Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Máv
Fogyasztóvédelem Fórum > Szolgáltatásokkal kapcsolatos fórumok > Egyéb
1, 2, 3
coolasa
(asdf @ 2006.07.24, 12:02) *

Haaaaat, nemtom. Szerintem ertelmetlen dolog lenne a helyi kricsmi panaszkonyvebe irni. Oda akkor kene irni, ha nem jo jegyet kapsz, rosszul adnak vissza meg ilyenek, tehat ami kotheto a jegyeladasi tevekenysegukhoz. Mivel ok csak jegyertekesitessel foglalkoznak magaval a szemelyszallitassal kapcsolatos panaszt ertelemszeruen szerintem ahhoz kell intezni, aki szolgaltat, az pedig a mav zeerte wink.gif

"helyi kricsmi"...... haha, ha ezt olvasná a tulaj, biztos nehezebben venné 1-2 percig a levegőt. De egyetértek, én is inkább ezért fordultam közvetlenül a szolgáltatónak a vörösfejű utasok látványához szokott részlegéhez.
Ariadne
Hát, elvileg a panaszkönyvet lehet magával a szolgáltatással kapcsolatos panaszra is használni, és ez az egyetlen módja, hogy doukmentálható legyen, mi történt. Nem tudom, ha nem a trafikosnál (ez milyen durva), akkor magán az állomáson kellene legyen könyvecske... No mindegy, végülis úgy tűnik, e-mailt is olvasnak, szerencsére. biggrin.gif
coolasa
(Ariadne @ 2006.07.24, 12:14) *

Hát, elvileg a panaszkönyvet lehet magával a szolgáltatással kapcsolatos panaszra is használni, és ez az egyetlen módja, hogy doukmentálható legyen, mi történt. Nem tudom, ha nem a trafikosnál (ez milyen durva), akkor magán az állomáson kellene legyen könyvecske... No mindegy, végülis úgy tűnik, e-mailt is olvasnak, szerencsére. biggrin.gif

Ariadne, az állomás (pedig bp) egy bedeszkázott ablakú bódé, amin több grafiti már nem fér el..... úgyhogy inkább megvárom az emailt.
Captain Crash
Létezik központi MÁV panasziroda az Andrássy úton, bemész az ajtón, aztán három lépcső után balra, még két lépcső és a folyosó végén a jobbra lévő ajtón be. Ott ketten ülnek, egyik szemben az ajtóval, a másik mellette. smile.gif Kedvesek. De levelet is lehet küldeni. És tényleg kivizsgálják.
coolasa
(Captain Crash @ 2006.07.24, 12:35) *

Létezik központi MÁV panasziroda az Andrássy úton, bemész az ajtón, aztán három lépcső után balra, még két lépcső és a folyosó végén a jobbra lévő ajtón be. Ott ketten ülnek, egyik szemben az ajtóval, a másik mellette. smile.gif Kedvesek. De levelet is lehet küldeni. És tényleg kivizsgálják.

Hát, most így hőségriadóban, meg minden, én Satnya Magyar Anya maradnék inkább az emailnél, amit hűs lakásban, hideg koktélokat szürcsölgetve is onthatok magamból. De ha legközelebb az Andássyn járok, biztos betérek hozzájuk, olyan precíz leírást adtál. Viszont sajnálattal veszem észre, hogy trehány módon nem írod, az ajtótól hány mlliméterre található a 2 ügyintéző, mi a személyleírásuk, hogy csak a fontosabb hiányosságokat ragadjam ki.
Captain Crash
Én már csak ilyen trehány vagyok biggrin.gif (2.61 m és 3.12 m)
Ariadne
Ezek szerint áthelyezték őket? Év elején, amikor még működött a MÁV egyetlen kulturált jegyvásárló helye az Andrássyn, ahol nem köveztek meg a mögötted állók, ha számlát mertél kérni a jegyedről, és hajláktalanok sem környékezték meg az embert, na szóval ebben az idillinek mondható időszakban még a jegypénztárral szemben, a bejárattól kb. 4-4,5 méterre balra ( tongue.gif ) ültek ilyen ügyintézőnek tűnő nénik. Ez a hely gondolom nem ugyanott van. unsure.gif (Azt hiszem Andrássy/Nagymező sarka, ha jól emlékszem, ilyen üveges izé.)
coolasa
(Ariadne @ 2006.07.24, 15:02) *

Ezek szerint áthelyezték őket? Év elején, amikor még működött a MÁV egyetlen kulturált jegyvásárló helye az Andrássyn, ahol nem köveztek meg a mögötted állók, ha számlát mertél kérni a jegyedről, és hajláktalanok sem környékezték meg az embert, na szóval ebben az idillinek mondható időszakban még a jegypénztárral szemben, a bejárattól kb. 4-4,5 méterre balra ( tongue.gif ) ültek ilyen ügyintézőnek tűnő nénik. Ez a hely gondolom nem ugyanott van. unsure.gif (Azt hiszem Andrássy/Nagymező sarka, ha jól emlékszem, ilyen üveges izé.)

Ariadne, 4-4.5 méterre? Most 4 vagy 4 és fél??? Döntsd el, mert itt többünket bizonytalanságba taszítasz.
Ariadne
Öööö, várj csak, most hogy így visszaemlékszem, pontosan 4,23 méterre voltak... wink.gif Csak nem tudom, ott működnek-e még vagy máshol, Kapitány pontos leírása alapján inkább máshol... smile.gif
Ercsike
Nem régiben itt felvetettem hogy a 2. osztály miért 2. osztály vagyis mit kapunk azért hogy 2. osztály és pl nem 3. osztály. Írtam egy levelet a mávnak hogy mit is kell kapnunk 2. osztályú jegyért. Nos a válasz:

Kedves Erika !

