Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Máv
Fogyasztóvédelem Fórum > Szolgáltatásokkal kapcsolatos fórumok > Egyéb
1, 2, 3
marczy
Tapasztalt utas vagyok, azért írok most ide, mert úgy nézem, a régi online MÁV-"panaszkönyv" már nem működik (oda az akkor még Kaposváron át közlekedő Corvinus IC lassúsága miatt írtam - egy hónappal később már Barcson át ment, míg Kaposvárra IP-vel lehetett menni...).

A magyarigazolvánnyal kapcsolatban valóban van néhány visszásság, mint ahogy ezt az egész "reformot" is teljes mértékben átgondolatlannak tartom, ezzel együtt jómagam inkább nem irigykednék a Trianon "jóvoltából" odaátra került magyarokra. Most két dologról írnék pár mondatot, amiből az egyik vastagon kapcsolódik ide is, és a NEMZETKÖZI (???) utazás visszásságairól szól. A kérdőjel annak szólt, hogy Budapest-Csíkszereda az én szóhasználatomban NEM nemzetközi út, hanem MAGYARFÖLDRŐL MAGYARFÖLDRE történő utazás, legfeljebb az általam ugyancsak gyűlölt Vlagyimir Putyint idézve nevezhetem "közelkülföld"-i útnak (aki a volt szovjet tagköztársaságokra használta ezt a szót).

EGY: NÉMETORSZÁGBAN lehet venni BahnCard-ot.
a) Ez egy olyan bérlet, hogy gyakorlatilag egy FIX euró-összegért MEGVÁSÁROLOD magadnak az adott évre a 25, 50 vagy (igen drágán) akár a 100%-os belföldi kedvezményt, ami persze lejön a teljes árból. Kifizetsz egy összeget, aztán ha már pl. 8-szor mész az adott évben A-ból B városba, már megérte megvenni pl. a BahnCard 25-öt vagy 50-et. Ez az utasnak is jó, aki sokat ül a vonaton, mert pl. olyan helyre utazgat, ahol nincs repülő, meg a Deutsche Bahnnak is, mert előre ki tudja kalkulálni a bevételét, ráadásul több utasa is lesz. MIÉRT NEM LEHET EZT MAGYARORSZÁGON IS BEVEZETNI?
cool.gif Jelenleg nincs semmilyen kedvezményem, de céges elintéznivalóim miatt mégis néha Pestre kell utaznom, és most már 8 ezer forintom bánja mindezt, amiből persze nem tudok egy fillért sem kifizettetni. Megveszem a kedvezményt, mint bárki, aztán használom is, vagy természetbeni juttatásként állhatna egy ilyet bármelyik cég.
c) Amíg ez nincs, ne csodálkozzon senki, ha adják-veszik a diák-/közalkalmazotti igazolványokat az Ecserin!
d) A BahnCard ÉRVÉNYES A NEMZETKÖZI UTAZÁS NÉMET SZAKASZÁRA IS!!!!!! Ld. még lejjebb!
e) A RailPlus kiegészítővel KÜLFÖLDRE (30 ország, köztük Ausztria/Magyarország!) is kapsz 25%-ot, az ára meg teljesen korrekt német viszonylatban.

KETTŐ: a nemzetközi BÜNTETŐTARIFÁKRÓL.
a) Említettem, hogy a német BahnCard érvényes nemzetközi utazások német szakaszára is. Az itteni kedvezmények MIÉRT NEM? Tudom, régóta van egy idióta rendelet meg a MÁV-nak egy még idiótább üzletszabályata. Ha ezt nem vonják vissza egy tollvonással, lehetővé téve ezzel a nemzetközi és a belföldi jegyek (és az azokkal járó kedvezmények) kombinálását, csak azt érik el, hogy senki nem fog vonattal utazni, főleg külföldre, vagy ahogy fentebb említettem: "közelkülföldre" nem, mert aki teheti, csakis autóval fog menni, tovább szennyezve ezzel az erkölcsi fertőtől amúgy is bűzölgő országunkat, már ami maradt belőle, mert már azt is mind eladták az idegeneknek. Nagykárolyi ismerősöm Nyírábrányig utazik vonattal (magyarigazolvány + diák), ott átsétál a határon, aminek - nézőpont kérdése - nem kéne ott lennie, vagy nem ott kéne lennie, Érmihályfalvára, ott várják, és viszik haza kocsival. KELL EZ? SZÜKSÉGES? ETTŐL VESZTESÉGES A MÁV? Nem hiszem!
cool.gif Budapest-Székelyudvarhely-Budapest (CORUNDTRANS-CSAVARGÓ KFT.): 13 EZER FORINT! Oda-vissza! Ez nagyjából annyi, amennyibe a vonat kerülne mai áron, az 500km-es magyar retúrjegy árát extrapolálva. ENNÉL NEM LENNE SZABAD, HOGY (SOKKAL) TÖBBE KERÜLJÖN a TELJESÁRÚ (!) vonatjegy!
c) További információ: http://www.c3.hu/~farkashe/Fh/vonat.html Mélységesen egyetértek a sorok írójával! Egy ismerősöm is csak azért tudott úgy elmenni Csíkszeredába, hogy Biharkeresztesig diákjeggyel utazott, mert a kalauz emberből volt, és nem szállította le. De tudok az ellenkezőjére is példát mondani...
d) Ha ennek elolvasása után a Tisztelt Magyar Álomvasutak Észlénytársaság vezetése nem tér jobb belátásra, a Felelőtlen Magyar Kormányunk megfelelő tagjaival egyetemben, akkor már tényleg csak annyit tudok mondani: az említett emberek arcbőre valami egészen különleges anyagból kell legyen, például hexaszilikometalán, amiből Mézga Aladár készítette az űrhajóját.

Nagyjából ennyi. Ezen két dolog teljesítése AKARAT kérdése, nem több!
TheElf
Amivel egész évben a későbbi utakra akár 100% kedvezményt kapsz, azt itthon úgy hívják: Bérlet. Van havi és éves kivitelben első és másodosztályra is, és sokak szerint ez is megéri. A kisebb kedvezményeknek nem tudom, hogy mennyi értelme lenne, de azt tudom, hogy itt is akadnak kedvezmények: PL: IC Törzskártya, menettérti jegyek, csoportok...

Ha a cég, az ilyen elintézni valók kapcsán nem fizeti meg az utiköltséget, azért nem a MÁV, hanem az adott cég felel, esetleg te próbálkozol rosszul. Amúgy költségként elszámolható, és amúgy ha ez nem csak veled, és nem csak pestre fordul elő, akkor ugye érdekes lehet a felmutatóra szóló bérletekben is gondolkodni. (ezt ugyanis nem csak te használhatod)

Határon túli magyarok: A vasúti kedvezmények döntő többsége ugye közpénzből finanszírozott, és kérdés az, hogy ebbe a közös kasszába ki és mennyit is rak bele. A határontúli magyaroknak is adható kedvezmény, de nem szerencsés többet adni mint azoknak akik az adójukkal (munkájukkal ami után a cégük adózik, stb) megteremtik e kedvezmény költségét.

Nemzetközi büntetőtarifák: Nagyon sok esetben a nemzetközi jegy olcsóbb mint a belföldi. Azon érdemes elgondolkodni, hogy miért lehet az, hogy Velencébe akár 29 eurótól is van vonatjegy (Münchenbe is, Nörnbergbe is), Bukarestbe az akciós jegy 76.4 euró. De mondjuk Zürich is megúszható 40 euró alatt.

De Zágráb, Rijeka, Krakkó, Varsó, Linz, Szarajevó, Prága, Belgrád, Kassa, Pozsony, Ljubljana, sőt Kijev is olcsóbb. A nem akciós jegyek árát figyelve is, ugye a nemzetközi jegyek árát figyelve nem csak a magyar díjszabás számít: És érdekes módon itt is előkerül, Románia piszok mód drága. Ha a MÁV zárkózna el az olcsóbb áraktól az igencsak furcsa lenne...

Érdekesség: Bécs oda vissza: 29 euro, és ebben benne van 4 napra a helyi tömegközlekedés használata is smile.gif

A nemzetközi és a belföldi jegyek kombinálásának a tilalma nem véletlen. A nemzetközi jegyek áránál fontos, hogy ki kell fizetni a külföldi vasutak szolgáltatásait is, ezért ezekre nem lenne könnyű kedvezményeket adni. A jegyek és a kedvezmények szabad kombinálhatósága nem elsősorban a MÁVnak lenne költséges, hanem azokat az egyeményeket, szerződéseket, stb. is sértenék, amik meghatározzák a nemzetközi utazás, és a nemzetközi jegykiadás szabályait. Ha pedig kimaradnánk ebből a rendszerből, nem lenne nemzetközi jegy amivel kombinálni lehetne.

BahnCardra kicsit visszatérve: Gondolom nem véletlen, hogy nem beszélsz a teljes ár és kedvezménystruktúráról, és elfelejted azt, hogy ott a vasúti utazás során a célcsoport nem azonos azzal ami a MÁV reális célcsoportja.

Segítek: Nagyon sokszor utaznak akkor is vasúton, ha ugyanazon az úton van légijárat is, mert a vasút nem lassabb érdemben (A repülőtérre vezető út, a check in, a várakozás felszállás előtt, stb. nem térül meg rövidtávon), az ICE az ezek mellett pontos, kényelmes, lehet rajta dolgozni, és a járulékos szolgáltatások színvonala is megfelelő.

