Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Máv
Fogyasztóvédelem Fórum > Szolgáltatásokkal kapcsolatos fórumok > Egyéb
1, 2, 3
Butters
Üdv!

A következő történt:
Egy szombati napon vonatra szálltam, egy retúr diákjeggyel (1/3-ad ár), ám a vonaton észrevettem, hogy a diákigazolványom otthon maradt. Rohanás a pénztárba, hogy ki lehet-e valahogy pótolni a jegyet, hogy ne blicceljek. Ki lehetett, mégpedig 2/3 árúra (van valami kedvezmény 26 év alattiaknak hétvégére). Ez úgy történt, hogy a pénztáros írt egy nyugta-szerű menetjegyet, amire felírta, hogy egy diákjegyet pótol ki 2/3-ad árúra, majd ennek a másodpéldányát hozzátűzte a sima diákjegyhez, az elsőt meg simán a kezembe adta. Odaúton nem volt gond, ám visszafelé a kalauz megbüntetett, arra hivatkozva, hogy nekem diákjegyem van, az igazolványom meg ugye otthon. Hiába tiltakoztam, hogy nézze meg azt a hozzátűzött cetlit, az egy 2/3-ad árú jegy, azt mondta, az nem úgy van, az csak odaútra volt érvényes, mégpedig úgy, hogy teljes árúra pótoltam ki odaútra, visszafelé meg már csak sima diákjegyként funkcionál. (érthetőbben: szerintem 2*2/3-ot fizettem, szerinte 1*1+1*1/3-od)
Tehát megbüntetett. Azt mondta, a pénztáros szerinte nem csinálhatott volna olyat, hogy kipótolja a jegyet, (meg azt is, hogy odafelé is meg kellett volna engem büntetni) szóval menjek el az állomáson lévő peres ügyek osztályára, mutassam be az igazolványomat, erre ők majd csökkentik a büntetést és visszaadják az általam pótlásként kifizetett 1/3-ad jegyárat. Persze a püo-n teljesen másképp tudták a dolgokat, megállapították, hogy a pénztáros igenis helyesen járt el, amikor kipótolta a jegyet, és adott szituációban tényleg egy 2/3-ad árú jeggyel utaztam, teljesen jogszerűen. De akkor miért büntetett meg a kalauz? Hát szerintük azért, mert nem adtam oda a másik cédulát, - ami egyébként információtartalmában teljesen egyezik azzal, amit a jegyemhez tűztek, - nem adtam oda, s ezért a kalauz azt hitte, diákjegyem van, (hát, ő nem egészen így adta elő mad.gif meg elmondtam neki, hogy az nem az, aminek látszik - erre egy db tanúm is van, akivel együtt utaztam) tehát mégis fizessem be a büntit (az érdekes az volt, hogy az irodán egy fiatalabb meg egy idősebb nő volt, ez utóbbi következetesen kitartott amellett, hogy gazember vagyok, míg az előbbi hajlott rá, hogy esetleg nem is, de az idősebb hangosabb volt). Persze nem fizettem (igen, ez lehet, hogy hiba volt), s mostanság kaptam egy vaskosabb csekket egy "...különben bírósági úton ... stb" fenyegetős levél kíséretében.
Akkor most jönnének a kérdéseim:
Hová lehet ilyen esetben fordulni segítségért? Nem hiszem el, hogy ez így jogilag teljesen rendben van, hiszen gyakorlatilag azért büntettek meg, amit nem is követtem el. Meg mi az, hogy diákigazolvány nélkül utazok (az utasleadási lapra (brrr) konkrétan ez került), közben elismerik, hogy korrektül fizettem - összességében egy nem diákjegyért, tehát nem azzal utaztam- , de azért a büntetést is fizessem be??? Megállna ez egy bíróság előtt? Mit lehet ilyen esetben tenni? Milyen szabály vonatkozik erre?
A probléma az, hogy nincs fölösleges pénzem/időm pereskedésre/büntetésre (jó, kinek van smile.gif ).

Segítségüket előre is köszönöm.
Joooe
Kiegészíteném annyival, hogy én évek óta lenyomok heti 180 km-t vonaton, és jópár hasonló esetnek voltam már fültanúja, hogy a kaller máshogy tudta a dolgokat mint a pénztáros...
Én úgy gondolom a fogyasztó szerződés a jegyvásárlás pillanatában kötettett és az a mérvadó amit a pénztáros mondott. Főleg ha az általa kiállított "pót" jegy létének ténye esetleg igazolja is ezt. Mi van pontosan ráírva?
Captain Crash
A panaszoddal a MÁV központi panaszirodához fordulhatsz, természetesen írásban, melyben leírod az esetedet. Ha személyesen adod le a panaszod, akkor kérd meg az ott dolgozó hölgyet, hogy valami elismervényt adjon, hogy Te ezt leadtad.

Péntek 10-órától Vasárnap 24-ig 26 éven aluli magyar állampolgár 33%-os kedvezményt vehet igénybe belföldi utazás esetén. Diákok 67,5% mérsékésű jeggyel utazhatnak.

Az utasleadási lap hátoldalán tájékoztatnak téged a határidőről, s arról, hogy hiányzó diákjegy esetén mi az eljárás. Amennyiben a diákodat az ott megjelölt határidőn belül bemutatod egy jegypénztárnál, úgy a pótdíjat nem, csak a menetdíjat fizettetik meg veled.

Gyanítom, hogy túllépted a 30 napot, s a MÁV jogszerüen, az utazási feltételeknek megfelelően, az eredeti pótdíj és kiegészített menetdíjon felül plusz 6000 Ft késedelmi pótdíj megfizetésére szólított fel.

Amennyiben érvényes 33%-osra kiegészített menetjeggyel rendelkeztél, úgy gondolom, hogy a kalauz nem megfelelően járt el, amikor diákkedvezmény szerint mérsékeltnek tekintette a menetjegyedet, vagyis 67.5%-osnak.

