Hali!
A napokban olvasgattam a híreket. Az egyiken teljesen kiakadtam.
Eddig fizettünk az írható CD-k DVD-k után.......
Részlet az ARTISJUS hivatalos közleményéböl:
"Az ARTISJUS Magyar Szerzöi Jogvédö Iroda Egyesület a szerzöi jogról szóló 1999 évi LXXVI törvény (a továbbiakban Szjt.) 20. § (1) és (2) bekezdése alapján az érintett jogosultak közös jogkezel? szervezeteivel, a FilmJus, Filmszerzök és Elöállítók Szerzöi Jogvédö Egyesületével, a HUNGART Vizuális Müvészek Közös Jogkezelö Társasága Egyesülettel, a Magyar Hanglemezkiadók Szövetségével, valamint a Müvészeti Szakszervezetek Szövetsége Elöadómüvészi Jogvédö Irodájával egyetértésben a kép-, illetve hangfelvételek magáncélú másolására tekintettel az üres kép- és hanghordozókra az alábbi szerzöi jogdíjat állapítja meg:
[...]
Kép- és hanghordozóként használható memóriakártyák (kártya MP3 lejátszóhoz, CF, MMC, MS, Smart Media, SD, mini SD, xD, Microdrive-típusú kártyák)
128 MB-ig 320 Ft/db
256 MB-1 GB 1.500 Ft/db
1 GB-20 GB 3.000 Ft/db
20 GB felett 5000 Ft/db
[...]
15. A jelen jogdíjközleményben meghatározott jogdíjak az áfa összegét nem tartalmazzák. A jogdíjat a törvényes áfát is tartalmazó összegben kell megfizetni."
forrás: http://www.hardwareoc.hu/index.php/p/news/cid/5/y/7615.html
Mélységesen felháborít, hogy ez a szervezet, amely jogvédönek nevezi magát, bármit megtehet.
Meglehet, hogy a fél ország használja illegális másolásra a CD-ket, DVD-ket, illetve a flashkártyákat, de milyen jogon gyanúsítja meg a másik fél országot ezzel?
Ez a szervezet nem jogvédö szervezet, hanem egy pénzhajhász, gusztustalan banda.
128 MB-ig 320 Ft/db + 25%ÁFA ( 80 Ft) = 400 Ft
256 MB-1 GB 1.500 Ft/db + 25%ÁFA ( 375 Ft) = 1875 Ft
1 GB-20 GB 3.000 Ft/db + 25%ÁFA ( 750 Ft) = 3750 Ft
20 GB felett 5000 Ft/db + 25%ÁFA ( 1250 Ft) = 6250 Ft
Tehát ennyit kell kifizetni pusztán azért, hogy az én tulajdonomba kerüljön. Függetlenül attól, hogy a flashkártyára mi kerül.
Hol vannak azok a szervek, amelyek a fenti termékek becsületes, nem illegális célzatú használóit védik???
Miért is akadtam ki ennyire?
Én, mint egy tipikus szabad szoftver felhasználó, kikérek magamnak minden ilyen jellegü gyanúsítgatást.
Amik a CD/DVD-imre eddig kerültek, és ezután fognak kerülni, azok:
- szabad szoftverek, (magyarul Linux, minden mennyiségben),
- 10-25 éves hangkazetták anyagai, amiket egyszer már megvásároltam. Tehát nem fogok mégegyszer fizetni azért, mert meg akarom menteni a régi, de jó zenét.
- Bakelit. Igen, kímélni akarom, hogy még 30 év múlva is meghallgathassam öket, sercegösen, eredetiben.
- TV-böl, saját használatra videokazettára felvett müsorok, mint pl. Tarzan filmek, Latabár, Kabos filmek, olyasmik, amiket ritkán adnak a TV-ben, és F1-es futamok.
Ezen okokból már nem vásárolok ilyen adathordozót Magyarországon.
Flashkártya.
Hogy veszi a bátorságot ez a szerv, hogy amit én a fényképezögépemmel felveszek, azért ö jogdíjat szedjen. Mióta kell szerzöi jogdíjat fizetni a családi vagy a természetböl felvett képekért?
Ez azt jelenti, hogy ennek az anyagnak én vagyok a szerzöje: átrakom számítógépre, feldolgozom pl. háttérképnek, kirakom a netre.
Mikor fog nekem az ARTISJUS fizetni? (Ugye, a beszedett pénz egy részét szétosztja a szerzök között.........)
A bakelit iránti szeretetemböl, és így minöségigényemböl fakadóan utálom az mp3 formátumot, ami nem képes visszaadni a zene minöségét. Ezért nincs, és nem is lesz mp3 lejátszóm, meg ilyen fajta zeném sem.
Az hogy x dolgot LEHET rajta tárolni, még nem jelenti azt, hogy MINDENKI tárol is rajta!
Ez a szervezet egyenesen sugallja az embereknek, hogy csináljanak illegális dolgokat, mert ök már megfizettették velük úgyis.
Vannak, akik megteszik, aztán jön a büntetöeljárás.....
Pedig egyszer már "megbüntették".
Ennek a szervezetnek ez a hozzáállása gyakorlatilag felbujtás a szerzöi jogok megsértése bcs. elkövetéséhez, hisz azt sugallja: csináld csak, úgyis fizettél már érte.
Én a magam részéröl viszont rágalmazásnak érzem. Azt mondja, hogy ezekre az eszközökre úgyis illegális dolgokat fogok rakni/rakok.
Dühítö és felháborító.
Egy viszont biztos, CF kártyát sem fogok ebben az országban vásárolni.
Mika
"a vindows a történelem legnagyobb béta-tesztje" (Victor S. Wheatman)