Ergo a cél: A managerek szállítása, beleértve jópár felsővezetőt, ehhez mért szolgáltatások mellett azért az árak is ehhez mértek, nem egy német ismerős panaszkodik rá.

Ebből sajátos módon következik, hogy nem cél szociális alapon kedvezményeket adni (elriasztja a potenciális ügyfelek jelentős részét), a kedvezmények inkább vonalakhoz, vagy törzsutas státushoz kötődnek, és nem az a céljuk, hogy az utasnak jobb legyen, hanem az, hogy az utas többet utazzon.

Az ok: NAGYON drága üres széket szállítani, vásárló nélküli büfét fenntartani, a cél az, hogy a vonaton legyen utas. Hazánkban ezt nem lehetne így intézni, pl. mert mobil térerővel is gondok vannak a fővonalak mentén, nem megfelelő színvonalúak a kocsik, lassúak a vonatok, stb. És a vasúti utazás nem preferencia hanem szükség kérdése, így a kedvezmény nem csökkenti érdemben az üres székek számát, de a bevételeket igen.

A DB ár és kedvezménystruktúrája a hazai lehetőségekkel, igényekkel, célokkal alapvetően ellentétes irányba mutat, és a váltás nem elsősorban akarat kérdése, mert baromi sok pénz kellene rá. Pl. pályafelújítás, vagonok beszerzése, stb.

Innen pedig felmerül a kérdés, hogy hasonló helyzetű vasút esetén mi a tapasztalat: szabad-e több kedvezményt adni, vagy csak annyit, ami feltétlenül szükséges (pl. mert a tömegközelkedés lehetősége a szociális biztonságot teremti meg, sokszor a rászorulóknak).

Nem lehet, hogy a Román irány is azért drága, mert a többi érdekelt vasúttal ellentétben a Román vasútnak sem érdeke kedvezményt adni, pl. a balkáni szolgáltatás miatt?

Az pedig, hogy a Budapest Csíkszereda a te felfogásod szerint milyen út, nem jelent semmit: Van olyan szakasza ahol ugye a MÁV mozdonya, magyar pályán továbbítja a szerelvényt, ezért a szolgáltatásért a MÁV kapja a pénzt, amit magyar állami pénzből tartanak fenn. És akad olyan szakasza ahol egy másik államról, az ottani állami vasúttársaságról beszélünk.

Egy vasúti utazás költségeit ugye ez határozza meg, és nem a "magyarföld" és pláne nem a Gyurcsányozás, és az irreveláns politikai mocskolódás, aminek ugye fogyasztóvédelmi témában sok értelme nincs.

Ha amit leírsz az átgondolatlan, és sokszor kiderül: baromság, de közben mocskolódsz, akkor nem érzem azt, hogy a követeléseidet bárkinek is komolyabban kellene vennie.

Azért több értelme van szólni, hogy a MÁVnak is, a mobilszolgáltaóhnak is érdeke lenne, hogy a vasúti fővonalon legyen térerő végig. Hogy lehessen olyan helyjegyet váltani ami magában foglalhatná egy konnektor használatát (és azt, hogy asztal is van előtted) /első osztályon/. Szóvá lehetne tenni, hogy sok IC kocsi (első osztály) esetén nincs előtted asztal (pedig kéne).

Hogy az IC pótjegy köteles Venezia EN esetében ritka az IC kocsi, és egy nem légkondicionált kocsiban ciki az, ha nem lehet lehúzni az ablakot. Ha már IC pótjegyes, és elsőosztály akkor erre illene figyelni.

Hogy érdemes lenne egyes ICken kísérleti jelleggel az első osztályú kocsikban hotspotot üzemeltetni, hátha az a szolgáltatás nyereséges lenne.
marczy
(TheElf @ 2007.05.28, 11:13) *

1. Amivel egész évben a későbbi utakra akár 100% kedvezményt kapsz, azt itthon úgy hívják: Bérlet. Van havi és éves kivitelben első és másodosztályra is, és sokak szerint ez is megéri. A kisebb kedvezményeknek nem tudom, hogy mennyi értelme lenne, de azt tudom, hogy itt is akadnak kedvezmények: PL: IC Törzskártya, menettérti jegyek, csoportok...

2. Ha a cég, az ilyen elintézni valók kapcsán nem fizeti meg az utiköltséget, azért nem a MÁV, hanem az adott cég felel, esetleg te próbálkozol rosszul. Amúgy költségként elszámolható, és amúgy ha ez nem csak veled, és nem csak pestre fordul elő, akkor ugye érdekes lehet a felmutatóra szóló bérletekben is gondolkodni. (ezt ugyanis nem csak te használhatod)

3. Határon túli magyarok: A vasúti kedvezmények döntő többsége ugye közpénzből finanszírozott, és kérdés az, hogy ebbe a közös kasszába ki és mennyit is rak bele. A határontúli magyaroknak is adható kedvezmény, de nem szerencsés többet adni mint azoknak akik az adójukkal (munkájukkal ami után a cégük adózik, stb) megteremtik e kedvezmény költségét.

4. Nemzetközi büntetőtarifák: Nagyon sok esetben a nemzetközi jegy olcsóbb mint a belföldi. Azon érdemes elgondolkodni, hogy miért lehet az, hogy Velencébe akár 29 eurótól is van vonatjegy (Münchenbe is, Nörnbergbe is), Bukarestbe az akciós jegy 76.4 euró. De mondjuk Zürich is megúszható 40 euró alatt.

5. De Zágráb, Rijeka, Krakkó, Varsó, Linz, Szarajevó, Prága, Belgrád, Kassa, Pozsony, Ljubljana, sőt Kijev is olcsóbb. A nem akciós jegyek árát figyelve is, ugye a nemzetközi jegyek árát figyelve nem csak a magyar díjszabás számít: És érdekes módon itt is előkerül, Románia piszok mód drága. Ha a MÁV zárkózna el az olcsóbb áraktól az igencsak furcsa lenne...

6. Érdekesség: Bécs oda vissza: 29 euro, és ebben benne van 4 napra a helyi tömegközlekedés használata is smile.gif

7. A nemzetközi és a belföldi jegyek kombinálásának a tilalma nem véletlen. A nemzetközi jegyek áránál fontos, hogy ki kell fizetni a külföldi vasutak szolgáltatásait is, ezért ezekre nem lenne könnyű kedvezményeket adni. A jegyek és a kedvezmények szabad kombinálhatósága nem elsősorban a MÁVnak lenne költséges, hanem azokat az egyeményeket, szerződéseket, stb. is sértenék, amik meghatározzák a nemzetközi utazás, és a nemzetközi jegykiadás szabályait. Ha pedig kimaradnánk ebből a rendszerből, nem lenne nemzetközi jegy amivel kombinálni lehetne.

8. BahnCardra kicsit visszatérve: Gondolom nem véletlen, hogy nem beszélsz a teljes ár és kedvezménystruktúráról, és elfelejted azt, hogy ott a vasúti utazás során a célcsoport nem azonos azzal ami a MÁV reális célcsoportja.

9. Segítek: Nagyon sokszor utaznak akkor is vasúton, ha ugyanazon az úton van légijárat is, mert a vasút nem lassabb érdemben (A repülőtérre vezető út, a check in, a várakozás felszállás előtt, stb. nem térül meg rövidtávon), az ICE az ezek mellett pontos, kényelmes, lehet rajta dolgozni, és a járulékos szolgáltatások színvonala is megfelelő.

10. Ergo a cél: A managerek szállítása, beleértve jópár felsővezetőt, ehhez mért szolgáltatások mellett azért az árak is ehhez mértek, nem egy német ismerős panaszkodik rá.

11. Ebből sajátos módon következik, hogy nem cél szociális alapon kedvezményeket adni (elriasztja a potenciális ügyfelek jelentős részét), a kedvezmények inkább vonalakhoz, vagy törzsutas státushoz kötődnek, és nem az a céljuk, hogy az utasnak jobb legyen, hanem az, hogy az utas többet utazzon.

12. Az ok: NAGYON drága üres széket szállítani, vásárló nélküli büfét fenntartani, a cél az, hogy a vonaton legyen utas. Hazánkban ezt nem lehetne így intézni, pl. mert mobil térerővel is gondok vannak a fővonalak mentén, nem megfelelő színvonalúak a kocsik, lassúak a vonatok, stb. És a vasúti utazás nem preferencia hanem szükség kérdése, így a kedvezmény nem csökkenti érdemben az üres székek számát, de a bevételeket igen.

13. A DB ár és kedvezménystruktúrája a hazai lehetőségekkel, igényekkel, célokkal alapvetően ellentétes irányba mutat, és a váltás nem elsősorban akarat kérdése, mert baromi sok pénz kellene rá. Pl. pályafelújítás, vagonok beszerzése, stb.

14. Innen pedig felmerül a kérdés, hogy hasonló helyzetű vasút esetén mi a tapasztalat: szabad-e több kedvezményt adni, vagy csak annyit, ami feltétlenül szükséges (pl. mert a tömegközelkedés lehetősége a szociális biztonságot teremti meg, sokszor a rászorulóknak).

