Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Garanciális hibajavítás
Fogyasztóvédelem Fórum > Hagyományos termékvásárlás > Bútorok
firmware
Tisztelt FVF!

2004 decemberében egy bőr ülőgarnitúrát vásároltam egy nagynevű magyar gyártótól.
A kiszállítás során kiderült, hogy a fotel lábai hiányoznak.
Akkor megnyugtattak, hogy a hiány pótlását 1-2 héten belül rendezik.
Azóta többszöri megkeresésre is csak igérgetéseket kaptam.
Legutoljára másfél hete ígérték, hogy 1 héten belül jönnek és felszerelik a hiányzó részeket.
"Természetesen" azóta sem hallottam róluk.
A kérdésem az lenne, hogy hol és miként tehetek panaszt és ez milyen szankciókkal járhat számukra.
Válaszunkat előre is köszönöm.
Üdvözlettel,

Á. Tamás
Captain Crash
Vásárlók könyve ad lehetőséget a panasz megtételére. Ezen felül békéltető testület, polgári peres eljárás. Tudomásom szerint.

Ha azt akartad kérdezni mit tegyél: Fáradj be a boltba, mondd el, hogy mi a helyzet, mondd, hogy jegszőkönyvet kötelesek felvenni a panaszodról, mondd, hogy ezt 49/2003. (VII. 30.) GKM rendelet írja elő. Amennyiben nem akarnak kitölteni ilyet, mondd, hogy akkor szeretnél élni azon jogoddal, hogy a vásárlók könyvébe írjál. Amennyiben gondolod, amúgy is írhatsz a vásárlók könyvébe, mert a szerződésszegés, hibás teljesítés miatt jelenleg is fenn áll és már a vásárlás pillanatától fenn állt.

Ez az én véleményem. huh.gif
firmware
Ezzel annyi a gond, hogy a gyártó és köztem van a bolt ahol vásároltam.
Velük(a bolttal) most már igazából nincs bajom, ők tovább passzolták a labdát a gyártónak mint garanciavállalónak.
A labda tehát a gyártónál pattog immár hosszú hetek óta, nekik kellene kijönniük és felszerelni a hiányzó lábakat.
Ezt nem teszik meg csak ígérgetnek, ezért velük szemben szeretnék valamilyen formában fellépni.
bangin.gif
FVF
A megváltozott Ptk egyértelműen kimondja, hogy a kereskedő éppúgy jótállásra kötelezett, mint a gyártó. Nem utalhatja át a gyártó hatáskörébe a témát. Nem a gyártóval kötöttél fogyasztói szerződést, hanem a kereskedővel. A kereskedőnek van szerződése a gyártóval.

Ezen felül pedig azt kell mondani, hogy amennyiben 1 héten belül nem oldják meg, akkor felmondod a szerződést hibás teljesítés illetve teljesítés elmaradása miatt, visszaviszed a garnitúrát, ők meg fizessék vissza a pénzt. Ez persze fenyegetésnek jó, mert gondolom nem akarod visszavinni, de határozottnak kell lenni. A lehetőség tényleg megvan erre.
firmware
Köszönöm a választ.

A legutolsó (mai) megkeresésre azt a választ kaptam, hogy a gyártó beszállítója késik a megrendelt lábakkal.
Elmondtam, hogy az engem nem érdekel, csak az, hogy mikor lesz végre a bútorom megjavítva.
Az újabb ígéret jövő hétre szól.