Köszönettel vettük a Társaságunk részére e-mailen megküldött észrevételét. Feltett kérdését illetően az alábbiakról tájékoztatjuk: Társaságunk a díj ellenében végzett személyszállítással vállalja a menetrend alapján végzett vasúti személyszállítást és a menetrenden kívüli (különvonat) járat közlekedtetését (külön szerződés alapján). A személyszállításhoz kapcsolódó egyéb szolgáltatások: kerékpárszállítás és a poggyászmegőrzés.

A MÁV a közforgalmú személyszállítás körében vállalja, hogy a menetrendben meghatározott vonalon, az általa meghirdetett vonatokat közlekedteti. A forgalom lebonyolításához és az utazási igények kiszolgálásához vasútállomásokat és megállóhelyeket üzemeltet. A létesített megállóhelyeken a balesetmentes utaskiszolgálás érdekében gondoskodik az írásos ill. szóbeli utastájékoztatásról és a vonatok megközelítését segítő építmények (pl.utasperon) létesítéséről.

Mindezentúl a vasúttársaság gondoskodik várótermek, váróhelyiségek üzemeltetéséről és az alapvető szükségletek kielégítésére szolgáló létesítmények (WC, mosdó, vízcsap) kialakításáról és működőképességéről.

Az utazással kapcsolatos valamennyi szabályt az Üzletszabályzatban foglaltuk össze, amelybe való betekintésre valamennyi állomáson lehetőség van.

A vonatainkon az 1.osztályú kocsi kényelme annyiban tér el a 2. osztálytól, hogy tágasabb férőhely áll rendelkezésre azáltal, hogy kevesebb ülőhely van egy fülkében, az ülések komfort fokozata magasabb, mint a műbőr-bevonatú üléseké. A magasabb menetjegyárakat tekintve kevesebb utas veszi igénybe az első osztályt, ennélfogva kevésbé zsúfoltak a kocsik. Az InterCity vonatokon az 1.osztályú kocsi rendszerint a vonatban elsőként vagy utolsóként kerül besorozásra, amely érkezéskor mindig a peron fedett részén kap helyet, ezáltal is biztosítva utasaink számára a kényelmet.

Köszönjük megkeresését és bízunk abban, hogy a feltett kérdéseire kielégítő választ tudtunk adni.

Üdvözlettel:

Csintalan Zsuzsanna

Nos mit szóltok hozzá biggrin.gif
Ariadne
Hmm, néhány kérdés felmerült bennem a kedves MÁVval kapcsolatban, egyelőre csak amolyan megjegyzésként idevetem őket.

A MÁV a közforgalmú személyszállítás körében vállalja, hogy a menetrendben meghatározott vonalon, az általa meghirdetett vonatokat közlekedteti.

Ez milyen szép is lenne! Akkor pl. mindig lenne kerékpárszállító vagon azon a vonaton, amelyre azt írják a menetrendben, hogy van nekije olyan...

A személyszállításhoz kapcsolódó egyéb szolgáltatások: kerékpárszállítás és a poggyászmegőrzés.

Az szolgáltatás, ha valaki nem fér fel a vonatra az érvényes jegyével + kerékpárjegy, mert már hét kerékpár zsúfolódott össze a vonaton? (Szerencsére "fentről" tapasztaltam ezt...) Arról nem is beszélve, amikor lezárt vagont vagy elsőosztályút tesznek (nem egyszer) a legelejére vagy legvégére, így eleve csak az egyik végén lehet kerékpárt szállítani, vagyis nagyon max 3 db-ot - aki hamarabb odaért, az utazhat. Szerencsejátéknak sem utolsó... ermm.gif

Óhh, és persze középen nyíló ajtajú vagonnál a kaller megkér, hogy szuszakold már be a keródat a vécé elé, ahova azon túl, hogy gyakorlatilag nem fér be (legfeljebb ha kettéhajtanám, vagy inkább háromba), még cigiznek is és iszonyú vécébűz van. Na ezt polgári engedetlenség keretében lehet hanyagolni, és berakni a keró(ka)t a közlekedő részbe. biggrin.gif

Mondjuk van rendes kalauz is, egyszer pl. egy ideig első osztályon vihettem a kerómat, aztán meg egy egyébként teljesen üres vagonban, és jót beszélgettem a kalauzzal (még a kis könyvecskéjét is megmutatta, amiben benne van, mire milyen bírság jár tongue2.gif ). Nem egyszerű az ő életük sem...
Captain Crash
(Ercsike @ 2006.08.14, 14:59) *

A vonatainkon az 1.osztályú kocsi kényelme annyiban tér el a 2. osztálytól, hogy

A gond ott van, hogy két 2. osztályú és két 1. osztályú se ugyanolyan, holott a kényelem jelentősen eltér. Árban ez sehogy nem jelenik meg.
Pjotr
A Kapsovár-Pécs vonalon elfogytak a másodosztályú kocsik, úgyhogy most első(?)osztályúak mennek nagyrészt....
coolasa

Éljen! Megjött a válasz az emailemre, amire már én is írtam egyet. Íme:

"Kedves Utasunk !

Köszönettel vettük az e-mailen tett bejelentését.

