az is, mit kell kitöltenie a kereskedőnek reklamáció esetén, s hogy mennyi ideje van az ügyintézésre.
Nimandi
2005.03.07, 12:46
Sziasztok!
Még tavaly októberben vettem egy cipőt a Mammutban, 5 hónap használat után beszakadt mindkét sarka. Visszavittem a megfelelő boltba, ahol meglepetésemre azzal fogadtak, hogy ez a fajta hiba nem garanciális, mert ez kopás. Az eladó azt ajánlotta, menjek át szépen a villám cipőjavítóba, és kérdezzek rá, és ha javítják, akkor az saját költségem. Átbattyogtam, az úriember elárulta, hogy ez bizony anyaghiba, nem kopás, de ha kopás lenne, valóban nem lenne garanciális. Így aztán visszabattyogtam, és két szép szememért az eladó elhitte, hogy a cipő valóban nem javítható, bevette javításra. Az a kérdésem, mi ez a kopás dolog? Honnan tudhatok erről? Mielőtt levittem a cpőt, a kapott papírokat átolvastam, nem akartam jogtalanul pampogni, de kopásról nem találtam infót. Egyébként valahol ésszerű, hogy a fél évnyi használat során megkopott áru nem garanciális, de hol húzódik a határ a természetes és a túlzott méretű kopás között?
Nim
Sziasztok!
Hosszas keresgélés után úgy érzem sikerült megtalálnom a helyet, ahol választ kaphatok kérdéseimre.
Az én történetem elég hosszú, de röviden megpróbálom vázolni, és remélem,hogy segítséget is kapok.
Szóval vásároltam októberben egy Sebastiano bőrcipőt, (15.990 Ft) ami rövid idő alatt kiderült, hogy sajnos teljeses beázik. (Nem a bőrcipők enyhe nedvességéről van szó, hanem konkrét beázás.) Visszavittem, közölték, hogy ez ugyan normális, de azért megnézetik a gyártóval. Két hétig ott volt, majd visszakaptam. Újabb kis idő elteltével kiderült, hogy még mindig beázik. Ismét visszavittem, és újból elmagyarázták, hogy a cipőápoló csodákra képes, és nyugodjak már meg, de egye-fene, mégegyszer megjavítattják. Ez sajnos nem sikerült, és harmadszorra is visszavittem, hiszen még mindig ömlött a cipőbe a víz, és azt kértem, hogy vizsgáltassuk ki. Itt kezdett el érdekes lenni a story, uis most már szinte lehülyéztek, hogy értsem már meg, ez így ahogy van normális. Kisebb veszekedés árán átvették, és a 4. napon, mikor levelet írtam nekik, hogy hivatalos feljelentést teszek, ha nem csinálnak végre valamit, akkor megígérték, hogy elküldik egy szakértőhoz. Nagyjából két hét múlva, azaz ma, megjött a "szakértői " vélemény. Egy darab A/4 gépelt bélyegző nélküli, egyértelműen saját berken belül készített "szakvéleményt " kaptam, amiben elutasították a reklamációmat, immár "hivatalosan" is megerősítve, hogy nincs vele semmi gond.
Kérdésem: Mit csináljak, hogy végre kiderüljön, hogy valóban hibás -e a cipőm?
Érdemes nekem a Kermihez elvinnem? Jelentsem fel őket a Fogy.védelemnél hivatalosan?
Bocs a hosszú szövegért! Kérlek, adjatok tanácsot!
Hermi
Sziasztok!
Hosszas keresgélés után úgy érzem sikerült megtalálnom a helyet, ahol választ kaphatok kérdéseimre.
Az én történetem elég hosszú, de röviden megpróbálom vázolni, és remélem,hogy segítséget is kapok.
Szóval vásároltam októberben egy Sebastiano bőrcipőt, (15.990 Ft) ami rövid idő alatt kiderült, hogy sajnos teljeses beázik. (Nem a bőrcipők enyhe nedvességéről van szó, hanem konkrét beázás.) Visszavittem, közölték, hogy ez ugyan normális, de azért megnézetik a gyártóval. Két hétig ott volt, majd visszakaptam. Újabb kis idő elteltével kiderült, hogy még mindig beázik. Ismét visszavittem, és újból elmagyarázták, hogy a cipőápoló csodákra képes, és nyugodjak már meg, de egye-fene, mégegyszer megjavítattják. Ez sajnos nem sikerült, és harmadszorra is visszavittem, hiszen még mindig ömlött a cipőbe a víz, és azt kértem, hogy vizsgáltassuk ki. Itt kezdett el érdekes lenni a story, uis most már szinte lehülyéztek, hogy értsem már meg, ez így ahogy van normális. Kisebb veszekedés árán átvették, és a 4. napon, mikor levelet írtam nekik, hogy hivatalos feljelentést teszek, ha nem csinálnak végre valamit, akkor megígérték, hogy elküldik egy szakértőhoz. Nagyjából két hét múlva, azaz ma, megjött a "szakértői " vélemény. Egy darab A/4 gépelt bélyegző nélküli, egyértelműen saját berken belül készített "szakvéleményt " kaptam, amiben elutasították a reklamációmat, immár "hivatalosan" is megerősítve, hogy nincs vele semmi gond.
