Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
autó - garanciális szervíz
Fogyasztóvédelem Fórum > Hagyományos termékvásárlás > Egyéb termékekkel kapcsolatos problémák
falatozo
Tavaly vásároltam egy MAZDA típusú autót, aminek eljött a 10e kmes szervíz ideje. Szívesebben vinnem egy autószerelő barátomhoz (róla legalább biztosan tudom, hogy tényleg átnézi, tényleg lecseréli a teljes olajmennyiséget, tényleg új olajat tesz bele, stb.). Szerinte valamilyen új -talán EU-s- szabályozás szerint szakképzett szerelő is elvégezheti a garanciális szervízt anélkül, hogy a garancia elveszne. A márkakereskedő szerint persze csak a márkaszervízben szervizelt autóra érvényes a garancia. Egy harmadik, szintén ismerős szerelő szerint pedig bizonytalan a helyzet, ha nem márkaszervízbe viszem és később probléma merül fel, akkor peres úton érvényesíthetem csak a garanciaigényemet. Kérdésem, hogy mi a tényleges helyzet?
FVF
Tervbe van véve egy ilyen szabályozás, de még nem hatályos. Így jelenleg az a helyzet, hogy amennyiben nem a márkeszervízben javíttatod, elveszted a jótállást.
bobbyka
Ne fájon ezért a szived,a jó tállás kopó alkatrészekre nem vonatkozik,egy kocsiban pedig a kopó alkatrészek szoktak leginkább elkopni.Én személy szerint már voltam egy pár hibávval,garanciállis autóval márkaszervizben,de azt még sosem javítoták garanciában.PL:

Autó 30.000 km magaságában meghülyül,fel akad a gázpedál (elektromos csak hasonló volt a jelenség mint a bovdenesnél),kopoalkatrész,közlik (30000 kmnél??????????),és köröbelül úgyanennyiért javítják (cserélik),két nap mulva újra rossz,már nem vittem vissza el vittem máshoz aki közölte szerinte nem cserélték csak takaritották.Ő ki cserélte feleannyiért,kérés nélkül adta a kiszedett alkatrészt és azotta is tök jó......

Szerintem ha nem akarsz sok lovét bukni és hibátlan autótt akarsz,végeztes minden javítást egy nem márkaszervizben jó autószerelővel.A leírás vagy a szervízkönyv úgy is tartalmazza mitt mennyi kilométernél kell tenned.A többiért meg itt is ott is fízetni kell.....Mivel erre sincs Magyarországon szabájozás és úgy is azt mondják nem garanciállis jelegű a hiba..... mad.gif
FVF
Azért a helyzet így nem egészen stimmel: ilyenre hivatkozva, hogy "kopóalkatrész" nem lehet elutasítani a jótállási idő alatt a reklamációt. Ez így teljes mértékben szabályellenes, szabálysértés. Nem szabad belemenni.

Abban egyetértünk - többször írtam is - hogy a jótállási és szavatossági idő alatt a gépjárművet a márkaszervízben kell javíttatni, mert különben többet veszthetünk, mint amennyit nyerünk.
banduka66
Tisztelt fogyasztóvédelem, illetve aki tanácsot tud adni!

Előzetes segítségre van szükségem. Tehát a probléma a következő. Tavaly vásároltam egy autót márkaszervízben, használtan, garanciálisan kb. 1 éves volt. A vásárlás után derült ki hogy az autónak karosszéria hibái vannak mert beázott, illetve a menetszél bejön az autóba, és ezáltal elviselhetetlen a menetzaj. (ez egy kabrióvá is alakítható autó) Ez idáig kétszer vittem vissza a márkaszervízbe, a problémát elismerték garanciálisan javítottak rajta, de a probléma mindig visszajött. Most tavasszal ismét kihoztam az autót, a probléma adott. A szervízben azt mondták vigyem vissza az autót, próbálnak vele csinálni valamit, de valószínű hiába szorítanak rajta, a kaszni mozog, rázkódik, és így a javítás után a probléma mindig előjön. Az autó év közepéig még garanciális, mit lehet tenni, ha nem tudják a hibát orvosolni, már harmadszor sem!! Van e esély másik autóra cserélni, mert itt a szervíz is azt mondja az ő tudományuk megállt!! Ezzel a problémával szinte vezethetetlen nagyobb sebességnél, mert akkora a zúgás! (az autón kicseréltek minden szigetelést, tömítést, ja és természetesen szervízkönyv, és rendszeres szervíz!!!) A választ előzetesen is köszönöm!!
FVF
A következő lehetséges dolog van: cserét kell kérni. HA ezt megtagadják (mert meg fogják) akkor kérni kell egy fogyasztóvédelmi vizsgálatot (ennek költségét jótállási időn belül nekik kel állniuk), ahol megállapítást nyer, hogy jogos -e a panasz, vagy nem. Itt a szakember segítséget fog tudni nyújtani ezekben a kérdésekben. Nem lesz könnyű, autót visszacseréltetni per nélkül szinte lehetetlen, de meg kell próbálni.
Hoze
Tisztelt Fogysztóvédelem!

2003ban vásároltam a kocsimhoz gyári minőségű vezérműszíjat+vezetőgörgőket, amit ki is cseréltettem.
60.000km a szíj csereperiódusa.
Most, kb. 40.000km után a szíj elszakad, mindenféle fizikai behatás nélkül, a kár értéke a motoron kb. 500.000 ft. +munkadíj.
A szíj gyártója (Gates) arra hivatkozik hogy csak 1éven belül(?) él a 60.000km es garancia.

Ilyenkor mit lehet tenni?
FVF
A jótállás tényleg csak 1 év, de a szavatosság minimum 2. Amennyiben ezen az időn belül van, akkor szavatossági igényt kell érvényesíteni, de tudni kell, hogy ilyenkor már a fogyasztó a bizonyításra kötelezett, a szakvéleményt neki kell előteremtenie.
question
(FVF @ 2005.03.18, 12:14) *

Tervbe van véve egy ilyen szabályozás, de még nem hatályos. Így jelenleg az a helyzet, hogy amennyiben nem a márkeszervízben javíttatod, elveszted a jótállást.

Hatályos-e már az új szabályzás? Ha igen mik az alapvető irányelvek és hol olveshatom ezt el?
Köszi!
Egy kiváncsi autós
chrizom
(question @ 2009.10.17, 11:32) *

(FVF @ 2005.03.18, 12:14) *

Hatályos-e már az új szabályzás? Ha igen mik az alapvető irányelvek és hol olveshatom ezt el?
Köszi!
Egy kiváncsi autós

Az erre vonatkozó új EU szabályok 2010. június 1-én léptek hatályba.

Itt a teljes cikk és az mtv egy riportja erre vonatkozólag.

Üdv.
Doni
Köszönöm!!
Épp ma kerestem rá a témára.
Roppant hasznos volt, nagyon köszönöm!
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.