Panasztételed minél hamarabb tedd meg, s konzultálj természetesen az érintett osztályok vezetőjével! A MÁV központi panaszirodája Bp-en, (1062 Budapest Andrássy u.73-75. Telefon: 342-5151) az Andrássy úton van, a nagykapun bemész, aztán balra az első folyosón, és aztán jobbra az első ajtó egy pár fokos lépcsőt követően.

Panaszodat juttasd el az illetékes állomásfőnökséghez is, jelezve, hogy a központi panaszirodához is eljutattál egy példányt belőle! A panaszhoz csatold: A diákigazolványod fénymásolatát, első és hátsó oldalát, a menetjegy első oldalát, és minden egyéb dokumentum első és hátsó oldalát is! Fontos, hogy a hátsó oldal is meglegyen, utasleadási lapnál is, mindennél!
FVF
Levelet kell írni a megfelelő osztály részére, tényszerűen leírni az esetet (ennél is részletesebben) mellékelve a jegyek másolatait, s kérni a büntetés visszafizetését. HA nem kellett kifizetni (mert ezt nem értettem biztosan), akkor pedig az elengedését kérni.
Captain Crash
Kétszer volt már panaszom a MÁV-nál, összesen 26 ezer Ft-ot engedtek el, miután belátták a tévedésüket, mindannyiszor korrektek voltak, csak utána kellett járnom. biggrin.gif
Joooe
az Andrássy úton van, a nagykapun bemész, aztán balra az első folyosón, és aztán jobbra az első ajtó egy pár fokos lépcsőt követően.

És óvakodj a Minotaurustól smile.gif

Captain épp kérdezni akartam mi ez a nagy helyismeret biggrin.gif
Butters
Huh, kösz a segítséget, azt nem írtam, hogy Debrecen<->Pest viszonylatban utaztam, szóval a személyes utánukjárás elmarad, levelezni viszont fogok smile.gif.
A büntetést egyelőre nem fizettem be, akkor majd elengedést kérek.

Köszönet mindenkinek!
FVF
Abszolút korrekt tájékoztatás:)
Cérnát vigyen? VAgy fonalat, bocs.
Captain Crash
Azon dokumentumok fénymásolatait, melyet hiányosan fénymásol le az ember, a MÁV újra kérheti. Nálam ez történt. A MÁV kérte a hiányzó dokumentumok fénymásolatait és a MAGYAR POSTA, az ajánlott levelet, amely a kérelmet tartalmazta, nem kézbesítette, de még csak nem is közölte, hogy ilyen érkezett és menjek be a postára. A levél visszaérkezett a MÁV-hoz, minek köszönhetően ott úgy értelmezték, hogy nem vettem át.

A MAGYAR POSTÁBAN ezért Én nem bízok, ajánlott levélként feladott küldeményt képesek voltak nem kiszállítani, valamint az ajánlott levél létéről nem tájékoztatni. Ezek után rendkívül nehéz bizonyítani, hogy a POSTA volt a hibás, ugyanakkor a MÁV jogosan számolt fel ezesetben késedelmi díjat, melyet egyébként szintén elengedett, miután az irodájukban bontottam fel a levelet és egyeztettük, hogy ezt a levelet a POSTA számlájára kell írni. A MÁV panaszügyintézése minden esetben kellően korrekt volt, azonban sajnos ez egy nagy gépezet, amelybe csúszhatnak hibák. Ezen hibákat meg kell előzni.

Vigyen cérnát biggrin.gif Nem tudom.
Butters
Re. Fejlemények.
Szóval, kiderült, hogy itt Debrecenben (Piac u. 18, 122-es szoba, ha valakinek hasonló baja lenne wink.gif ) is van panasziroda, bár nem ez a neve. Szóval bementem, az illetékes ügyintéző pedig a történet ismertetése és az eredeti dokumentumok elpakolása után igazat adott nekem és eltekintettek a büntetéstől.
Captain Crash
Az utasleadási lapon fel van tüntetve az illetékes állomás főnökség, ahol érdemben tudnak eligazítani. Ugye milyen korrektek voltak? Csak nagy ez a MÁV és mire az ember utána jár... smile.gif
Csabesz 3395
Üdvözletem.

Bejelentést szeretnék tenni a Máv ellen.
Ha a Máv-nál menettérti jegyet vásárol valaki, és először a vásárlás helyéhez képest a visszautat teszi meg, akkor ugyan lekezelik EGYSZER a menettérti jegyét, de az a vásárlás helyéhez képest odafele már nem lesz érvényes.

Ez egész egyszerűen a fogyasztók megkárosítása, hiszen - ez benne is van az ő szebályzatukban - így egy kifizetett szolgátatásért a kedves utas nem kap semmit. (az ilyen jegyeket vissza sem váltják!)

Kérem, jelezzék, hogy ezzel a büntetőjogi esettel kapcsolatban hol tehetek bejelentést! (vagy a törvények állami cégekre nem vonatkoznak?????)
Csabesz 3395
Üdv. újra.

Kicsit nehezen érthető, mit akarok, ezért elmagyarázom:

Ha én veszek egy menettérti jegyet a Keletiben, ami Debrecenig szól, de az utazást úgy teszem meg, hogy először Debrecenből megyek a Keletibe, akkor lekezelik a menettérti jegyet EGYSZER.
És ezzel a lépéssel érvénytelenítik is, habár az eredetileg 2 utazásra szólna, nem kezelik, csak egyszer, de nem fogadják el másodjára. Ezt a jegyet vissza sem váltják.
Tehát 1szer lehet csak utazni, 2 utazásért kifizetett áron.

Na ez az, ami büntetőjogi kategória, ezért én szeretném beperelni a Mávot.

Kérem, mondják el, hogy hogy kezdhetetem!

