Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Mosógépalkatrész
Fogyasztóvédelem Fórum > Hagyományos termékvásárlás > E-Kereskedelem
toldy
crybaby.gif
Tisztelt FVF!
Az Orczy Áruháztól Neten rendeltem egy általuk eredetinek hírdetett automata mosógép középrészt/csapágy,csapágyház,simmering,tengely összeszerelt állapotban/.Pár mosás után a gép alatt tócsa jelent meg,majd a csapágyazás zörögni kezdett.Szétszerelés után következett a meglepetés!
De inkább az általam küldött reklamációs levelek másolatát mellékelem:

Internetes áruházukon keresztül rendeltem Önöknél 2005.02.01-én Hajdú Zerowatt mosógépemhez egy darab eredeti középrészt
HZK021 Középrész ZEROWATT HEO 6203 eredeti

A leszállítás után beépítettem a mosógépbe,de rövid használat után a középrész tönkrement,átengedte a simering a vizet és a csapágyazás zörgött,a mosógép alatt nagymennyiségű víz látszott.
Szétszerelés után a következőket tapasztaltam:
-a tengely simeringgel érintkező felületét bronz hüvellyel látták el,melyet a tengelyre lazán illesztettek
-a bronzhüvelyen hosszanti repedés látható mely mentén a simmering nem tömített,így a vizet átengedte
-a csapágyba ezáltal belefolyt a víz amitől tönkrement
A felsorolásból kiderül,hogy az Önök által forgalmazott termék minősége nem felel meg a tengelytömítéseknél alkalmazott műszaki követelményeknek.
Nyugdíjazásomig gépészmérnökként dolgoztam.Munkám során csapágyazásokkal és tengelytömítésekkel is foglalkoztam/főleg szivattyúknál/,így van műszaki tapasztalatom a tömítéseket illetően,és ki merem jelenteni,hogy az Önök terméke a szakma megcsúfolása,magyarul ipari selejt.
Érveim alátámasztására készítettem pár digitális fényképfelvételt,melyeket szíves felhasználásra levelem mellékleteként elküldök Önöknek.
A csapágyazás hibája miatt jelenleg a mosógép használhatatlan.
Kérem Önöket,hogy minőségi reklamációmat érdemben bírálják el!
Részemről csak az a megoldás fogadható el,hogy saját költségükön küldenek egy eredeti hibátlan középrészt,mely nem a fent leírt bronzperselyes megoldással készült,hanem az eredeti gyári minőségben.

A következő levéllel kirúgtak:

2005.04.06-án írt levelében reklamációjának elintézését kérte. Sajnálattal vettük tudomásul, hogy a mellékletek között nem találjuk a beszerelésről a szelelői számlát. Bizonyára elkerülte a figyelmét, a honlapunkon szereplő vásárlási feltételek azon pontja:

Vásárlási feltételek
Fontos tudnivaló!
Az alkatrész vásárlás a vevő részéről is szakértelmet igényel. Műszaki reklamációt csak a blokk vagy ÁFÁ-s számla valamint a szakszerű beszerelést igazoló számla bemutatásával van módunkban elfogadni!
Reklamációját a fent említett feltételek hiányában nincs módunkban érdemben elbírálni.

Üdvözlettel,

Szabó László
Műszaki Vezető

Ismét én következtem:

Tisztelt Uram!
Mint reklamációmban is írtam,saját magam építettem be az Önöktől vásárolt középrészt.
Azt is leírtam,hogy végzettségem gépészmérnök 38 éves szakmai gyakorlattal.Munkám során ivóvíz és szennyvízszivattyúk kereskedelmével szervízelésével foglalkoztam szervizvezetői minőségben.Munkámhoz tartozott a szivattyúk csapágyazásával és tengelytömítésének javításával kapcsolatos munkák irányítása.Kijelentem,hogy rendelkezem azokkal az elméleti és gyakorlati ismeretekkel mely egy alkatrész vásárlás során a vevőtől elvárható és végzettségemnél fogva feljogosítva érzem magam,egy ilyen egyszerű munka saját célra történő elvégzésével.
Az a véleményem,hogy minőségi reklamációmnál nem azon kellene vitatkoznunk,hogy ki szerelte be az alkatrészt és van-e róla számla,hanem azon,hogy a vitatott alkatrész minősége megfelel-e a minőségi követelményeknek. Szakmai gyakorlatom alapján kijelentem,hogy az Önök által forgalmazott alkatrész műszaki megoldása nem a szakma elméleti és gyakorlati szabályai szerint történt.

