Egy masik forumon mar filozunk ezen:
Mennyire jogszeru/tisztesseges egy ilyen pont az elofizetoi szerzodesben?
5.3 Határozott idejű szerződéskötés esetén amennyiben a határozott időszak lejárata előtt legalább 30 nappal Előfizető írásban másként nem rendelkezik, úgy a szerződés újabb 12 hónap határozott időtartamra meghosszabbodik.(
interware adsl szerzodes)
Yoisten
2005.07.05, 23:07
(asdf @ 2005 Jul 4, 10:13 PM)
Egy masik forumon mar filozunk ezen:
Mennyire jogszeru/tisztesseges egy ilyen pont az elofizetoi szerzodesben?
5.3 Határozott idejű szerződéskötés esetén amennyiben a határozott időszak lejárata előtt legalább 30 nappal Előfizető írásban másként nem rendelkezik, úgy a szerződés újabb 12 hónap határozott időtartamra meghosszabbodik.(
interware adsl szerzodes)
Én náluk vagyok jópár éve. Amikor volt akció, de csak új belépőknek, akkor megbeszéltem velük, hogy lemondom, kikötik, majd újra bekötik. Azt mondták semmit nem számolnak fel, mivel ugyanoda megyek vissza, de a matáv felé csak így érvényesíthető a kedvezmény. Felmondtam a szerződést (nekem is az automatikus meghosszabbodás időszakában volt már egyébként), de a matáv sokáig felém sem nézett én meg hülye voltam nem használni a netet. Kiszámlázni nem tudtál volna mire, mivel nem volt szerződésem az IW-vel. Aztán elvitték a régi batár adsl modemet és hoztak egy újat. Így 5 hónapig féláron neteztem, bónuszként 1 hónapig free.
Egy ismerős most mondta le nemrég az IW adsl-t, mert ajánlottam neki a cselló lájtot olcsóért, stb. Neki 10ropit mondtak a szerződése felbontási díjra, amennyiben nem a lejárat előtt 30 nappal mondja fel (persze ő nem olvasta az ászf-et). Szóval így betejelt 10ropit a felbontásra. Kikötötték, csellót pikk-pakk be. 2 hét múlva hívtak az IW-től, hogy túlfizetése van 10ezerrel, menjen be, vegye fel.
Ariadne
2005.07.08, 13:49
Jogilag akkor számít tisztességtelennek ez a pont, ha a szerződésből eredő jogokat, kötelezettségeket egyoldalúan és indokolatlanul az egyik fél hátrányára állapítja meg, "a jóhiszeműség követelményének megsértésével". Ilyen különösen, ha jelentősen eltér az adott szerződéstípusra vonatkozó szabályoktól, vagy a szerződés tárgyával, rendeltetésével összeegyeztethetetlen.
Ez így lehet, hogy túl jogiasan hangzik - próbáltam azért emberiesíteni - mindenesetre ez alapján nem hiszem, hogy tisztességtelen lenne. Végülis nem köteles a szolgáltató határozatlan idejű szerződéseket kötni, ha nem akar, még ha ésszerűbb is lenne úgy...
Ez így elvileg azt jelenti, hogy bármikor felmondhatod a szerződést, de akkor is csak a határozott idő végén szűnik meg. A szerződés tárgya pedig internetszolgáltatás, amivel vélhetően hosszabb időre tervez az ember.
Nem azt mondom, hogy nagyon jó, de nem ütközik semmilyen jogszabályba (szerintem...). És persze azzal, hogy aláírod a szerződést, tudomásul veszed, hogy ez így lesz. Persze etikusabb lenne, ha létezne határozatlan idejű szerződésük, aminek ideje alatt x hónapos felmondási idővel bármikor kiléphetsz. (és ahol x<12

)
Az viszont nagyon pozitív, hogy a gyakorlatban normálisan elintézik a dolgot...