15. Nem lehet, hogy a Román irány is azért drága, mert a többi érdekelt vasúttal ellentétben a Román vasútnak sem érdeke kedvezményt adni, pl. a balkáni szolgáltatás miatt?

16. Az pedig, hogy a Budapest Csíkszereda a te felfogásod szerint milyen út, nem jelent semmit: Van olyan szakasza ahol ugye a MÁV mozdonya, magyar pályán továbbítja a szerelvényt, ezért a szolgáltatásért a MÁV kapja a pénzt, amit magyar állami pénzből tartanak fenn. És akad olyan szakasza ahol egy másik államról, az ottani állami vasúttársaságról beszélünk.

17. Egy vasúti utazás költségeit ugye ez határozza meg, és nem a "magyarföld" és pláne nem a Gyurcsányozás, és az irreveláns politikai mocskolódás, aminek ugye fogyasztóvédelmi témában sok értelme nincs.

18. Ha amit leírsz az átgondolatlan, és sokszor kiderül: baromság, de közben mocskolódsz, akkor nem érzem azt, hogy a követeléseidet bárkinek is komolyabban kellene vennie.

19. Azért több értelme van szólni, hogy a MÁVnak is, a mobilszolgáltaóhnak is érdeke lenne, hogy a vasúti fővonalon legyen térerő végig. Hogy lehessen olyan helyjegyet váltani ami magában foglalhatná egy konnektor használatát (és azt, hogy asztal is van előtted) /első osztályon/. Szóvá lehetne tenni, hogy sok IC kocsi (első osztály) esetén nincs előtted asztal (pedig kéne).

20. Hogy az IC pótjegy köteles Venezia EN esetében ritka az IC kocsi, és egy nem légkondicionált kocsiban ciki az, ha nem lehet lehúzni az ablakot. Ha már IC pótjegyes, és elsőosztály akkor erre illene figyelni.

21. Hogy érdemes lenne egyes ICken kísérleti jelleggel az első osztályú kocsikban hotspotot üzemeltetni, hátha az a szolgáltatás nyereséges lenne.

Válaszok az egyes bekezdésekre (kicsit nyugodtabb hangnemben):
Először is: MÁSODOSZTÁLYra fog vonatkozni minden, amit itt írok, ill. a könnyebb számolás kedvéért 250 forintos euróárfolyamot nézek.

1.:
a) A névre szóló összvonalas éves "Bérlet" ára 1 200 000 forint! Trükközni lehet, pl. a 10 napos turistabérlet állandó megvételével le lehet szorítani 1 000 000 Ft-ra. DE EZ IS SOK!!! Ennek megfelelője, a NÉMET!!!!!!!! BahnCard 100 3400 euróba kerül, azaz 850 000 forint! Most hasonlítsuk össze Magyarország területét Németországéval, a szolgáltatás minőségéről most ne beszéljünk.
cool.gif A 25/50 százalékos bérletnek továbbra is fenntartom, hogy nagyon is sok értelme lenne egy olyasvalakinél, aki keresztbe-kasul utazik, mint én (nem csak Pestre szoktam menni, de most, hogy még jól meg is drágult a vonat, mindig próbálok autót szerezni!!!). Továbbra is tartom, hogy a MÁV-nak is sokkal jobban megérné, hiszen nemcsak a bérlet árával tervezhetne, hanem az utazások várható mennyiségével is! Egy példa - a német árak hozzávetőlegesek, mert lehetetlen komplett Deutsche Bahn-tarifatáblázatot letöltenem, ezért a szúrópróbák módszeréhez folyamodtam:
BahnCard 50: 212 euró.
260 km-es jegy egy útra: 41 euró, 50%-os kedvezménnyel 20,5 euró. Különbség: 20,5 euró.
Azaz a 11-edik utazás során (avagy a HATODIK oda-vissza út során) már megtérült a BahnCard ára! Ennyit bőven utazom egy év alatt itt Magyarhonban!
2.:
a) IC-törzskártyám nekem is van. Utaztam vele IC első osztályán, nem egyszer s nem kétszer, de igen rossz tapasztalataim vannak. Télen a fűtés kb. 30 fokot csinált, én tíz perc után átültem a másodosztályra. Még olyan is volt, hogy azért vettem jegyet az első osztályra, mert a másodosztályon azt mondták, nincs hely. És tessék, az egyik kocsi üresen kongott!
cool.gif Sajnos nekem nem fizetik ki, úgy látszik, itt Magyarhonban se pénz nincs rá, se a kultúrája nem alakult ki ennek, mindenki mindent az állam bácsitól vár. Most szerencsére már nem rángatnak fel csak úgy, de az előző fél év ebből a szempontból egy katasztrófa volt.
3.:
a) A németeknél csak néhány olyan kedvezmény van, ami alanyi jogon jár és effektíve az állam finanszírozza, és azok is illeszkednek a DB rendszerébe, pl. bizonyos feltételekkel ingyen kapod a BahnCard 25-öt, vagy mondjuk diákigazolvánnyal az 50-est féláron. Na ILYEN egy piaci alapokon nyugvó rendszer. Sok hibája van, a németek legalább annyira fröcsögnek miatta, mint én most, de az elv gondolom érthető.
cool.gif A többivel egyetértek, belföldre valóban nem kell több. Bár az EU megköti a kezünket valamelyest.
4.:
a) Nagyjából igazad van, az utóbbi pár évben Nyugat felé sokat javult a helyzet, az osztrák Euregio-vonatjegyek is elérhető árúak. Ezek szerint a románok kavarnak? Ld. lejjebb.
5.:
a) Igazad van, a román belföldi tarifa sem egy leányálom, korábban néztem azt is, az IC-pótjegyek ára a csillagos ég. De még mindig olcsóbb, mint a nemzetközi, főleg, ha elvileg kedvezményed is van (Oláhországban is van diákkedvezmény). Ezért aztán szinte csak a székely busztársaságokkal szabad utazni Erdélybe.
7.:
NEM IGAZ. Romániában sem nézik, milyen jegyed van, tőlünk nyugatra meg végképp SEHOL. Ha nincs igazam, írd meg, vagy írj még egy olyan országot, ahol ez van. Nem biztos, hogy könnyű lesz, ha a linket elolvastad, persze a cikkírónak sem biztos, hogy mindenben igaza van, Bulgáriában pl. nem voltam még, Szerbiában sem.
8.:
Nem akartam elveszni a részletekben. Szerintem a célcsoport jelen esetben irreleváns, mert öcsém, aki már majdnem egy éve kint van, arra panaszkodik, hogy Németországban annyira erős az üzemanyaglobbi, hogy ott a kerozinon gyakorlatilag nulla adó van, így nagyon sokan repülővel utaznak. Ezért óriási a nyomás a vasúton, de kell a pénz is, ezért a német tarifarendszer baromi bonyolult, mindenféle fura kedvezményekkel és árstruktúrával. Nem is bírtam kimerítő leírást leszedni a netről, csak bizonyos rendszer szerint megejtett szúrópróbákra tudtam alapozni. Apám is rengeteget jár ki Ausztriába, ugyanazt mondja a BahnCarddal kapcsolatban, mint én.
9.:
Igen, de nem jó, ha CSAK ezek fognak vonatra ülni. Az ellenérvem az, hogy a vonat, ha jól van megcsinálva, eléggé környezetbarát eszköz. Minthogy a környezetvédelem eléggé felkapott téma most, a szennyezés visszafogása végett az autókról inkább a vasútra kellene terelni az utasokat. Tudom, ez nehéz dolog, mert a személyszállítás a világon mindenhol veszteséges, de ha az emberek hajlandóak lennének lemondani az autóról, a vasút a világ legjobb közlekedési eszköze lenne. És ez az a hely, ahol kivételesen állam bácsinak be kellene avatkoznia az adófizetők pénzéből, hogy megérje a vasúttársaságoknak a személyszállítási üzletágat fejleszteni. A francia vasút erre a legjobb példa, míg a német vasút privatizációját ottani ismerőseim rengeteget bírálták, nem alaptalanul, lásd Anglia a csomó vonatbalesetével. (A részletekbe megint csak nem szeretnék belemenni.)
10.:
Ez akár igaz is lehet, de mégis az van, hogy öcsém facsiga is vonattal utazik és nem busszal, pedig nagyon kevés pénzt kap! 50-es BahnCard-ja van, a munkahelyén természetbeni juttatásként kapja! Az ottani fizetésből, amit egy német cég fizetne nekem a jelenlegi munkámért, ilyen feltételek mellett nekem is telne rá.
11-12.:
Most nem azt mondom, hogy ez vagy az a struktúra az egyedül üdvözítő, HANEM:
a) A jelenlegi magyar struktúrában KEDVEZMÉNYRE CSAK alanyi jogon válhat jogosulttá valaki! Én EZZEL nem értek egyet. Úgy gondolom, hogy aki VÁLASZTHAT a vonat, a busz és az autó között, AZOKAT kellene a vonatra terelni! Erre REMEK eszköz lenne a BahnCard. A cégnek, aki esetleg állja, ez ÉVI FIX ÖSSZEG, ugyanúgy, mint a bérletnél, csak ezzel nem a gyakori kis távolságú utakba szállna be, hanem a viszonylag ritkább, de több száz kilométernyi utakba.
13.:
Van itt pénz, csak nem jó helyen. A részleteket inkább nem ismételném.
14.:
a) Szerintem itt az állam bácsi által adott támogatásokat kevered azzal, amiről én beszélek. Az állam fizet bizonyos összeget pl. a diákok után a MÁV költségvetésébe. Én viszont a MÁV ÜZLETPOLITIKAI, saját külön bejáratú kedvezményeinek hiányosságairól beszélek. A BahnCard ugyanis ÜZLETPOLITIKAI kedvezmény. Van egy beidegződött rossz üzletpolitika, amiből félnek kimozdulni, mert alkalmatlanok a vezetők. Szerintem ez is belejátszik.
15.:
Én nem védeném ennyire a MÁV-ot.
Most ne mondja nekem senki azt, hogy bármely vasúttársaságnak érdeke lenne az, hogy a határon átmenő forgalmat elriassza a vasúttól - és itt teljesen mindegy, hol az a határ, Nagylaknál vagy Gyimesbükknél.
a) Én az osztrák Euregio-vonatokhoz hasonló tarifát már el tudnék fogadni pl. magyar-román, ill. magyar-erdélyi viszonylatban. Leülni tárgyalni, megállapodni valamiről, megkötni a szerződést, ennyi. Rommánia azért mégsem olyan drága, mint Ósztria.
cool.gif Vagy: behozni ide Magyarország keleti határa mentén fekvő városokba román kirendeltségeket, és fordítva. Baselben három vasúttársaságnak van pályaudvara, nem is feltétlenül az adott ország területén! Basel német vasúti szemmel nézve nem külföld! Kidolgozni egy különleges díjszabást mondjuk Békéscsaba-Arad, Debrecen-Nagyvárad stb. viszonylatban a közös szakaszra, és csak a szakaszhatáron túl történne a végleges tarifaváltás. Ahhoz, hogy a kedvezmények is működjenek, már államközi szerződés sem ártana, ami vágyálom, de kis lépésekkel sok mindent el lehetne érni, mert a keleti határon nemcsak magyarok járkálnak át, hanem a románok is, eddig csak feketén, de most már legálisan is fognak.
c) Az az ötlet, hogy legalább a határ mentén élőknek ne kelljen nemzetközi jegyet venniük, nem új, itt Vazsban ezt lebegtették magyar-szlovén viszonylatban, de nem tudom, lett-e belőle valami. Ezt megcsinálni mondjuk az egész körvasút mentén, cserébe mondjuk a szlovákok is kedvező tarifával jönnek Pestre. Ennyi.
17.:
Megint csak azt tudom mondani: üzletPOLITIKA. Verstanden? Ebbe sajnos igenis túl sok beleszólása van az aktuálisan hatalmon lévő gangnek, teljesen mindegy, Gy-nek vagy O-nak vagy Weiszmüller Xavérnak hívják az első számú vezetőt. Ennyiben sajnos igenis POLITIKAI ügyről van szó, főleg egy állami vállalat esetén, amilyen a MÁV. Nem az ellenzéket védem ezzel, Orbán ugyanúgy nem tett vasútügyben semmit.
18.:
a) Nem hiszem, hogy egy utasbarátabb, a szomszédos országokkal kötendő komolyabb (!) szerződésen alapuló nemzetközi tarifarendszer, valamint német mintára belföldön, ill. nemzetközi utazás magyar szakaszán a német BahnCard-hoz hasonló kedvezmény bevezetésének ötlete átgondolatlan, főleg nem azt, hogy baromság. POLITIKAI AKARAT KÉRDÉSE.
cool.gif Sajnos az üzletpolitika is ugyanolyan mocskos dolog, mint a nagypolitika, mert a német vasút reklámjaiban is van jópár megtévesztés, de KÖZEL sem annyi, mint mondjuk egy átlag magyar Tescóban. Hogy verjük át az embert? És hogy kell NEM teljesíteni bizonyos szolgáltatásokat úgy, hogy a látszat az legyen, hogy mi igenis teljesítettük, amit vállaltunk? Ez most ma Magyarország. Romániában korrupció van, de ott viszont mindennek szabott ára van, amit ha lepengetsz, akkor viszont NEM lehet kétséged afelől, hogy az MEG LESZ CSINÁLVA, amit kértél. Magyarországon még erre sem számíthatsz. Na ITT jön be a fogyasztóvédelem. Szóval fogyasztóvédelem, üzlet- és nagypolitika kéz a kézben járnak. Ha a cégek maguk mögött érzik a politikai hatalmat, mint itt Magyarhonban, vissza is fognak vele élni! Na ERRE is gondolj, amikor úgy gondolod, elkapott engem a gépszíj. Nálam sokkal többet látott, ezért általam szinte félve tisztelt, ráadásul vasúti körökben bennfentes embert is hallottam úgy káromkodni ugyanezekről a dolgokról, hogy azt hittem, lefordulok a székről.
c) Hogy még KÍSÉRLETI JELLEGGEL sem próbálják meg bevezetni azokat, amikről az a) pontban írtam, no AZ a baromság. A németek legalább MERNEK bizonyos döntések meghozatala előtt kísérleteket kezdeni. Ha nem válik be, visszakoznak. Ennyi. Itt? Mindenki ül a babérjain, félti a pénzét, a pozícióját. És ez 20 évig még legalább nem fog megváltozni, mert addig nem halnak ki azok, akik a Kádár-rendszerben azt szokták meg, hogy ez így van rendjén.
19.:
a) Igazad van. Álltólag dolgoznak azon, hogy magában a vonatban legyen egy olyan egység, ami ezt biztosítaná. De ez csak félinformáció, márpedig ebben az országban csak azt szabad elhinni, amit már valóban behoztak.
20.:
Lásd 2. a) pont. Ez kőkeményen idevág. Ez nem a Venezián, hanem a Szombathely-Budapest IC-n esett meg velem.
21.: Álom, álom, édes álom... Amúgy lásd 19. pont, ha a mobil-térerőt meg lehet oldani, akkor ugyanazzal a lendülettel ezt is megoldhatnák.