Kérdésem: Mit csináljak, hogy végre kiderüljön, hogy valóban hibás -e a cipőm?
Érdemes nekem a Kermihez elvinnem? Jelentsem fel őket a Fogy.védelemnél hivatalosan?
Bocs a hosszú szövegért! Kérlek, adjatok tanácsot!
Hermi
A bőrcipőket hivatalosan egyáltalán nem szabad, hogy víz érje. Ez mindenhol biztos a szakvélemény alapján. HA ömlik be a víz, akkor vélelmezhető, hogy komoly vízhatásnak van kitéve. Ez pedig rendeltetésellenes használatot feltételez, s így eléggé korrekt a bolt részéről, hogy több esetben is javították. HA csak az a baj, hogy a bőrcipő komoly vízmennyiség hatására ereszti be a vizet, akkor nem érdemes vizsgálatot kérni, mert sokba (cipő árának a fele) kerül. Ez így első blikkre a véleményem, de fontos lenne tudni,, hogy milyen bőr a cipő, milyen anyagból van a talpa, hol ázik be, van -e luk rajta, hibás -e a varrás, milyen víz hatására ázik be, stb.
Köszönöm, hogy leírta a véleményét, ezek alapján megfontolom, hogy mit tegyek, de mindenesetre az akkor is tény, hogy a kérésem ellenére az üzlet nem hivatalos szakvélményt kért, semmi sem utal arra, hogy amit kaptam papír hivatalos lenne. (semmi bélyegző, szakértői szám stb. ) Ez szerintem a fogyasztó megtévesztése.
A bőrcipő tulajdonságait tekintve csak az a tapasztalatom, hogy az ugyanolyan márkáju és típusú cipőm két éve a legnagyobb télben sem ázik és semmi problémám vele, ezért is érdekes lenne a vizsgálat.
Mindenesetre a véleményét köszönöm.
Üdv.
N.Hermina
Ezért kérdeztem, hogy milyen bőr, mert nem mindegy, Alapból is nagyon sokféle van, de a kezelése sem mindegy.
Ki volt a szakvéleményt elkészítő? Mert ma már nem kötelező hivatalos szervvel készíttetni a szakvéleményt, bármely akkreditált bevizsgáló megteheti.
Sajnos a típusát nem tudom pontosan, azon kívül, hogy számomra ez egy standard természetes bőr. A cipőtípus Sebastiano 7156. A talpa műanyag, és ahogy én észrevettem a ragasztásnál ázik be. Egyébként az üzlet szerint ez egy mérsékelten vízálló típus.
A vizsgálatot egy szombathelyi számomra ismeretlen Bt. készítette, egy magánszemély aláírásával.
Mint ma megtudtam, -helyi fogy.védelelem ügyfélszolgálatától- egy új 2004. évi Eu-s tv. alapján bárhol lehet készíteni szakvéleményt, sőt ha én csináltatok egyet a Kermivel, az lényegében nem jelent semmit, mert nem köteles az ő véleményüket elfogadni a kereskedő. Meg persze én sem az övét, így aztán a lehetőségként csak a bíróság, ha jól értelmeztem.
Egyébként ez elég elkeserítő, hogy az új szabályozás szerint a kereskedő és a fogyasztó dolga, hogy megegyezzen egymással. Kicsit úgy érzem, hogy a fogyasztót nem védi semmi. Ne értsen félre, én nem vagyok egy kötözködő típus, csak most tényleg kiszolgáltatottnak érzem magam, és lassan tényleg elhiszem, hogy az a tény, hogy évek hosszú sora alatt a cipőim nem áztak be, az csak véletlen, és az a normális, amit most tapasztalok.
Őszintén szólva nem is ez az egy darab cipő a bajom, hiszen szerencsére van másik, amivel nincs semmi gondom - u.az a márka - hanem az a stílus, ahogy az üzletben kezelnek, eladótól a tulajdonosig.
Az ember tényleg azt érzi, hogy csak addig kezelik normálisan, amig a kasszába nem kerül a pénze, utána meg menjen a fenébe a problémáival.
Persze lehet, hogy naív vagyok, de mégiscsak a vevő tartja el a kereskedőt, talán meg kellene becsülni.
