Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Megváltozott A 151/2003-as Melléklete! Éljen!
Fogyasztóvédelem Fórum > Fogyasztóvédelem.com > Információk a Fogyasztóvédelemről
FVF
A kormány 72/2005 (IV.21) rendeletével változtatott a 151/2003-as mellékletén, azaz kibővítette a jótállási körbe tartozó termékek sorát, egyes esetekben pontosított, szerintem mindenhol a fogyasztók javára!!!!! Sajnos hatályba csak június 1-én fog, de nem baj...

S hogy mi változott? Visszakerültek a bútorok (10000 Ft felett, de általában minden csak 10000 FT felett ér valamit), bekerültek az mp3 lejátszók, a pendrive-ok, memóriakártyák, szkennerek, de a számítógépek alkatrészei is!!!!

Szerintem ez egy nagyon pozitív visszarendeződés.
Joooe
Ez valóban nagyon jó hír.
Épp mostanában terveztem kicsit kibelezni a gépem és egy-két dolgot megújítani, de így a biztonság kedvéért kivárom a június 1-ét, addig úgyse ér véget a vizsgaidőszakom :)
Captain Crash
És valóban tartalmazza az alkatrészeket. smile.gif Szerintem is egy igen komoly változás.

Ha lehetne kérni az új korm. rendelet szövegét helyezzétek a fórumra és a fogyasztóvédelmi oldalra is! Nagy piros betükkel, hogy hatályba június 1-étől lép. biggrin.gif
FVF
Nekem még csak a közlönyből van meg, a complexünk meg 2 havi frissítésű, de majd nézem, s ha tudom, akkor másolom befelé.
Captain Crash
Nekem meg van dokumentum (doc) formában. shifty.gif
FVF
Akkor hozzászólás formájában tedd be ide, de vörös figyelmeztetéssel, hogy csak június 1 után vásárolt termékek esetében!!!!

A rendelet jelenlegi mellékletét hagyjuk meg, amíg nem változik meg hatályosan. Előre is köszönöm! Honnan van?smile.gif Bár ha lenne szkennerem nekem sem lenne probléma... De csak egyről tudok az egész házban, oda meg nem megyek fel csak ezért:(((
Captain Crash
Csak 2005 június 1 UTÁN vásárolt termékek esetében.

72/2005. (IV. 21.) Korm. rendelet az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról szóló 151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet módosításáról

A Magyar Köztársaság Polgári Törvénykönyvéről szóló 1959. évi IV. törvény 248.§-ában foglaltakra figyelemmel a Kormány a következőket rendeli el:
1. § Az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról szóló 151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet melléklete helyébe e rendelet melléklete lép.
2. § Ez a rendelet a kihirdetését követő második hónap első napján lép hatályba(2005. június 1.), rendelkezéseit a hatálybalépést követően kötött fogyasztói szerződésekre kell alkalmazni.

Ellenjegyezte: Gyurcsány Ferenc s. k., miniszterelnök biggrin.gif (Feri bá)

