Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
3 Munkanapon Belüli Csere
Fogyasztóvédelem Fórum > Fogyasztóvédelem.com > Általános Fogyasztóvédelmi Fórum
Pjotr
Valahol már tárgyaltuk de nem találom...
Szóval annyiban vagyok biztos, hogy ha a vásárlástól számított 3 munkanapon belül visszaviszem, akkor nem lehet javítani, kötelező cserélni, ha nem rendeltetésellenes használat okozta a meghibásodást.
A kérdés az, hogy ezt ugye egy bolt nem tudja eldönteni, vagyis elküldheti szakvéleményt kérni, egy ilyen szakvélemény akár hetekig is eltarthat vagyis mi a kötelező?
Azzonnal cserélni a terméket vagy a szakvéleményt megvárva, ha jogos a csere, akkor cserélni, de nem azonal, hanem mondjuk a szakvélemény két hét múlva jön meg, akkor két hét múlva kell cserélni?
Pjotr
Hm?
Joooe
Mondjuk ha jól értem a 49/2003-ast akkor bármely reklamációnál a bevizsgálást is 3 napon belül el kéne végezni és a jegyzőkönyv mellékleteként tájékoztatni a fogyasztót az eredményről.

Ha a forgalmazó a fogyasztó igényének teljesíthetőségéről annak bejelentésekor nem tud nyilatkozni, álláspontjáról legkésőbb három munkanapon belül köteles értesíteni a fogyasztót.
FVF
Igen, ez utóbbi igaz. Nincsen tíltva a szakvélemény kérése, de ezt azért nem érdemes reklámozni, mert vannak kereskedők, akik ezt kihasználnák...
firefly
2008. január 26-án szombaton vásároltam egy inverteres hegesztőt 60000 Ft-ért, mely rövid használat után meghibásodott. (A hegesztés során füst szállingózott a gépből, és enyhe szaga is volt.)
Hétfőn reggel visszavittem az áruházba, ahol sajnos nem tudták cserélni, mivel nem volt raktáron ilyen készülék. Cserét a következő hét péntekre tudtak volna intézni, amely időpontot túl távolinak tartottam. Az áruház munkatársával abban állapodtunk meg, hogy felveszem a kapcsolatot közvetlenül a forgalmazóval, hátha ők gyorsabban tudják a gépet cserélni.
A forgalmazó munkatársa telefonon úgy tájékoztatott, hogy a 3 napos cserejogosultág ellenére sem hajlandók kicserélni a készüléket, ők annak bevizsgálásával nem is foglalkoznak, forduljak valamelyik
szervizükhöz.
Felvettem a kapcsolatot a szervizzel, ahol azt a tájékoztatást kaptam, hogy beszállíthatom hozzájuk a készüléket, de kb 2 hét, amíg a cserét le tudják bonyolítani.
Ezután újra felhívtam az áruházat, ahol munkatársukkal abban állapodtunk meg, hogy sürgősséggel megpróbálják febr 1-ére, péntekre meghozni a cserekészüléket.
2007. január 30-án délután felhívott az áruház munkatársa, hogy csak bevizsgálás után cserélik a hegesztőt, és mielőbb vigyem be újra hozzájuk a hibás készüléket, ők majd elküldik a szerviznek. Beküldtem még ma a gépet a párommal. Arra a felvetésére, hogy mikor várható, hogy végre kapunk egy használható készüléket, azt válaszolták, hogy már az áruházban van a megrendelt cseregép, csak a szerviz bevizsgálásáig nem adhatják oda.
Kérdésem, hogy abból kiindulva, hogy a vásárlás után 3 napon belül visszavitt gépeknél vélelmezhető, hogy már a vásárlás időpontjában hibás volt, bemehetek-e holnap az áruházba, és követelhetem-e, hogy azonnal adják ide a náluk levő gépet?
Előre is köszönöm a választ.
ityam
elvileg 3 napon belul jelzett hibanal tenyleg velelmezni kell hogy hibas volt gyarilag. De mondjuk azt nem tudom hogy attol meg nincs e joga ellenorizni az eladonak hogy tenyleg rossz e a termek vagy csak ramondtak valami hibat hogy hatha visszakaphatja az arat.(ez sak pelda volt ne vegye magara).
Ha a rosszabbik esetet nezzuk hogy van joga bevizsgalni akkor viszont az mar biztos hogy a bevizsgalasra 3 napja van max. szal ha megvan mar a cseretermek akkor ragaszkodj ahhoz hogy 3 napjuk van legfeljebb a bevizsgalasra.
De amugy lehet hogy rosszul tudom es 3 napon belul azonnal kell cserelni. amennyiben igy van akkor jo lenne tudni hogy hogy van megfogalmazva az a jogszabaly.
Vevoorientalt jogszabalyoknal elvileg annak van ertelme hogy azonnal kell elvegezni a cseret es az esetleges bevizsgalast. csak nem tud hogy igy le van e irva.
firefly
Köszönöm szépen, hogy foglalkoztál a kérdésemmel. Keresgéltem én is a jogszabályok között, de azt konkrétan megfogalmazva nem láttam, hogy azonnal kötelesek cserélni. Ők arra hivatkoznak, hogy oké, hogy három napon belül visszavittem, de az nincs leírva, hogy nekik mennyi idejük van a cserére.
Azt hiszem, mivel már a péntekben megállapodtunk, péntekig várok, aztán ha addig sem hívnak, akkor szombat reggel bemegyek, és vagy a gépet hozom el vagy a pénzt. (Igazából a pénzt eddig nem is kértem, mert nem szeretnék most egy másik készülék után szaladgálni, hétvégén meg dolgozni kellene, ha már a múlt hétvégén itt álltam egy füstölgő géppel.)
Blade
Ityam, a 3 nap csak és csakis annyit számít, hogy a forgalmazó nem választhat javítást a kicserélés helyett.
Viszont továbbra is bizonyíthatja, hogy a hibát a nem rendeltetésszerű használat okozta, vagy hogy a termék nem is hibás.
Egyébként ilyenkor is áll a kb. 15 napos határidő a csere elvégzésére (csak gyanús lehet, hogy mi tart egy cserén 15 napig...).
Pénzt vissaadni, vagy más termékre cserélni pedig nem köteles a forgalmazó, csak abban az esetben, ha sem javítani, sem cserélni nem tud (vagy akar).