Köszi.
Joooe
A menetérti jegy arra szól hogy először odautazol, utána vissza. Csak hogy ne kelljen visszafele is jegyet váltanod. Ha nem tetszik így akkor vegyél külön egy jegyet oda, meg külön egy jegyet vissza, nem értem mi ezzel a gond. Ha Debrecenből akarsz a keletibe utazni akkor miért a Keletiben veszel jegyet Debrecenig?
Persze így ha elfelejtik lekezelni odafele, akkor sem lehet még1x utazni vele ugyanott, de ez van smile.gif

Pereld be őket ha sok felesleges pénzed meg időd van, de igazából nem vágom miben károsítottak ők meg...
Shia-ko
Vehetsz a Keletiben Deberecen-Keleti útvonalra retúr jegyet, hogy Debrecenből jösz először, de akkor szólni kell a pénztárnál, hogy ezt jelezzék a jegyen, anélkül a vásárlás helyszínéről indul az utazás.
Csabesz 3395
Abban károsítottak meg, hogy 2x fizettem egy útért.

Az egyszeri jeggyel az a baj, hogy az 2 nappal az utazás után lejár, tethát ha nem akkor utazom le, és ez velem gyakran előfordul, mert ha csak tehetem, nem a kurva mávval megyek, akkor az a pénz elveszik.

régen normálisabb volt a rendszer, csak azt nézték, hogy x kilométer megvan, oké, akkor mehetsz.Ma meg büntetgetnek összevissza. Egy öreg bácsit is megbüntettek - na mondd azt, hogy ő nem tudhatta volna az évek alatt, hogy megy. nagy túrót, ezek az állatok módositották, anélkül, hogy bárkinek szóltak volna, és ez nemcsak pofátlanság, de tilos.

A tescoban ha más van kiírva árnak, mint amit felszámolnak, perelhetö az áruház. Kérdezem: a mávnál mi van kiírva egyáltalán.
Ha semmi, vagy még annyi se, akkor őket mért nem lehet beperelni.

Megmondom: mert állam bának baszottul mindegy, hogy ebben a pöcegödörben vagy egy másikban sűriti-e össze mindazt a jóságot, ami a mávban van...
a férgek ui. gyorsan szaporodnak, pláne ebben az országban.
Csabesz 3395
máv
Csabesz 3395
küldtem egy hányó fejet, csak nem ment el...
Csabesz 3395
wacko.gif nuke.gif küldtem egy hányó fejet, csak nem ment el...
Joooe
A mávnál, meg minden hasonló szolgáltatásnál, egy adott útvonalra veszed a jegyet, adott irányba. Nincs olyan univerzális jegy, hogy megveszed egy adott szakaszra és mindkét irányba működik. Ezzel törvényességi szempontból sincs semmi baj. Te azt a szolgáltatást vásárolod meg, hogy Kukutyinból Kiskunvilágvégére elutaztatnak, és nem fordítva. Ha nem veszed igénybe a megvásárolt szolgáltatást, akkor sem követelheted helyette hogy vigyenek el a fordított útvonalon, mert nem azért fizettél. (Más kérdés, hogy azon az állomáson ahol vásároltad, kezelési költség ellenében vállalják hogy visszaváltják a jegyet) Ez igaz a retúr jegyre is, annak is van iránya. Bárhol tudsz tetszőleges indulási dátummal és hellyel jegyet vásárolni. Ha tudod, hogy mikor honnan hova akarsz utazni, akor bárhol bármikor adnak neked olyan jegyet, ami erre alkalmas, ha nem tudod, az nem a Máv hibája...
Csabesz 3395
De a máv hibája, mert erről sehol nincsen tájékoztató. Erről kutya kötelességük lenne kifüggeszteni baszottnagy plakátokat - de neeeeeeeeeeeeeem.

A kalauztól kell megtudnom, hoppá. Csakhogy akkor már később.

Egyébként csak az utolsó megmaradt káderek védik már a vadkeleti mávot, amit már rég a földdel kellett volna egyenlővé tenni, és akkor kapnánk is valamit a szolgáltatásért kifizetett pénzért...

meg a 100mrd évi tőkeinjekcióért

ez kész lopás, nemtom, mér a kulcsár 30mrd-jén sírnak, csak a máv többszörösét nyeli el!!!
Csabesz 3395
ja és Joooe, próbáld is ki, amit mondasz, mielött hülyeségeket beszélsz, mert addig csak a kétes párthovatartozású feldúlt hivatalnok szerepében tetszeleghetsz - már akinek ez tetszik.
greg
Hát én nagyon szeretem a máv-ot. Nem is értem, hogy ki az aki nincs megelégedve a vonatok tisztaságával, műszaki állapotával, kalózok képzettségével és jómodorával. Arról nem is szólva, hogyha büntetést kapsz és bemész az peres ügyek irodábájába akkor nem gyanúsítanak meg hogy csaló vagy (ez megtörtént) és megértéssel kezelnek.

De lehet bennem van a hiba. Mért várom el egy olyan cégtől amibe az állam 100milliárd (IGEN!!!!!! 100milliárd!!!!) forintot öl bele ÉVENTE, hogy normális szolgáltatásokat nyújtson és nem jönnek oda hozzám a vonaton a cigányok mer látják, hogy nagy csomaggal utazom. Talán még ki is mehetnék vécézni anélkül hogy hányinger jönne rám de ezt csak az álmomban lehetséges.

Alig várom már hogy magán vasútak jöjjenek Magyarországra hogy ne csak a viccesen elnevezett MAGYAR ÁLLAMI VASÚTTAL utazhassak.
tibu
(Csabesz 3395 @ 2005 May 17, 01:37 AM)
...

Az egyszeri jeggyel az a baj, hogy az 2 nappal az utazás után lejár, tethát ha nem akkor utazom le, és ez velem gyakran előfordul, mert ha csak tehetem, nem a kurva mávval megyek, akkor az a pénz elveszik.

...

Miert nem valtod vissza, ha nem veszed igenybe a szolgaltatast? Minimalis kezelesi koltseg levonasaval megteheted.
Captain Crash
Csabesz, a 10/1997. (I. 28.) Korm. rendeletet 8. §-a foglalkozik azzal, hogy milyen tájékoztatásra köteles a vasúttársaság. Eszerint:

8. § (1) A vasúttársaság kialakítja és üzemelteti az utasok megfelelő tájékoztatását szolgáló berendezéseket.

