Sziasztok, segítségeteket szeretnénk kérni!
2005. május 30-án vásároltunk egy sarok garnitúrát egy pesti boltból - megrendelésre, áltunk választott, eladó által sem kifogásolt (ennek később lesz jelentősége) 4. kategóriájú szövetből (telefonon később azt mondták, hogy 6 kategória van, mi csak 5-t láttunk, de végül is mind1, nem egy olcsó szövetet választottunk)
A termék ára 180e ft körül volt. A bútorhoz
számlát nem kaptunk és csak fél év garanciát adtak rá!
2005. augusztus 22-én jelentettük a forgalmazónak jótállási igényünket, mivel a bútor háttámláján több helyen is foszlásnak indult a varrás, az ülő részen feljött a varrás, valamint az anyag is megnyúlt.
Kb. 1 hét elteltével jeleztem a bútorboltnak, hogy semmi válasz nem érkezett még, hogy mikor jönnek ki megnézni a bútort, mikor is a "hölgy" készségesen felvilágosított, hogy ne aggódjak,
15 munkanap áll a gyártó rendelkezésére, hogy felvegye velem a kapcsolatot.
Mivel a megadott határidő után sem jelentkezett a gyártó, ismét hívtuk a bútorboltot, erre már reagált a gyártó és egyeztettünk egy munkanapot, amikor kijönnek hozzánk elszállítani a bútort (semmi szemle, "azonnal" szállítás)
Adott napra
szabit vettem ki, ők viszont nem jöttek...
Köv. héten nem voltunk itthon, nem tudtunk az üggyel foglalkozni, viszont utána ténylegesen kijöttek egy egyeztetett időpontban a szállítók (kb. háromszori telefonos vitát követően).
Mivel úgy látszott, hogy javítást csak az ülőrészen fognak eszközölni (azt viszik ki a lakásból) hívtuk a gyártót miközben kivitték a lakásból a bútort, a
telefonbeszélgetés közben a következők hangzottak el:1) Gyártó már a bútor és az anyag megrendelésekor tudta, hogy a szövet nem fog megfelelni a bútorhoz, mivel "laza szövésű zsenília, mely megnyúlik" - Erről minket sem a gyártó, sem a bolt nem értesített, pedig több, mint 1 hónap volt, mire elkészült a bútor
2) Fentiek értelmében (egyre rondább lesz, és a varrásokról még nem is beszélünk, mely szintén hanyag munka!) megkérdeztem, hogy mennyibe is kerülne nekünk akkor a bútor áthuzatása. 40e Ft volt a válasz - anyagköltség.
Szállítóknak mondtuk, hozzák vissza az ajtón a bútort, átgondoljuk ezt a lehetőséget is...
Visszaszállításkor összekoszolták a bútort, melyet megpróbáltak eltávolítani egy folyadékkal, ettől még foltos is lett.
Másnap hívtuk a forgalmazót, akik mondták, hogy részükre úgy lett ajánlva a gyártó által a szövet, hogy jó lesz ehhez a bútorhoz, így felhívtuk a gyártót, hogy
mégis a garanciális javítást kérnénk. Ez már annyira nem tetszett neki...
Telefonálgatások, folytonos ígéretek, hogy mikor szállítják el a bútort, majd az üzletben történő személyes megjelenés után
2005. október 18-án (majdnem két hónap elteltével) végre elvitték tőlünk a garnitúrát.A szállítókkal aláirattam egy papírt, melyben elismerik, hogy 3 oldalas reklamáló levelemet (hibák részletes leírása) átadják a gyártónak.
Gyártó másnap hívott, miszerint a bútor koszos, ő így nem javítja!!!! Mondtuk, igen, ott koszos, ahol a szállítói összekenték, majd megpróbálták eltávolítani a foltot... (eleve nem értem a hozzáállást, ha tegyük fel mi leöntük akár kátránnyal a bútort, az nem attól van rosszul megvarrva, nem a kosz lenne a hiba oka... de nem is volt koszos máshol!!!)
Két választ kaptam erre telefonon:
1) az ajtót le kellett szedni a kiszállításkor, és az ajtón lévő zsír (zsanérnál) okozta a foltot... nah, ezen kiakadtam, hogy ha nem szedik le, akkor nem tudnák kivinni és mellesleg ők a szállítók, ő felelősségük, valamint el is ismerték a szállítók, hogy a foltokat ők okozták (bár nem tudom, akkor amerre járnak - pl. parkolóban pucoljam végig előttük az összes kocsit, mert az nem az ő hibájuk???)
2) a bútor máshol is koszos - mondta erre a gyártó!!! - a levélben, melyet eljuttattam hozzá - a hihetetlen unkorrekt magatartása után már én is rosszat feltételeztem - leírtam, hogy a bútorról digitális fényképeket készítettünk, tehát ha úgy kívánják visszahozni, hogy máshol van folt rajta, vagy azon foltokat nem tűntették el, akkor mi tudjuk bizonyítani igazunkat.
Erre rávágta, hogy semmi bizonyító ereje nincs a képeinknek, és mellesleg ő is annyi képet csinál, amennyit csak akar... Egyszerűen bicskanyitogató stílusa van az embernek!!!

