Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Aqua Computer
Fogyasztóvédelem Fórum > Hagyományos termékvásárlás > Számítástechnikai eszközök
1, 2
Hoeness
Sajnos nekem az Aqau Computer fedőnéven működő "céggel" gyűlt meg a bajom, miután a náluk vásárolt videokártya néháy nap alatt "beadta az unalmast" ők nagyvonalúan azt állították, hogy ez így nem garancia köteles, sőt még azzal is meggyanusítottak, hogy nem is náluk vásároltam a terméket.
Szerintem ez bevállt gyakorlat náluk...
Captain Crash
Leírnád, hogy pontosan mi volt pontosan és mikor történt a probléma, valamint hogy hogyan cselekedtél és cselekedtek? Megköszönném, ha bővebben kifejtenéd a történteket!
Hoeness
Miután megállapították, hogy a kártya kondenzátorai felpúposodtak /ami amúgy garancia köteles lenne/ megpróbálták azt "bemagyarázni", hogy a gépem melegszik túl. Mivel a gépem processzor hőmérséklete is csak kb. 35-40°C körül van rá kellett jönniük, hogy ez a kifogás nem lesz helytálló /bár az egyik ügyintéző öreg úr még azt is rám "röffentett" úgy intelligensen félvállról, hogy ilyen gép nincs ergo én hazudok./
Nos mivel látták, hogy valós indokkal nem tudják elhárítani jogos követelésem ezért igyekeztek kreálni egyet. A fő álláspont az volt, hogy én hazudok, a kártyát nem is náluk vásároltam, habár a garancia azonosító szám címke /vagy mi.../ rajta van de mintha ahhoz valaki hozzányúlt volna, de mivel ez a kifogás sem volt igazán megdönthetetlen, kitalálták, hogy még egy azonosító címkének kellen a kártyán lenni, hogy elfogadják a garanciát.
Mellesleg a vak is látja, hogy a kártya vadonatúj, persze ez nem jogi álláspont...
Valószínűnek tartom, hogy mivel ez egy régebbi videókártya típus /Gef. 4 Ti 4200/ már nem nagyon van belőle raktáron a nagykernek, ők meg persze maguk nem szívesen cserélnék ki, ezért mindent megtesznek, hogy ezt a seljetes terméket ne kelljen visszavenniük...
danteshell
ja velem is bepróbálkoztak hogy nem egyezik a sorozatszáma a kártyának amit visszavittem, aztán kijött egy fiatal srác, ránézett a kártyára és már vitte is be. 1 hét múlva kicserélték /de szerintem ua. adták vissza csak más cimkével/, de az új is ugyanúgy egy rakás xar...
Most meglátjuk mi lesz bemegyünk hétfőn v. kedden egy hosszabb elbeszégetésre....
Hoeness
Nekem még ki sem cserélték, bár bevették bevizsgálásra, meg egyebek, majd jó két hét elteltével közölték, hogy még sem vizsgáljál be, mivel garancia vesztés áll fenn, mert nincs meg a titkos kód, amit ugye nem ellenőriztem, és habár titkos nekem tudnom kellett volna róla...
Mivel a sok kifogás egyike sem volt több, mint nevetséges szócséplés, végül azt mondták visszaküldik a forgalmazóhoz, hogy ő döntse el érvényes-e a garancia, és azt igérték majd jelentkeznek...Nos ennek már lassan ugyancsak két hete.
Kiváncsi lennék te mit tudsz velük kezdeni, majd írd meg légy oly szíves.
Pjotr
A jótállási jegyen fel kell tüntetni:
a) a forgalmazó nevét és címét,
a fogyasztási cikk megnevezését, típusát, gyártási számát, továbbá - ahol alkalmazható - azonosításra alkalmas részeinek meghatározását,