Hosszú, kimerítő válasz vége. A hangvétel kicsit talán normálisabb volt most, de alapvetően ezek a dolgok ilyen messzire vezetnek - hogy egy országnak van-e nemzet-, gazdaság- és üzletpolitikája vagy nincs. Márpedig Magyarországon ezeknek TOTÁLIS, teljes hiányát tapasztalom. Mintha mi, magyar fogyasztók, mintha a világon sem lennénk.
TheElf
Egyfelől: kérlek olvasd el mégegyszer amit leírtam.

1.) A nemzetközi és belföldi jegyekre érvényes államilag garantált kedvezmények esetén, versenyjogi aggályok merülnek fel, mivel ez azt jelentené, hogy a MÁV szolgáltatását támogatja az állam, ugyanazon a szakaszon az OBB szolgáltatását pedig nem.

Az Europai Uniós versenyjog, ami mindannyiunk biztonságát védi nem fog a te egyéni követeléseidhez igazodni.

2.) Az üzletpolitikai alapon önként adott kedvezmények esetében: Leírtam, hogy az üzletpolitikának mi az alapja.

3.) Az hogy németországban olcsóbb a bérlet, és németország nagyobb, nem jelenti azt, hogy egy bérletes utas általában többet utazna. Azt viszont igen, hogy a volumenhatékonyság miatt ott a vasút eleve hatékonyabban kell, hogy üzemeljen. Pár más szempont is van, ami miatt sajnos hazánkban jóval nagyobbak a költségek.

Pl. több irodai alkalmazott (de a végkielégítésekre sincs pénz, a létszámleépítésre amúgy sincs erő ezzel a réteggel szemben).

Pl. a lassújel baromi sok pénzbe kerül. Ugyanis a legtöbb költség nem a megtett távolsággal, utasok számával, hanem csak az idővel arányos, a legtöbb bevétel pedig az "utaskilométerrel". 10 utast 30 kilométerre elvinni majd vissza sokkal drágább 15 km/h sebességgel, mint 80 km/h sebességgel. Tovább tart az út, tehát többet fizetsz a légkondicionálás / fűtés energiaigényére, többet fizetsz a mozdonyvezetőnek, tovább van használatban (és amortizálódik) a mozdony, stb.

A pálya állapota kriminális, a felújítás sokba kerülne, ergo a költséggel arányos ár tekintetében a bérlet magasabb ára, és a kedvezmények hiánya is indokolt. Sőt a MÁV üzletpolitikájának jelentős része is.

Más kérdés, hogy más területen változásokra lenne szükség. A tegnapi esetem a MÁVval jópár dologra rávilágít.
TheElf
A hétvégén vendégem volt (édesanyám) és együtt mentünk volna haza Budapestre, a MÁV szolgáltatásait igénybe véve (nagyszüleimhez). A tervbe azonban pár hiba csúszott, és a hibák közül csak pár volt előre látható.

Azt még tudtam, hogy a vonat amihez anyám ragaszkodott nem lesz túl kényelmes, gyorsvonatról lévén szó, de nem számítottam arra, hogy ilyen rossz lesz.

A németországból behozott kocsik (piros festés, 3 részre osztott kocsik, fel és leszálás ugye a 3 rész között, és nem a kocsik végén) alapvetően jobb állapotúak mint a régi MÁVos kocsik, de itt is van amikor egyik másik ablak nem működik (jártam én már meg ezzel elsőosztályon), de messze nem tökéletesek.