Ezek után, függetlenül attól, hogy valaha is meglesznek-e a lábak, mindenképpen eljárást akarok indítani ellenük, mert ez mégis csak vicc, hogy hónapok óta packáznak velem, aki százezreket tesz a zsebükbe. Nem vagyok az a típus aki mindenbe beleköt, sőt legtöbbször szemet húnyok a szolgáltatók és kereskedők különféle húzásai felett, de most betelt a pohár.
A kérdésem tehát az lenne, mit tegyek?
Per? FVF bejelentés, panasz?
Illetve bizonyítási eljárás esetén milyen dokumentumokkal rendelkezzek feltétlenül?
Egy pertől sem riadnék vissza amennyiben az igazam jó esélyjel nyerhet.
Akár a bútort is visszaviszem ha kell.
Per esetén milyen szankciók érhetik őket és számíthatok-e minden költségem megtérítésére?
Előre is köszönöm.
FVF
Nézzük a helyzetet Itt arról van szó, hogy egy fogyasztói szerződés jön létre, Te veszel pénzért egy árut, ő eladja. A polgári jog alapján ha valaki nem teljesít, akkor felbontható a szerződés. Ez egyszer tény. Ezt lehet kérni, ez a kereskedő és a gyártó irányába mérhető legnagyobb csapás. Visszakapnak egy már összeszerelt, picit használt bútort.

Ha valamelyik felet sérelem éri, akkor lehet kártérítésért pert indítani, de mi itt a kár? Az, hogy láb nélkül kellett használni a bútort. Ez nem vagyoni kár, amelynek értéki megítélését nehéz meghatározni. Mennyit ítélhet itt meg egy bíróság, 10E Ft-ot? Talán.

S végül: a hatóságok. Nehéz kérdés, mert csak nagyon szőrén találni szabálysértést. Talán csak azt, hogy reklamáltál, s annak a kezelésére adott határidőt nem tartották be. Vetettél fel jegyzőkönyvet? Pontosítottad ott a reklamációt? De ez nem igazán játszik, mert itt csak részint van szó hibás teljesítésről, hiszen elismerik, hogy valamit nem szállítottak le, csak továbbra is halogatja ennek teljesítését.

Ezért mondtam a múltkor is, hogy az első az, ami igazán lehetőségként jelen van.
aaron
Üdv mindenkinek!
Hasonló a problémám, mint a téma indítójának, mégsem tudom, milyen érdekérvényesítéssel élhetek és milyennel nem.

2005. február 20-án vettem egy bőr ülőgarnitúrát (3+2+1). (Bp.-i üzlet, a gyártó vidéki.)
Legyártották majd március 21-én (4 hétre) kiszállították a lakásra, de átvételnél találtunk hibákat:
- néhány láb sérült,
- 2 pici felületi hiba
- kb. 4 cm-es hosszon a varrás megbomlása

A szállítók javaslatára és a bolt telefonos meginterjúvolása után a teljes vételárat kifizettem, majd még aznap a boltban felvettük a jegyzőkönyvet (A fogyasztó kifogásáról, a 49/2003.(VII.30.) GKM. rendelet alapján.)
Ígéretük: rövid időn belüli javítás, ami nagyon valószínűleg a 2-es fotel elszállításával jár majd.
(Ha nem vettem volna át a bútorokat, akkor mind a három darabot elvitték volna újra: visszacsomagolás, le az emeletről stb., ezért hittem nekik, hogy az lesz a legjobb megoldás, ha garanciálisan hamar megjavítják majd, ami csak a sérült bútordarab elszállításával jár.)

1 éves jótállást kaptam a garnitúrához.

Azóta sem sikerült elérnem, hogy a bútor hibás tagját megjavítsák, egyszerűen csak ígérgetnek...

A 15 nap bőven lejárt, a jegyzőkönyv felvétele óta több, mint 5 hét telt el.

MIT TEGYEK?

Előre is köszönöm a hozzászólásokat.
FVF
Amennyiben nem tettek eddig semmit, akkor be kell menni, s írni kell a vásárlók könyvébe, melyet a boltban megtalálsz. Ez azért szükséges, hogy jelezd: a reklamációddal nem történt semmi. Vársz egy kicsit, majd ha erre sem válaszolnak (mondjuk 2 hét), akkor szólj nekik, hogy Békéltető Testületi eljárást indítasz. Itt meg fogják ítélni a kártérítést, s ingyenes az eljárás.
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.