Ez alapján szerintem nincs olyan hogy titkos kó meg hasonló baromságok...
Nyomtasd ki innen a jogszabályokat és vidd be nekik, lehetőleg egy baseball ütöre ragszd rá, azzal elég nagy nyomatékot lehet adni a törvényeknek biggrin.gif
Hoeness
És hol találom ezt a jogszabályt pontosan?
Pjotr
www.fogyasztovedelem.com... biggrin.gif
Itt az információk a fogyasztóvédelemnél érdemes körülnézni!
Hoeness
Köszi! Asszem holnap már lobogtatom is nekik hehehe!
Hoeness
Nos a legnagyobb meglepetésemre utóbbi látogatásomkor minden szó nélkül visszafizették a reklamált termék árát...ki érti ezt?
Azt hiszem ebből csak annyi a tanulság, hogy ne hagyjuk magunkat leugatni.
FVF
Igen, ezt adott cégeknél sajnos én is így érzem. Azok az emberek, akiket elbátortalanít az elutasítás, gyakran hiába reklamáltak.
Jam.
A héten történt meg velem, hogy vissza vittem egy VGA-t, amit márciusban vettem az Aqua-ban pontosabban kaptam, mivel előtte is garin volt és cserélték, sőt ez a kártya már a 3. volt ugyanarra a számlára mivel már korábban is bedöglött két ilyen.Gondolom nem is kell mondanom a kártya márkája inno. Az elsőnek kb. fél év után kezdett el szemetelni a képe, a másodiknak már egyből, ahogy a boltból elhoztam és ennek pedig szintén olyan fél év kellett, hogy beadja a kulcsot és elkezdjen szemetelni és ezen is szarrá ment a tv-out. Szóval vissza vittem ezt a kártyát.A szervízes srác ránézett majd mondta, hogy átveszik gariba és bevizsgálják (természetesen ő is látta, hogy a kártyának már a 3. cseréje következne), aztán gondolt egyet és hátra ment a kártyával a kezében, a szervíz részhez ahová nem lehet belátni.Lehetett hallani, hogy valamit sugdolózik az egyik kollégával és kb. 1 perc után vissza jött. Mutatja a kártyát és rámutat nekem egy kb. 2-3mm-es SMD-re és mondja, hogy el van égve és ezért nem veszik vissza, mivel így a nagyker is vissza küldené nekik.Mondja, hogy valószínüleg azért égett el, mivel én úgy kötöttem rá a tv-t, hogy az be volt kapcsolva (megjegyezném, hogy én ilyenre nem emlékszem, csak arra, hogy mikor megvettem össze kötöttem a tv-vel, működött fél évet, majd egyik napról a másikra nem akart többet működni a kimenet). Szóval erre megkérdezem a sráctól: "akkor ez kuka?" , mire a srác mondja, hogy tulajdonképpen igen, esetleg a fogyasztóvédelemhez még fordulhatok.

Szóval akkor ezt bebuktam? Mert én nagyon úgy érzem, hogy ők csak egy okot kerestek, mivel nem akarták még1x kicserélni a kártyát.Nekem gyanús ez az egész, hogy egy 6 Ft-os SMD miatt, nem vesznek vissza egy 40000Ft értékű kártyát. Szóval mi igaz abból amit a fogyasztóvédelemről mondott nekem a szervízes, tényleg nekem kéne bizonyítanom, hogy nem én tettem tönkre?
Joooe
Olvasd el a gyakori kérdések sorozatból (link az aláírásomban) a reklamáció menetéről szólót.
Vetess fel jegyzőkönyvet, így ha elutasítanak, a jegyzőkönyvben írásban kell megadni az indoklást.
Jótállás lényege, hogy csak akkor utasíthat el ha bizonyítja hogy a hiba oka a teljesítés után keletkezett, azaz a hiba oka nem rendeltetésszerű használat.

Ha bizonyítás nélkül elutasítja a csereigényed, akkor lényegében megtagadja a jótállási kötelezettségének teljesítését, akkor erre hivatkozva elállhatsz a szerződéstől. (vételár visszajár)
Jam.
(Joooe @ 2006.11.28, 06:22) *

Olvasd el a gyakori kérdések sorozatból (link az aláírásomban) a reklamáció menetéről szólót.
Vetess fel jegyzőkönyvet, így ha elutasítanak, a jegyzőkönyvben írásban kell megadni az indoklást.
Jótállás lényege, hogy csak akkor utasíthat el ha bizonyítja hogy a hiba oka a teljesítés után keletkezett, azaz a hiba oka nem rendeltetésszerű használat.