(2) A vasúttársaság az utastájékoztatást kiadványokkal, jól látható hirdetményekkel, a kiszolgáló személyzet szóbeli tájékoztatásával, információs berendezésekkel, szükség szerint információs szolgálattal látja el.

(3) A vasúttársaság köteles az utasokat jogaikról, kötelezettségeikről, az igénybe vehető szolgáltatásokról, különösen pedig az esetleges forgalmi zavarokról tájékoztatni. Ennek érdekében az állomásokon és megállóhelyeken, illetve - amennyiben lehetséges - a vonaton is jól látható helyen ki kell függesztenie az utazási feltételeket és a szükséges menetrendi kivonato(ka)t. A vasúttársaság a közlekedő vonatok érkezési, indulási és tartózkodási idejéről, továbbá a vonat kimaradásáról és késéséről a kiszolgáló személyzet, illetőleg az állomási tájékoztatási rendszer útján folyamatos tájékoztatást nyújt.

Valamint a MÁV Rt. és a GYSEV Rt. Személyszállítási Üzletszabályzatában megtalálható a menettérti jeggyel kapcsolatos minden egyéb információ.

52. KF. a/ A menettérti jegy érvénytartama az 1 - 100 km távolságra kiadott menettérti jegy esetében: az érvényesség első napját követ! harmadik nap 24. órájáig; a 100 km-en felüli távolságra kiadott menettérti jegy esetében az érvényesség első napjától számított egy hónapig (a következő hónapban az érvényesség első napját megelőző naptári nap 24. órájáig) tart.
b/ A menettérti jeggyel az odautazást az 1 - 100 km távolságra az érvényesség első napján; a 100 km-en felüli távolságra az érvénytartamon belül kell megkezdeni.
c/ A menettérti jeggyel a visszautazás az érvénytartamon belül bármikor megkezdhető, és azt az érvénytartam utolsó napjának 24. órájáig be kell fejezni.

53. KF. a/ A vasút a menettérti útra szóló menetjegyet egy darab menettérti jegy vagy 2 db egy útra érvényes menetjegy formájában szolgáltatja ki.
A 2 db egy útra érvényes menetjegy egyikének előoldalát „Vissza”, illetőleg „Vissza, érvényes egy hónapig” felülbélyegzéssel látják el.
b/ A vasút a két összetartozó menetjegy együttes felmutatását megköveteli. Erre a menetjegy kiszolgáltatásakor felhívja az utas figyelmét.

Ez alapján és a szabályzat egyéb rendelkezései alapján a Keleti és Debrecen között megváltott menettérti jegy érvényességi tartama 1 hónap, az odautazást az érvénytartamon belül kell megkezdeni, visszautazás az érvénytartamon belül bármikor megkezdhető, csak annak utolsó napjának 24. órájáig be kell fejezni, valamint jogosult az utas a menettérti jegy visszaútra fel nem használandó visszaúti része árának visszatérésére.

Értelemszerüen a menettérti jegy esetén az odautazást kell megkezdeni előbb. Ugyanakkor vitathatatlan, hogy a fentebb említett szabályzat alapján nem derül ki, hogy köteles vagy-e az odaúti jeggyel utazni előbb, erről a szabályzat második részében esik szó, a menetdíjak megállapításánál.

Szerintem túlliheged a dolgot, mert a MÁV elegendő lehetőséget biztosít, mivel akár 30 nappal az utazás megkezdése előtt megválthatod a jegyedet. Ha pedig nem utazol a MÁV-val valahova, akkor nem kell arra a viszonylatra jegyet váltanod és máris nem lesznek felmerülő problémáid.

A bejelentésről pedig annyit, hogy valószínüleg eltévedtél, mert itt semmilyen bejelentést nem tudsz tenni, ez egy nyílvános fogyasztói fórum. Amennyiben az általad megkötött szerződéssel van problémád és jogaid szeretnéd érvényesíteni, úgy azt pedig bíróságon érvényesítheted. Amennyiben a fogyasztóvédelem munkájával sem vagy tisztában, javaslom nézz utána az ide vonatkozó rendeleteknek!
Captain Crash
Greg: Helyénvalóbbnak tartom, hogy konkrét fogyasztói panaszokkal foglalkozzunk, mintsem a tetszik, nem tetszik, miért igen, miért nem kérdéskörrel, mert az a te egyéni szociális problémád és szubjektív véleményed. Azzal, hogy mit szeretsz senki se kíván vitába szállni, eme vita parttalan lene és érdemtelen, remélem belátod.

Ajánlom figyelmedbe a 10/1997. (I. 28.) Korm. rendelet 9. és 12.§-át, amely a szerződött felek jogairól és kötelezettségeiről szól, valamint az eltérő minőségű szolgáltatással kapcsolatosak.
Joooe
De a máv hibája, mert erről sehol nincsen tájékoztató.

Tudomásom szerint amióta vasút (vagy személyszállítás) működik, ez mindig is így volt, így normális. Olyat se hallottam még, hogy egy lisztérzékeny ember beperelje a a kenyérgyárat mert nem volt kiírva hogy lisztet tartalmaz. tongue.gif

ja és Joooe, próbáld is ki, amit mondasz, mielött hülyeségeket beszélsz, mert addig csak a kétes párthovatartozású feldúlt hivatalnok szerepében tetszeleghetsz - már akinek ez tetszik.

Még hogy én hivatalnok?? Meg pártizzé? biggrin.gif
Amúgy amit írtam már mind kipróbáltam, elég sokat kell utaznom mávval.

greg: a szolgáltatás minőségét tényleg nagyon sokat lehetne szidni, én magam is utaztam már olyan kocsiban, hogy a kosztól nem lehetett kilátni az ablakon, és valamilyen szinten tényleg felháborító, hiszon sok szempontból kevésbé anyagi mint hozzáállásbeli hiányosságokról van szó. De igaza van Captain Crashnek, most nem ez a lényeg.
Joooe
(Captain Crash)
c/ A menettérti jeggyel a visszautazás az érvénytartamon belül bármikor megkezdhető, és azt az érvénytartam utolsó napjának 24. órájáig be kell fejezni.

