Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Bukógarnitúra
Fogyasztóvédelem Fórum > Hagyományos termékvásárlás > Bútorok
Omega
Tisztelt FVF!

Mielőtt a történetnek nekikezdenék, szeretném leszögezni, hogy csak tapogatolódzom egyelőre, így sem boltneveket, sem pontos dátumokat nem tudok írni, leszámítva, amire pontosan emlékszem.

A 2002. 10. hónapban vásárolt, ~110.000,- Ft-os ágyam a garanciaidő lejárta után 2004. dec. 27-én széthullt. Nem lehetett kinyitni, mert az egyik csuklóvas el volt ferdülve, illetőleg az ágynemütartó görgői elhajoltak, gyak. 'kitörtek' a kihúzható ágy kerekei.
Jeleztem a boltnak, mondták, mivel garancia már nincs rá, javítják pénzért. Már ekkor utánanéztem a rendelkező törvényelnek és a PTK 306 és 308/A§ környékén találtam egy olyan részt, ami kedvezően rendelkezne erre az esetemre, de sajnos a 306 csak 2003. 07. hótól érvényes.

A szerelők a helyszínen azt mondták, a hibás összeszereléstől járt úgy, ahogy. Én ekkor felkerestem a boltot és megmondtam, hogy a javításért nem vagyok hajlandó fizetni, mivel az a hibás teljesítésből adódik, szakemberek mondták. Hosszas telefonos győzködés következett, beszéltem több ízben a bútorbolttal, a fuvarozóval és a székesfehérvári céggel is, végül abban maradtunk, hogy állapodjanak meg egymás között, kinek a kontójára megy a javítás, mert az enyémre nem.

Végül megjavították ingyen és bérmentve, igaz, közel másfél hónapot kellett várnom, mivel kalapálással a csuklóvasat nem tudták kiegyenesíteni, másik vas és görgők nem voltak náluk, amikor először jöttek...

Pár héttel később egy fáradt estén próbálom kinyitni az ágyat, nem megy. Persze, hogy nem megy, mivel a jobb oldali görgő kiszakadt, csavarostól, falemezrésszel együtt (valószinüleg a rendeltetésszerű használat ellenére, délelőtt a beágyazásnál)!

Jeleztem a boltnak ezt, két hónapja (a pontos dátumokat meg tudom szerezni, láttam, hogy a boltvezető egy eseménynaplót vezet spirálfüzetben). Akkor ígéretet kaptam, hogy természetesen jönnek, javítják... csak várni kell megint egy-másfél hónapot. Jó, várunk. Vártam egy hónapot, bementem, mi van már? A boltvezető mondta, pont akart is hívni, hogy most nem tudnak jönni, mert... amúgy pedig egyértelmű, hogy az egész ágynemütartót cserélni kell, tehát a kereten kívül mindent... azért felhívta a székesfehérvári bútoros nőt, hogy tudja, az a bukó garnitúra az Erdész utcában. Adom az urat... mondom, ki vagyok, mit akarok, meg hogy nem biztos, hogy jó ötlet az ágy 70%-át cserélni, a többi része már biztos fakóbb. Erre a hölgy: miért, mikori az ágy? Mondom "2002 októberi". Válasz: hiszen az már nem garanciás! ... rolleyes.gif

Újra elmagyaráztam, mi van, mi volt az előzmény. A boltvezető is mondta miután visszaadtam neki a telefont, hogy "ha már belementünk a játékba, akkor ne szórakozzunk". Szavaiból kivettem, hogy igazából a székesfehérvári teherautó akkor jár erre fedélzetén a szerelőkkel, ha ez a bolt, ahol vettem a bútort, berendelt valamiket.

Türelmemet kérték.
Volt is. Tegnap délután, 17h körül csörgött a telefonom, a székesfehérvári telefonszámot felkapva az ismerős női hang... "Holnap délben tudnak menni a kárpitosok. Jó úgy?" !!! Mit mondhattam volna?! Ha azt mondom, nem, akkor megint egy hónap várakozás következett volna. Ám legyen.
Persze én nem tudtam itthon lenni, ellenben a 74 éves nagyanyám igen. Meg is javították a bútort, nagyanyám alá is írta a munkalapot...