A folton kívül a hibákról egy szót sem ejtett, pedig a felsorolt varrás foszlások, feljött levarrások miatt át kell húznia a garnitúrát (persze a rossz anyagra, amivel utána megint gar problémánk lesz...

)
Bár arra kitért (mintegy eltántorításként, hogy mi ennyi hiba kijavítását kérjük) hogy ahol nem húzza át, ott más színe lesz (mivel használtuk 3 hónapig, és ez alatt annyira elporosodott nálunk!!!!)
Mondtuk, őt ez ne érdekelje, de
az összes hibát, amit leírtunk, javítsa ki!! Mondanom sem kell, hogy a három hónap alatti idegeskedés miatt már sajnos nem a kellő hangnemben beszélünk egymással, ráadásul megmondtuk neki, hogy mi is kereskedők vagyunk, és nálunk igenis a vevő elégedettsége az első, így nem is igazán értjük, hogy ő ezzel a magatartásával hogy tud még piaci szereplő lenni!!
Azóta nem hallottunk a bútorról, viszont lassan lejár a 15 nap (jövő hét csüt, ha jól számolom) és akkor mindenképpen hívjuk, hogy mire is jutott a bútorral.
Ehhez szeretném segítségeteket kérni, hogy milyen jogaink lesznek:1.) nem tudom, hogy rá vonatkozik-e az, hogy
3 napon belül jelezni kell felénk, hogy javítani, cserélni szeretné-e a terméket????
2.) mivel a jogszabályok szerint ő "bármeddig ülhet" a bútoron (míg mi nem tudunk ülni semmin...

) garanciális ügyintézés céljából, mi lehetne az a dolog, amivel mégis
kikényszeríthetnénk, hogy a lehető leghamarabb kijavítva visszaszolgáltassa azt részünkre?
3.) ha esetleg - bár ezt még bennem lévő naivitásom mondatja belőlem - mostanság visszahoznák a bútort,
mit tegyek, ha úgy látom, hogy bármely áltaunk kifogásolt hibát nem javították ki (így elég nehéz leírni a hibákat, de tényleg csak az áthúzás segítene a bútoron, amúgy ha rávarrnak, még rondább lesz), mivel a szállítóknak sem akarok gondot okozni, hogy felhozzák a 10. emeletre gyalog a 3 részt a bútorból, majd én itt kijelentem, hogy vigyék vissza, mert nem vagyok elégedett a javítás minőségével???? Ezt azért mégsem tenném meg velük, de akkor mi a teendő ilyen esetben?
4.) Ha egyszer visszakapjuk végre a bútort,
kérhetek-e egy új jótállási jegyet, - vagy hogy írják át az eredetin a helyes dátumra - mivel az eredetin fél év szerepel, viszont a FVF-től egy kollégájuk felvilágosított, hogy a bútorra 1 év jár (vásárlási dátum alapján), valamint ez az egy év még növekszik a javítással eltöltött idővel
5.) Ha
15 nap után telefonon kijelenti a gyártó, hogy még nincsen kész, kérhetem-e, hogy írásban indokolja, miért nem készültek el vele? Valamint ezzel a panaszommal fordulhatok-e a békéltető testülethez?
Valaki segítsen pls, hogy mit tehetnék, mert igaz, hogy még csak 10 napja van javítás alatt a bútor, viszont már aug. 22-én jelentettük garanciális kifogásunkat a forgalmazónak!
Bútort kb. napi 3-4 órán keresztül használtuk, csak ülő funkcióra (1x aludtak rajta vendégek) még erre sem lehetne fogni, hogy nem rendeltetésszerű használat.
Valamint kérdés lenne még az is, hogy - mivel a gyártó ezt kijelentette - a szövet nem megfelelősége miatt a probléma később is fog jelentkezni, viszont még1 ilyen procedúrán nem szeretnénk keresztül menni, így kérhetjük-e vissza a pénzünket?
Áthuzatni más anyagra nem szeretnénk - még ráfizetés nélkül sem - mivel olyan egyszínű anyag, amire nekünk szükségünk lenne csak ez áll rendelkezésre, másrész én egy ilyen gyártóval szemben már minden bizalmamat elvszítettem!!!
Viszont mi bizonyítani nem tudjuk, hogy a gyártó ezt mondta a szövetről.... Ilyen esetben kérhetem, hogy (mivel mi fél éven belül jeleztük igényünket) az ő költségén kérjen szakvéleményt?
Nagyon kérem, hogy jogszabályokkal segítsetek, mivel ennél a pasinál az ész érvek nem hatnak!!!
Fel szeretnénk készülni minden eshetőségre, így ha lehet s.o.s választ várnék... Előre is köszi!!!!