Na mondjuk ez elég érdekes... Előfordulhat, hogy úgyis megbüntetnek, hogy érvényes jeggyel indulok el? És ha a Máv hibájából nem fejeződik be az utazás időben?
Azért megnézném amikor a kaller azt mondja, késünk 5 órát fizzesek ezért büntetést biggrin.gif box.gif
Joooe
Csabesz: kicsit ahhoz tudnám hasonlítani az eseted, hogy veszel egy jegyet a Nyugatiból Szegedre, de valamilyen okból leszállsz Kecskeméten, és a következő vonattal tovább szeretnél menni, a már lekezelt jeggyel... Hiába szólt a jegyed Szegedig, ha te leszálltál Kecskeméten. Természetes, hogy nem engedik, ez nem csak a mávnál, minden tömegközlekedési járművön így van.
Captain Crash
Joooe: Az útmegszakítást a vasúttársasággal igazoltatni kell, az azonban a menetjegy érvényességi idejét nem hosszabbítja meg. Ha útmegszakításkor az utas a menetjegy igazoltatását elmulasztotta, a menetjegy a továbbutazásra érvényét veszti. Az odaútban használt menettérti jegy visszaúti része azonban felhasználható.

10/1997. (I. 28.) Korm. rendelet 13. §-ának (1) bekezdése kimondja, hogy a vonat késése miatti csatlakozásmulasztás, valamely vonat kimaradása vagy közlekedésének tartós akadályoztatása esetén a vasúttársaság köteles a továbbutazni kívánó utast kézi- és útipoggyászával együtt az eredeti vagy más útirányon, az eredeti vagy más tömegközlekedési eszközzel a célállomásra szállítani. Ha az indokolt, az utas - a különbözet megfizetése nélkül - magasabb menetdíjú szolgáltatást (vonatmenet, kocsiosztályt) is igénybe vehet.

Tehát, ha a MÁV hibájából nem fejeződik be az utazás időben, úgy nem vagy köteles pótdíjat fizetni.
Joooe
"vonat késése miatti csatlakozásmulasztás",
"valamely vonat kimaradása vagy közlekedésének tartós akadályoztatása"

A fent vázolt szitu elképzelhető úgyis hogy ezek nem állnak fenn, nem? A vonat nem marad ki, nem a csatlakozást késem le, egyszerűen csak késik és miközben a vonaton ülök érvényét veszti a jegyem.

"Ha az indokolt, az utas - a különbözet megfizetése nélkül - magasabb menetdíjú szolgáltatást (vonatmenet, kocsiosztályt) is igénybe vehet."
Ha jól értem ez a korábban kimondott körülményere vonatkozik csak.
Captain Crash
Szőrszál hasogatás, le van írva mennyi időd van rá, hogy visszautazzál.
Joooe
Közben azt hiszem rájöttem a lényegre: a jegy érvényességének vizsgálatakor nem a kalauz órája, hanem a menetrend számít, ez így logikus.

Végülis a probléma csak annyi, hogy egyáltalán nem egyértelmű (számomra legalábbis), hogy a jegyen szereplő határidő nem az utazás megkezdésére vonatkozik.
Mondjuk túl nagy jelentősége nincs, mert nem hiszem, hogy ha ezt itt most nem tudom meg akkor előfordulahatott volna, hogy az éjfélt egy máv járat fedélzetén töltöm egy éppen lejáró jeggyel a kezemben... smile.gif Csak úgy feltűnt, hogy fura szabályozás.
Captain Crash
Engem a MÁV-nál a két utazás között, a minőségben fellépő értékaránytalanság zavar már régóta. Mivel a menetdíj számításánál nem szempont a nyújtott szolgáltatás minősége.

Tehát, ha én vásárolok egy menetjegyet az egyik nap délelőtt, és ugyanazon a távon kívánok utazni délután is, akkor előfordulhat, hogy nem ugyanazt a minőségű szolgáltatást kapom, mégis ugyanannyit kell fizetnem.

A szolgáltatás minőségénél a menetidőre, a férő helyek számára, a kocsik állagára, az azon nyújtott egyéb szolgáltatásokra gondolok.

Előfordult, hogy ugyanazért a pénzösszegért, amelyikért egy nappal előtte biztonságosan utazhattam, másnap tulajdonképpen semmit nem kaptam.

Nem vagyok félős alkat, de...Mindkét nap este tíz óra után utaztam, a második napon esőben. Az első napon történő utazás során egy újabb típusú, kivilágított, önműködő ajtóval ellátott, légkondícionált és viszonylag épp állapotban lévő vonaton utazhattam. A második napon ezzel ellentétben egy eléggé régi vonaton, melynek ajtajait zárni alig, nyitni némelyiket egyáltalán nem lehetet, egyetlen kocsi volt kivilágítva - mondjuk így, bár kicsit túlzás ilyet az egyetlen pislákoló 40W-os izzóra mondani - a többiben egytől-egyig sötét, az állapotról csak annyit, hogy dohos volt a kocsi, mert látni semmit nem láttam. Az is hozzátartozik a történethez, hogy közterületen az ember nem intézi el kissebb folyó dolgait, így úgy gondoltam, hogy majd az állomáson elintézem. Azonban az állomás erre alkalmatlan volt. Gondoltam majd a vonaton. Természetesen a "remekül kivilágított" vonaton az első wc ajtó nem nyilt. Miután elhaladtunk egy olyan területen, ahol volt némi közvilágítás, egy cetlin azt olvashattam, hogy a wc nem üzemel, zárva. Mondanom sem kell a többi helyiségben totál sötétség volt, látni semmit nem láttam - mindeközben a nyitott ajtón, a hátam mögött és ömlött befelé az eső.
Mondanom sem kell, hogy ezzel a MÁV az utasok biztonságát, így az enyimet is kellőképpen veszélyezteti.