Ha bizonyítás nélkül elutasítja a csereigényed, akkor lényegében megtagadja a jótállási kötelezettségének teljesítését, akkor erre hivatkozva elállhatsz a szerződéstől. (vételár visszajár)

Tehát, ha jól értelmezem az olvasottakat, akkor szavatosság esetén, ha letelt a 6 hónap akkor nekem kell bizonyítani, hogy a hiba már a termék keletkezésekor is megvolt. Jótállásnál viszont nincs ilyen, ott mindig a jótállást vállalónak kell bizonyítania. Honnan tudhatom én azt, hogy az én termékemre szavatosságot vagy jótállást vállaltak? A garancia levélen nem találtam semmit amiből ez egyértelműen kiderülne.
Joooe
garancia = jótállás smile.gif
Jam.
(Joooe @ 2006.11.28, 10:36) *

Igen, igen. Közben én is megértettem, de köszönöm a gyors választ! smile.gif
Ariadne
PH!-n válaszoltam már régebben... whistling1.gif
Jam.
(Ariadne @ 2006.11.28, 12:04) *

PH!-n válaszoltam már régebben... whistling1.gif

Tudom, válaszoltam is rá, csak kíváncsi voltam mások véleményére is.
winyetta
Sziasztok,

Nekem is lenne egy apro problemam az Aqua-val, de mielott rajuk tornem az ajtot, szeretnem magamat egy kicsit "megokositani" a temaval kapcsolatban.

Szeptember elejen vettem naluk egy eleg komoly szamitogepet kozel 700 ezer forint ertekben. Mivel elegge nagy ertekrol volt szo, kertem toluk osszeszerelest, hogy biztosan legyen rajta garancia es egy esetleges hiba eseten ne foghassak ram, hogy en szurtam el valamit. Sajna nem voltak hajlandoak nem helyben vasarolt termeket beszerelni a gepbe, igy amikor hazavittem, kenytelen voltam felszakitani az osszeszereleskor felragasztott papir "plombat", hogy berakhassak meg egy-ket merevlemezt. (Ergo az osszeszerelesi garancia semmisse is valt rogton... sad.gif )
Mar az elejetol fogva gyanus volt, hogy kisse alacsony a teljesitmenye a gepnek a specifikaciok ellenere, de mindezidaig rafogtam arra, hogy nem mindegyik program kepes kihasznalni a dupla magos technologiat, de a minap a BIOS-ban turkalva felfedeztem, hogy a memoria egysegek mindossze 533 MHz-en futnak, annak ellenere, hogy mind a megrendelesen, mind pedig az egysegek dobozan (elhoztam minden alkatresznek a dobozat toluk) 800 MHz-es teljesitmeny szerepel.
A biztonsag kedveert leellenoriztem a gyartonal, hogy tamogatja-e az alaplap a 800MHz-es memoriat es nem csak csokkentett teljesitmenyen futnak-e, de tamogatja.
A kerdes az, hogy mivel a "plomba" fel lett torve, emelhetek-e jogosan panaszt kozel harom honappal a vasarlas utan, hogy nem azt kaptam, amiert fizettem.
Nem tudja valaki, hogy a memoria egysegeknek van-e esetleg egy beazonosithato sorozatszama ami alapjan vissza lehetne talan vezetni a vasarlashoz? En ugyanis mar elore sejtem, hogy azt fogjak mondani, nem jogos a reklamaciom, mert a "plomba" fel lett torve es akar ki is cserelhettem a memoriakat...

Elore is koszi a segitsegeteket!
Pjotr
Szerintem nem sokat, ha a memóriát nem tudod a számla alapján beazonosítani, illetve, ha a számlán nem az van mint ami a gépben, akkor nem sokat tehetsz....
Nem tudod bizonyítani, hogy nem te cserélted ki....
Jam.
(Joooe @ 2006.11.28, 10:36) *

Térjünk vissza az eredeti témához!

Szóval ma ismét jártam az aqua-ban. Elmondtam nekik a szöveget, hogy mivel a kártyára garancia van ezért ők lennének kötelesek bebizonyítani, hogy a kártya nálam ment-e tönkre. A szervízesek erre azt válaszolták, hogy: már letelt a 6 hónap, szóval én vagyok köteles bizonyítani. Erre mondom, hogy igen ez szavatosság esetén így lenne, de itt garanciáról beszélünk, jön a válasz: a szavatosság és a garncia átfedi egymást, viszont ha letellik az egy év garancia, akkor utánna van még +1 év szavatosság. Szóval ezt az indokot nem akarták elfogadni és ugyan úgy vissza adták a kártyát. Végül írtunk egy jegyzőkönyvet, amire azt írtam, hogy szeretnék elállni a szerződéstől, ők viszont azt írták, hogy a hiba nem garanciális jellegű, mivel a kártyán égési sérülés található ami garanciavesztéssel jár.