Melléklet a 72/2005. (IV. 21.) Korm. rendelethez:
  • Hűtőszekrény, fagyasztó, kombinált hűtőszekrény;
  • mosógép, centrifuga, szárítógép és ezek bármely kombinációja, mosogatógép, vasalógép;
  • villamos és/vagy gázenergiával működtetett sütő-, főzőberendezések és ezek kombinációja 10 000 Ft bruttó vételár felett;
  • vízmelegítők, fűtő-, légkondicionáló- és egyéb légállapot-szabályozó berendezések 10 000 Ft bruttó vételár felett;
  • porszívó, gőzzel működő tisztítógép, szőnyegtisztítógép, padlósúroló- és fényesítőgépek;
  • varrógép, kötőgép;
  • motoros kerti gépek, motoros kézi szerszámok, motoros szivattyúk 10 000 Ft bruttó vételár felett;
  • az egy éves, illetve az egy évnél hosszabb kihordási idejű gyógyászati segédeszközök és készülékek 10 000 Ft bruttó vételár felett;
  • személygépkocsi, motorkerékpár, kerékpár, babakocsi;
  • lakóautó, lakókocsi, utánfutós lakókocsi;
  • biztonsági riasztó- és jelzőberendezések 10 000 Ft bruttó vételár felett;
  • elektronikus hírközlő végberendezések (telefonok, mobiltelefonok, telefax-készülékek, több funkciós készülékek stb.) 10 000 Ft bruttó vételár felett;
  • üzenetrögzítők, kihangosító készülékek 10 000 Ft bruttó vételár felett;
  • műholdvevő és AM Micro antenna rendszerek és ezek részegységei, televíziók, projektorok, videomagnók 10 000 Ft bruttó vételár felett;
  • rádiók, autórádiók, rádiós ébresztőórák, rádió adó-vevő készülékek, amatőr rádióadók és rádióvevők, műholdas helymeghatározók 10 000 Ft bruttó vételár felett;
  • lemezjátszók, szalagos és kazettás magnók, CD-felvevők és -lejátszók, DVD-felvévők és -lejátszók, egyéni hangrendszerek és ezek tartozékai (keverőasztal, erősítő, hangszóró, hangfal), mikrofonok és fülhallgatók 10 000 Ft bruttó vételár felett;
  • fényképezőgépek, film- és hangfelvevő kamerák, videokamerák és camcorderek, film- és írásvetítők, filmnagyítók, filmelőhívó- és filmfeldolgozó készülékek, fotónyomtatók, film- és diaszkennerek 10 000 Ft bruttó vételár felett;
  • MP3 lejátszók, Pendrive készülékek, illetve az ezekhez, valamint a digitális fényképezőgépekhez használatos memóriakártyák 10 000 Ft bruttó vételár felett;
  • távcsövek, látcsövek, mikroszkópok, teleszkópok, iránytűk, tájolók 10 000 Ft bruttó vételár felett;
  • személyi számítógépek és alkatrészeik, monitorok, nyomtatók, szkennerek 10 000 Ft bruttó vételár felett;
  • számológépek, zsebszámológépek, menedzserkalkulátorok 10 000 Ft bruttó vételár felett;
  • írógépek és szövegszerkesztők 10 000 Ft bruttó vételár felett;
  • hangszerek 10 000 Ft bruttó vételár felett;
  • órák 10 000 Ft bruttó vételár felett;
  • bútorok 10 000 Ft bruttó vételár felett.
Joooe
Ejha, nem sokat vacakoltál, tényleg nagyok lettek azok a piros betűk biggrin.gif
FVF
smile.gif Feribá smile.gif

Mégiscsak a főnököm...

De jó így, nem lehet nem észrevenni. Azért ez a felület nem word, nincsen átmanat, van kicsi, nagy, legnagyobb:)
Pjotr
De, hogy egy magyar rendeletben miért projektor szerepel amikor ilyen magyar szó nincs is, csak olyan, hogy kivetítő.... wacko.gif ez az angol projector fonetikus leírása
Captain Crash
Igazán nem gondoltam volna, hogy egy nyelvésszel van dolgunk. biggrin.gif Tényleg ezt tartottad legfontosabb véleménynek a rendelettel kapcsolatban? Ha igen, elárulod, hogy ezzel miért kellene foglalkoznom nekem, mint fogyasztónak?
Joooe
Azért van igazság abban amit Pjotr mondott...
Pjotr
Mi írja róla?
tetszik örülök, hogy megváltoztatták, de ez is xcsak annyit ér amennyit be tudnak tartatni belőe....
Nem mint fogyasztónak kell vele foglalkoznod, hanem mint magyar embernek, legalább ilyen magas szinten ne kövessenek el ilyen hibákat...
Captain Crash
Mint magyar ember és mint szakmabeli, megértem, használom a projektort is, ami amúgy angolról fordítva vetítőgép és nem kivetítő. A magyar nyelv pedig átvesz szavakat, ilyen szó a project, amely a latin projectumból került az angolba, majd nálunk is honosodott. És ilyen a projektor is, de mondhatnám a fájlt is. A magyar nyelvtan pedig ezeket a szavakat, melyek meghonosodtak jövevény szóként ismeri. A szaknyelv pedig már jóideje használja. Szókincsünk gyarapodásának velejárója ez. Középiskolai magyar nyelv tankönyvekben is leírják ezeket.
FVF
Nos, ha megengeditek első szakom bölcsész, s a nyelvtörvény miatt is eléggé belemásztunk ebbe az ügybe, ami egyébként kissé OFF (hogy szintén szép magyar kifejezést használjak). A kérdés mindig az, hogy az MTA vonatkozó bizottsága elismer -e egy szót a magyarban meghonosodott kifejezésként, s amennyiben igen, akkor meghatározza (általában a már használ, logikus módon) annak helyesírását is. Nem tudom biztosan, de nem lehetetlen, hogy a projektro szó már honos. Ma Magyarországon nem előíró, hanem elfogadó nyelvészet van túlsúlyban, aminek az a szakmai háttere, hogy a beszélt nyelvet fogadja el, nem írja elő, mit kell beszélni írni.