Összegzésül úgy gondolom, hogy a két utazás között, a minőségben fellépő jelentős értékaránytalanságért nem jár ugyanaz az összeg.

Nagyon sokat utazok MÁV-val országszerte, a fent említett eset nem egyedi, biztos vagyok benne, hogy nem is csak velem történik meg.

FVF: Mit lehet tenni a minőségben jelentősen fellépő értékaránytalanságot követően? Úgy gondolom, hogy két különböző szolgáltatásért különböző ellenszolgáltatás is jár, tévedek? smile.gif
Csabesz 3395
Re-k:

Azt hiszem, itt az ideje, hogy félreértéseket tisztázzunk:

1. Semmit nem vártam a fogyasztóvédelemtől, tudom, hogy ez is csak egy a sok álintézmény közül, írni is legfeljebb annyit írtam, hogy ha a piacon a gagyit eladókat megbüntetik, milyen alapon nem tartozik bele a (sajnos legnagyobb) cég, ami mellesleg egy állami cég, a büntethetők körébe.

2. Nem az én utazási szándékaimnak a hamis és csaló mivoltáról van szó, azt gondolom, hogyha 2x fizetek, akkor 2x utazhatok. Ez nem valósult meg.

3. Megpróbáltam visszaváltani a jegyeket, de alpári módon elküldtek, hogy nem lehet.

4. A máv szerint, idézem "biztos nem jött az ellenőr, át akarom őket vágni, egyébként is, ha egyszer visszajöttem, valahogy <<le>> is mentem, az mégis hogy történt, netán autóval?".
A magyarázatok efféle kreálásának módszere egy olyan történelmi korra emlékeztet engem, amit szerintem senki sem kíván vissza. Kérdés, hogy a máv mit változott ezóta a kor óta.

És ha feltétlenül azt szeretnétek, kedves máv-pártiak, hogy a "szolgáltatások minőségéröl" szóljon a fórum, meg hogy legyek "jogilag korrekt", íme:

Megtörtént eset a Keletiben:

Én: -Jónapot, ic jegyet vennék fel kódszám alapján.
Pénztáros: -Magának nem adunk ki, mert most annak adunk ki jegyet, akinek most megy a vonata. Nem bír várni holnap estig?
Én: -Nem, negyed órát álltam sorba, azért rendeltem meg előre a jegyet, mert tudom, hogy péntek este minden vonat tele lesz, szeretném most felvenni.
Pénztáros: Hagyjon engem békén, ne vitatkozzunk, maga fiatal. Nem akarok szívrohamot kapni stb, stb.

Ez, miután több várakozó elött történt, 1. sérti az emberi/tisztességes bánásmódhoz való jogom
2. megalázás - bár ez azt hiszem, nem büntetőjogi fogalom
3. ugyanez a pénztáros hamis dátumot ütött, nyilván bosszubol, a helyjegyhez tartozó (menettérti) menetjegyre,emiatt engem megbüntettek(6.723 HUF), ez pedig kimeríti a vásárlók megkárositása, hamis számolás/mérés fogalmát - szerintem.

ahol ilyesmi anélkül megtörténhet, hogy bármilyen következménye lenne az adott társaságra nézve, ott egyszerűen ROSSZAK A SZABÁLYOK. ezen nem fogok többet magyarázni, aki szereti olyan cég szolgáltatásait igénybe venni, mely bármiféle alap nélkül megbüntethet és többezer forintot jogtalanul visszatarthat, az védje a mávot, engem nem érdekel.

ha valakinek nem tetszik, hogy ez egy igenis a fogyasztás lényegét illető dolog, és vegytiszta fogyasztóvédelmi kérdés, hogy csak azért, mert állami a cég, engedjük-e a fogyasztókkal korlátlanul azt csináljon, amit csak akar, az tanuljon demokráciát.

üdv.
Csabesz
személyszállitási agitátor
Csabesz 3395
Elfelejtettem:

hamis számolás vétségéért 1 év börtön vagy pénzbüntetés jár, ha egyéb büncselekmény nem történt. (jogászok légyszi ne írjanak)
Joooe
A "máv-párti"-t kikérem magamnak smile.gif

A második panaszod teljesen jogosnak tűnik és valóban felháborító a dolog. Mint ahogy nagyon sok dolgot lehetne felhánytorgatni a mávnak, jogosan. A szolgáltatás minősége úgy ahogy van sz*r, úgy általában.

De az első panaszodat én személy szerint nem tartom jogosnak, ne haragudj meg érte, lehet, hogy én tévedek.

"2. Nem az én utazási szándékaimnak a hamis és csaló mivoltáról van szó, azt gondolom, hogyha 2x fizetek, akkor 2x utazhatok. Ez nem valósult meg."
Ha veszel egy jegyet, és egy héttel az érvényességének lejárta után akarod felhasználni, akkor is fizettél, mégsem lehet. Vannak (reális) szabályok amik túlmutatnak a fizettem-utazok elven, némi korlátokat szabanak az utazásra. Önmagában ezzel nincs baj, minden cégnél így van, vásárláskor elfogadod ezeket. A tájékozatás hiányát lehet kifogásolni, ezt azért nem tartom akkora problémának mert majdogynem közismertnek tekinthető. Azért nem ártana egyértelműen kiírni, esetleg a jegy hátoldalára nyomtatni a gyönyörű máv-grafika helyére a fontosabb szabályokat.

"ha valakinek nem tetszik, hogy ez egy igenis a fogyasztás lényegét illető dolog, és vegytiszta fogyasztóvédelmi kérdés, hogy csak azért, mert állami a cég, engedjük-e a fogyasztókkal korlátlanul azt csináljon, amit csak akar, az tanuljon demokráciát."