Szerintem teljesen normális elvárás egy bőrciőtől, hogy ha belelép véletlen az ember egy pocsolyába, vagy valami hasonló, akkor ne ázzon be. Természetesen a bőrnek nem tesz jót ha tartósan nedvesség éri, de akkor is... ha én veszek egy bőrcipőt, én is elvárom ezt az alapvető dolgot tőle. Természetes hogy nem halászni akar benne az ember, de jogos elvárás, hogy azt a nedvességet ami normális használat során egy lucskos téli napon éri gond nélkül elviselje. Szerintem.

Nyilván többet vár az ember mint egy olcsó vászoncipőtől. Különösen hogy a ragasztásnál/varrásnál ázik be (bőrcipő máshol nem is nagyon ázhat...), az az elkészítés igénytelenségére utal, ami nem normális, különösen ilyen árú cipőnél.
Elvileg elvárható tőle ami azonos fajtájú szolgáltatásoknál szokásos, kivéve, ha erre felhíták a figyelmed... (volt rajta egy cimke hogy nem "vizálló"? Persze a bőr sosem vizálló... van erre valami szakifejezés de a franc tudja ezt így

) De ez az egész csak magánvélemény, az számít igazán, amit FVF mond.
Sziasztok!
A problémám a következő. Vásároltam egy cipőt előző héten a Leonardo nevű cipőboltban. Sajna miután otthon hosszabb ideig felvettem, nagyon nyomta a lábámat, így , főleg mivel, hogy lúdtalpas vagyok, úgy döntöttem, visszaviszem. telefonon csak egy másik Leonardo üzletet értem el, ahol közölték, hogy semmi gond és 15 napon belül kicserélhetem VAGY visszaadják az árát. Kérdeztem, hogy ez minden üzletükben így van e, merthogy nem náluk vettem, azt mondták, hogy igen, természetesen. Erre ma visszavittem a cipőt az eredeti boltba, ahol az (üzletvezető) hölgy nagyon lekezelő és nem túl vevőbarát stílusban közölte, hogy csak csere lehetséges fél éven belül. Mondta, hogy az nem érdekli, a másikban mit mondtak, mindegyikben más a vezető és nála így van és kész. (aki, ahogy dönt a "saját" üzletében..)
Én eddig úgy tudtam, ugyanahhoz az üzletlánchoz tartozó üzletekben ugyanaz az elbírálás, vagy ezek szerint mindegyikben olyan, ahogy az adott üzletvezető dönt???!
Kérdésem, hogy jogos e a csak csere lehetősége vagy kötelessége e visszadni a pénzt, ha én azt választom?(ugyanis eddig nem találtam ott megfelelő másik cipőt helyette)
ha pedig kötelessége lenne, de nem hajlandó, mit lehet tenni?? merthogy amilyen arrogáns nő, biztosan nem elég annyi, hogy "azt mondták"!:(
persze lehet, hogy igaza van, csak akkor miért mondanak mást egy ugyanolyan márkát forgalmazó üzletükben???
nagyon köszönök minden választ!
üdv
Boróka
Szeritnem keresd meg az említett hölgy felettesét. Üzletláncról lévén szó, bizonyára van valami központi képviselet... már csak a hangnem miatt sem fogják megdícsérni.
Nem tudok róla hogy bármilyen jogszabály kötelezné őket a pénz visszafizetésére, ha nem "hibásodott meg"
Azóta beküldte bevizsgálásra, s a sok látatlan kritika és szakértői vélemény után most majd igazi is készül:) Tényleg nehéz szakma ez is, és megvannak a maguk módszerei ennek a megállapítására.
Az eljárás így is méltányosabb a jogszabályokban előírtnál, a stílusról - sajnos - nem szólhatnak a törvények, rendeletek.
Azért van a kipróbállás, hogy akkor ellenőrizzük, hogy nyom -e. Megtörténhet persze, hogy az érzés csak több nap használat után jön elő. Nézzük azonban a másik oldalt is, mit csinálhat a kereskedő egy két hetet használt cipővel. Te vennél ilyet?
Egyszóval: amennyiben be lehet cserélni egy másikra, az már kedvezőbb ajánlat, mint amit a jogszabály előír, abban ugyanis nincs szó ilyen lehetőségről. Az üzletek közti különbségről tényleg az egész lánc vezetőjét kellene megkérdezni.
Tisztelt FVF!
2004 06.16-án vettem a Nyugati terénél lévő Salamander üzletben egy "férfi bőr cipőt" 7000Ft-ért (Eredeti ára 14.000Ft 50% akcióban vettem. Kb. nyolc hónapot hordtam, a következő problémám van a cipővel:
- Az elején az orrán ki lyukadt
- Az egyik csatnál el van szakadva
Azt szeretném megkérdezni, hogy van-e értelme bevizsgáltatni, rendeltetés szerűen használtam utcán hordtam. Hová kell vinnem nekem kell egyáltalán vagy a boltnak?