Szóval erre még mit lehet lépni? huh.gif

Ja, azt el is felejtettem írni, hogy amikor mondtam a szervízesnek, hogy azt írom a jegyzőkönyvre, hogy szeretnék elállni a szerződéstől, akkor nagyon erősködöt, hogy azt írjam inkább, hogy pénz vissza fizetést szeretnék. Én inkább azt írtam amit az előbb említettem, mert nekem ez az egész erősködés, hogy mást írjak, egy kicsit fura volt... dry.gif
Jam.
Szóval számít az, hogy letellt a félév, vagy ismét csak ők beszélnek félre és valóban nekik kéne bizonyítaniuk?
Joooe
Szavatosság esetében fogyasztói szerződésben az első hat hónapban a forgalmazón vna a bizonyítás terhe, utána megfordul.
A jótállás a szavatosságtól függetlenül áll fenn. A jótállás a szavatosságnál szigorúbb helytállást jelent, és a jótállás teljes időtartama alatt a kötelezetten van a bizonyítás terhe, elsősorban ez a jótállás (garancia) lényege.

A szavatosság 2 éves elévülési időn belül, illetve az elévülés nyugvása miatt vagy ha a hiba az elévülési időn belül nem volt felismerhető akkor 3 éves jogvesztő határidőn belül érvényesíthető.

A jótállás a vállalt időn belül érvényesíthető, bizonyos termékekre a 151/2003-as korm. rendelet alapján legalább 1 év jótállást kötelező vállalni.

Mind szavatosság, mind jótállás esetén a termék kicserélésekor a kötelezettség újraindul, kijavítás esetén az egész termékre a határidők a kijavítás idejével hosszabbodnak, a kicserélt alkatrészek és a javítás következtében fellépő hiba tekintetében pedig újból kezdődnek.
Jam.
Szóval akkor nekik kéne bizonyítani.
Ezt tegnap sehogy sem sikerült megértetnem a szervízesekkel, erősködtek, hogy nekem kell és ez az egész hülyeség amit mondtam.
Megígértük nekik, hogy ma is megyünk és, hogy az üzletvezetővel szeretnénk majd beszélni.
Ariadne
Nyomtasd ki innen vagy a fogyvédelem honlapjáról a Ptk. megfelelő részeit, benne van. Ott hibás teljesítés címszó alatt megy a dolog, ez a szavatosság, ami 2 év, sőt tartós fogyasztási cikk szerintem a szgép alkatrész, tehát 3 év. Jótállásról is van szó a Ptk-ban, de a részletes szabályok a 151/2003 kormányrendeletben és a 49/2003 GKM rendeletben vannak (ez utóbbi a szavatosságra is vonatkozik). De itt Joooe még érthetőbben leírja a helyzetet link.

Lényeg a lényeg:
Ptk. 248. § (1) Aki a szerződés hibátlan teljesítéséért szerződés vagy jogszabály alapján jótállásra köteles, ennek időtartama alatt a felelősség alól csak akkor mentesül, ha bizonyítja, hogy a hiba oka a teljesítés után keletkezett.
Jam.
Elolvastam a megfelelő részeket, de a hibás teljesítés alatt a szavatosságnál mindenhol fél évet emleget a Ptk. is, szóval az nem válik az előnyömre ha azt oda viszem nekik.
Ariadne
(Jam. @ 2006.12.01, 10:31) *

Elolvastam a megfelelő részeket, de a hibás teljesítés alatt a szavatosságnál mindenhol fél évet emleget a Ptk. is, szóval az nem válik az előnyömre ha azt oda viszem nekik.