Pl. légkondicionáló hiányában nyáron hosszú távú járatokra nem túl kényelmesek.

Szerencsére korábban nem sok olyan esettel találkoztam, hogy állni kellett volna. Igaz, csak első osztályon utazom, ha van a vonaton. Ezen volt. Csak ugye a német kocsik másik furcsasága közbeszólt:

Nincs olyan, hogy egy teljes kocsi elsőosztályú lenne, csak olyan aminek a középső harmada az elsőosztály. Ugye így 1/3 annyi első osztályú hely van mint egy igazi első osztályú kocsiban. A MÁV ugyan általában legalább 2 ilyen kocsit járat, de most csak 1 volt.

Az eredmény: Első osztályon állva sem lehetett volna elférnünk. Hogy az utasok hibája, vagy a MÁVé, hogy a kerékpárokat a személykocsikban láttuk, jó kérdés. Mindenesetre elvben ilyen csak a kijelölt kocsikban szállítható díjfizetés mellett, és nem mások kocsin belüli közlekedését akadályozva a személykocsiban. (volt vajon kijelölt kocsi?)

Lényeg a lényeg, csak megjön a kalauz, igaz gyanúsan sokáig tart neki az út, mint kiderült, máshol is hasonló gondok vannak a közlekedéssel, így a 3 rábízott wagon ellenőrzése sem volt egyszerű feladat. Kapunk igazolást: Vasút hibja miatt nem tudtunk első osztályon utazni.

A vonat megérkezik Székesfehérvárra, nincs sok leszálló, tehát maradna a tömeg, a meleg és az állóhely. Maradna, de 20-25 perc után hallom, anyám szidja a menetrendet. Miért áll ennyit a gyorsvonat fehérváron. Mondom neki ez nem a menetrend miatt van, vagy valamit el kell engednie, vagy műszaki hiba... Anyám mondja, ha ilyen lassú, akkor úgysem érünk normálisan pestre, mennyünk vissza Siófokra. Megnézem a menetrendet (WAPon), nem sok jó lehetőség van...

Pár perc múlva megszólal a hangosbemondó: Budapest Déli Pályaudvar felől és Budapest Déli Pályaudvar felé minden vonat felsővezetékszakadás miatt bizonytalan ideig késik. Némi gyors számolás:

A késés mindenképpen sok, és ahhoz biztosan elég, hogy a később induló IC megelőzzön minket, stb. akkor is, ha szinte azonnal indulhatnánk. Az ICnek ugye elsőbbsége van (mint a gyorsnak is a személyvonattal szemben). De nem indulunk.

Ráadsul ugye, ha tudnák, hogy ez rövid időn belül kész lesz (nincs olyan kár amit ne lehetne gyorsan elhárítani) akkor nem lenne gond, mennénk tovább, és majd későbbb várnánk meg a javítás végét (ennyivel is kevesebb a késés) de nem ez a helyzet, ki tudja mikor jutunk el eddig?

Hozzátéve azt is, hogy ugye fontos, hogy a lehető legkevesebb vonat késsen (miért késne miattunk egy másik fővonalon is mindenki?) ezért ugye tuti, hogy később nem nekünk lesz elsőbbségünk (kelenföld előtt, illetve Kelenföld és a déli között is szívás ez ám!).

Siófokra vissza vonattal, reklamáció után nem nyerő: Ami a déli felől jönne azt nem tudják indíani mert nem ér ide.

A MÁV hálózata nem alkalmas arra hogy ilyenkor minimális késéssel kerülővel közlekedjen a vonat. És nincs meg a háttér arra sem, hogy Székesfehárvárról, Siófok felé elindítsanak egy vonatot időben (Aki ezen a szakaszon utazik ne késsen) és a többi majd megérkezik /mindkét megoldásra lehet bőven példát találni/, sőt arra sem, hogy a vonatokat ezen a szakaszon dízelmozdony továbbítsa (esetleg több vonatot egyben, minimalizálva a késést).

Szóval adott egy olyan MÁV ami a késést hagyományosan szarul kezeli, nincs felkészülve, és ez a probléma Székesfehárváron. Te mit csinálnál? Várnál míg onnan indul vonat siófokra? Kivárnád állva a bizonytalan idejű késést?

Vagy telefon, hogy juthatsz el Pestre. Akár busz, akár kocsi, akár taxi is szóbajöhet? Nálunk ez az utóbbi megoldás volt a szimpatikus.

Irány a kalauz: Az rendben van, hogy a 2. kocsiosztályról van igazolásunk, de szeretnénk igazolást kapni, hogy ez nem jut el normális időben pestre, csatlakozást tönkreteszi, kérdés hogy onnan hogy jutnánk el bárhova...

Kalauz elküld a forgalmi irodába, de az hol van az épületen belül? Irány az információ. Elmondom milyen ügyben küldtek a forgalmi irodába. Elmondja hol van. Forgalmi irodában közlöm, hogy hibás teljesítés miatt a szerződéstől elállok, mivel sem a szolgáltatás kijavítása, sem a megismételt teljesítés nem lehetséges szabályosan, stb.

Forgalmi irodában közlik: Ők csak akkor tudnak igazolást kiadni ha oda érkezik késve a vonat, ha onnan indul késve, nem indul úgy, hogy azzal lehessen közlekedni, bizonytalan, akkor az az információ dolga. (Én PTKra hivatkozok, anyám kiabál).

Információ: Jegy, kocsiosztály különbözet igazolása, stb. lead, megjegyezzük, hogy ezt előbb is lehetett volna. A nő kitölt egy újabb igazolást, természetesen hibásan, és elfelejti visszadni a kocsiosztály különbözetről szóló igazolást. Közli: A pénztárban kapjuk vissza a pénzünket.

Pénztár: itt is mondanám a dolgot, némi sorbanállás után persze, de közli a pénztáros: menjek a 4es ablakhoz, mert ő nem tud ezzel mit csinálni.

4es ablak, ismét elmondom hogy a MÁV hibás teljesítése és szerződésszegő magatartása miatt a szerződéstől elállok, odaadom a jegyet, az igazolásokat. Pénztáros nő számolgatni kezd. Mit számol? Hát 50 kilométert leutaztunk... Erre majd visszatérek, mert érdekes kérdés ez is, de még nincs vége a gondoknak.

Majd jön egy pénztárbizonylat, alá kéne írnom. Ha jól tudom ez okirat (asszem magánokirat) furcsa dolog ebbe valótlan adatot rögzíteni, például 50 km, elsőosztályon utazást amikor nála van az igazolás, hogy az szintén vasúthibából meghiúsult, mert nem volt még állóhely sem az elsőosztályú részen.

Vissza. Nem sztornóz, nem ír újat, hanem pár adatot áthúz és föléír. Kiváncsi vagyok, hogy ilyen szabályossággal kitöltött bizonylat hogy fogja igazolni (mondjuk adózásnál) hogy ők ezt a pénzt kifizették? No így kaptuk vissza a jegy árának egy jelentős részét.

Ahogy szoktam most is praktikus oldalról közelítem meg a dolgot:
1. Az 50 kilométeres jegy árának levonása nem korrekt. Egyfelől mert egy 50 és egy 70 kmes jegy ára nem azonos a 120 kmes jegy árával ha jól tudom, másfelől, mert az utazások hosszát felfelé kerekítik, tehát nem biztos, hogy egy 50kmes, és egy 70kmes jegy elég ugyanarra az útra amire egy 120kmes elég.

2. Szintén nem korrekt, mert semmi nem szavatolja, hogy nem kel visszamennünk Siófokra (saját költségen) és máskor megtenni az utat. Azt sem, hogy ha ismerőst kell megkérni, hogy vigyen el minket pestre az kevesebb utat tesz meg, olcsóbban vesz autópálya matricát, stb. Ha Budapestre akarsz menni, és máshol ott ragadsz és old meg a problémát, az nem azt jelenti, hogy amit akartál annak egyrészét megkaptad. Hanem azt, hogy semmit sem kaptál de még jól meg is szívattunk. Erre fel milyen alapon kér el bármilyen pénzt a MÁV?

(Hogy éjjel fedél legyen a fejünk felett, de másnap eljussunk pestre időben, ki szavatolja, hogy a MÁV menetrendje miatt nem kell IC pótjegyet vennünk?)

3. Ha a szerződéstől elállunk azért mert a MÁV több tekintetben is hibásan teljesített, és ezt nem tudja / nem akarja kijavítani, ezzel megszűnt a szerződéshez fűződő érdekünk, és ezért elállunk a szerződéstől akkor talán nem a felmondás, utazásról lemondás, hanem a szerződéstől elállás jogkövetkezményeit kellene alkalmazni, ez pedig nem engedi meg az ilyen levonásokat.

ityam

azt hiszem nem panaszkodok arra hogy tobbet hogy tul zsufoltak a vonatok biggrin.gif
TheElf
Kérdés, hogy mennyit fizetsz. Ha ugyanis te adiott szolgáltatásért fizetsz, amiben az is benne van, hogy az adott szabályok szerinti hely a rendelkezésedre áll, nem zsúfoltság van, akkor egy helyzet van.