Végül is nem az összeg idegesít, hanem az, hogy ennyi erővel piacon is vehettem volna cipőt az olcsóbb lett volna és tovább is tartott volna + ha teljes áron vettem volna akkor is szét ment volna.
Ha veszek egy cipőt 20-50.000Ft-ért akkor is 6 hónap a garancia, mert ez elég érdekesnek tartom.
A garanciajegyen rajta van, hogy csak 6 hónap garanciát adnak a termékre.
Rejtett anyag illetve gyártási hiba esetén.
Köszönettel: Mezi
Garancia nincsen rá, szavatosság van, az pedig 2 év. Az első hat hónapban azonban a kereskedő bizonyít, míg utána másfél évig a fogyasztó, ez a probléma. Nemrég olvastam egy cikket az egyik legismertebb (a világon) magyar cipőkészítővel, aki egyedi cipőket gyárt 100000 Ft feletti összegekért. Ő azt mondta, hogy amennyiben egy párat hord valaki, akkor a cipője akár 5-6 hónap alatt elkophat. Ha azonban van még egy vagy kettő, akkor 3 évnél is tovább húzzák normális használat mellett.
Ezt a mi szakértőink is vallják. A bőrnek pihenés kell, nem árt, ha egy nap használat mellett egy nap pihenés is van neki. Vagy tél-nyári váltás. Legjobb azonban az, ha pár naponta váltunk. Úgy érzem, hogy a cipő kopott lehet, így a fentieket is figyelembe véve nem biztos, hogy fogyasztó melletti eredmény fog születni. De meg kell próbálni a boltban a reklamációt, hátha elsőre is úgy látják, hogy ez nem normális kopás. A cég nem maffia, normálisan szokták intézni a reklamációt. El kell mondani, hogy a fogyasztóvédelemmel felvetted a kapcsolatot, s ők mondták, hogy két év a szavatosság, s ki kell tölteni a jegyzőkönyvet. Nem kizárt, hogy megoldják.
Jónapot kívánok!
Nekem egy olyan problémám van,hogy szombaton,azaz három nappal ezelőtt vásároltam egy elegáns bőr cipőt,ami nagy lett,mert az én és az elárusító hölgy közös figyelmetlenségből,az eggyel nagyobb számút sikerült elhoznom.Felvettem,kimentem benne az utcára,de miután leesett a lábamról megnéztem a számát,kiderült hogy a nagyobbat hoztam.Le is vetettem,másnap vissza is vittem hogy cseréljék ki nagyobbra,de nem tették.Viszont a vásárláskor féléves garanciát ígértek.Ja és még megemlíteném hogy otthon már úgy vettem ki a dobozból,hogy a csat le volt róla szakadva,ezzel sem foglalkoztak,közölték,hogy ragasszam meg és vegyek bele betétet és úgy jó lesz.Megtehetik ezt?Három napon belül nem kötelesek visszavenni?
Elnézést,lehet hogy félre értettük egymást,mivel a cipő csak egyszer volt rajtam.Összesen a vásárlástól számítva két napot volt nálam.
A kereskedő nem köteles visszavenni egy olyan terméket, ami nem tartós fogyasztási cikk, így nincsen felsorolva a 151/2003-as kormányrendelet mellékletében. A cipő sajnos ilyen. Jobb helyeken megteszik, hogy visszaveszik, de a kereskedő megteheti azt, hogy nem. Csak minőségi hibás termékekkel kötelesek foglalkozni.
Az egy másik kérdés, hogy amennyiben bizonyítható bíróság előtt a kereskedő hanyagsága és hibája, akkor perelhető a bolt, de ez szerintem egy nehezen bizonyítható dolog.
Köszönöm.Igazából én csak kisebbre szeretném cseréltetni,hogy hordani tudjam.Kicserélni sem köteles?
Újra én vagyok,tegnapról.Csak annyit kérdeznék,hogy ha egyszer volt rajtam a cipő kb.fél órát,szerettem volna kisebbre cserélni három napon belül.Azaz összesen két napot volt nálam a cipő.Nem teszik meg.Mit tegyek?
Nem köteles cserélni sajnos. Nincsen olyan jogszabály, ami cipő esetén erre kötelezné a kereskedőt.
Fogyasztó
2005.03.31, 20:09
Januárban vásárolt nike fútó cipőm ,két hónap használat után mindkét
cipő boka részénél a bélés javithatatlanul kilukdat,szét foszlott, az eladó
tájékoztatott, hogy ez nem hiba és egy ilyen alsó kategoriás cipőnél
(20000 Ft) ez vele jár, valoszinüleg nem megfelelő tisztitás eredménye,
ezután a cipőt vissza akarta adni, én érdeklődtem a kermi vizsgálat felöl,
amire azt válaszolta ,hogy az engem terhel és legalább 5000 forint, én a
vizsgálatot választotam,amit egy jegyző könyvben rögzitetek
amin külön nagybetükkel felirták hogy a vizsgálat engem terhel??????
hi sziasztok!