Ennek persze vannak ellenzői, akik közé én is tartozom (sajnos sokat van szerencsém élvezni a német nyelv halódását), de az irány akkor is megvan. Az unió tagállamaiban jelentősen eltérnek az ilyen szabályozások, a franciáknál semmilyen idegen szó nem szerepelhet reklámban sem, tehát a Benetton sem írhatja ki, hogy united colours of Benetteon, nálunk ugye a védett szlogenek közzétehetőek eredeti nyelven.

Abban azonban mindig van valami, hogy hiába ír elő egy nyelvész valamit, ha a köz teljesen mást beszél, akkor annak semmi értelme. Szerintem itt is a média felelőssége nagy, hiszen amikor már olvassuk is, tv-ben, rádióban is halljuk az adott kifejezéseket, akkor felbátorodunk, még inkább biztosak leszünk abban, hogy használhatjuk.

Hogy a rendelet mennyit segít? A bútorok esetében tapasztaltuk, hogy amikor kikerűlt a jótállási körből, a kisebb boltok nem adtak rá jótállást. A nagy hálózatok fenntartották azt, de ott sem minden esetben. Ez azért abnormális. A számítógépek részegységeiről sokat beszéltünk, sok a vélemény, de ez sem hiszem, hogy a fogyasztó kárára válna.

A technikai fejlődés előrehaladásával bekerült egyéb cikkek esetében ugyanazt gondolom, mint a bútoroknál, vagyis hogy mindenképpen előnyösebb így a fogyasztónak.

Az elmúlt 2 év bebizonyította, hogy itthon erre a kötelező jótállásra szükség van. Liberalizáció majd...
Captain Crash
Az utolsó mondattal teljes mértékben egyet kell, hogy értsek. Hozzáteszem, sajnos! A többit nem reagálom le, ha egyszer úgy is OFF. rolleyes.gif
Joooe
Olvastam nemrég egy nyelvész (nem ugrik be a neve) értekezést a magyar nyelvet érő negatív(szerk: a csudába... előnytelent kellett volna írni smile.gif ) hatásokról. Ő elsősorban nem az idegen szavakat említette mint legnagyobb problémát, hanem mondattani változásokat. Azért az idegen szavak ellen is szól, pl a köztársasági elnök egy felszólítását hozza példának: "konkrét programokra koncentráló kampányt folytassanak". Ha jól emlékszem, kicsit gúnyosan megjegyzi, hogy egy magyar szó azért véletlenül csak becsúszott smile.gif Pedig gond nélkül lehetne "magyarul" mondani.
Egyébként a cikk a magyar nyelvtől idegen alárendelő szerkezetek meghonosodása és indokolatlan használata ellen emel szót, valamint pl a szórend az angolra hajazó rugalmatlan, rosszul hangzó változásai ellen.

Bocs a kitérőért, csak gondoltam érdekes.
FVF
Nem a BAlázs Géza? De végülis mindegy.
Joooe
Nem nem, valamilyen József ha jól emlékszem, de ha megtalálom megírom...
Renwick
Az új rendelet valóban jó tendenciát jelez, ugyanakkor a számítástechnikai alkatrészek, kiegészítők piacán a gyártói gyakorlat nyomán eddig is jellemző volt az önkéntes jótállás.