(firefly @ 2008.01.30, 19:13) *

A forgalmazó munkatársa telefonon úgy tájékoztatott, hogy a 3 napos cserejogosultág ellenére sem hajlandók kicserélni a készüléket, ők annak bevizsgálásával nem is foglalkoznak, forduljak valamelyik
szervizükhöz.

Ez jogsértő volt, ha kicserélést kértél, nem utasíthatják el 3 napon belül!
Ne felejtsd el, hogy az eladóval vagy szerződéses jogviszonyban, tehát nekik kell cserélni, nem a szervíznek; valamint hogy a kicserélést lehetőleg 15 napon belül, a neked okozott jelentős kellemetlenség okozása nélkül kell elvégezniük. Ha erre nem képesek, akkor elállhatsz a szerződéstől, és visszakövetelheted a vételárat.
bartaszili
Ha vissza vitted 3 napon belül, akkor nem küldhet szervízbe, meg ilyenek!
Remélem írtatok ekkor jegyzőkönyvet!
Nem irányítsanak még jóhiszeműségből sem a forgalmazóhoz, mert neked semmi közöd hozzájuk.
Viszont a törvény szerint cserekészülék nélkül "törekedniük kellene a 15napon belüli ügyintézésre".
Meg, hogy ne okozzanak kellemetlenséget, mondjuk hivatkozz arra, hogy így nem tudsz dolgozni, nem haladsz ... megint csak mit érsz el vele...
Amúgy meg, ha szombaton vetted, vasárnap tönkrement, hétfőn visszavitted, és péntekig tudnak hozatni cserét az már szerintem reális és gyorsnak számít. De még mindig nem köteles kicserélni a bolt saját szakálára hivatalos szakvélemény nélkül. Én a helyedben bele mentem volna ezért elsőre a péntekbe, mert ha szakvéleményezgetnek, akkor ki tudja mikor jutsz hozzá a gépedhez, vagy mikor ér el abba a stádiumba a dolog, hogy pénzednél legyél?
firefly
Közben tegnap futottunk még pár kört. Felhívtam az áruházat, aki elküldte a nagykernek, aztán a nagykert, aki elküldte a szerviznek. Aztán felhívtam a szervizt is, aki még nem kapta meg a hegesztőt. Itt nagyon segítőkész volt a srác, azt mondta, hogy ha megkapja, azonnal megnézi. Csakhogy ha szombaton megkapja, akkor a nagykernél nem dolgoznak, az áruház hiába van nyitva, és hiába szervizel ő is szombaton (ő közvetlenül nem szólhat vissza az áruháznak, csak a nagykernek, aki majd leszól az áruháznak). Tehát tegyük fel, ő szombaton megnézi, és ott a csere hegesztőm is az áruházban, és megint itthon fogok dühöngeni hétvégén gép nélkül.
Nagyon nem jól van ez így, mert múlt szombaton, ahogy hazavittem, az első 5 percben füstölni kezdett, úgyhogy ez a második hétvége, amikor nem tudok dolgozni...
Ja, legelőször a péntekbe azért nem mentem belem, mert akkor még a 8-a pénteket célozták be (ezt 28-án, ami ugyan csak 12 nap, de jelentős kellemetlenség), aztán három kör telefon után, már az 1-ét ígérték. Ami - ahogy kiderült - csak nem jött össze nekik.
bartaszili
Melyik része füstölt el a gépnek és miért, ha megkérdezhetem?
firefly
Egy ellenállás olvadt meg, meg volt feketedve és deformálódva, ez még bevilágítva is látszott.
Raszputyin
Elképzelések a fogyasztóvédelem javításáról, amik érintik a 3 munkanapon belüli cserét is:

http://4evesterv.blog.hu/2008/02/19/fogyas...em_elkepzelesek
kiza
Sziasztok
Szeretném a segítségeteket (véleményeteket) kérni!
Olvasom a 3 napos visszavásárlási garanciát, de nem tiszta!
Febr.29-én péntek délután, a helyi Tesco-ban vásároltunk egy benzinmotoros láncfűrészt. Vasárnap nekibuzdulva, párom elkezdte vele vágni a tüzifát, de már az elején észrevette, hogy gyengén megy és egy egy vastagabb méterfa alatt majdhogynem megáll, lefullad a fűrész - mintha gyenge lenne a motor.( levegőt szív)
Ma munka után, élve a 3 napos gari jogomal, visszavittem a szerkezetet. Az első meglepődésem a vevőszolgálaton az volt, hogy a hölgy szólt a karbantartóknak, próbálják ki. Aztán kerítettek egy fenyő raklapot, és a bejárat előtt két bevágást ejtettek rajta, ebből azonnal megállapították, hogy a gépnek semmi baja!!!!!! Iszonyatos düh fogott el, hogy mondom ezt a fűrészt favágásra találták ki és nem fenyőléc farigcsálására, amit késsel elvágok, de ők ragaszkodtak hozzá, hogy a motor zúg, a lánc forog, a gép jó!!!
Mondom a kocsim is gurul, és mégse jó, ha szervízbe viszem. stb
Nem húzom tovább... Nem cserélték ki, és csak óriási huzavona után ajánlották, hogy elküdik "kermi" bevizsgálásra.
Most itt tartunk, és én szeretném tudni, mihez lett volna jogom ezen kívül, és miért van az, hogy mikor egy menő sportáruházban két nadrágot vettem, és csak az egyiket próbáltam fel, és itthon derült ki, hogy az egyik nem jó, akkor még a postázás költségeit is vállalták, mert nem tudtam elutazni cserélni!
Előre is köszönöm, a hozzászólásokat!
Iza
Mozigépész
(kiza @ 2008.03.03, 18:11) *

Sziasztok
Febr.29-én péntek délután, a helyi Tesco-ban vásároltunk egy benzinmotoros láncfűrészt. Vasárnap nekibuzdulva, párom elkezdte vele vágni a tüzifát, de már az elején észrevette, hogy gyengén megy és egy egy vastagabb méterfa alatt majdhogynem megáll, lefullad a fűrész - mintha gyenge lenne a motor.( levegőt szív)
Ma munka után, élve a 3 napos gari jogomal, visszavittem a szerkezetet. Az első meglepődésem a vevőszolgálaton az volt, hogy a hölgy szólt a karbantartóknak, próbálják ki. Aztán kerítettek egy fenyő raklapot, és a bejárat előtt két bevágást ejtettek rajta, ebből azonnal megállapították, hogy a gépnek semmi baja!!!!!! Iszonyatos düh fogott el, hogy mondom ezt a fűrészt favágásra találták ki és nem fenyőléc farigcsálására, amit késsel elvágok, de ők ragaszkodtak hozzá, hogy a motor zúg, a lánc forog, a gép jó!!!
Nem húzom tovább... Nem cserélték ki, és csak óriási huzavona után ajánlották, hogy elküdik "kermi" bevizsgálásra.
Most itt tartunk, és én szeretném tudni, mihez lett volna jogom ezen kívül, és miért van az, hogy mikor egy menő sportáruházban két nadrágot vettem, és csak az egyiket próbáltam fel, és itthon derült ki, hogy az egyik nem jó, akkor még a postázás költségeit is vállalták, mert nem tudtam elutazni cserélni!
Iza
Az eladónak joga van bevizsgáltatni a terméket, még akkor is ha te 3 napon belül vissza vitted.
Na most, az viszont kérdéses, hogy van e a leírásban milyen és mekkora méretű fa vágására használható, mert ha ti attól eltértetek és ezért a hiba, az sajnos a ti bajotok!
Reméljük nem ez lesz, viszont a bevizsgálás nem tudom mennyi időt vesz igénybe!
Viszont ha hibás, akkor nem javíthatják, hanem cserélni kell, hisz te visszavitted 3 munkanapon belül.
kiza
(Mozigépész @ 2008.03.03, 19:39) *