Az előző hsz-ben beidéztem, amit használnod érdemes, az jótállásra vonatkozik. (De egyébként a szavatosság szabályai megfelelően alkalmazandók a jótállásra is.)
Jam.
Hát igen.
Akkor úgy érzem nem velem van a "baj", mert én megértem, hogy a jótállás teljes időtartama alatt őket terhelné a bizonyítás, csak ők nem akarják ezt megérteni. sad.gif
Folyamatosan csak erősködtek, hogy mivel a 6 hónap már letellt, ezért nekem kéne bizonyítani.
Joooe
És nem furcsa, hogy a jegyzőkönybe nem ezt írták amit neked mondtak? Hanem más kamu indokra hivatkoztak...
rolleyes.gif

Fordulj Békéltető Testülethez az ügyben...
Jam.
(Joooe @ 2006.12.01, 11:12) *

És nem furcsa, hogy a jegyzőkönybe nem ezt írták amit neked mondtak? Hanem más kamu indokra hivatkoztak...
rolleyes.gif

Fordulj Békéltető Testülethez az ügyben...

Hát igen a jegyzőkönyvbe az lett írva, hogy mivel a hiba nem garanciális jellegű, ezért nem veszik vissza.
Szóval szerintem ez nem kamu indok, mert tényleg el van égve rajt az a 6Ft-s SMD.
Igazából ezt is mondták, de ezt én már korábban is leírtam.
Jam.
Ma is jártunk az Aqua-ban.
Ma viszont már a boltvezetővel beszéltünk, de megint nem jutottunk semmire.
Elmondtam neki, hogy őket terheli a bizonyítás és ezt nagy nehezen el is fogadta. Kérdezem tőle, hogy akkor hol a bizonyítás? Azt mondta, hogy a jegyzőkönyvet amit tegnap kaptam bizonyításnak vehetem, mivel rajta áll a szervízes véleménye ami szakértői véleménynek minősül. Hiába mondtunk neki bármit is, neki az volt rá a válasza, hogy a kártyát nem veszik vissza mivel fizikai sérülés (égett SMD) van rajt.
Mielőtt eljöttünk még írtunk a vásárlók könyvébe, de ismét úgy érzem, hogy hiába mentünk.

Létezik még valami (a békéltetőn kívül) amit elfelejtettünk és hasznunkra válhatna?
toreki
Neki azt is bizonyítania kell, hogy az égésnyom a te hibádból következet be. Vagyis hogy nem rendeltetésszerűen használtad, tuningoltad, stb. Az égésnyom önmagában ezt nem bizonyítja. Írd be ezt is a vásárlók könyvébe, hogy kéred ennek a bizonyítását is. He nem tesz ennek eleget, akkor fordulhatsz nagyobb nyilvánossághoz. Ez még mindig ingyenes. smile.gif Persze csak tényeket közölve.
Csaba_20
Azért érdekelne, hogy mi az a hatalmas SMD alkatrész, ami megégett. Nem tudsz képet linkelni róla? Annyira nem szeretem a kereskedők ezen érvelését, hogy "megégett, ezért nem garanciális probléma". Bizonyítsák be, hogy a nem rendeltetés szerű használat következtében égett meg az az alkatrész, vagy hagyjanak békén. Az esetek döntő többségében a felhasználónak köze nincs ahhoz, hogyha egy ellenállás, vagy bármi a panelon tönkre megy. Nem rég egy videokártyát hoztak javításra hozzám, amin a processzor-táp FET-jei(kapcsoló tranzisztorai) forrasztották ki magukat. Egy számítástechnikai szervizes biztos azt mondta volna rá, hogy "megégett, nem garanciális", de az illetőről biztosan tudom, hogy rendeltetés szerűen használta. Csak már lejárt a jótállás a termékre, ezért hozta hozzám.
Pjotr
Hát ez az, milyen alapon tételezi fel a szervíz, hogy az alkatrész megégése nem rendeltetésszerű használat eredménye?????
Ennyi erőből ha bármiben tönkremegy egy alkatrész, akkor azt nem kéne cserélni, mert hiszen tönkrement....
Ha leég egy mosógép motorja akkor azt is visszadobhatnák, mert hsizen leégett....
Ilyenkor kéne egy fogyasztóvédelmi akciócsoport aki hirtelen ítéletet hoznának és mindjárt végre is hajtanák (pár pofon a boltvezetőnek) legközelebb nem jönne ilyen hülye indokkal, hogy azért rossz mert tönkrement és mivel tönkremet ezért nem javítjuk...
torma99
Nagyon egyértelmű itt mire játszik az akva (egyébként én is tudném mesélni róluk). Arra akarnak rávenni hogy hagyd a fenébe az egészet, mivel nem éri meg a fáradtságot és az energiát a békéltetés, esetleg a bíróság a videókártyád árához viszonyítva...Tipikus magyar kereskedői mentalitás. Nem akarok nki példákkal villogni, de plö egy amerikai, de még egy olasz üzletben is(persze ott a kiabálás megvan de ez a kultúra része) sokkal készségesebbek.
DE!!! Légy kitartó, és ostromold őket. Bár ez egy nagyobb cég, szal exponenciálisan sztem sokkal nagyon energiába fog kerülni de mindenképpen érdemes, hiszen nehogy már a köcsögök megússzák a szar kártyájuknak a visszavételét. A panaszkönyvbe nemtudom írtál e, abba érdemes lenne beleírnod, hogy mivel nem értesz egyet, mik az aggályaid az eljárással kapcsolatban.
Egyébként ez az égésnyom ott volt akkor is mielőtt bevitted?? Én még kinézem az akvásokból, h gyorsan öngyulával megpörkizték hogy jól kitoljanak veled(persze ez csak feltételezés), meg alapból benne van a pakliban hogy egy ilyen bonyolultságú árammal működő vacak valahol megég egy picit ha nem 100%-os.