Észrevétele kapcsán a történteket elemeztük, Sajnos
levelében nem került megjelölésre sem a vonat indulási
ideje, sem a vonatszám, így az eset konkrét vizsgálatára nem
kerülhetett sor. Rákosliget állomáson a korábban működő
utastájékoztató rendszerhez tartozó hangszórókat
illetéktelenek eltulajdonították. Egy ideig pótlásra
kerültek ezek az eszközök, de ennek anyagi terheit
Társaságunk financiális nehézségek miatt nem tudta tovább
vállalni, így jelenleg ezen a szolgálati helyen nem tudjuk
biztosítani a hangos utastájékoztatást.

Adott esetben a mozdonyvezető azért kérdezte meg Öntől, hogy
azzal a vonattal akar-e utazni, mert a vonat-, és a
mozdonyszemélyzet helytelen vágányon való közlekedés esetén
figyelemmel kíséri, hogy a másik peronon állók közül valaki
szeretne-e azzal a vonattal utazni. Ez esetben megvárják,
amíg átmegy a másik peronra és fel tud szállni a vonatra.

Együttérzünk Önnel a megélt kellemetlenség és a kislányával
való meghiúsult utazás miatt és emiatt szíves elnézését
kérjük. A fentebb leírtakat tájékoztatólag osztottuk meg
Önnel, hogy hasonló helyzetben bátran jelezze utazási
szándékát a személyzet felé.

Bejelentése kapcsán - a hasonló esetek elkerülése érdekében
- az érintett szolgálati helyek figyelmét felhívtuk, hogy
csak indokolt esetben közlekedtessék a vonatotokat a
kijelölt vágánytól eltérően.

Köszönjük megkeresését, és ismételten elnézését kérjük a
történtek miatt. Reméljük, hogy a jövőben nem lesz része
hasonló kellemetlenségben és Önt is az elégedett utasaink
között üdvözölhetjük.

Üdvözlettel:

Csintalan Zsuzsanna

Ügyfélszolgálati előadó

MAGYAR ÁLLAMVASUTAK ZRT.

SZEMÉLYSZÁLLÍTÁSI ÜZLETÁG

KÖZPONTI ÜGYFÉLSZOLGÁLAT"

Enyém:

"Tisztelt Csintalan Zsuzsanna!

Köszönöm válaszát, és együttérzését.
Az Ön által írottakhoz annyit tennék hozzá, hogy
- ha az elmúlt időszakban bármikor is kérdezték volna tőlem
a vonat indulási idejét, meg tudtam volna adni az
információt. Mára azonban, mivel az eset óta kb. 2 hónap
eltelt, ez az adat feledésbe merült. (A vonatszámot akkor
sem tudtam volna közölni, mert ilyen helyzetben ez nem
feltétlenül foglalkoztatja a felzaklatott utast.)
- Megértettem, hogy a vezetőnek meg kell várnia az utasokat,
amíg átérnek a másik vágányra, azonban a vezető kikurjantása
minderre nem engedett következtetni. A "nem jön velünk?"
kérdésre azt válaszoltam, hogy kisgyerekkel magam előtt
sajnos nem áll módomban a sínek közt lavírozni, amit ő
elfelejtett ezek szerint kiegészíteni azzal az
információval, hogy erre nincs is szükség, mert megvárna.
- Ha megvárt volna sem szívesen mentem volna át lezárt
sorompók mellett, piros lámpánál kisgyerekkel egy olyan
vasúti kereszteződésben, amelyen keresztül abban az esetben
bármelyik irányból jöhetett volna vonat, az egyik irányból
ráadásul kanyarból, ami egy pl. IC esetében kevés esélyt
nyújtott volna a sikeres átkelésre.

Együttérzése elfogadása mellett továbbra is fenntartom tehát
álláspontomat, miszerint a MÁV minket balesetveszélyes
helyzetbe kényszerítve tudott volna csak elszállítani, amit
jelen helyzetben józan eszem szerencsére meghiúsított.

Üdvözlettel:..."
Kenderice

Most szerkesztettem ezt a levelet a MÁV-nak:

T. MÁV zrt!

Általában autóbusszal közlekedek lakóhelym (Üllő) és munkahelyem (Budapest) között, de az elmúlt hetekben a közlekedésemhez az Önök szolgáltatását vettem igénybe.

Szerencsére napközben álagosan 30 percenként közlekednek a vonatok a fent említett szakaszon. Felváltva szolnokról és monorról induló vonatok közlekednek Budapestre. Szomorúan tapasztaltam, hogy míg a monorról érkező vonatok pontosak, addíg a szolnokiak MINDEGYIKE 15-25 perc késéssel szokott érkezni sőt olyan is előfordult, hogy a monorról induló vonat a szolnoki késése miatt azt megelőzte.

Többször kérdeztem meg a jegyvizsgáló kollégájukat a késés okáról. Általában a válasz az volt, hogy más vonatokat kellett elengednük.

Önök nem ismerik a saját maguk által megszerkesztett menetrendet? Ha ennyire problémát okoz a sűrű forgalom, akkor ezt nem lehetne belekalkulálni a menetidőbe illetve a mentrendbe? Vagy vannak fantom vonatok, amelyekről Önök nem tudnak és a semmiből véletlenszerűen előbukkanva elsőbbséget élveznek a személyvonatokkal szemben?

Magyarázatot várok Önöktől arra, hogy miért rendszeresek ezek a késések és mikor fognak a szerelvények az Önök által kiadott menetrend szerint közlekedni?