Mint az általam készített felvételeken is látszik:
- az alumíniumból készült tengelycsapra bronz gyűrüt húztak melyet nem tudni milyen módszerrel rögzítettek és tömítettek az érintkezési felületen,feltételezem,hogy semmivel nem tömítették.
-általában gumigyűrűs tömítéseknél a tengely és simmering érintkezési felületénél nem szokásos bronzot alkalmazni a gyors kopás miatt
-valószínűsítem,hogy a bronzgyűrű hosszanti repedése akkor történt,amikor azt zsugorkötéssel illesztették a tengelycsonkra,vagy csak egyszerűen rásajtolták
-használat közben repedés nem keletkezhet a bronzgyűrűn,mert a terhelést a csapágyazás viseli,nem a tömítő felület
-a középrészt szerelt állapotban építettem be a mosógépbe,beépítés után a dob könnyedén szorulás nélkül forgott
-így egyértelmű ,hogy szóba sem jöhetett szerelési hiba részemről.

Önök alkatrész-forgalmazók,érdekeltek abban,hogy a termékeik olyan minőségben kerüljenek legyártásra ami megfelel a gyári alkatrész minőségének és vásárlóik elégedettek legyenek.Ezt az alkatrészt eredetinek hirdették az Interneten,de ez egy rosszul sikerült utángyártottnak sem felel meg.Az eredeti alkatrésznél nem bronzot alkalmaztak a simmeringnél,bírta is hat évig.Az utángyártott pedig két hónapig sem.

Minőségi reklamációmra egy hétig válaszra sem méltattak,ismételt levelemre a "szokásos" választ kaptam-a mi termékünk a legjobb,megfelel a minőségi elvárásoknak,a hibát a vevő követte el a beszerelésnél.Azért rendeltem Önöktől,mert az ország legnagyobb alkatrész-forgalmazói,bíztam benne,hogy termékeik kiváló minőségűek.Áraik részemről elfogadhatóak voltak,a szállítási feltételek pedig kiválóak.
Kérem,hogy az Önökröl alkotott pozitív képet ne rombolják le silány minőségű alkatrészek forgalmazásával és a részemről elfogadhatatlan reklamációs ügyintézéssel.
Bízom abban,hogy a levelemben leírtak meggyőzik Önöket abban,hogy nem a beszerelés,hanem a termék minősége nem felelt meg a minőségbiztosítási elvárásoknak és reklamációmat elfogadható módon kezelik.Amennyiben ettől elzárkóznak,kérem Önt,hogy a vásárlói panaszok további intézésének módját közölni szíveskedjen.
Bízom a panaszom gyors és elfogadható intézésében.

Azóta válaszra sem méltatnak.
Kérdésim a következők:
-kiköthet-e az áruház olyan feltételt,hogy a forgalmazott alkatrészt a vásárló saját maga nem szerelheti be,csak pl.háztartási gépszerelő
-kérheti-e a beszerelésről kiállított számlát a reklamáció intézésének feltételeként
-árulhat-e eredetinek hírdetett alkatrész helyett "ipari selejtet"
-és végül lerázhatja-e a reklamáló vásárlókat
FVF
Ilyenkor a kérdés a következő: szakvéleménnyel kell megállapítani, hogy a beszerelés okozhatta -e a meghibásodást. Amennyiben a vétel utáni 6 hónapon még belül vagyunk, akkor ezt a vizsgálatot a cégnek kell megrendelnie és kifizetnie, míg a 6 hónapon túl már sajnos a fogyasztónak. Amennyiben bebizonyosodik, hogy nem az, hanem anyaghiba vagy egyéb okozta, akkor cserélniük, javítaniuk kell, vagy visszafizetni az összeget.

Amennyiben nem írnak szakvéleményt, akkor pedig automatikusan kell eleget tenniük az előbbi fogyasztói igényeknek.

Ezt a polgári törvénykönyv, a 49/2003 GKM rendelet alapján írtam, alapját pedig a szavatossági jogok képezik.
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.