Én inkább annak örülök ennek kapcsán, hogy ezennel a törvény betűje szerint is egyértelműen tartós fogyasztási cikk lett a számítógépalkatrész, sőt olyan adathordozók is, mint a pendrive és a memóriakártya (amelyekről köztudott, hogy számszerűleg meghatározhatóan korlátozott az életciklusuk).

Más: Máté, van valamilyen hírleveletek, vagy egyéb információközlő csatornátok, amivel a sajtót ellátjátok ilyen közleményekkel? Most is teljesen véletlenül bukkantam rá az infóra, jó lenne ezeket időben, minél hitelesebb forrásból publikálni (Közlöny felejtős).

üdv

Renwick
FVF
A jogszabályt nem mi hoztuk, így proaktívkodás nem igazán lenne fair a részünkről. De adott helyekre már elküldtük. A jövő héten lesz tematikus fogyasztóvédelmi hét az MTV-ben, ott is lesz róla szó. Az igazán nagy hadjárat pedig május vége előtt. Közlönyből tudtam meg én is, nem igazán működnek jól a belső csatornák:((

Válaszoltam?

De amúgy van, ha szeretnéd kapni a dolgokat, akkor elküldöm mindig, aztán majd válogatsz, hogy mi kell Neked:)
Renwick
(FVF @ 2005 Apr 28, 12:00 PM)
A jogszabályt nem mi hoztuk, így proaktívkodás nem igazán lenne fair a részünkről. De adott helyekre már elküldtük. A jövő héten lesz tematikus fogyasztóvédelmi hét az MTV-ben, ott is lesz róla szó. Az igazán nagy hadjárat pedig május vége előtt. Közlönyből tudtam meg én is, nem igazán működnek jól a belső csatornák:((

Válaszoltam?

De amúgy van, ha szeretnéd kapni a dolgokat, akkor elküldöm mindig, aztán majd válogatsz, hogy mi kell Neked:)

Jöhet alkalmanként ilyen, megköszönném. smile.gif

Az email címemet ugye tudod?

üdv

Renwick
FVF
Megkeresem a korábbi leveleid, azokból van még.
Renwick
(FVF @ 2005 Apr 29, 08:21 AM)
Megkeresem a korábbi leveleid, azokból van még.

Fent van a hómpédzsen is a címem. wink.gif

üdv

R.
Joooe
Egy kérdés:

(4) Ha a gyártó a fogyasztási cikkre az e rendeletben foglaltaknál kedvezőbb jótállási feltételeket vállal, a jótállás alapján a forgalmazót megillető jogok a fogyasztói szerződés teljesítésének időpontjában átszállnak a fogyasztóra.

Ezt azt jelenti hogy pl ha egy gyártó 5 év garit vállal mondjuk egy vinyóra, akkor nem lehet majd a jövőben 5 évnél kevesebb garival eladni?
Most eléggé bevált gyakorlat, hogy egy év a gari, mindegy hogy mit mond a gyártó.
FVF
Nem csak a jövőben, mert ez már 2003 július óta így van.
Joooe
De számítógép alkatrészre eddig nem volt kötelező, nem? smile.gif
FVF
Önkéntes előtte is volt, bár az öt év nem volt gyakori:)
Amúgy kötelező esetén igen.
asdf
(4) Ha a gyártó a fogyasztási cikkre az e rendeletben foglaltaknál kedvezőbb jótállási feltételeket vállal, a jótállás alapján a forgalmazót megillető jogok a fogyasztói szerződés teljesítésének időpontjában átszállnak a fogyasztóra.

Ezzel kapcsolatban:
-Gyarto ad 2 ev gart a termekre
-gyarto eladja x kulfoldi kereskedonek
-x kulfoldi kereskodotol megveszi y magyar kereskedo 1 ev garival a termeket es behozza az orszagba
-y magyar kereskedotol megvasarolja a z nagyker szinten 1 ev garrral
-majd kicsiny boltunk megvasarolja z nagykertol a termeket ugy, hogy egy evet kapunk ra. Hogyan is kene nekem erre 2 ev gart adnom?