Ha mások az árak, a feltételek, és vállalod, hogy akár végig kapaszkodsz is kívülről? Akkor nincs miért panaszkodni smile.gif
Ariadne
Hát, a MÁV csak arra vállal kötelezettséget, hogy elvisz a célállomásra, arra pl. nem, hogy ezt vonattal teszi, ha jól tudom. rolleyes.gif

Mondjuk lehet, hogy a képen látható járatról (India?) vettek ötleteket. Lassan efelé haladunk, amikor hatezer körüli retúr jegyért kapok két talpnyi állóhelyet egy mocskos és fűtetlen vagon folyosóján, sötétben, és tkp még örülhetek, hogy megy egyáltalán és csak a szokásos húszperces késés van... geek.gif Konkrét példa volt, a beszélő nevű Transbalkan ilyen péntek este. ninja.gif
vobi
Sziasztok!

Egy nagyon egyszerű kérdésem lenne mivel miután végigolvastam a topicot sem találtam rá választ:

A MÁV-nak nem kell betartania a menetrendet?

És itt most nem arra gondolok, hogy egy hosszú vonalon közlekedő vonat összeszed pár perc késést. Ezt elnézem... Hanem arra, hogy immáron pár hónapja tapasztalom, hogy például a Vác-Göd-Bp Nyugati vonalon közlekedő ingajáratok FOLYAMATOSAN 10-20 perc késéssel közlekednek. Oda is, vissza is, reggel is, este is, délután is.
Felsőgöd és Nyugati között a menetidő hivatalosan 32 perc. Ennek ellenére elvétve sikerül csak ezt az időt megközelíteniük, az átlag 45 perc, de mostanában nem ritka a 60(!) perc sem! (amikor indulnia kéne a vonatnak még bent sincs a szerelvény, ez most 40 fokban igazán kellemes, pláne úgy, hogy egy kukkot nem mondanak, hogy miért nincs, mennyit késik,...)
Amit marhára nem értek, hogy például a Vác és Felsőgöd között lévő 3 megálló alatt hogyan szednek össze átlag 5-10 perc késést?
Félreértés ne essék, a bajom csak azzal van, hogy 32 percet mondanak menetidőnek 45 helyett...és ezt bárki, aki jár egy pár napot azon a vonalon igazolhatja...
A vonatok minőségébe nem megyek bele, erről elég hozzászólás volt már, de az azért böki a csőrömet, hogy bármit megtehetnek az emberrel...? Ezért veszem meg a bérletet? Vagy azért, mert nekik csak azt kell biztosítaniuk, hogy eljutok a célállomásra? Hogy mennyi idő alatt, az mellékes? Ismétlem, FOLYAMATOS csúszásokról beszélek...
Mit mondtok erre?

Köszi előre is!
András
Captain Crash
http://megintallunkvazze.blog.hu/2007/07/1...nyista_miegymas

Homárnak is elküldtem, ők még nem tették ki.
TheElf
Captain Crash: nem tudod, hogy a vasúti személyszállítás esetén a hibás teljesítés jogkövetkezményeit szabályozza-e a PTKn kívül bármely jogszabály? Illetve, amennyiben léteznek ilyenek ezek a szabályok az utast is kötik, vagy csak a MÁVot (tulajdonosi jogkörben dönt az állam), esetleg általában a szolgáltatókat (a PTK diszpozitív szabályai mellett alkalmazható kógens szabályok)?

Illetve: Az tiszta sor, hogy a felszállással, illetve jegyváltással szerződést kötsz (ráutaló magatartás) de ez csak a mindkét fél által ismert feltételekkel. Ebbe a reklám, az állomásokon, járműveken elhelyezett ajánlat beletartozik. De a nyilvánosan meg nem hirdetett, az átlag utas számára nem hozzáférhető üzletszabályzat, ÁSZF (ha nem elérhető állomásokon, pénztáraknál, információknál, járműveken) és az utazási feltételek sem hivatkozik rá az elérhetőség megjelölésével, része a szerződésnek? Ha ellentmondás van akkor mi a helyzet?
bluebee
Ez annyira jó téma, komolyan utána nézek ha lesz időm. A MÁV késik, a Volánbusz siet, ugyanis ott meg rendszerint a 45 perces menetidő helyett 35 perc alatt ott a busz, vagyis ha kimész a 8.05-öshöz 8.03-kor, az már elment 7.55-kor. Ez nem is lenne baj, én kimegyek 7.55-re, de az újoncok mindig megszívják, és várhatnak egy órát a következő buszra. Miért nem az van a menetidőben, hogy mondjuk a busz 8.00 pluszmínusz 10 perckor jön? A BKV legalább odaírja, hogy forgalmi okok miatt eltérés lehet.

Captain Crash
Utánanéztem a MÁV üzletszabályzatában:

8. § (3) A vasúttársaság köteles az utasokat jogaikról, kötelezettségeikről, az igénybe vehető szolgáltatásokról, különösen pedig az esetleges forgalmi zavarokról tájékoztatni. Ennek érdekében az állomásokon és megállóhelyeken, illetve - amennyiben lehetséges - a vonaton is jól látható helyen
ki kell függesztenie az utazási feltételeket és a szükséges menetrendi kivonato(ka)t. A vasúttársaság a közlekedő vonatok érkezési, indulási és tartózkodási idejéről, továbbá a vonat kimaradásáról és késéséről
a kiszolgáló személyzet, illetőleg az állomási tájékoztatási rendszer útján folyamatos tájékoztatást nyújt.

13. § (1) A vonat késése miatti csatlakozásmulasztás, valamely vonat kimaradása, vagy közlekedésének tartós akadályoztatása esetén a vasúttársaság köteles a továbbutazni kívánó utast kézi- és útipoggyászával együtt az eredeti vagy más útirányon, az eredeti vagy más tömegközlekedési eszközzel a célállomásra szállítani. Ha az indokolt, az utas - a különbözet megfizetése nélkül - magasabb menetdíjú szolgáltatást (vonatnemet, kocsiosztályt) is igénybe vehet.

Ezek rendre nem teljesültek, vagyis a szerződésszegés véleményem szerint simán fennállt. Kiváncsi vagyok a vételár visszatérítésén túl kívánja-e a MÁV Zrt. bármilyen módon kárpótolni az utasát.

A szabálysértés ügyében keresem a helyileg illetékes jegyzőt, ill. az eljáró hatóságot. Ezügyben írtam a Fogyasztóvédelemnek és a MÁV Zrt.-nek.
vobi
Hmm...akkor most hol is tartunk? Ha jól értelmezem még sehol...
Ma reggel amúgy sikeresen 90 percet jöttem 30 helyett... Fél 8-as vonat sikeresen beszambázott 830 felé...de legalább majdnem tartotta a menetidőt...
Tájékoztatás, hát az volt:
miután közölték, hogy fél óra késésre lehet számítani, 2x bemondták a hangosba, hogy gyorsított vonat fog érkezni (hogy mikor azt persze nem) ami csak pár megállóhelyen áll meg, ezek után amikor már láttuk a kanyarban a vonatot, közölték, hogy gyorsított vonat érkezik, ami mindenhol megáll biggrin.gif namostakkor mivan? szegény öreg mamika, aki csak 1-et ment volna, nem mert rá felszállni, nem akart Ő pestre jönni biggrin.gif
Namind1, most mondjam mim van ki velük?
Nem hiszem el, hogy ezt megcsinálhatják, de komolyan!
Ja, aztán persze rákérdeztem, hogy akkor a késés miatt ugye a menetjegyem 5xöse jár vissza, erre a válasz az volt, hogy hát perszeee, itt és itt és amott kell igazolnom, hogy kár ért a késés miatt... 2500-pénzért ez tudod mikor éri meg...ki van ez találva, de nagyon... ***
Hozzáteszem, engem továbbra is az háborít fel, (és ez érdekel, hogy ezzel mit lehet csinálni) hogy akármilyen időjárás is van, akkor SEM tudják tartani azt, amit meghírdetnek. FOLYAMATOSAN!!!
Ariadne
Kapitány, hol találtad meg végül az üzletszabályzatot? Áruld el a titkot, Mester... tongue2.gif

Egyébként szinte minden, hosszabb vonalon közlekedő járat rendszeresen késik, legalábbis az ország keleti feléből. Előre lehet tudni, h ez meg az a nemzetközi gyors 20-25 percet biztos fog késni. Rendkívül bosszantó, különösen ebben a csodás időjárásban... mad.gif
Captain Crash
www.mav.hu -> MAgunkról -> Személyszállítás ->
Tisztelt Utasaink! A személyszállítással kapcsolatos információkat erre a linkre kattintva érhetik el. -> Ügyfélszolgálat -> Üzletszabályzat.

Szóval nem volt könnyű!
marczy
Megjöttem NÉMETORSZÁGból.

Tudom, nem sokan állnak ki mellettem BahnCard-ügyben, mert szvsz nem látják át a probléma jelentőségét, az elit ui. mifelénk nem vonattal utazik!!!
De a német vasúton szerzett tapasztalataim csak megerősítették mindazt, amit eddig is gondoltam egy esetleges hasonló szisztéma bevezetésének ügyében! A német vasút piszoki drága ugyan, mégsem merült fel bennem egy pillanatra sem, hogy a nem jogkövető magatartást (gy.k. bliccelés) válasszam a vonaton utazva! Ugyanis azokat, akik a vasutat használják, igenis jó, bár kissé átláthatatlan eszközökkel próbálja a DB a vasútnál tartani!