Vettem 2005.01.20.-án 1 Nike légtalpas futó cipőt. Én spec utcai használatra használtam volna de kb a 10-15dik felvétel után elkezdett "nyikorogni" az egyik amikor lépek és a láb belső részénél mikor a testsúly változik akkor mintha 1 levegőcsik végigfutna a belselyén."k..va szar érzés" mivel a munkámból adódóan csak hétvégén vagy késő este tudom csak használni ebből eredően a cipő mindha teljesen új lenne kinézetre ezt monták a boltban is amikor visszavittem a mult héten. 1 pár napig ott volt mire a tulaj megérkezett és azt mondta hogy ezek a dolgok amiket felsorolt neki az eladó az én elmondásomra és bemutatásomra tuti hogy kilukadt ba légtalp és ez nem garanciális probléma. továbbá hiába is reklamálok és hiába megyek a KERMI-hez semmit nem érek vele és ne, is számitsak semmi jóra tehát marad 1 jo meg 1 rossz cipőm. mivel a bevizsgálás nekem kell állnom meg persze a többi adódó költségeket....
mit lehet ilyenkor még tenni??????????
bocsi hogy kicsit hosszúra sikerült
előre is köszi a választ
Norbi
alphaville
2005.04.02, 10:34
Tisztelt FVF!
A mai napon sajnos megint szembesültem azzal,hogy a kereskedelembe minőségen aluli cipők kerülnek forgalomba.Már évek óta problémáim vannak a cipők talpának minőségével. Általában ha veszek egy új cipőt akkor,rendszerint mindkét talpa 3-6 hónap alatt ketté törik.Nem Kínai cipőkről van szó,azokat már messziről elkerülöm,mert volt negatív tapasztalatom azokkal is.Ha már itt tartunk elmesélekvalamit ezzel kapcsolatban.Tavaly Karácsonykor vettem egy Kínai téli,bundás cipőt az egyik nagy bevásárlóközpontban.A következő történt vele:
Amikor kimentem vele az utcára a műanyag talp megkeményedett és kopogott mint egy női kopogós cipő,két napot bírta úgy ketté tört mint a pinty.Visszavittem a cipőt számlával együtt,a pénzt visszakaptam.Nos a mostani karácsonyi vásárláskor megint kintvoltak a polcokon azok a cipők amiket én is vettem!!!!
Hogy lehet ez?Senki nem foglalkozik itt a minősséggel??Teljesen kivagyok ez miatt.Nos a fentiekből tanulva már nem veszek Kinai dolgokat.Találtam egy cipőboltot a lakhelyemen ahol Magyar cipőket forgalmaznak,gondoltam itt az ideje kipróbálni.Találtam is nagyon szép és kényelmes cipőt magamnak,kinézetre is látszik rajta,hogy igényes munka van benne.Sajnos ma reggel cipőpuculás közeben észrevettem,hogy ennek is a talpai kettétörtek!! Nagyon felhúztam magam ezen,és visszavittem a boltba ahol vettem.A forgalmazó most visszaküldi a gyárba ahol készítették és megnézik,hogy mi van vele.Teljesen kivagyok ez miatt!! Ennek sosem lesz már vége??? Valakinek rendet kellene itt csinálni már!
Az viszont nagyon érdekes,hogy a 7 éves adidas cipőmnek semmi baja még,és a talpának sincsen hibája!! A cipőgyártók tanulhatnának technológiát innen!
alphaville
2005.04.02, 11:00
Sziasztok!
Azt az elöbb elfelejtettem leirni,hogy azt a cipőt amit visszavittem ma(2005.04.02),
2004.12.28-án vettem.3 hónap alatt kettétört a talpa!Azt még elmondom,hogy a cipőimet nem,hordom egész napon át,csak addig van rajtam amíg a munkahelyemre megyek,meg hazajövök.A munkahelyemen van benti cipő.
Tehát még az sincsen,hogy égész álló nap rajtam van és használom,és mégis a talpa ketté törik!Szerintem a talp anyagának összetételével van valami baj.
Nem tudom,hogy a cipőgyártók milyen beszállítókkal vannak kapcsolatban.
Mindenesetre sokkal jobban oda kellene figyelni ezekre a dolgokra.Gondoljunk bele abba,ha veszünk egy új autót és a gumik 3-6 hónap alatt teljesen kirepednének,azt hiszem az a gumigyártó cég hamarosan bezárhatna örökre.
Fogyasztó: A vizsgálat az első fél évben nem téged, hanem a kereskedőt terheli. A szavatosságról a polgári törvénykönyvnél és az itt is megtalálható 49/2003 GKM rendeletben olvashatsz bővebben.