Tisztelettel:
XXXXX
Üllő
asdf
Kesett IC, kesett nemzetkozi, valamint kesett gyorsitott mindig elonyt elvez a helyivel szemben. Ez van sad.gif Aztan ha eppen ugy lehet megoldani, akkor a helyi 10 percet dekkol valahol felrerakva, mig a tobbi eloz. De szerintem vissza fogod sirni ezt a mostani 15-20 perces keseseket, amikor majd jon a vaganyzari menetrend nemsoka wink.gif De azon a vonalon ahogy olvastam, a menetrend totalisan csak tajekoztato jellegu informacio, kimesz, aztan egyszercsak jon egy vonat, es felszallsz ra, ezt a modszert lehet csak alkalmazni wink.gif
Kenderice
Amúgy busszal járok, nem fogok visszasírni semmit. Csak az elmúlt 2-3 hétben sűrűbben mentem vonattal...
tibu
(asdf @ 2006.09.15, 12:22) *

De szerintem vissza fogod sirni ezt a mostani 15-20 perces keseseket, amikor majd jon a vaganyzari menetrend nemsoka wink.gif

Most is vágányzár van nem? Mert elvileg a Szolnokon kihelyezet tábla szerint november 7ig kellene befejezi a felújítást, nyár elején még Abony környékén jártak csak a felújítással, felvolt szedve az egyik sínpálya.smile.gif
asdf
Ja, de a tervek szerint oktobertol Koki-Vecses egyvaganyos vaganyzar, +Abony tovabbra is, + Cegled tovabbra is, meg mindenfele biztber moka, es valoszinuleg a kabelvagas sem fog kimaradni, mert az ugy poen smile.gif De jobban nemtom, en a 120-ason jarok, ott halistennek nagyjabol rend van...
Ariadne
No, egy újabb MÁV-os vidám történetem van, happy end nélkül. Nagyon nincs már kedvem sokadjára is reklamálni, bár...

Nos a hideg időjárással tavaly télen párszor igen közelről voltam kénytelen ismerkedni a MÁV jóvoltából, ugyanis a péntek esti vonaton, amellyel tavaly szinte minden hétvégén 200 km-t utaztam, rendszeresen nem volt fűtés. Próbáltam én első osztályra venni jegyet, de az sem segített.

Az első hideg hétvégén most épp örültem, hogy volt lehetőségem hamarabbi vonattal menni, így elkerülhettem a tömeget és a hideget. Gondoltam én. De nem. A visszafelé úton ugyanis a csodálatos nemzetközi IC-n, ahova 390 Ft-os helyfoglalás nélküli IC pótjeggyel juthat csak fel a hétköznapi halandó, nem volt fűtés! Eleinte reménykedtem, hogy csak be kell melegednie (ha több országon át eddig nem sikerült), de nem így történt. Fél órával Bp-re érkezésünk előtt végre jött a kalauz, és egyik utastársam feltette a nagy kérdést: a fűtéssel lehetne-e valamit csinálni? (mármint hogy legyen). Kalauznő válasza: nem, ha fáznak, menjenek át másik vagonba, ahol van fűtés. eek.gif (x6) Ezt mégis hogy gondolta a hölgy, amikor zsúfolva van a vonat, amin a kis pótjegyecskénk ugye elvileg garantálná nem csak a fűtést, hanem a tuti ülőhelyet is?

Na ezek után olvastam híreket arról, hogy állítólag emelni fogják a vonatjegyek árát. link Példaként hozzák a 200 km-es teljesárút (pl. enyém), ami 2200 helyett 3800 lenne, egy útra. blink.gif Lehet, hogy a fűtésért pluszdíjat kell majd fizetni, mint a repcsiknél a kerozinpótdíjat? ermm.gif Ez különösen azért felháborító, mert ugyanebben a cikkben szerepelt egy táblázat arról, milyen az egyes jegytípusokat vásárlók megoszlása. És íme, leírom, hogy megmaradjon az örökkévalóságnak:
18% teljesárú
20% bérletes
10% díjmentes gyerek, nyugdíjas, megváltozott képességű - ez jogos...
2% kulturális rendezvények - legalább néha lehessen ingyér' az olyan dógozó kedvezményezetlen droidnak is, mint én smile.gif
17 % (!) ingyenes (úgymint a szegény vasutas és rokonai hetedíziglen, fel, le és oldalt menőleg; csóri országgyűlési képviselők, ha elromlott az Audi, meg GKM-esek - mégis miért?!)
és végül tadám, 33% "szociális alapon", ebből a diák az oké, végülis a szülő tartja el és sokat utazik, meg a 26 év alattit is komálom, mert milyen jó is volt és elfogult vagyok, a nyugdíjasokat sem bántanám; de hogy jövedelemre tekintet nélkül minden nagycsaládos 90%-os kedvezménnyel mehet meg az összes közalkalmazott 50%-ossal, az nagyon szúrja a szemem, különösen az utóbbi...

Szóval nem tudom, hogy vagytok vele, de ez a megoszlás szerintem igen-igen rossz - erre megemelnék még jobban, így két nem közalkalmazott, üdülési csekk és téli, nyári, őszi és tavaszi pihik nélkül élő felnőttnek 200 km-es retúr 16000 Ft lenne?! Ezt ne már...

szerk: De jól esett kidühöngeni magam, na. biggrin.gif
Csaba_20
(Ariadne @ 2006.11.09, 17:39) *
meg az összes közalkalmazott 50%-ossal, az nagyon szúrja a szemem, különösen az utóbbi..