Ezzel azért nagyon el vagy tévedve, mi ugyanolyan fórumozók vagyunk mint te, semmi közöm se a FVF-hez, se semmilyen állami céghez/szervezethez, párthoz, meg mittudomén miket mondtál még. Én is panaszosként kezdtem itt, megtetszett ez a fórum, és ha gép mellet vagyok szabad perceimben gyakran benézek ide, ennyi.
Az ügyed természetesen fogyasztóvédelmi kérdés, van helye a fórumon, de ne támadj le mindenkit aki esetleg ellened szól smile.gif

Ez egy fórum, még "FVF" is szabadidejében írogat ide. Ha bejelentést akarsz tenni vagy hasonló arra van e-mail címe a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőségnek, bár kétlem bármit tehetnének érted, nem azért mert állami vállalat ellen vagy, más esetben sem szólhatnak bele a fogyasztói szerződés részleteibe.
Csabesz 3395
Próbáltam a fogyasztóvédelemnek írni, meg is adtak egy telefonszámot, de igazából annyira nem érdekel, mert tudom, hogy semmit nem tehetnek.

A csak az állami cég felhánytorgatása azért történt részemröl, mert egy minisztériumi illetékes épp a napokban nyilatkozott arról, hogy majd tervezik, hogy a - nálunk az EU 15-höz képest csak gyerekcipőben járó - fogyasztóvédelem által ellenőrizhetö körbe bevonnak állami létesítményeket is.

Megpróbálom még1x világossá tenni, hogy miért probléma az, hogy nem utazhattam 2x.

Tehát: veszek egy 2 útra szóló, 1 hónapig érvényes jegyet. Ellenkező irányba kezdem meg az utazást. Miután egy megbüntetés után rájövök, hogy a jegy odafele nem lesz jó, megpróbálom nemhogy nemcsak az 1 hónapon, de gyakorlatilag 2 héten belül visszaváltani, illetve kérni, hogy a le nem utazott km-ket érvényesítsék, hiszen azért ad 1.fizettem
ad 2. szabályszerüen visszaváltható jegy-----lenne, ha nem lenne az a kitétel a szabályban, hogy akkor egy menettérti jegy, ha visszafele kezdede meg, teljesen érvénytelenné válik.
Na ez az, amit nem lenne szabad szabályba iktatni, és ha Bkv-t /pedig az is állami/ vagy bármi mást használsz, nekik teljesen mindegy, hogy merre, ha fizetsz, akkor utazhatsz. Azért van így, mert a közlekedési társaságok csak az alapján a távolság alapján lenne szabad, hogy díjat számoljanak fel, amelyet teljesítettek.

ez a máv-szabály kb. olyan, mintha azt mondanám, hogy akciós a termék, de csak ha kifizeted mellé másik 6 -szintén akciós- termék árát.

mondom, a magyarázat pedig az rá, hogy "biztos én csaltam".

nevezhetjük bárhogy a parasztságot nem lehet lemosni a mávról, és amíg ezek a vér- és tőkeszívó vadállatok itt nyelik a pénzt, mindenki rosszul jár, főleg, aki utazni akar.
FVF
HA annyira komoly lendületű és szándékú agitátor vagy, akkor ne azokkal harcolj itt, akik szintén csak a fogyasztót szeretnék segíteni, hanem keress egy civil szervezetet, s indíts pereket a MÁV ellen. Szerintem mindannyiunknak jót tenne, s a szavaidból úgy veszem ki, Te is tudod, hogy ez az egyetlen lehetőség. Ha azonban nem teszed meg, akkor légyszi ne írj le mindenkit lustasemmittevőhazugoknak. Köszi!!!
Csabesz 3395
Jo.
Elnézést.
coolasa
Az én sztorim nem feltétlenül a MÁV hibája, inkább az embereket minősíti ámblokk, bár a vágányok közti legális és baleset-veszélytelen átjárás képtelenség, így a vasúttársaságot is megátközöm....

A következő kéjutazás jutott ugyanis egyik nap osztályrészemül.
Négy hónapos kislányommal, akit kengurúban vittem (tudjátok, ez az a hordozó, amiben maga elé függesztve cipeli anyuka a sarját) szerettünk volna Budapest egyik elővárosából bejutni a keletibe. Lesétáltunk a vonatállomásra, megvettem a jegyet, és vártam a szerelvényt. Ami időben meg is érkezett.... szépséghiba, hogy a 2 vágány közül nem a szokásosra, hanem arra, ami az ellenkező irányba szokott vezetni, a kettő közt pedig drótkerítés húzódik. A rajtam kívül vonatraváró 2db 20 év körüli fiatalember, látva a MÁV cselét, gyorsan átbújt a 2 vágány közti kerítés egy ilyen alkalmakra létesített lyukán, de mi és egy középkorú dundi hölgy elakadtunk, mivel ehhez le kellett lépni a kb 1méter mélyen húzódó vágányra, ott pedig bukdácsolni a a sínek között, hozzátenném, mindezt zárt sorompók mellett, mikor is ugye bármikor jöhet az ellenkező irányból vonat. Látva a hölgy téblábolását a 2 fiú közül az egyik visszafordult, és lesegítette őt, egész át a másik vágányon.....majd felszálltak a vonatra. Én meg, akit ráadásul a kengurú pluszban még akadályozott is a mozgásban, hiszen aki ezt viseli, az nem igazán lát a lába elé, szóval én meg ott álltam, egyedül, megpakolva, és.... nem volt a helyzetnek megoldása.. A masiniszta még kikurjantott felém, hogy nem akarok-e velük tartani, mire felhívtam figyelmét, hogy ha nem lát szárnyakat a hátamon, az nem a puszta véletlen műve. És a vonat elment. A következőt megvárni nem volt értelme, mert 1 óra múlva volt esedékes, a közelben sehol egy pad vagy bármi ülőalkalmatosság. Az odavisszaút hazától az állomásig plusz a várakozás 1.5 óráig tartott amivel az otthonunktól kb 1 km-re jutottunk.
Ha ezt a fórumot olvassa most olyan is, aki a történetben szereplő 2 fiatalember bármelyikében magára ismer, kérem jelentkezzen nálam, hogy bemoshassak neki egyet. Akarom mondani magas pénzjutalomban fogom részesíteni, írjon bátran!
Ariadne
Ez tényleg nagyon mocsok eljárás, a MÁV és a srác részéről egyaránt... mad.gif Tudom ajánlani így utólag is, ha arra jársz, írj be a panaszkönyvbe. Húzni fogják a szájukat, de odaadják, sőt tényleg ki is szokták vizsgálni az ilyen ügyeket. Ha legalább egy bocsánatkérő levélre futja a MÁV-nak ezután, az is valami, és titokban remélem, hátha kap egy kis fejmosást a vonatokat rendező emberke is, amiért balesetveszélynek teszi ki az utasokat...
asdf
(Ariadne @ 2006.07.21, 17:23) *