Úgy gondolom manapság ha garis ügyintézésre kerül a sor elengedhetetlen legalább 10 mesterfotó készítése az adott eszközről/kártyáról,hibajelenségekről és persze a jegyzőkönyv szakszerű felvétele, meg persze egy nagy adag határozott fellépés.
/A magam részéről pedig a hosszabb garanciájú termékek megvásárlását javaslom van olyan videókártya amire 10 év garancia van(most néztem h van élettartamgaris kártya is, mondjuk ott nehézkes lehet az ügyintézés - szerk.), drágább is ,és egyáltalán nem biztos hogy jobb, de az én álmomnak jobbat tesz ha tudom h amíg használom (3-4 év) garanciális a jószág és talán kevésbé romlik el, mint egy inno/

BÁrmi is történik ne hagyd magad, érdemes nagyon csoportként bemenni(máris más a tárgyalási pozíció), udvariasan határozottan beszélni, van akinél az empátia felkeltése is segíthet.
Sok szerencsét!

pet
A másik amit mindenki figyelmen kívül hagyott!

Ha elszáll a kártyán a TV out attól a kártyának a VGA funkcióját tekintve semmi baja nem lesz.
Egy haver járt már igy a karin nem ment a TVout,nem volt semmi külsérelmi nyom,de a kari rendesen müködött természetesen.

Ergó a kép szemetelés és a nem müködö TVout két különbözö probléma!
Nagy balhék lennének, ha egy kissé megnyomott sárvédö miatt nem cserélnének ki egy meghibásodott gyújtás elektronikát egy 8 hónapos autóban.

A kép szemetelése (tuningosok ezt jól tudják 99%-ban) a kártyán lévö memória hibájára vezethetö vissza.

Az megint más kérdés, hogy az INNO elég hires a kétes minöségü videókártyáiról.Nem ajánlott márka internetes hozzáértö körökben.

Üdv.
torma99
Ma Magyarországon mindenki mindenre hivatkozik és ez a gáz az egészben...
Érdemes a Samsung Slimfites topicot elolvasni. Na szerintem azok a kifogások viszik eddig a pálnát ("gyári etalon")
Flashback
Szóval az eset egy 7600Gt kareszal történt. Napfényes szombat du.-n (12.09.) A kártyán egy chip elfüstölt (Akkor nagyon kiborultam, mert amit vettem alaplapot az is hibás volt és nemrég kaptam vissza, éppenhogy volt gépem mikor a VGA meghalt.) Tehát a kártyát ma elvittem a szervízbe elmondtam hogy-hogy jártam. A szervízes srác eltünt egy percre majd vissszajött és azt mondta hogy ez elvileg nem garanciális ügy, mert fizikailag sérült így átveszik feltételesen és visszaküldik a nagykernek kivizsgálásra. Ezt ő cirka 2 hétre jósolta. Viszont a szervízlapra 5 munkanapos határídőt írt, és a hibaleírást telerakta smile-val mintha olyan vicces lenne hogy leégett egy chip...