Nem igazán értem, hogy miért zavar az, hogy a nem épp magas keresettel rendelkező közalkalmazottaknak 50%-os kedvezmény jár. Kifejthetnéd bővebben, hátha akkor megérteném.
toreki
Ez a vásárlók megoszlása. Azt is bele kellene venni, hogy mennyit használja az adott csoport. Ugyanis a közalkalmazott az 50%osát évente 2x használja, míg az iskolás minden reggel. Vagyis a százalékok ebben a formában megtévesztőek lehetnek. A forintosított kedvezmény csoportonkénti megoszlása érdekesebb lenne.
tibu
(Csaba_20 @ 2006.11.09, 19:51) *

(Ariadne @ 2006.11.09, 17:39) *
meg az összes közalkalmazott 50%-ossal, az nagyon szúrja a szemem, különösen az utóbbi..

Nem igazán értem, hogy miért zavar az, hogy a nem épp magas keresettel rendelkező közalkalmazottaknak 50%-os kedvezmény jár. Kifejthetnéd bővebben, hátha akkor megérteném.

Engem is zavar, ennyi erővel kapjon mindenki 50%-os kedvezményt mert alacsony a fizetése...

Csaba_20
Nem muszáj nem közalkalmazottnak lenni. Tegyétek fel magatoknak a kérdést, hogy kiket neveznek közalkalmazottnak. Ugyebár akinek a munkája a köz érdekét szolgálja. Tőlük sajnáljátok a kedvezményt. Mellesleg nem hawaii nyaralásukhoz kapják a kedvezményt. Tényleg úgy látom, hogy itt az szúrja egyesek szemét, hogy másiknak több jut, mint nekik. Az irígység nem szép dolog. Nekem nem jár az említett kedvezmény, de nem mondom, hogy vagy nekik se járjon, vagy nekem is.
Joooe
Kb. egyetértek veled Ariadne smile.gif

De hogy a diákkedvezmény a SZOCIÁLIS kategóriában? eek.gif eek.gif eek.gif
Ezt jól besorolták...
Ez is egy hülyeség szerintem, az mindenkinek jár szociális helyzettől függetlenül. Egyszerűen életének egy bizonyos szakaszában mindenki kedvezményt kap osztjóvan, szerintem ezzel nincs semmi baj, meg lehet indokolni alaposan és bevett gyakorlat. Csak mostanság ez a "szociális alapon" olyan varázsszó kormányzati kommunikációban, mintha attól lenne jó egy intézkedés, hogy szociális alapokra helyezik biggrin.gif(esetleg ráadásul rosszul tongue.gif). Ilyen varázsszó a nemzetközi politikában "terrorista", olyan hangzatos dolog, de csak vakításra jó... biggrin.gif

Furcsa lényezet vagyok én smile.gif mert nem csak ultraradikális jobboldali meg kommunista vagyok hanem most éppen liberális is biggrin.gif szerintem az utazásban kevésbé kell hogy szerepet játszanak szociális szempontok. Vannak bizonyos alapvető kötelezettségei az államnak, pl az hogy valaki milyen egészségügyi ellátást kap vagy hogy milyen oktatást kap a gyereke az nem lehet függővé tenni anyagi helyzettől (ezért támadom kissé túl hevesen az ezzel ellentétes kormányzati lépéseket) de úgy az élet legtöbb területén mégis csak azt tartom követendőnek hogy valaki saját képességeitől és szorgalmától függően részesüljön dolgokból, és ne az állam szociális gondoskodását várja. El kéne már szakadni egy kicsit attól, hogy állambácsi majd segít, volt már egy 40 év ami megmutatta, hogy ez a felfogás hosszú távon nem életképes. Persze legyen az államnak kiegyensúlyozó szerepe, hiszen valaki nem tehet arról, hogy "hova születik", vagy hogy mennyire szerencsés a genetikai lottóban és a képességei éppen mennyire értékesek az adott társadalmi- gazdasági viszonyok között. Bár ezt szerintem elsősorban (nem kizárólag!) az adórendszernek kell kifejeznie, nem lehet az élet minden területére kedvezményeket odatuszkolni, úgy hogy igazságos legyen.

De szerintem a vonatjegy nem olyan kérdés ahol túl sok szociális fejtörésnek helye van.

Osszuk a mozijegyet is szociális alapon? biggrin.gif

Aki jobb anyagi helyzetű úgysem utazik vonattal smile.gif, szerintem teljesen felesleges szociális kérdésekkel bonyolítani. Kapjanak kedvezményt a diákok, a gyerekek, meg esetleg nyugdíjasok, úgyse sok vizet zavarnak, aztán kb ennyi smile.gif Meg mondjuk aki munkába jár vonattal.

Azér az a 16 000 Ft nagyon durva...
Most én kiszámoltam, a mi 11 éves kocsinkkal, ha én vezetek (pedig akkor fogy a benzin! smile.gif) 7000 Ft-ból megjárható oda-vissza. Akár 5 személynek, ami ugye mávnál már 40000 Ft. És még fűtés is van smile.gif Azért ennyira talán nem nyújt jó szolgáltatást a máv, hogy ilyen árakkal vágjon neki a piacnak laugh.gif

Amennyiben ez valós működési költségeket tartalmaz, akkor valamit nagyon újra kéne gondolni a máv házatáján. Ha meg nem, akkor meg a máv piaci helyzetét ilyen jegyárakban megmutatkozó "utazási adóval" nehezíteni elég butaságnak tűnik... unsure.gif
asdf
Hat ja, csak az a baj, hogy tobb utas eseten fennall ez a dolog, de en barmit csinalok, egyedul utazom melozni, ergo a 6500+~9000+7500-as berleteimet nem tudom kivaltani a havi 40 ropira, amibe csak a benzin kerulne /es akkor itt az auto egyeb jarulekos koltsegeirol - kb. 100-150 rugo/ev, ha meg sem mozdul- , no meg magarol az autorol szo sem volt... sad.gif
kaktusz
A 26 év alattiak kedvezményének az ideológiáját sem ismerem.
Tudja valaki?