(kiza @ 2008.03.03, 18:11) *

Sziasztok
Iza
Az eladónak joga van bevizsgáltatni a terméket, még akkor is ha te 3 napon belül vissza vitted.
Na most, az viszont kérdéses, hogy van e a leírásban milyen és mekkora méretű fa vágására használható, mert ha ti attól eltértetek és ezért a hiba, az sajnos a ti bajotok!
Reméljük nem ez lesz, viszont a bevizsgálás nem tudom mennyi időt vesz igénybe!
Viszont ha hibás, akkor nem javíthatják, hanem cserélni kell, hisz te visszavitted 3 munkanapon belül.

nagyon köszi!
A használati utasítás szerint, fadöntésre, gallyazásra, tüzifa aprításra haszálható, kerüljük az állandó, nagy megterhelést. Vagyis nem barkács szeszerszám, de 3 nap alatt képtelenség túlterhelni. Minden bizonnyal kiderül, hogy hibás, csak a bánatom már az, hogy cserét kértünk, nem a pénzt:(
Üdv: Iza
Blade
(kiza @ 2008.03.06, 21:17) *

nagyon köszi!
A használati utasítás szerint, fadöntésre, gallyazásra, tüzifa aprításra haszálható, kerüljük az állandó, nagy megterhelést. Vagyis nem barkács szeszerszám, de 3 nap alatt képtelenség túlterhelni. Minden bizonnyal kiderül, hogy hibás, csak a bánatom már az, hogy cserét kértünk, nem a pénzt:(
Üdv: Iza

Valszeg ez a modell ilyen gagyi. Fúróknál is találkoztam már olyannal, ami olyan gyenge volt, hogy nem lehetett fúrni vele. Ez tényleg gáz, mert tényleg nem hibás az áru, de a szerződés szempontjából igenis hibás teljesítésnek számít (amit a forgalmazó javítással vagy cserével nem fog tudni javítani, mert maga a modell sz*r). Szóval el kell majd állnod a szerződéstől, amibe nehezen fognak belemenni (abból élnek, hogy ilyen gagyit sóznak rá mindenkire ócsóér'), de az 1959 évi IV. törvényben világosan le van írva, hogy a terméknek rendelkeznie kell azokkal a képességekkel, amikkel a hasonló, erre a célra szolgáló termékek rendelkeznek, illetve amik a reklámokban, leírásokban (használati útmutató) szerepelnek.
Már pedig a le van írva, hogy fadöntésre használható, de lefullad fadöntés közben, akkor ez ennek nem felel meg. geek.gif
afrien
Sziasztok!

És ha nem műszaki termékről, meg nem is élelmiszerről van szó??? Mi vonatkozik egy könyvre? Ha visszaviszem nem kapom vissza az árát?
Mi most jártunk úgy a párommal, hogy vett nekem egy könyvet, és nekem már megvolt, erre visszavitte a boltba, de nem vették vissza, mondván, hogy könyveket egyáltalán nem vesznek vissza, nem cserélnek, stb.
Csak én vagyok tájékozatlan és tényleg nem lehet könyvet visszavinni??? unsure.gif
Mozigépész
(afrien @ 2008.05.23, 13:52) *

Sziasztok!

És ha nem műszaki termékről, meg nem is élelmiszerről van szó??? Mi vonatkozik egy könyvre? Ha visszaviszem nem kapom vissza az árát?
Mi most jártunk úgy a párommal, hogy vett nekem egy könyvet, és nekem már megvolt, erre visszavitte a boltba, de nem vették vissza, mondván, hogy könyveket egyáltalán nem vesznek vissza, nem cserélnek, stb.
Csak én vagyok tájékozatlan és tényleg nem lehet könyvet visszavinni??? unsure.gif

Már ne haragudj de mi alapján vennék vissza?? Azért mert te figyelmet voltál? Volt hibás teljesítés?
Ezekre a válasz NEM, tehát miért is vennék vissza, mire tudnál hivatkozni?
Ez olyan mint ha vennél egy telefont, és rájössz neked nem tetszik és visszavinnéd, szerinted mire hivatkozhatnál? Nincs olyan jogszabály ami előírná, hogy a vevő figyelmetlensége miatt vissza kellene venni bármit is!
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.