Escort: ugyanez, a szavatosság első fél évében a kereskedő köteles bizonyítani, tehát neki kell bevizsgáltatni a terméket, ha nem akarja automatikusan javíttatni vagy cserélni!!!
Alphaville: minőségi előírások sajnos nincsenek, tehát egy hatóság nem vonhat be a polcról olyan termékeket, melyek nem megfelelő minőségűek. Ez utóbbi csak az egészségre veszélyes termékek esetében lehetséges.
Jól írtad, tényleg sokat segít a cipőkön (is), ha nem egy pár cipőt hord az ember állandóan. A legjobb cipő (főleg a bőr) is tönkremegy 3-6 hónap alatt, ha nincsen váltása. Erre figyelni kell. A minőségi cipők fellelési helye nem könnyű, de mindig a kategóriák középárait kell megcélozni (ha van rá az embernek anyagi lehetősége). Ez ma egy pár cipőnél 6-15 E Ft. Nem árt nézni az akciókat sem, mivel a szezonok végén akár 50%-al is kedvezőbb a jó minőségű cipők ára.
alphaville
2005.04.04, 17:25
Tisztelt FVF!
Köszönöm a gyors választ a levelemre,és örülök ennek az oldalnak!
Sajnos elég szomurú,hogy olyan cipők kerülhetnek kereskedelmi forgalomba amelyeket semilyen szerv,vagy hatóság elötte bevizsgált volna.Létezik-e olyan előírás vagy szabvány (MSZ vagy MSZ EN ) ami előrja a minőséggel kapcsolatos követelményeket? Vagy szabályozás és előirások betartása nélkül bárki kereskedelmi forgalomba hozhat egy cipőt?Van-e egyáltalán arra remény,hogy ezen a területen valami változás következzen be hamarosan?
A sportcipőgyártó cégek miért képesek időt és energiát nem kimélve kifejleszteni jobbnál jobb sportcipőket? Én hajlandó vagyok kifizetni egy cipőért 15000-20000
ft-is csak tudnám,hogy a minősége megfelelő!!!De mig mondjuk nálunk az átlagkereset kb 100.000 ft (lehet hogy túlzok),és ennek 20%-át cipőre kell költeni,akkor az ember joggal várná el,hogy minőségi terméket kapjon!!
Azt viszont megint kihangsúlyoznám,hogy nekem általában nem a cipők felső részével volt problémám,hanem a talp anyagának minőségével.Kiváncsi lennék arra,hogy egy cipő árában mennyi részt tesz ki a talp előállítási költsége és mennyit a felsőrész bőrből való elkészítése.Én úgy gondolom,hogy a felsőrész sokkal többe kerül.Tehát minden magára adó cipőgyártó cégnek saját jólfelfogott éredek lenne az,hogy a talp megfelelő minőségű legyen,mert ha nem igy van akkor az egész cipőt a talp alapján fogják megítélni.
A saját munkahelyemen csak ezeket hallom: ISO 9000,ISO 9001,Minőségpolitika.Legfontosabb a vevői megelégedettség .....stb.
Sajnos mint fogyasztó ezeknek nyomát nem látom ilyenkor.
Köszönöm,hogy mindezeket leirhattam itt!!
Minden jót:)
Sziasztok!
Alphaville lehet ezekröl nagyokat beszélgetni meg morgólódni de ebben az országban elég gyenge a fogyasztóvédelem. Most is mi volt a helyzet FVF hozzászólt hogy ezt meg azt kötelesek tenni. Kérdezem én most akkor hogy ide leírtátok FVF meg is fogják tenni?
Nem kellene cselekedni is mintsem csak irogatni bölcs gondolatokat?
Nem bántani akarlak ezzel FVF csak valahogy nem érzek igazi fogyasztóvédelmet, a tnácsokat kitehetjük az ablakba, a boltos meg felé gugol és nyom rá nekünk egy szép barna meleg csokikarikát!
Erre most inkább nem válaszolok, mert túl sokszor írtam már le, miről is szól a fogyasztóvédelem, milyen jogszabályok határolják be a működését, és azt is, hogy ezek következményeképpen miért van ez a fórum, illetve, hogy én miért irogatok ide napszámban munkaidő közben és azon kívül.
Nem megsértődés, hanem szánás vezet arra, hogy azt kérdezzem: miért jársz ide és olvasgatod a hozzászólásokat, ha szerinted ez "csokikarikát" sem ér? Ezt tényleg nem értem. Szerencsére ezekkel a válaszokkal is sikerűlt sok emberen segíteni, nekik szívesen dolgozik az ember.