Vagy kihagyhatjuk a meset az elejerol, az a nagyker, ahonnan en veszem, nekem csak 1 evet ad. Ennyi. Pl. ugyanazt a cd irot megvehetem 3 kulon nagykerben, harom kulon aron, harom kulonfele garival /1 ev sajat, 2 ev sajat, 2 ev importori -pl. LG magyaro-s garlevellel/.
FVF
Az előírás a lánc egyes tagjaira vonatkozik. Nyilván csak akkor kell a kereskedőnek felelősséget vállalnia, ha a szerződéses partnerétől kapott jogokat nem veszi át.

Más kérdés, hogy lehet venni több opcióval is. Erről megvan a véleményem, szerintem eléggé szánalmas, s ezért nem lehet érett MAgyarország arra, hogy a kötelező jótállást eltöröljük.
asdf
(FVF @ 2005 May 31, 11:30 AM)
Más kérdés, hogy lehet venni több opcióval is. Erről megvan a véleményem, szerintem eléggé szánalmas, s ezért nem lehet érett MAgyarország arra, hogy a kötelező jótállást eltöröljük.

Amig a kuncsaftok kepesek parszaz forint kulonbsegek miatt 3 boltban megvenni az alkatreszeket, addig a kuncsaftokkal egyutt a kiskerek, es veluk a nagykerek is az olcsosagra mennek. Ez a magyar mentalitas wink.gif Ha ugy lehet olcsositani, hogy nem a magyar markakepviselettol vasarolja a nagyker a cuccot, hanem egyeni uton hozza be, akkor ugy olcsositanak Pl. ugyanazt a hdd-t 9000 helyett 8000-ert is meg tudom venni, az elsohoz samsung magyaro. garilevel van, a masodikhoz csak a nagykere. Barhogy nezem, ez kiskerbrutto 1300 ft arkulonbsegre jon ki (ami vegosszegben 10%-nal is tobb). Aztan kiskermeg lvalaszthat, hogy hazardiroz vagy sem, hogy letezik-e majd az a nagyker 2 ev mulva, vagy sem... smile.gif
FVF
Teljesen egyetértek, nyilvánvaló az, hogy itthon a jelenlegi keresetek csak a nagyon olcsó kategória vásárlását engedik meg. Másik kérdés, hogy az kisebb piac és a kereslet hiánya miatt a jobb termékek árai magasabbak, mint nyugati országokban. A fogyasztói kultúra is hiányzik, a kereskedői is, egymást szédítik és akadályozzák a megfelelő kereskedelmi körülmények realizálódásában.

Maga az opcionális jótállás vásárlása a magyar jogszabályoknak ellentmond, mivel nálunk kötelező a jótállás. Angliában azért tudott a csődbe ment Rover féláron jótállás nélkül kocsikat osztogatni, mert ott nem kötelező a jótállás. Szavatosság persze ott is van.

Amennyiben a hatóságoknak több lehetőségük lenne ellenőrizni a forgalomba hozatali követelményeknek történő megfelelést, akkor nem érné meg annyira külföldről behozni. Lásd magyar nyelvű tájékoztató és címke, jótállási jegy, stb. A külföldről behozottaknál ezek mind hiányoznak, mert a kiskereskedő nem akar erre pénzt kiadni. De ha kénytelen lenne, akkor ezek a problémák már messze megoldódnának. Ebben persze nem csak a hatóságnak lehet szerepe, hanem a fogyasztóknak is, akik egyszerűen nem vennének ilyen terméket. Teljesen megszűntetni persze nem lehetne, Németországban is van egy 10% körüli fogyasztói réteg, aki a magyar átlagfogyasztóra "hajaz", de az elenyésző.

Értjük azt hiszem mindketten a problémát, de ahhoz, hogy változzon, még rengeteg embernek kellene értenie...
asdf
Maga az opcionális jótállás vásárlása a magyar jogszabályoknak ellentmond, mivel nálunk kötelező a jótállás.

