Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Mit Van A Cimkén?
Fogyasztóvédelem Fórum > Hagyományos termékvásárlás > Élelmiszerek
hspax
Van úgy, hogy munka közben az ember megiszik egy teát. Most éppen csipkebogyó tea gőzölög a csupromban. Szine szép piros és még az íze is kellemesen csipkebogyós.

A dobozon ez áll:

"Készült: csipkebogyó (60%) és hibiszkusz (40%) felhasználásával."

A kérdés ami furdalja az oldalamat, hogy hinnem kell a csomagoláson megtalálható információnak? Szerintem túl szépre szineződik a tea. Mennyire bízhatok benne, hogy a hibiszkusz festékanyaga ami "kiömlik" a filtertasakból? unsure.gif
Joooe
Hinned is kell meg nem is... smile.gif

Hinned kell mert ellenőrzik, és nem kell, mert csak szúrópróbaszerűen.

Érdekes kérdés, hogy van-e lehetőséged bejelentést tenni valahol, ha arra gyanakszol a megadott összetétel nem fedi a valóságot.
iglo
Szeretném megkérdezni mennyi a fogyaszthatósági ideje : pl. a párizsinak, vagy felvágottnak ha 20 dkg-ot veszek? A cimkén csak a csomagolás napja van. Mi erre az előírás, mert olvastam, hogy a kenyérnél fel kell tüntetni a minőségi időt ha kettévágják a terméket
FVF
El lehet kérni a minőségmegőrzést mutató címkét. HA nem adják oda, nem szabad megvenni.

Az élelmiszerek címkéjén feltüntetett összetevőkről jogszabályok tömegei szólnak. Általában adott mennyiség után kell csak feltűntetni, csökkenő összetételi sorrendben.

Tehát lehet, hogy van benne szinezőanyag, de csak adott kicsi mennyiségben. Bár a 60+40% nálam 100, így gyakorlatilag nem szabadna benne másnak lennie. A gyártónak a feliratozásért felelősséget kell vállalnia!
iglo
(FVF @ 2005 May 30, 09:22 AM)
El lehet kérni a minőségmegőrzést mutató címkét. HA nem adják oda, nem szabad megvenni.

Az élelmiszerek címkéjén feltüntetett összetevőkről jogszabályok tömegei szólnak. Általában adott mennyiség után kell csak feltűntetni, csökkenő összetételi sorrendben.

Tehát lehet, hogy van benne szinezőanyag, de csak adott kicsi mennyiségben. Bár a 60+40% nálam 100, így gyakorlatilag nem szabadna benne másnak lennie. A gyártónak a feliratozásért felelősséget kell vállalnia!

Tisztelt FVF!

Köszönöm válaszát, kérhetek egy-két jogszabályt, vagy hol nézhetem meg ?
Azért kérdeztem az előző kérdésben a 20 dkg párizsit mert tanuja voltam mikor egy vevő visszavitte a terméket a boltba, ők megmutatták a minőségmegőrzési időt, de az a felvágatlan termékre vonatkozik és mi van akkor ha a vevő ebben a melegben két órát vásárol addig meg is zöldül és vissza viszi, délután 16.10-kor és a cimnék ez áll: minőségét megőrzi 2005.05.30, a vásárlás napja 2005.05.30 14.00. Kinek van igaza mit tegyen a boltos? Nagyon sajnáltam az eladót, de udvariasan akarta meggyőzni a vevőt arról, hogy hűtve tárolás szükséges.
tibu
Valahogy igy kell feltuntetni az osszetevoket? biggrin.gif

udv!
FVF
MInden élelmiszerhez jár minőségmegőrzési ideje. Azt sok helyen a címkére nyomják, amin az ár van. Több jogszabály is vonatkozik erre, többek között a Fogyasztóvédelmi Törvény is.
Joooe
biggrin.gif Tibu ez nem semmi! teehee.gif
dworak
(tibu @ 2005 May 31, 04:14 AM)
Valahogy igy kell feltuntetni az osszetevoket? biggrin.gif

udv!

Már tudom miért kellet elásnom a kert végében az Auchan-ban vett dinye háromnegyedét. Nem bírtuk megenni, olyan rossz volt.
FVF
No persze, mindent elhiszek, amit képen látok:)
Ariadne
A G******** nevű (öncenzúra, nem akarok hitelt rontani smile.gif ) jégkrém egyik fajtájának is érdekes a felirata: körbe és a tetején is meggy, dió, és szimbolikus méz képe van rányomva a műanyag dobozra. Maga a jégrém finom, diódarabos-meggyöntetes vanília. Örömmel fogyasztottuk első alkalommal. Másodjára szonban feltűnt az elnevezés: tejszínes jégkrém diógrillázzsal és dióízű meggy öntettel... Ez azért gyanús volt, így elolvastam a "tartalomjegyzéket" és láss csodát, meggy egyáltalán nem szerepelt a meggyöntet hozzávalói között, csak aroma és két, azt hiszem ártalmatlan "E", meg némi dió. Szóval az a finom meggyízű szirup TÉNYLEG dióízű meggy öntet volt, és nem meggyöntet.