Az IW-rel kötött egyedi előfizetői szerződésemben az alábbi szerepelt:
5 A szerződés felmondásának szabályai
5.1 Határozott idejű szerződés esetén a szerződés lejárata a szolgáltatás kiépítésének napjától számított 12 hónap.
5.2 Az akciós feltételekkel, kedvezményes áron megkötött, határozott idejü Egyedi Előfizetői Szerződés lejárat előtti felmondása esetén Előfizető köteles a Szolgáltató Általános Szerződési Feltételeinek díjszabásában meghatározott mindenkor érvényes határozatlan idejű díjcsomagjának egyszeri és havi díjai, valamint az Előfizető által akciós feltételekkel, kedvezményes áron igénybe vett díjcsomag egyszeri és havi díjai között lévő díjkülönbözetet, illetve minden további kapott kedvezményt megfizetni Szolgáltató részére a szolgáltatás kiépítése és az Egyedi EIőfizetői Szerződés felmondása közötti időszakra.
5.3 Határozott idejű szerződéskötés esetén amennyiben a határozott időszak lejárata előtt legalább 30 nappal az Előfizető írásban másként nem rendelkezik, úgy a szerződés újabb 12 hónap határozott időtartamra meghosszabbodik.
A fordulónap után 2 hónappal fel kívántam bontani a szerződést, és akkor lepődtem meg: a hátralévő 10 hónapra ki kellene fizetnem az előfizetési díjat.
A kérdést körüljárva kiderült, hogy 2004. november 1. -i hatállyal módosították az Általános Szerződési Feltételeket, és ezt megtehetik. Ezután a határozott idejű szerződés hátralévő idejére eső díjat ki kell fizetni szerződésbontáskor.
Akinek az IW Rt.-nél van határozott idejű szerződése, az figyeljen a fordulónapra, mert különben megjárhatja.
MaZsola85
2006.07.02, 13:16
(Zsi @ 2005.09.19, 16:37)

A kérdést körüljárva kiderült, hogy 2004. november 1. -i hatállyal módosították az Általános Szerződési Feltételeket, és ezt megtehetik. Ezután a határozott idejű szerződés hátralévő idejére eső díjat ki kell fizetni szerződésbontáskor.
Akinek az IW Rt.-nél van határozott idejű szerződése, az figyeljen a fordulónapra, mert különben megjárhatja.
Ez nagyon furcsa, alairtal egy szerzodest es ezt utolag modositjak...ilyet nem lehet megtenni szeritnem, az vonatkozik rad amit alairtal, ilyen alapon betehetnek utolag az aszf-be hogy az elofizeto lemond minden vagyonarol a szolgaltato reszere, vicces.
Ha van egy korábbi ÁSZF-ed, nézd meg benne, mit írtak az egyoldalú módosításról. Általában benne van, hogy 30 nappal előre értesíteni köteles. Ha ezt nem tette meg (nem nagyon tudja bizonyítani, hogy megtette) akkor tudsz tovább lépni. Ha kaptál levelet, vagy emilt, akkor nem sokat tehetsz utólag. Csak magadat szidhatod, hogy nem olvastad el a levelet rendesen.
(A mostaniban benne van, hogy egyoldalúan módosíthat bizonyos esetekben, de előre 30 nappal értesítenie kell. Viszont azt nem találom benne, hogy mennyi időn belül lehet a szerződést felbontani, a szerződésmódosítás miatt. Ennek nem kellene benne lennie? Máshol láttam 8 napot, ez mondjuk elég problémás akkor, amikor a fél ország nyaral.)
Jaja, ez a default szoveg a vegen:
Tájékoztatjuk előfizetőinket, hogy amennyiben jelen módosítást nem kívánják elfogadni, úgy az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény 132.§ (4) és (5) bekezdéseiben meghatározott jogokkal élhetnek.
8 napot irnak nalunk is, megneztem egy par kozlemenyt. Az iw-sek meg minden bizonnyal a szamlalevelbe vagy raknak hirlevelet es akkor abban benne volt, vagy nem, es csak ket sorban megmelitik valahol /pl otp-s szamlaegyenleg legutolso soraban is szoktak neha infokat elpotyogtatni/.
Nekem is van hasonlóm, szöveg ugyanez, 30 nappal az egy év hűség lejárta előtt jeleznem kéne, hogy nem akarom tovább a szerződést ill. a szolgáltatást fenntartani, de van egy bökkenő:
amikor bekötötték a netet, akkor a szerelő hozta a szerződést, és az én példányomon pl. dátum nincsen, persze lehet hogy amit aláírattak velem, azon van, ami náluk van. Mi van ilyenkor?