Alphaville:
Nincsenek államilag, hatóságilag előírt minőségi szabványok. A gyártók felállíthatnak mindenfajta (általad is említett) minőségi szabványokat, de ezek be nem tartása esetén hatóság nem kérhet rajtuk számon semmit, legfeljebb a GVH, mert megtévesztették a fogyasztót. Az előzetes bevizsgálás nem létezhet az Unión belül, mert az áruk szabad áramlása működésének alappillére, s az előzetes bevizsgálás sértené azt.
A lényeg az lenne, hogy ahol látod a minőségbiztosítást, az megfelelő termék. Ennek nem csak az ISO-s formája van, mi is részt veszünk több olyan pályázat elbírálásában, mint a Magyar Termék Nagydíj, vagy a KÖlyökbarát termék, melyek azért vannak, hogy a jó minőségüket egy hatóság is szavatolja. Érdemes figyelni ezekre.
A sportcipőkkel egyébként több a gond, mint az utcai lábbelikkel:)...
alphaville
2005.04.06, 20:07
Tisztelt FVF!
Köszönöm a választ a levelemre!
Az viszont nagyon elszomorít,hogy az EU-n belül ennyire szabadon áramolhatnak a termékek,és a fogysztók teljesen ki vannak téve különböző veszélyeknek.
PL: mérgezett paprika ügy stb . Úgy értesültem a médiából,hogy a marókkói paprika Portugáliában lépett be az EU-ba,és innentől kezdve szabad utja volt a magyar fogyasztóig.Még szerencse,hogy vannak olyanok akik néha ráfigyelnek dolgokra.A mai napon pont a hiradóban volt szó arról,hogy mennyi minőségen aluli terméket találtak a piacokon a fogysztóvédők,szép kis kiállítás jött össze belőle!
A gyerekjátéktól egészen a vasalóig bezárólag.Életveszélyes elektromos készülékek kerülnek forgalomba minden bevizsgálás nélkül! Ez is közvetlen életveszély,nem csak a mérgezett paprika.Mint irtad előző leveledben csak az élelmiszereket lehet levenni a polcokról.Tényleg nem tudom,hogy mit gondoljak az EU-ról!Eddig azt hittem,hogy minden tökéletesen levan szabályozva,de nem ezt látom.Csak üres beszéd az egész.Az nagyon fontos,hogy a tojáson dátum legyen,ez kell nekünk!!Harminc évig ettem tojást dátum nélkül!!
És még sorolhatnék ilyen agyament ötleteket.
Bocsi,ha egy kicsit elkanyarodtam a cipő témától,de ezt lelekellett irnom.
minden jót:)
Üdv:Alphaville
katakovacs
2005.04.07, 18:08
Sziasztok! Egy olyan kérdésem lenne, hogy ha 16:15-kor vásároltam egy nadrágot, akkor 17:00-kor (ugyanazon a napon), ha kérem vissza a pénzemet, akkor kötelesek e visszaadni? köszönöm!
robesz6
2005.04.07, 19:22
Szerintem nem ......szerintem.
Miért akarod visszakérni?
Sziasztok!
Igen tisztelt FVF, én nem a fórumra írtam hogy csokikarikát sem ér hanem a fogyasztóvédelmi törvényekre. Egy törvény csak akkor ér valamit ha azt valaki keményem be is tartatja. És hogy miért járok ide a fórumra? Azon nem gondolkodtatok el hogy esetleg elkeseredetségemben? Abban a hitben hogy itt intézkedéseket kapok, kapunk a segélykiáltásainkra. Ezt hiányolom én, erre írtam hogy lehet itt okos tanácsokat adni de ettöl még nem leszünk kint a vízből.
Hozzá szóltam a Videokártya Garanciális Problémák... rovathoz is, én is elmeséltem egy problémámat. Persze gondolom arra nem fogsz reagálni mert megmertem kérdöjelezni a fogyasztóvédelmi tevékenységeteket.
Megkérdezném itt is akkor hogy az általam jelzett problémára ki fog menni abba a boltba valaki és csinál egy nagy ellenörzést? Meg fogjátok nézni pl. hogy valóban nem elérhető segítség kérése nélkül a vásárlók könyve??? Meg fogjátok büntetni a boltot a lehetöségeitekhez mérten?
Nos erről beszélek, így "a tanácsokat kitehetjük az ablakba, a boltos meg felé gugol és nyom rá nekünk egy szép barna meleg csokikarikát!"
robesz6
2005.04.08, 22:09
FVF-nek igaza van. Sajnos nem rajtuk múlik hanem a jogszabályokon!
Szerintem már az is valami, hogy tájékoztat milyen lehetőségeid vannak, persze ezzel még nem oldódik meg a gondod. A lépéseket Neked kell megtenned, Ők csak ezután intézkedhetnek.
Minden boltban nem állhat egy fogyasztóvédő.
