Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Akciós gáztűzhely
Fogyasztóvédelem Fórum > Hagyományos termékvásárlás > Műszaki cikkek
frbully
Nem tudom, illik-e ide egy gáztűzhelyes probléma; mindegy, jobb helyet nem találtam.
Tehát: barátnőm vásárolt egy igen kedvező árú, akciós gáztűzhelyet (40 000 Ft).
A bolt vállalta a szállítást, beszerelést, a régi tűzhely elszállítását.
Az új tűzhely viszont vacak. Egyrészt elég minden a sütőjében. Másrészt ha a sütőt használja, az egész szerkezet éktelenül átforrósodik (talán nem zár rendesen az ajtaja, vagy mi); a gázégők gombjait nem lehet megfogni; már az első héten barnára égett az összes.
Barátnőm visszament a boltba, ahol a következőket mondták:

- ez a típus egy ilyen konstrukció, sajnos
- cseredarabot nem tudnak adni, mert már elfogyott ez a típus
- 35 000 Ft ráfiztésével veheti meg a most kapható legolcsóbb típust
- levásárolhatja a tűzhely árát tetszőleges árura

Csakhogy barátnőmnek szüksége van gáztűzhelyre, a régit - ugye - elszállították. Nincs kedve 75 000 Ft-t költeni rá. Nincs kedve 40 000 Ft-t itt levásárolni, és máshol új sütőt venni. Mi a teendő?
Válaszukat előre is köszönöm!
FVF
Kérje az eladót, hogy vizsgáltassák be nálunk, vagy a KERMI-nél. Amennyiben tényleg felforrósodik, akkor az az egészségre veszélyes, betilthatják, akkor pedig visszakaphatjátok a pénzt. Igazából ez az egy esélyetek, mert ő a jogszabály által kínált elsősorban kijavítás vagy kicserélés lehetőségeket felkínálta. Bíróságon kívül senki nincsen (esetleg Békéltető Testület), aki kötelezheti őt a másodsorban felkínálható árengedmény vagy szerződéstől való elállás felajánlására.

HA nem életveszélyesen rossz, akkor sajnos az őáltaluk felkínált lehetőségek állnak.
frbully
Kösz a választ, nem túl bíztató. Nincs olyan, hogy ha rossz egy tartós fogyasztási cikk, akkor kötelesek másikat - de ami ugyanarra való! - adni helyette? Ha elfogyott az a típus, akkor másik típust?
A barátnőm negyvenezért akar gáztűzhelyet venni, de többért nem. Gáztűzhelyet akar venni, de mondjuk tíz db. hajszárítót nem.
Emlékszem, egyszer vettünk egy szériahibás kombinált hűtőt. Akkor azt szó nélkül kicserélték másik - drágább! - típusra; ráfizetés nélkül! Ez megszűnt?
frbully
Ja, még valami: javítás nem jött szóba; azt mondták, hogy ez a hiba nem javítható.
FVF
Egy kis módosítás: (gyorsan írtam) Amennyiben nem tudnak cserélni és javítani, akkor vissza kell, hogy térítsék a vételárat, vagy árengedményt kell adniuk (ez lehet értékesebb termék adása is).

Azért mondtam a bevizsgálást, mert arra kötelezhetőek, és amennyiben tényleg veszélyes a termék, akkor annak betiltásával a bolt mindenképpen köteles visszavenni a terméket.

Amúgy - ha nem tudtok megegyezni velük - csak a bíróság dönthet, a fentebb említett módon, még akkor is, ha igazatok van. Szakvéleményre azonban akkor is szükség lesz, ezért én okvetlen azt javasolom, hogy kérjetek szakvizsgálatot az ügyben. Nem kell beszállítanotok, arról ők kötelesek gondoskodni!!!!

Határozott fellépéssel, a 151/2003 kormányrendeletre való hivatkozással azért még próbálkozhattok, hiszen a jogszabály alapján - amennyiben a készülék hibás - erre (mármint a fent vázolt lehetőségek felkínálására) a cég kötelezett.
frbully
OK, megintcsak kösz. A helyzet jelenlegi állása: barátnőm a pénzt visszakapja, jelenleg keresgél nem sokkal drágább készüléket.
Azért sok bosszankodásba és utánajárásba kerül a dolog.
Azt hitte, hogy egyszer bemegy a boltba; kifizeti az árut; szállítják; bekötik; hurrá.
Ehelyett már az első héten hívta a garanciális szervízt; majd várta a szerelőt fél napig. Többször volt bent a boltban tájékozódni. Most jár boltról boltra, hogy az eredeti elképzelésénél ne kelljen sokkal többet fizetnie.
Hogy lehet ezt kivédeni olyan teméknél, amit a boltban semmiképpen nem lehet kipróbálni? Akciós cuccost eleve nem szabad megvenni, mert az mind selejt? Bár ugyanígy nem akciósnál is előfordulhat.
Ezek már csak költői kérdések; elszomorított a sztori.
FVF
Sajnos minden terméknek van egy ára. Ha az átlagnál jóval olcsóbb terméket látunk, ott valami hiányzik. Sajnos ezek a termékek elhúzzák az orrunk előtt a mézesmadzagot, hogy lehet ennyiért is kapni. Lehet, csak gyenge, vagy rossz.

Az már természetes, hogy 100 Ft-ért nem lehet Benetton pólót kapni, de ez még nem.

Ajánlom, hogy nézzétek meg a www.fvf.hu oldalon a vásárlói tanácsok tesztek linknél a műszaki termékektől elérhető leírást a gázsütőkről. Némi támpontot kaphattok.

Én inkább javasolnám nem hipermarketben vásárolni, ott több szakmai tanácsot tudnak adni, a jótállási ügyintézés is gördülékenyebb.
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.