Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Javítás költsége ??
Fogyasztóvédelem Fórum > Fogyasztóvédelem.com > Általános Fogyasztóvédelmi Fórum
tomta
A következő problémára keresem a választ :
Vettem 2003.08. hónapban egy videókamerát 230 ezer forintért , nem sajnáltam a pénzt mondván a jót egyszer kell megvenni. Hát tévedtem !!!
A készülék távirányítóval vagy a kijelzőjéről "érintééssel" vezérelhető, nos ez utóbbi 2005. tavaszára megadta magát. Mivel a fontossabb beállításokat (hang, kép, effektek, felvételi mód stb. ) csak a kijelzőn keresztül végezhető el a kamera így használhatatlan. Ugyan a vásárlás időpontja 1 évnél régebben történt , én mégis igényt tartanék díjmentes javításra, mivel a kamerával egész pontosan 7x 60perc felvétel készült ill. adjunk még hozzá körülbelül mégegyszer enyi időt ami próbálgatással beállításokkal telt el a felvétel előkészületeként. Ez összesen max 15 üzemóra. Nem hiszem hogy egy ilyen értékű készüléknek csak 15 üzemórát kellene kibírnia.

A kérdésem:
- Milyen lehetőségeim vannak ?
- Nekem kell-e a javítás költségeit állni ?
- A készülék gyári v. kostrukciós hibájára lehet-e hivatkozni (szavatosság) ?
- Milyen független ( nem a szakszerviz )szerv. jogosult a bevizsgálástA elvégezni ?
- A bevizsgálás költség kit terhel?
Joooe
Ilyen értékű készüléknél érdemes lett volna megnézni hogy ne olyat vegyél amire csak 1 év jótállást vállalnak. Persze utólag könnyü okoskodni, bocsi smile.gif

Van azonban kötelező szavatosság, ami 2 vagy 3 év, azt hiszem a videókamerára 3, de végülis ez most mindegy. Az jelenti, hogy ha a hiba már vásrláskor benne volta cuccban (rejetett hiba) akkor javítani vagy cserélni kell. A bizonyítás terhe azonban az első fél év letelte után már rajtad van.
Kérni kell a javítást szavatosságra hivatkozva, ha megtagadják (megtehetik), akkor neked kell szakvéleményt beszerezned, hogy a meghibásodást rejtett hiba okozta és nem rendeltetésellenes használat.
Az akkreditált bevizsgálók listája azt hiszem megtalálható az FVF honlapján. Ha vizsgálat eredménye ellened szól, akkor buktad a vizsgálat költségét. Ha melletted, akkor ha jól tudom meg kell téríteniük. Persze roszabb esetben még így is előfordulhat, hogy nem fogadják el a beszerzett szakvéleményt, és csak peres úton tudod esetleg behajtani.
FVF
Körülbelül jól írta Pjotr. A háttér: Ptk és a 49/2003-as GKM rendelet. Utóbbiban az ügyintézés és a jegyzőkönyv felvétele van meg, míg előbbi tartalmazza a lényeget a "hibás teljesítés" és a "kellékszavatosság" szakaszoknál. Ez egyértelműen tartós fogyasztási cikk, ezért a szavatosság 3 év, de amennyiben nem ért egyet a forgalmazó a hiba eredetét illetően, tényleg Neked kell bevizsgáltatni. Nálunk is megteheted, itt 15000 az ára. HA a forgalmazó ezt a szakvéleményt nem fogadja el, akkor békéltető testületnél vagy bíróságon keresheted az igazadat.
tomta
A tanácsokat köszönöm, de így a bevizsgálás+perköltség többe lenne minnt a javítás költsége.
Edna
unsure.gif Üdvözlöm!

4 hónappal ezelőtt vettünk egy túrabakkancsot. Tél révén nem nagyon volt használva eddig. Most márciusban elmentünk 3- szor kirándulni, és észrevettem, hogy csúnyán felvállt az orra. Egy márkás Merrell bakancsról lévén szó, ami
31 800 Ft-ba került, és még benne voltunk a hat hónap garanciaidőban.
Elvártam volna, hogy kicseréljék, de ehelyett a bolt ragasztásra átvette. Nem nagyon bízom a ragasztás sikerében. Rendszeres túrázók lévén azért vettünk speciális túrabakancsot, hogy megbízható minőségű bakancsban sportolhassunk. Próbáltam volna valami magyarországi képviselettel felvenni a kapcsolatot, de a márkakereskedéseken kívűl nem találtam se címet, sem telefonszámot.

Kérem szíveskedjen tájékoztatni ez esetben a lehetőségimről. Van-e rá mód, hogy új bakancsot kapjak.

Üdvözlettel:
Balogh Edina
FVF
Amennyiben javítható, akkor a forgalmazó hivatkozhat a 49/2003-as GKM rendelet azon pontjára, hogy aránytalan többletköltséget jelent a csere. A fogyasztó kérheti egyből a jegyzőkönyvben a cserét, de ezt a fentiekre hivatkozva elutasíthatják, természetesen csak akkor, ha a megoldás (javítás) a rendeltetésszerű használatot lehetővé teszi. HA nem megfelelő a javítás, akkor a csere jogos kérés. A ragasztás azonban nem feltétlenül vethető el. Amennyiben 6 hónapon belül van a hiba észlelése, akkor lehet fogyasztóvédelmi vizsgálatot kérni annak megállapítására, hogy a javítás megfelelő -e. A vizsgálat költségei az első hat hónapban a forgalmazót/kereskedőt, míg után a 2 év végéig a fogyasztót terhelik.

Ezek a cipők igen kíváló minőségűek piaci összevetésben, ritkán van velük probléma. Én azért mindenképpen megpróbálnám elérni a forgalmazóját a márkának, elvben a cipő tájékoztatóján/dobozán/csomagolásán ott kell lennie, mert kötelező azt feltüntetni.
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.