Az 50 %-os közalkalmazotti kedvezményemet idén kivételesen három nagyobb utazásra vettem igénybe. Általában egy évben egyszer utazom vele Miskolcra. Nem hiszem, hogy ettől áll így anyagilag a MÁV, ahogy...
A közalkalmazotti MÁV igazolványnak a meghosszabbítása emlékezetem szerint 1200.-Ft-ba került.
A kollégáimnak a fele egyszer sem utazott vele idén, csak a biztonság kedvéért hosszabbítják meg évről évre.

A vasutasok családtagjainak ingyenes utazási lehetőségét én is megszüntetném.

Viszont, ha a szolgáltatás minősége szerint kellene a jegyárakat fizetni, akkor fillérekbe kerülnének a jegyek, mert amit a MÁV nyújt, azért már így is bőven túl vannak fizetve.
Ariadne
Ezek szerint én pont olyan közalkalmazottat ismerek, aki jól keres (pedagógus), és sokat utazik... rolleyes.gif Ma már egyébként egyes területeken azért nem olyan rossz dolog közalkalmazottnak lenni, én pl. a jelenlegi képzettségemmel nem sokkal keresnék kevesebbet (sőt nem is biztos) a "másik oldalon", viszont lógathatnám a lábam és alig-alig kellene dolgoznom (konkrét példa, van minisztériumi dolgozó ismerősöm - át akar menni a magánszférába, mert unja magát...). Mások viszont keményen hajtanak, tudom, ez most konkrétan a minisztériumi alkalmazottak általam ismert részének aktivitására vonatkozott.

És az ne számítson már, ki hányszor veszi igénybe, mert ez élethelyzettől és sok minden mástól is függ. Attól, hogy valaki közalkalmazott vagy 26 év alatti, nem utazik többször vagy kevesebbszer, mint a nem közalkalmazott meg nem 26 év alatti. Én egyszerűen úgy érzem, ez aránytalanul magas kedvezmény, és hogy általában feltűnően magas azoknak az aránya, akik nagyobb vagy teljes kedvezményt vehetnek igénybe, és ehhez képest alacsony a valóban fizetők száma. Felháborodásomnak viszont nincs köze azokhoz a személyekhez, akik igénybe veszik. Kaktuszt és közalkalmazott családtagjaimat is egyaránt nagyon kedvelem. biggrin.gif

És nem az irigység hajt, nekem aztán olyan mindegy lenne, ki mennyiért utazik - ha nem épp az én teljesárúmat emelnék horribilis összegre a kevés bevétel miatt. Amiről természetesen nem az emberek tehetnek, hanem a MÁV, akinek az üzletpolitikája hát hogyismondjam, nemlétező fogalom. huh.gif Havi egy-két utazás is drága és rossz élmény a MÁV-val, és a jegyárak ilyen emelésének kilátásba helyezése pl. erősen visszatart attól, hogy mondjuk doktori iskolát kezdjen az ember, heti utazásokkal... ermm.gif

Egyébként a 26 év alattinak én sem tudom az indokát, tkp csak dísznek van szerintem.
tibu
(Ariadne @ 2006.11.11, 23:13) *

Egyébként a 26 év alattinak én sem tudom az indokát, tkp csak dísznek van szerintem.

Az egy dolog, hogy van, de ami durva, hogy EU állampolgárai is igénybe veheti, mondjuk nem tudom, hányan veszik igénybe. smile.gif
http://www.mav.hu/belso.php?kat=2829
Joooe
A 26 év alattiak kedvezményes utazásának ideológiája lehet mondjuk a bliccelésre egyébként is hajlamosabb, többnyire még nem rendezett anyagi helyzettel rendelkezők fokozatos "leszoktatása" a diákkedvezményről. De csak tipp smile.gif
Ariadne
(tibu @ 2006.11.12, 08:59) *

Az egy dolog, hogy van, de ami durva, hogy EU állampolgárai is igénybe veheti, mondjuk nem tudom, hányan veszik igénybe. smile.gif
http://www.mav.hu/belso.php?kat=2829

A lista alapján jutott eszembe a fő csoport, akiknek az ingyenes vagy nagyon kedvezményes utazása leginkább csípi a csőrömet: a magyar igazolványosok... Pedagógusnak 50% meg 6-65 évesnek évente 4x 90%? Nekem egyszer jár csak, pedig én itt fizetek adót, bocs, hogy magyarországi magyar vagyok... Magyar magyarként szerintem diszkrimináció miatt lenne pár eset ezzel az igazolvánnyal kapcsolatban, amelyek kapcsán sikeresen lehetne az EU bíróság elé menni.