Ez tényleg nagyon mocsok eljárás, a MÁV és a srác részéről egyaránt... mad.gif Tudom ajánlani így utólag is, ha arra jársz, írj be a panaszkönyvbe. Húzni fogják a szájukat, de odaadják, sőt tényleg ki is szokták vizsgálni az ilyen ügyeket. Ha legalább egy bocsánatkérő levélre futja a MÁV-nak ezután, az is valami, és titokban remélem, hátha kap egy kis fejmosást a vonatokat rendező emberke is, amiért balesetveszélynek teszi ki az utasokat...

Ha jol tudom, a hangos az rogiztve van szalagra. Ha nem mondta be, vagy helytelenul mondta be, hogy nem az x. vaganyra fog menni, hanem az y-ra, akkor jo vagy. Ha nem, akkor IJ...
coolasa

Ariadne, asdf,

ezen a megállón sem panaszkönyv, sem hangosbemondó. Az ottani ügyfélszolgálatot már évekkel ezelőtt megszűntették, a jegyet is egy közeli trafikban kell megvenni...

Üdv, coolasa
toreki
ha van menetrend, akkor az is mérvadónak tekinthető. Ha abban X vágány van, és nem tájékoztattak azzól, hogy y-ra jön, akkor szintén reklamálhatsz.
Ariadne
(coolasa @ 2006.07.23, 09:29) *

Ariadne, asdf,

ezen a megállón sem panaszkönyv, sem hangosbemondó. Az ottani ügyfélszolgálatot már évekkel ezelőtt megszűntették, a jegyet is egy közeli trafikban kell megvenni...

Üdv, coolasa

Akkor ott, ahol megveszed a jegyet, kell lennie mindenképp vásárlók könyvének, kötelező! Ha nincs, panaszt lehet tenni a városi jegyzőnél, aki tudtommal bírságot is kiszabhat emiatt.

Töreki: az esetek isgen nagy százalékában nem a menetrend szerinti vágányról indulnak a vonatok, nem hiszem, hogy emiatt sikeresen lehetne tiltakozni...
coolasa
(toreki @ 2006.07.24, 10:01) *

ha van menetrend, akkor az is mérvadónak tekinthető. Ha abban X vágány van, és nem tájékoztattak azzól, hogy y-ra jön, akkor szintén reklamálhatsz.

nem-nem, a MÁV a vágányok számát mindig tapintatosan elhallgatja....de ezt nem is vethetem a szemére, mivel esetünkben nem a Keleti pályaudvart kell elképzelni, ez egy kisméretű állomás, ahol van 2 azaz kettő darab vágány, melyekre fondorlatos módon a magyarság eddigi rövidke történelmében mindig úgy érkeztek a vonatok, hogy a KeletiBŐL az egyikre, a KeletiBE pedig..... na vajon vajon..... igen úgy van, a másikra! És az ember tudta, hova álljon. Ezt a sivár monotóniát únta meg nyilván a nemzeti vasúttársaság, és lévén csak 2 a vágányok száma, sokat, lássuk be, nem variálhatott. Úgyhogy írtam is ma reggel az "eszrevetel@mav.hu"-ra, hogy elismerésemet fejezzem ki találékonyságuk okán, ahonnan már kaptam is visszajelzést, hogy nagy erőkkel vizsgálják az évszázad vonatrablását, és visszajeleznek 30 napon belül. Amint ez megtörténik, kiáltok.

Akkor ott, ahol megveszed a jegyet, kell lennie mindenképp vásárlók könyvének, kötelező! Ha nincs, panaszt lehet tenni a városi jegyzőnél, aki tudtommal bírságot is kiszabhat emiatt.

Aha! erre nem gondoltam, akkor máskor a trafikostól követelek elégtételt (de legalábbis a vásárlók könyvét, jó ötlet). Egyelőre emailben próbálkoztam, meglátjuk..
toreki
A személyszállítás egy szolgáltatás. Azért, mert a MÁV állami cég, rá nem vonatkoznak a hibás tájékoztatásból eredő kár megtérítésére vonatkozó szabályok?
coolasa
(toreki @ 2006.07.24, 11:55) *

A személyszállítás egy szolgáltatás. Azért, mert a MÁV állami cég, rá nem vonatkoznak a hibás tájékoztatásból eredő kár megtérítésére vonatkozó szabályok?

....amit peres eljárással érvényesíthet az utazó? Remek, optimális esetben gyermekeim unokái majd jól profitálnak ebből a jogérvényesítésből.. de a cinikusság persze nem viszi előre a világot, inkább az olyan gondolkodásmód, mint a tiéd.
asdf
Haaaaat, nemtom. Szerintem ertelmetlen dolog lenne a helyi kricsmi panaszkonyvebe irni. Oda akkor kene irni, ha nem jo jegyet kapsz, rosszul adnak vissza meg ilyenek, tehat ami kotheto a jegyeladasi tevekenysegukhoz. Mivel ok csak jegyertekesitessel foglalkoznak magaval a szemelyszallitassal kapcsolatos panaszt ertelemszeruen szerintem ahhoz kell intezni, aki szolgaltat, az pedig a mav zeerte wink.gif
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.