DE HOGYAN JAVÍTOTTÁK MEG?! Az ágyneműtartó azon mahagóni színű falát, amiből kiszakadt a kerék magávalbontva a fél faanyagot, fehér színü lapra cserélték ki. Girbe-gurbán, esztétikátlanul csavarozták az ágy eredeti részéhez. Szóval nem megfelelően javították az ágyat, enyhén szólva.

Ez az egyik, a másik pedig, hogy görgők, amik aluminium lapon rögzítődnek az ágynemütartó oldalfalaihoz, megint kezdenek görbülni... az elmúlt 5 és fél hónapban csak pár hétig volt rend a szobámban, különben az ágyat nem lehetett betolni a helyére, a szobaasztal és fotelok úgy voltak a szobámban, mint ha ez egy raktár lenne. ÉS most a játék pár héten belül újrakezdődni látszik...

Most mit tegyek? Ez a játék így megy vajon örökké? crybaby.gif

Szíves válaszukat előre köszönöm!

sleeping.gif
Joooe
Hát ez most nem túl 'fogyasztóvédelmis' válasz lesz, de én lehet keresnék egy igazi szakembert aki olyan munkát végez ami elvárható. Igaz, pénzbe kerülne, de lehet megérné.

Jelezte(d) az újabb kifogást?
Omega
(Joooe @ 2005 May 13, 07:26 PM)
Hát ez most nem túl 'fogyasztóvédelmis' válasz lesz, de én lehet keresnék egy igazi szakembert aki olyan munkát végez ami elvárható. Igaz, pénzbe kerülne, de lehet megérné.

Jelezte(d) az újabb kifogást?

Szia!

Egyelőre megvárom az esetleges FVF-s kérdéseket, vagy a konkrét választ.. megfordult a fejemben, illetve valaki mondta, hogy keressek egy normális szakembert és a munkadíjat fizesse a bolt... de van aki meg azt mondta, hogy papírforma szerint annak is örüljek, hogy foglalkoznak velem... persze olyan is volt, aki 'túltürelmesnek' titulált és azt mondta, Ő bizony már régen a FVF-hez fordult volna. Én meg azt sem tudom, ki a hibás? Az ágy amúgy konstrukcióshibásnak tűnik, az ágy kerete pillekönnyű a mobilizálható részhez képest és a cucc parkettán van... vagy a fuvarozó, aki alig bírta összerakni anno? Mert ezt nem írtam, de így volt. Szuszakolták, szenvedtek vele... vagy a bolt a hibás? Vagy? unsure.gif

Ezért vagyok most itt. smile.gif

A kifogást még nem jeleztem, az eddigi gyakorlat szerint a székesfehérvári hölgy hívni fog. De nem biztos, hogy örül majd annak, amit hallani fog.

Üdv
Omega
Ez a gondolat, hogy "konstrukcióhibás" az ágy, már a kezdetektől fogva motoszkál bennem. A keret nagyon könnyű a kihúzható részhez képest, gyakorlatilag bármilyen óvatosan is húzom ki az ágynemütartót (nyitom ki az ágyat), az egész szerkezet nyeklik-csuklik, komoly igénybevételnek van kitéve. A csuklóvas amúgy eredetileg nem kellő számu és méretü csavarral volt a kerethez rögzítve, ezekből már korábban ki-kipottyant egypár darab csak nem vettem észre. Csak akkor, amikor az elgörbült csuklóvas komplett leficcent és a fekvőrész belső fele leszakadt. Talán ezt nem írtam fent az első hibához, amikor azt írtam, szétesett az ágy.