Annak, akinek sokat kell utaznia, igenis jó a BahnCard, és cserébe a vasútnak is van egy kiszámítható bevétele! Ha a magyar vasút is piaci alapon szeretne működni, jobb, ha bevezeti, mert a bevételei ezáltal nem csökkennek, hanem ellenkezőleg, nőni fognak a magasabb utasszám miatt. És kevésbé kell majd az elapadó állami emlőkhöz fordulnia. És ez NEM feltétlenül jelentené a jelenlegi kedvezmények felszámolását sem, csupán néhány dolgot kellene átalakítani.

Egy ártáblázat (euróban az árak):
BC 25 50 100
2.o 53 212 3400
1.o 106 424 5700
Ezek egy évre szólnak.
A normál jegynél a német osztálykülönbözet +50%, nálunk már csak 25.
Ezen kívül pl. 18 éves korig a BC25 esetén csak 10 euró egyszeri kiállítási költséget kell fizetni, tehát gyakorlatilag alanyi jogon jár. A diákok csökkentett áron jutnak BC50-hez.

Jelenleg gyakorlatilag 50 és 90%-os kedvezmény van. Most leginkább az 50-ről írnék. Ez persze mind csak spekuláció, a német rendszer is évek alatt finomodott!
A németeknél a diákok nem kapják alanyi jogon a BC50-et, csak csökkentett áron. Nálunk ezt fizethetné RÉSZBEN közvetlenül az állam, részben az egyetem - a saját költségvetéséből, míg az alsóbb iskolák esetén lehetne az, hogy továbbra is állam bácsit terhelné a dolog, vagy egy minimális kiállítási költséget fizetne a diák vagy indokolt esetben az iskola.

A közalkalmazottak adott esetben a mostani 12 alkalmas rendszer helyett csökkentett áron jutnának BC50-hez.

A szerintem reális magyar BC-árak megállapításánál a német rendszer (az utas szempontjából történő) megtérülését vettem alapul:
BC 25 50 100 (ezer Ft)
2.o 4,25 17 igazság szerint 275, max 400.
1.o 6,3 25,5 igazság szerint 375, max. 550.
Mivel az osztálykülönbözet nálunk csak 25%, ezért az 1. osztályra szóló jegyeket is ehhez arányítottam.
Mivel pl. az ICE Sprinter pótdíját pl. német BahnCarddal is ki kell fizetni, ezért itt mondjuk az IC-pótjegyből csak kisebb mértékű kedvezményt adnék, de adnék, pl. BC25 esetén 10, BC50 esetén 25%-ot.

Ezek az árak egy évre szólnának persze itt is. Látható, hogy a jelenlegi éves összvonalas bérlet (kvázi BC100 - NÉVRE SZÓLÓ!) 1,2-1,5 milliós árát is teljesen irreálisnak tartom! Hány forint 3400 ill. 5700 euró? És mekkora Németország, ill. Magyarország? Olcsóbb a NÉMET bérlet, mint a magyar! Nem groteszk ez egy kicsit?

Viszont örömmel tölt el a MÁV oldalán, hogy a törzsutaskártya-rendszerüket meg akarják újítani! Valami ilyesmiben gondolkodnának, amit én itt most írtam? Jó lenne, mert nem kellene folyton azon morfondíroznom, hogy céges hivatali ügyből kifolyólag BP-re kell utaznom innen már félig Ausztriából, és a vasútnál landol a fizetésem jelentős része! Az 50%-os bérlettel szerintem a fél ország sokkal jobban járna.
Ja, az ingázók esetén meg a BC100, vagy annak "lebutított" változata, az adott távolságra szóló éves bérlet havi részletfizetésével lehetne machinálni, ebből fizetne bizonyos részt az utas, a többit a munkáltató. A havi bérletek is nagyon drágák jelenleg Magyarország méretéhez viszonyítva!

Ismételten megjegyzem, hogy a fenti dolgok mind spekulációk csak, mindössze a dolgok logikáját szeretném, hogyha értenék az illetékesek, és ha esetleg drágábban is, de bevezetnék, már akkor sokkal jobban járnának az utasok, és továbbra is vonattal utaznának az autó helyett!
Ariadne
(Captain Crash @ 2007.07.21, 01:06) *

www.mav.hu -> MAgunkról -> Személyszállítás ->
Tisztelt Utasaink! A személyszállítással kapcsolatos információkat erre a linkre kattintva érhetik el. -> Ügyfélszolgálat -> Üzletszabályzat.

Szóval nem volt könnyű!

Nálam már nem működik a link, pontosabban maga a szöveg már nem jön be. Írtam is mailt nekik, küldjék el, kíváncsi leszek a válaszra... rolleyes.gif
Captain Crash
Hát pedig ha rákattintasz, akkor mennie kell, IE-vel vagy FF-fel nekem ment.
Ariadne
(Captain Crash @ 2007.07.26, 17:30) *

Hát pedig ha rákattintasz, akkor mennie kell, IE-vel vagy FF-fel nekem ment.

Nem megy, Operával és Explorerrel sem, próbáltam. Ráadásul ez még a MÁV honlapja, viszont most már a MÁV Start működteti a személyszállítást...

Írtam is mailt a MÁV-nak, ez volt a válasz:

Tisztelt Utasunk!

Kérdésére válaszolva tájékoztatjuk, hogy a MÁV-Start Zrt. üzletszabályzatát a Vasúti hivatal ezidáig még nem hagyta jóvá.

Amint ez megtörténik, azonnal felkerül a honlapra.

A régi üzletszabályzat a MÁV-Start indulásáig a régi MÁV honlapon elérhető volt, jelenleg a pénztárakban tekinthető meg.

A MÁV-Start működését meghatározó jogszabályok az új honlapon megtalálhatók az alábbi linkre kattintva:http://www.mavstart.hu/utazas/jogszabaly.php

Köszönjük szíves türelmét és megértését!

Kellemes utazást kívánunk!

Üdvözlettel:

MÁVDIREKT

MÁV-START Vasúti Személyszállító Zrt.

Információs Központ

(MÁVDIREKT)

Ezzel csak az a gond, hogy 1. üzletszabályzat nélkül nem működhet a cég 2. úgy meg pláne nem, hogy a vasúti személyszállítási szerződésekről szóló kormányrendelet szerint a díjszabás az üzletszabályzat része. Ergo tkp jóváhagyott díjszabás sincs... Ez durva, most visszakérdeztem, várom a válaszukat...
Captain Crash
Azta *****! biggrin.gif Nem semmi! A fogyasztóvédelem tájékoztatása szerint a MÁV-ra nem vonatkozik a Kertv. és nem kell vásárlók könyvének lennie náluk.
Ariadne
(Captain Crash @ 2007.07.26, 21:24) *

Azta *****! biggrin.gif Nem semmi! A fogyasztóvédelem tájékoztatása szerint a MÁV-ra nem vonatkozik a Kertv. és nem kell vásárlók könyvének lennie náluk.

Hmm, és vajon milyen jogszabályhely alapján mentesülnek? Mert szerintem nincs ilyen... rolleyes.gif
Captain Crash
Az illető a tájékoztatási főosztályról - remélem jól mondom - azt kérdezte tőlem, hogy nem hallottam-e, hogy a MÁV az állam az államban, és hogy szerinte az észrevételi könyv, és a belső szabályzatban lévő panaszintézési mód az irányadó és nem kell vásárlók könyve.
Mondtam, hogy én úgy gondolom, hogy a MÁV sincs a törvény felett, és a Kertv. simán vonatkozik a MÁV-ra is. Erre azt tanácsolta, hogy keressem fel a helyileg illetékes jegyzőt, hogy szerinte kell-e vásárlók könyvének lennie...
Ariadne
Ez jó ötlet, a jegyzőnek tudnia kell. Egyébként meg szerintem is vonatkozik rá, bár persze meg kellene nézni, nincs-e valamilyen módon kivéve a hatálya alól, akár a kereskedelemről szóló tv valamelyik része alapján, akár a vasútról, ill. a vasúti személyszállítási szerződésekről szóló törvényben/kormányrendeletben. De nem hiszem... rolleyes.gif
Erről most tényleg FVF tudna leginkább nyilatkozni, ő biztos tudja a megoldást. smile.gif
ZeDDy
Na ha már itt vagyok belekontárkodok ebbe a témába is hátha tudtok valamit. Engem a mávnál mindig az bosszant, hogy rendszeresen kifogok 40 perc -1órás késést, volt már rá példa mikor 1.5 órás késést Székesfehérvár - Budapest viszonylatban. smile.gif És mindig rettenetesen felhuzom magam és útközbe mindig elgondolkodtat, hogy nem lenne-e lehetőségem, ilyenkor visszakövetelni a jegy árát, hiszen nem tartották a menetrendet. Másrészt mindig az szokott elgondolkodtatni, ilyenkor hogy mivan ha a máv jelentős késése miatt lekések egy üzleti tárgyalást és emiatt anyagi károm származik, lehetne ilyenkor valamit tenni? Szerencsére eddig mindig korrektul kezelte ezt a dolgot a másik fél, de mi lenne ha egyszer nem és valamit elbuknék emiatt?
TheElf
ZeDDy: Venezia, Goldoni, Maestral, Kvarner, Hernád? Ismerős vonatnevek?
ZeDDy
Elf: ezek valami nemzetközi gyors vonatok nem? Vagy intercity? Csak az a baj, hogy fehérvárról mikor ezt a borzasztó távot megakarom tenni, akkor általában nem jön ilyen olyankor mikor kell, meg 60 kilométerre csak nem fogok a már így is felháboritóan magas ár mellé töbletet fizetni.
TheElf
Venezia: Euronight
Goldoni: Eurocity
Maestral: Nemzetközi gyors
Kvarner: Intercity
Hernád: Intercity

És nem értem mi a gond azzal, hogy ezeket megúszod...