(A múzeum belépőkről nem is szólva... Egy múzeumba akartunk egyszer bemenni egy kiállításra, ki volt írva, hogy 1500 a felnőtt jegy, a diákjegy szintén (!), magyar igazolvánnyal ingyenes... Pár keresetlen szót elmormoltam és sarkon fordultunk - ha csak ennyire becsül a saját hazám, akkor majd mást nézek meg inkább - vagy áttelepülök... mad.gif Ja, helyi születésű híres magyar festő kiállítása volt.)
Joooe
Na ezzel viszont nagyon nem értek egyet unsure.gif
szerk.: Mármint nem a kedvezménnyel, hanem a véleménnyel smile.gif
Iván
-Nekem bejött a Hungary Card, nem reklámozni akarom, de van vele vonat + buszkedvezmény + egy csomó ingyenes belépő múzeumokba, meg egy halom kedvezmény, nekem egy hétvége alatt visszajött az ára,
igazából a furcsa az hogy a negatív diszkriminációt az EU tíltja ( azaz ahol a magyar ingyen megy be, oda a külföldinek is be kell jutni, de ennek a fordítottja furcsa )
ityam
nah hatha ti okosabbak vagytok mint en:
az lenne a problemam a MAVal hogy nem akarnak nekem ugy afas szamlat adni a bkv egyesitett berletrol hogy az egy MAVos szamlan legyen rajta. Kulon van nekik egy BKVs tombjuk es abba toltik ki a szamlat es bkvs melyegzot is adnak ra. Ezzel nekem az a problemam hogy a MAVos szamlat ha viszek a melohelynek akkor azt odaadjak de a BKVsat nem, es ha MAVos szamlan vinnem az egyesitett berletet akkor megkapnam annak az arat is.
Kerdesem: kotelezhetem a MAVosokat hogy a mavos tombol adjak nekem a szamlat? nekem nagyon aranyosan elmondtak hogy nem lehet mert hat ez BKVs berlet es ezert csak abba adhatjak mivel igy van a megallapodasuk.
de ez azert hulyeseg mert ha en egy asus alaplapot adok el akkor nem veszek elo egy asusos tombot ha meg abitot adok el akkor egy abitos tombot. meg szerintem nem is lehetne BKVs szamlat kiallitania aki nem dolgozik a BKV nal vagy nem?
asdf
Inkabb kotelezd a ceg konyvelojet, hogy huzzon mar a p***-ba a szamlakeresevel, es szamolja el szepen szamla nelkul azt a nyamvadt berletet. Tavaly vagy iden modositottak torvenyt, hogy nem kell szamla, anelkul is el lehet szamolni a berletet. Sorry, de a ***om kivan a sok afasszamlatkerovel, akik miatt haromezer evet kell sorbaallni, mire meg tudom venni a berletemet, meg akik miatt minden 4-5-6-an plusz x perccel kesobb indul haza a volanbuszom...
A mav a volan es a bkv helyeben en mar reg minden afas szamlara kb 8 tuzokapoccsal ratuznem az aktualis torvenypontot, hatha a draga konyvelok hajlandoak utananezni es nem csak kenyelmesseg meg megszokas okan a regi verklit nyomni. Sz'al virtualis fakoff az osszes konyvelonek akik miatt foloslegesen sorban allok tongue.gif
ityam
Hat sajna ez a rendszer. de szerintem nalunk nem a konvelo az aki problemazik hanem a fonok. es mivel a fonok az csak a vonatot allja a videki embereknek(vagy a volant ha azzal jar) es mivel o csak azt nezi hogy a szamla az mavos akkor az utan adja a piizt de ha bkvs szamlat viszek akkor mar beugrik neki hogy azt nem kotelezo allni es ezert azt nem adja. a vonatot/volant meg kell 80-86% ot.
szal a kerdesem meg all hogy kotelezo e adnia mavos szamlat a mavos csajszinak?
asdf
Alaphangon nem kotelezheted a munkaadodat, hogy a budapesti kozlekedesedet megteritse. Az ugyanis nem jar, hanem adhato /adomentes juttataskent/. Ha annyira ragaszkodik a mavos szamlahoz, akkor meg vedd meg a teljes mav berletet, azt fizetheti o /kb dupla aron smile.gif/, te meg egyesitett helyett vegyel sima berletet es ugy 800 penzzel beljebb vagy smile.gif
ityam
Jelenleg a BKVn logok. es teljes hosszu vonatberletet veszek. de alig kellene kicsit tobbet fizetnem ha a 86% at allna a rovidebb vonatberletnek+az egyesitett berletnek is.ezert lenne jo ha ezt ki tudnam bulizni.
amugy nem ertem hogy a te elmeleted miert jo, de ez most lenyegtelen. nem kell elmagyaraznod.
asdf
Azt hittem, veszel bkv berletet wink.gif /egyesitett berlet ara=sima bkv berlet 110%-a, ez a 10% lett volna a megtakaritasod/.
Pjotr
Attól függ a dolog milyen viszonyban van a máv meg a bkv, ha pl. továbbértékesíti a bkv jegyet akkor a saját számláját kell, hogy adja, de ha valami megbízási szerződés keretében a bkv nevében árulja, akkor bkv-sat.
Szóval nem tudsz semmit tenni az ügyben, esetleg írhatsz a máv vezetőségének...
tibu
http://www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/haz...oka.html?pIdx=1

Vannak érdekes dolgok a kedvezményekkel kapcsolatban...

Esti tagozatos tanuló, hallgató
0 %

Nappali, esti tagozatos hallgató magyarigazolvánnyal

50 %

Ariadne
Hmm, sejtettem, hogy valahogy nem lesz kerek a dolog így sem, de legalább a nulla szolgáltatásért drasztikus emelés megoldást elvetették, ez is valami.