Robesz persze hogy nem állhat minden boltban egy FVF, de ha panasz van a boltra és konkrétumok le vannak írva akkor igazán kimehetnének egy ellenörzésre. Én így gondolom, rendőr sincs minden utcában de ha telefonon értesítem öket hogy éppen egy kocsit törnek fel a házam elött akkor kiszálnak. Az más kérdés hogy mire hajlandóak kijönni addigra már sehol nincs a kocsi meg a bünöző, viszont az én esetemben le merem fogadni hogy még két hónap múlva is a LORD-ban ott lesz a pult mögött a vásárlók könyve elérhetetlenül törvényellenesen, és még mindig olyan szerződéseket írnatnak alá veled vásárláskor ami véleményem szerint törvénytelen. A másik dolog ami még eszembe jutott a LORD-al kapcsolatban hogy aláíratatják a szerzödést, kifizettetik a pénzt és utána kapod meg a terméket, holot a szerződésben az áll hogy a terméket sérülés és hiánymentesen átvetted. Persze itt majd jön az okoskodás hogy miért nem kéred el elötte a terméket, de szerintem ennek alapból nem így kellene müködnie. Úgy lenne reális hogy kérem a terméket amire vásárlási szándékom van, az eladó automatikusan kirakja elém, kiveszi a dobozból és megkérdezi hogy akkor csomagolhatja-e. Ha igen akkor jön a szerződés aláírása és a pénztár. A törvényeknek úgy kéne szólnia ha valamelyik bolt ezt elmulasztja akkor nem büntetés hanem bolt bezárás lesz. Ha így lenne nem mernének semmiféle galibát csinálni. Ha csak nevetséges 20 ezer forintos birságok vannak (megjegyzem nem tudom a konkrét büntetési dijszabást) akkor a boltosnak még így is megéri a trüközés mivel 1000 vásárlóból csak 1-2 fog panaszt tenni. Túlságosan puhányok a törvények és ami még nagyobb baj hogy a betartatásuk és ellenörzésük nagyon gyerekcipöben járnak.
robesz6
2005.04.10, 10:31
Tudomásom szerint ha panaszt teszel az illetékes fogyasztóvédelmi szervnél akkor azt ki kell vizsgálniuk és ha jól tudom nekik is 30 nap van erre (ez a 30 nap nem biztos de asszem ennyi idő alatt kell kiküldeniük a határozatot).
kemorgo
2005.04.12, 18:30
NBalázs esetéhez hasonlóan jártam. Január 5-én vettem egy NEM KÍNAI drága boltban egy szezonváltás miatt leárazott magasszárú cipőt, elvileg bőrből. Kíméletesen használtam, igazából szerelem volt első és sokadik látásra. A probléma az, hogy mindkét orrán levált a talp, a lábboltozat felől is nyílik a ragasztás. Visszavittem a boltba április elején, és közölték, hogy javítható. Csak az a bajom vele, hogy már jártam úgy, hogy a javítás után egy héttel ugyan az a gond előjön. Na most csak az a problémám, hogy eddig összesen volt a lábamon kb 20 alkalommal, de ugye most már április van, és egy magas szárú cipőt hiába ragasztat meg a bolt nekem, most már nem tudom viselni. Ősszel meg mire strapálnám addigra lejár a hat hónap garija, reklamálhatok a jóistennél. Na most mit tegyek? Segítsetek
Üdv, Kemorgo.
Kedves ingyensms!!!
HA valakinek kevés a tudása ahhoz, hogy átlásson dolgokat, az ne vádaskodjon, hanem kérdezzen. Ez a véleményem, megsértődve nem vagyok, válaszolni pedig mindenre válaszolok, ha van rá időm. Mivel én ezt munka mellett csinálom, önszántamból.
Azért kevés a tudásod, mert nem tudod, hány ember dolgozik a fogyasztóvédelem területén, mi a dolguk pontosan, mi is a Főfelügyelőség és a megyei felügyelőségek feladata.
Elárulom, összesen nincsen 200 ember az egész országban, aki ellenőrizni tud. Ez azt jelenti, hogy 10000000 emberre és több százezer boltra jut ennyi ellenőr. Megyénként ez 3-10 főt jelent. Szerinted lehetséges minden panaszra kimenni és megbírságolni a kereskedőt? MIközben ellenőriznek állandóan a munkaterv alapján, s ezeket az ellenőrzési eredményeket fel is kell dolgozniuk. A fogyasztóvédelem államilag meghatározott feladata nem a panaszosok ügyeinek elintézése - erre jogkörünk sincsen - hanem a veszélyes, nem biztonságos termékektől való megóvás. Ezért láthattatok a TV-ben is sajtótájékoztatót, melyen az ilyen termékekről számoltunk be. Nem csak élelmiszer, hanem sokkal inkább műszaki termékek, játékok, vegyipari termékek is.
Kéretik ezt is figyelembe venni.