Itt a szervízlap: http://ymmf.uw.hu/aqua.JPG (érdemes megnézni)

Kérdezném én hogy jogosan járnak-e el? Mert ezt egy kicsit fura dolgonak érzem hogy egy hibás kártyát nem vesznek vissza Szóval mik a lehetőségeim, fogyasztóvédelem, vagy problémázak náluk, vagy teljesen jogosan jártak-e el?

(Flashback @ 2006.12.11, 19:28) *

Szóval az eset egy 7600Gt kareszal történt.

Mellesleg INNO3D volt és valszeg ugyanaz a 6Ft-os SMD...
Ariadne
link Itt egy kis segítség, ha nem tudja bizonyítani, hogy te rontottad el, pl. független bevizsgáló szakvéleményével, akkor köteles javítani/cserélni/teljes vételárat visszaadni. Sajnos ma már nem kötelesek bevizsgáltatni, és nem kötelesek függetlennel megtenni ezt, de ha nem vizsgáltatják be vagy nem akkreditált, független céggel, akkor mondhatod, hogy nem bizonyították, és követelheted továbbra is a javítást/stb.
ityam
(Ariadne @ 2006.12.12, 10:31) *

link Itt egy kis segítség, ha nem tudja bizonyítani, hogy te rontottad el, pl. független bevizsgáló szakvéleményével, akkor köteles javítani/cserélni/teljes vételárat visszaadni. Sajnos ma már nem kötelesek bevizsgáltatni és nem kötelesek függetlennel megtenni ezt, de ha nem vizsgáltatják be vagy nem akkreditált, független céggel, akkor mondhatod, hogy nem bizonyították, és követelheted továbbra is a javítást/stb.

nah most hogy is van ez? nem kotelesek fuggetlennel bevizsgaltatni de megis?
amugy hova van leirva hogy fuggetlennel kell bevizsgaltatni a cuccokat?
Csaba_20
(ityam @ 2006.12.14, 20:07) *

Nem kötelesek bevizsgáltatni, de ajánlott megtenniük, ha azt akarják, hogy a fogyasztó is elfogadja azt. Valamint, ha nem akreditált, vagy független céggel vizsgáltatják be a terméket, akkor a fogyasztó ezt tekintheti úgy, hogy nem is vizsgálták be. A saját szerviz által kiállított vizsgálati eredmény nem bizonyító erejű, azon egyszerű oknál fogva, hogy elfogult.
Captain Crash
(ityam @ 2006.12.14, 20:07) *
Csak akkor mentesül a jótállási kötelezettség alól, ha bizonyít. Bizonyítani úgy tud, hogy azt a fogyasztó elfogadja bizonyításnak, vagy legkésőbb bíróság ki nem mondja, hogy bizonyított. Tehát célszerű független akkreditált laboratórium általi vizsgálatot kérni, hogy a fogyasztó elfogadja bizonyításnak. De még ezt sem köteles elfogadni a fogyasztó. (A bizonyítási teher megfordulása esetén fordítva ugyanez érvényes.) Ezt nevezik bizonyítási szabadságnak, mindenki úgy bizonyít, ahogyan tud.
A legjobb az lenne, ha nem az lenne a maximum, ami le van írva, hanem az a minimum. Annak idején nem véletlen adtak nagyobb szabadságot például a kötelező jótállás esetében a kereskedőknek. Csakhogy nem a szabad piac elvei érvényesültek, mert sok kiskereskedő profitmaximalizálás terén letojta a jótállás nyújtását, merthogy ugye nem volt kötelező bizonyos termékekre. Illetve úgy értelmezte a jogszabályokat, hogy az neki kedvezzen. Aztán egy csomó termék visszakerült a rendelet mellékletében 2005 júl. 1-e után, mert tarthatatlan volt, hogy a jogszabályban leírtakat tartották maximumnak és aszerint nyújtották a jótállást - helyenként még azt sem - a kereskedők.
Véleményem szerint egyszerűen a bizonyítási szabadságukat is el kellene venni a cégeknek, aztán megtanulnák, hogy ki az atyaúristen! smile.gif Mert egyre inkább ezen a téren is azt a gyakorlatot követik, hogy letojják, hogy független véleményeket kérjenek, bíróságig is elhúzzák a dolgokat, kibúvókat keresnek. Mint, mindig. Nehogy egyszer is véletlenül a jogalkotói szándékot vegyék alapul. Ha valahol egy kis szabadságot kapnak, azt rögtön a malmukra hajtják. Mintha nem az elégedett vevőkből élnének meg.
pet
Én azt sem értem,hogy egy elfüstölt alkatrész miért külsérelmi nyom?
Ez egyszerüen egy meghibásodott alkatrész és kész.
A külsérelmi nyom az lenne, ha a karin látszana a bakancsod talp lenyomata, vagy egy mély karcolás stb.