Ez nem opcionalis. Legalabbis szerintem, mert nem ugyanazt a termeket adom el vagy 1 vagy 2 ev garival, hanem pl a polcon bal kez fele eso dvd irok -melyek az A nagykerbol szarmaznak- 1 ev garisak, a jobb kez fele esok 2 evesek -melyek a B nagykerbol jottek- , es a kuncsaft kivalasztja neki melyik kell... wink.gif

Amennyiben a hatóságoknak több lehetőségük lenne ellenőrizni a forgalomba hozatali követelményeknek történő megfelelést, akkor nem érné meg annyira külföldről behozni. Lásd magyar nyelvű tájékoztató és címke, jótállási jegy, stb. A külföldről behozottaknál ezek mind hiányoznak, mert a kiskereskedő nem akar erre pénzt kiadni.

Ez meg sajna megint nem igy van. Ha a hivatalos disztribnel veszek pl alaplapot, processzort, optikai meghajtot, videokartyat, egyikhez sincs magyar hasznalati. Tehat meg ez a plusz sincs meg, hogy amellett, hogy valoban a gyarto altal vallalt garit adom tovabb, meg magyarnyelvut is kap a felhasznalo melle. Remelem nem hagyok ki semmit, de nagy vonalakban a monitoron es nyomtaton, multifunkcios nyomtatok egy reszen es faxok egy reszen kivul /meg talan esetleg a brand pc-ken, bar ebben nincs tapasztalatom/ kivul gyakorlatilag semmihez nincs magyar utmutato a szamtechiparban. Akar hivatalos forrasbol jon, akar nem.

Ebben persze nem csak a hatóságnak lehet szerepe, hanem a fogyasztóknak is, akik egyszerűen nem vennének ilyen terméket.

Akkor a magyar szamtechboltok 99,9%-a bezarhatna wink.gif Lasd fent.
FVF
Kérdés itt persze, hogymilyen termékekről van szó, mert a nagyobb gyártók időről-időre járnak hozzánk mutogatni a megfelelőségüket.

Jó, akkor a különböző jótállást értem, félreértettem.

Ellenben érdekes lenne körültekinteni: a magyar kereskedelem szinte minden területén inkább rendben van a magyar nyelvű cimke és útmutató, mint nem. Hogy lehet ez? Miért pont ez az iparág lóg ki teljesen? Miért tudják a fogyasztók más területen lenyelni ezt a többletterhet a fordítással és a címkével, itt miért nem?

Nem könnyű kérdések ezek, s jó lenne, ha meg lehetne találnirájuk a megoldást.
asdf
Kérdés itt persze, hogymilyen termékekről van szó, mert a nagyobb gyártók időről-időre járnak hozzánk mutogatni a megfelelőségüket.

Szerintem az osszes alaplap, videokartya, processzor, optikai meghajto.

Ellenben érdekes lenne körültekinteni: a magyar kereskedelem szinte minden területén inkább rendben van a magyar nyelvű cimke és útmutató, mint nem. Hogy lehet ez? Miért pont ez az iparág lóg ki teljesen? Miért tudják a fogyasztók más területen lenyelni ezt a többletterhet a fordítással és a címkével, itt miért nem?

Ebben szerintem benne lehet, hogy mig egy monitort, tv-t, videot sokkal tobb evig hasznal majd a delikvens, valamint a valasztek is sokkal kisebb az adott termekkategoriaban, /pl. egy adott gyartotol videobol perpill lehet kapni vagy 5 felet maximum, mig egy masik gyarto videokartyakinalata legalabb 10-15 kartyabol all. Valamint a termekkifutas is gyorsabb szerintem a szamtechiparban /plusz pl. az en videom hasznalatija az 4 video hasznalatija egyben, a tv-me detto -ugyanaz a belso 4 kulon kepcsomerettel, ezt egy alaplapnal nyilvan nem lehet megcsinalni/. Es mar igy is kevesbe veszik a dragabb tobb eves cuccot a vevok, ha erre meg raraknak a magyar nyelvu hasznalati forditasi es eloallitasi koltseget, meg kevesbe vennek a hivatalosnak nevezett importbol szarmazo cuccot. Mas kerdes, hogy ahogy en tudom, legalabb 4-5 eve mindenkinek magyar hasznalatit kene mellekelnie wacko.gif
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.