Akkor egy olyan kérdésem is volna, hogy ha én azt mondom, gyári hulladék a termék, tehát konstrukciós hibája van, akkor azt kivel vizsgáltassam be?
Omega
Valaki segítene? ermm.gif
Pjotr
Sajnos FVF eltűnt egy ideje -biztos dolgozik, vagy leépítették, mivel kevesebb emberrel kevesebb határozatott lehet hozni, vagyis papíron javulnak a mutatók... geek.gif - mi egyszerű halandók meg nem tudjuk milyen jogszabályok voltak akkor életben...
A kérdés az, hogy 2002-ben milyen szavatossági határidők voltak.... ha jól tudom két év, de ez csak tipp, ha igen, akkor semmit nem lehet tenni, ha három év, akkor már igen, a szakvéleményt a kereskedő köteles megfizetnui, ha neked volt igazad, de ha nem teszi, akkor csak bíróság kötelezheti rá....
Ha határidőn belül nem jelenteted be a szavatossági igényt, akkor semmit nem lehet tenni, a határidők elmulasztása jogvesztéssel jár.
Ebben az esetben csak pénzkidobás a szakvélemény.
Célszerű lenne felhívni az FVF-et és ott megkérdezni, vagy leírni levélben, emailban...aztán itt beszámolni a kapott válaszról...
Mondjuk ha nincsenek meg az ágy papírjai, akkor nehéz lesz intézkedni....
Omega
Az ágy papírjai megvannak.
Az akkor hatályos jogszabályok szerint kicsúsztam. Később foltozták a joghézagot, gondolom pont az ilyen esetek miatt.
De én ezt nem akarom elfogadni! 2 évet bír egy százonezre ágy és kalap?! Ez nem éppen olyan dolog, amit normális esetben 2 évente cserél az ember. sad.gif
Pjotr
Pedig , úgy néz ki tanulópénz lesz a dologból.... tulajdonképp rendessek voltak, hogy szavatosságon kívűl eddig is tettek bármit.
Joooe
Szerintem a tartós fogyasztási cikkekre mindig is 3 év volt a szavatosság, és a bútor mindig is annak számított...
De lehet én tévedek.
Pjotr
FVF már régen járt erre, május 11-én...
Omega
Talán hamarosan jön...
FVF
Volt a korábbi Ptk esetében is 3 éves jogvesztő határidő, evvel nincsen gond. Amennyiben a szerelés nem elfogadható, azt első alkalommal egy kifogással, majd - amennyiben nem tudtok megegyezni - egy szakvélemény kérésével lehet folytatni. A bútor klasszikusan kiszállós kérdés, ezért egy szakvélemény legalább 20000 FT, evvel kell számolni. Ezt az összeget a jogszabály alapján Neked kell kifizetned, Neked kell rendelned a bevizsgálót is. Meggondolandó, hogy megéri -e így is, mert nem kötelességük ezt visszaadni, mondjuk azért erkölcsileg egyértelműen vissza kellene..., s a bíróság is megítélné valószínűleg.

A szakvélemény azonban nagy valószínűséggel jogosnak fogja ítélni a panaszt, s akkor kötelesek lesznek megfelelően orvosolni a problémát.

Le azért nem építettek:) Bocs, megy minden, csak voltak elakadások, no meg egy kisebb meglógás is, hosszú hétvégés nyaralás szintjén, utána meg még több felhalmozódott munka:)))
Omega
(FVF @ 2005 May 23, 11:11 AM)
Volt a korábbi Ptk esetében is 3 éves jogvesztő határidő, evvel nincsen gond. Amennyiben a szerelés nem elfogadható, azt első alkalommal egy kifogással, majd - amennyiben nem tudtok megegyezni - egy szakvélemény kérésével lehet folytatni. A bútor klasszikusan kiszállós kérdés, ezért egy szakvélemény legalább 20000 FT, evvel kell számolni. Ezt az összeget a jogszabály alapján Neked kell kifizetned, Neked kell rendelned a bevizsgálót is. Meggondolandó, hogy megéri -e így is, mert nem kötelességük ezt visszaadni, mondjuk azért erkölcsileg egyértelműen vissza kellene..., s a bíróság is megítélné valószínűleg.

A szakvélemény azonban nagy valószínűséggel jogosnak fogja ítélni a panaszt, s akkor kötelesek lesznek megfelelően orvosolni a problémát.

Le azért nem építettek:) Bocs, megy minden, csak voltak elakadások, no meg egy kisebb meglógás is, hosszú hétvégés nyaralás szintjén, utána meg még több felhalmozódott munka:)))

Szia! smile.gif

Köszi a választ! smile.gif

No, akkor tehát ha írok Nektek egy levelet, amiben ezt megfogalmazom, akkor válaszban megkaphatom ezt a hozzászólást? (Nyilván hivatalosabb hangnemben mindkettőnk részéről)? Mert szerintem a boltnak elég lesz ez, nem akarnak nagyobb hisztit, érzik ők így is, hogy bajban a haza...
Hova címezhetem? Akár Neked is? Te legalább már ismered az esetet, tudod, kinek kell eljuttatni némi IRL magyarázattal.
Cserében hozzám bármilyen hivatalos ügyben lehet fordulni kezdőlépésként, ha gázszolgáltatással kapcsolatos ügyed van a KÖGÁZ Rt. szolgáltatási területén! wink.gif

Üdv!
Omega
No, hahó, mit tegyek?
Pjotr
Látogass el a www.fvf.hu honlapra.
FVF
Címezd meg a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőségnek a szakvélemény kérelmet, csatold hozzá a reklamációs jegyzőkönyvet és a vásárlást tanusító blokkot!