Venezia a napokban csak 80 percet késett
Goldoni nemrég 120 perc, de volt már 180 is smile.gif
Többi is hasonlóan megbízható. Hernádon van amikor WC sem működik smile.gif
Trysii
Budapest-Déli pályaudvaron kordont állítottak fel a peronok végén, gondolom, hogy a bliccelőket kiszűrhessék.
Kérdem én, hogy amíg nem veszem igénybe a szolgáltatást, tehát nem utaztam egy centimétert sem a MÁV-Start zRt. szerelvényeivel, miért lennék köteles megmutatni, hogy érvényes jeggyel rendelkezem-e, ha a vonathoz szeretnék menni? Milyen jogon kötelezhetnek jegyvásárlásra olyankor, ha a kerítésen belülre szeretnék jutni? Nem meríti ki ez a szabad mozgásban való korlátozásaimnak a jogait? Kell-e ezt vlamilyen szabálzatukban rögzíteni, hogy ki mehet, és ki nem a kerítésen belülre? Vagy csak azt mondják, hogy hogy ez bemehet, amaz meg nem? Gondolom, valamivel igazolniuk kéne, hogy nekik van jogosultságuk arra, hogy bármit követeljenek azoktól, akik a vonathoz akarnak menni. Vicces lett volna, hogy amikor Párizsban jártunk, és le akartam fényképezni a TGV-t, ott állt volna vlaki a peron elején, és kéri a jegyemet, hogy készíthessek egy fotót. Persze fel is ültünk egy percre, s még azt is jegy nélkül. Bár az utazási szolgáltatást nem vetük igénybe. tongue2.gif

Történetesen, ha a nagymamám érkezik a vonattal, hagy táskákkal, amiket ő meg sem bír mozdítani, mikor felszállt, akkor is valamelyik rokon vitte ki őt is, meg a csomagokat is, akkor mi alapján akadályoznak engem abban, hogy a vonathoz, vagy akár a vonatra felmenjek, és lesegítsem a nagyit, és levegyem a csomagjait is, hiszen előre megbeszéltük, hogy melyik kocsiba száll, és ott fogom várni.

Úgy látom, ebben az országban egyre több a megszorítás, korlátozás, nem csak politikai tekintetben...

Amúgy nem tartom elképzelhetetlennek, hogy akik eddig sem fizettek, ezután sem fognak, hanem majd az ellenkező irányban hgyják el a pályaudvart, végiggyalogolva a síneken, felmászva a bokrok között, kockáztatva az életüket, stb. Erre nem gondol a tisztetl retorziós szakaszparancsnok?
asdf
"Nem meríti ki ez a szabad mozgásban való korlátozásaimnak a jogait?"
Mivel maganterulet, szerintem nehezen. (amugy jogaim korlatozasat tongue.gif)
Matteo
Rohaggyanak meg, annyira magánterület, hogy 100% ig az állam azaz a mi tulajdonunk...

[
Trysii
Szerintem közterület.
"
A közforgalmú közúti közlekedés céljára szolgáló létesítmények rendszeres tisztán tartásáról és az ott keletkező hulladék elszállításáról

a.) A közterületen lévő üzemi területek, végállomások, pályaudvarok tekintetében a járművek tulajdonosa,

b.) az a.) pont hatálya alá nem tartozó belterületi váróhelyiségek, várakozóhelyek és megállóhelyek tekintetében - átruházott hatáskörben eljárva - a polgármester,

c.) külterületen lévő váróhelyiségek, várakozóhelyek és megállóhelyek tekintetében a közforgalmi jármű üzemben tartója, autóbusz megállóhely tekintetében a közút kezelője

köteles gondoskodni."

Ez alapján számomra a pályaudvarok közterületnek minősülnek.
kamaty
Sziasztok!

Végig olvasva nem találkoztam hasonló esettel az enyémhez. Szóval utasleadási lapot kaptam, amit rendeztem, de:

Bővebben:
Szeged-Budapest utaztam 1éve levelezős diákkal ami 3 hetes volt akkor. A kaller elkapot és tájékoztatott, hogy a levelezőssel nem utazhatom Szeged-Budapest mert nem ott van a lakhelyem. Nem tudtam persze, utána néztem, oké igaza volt. Azt is mondta, hogy van egy kis lap "Igazolás Tanulók vasúti kedvezményére ...." vagy valami hasonló. Amit ha beszerzek tudok utazni olyan városok között amit ráíratok a pénztárossal. Ezt csináltassam meg aznap, és a Kapott utasleadási lapot másnap az Igazolás birtokában be tudom fizetni és így olcsón megúszom. A Zuglói pénztáros hölgy úgy elhajtott, sőtt azt akarta, hogy fizessem be neki, pedig még fel is hívott valakit. Azzal a lendülettel tovább mentem és a Keletiben minden kérdés nélkül megcsinálták nekem ezt az igazolást 100 Ft-ért. Másnap vissza mentem és befizettem a büntetést, már nem emlékszem mennyit 1300 Ft körül. Ez történt 2009.11.14-én.

A lényeg:
Ma kaptam egy levelet 2010.12.02., hogy 17250Ft az összértéke a jelenlegi tartozásomnak. És a levél keltétől számítva 30 napon belül (2010.11.09.) szíveskedjek befizetni, vagy beperelnek és ÁVO+inkvizíció+forró ólom...
Aranyosan hozzá tették, hogy ha idő közben rendeztem akkor tekintsem semmisnek levelüket.

A bizonylat, hogy befizettem persze nincs már meg azóta, 1 éve volt smile.gif . Viszont az Igazolás Tanulók vasúti kedvezményére papírom meg van, rajta a hölgy aláírásával aki csinálta+dátum. Talán másnap ugyan ez a hölgy rendezte a bírságomat is. Írtam nekik egy e-mailt, hogy keressék vissza a másnapi birságrendezési naplóikat, mert benne kell legyek.

Meg tudnak büntetni 1 év után? Nem tudom bizonyítani, hogy befizettem, csak a szándékot az igazolással. De 1 éve volt, mikor évül ez el náluk? Miért nem szóltak hamarabb, és most is csak 7 napom van gyakorlatilag. Vagy nézzem az utolsó mondatukat, hogy :ha idő közben rendeztem akkor tekintsem semmisnek levelüket.

Üdv.
M.
panda777
Üdvözlök mindenkit!

Sürgősen tanácsra lenne szükségem!

A lányom november elején fizetési felszólítást kapott a Máv- Start-tól melyben közlik, hogy " Megállapítást nyert, hogy a 2009. 08.18 napján történt utazása alkalmával a 001-128944 számú utazási lapon 6735 Ft-összegű utánfizetés a mai napig nem került kiegyenlítésre" + fenyegetés+kamat+ez-az, összesen 17.165 Ft-ot fizessünk be 30 napon belül.

1. Halvány gőzöm, hogy mi az az utasleadási lap! Nem közlekedünk vonattal. A lányom egyetemista és autóval közlekedik. Egyáltalán nem derül ki a levélből, hogy szerintük a lányom, hol és mit követett el. Nem volt jegye? Garázdálkodott a vonaton vagy mi?

2. A felszólítás a régi címünkre érkezett ahonnan már hat éve elköltöztünk. A lányomnak már a 2005-ös diákigazolványában is az új címünk szerepelt.

3. És ez a legfelháborítóbb: 2009.07.27-08.22-ig az egész családom Erdélyben tartózkodott! A lányom is, sőt még a barátja is. Hogy kerülhetett ő ekkor egyáltalán vasút közelébe.

Írtam levelet, melyben kértem magyarázzák meg, hogy SZERINTÜK ez hogy történhetett!

A régi szomszédunk tegnap telefonált, hogy két újabb levele érkezett a lányomnak. Hurrá, válaszoltak!
Hát..... mit mondjak? Nem válasz volt! Két újabb felszólítás!!! Egyik 2009.11.19 napján történt utazása alkalmával, a másik 2010.04.15 napján történt utazása alkalmával, az ilyen meg ilyen számú utasleadási lapon keletkezett utánfizetése a mai napig nem került kiegyenlítésre. Az egyiken 17.065 Ft-ot a másikon 17.165 Ft-ot kérnek!!! És persze van már egy 17.165 Ft-os.
Ilyenkor mi van????? Hogy jöhetnek sorba a büntetések annak aki nem is utazik vonaton???? Ha valaki jegy nélkül utazik és nincs nála a személyét igazoló okmánya akkor mi alapján büntetik meg??? Felhasználhatja másnak az adatait??? Mi ilyenkor a teendő? Forduljak ügyvédhez??

Fordult már elő hasonló valakivel?

Minden tanácsot szívesen fogadok:)
A.

.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.