A levelezősöknek nagy érvágás lesz, de a parlamenti képviselő, magyar igazolványos pedagógus, meg a játékvezető kedvezménye tényleg nem volt indokolt pl., meg a mindenkinek járó évi 1 utazás sem volt egy nagy kunszt, igaz nem is emiatt veszteséges a MÁV. biggrin.gif Viszont hopp, most nézem, újabb dühítő ellentmondás: 6-65 év között külföldi magyarigazolvánnyal, évente max. 4-szer féláron utazhat - vazz, magyarként ilyen nem jár. Kellene váltanom magyar igazolványt, több kedvezmény járna, mint magyar állampolgárként.... ph34r.gif

A külföldi meg a magyarigazolványos nyugdíjasnak is minek jár még mindig az ingyenesség, azt nem tudom, egyik se fizetett egy fikarcnyi tb-t vagy adót ennek az államnak. Bezzeg a magyar nyugdíjasnak külföldön teljes díjat kell fizetnie, mi meg itt adakozunk a külföldi időseknek... whistling1.gif

szerk: Megint elkezdődött a szokásos kuponos akciójuk, ami persze pár nap alatt elfogy, szokás szerint... mad.gif Viszont találtam egy jót is, netes előrendelést lehet már tenni legalább link, bár ha ugyanúgy sorba kell állni utána, és nem jelent elsőbbséget, akkor sz*rt sem ér az egész... Könyörgöm, miért nem lehet jegyet venni a neten, bankkártyával? 2007-et írunk végülis, azt hiszem 2008-tól már gyakorlatilag nem lesznek, csak e-jegyek a repülőkre, de a MÁV még mindig a pattintott kőkorszakban él. huh.gif
Captain Crash
Szerintem örülhetünk, ha egyszer majd méltóztatik lemászni a fáról. biggrin.gif

A diákok kedvezményét nem tudom miért kellett elvenni, nekem például diákként semmilyen kedvezmény nem fog majd járni, mert a lakhelyemtől nem megy vonat az iskoláig. biggrin.gif (Pest-Buda (v)iszonylat)
Ezt lehet azzal magyarázni, hogy mert minek, de egy diák azért kapott kedvezményt, mert diák, és nem azért, hogy iskolába járhasson. Ez reform? Szerintem ez egyértelmüen megsarcolás. Semmivel sem javul a diákok helyzete. Megjegyzem, majd a tandíj úgyis a maradék kedvezményt is ellentételezi. Olyan, mintha az egyik kezükkel elvennék azt, amit a másik kezükkel nem tudnak. mad.gif
torma99
(tibu @ 2006.12.09, 18:14) *

Gondolom heiczinger vezérigazgató úr pici fiacskája és 40 fős csoportja ingyen utazott...egyébként tudnék érdekes helyfoglalós sztorit mesélni, de most nem teszem meg a kedvezmények elvételével egyetértek, még az árdrágítással is(mondjuk májustól 50%-kal többet kell fizetnem), bár hogy mi a túróért szivatták meg a diákokat azt nem értem. Mert levelezősök már mind dolgoznak, jah sztem nem éppen csúcsfizetésekért, és szerintem nem épp a felső tízezer zötyög a 40 éves vagonokba préselődve, hanem a hozzám hasonló csórikámék. Amíg a vasúti vezetőváltások éves szinten milliárdokba kerülnek az államnak addig inkább csendesen kellen a vezetőknek üldögélni és a végkielégítést nem az utasokon behajtani. Na mind1 holnap is lesz nap, meg ezt is kihúzzuk valahogy, de akkor már legalább fűteni tessék a vonatokon, vagy az ablakokat megcsinálni.
Az utasoknak pedig innen üzenem, hogy a szar mávért ti is felelősek vagytok amikor felvágjátok a kárpitot az üléseket letöritek a kapcsolókat, a tükröt , összesározzátok az üléseket, fennhagyjátok a szemetet, pedig nem törne el a kezetek ha levinnétek a vonatról. A firkáló kis pöcs balfaszokról már nem is beszélek 3 forint egy rajzlap ha baszott hülye betűket akar rajzolni írj pm-et és küldök egy csomag másolópapírt csak ne a köztulajdont rongáld a szennyeddel, meg főleg ne a kapucsengőmet. ÁHhhhhhh.... box.gif
tibu
Legalább egy órát késett a MÁV egyik vonata, amely Budapestről indult kedd este Esztergom felé. Lemaradt ugyanis a kaluz, márpedig jegyvizsgáló nélkül nem mehet tovább a szerelvény a MÁV belső szabályzata szerint.

biggrin.gif
http://index.hu/politika/bulvar/keses5262171/
Ariadne
(tibu @ 2007.05.24, 18:41) *

Legalább egy órát késett a MÁV egyik vonata, amely Budapestről indult kedd este Esztergom felé. Lemaradt ugyanis a kaluz, márpedig jegyvizsgáló nélkül nem mehet tovább a szerelvény a MÁV belső szabályzata szerint.

biggrin.gif
http://index.hu/politika/bulvar/keses5262171/

laugh.gif laugh.gif laugh.gif Ez nagyon jó...
asdf
En mar lattam ilyet, amikor majdnem megtortent wink.gif Mintha ott is az ajtoval foglalkozott volna a kaller, fszt. vissza is intette a vonatot, de az meg csak ment, sz'al utana volt nagy szaladas a forgalmista reszerol a vonat mellett es vesznyitozas. Na arra megallt a vonat, igy felszalhatott a kaller wink.gif
Captain Crash
Ez se rossz... wink.gif
TheElf
Állítólag ma is jelentős késések voltak...
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.