Üdv.
Ariadne
(pet @ 2006.12.15, 09:46) *

Én azt sem értem,hogy egy elfüstölt alkatrész miért külsérelmi nyom?
Ez egyszerüen egy meghibásodott alkatrész és kész.
A külsérelmi nyom az lenne, ha a karin látszana a bakancsod talp lenyomata, vagy egy mély karcolás stb.

Üdv.

Tényleg, milyen igazad van! smile.gif Végülis az elég egyértelmű, hogy rendeltetésszerű használat mellett is bekövetkezhet ilyen elfüstölés, gondolom lehet hibás rajta valami cucc...
Captain Crash
Úgy emlékszem erről már elmondtam az álláspontom. smile.gif A lényeg, hogy ugye akkor mentesül, hogyha bizonyítja, hogy a hiba oka a nem rendeltetésszerű használat következménye. Az elektronikai alkatrészek egyik elhalálozási formája - és talán leggyakrabb - hogy elfüstölnek, elégnek. Tehát az, hogy külsérelmi nyom látható valamilyen elektronikai alkatrészen - vagyis, hogy elégett -, nem jelenti, hogy a hiba oka a NEM rendeltetésszerű használat következményében keletkezett. Pláne nem jelenti, hogy bármit is bizonyítottak volna. Hogyan bizonyíthatnak? Fenntebb leírtam. biggrin.gif

szerk.: Lemaradt egy "nem" szó.
toreki
(Captain Crash @ 2006.12.15, 10:48) *
Tehát az, hogy külsérelmi nyom látható valamilyen elektronikai alkatrészen - vagyis, hogy elégett -, nem jelenti, hogy a hiba oka a rendeltetésszerű használat következményében keletkezett.
A külsérelmi nyom - vagyis, hogy elégett -, nem jelenti, hogy a hiba (oka) NEM rendeltetésszerű használat következtében keletkezett. biggrin.gif Vagyis a hiba oka a gyárban keletkezett, a hiba meg rendeltetésszerű használat közben. Ugye te is erre gondoltál?
Joooe
Hogy még egyet tekerjek rajta én is: a hiba oka maga is hiba tongue.gif
Csaba_20
Ez úton szeretném felhívni azok figyelmét, akik Inno3D 7600GT-s kártya esetén olyan feliratú alkatrész ég meg, amire az a számsorozat van írva, hogy "2198" és végképp nem boldogulnak a garanciával, nyugodtan keressenek meg, kicserélem az adott alkatrészt! Bár nem 6 Ft-os alkatrészről van szó, de lényegesen olcsóbb, mint bukni 40e Ft-ot. wink.gif
Ariadne
(Csaba_20 @ 2006.12.21, 19:16) *

Ez úton szeretném felhívni azok figyelmét, akik Inno3D 7600GT-s kártya esetén olyan feliratú alkatrész ég meg, amire az a számsorozat van írva, hogy "2198" és végképp nem boldogulnak a garanciával, nyugodtan keressenek meg, kicserélem az adott alkatrészt! Bár nem 6 Ft-os alkatrészről van szó, de lényegesen olcsóbb, mint bukni 40e Ft-ot. wink.gif

clap2.gif (leborulós smiley helye)
torma99
(Csaba_20 @ 2006.12.21, 19:16) *

Ez tiszta olyan mint a régi videoton venus tv-k r19 vagy r33-as alkatrésze smile.gif eccerűen hihetetlen ez a nosztalgiaérzés
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.