A KÖnnyűipari Osztály foglalkozik vele.

Privátban elküldöm, kit hívjál fel:))) Vele egyeztetve lépjél inkább. ÉN csak tájékoztatok, meg hasonlók, sajnos nem vagyok bútorszakértő, csak amennyire feltétlen szükséges!!!!:)
Omega
(FVF @ 2005 May 25, 02:40 PM)
Címezd meg a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőségnek a szakvélemény kérelmet, csatold hozzá a reklamációs jegyzőkönyvet és a vásárlást tanusító blokkot!

A KÖnnyűipari Osztály foglalkozik vele.

Privátban elküldöm, kit hívjál fel:))) Vele egyeztetve lépjél inkább. ÉN csak tájékoztatok, meg hasonlók, sajnos nem vagyok bútorszakértő, csak amennyire feltétlen szükséges!!!!:)

Köszönöm, megkaptam, REprivát ment is. wink.gif

A "szakvélemény kérelem", a "reklamációs jegyzőkönyv" az miaz? unsure.gif wink.gif
Omega
Telefonos egyeztetés alapján, a bútor már nem tartozik a FVF hatáskörébe... nem kezdeményeznek semmit, nem csinálnak semmit, szakértőjük nincsen, nyugdíjba ment.
Kérhetek KERMI szakértőt, nem lesz olcsó, ráadásul a bolt mondhatja azt is, hogy nem érdekli, nem kártalanít. Fordulhatok békéltető testülethez és mehetek bíróságra.
A Hölgy, akivel beszéltem elmondta továbbá, hogy ezek az ágyak nem mindennapi huzogatásra vannak, csak alkalmira.

Most akkor nem tudom, lóf@szt vettem-e vagy nem. Huzogassam avagy ne? Vagy mit huzogassak? Magamat meg? Vagy mást le?

Ezennel a küzdelmet feladom. Mostantól én is lehúzok mindenkit, hiszen velem is ezt teszik.

Kedves FVF, köszönöm az együttműködést és hogy segíteni próbáltál!

Üdv
FVF
Nos, inkább ide válaszolok, mint privát levélben, hogy mindenki olvashassa.

Sajnos az tény, hogy leépítés miatt kollégánk nyugdíjba ment, pótolni egyelőre nem tudjuk. De!!!!

Amig itt volt sem tudtunk többet tenni, mint most a KERMI, vagy egyéb bevizsgáló szerv. Azaz kiadtunk egy szakvéleményt, amit nem kötelező elfogadni, de ezt komolyabb kereskedők nem tehetik meg. Más sem teheti meg, mert amennyiben az ügy továbbmegy, akkor elmulasztották az együttműködést, s evvel hátrányos helyzetbe kerülnek.

Ezért mondjuk, hogy a szakvéleményt tulajdonképpen kötelező elfogadni, de természetesen nem árt előzetesen egyeztetni a kereskedővel, hogy szakvélemény esetén elfogadják -e annak eredményét.

Azt korábban írtam már, hogy a szakvélemény nálunk sem olcsó, máshol sem az. A szakvélemény beszerzéséről csak a szavatossági idő fél éve után kell a fogyasztónak gondoskodnia, mivel a jótállási időben és a szavatosság első fél évében a kereskedő a bizonyításra kötelezett.
Omega
Köszönöm mégegyszer, de már teljesen mindegy, nem foglalkozom tovább vele. Közben lettek valósabb gondjaim is, így szerencsére békésen elalszom egy 2,5 éves roncson is. Ilyen a világ, mondom, elfogadtam. Csak azt kívánom, hogy aki ilyen gagyit gyárt vagy rásóz az emberre, ezzel komoly bosszúságot okozva, az fájdalmak között költse a hasznát gyógyszerre és dögöljön meg. smile.gif
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.