Úgy gondolom, hogy ebben az esetben a csomagolás teljesen megtévesztő - ha elsőre tudom, hogy köze sincs a meggyhez, nem is szólva a mézről, valószínűleg nem veszem meg (bár hangsúlyozom, hogy finom volt!). Csak elvi síkon, de lehet ez ellen tenni valamit? Mert meglehetősen etikátlan eljárásnak tartom ezt, még akkor is, ha az összetétel (úgy tűnik) korrektül volt feltüntetve.
Captain Crash
És nem is tudod hány termék ilyen...ezen az alapon ne vásárolj nagyon! smile.gif Ha például a Burger King eperturmix-át, vagy fagyiját nézzük, az egy az egyben mesterséges. Olvastam egy könyvet, Megetetett társadalom c.-mel, abban sokminden le van írva ahhoz, hogy holnap már ne egyél. smile.gif
Ariadne
Érdekel ez a könyv, lehet, hogy megkeresem. Nem lesz többet szükség fogyókúrára... biggrin.gif Végülis ha legalább ráírják a cuccra, hogy mi van benne, akkor eldönthetem, hogy akarom-e így. Nesze nekem tudatos vásárló, végülis nem olvastam el, mielőtt megvettem cool.gif

Mondjuk azok a "hamis" meggyek továbbra is bántják a szemem...
Ariadne
Hoppá, mit találtam: Magyar Élelmiszerkönyv, jégkrém fejezet:

"Gyümölcstartalomra utaló kép, grafika feltüntetése a kizárólag aromát tartalmazó jégkrémek esetében tilos. "

Sejtettem, hogy nem lehet az a meggy kép úgy OK a dobozon...

És még egy szösszenet ugyaninnen:
"A termékek érzékszervi bírálatát arra alkalmas, kiképzett szakember végezheti."

Biztos ő az okleveles jégkrémkóstoló, jó meló lehet biggrin.gif
Joooe
Szeretnék jelentkezni okleveles borkostolónak, hogy a szupermarketek polcain található borok valódiságáról meggyőződjem biggrin.gif Hol kell? biggrin.gif Mindent a közjóért wink.gif

Egyébként ez a Magyar Élelmiszerkönyv hol érhető el?
Ariadne
Segített a jó google ---> itt találtam:

http://www.omgk.hu/ELELM/eltart.html

Jó mazsolázást! Egyébként az élélmiszertörvény alapján kötelező jellegű a dolog! Saját magát egyébként így is nevezi: Codex Alimentarius Hungaricus cool.gif

Ja, és a sör és a sütik is külön kategória benne, ha nem tudnád, mi az, hogy babapiskóta vagy konyakmeggy laugh.gif

Eszeveszetten keresem a csoki definícióját... tongue.gif
Ariadne
Találtam egy újabb érdekességet, egy GVH döntés arról, hogy mi a túró rudi - meg arról, hogy mi nem...

http://www.gvh.ionlab.net/index.php?id=3394&l=h
érdekesebb részek: I/5-8,11,14.1,17.1,23.2

Átvágtak végig gyerekkoromban. Nem is olyan egészséges... crybaby.gif

Szóval hivatalosan a rudik "kívülről csokoládé-bevonatú, henger alakú belül, túró tartalmú" termékek... És létezik "a szeretem, mert édes" árukat kereső fogyasztók kategóriája biggrin.gif

Akkor is jobb a cukorkánál! mad.gif
Z.m.Z
TEJ? Nem! Reggeli ital.
Csokinyúl? Nem! Tejbevonó figura.
Sonka? Nem! Gyorspácolt lapocka.

És még sorolhatnánk napestig, milyen módon vezetnek félre minket az élelmiszergyártók! És most itt a legújjabb és egyben a leg undorítóbb amivel eddig találkoztam:

Darálthús? Nem! (Pedig teljesen úgy nézett ki) ELŐKÉSZÍTETT HÚS! (köszönjük néked, TECSÓ)

Ránézésre semmiben nem különbözik a többi darált hústól, de a csomagolás hátulján megbúvó nanobetűkkel írt kis címkéről kiderü, hogy mindössze 64% a benne lévő hús. Uppssz... kicsit több csak mint a fele. A többi víz és mindenféle kémiai anyag hogy húsnak tűnjön. A belőle készült stefánia vagdalt (egybefasírt) a sülési idő elteltével egy gusztustalan, zsírban tocsogó, undorító masszává vált aminek a tetején ott virítottak az elején még a belsejében található főtt tojások. Sajnos a vasárnapi ebéd elmaradt. És az örök tanulság most is csak annyi, akármennyire is annak látszik aminek mi ismerjük, mégis minden esetben meg kell keresni azt a kis címkét és EL KELL OLVASNI!!

Azért indítottam ezt a témát, hogy mindenki leírhassa a hasonló tapasztalatait és nindenki okulhasson belőle,
mert ugye az okos ember más kárán tanul! rolleyes.gif
logisztikus
Üdvözlök mindenkit!

Sokat bújtam a jogszabályokat, de egyelőre nem találtam választ a kérdésemre. Arra lennék kíváncsi, hogy ha valamely okból egy forgalmazót arra kérnék, mit fogyasztó, hogy adja meg nekem (legyen szíves smile.gif ) az általa forgalmazott termékek összetevőinek adatait, azt megteszi-e vajon?

- csak az az infó érdekel, amit amúgy is fel kell tüntetnie a csomagoláson.
- ez neki tuti megvan adatbzisban, hiszen ebből nyomtatja a címkéket.
- van-e kötelező adatszolgáltatás az egyszerű halandó emberek felé?

Láttam egy látványpékség honlapján, hogy maguktól közzétették a termékeik összetefőinek listáját egy pdf-ben. Abban reménykedem, hogy ha ezt valaki magától megteszi, akkor esetleg mások is megteszik, ha szépen kérem...? huh.gif
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.