Másik kérdés, hogy mi van ha elköltözök, akkor is fizetnem kéne ezért a szolgáltatásért, mikor nem is veszem igénybe? Ill. ha át akarom helyeztetni és nem tudják ezt megtenni, akko mi van?
Előre is kösz mindenkinek!
Nem kellett volna aláírni a határozott idejű szerződést ha nem tetszik.
Meg kell tanulni, hogy az aláírásnak következményei vannak....
Az ő példányukon van dátum, meg egyértelmű, hogy mikortól vetted igénybe a szerződést.
Dr.Overflow
2006.12.27, 22:17
(Pjotr @ 2006.08.09, 08:25)

Nem kellett volna aláírni a határozott idejű szerződést ha nem tetszik.
Meg kell tanulni, hogy az aláírásnak következményei vannak....
Az ő példányukon van dátum, meg egyértelmű, hogy mikortól vetted igénybe a szerződést.
Nem is írta alá senki a szerződés jelenlegi vátozatát. Ha végig olvasnád a korábbi hozzászólásokat kiderülne számodra is. Én például aláírtam egy olyan szerződést, amiben az volt, hogy 12 hónap leteltével akármikor lemondhatom. 18 hónap elteltével rajtam kívül álló okok miatt le is akartam mondani, de kiderült hogy egyoldalúan módosították a szerződést. Amíről e-mail-ben tájékoztattak és 15 napom lett volna arra, hogy ha nem felel meg akkor megszüntessem. Igen ám de én nem használtam a fiókot. Nem mondanám hogy rugalmasan kezelték a dolgot. Fizessem ki a hátralévő 4 hónapot és kész. Arra hivatkoztak hogy azért van mert nekik ilyen szerződésük van a T-Comal. Egyáltalán nem elfogadható egy olyan szolgáltaltás, és egy olyan szolgáltató ahol csak egy évben egyszer lehet felmondani. Az biztos hogy sehol máshol Európában. Hivatkoztam arra, hogy nem tehet arról hogy lebontják alólam a házat. "Az az őn problémája uram!". Felvetettem hogy akkor átköltöztetem az új helyre. "Jelenleg nem tudjuk biztosítani ott a szolgáltatást." Gondoltam akkor tiszta sor. Ez a szolgáltató problémája és a szerződés pontjai szerinte azonnal felmondhatom ha a szolgáltató nem tudja biztosítani az elérést. "Nem,nem ez is az őn problémája uram!" NEm vagyok hajlandó azért fizetni amit nem veszek igénybe. Az meg nem érdekel hogy töketlen ügyvédjeik nem tudtak normális szerződést kötni a T-Comal. Ez tényleg nem az én problémám. Képzettségük csak arra elegendő hogy a hétköznapi ügyfeleket károsítsák meg. Ha más szolgáltató is ilyen szerződést kötött a hálózat tulajdonosával ezt a dolgot nyilván európai módon elkönyvelik üzleti kockázatnak.
Én nem arra hívom fel mindenki figyelmét hogy nem kössőn ilyen szerződést, hanem arra hogy ne kössön szerződést az Interware-el! De mit is vár az ember egy olyan cégtől akinek a második emeleten van az ügyfélszolgálati irodája, egy térben a telefonos hölgyekkel. És a Serve Hotel pólós menőcsávók az ügyfeleken keresztül járnak ki bagózni. Emlékszem még amikor ajándékot osztogattak, ha időben fizetem a számlát. Ha nem fontos az egyéni ügyfél éljenek meg a Server Hotelből!
Én hülye 4 éve még ajánlottam is a céget. Már csak lebeszélek de azt gőzerővel.
Tehát kedves Pjotr!
Amit aláírtam ahhoz is tartom magam, tehát továbbra sem fizetek.
Most erre mit mondjak, persze, hogy nem így kéne működni.
De ha minden benne van az ászf-ben, akkor egyszer csak arra fogsz ébredni, hogy jön a levél a bíróságtól...
Ezek szerint a te szerződésében amit aláírtál nincs bent ez:
5.3 Határozott idejű szerződéskötés esetén amennyiben a határozott időszak lejárata előtt legalább 30 nappal az Előfizető írásban másként nem rendelkezik, úgy a szerződés újabb 12 hónap határozott időtartamra meghosszabbodik.
Pjotr: a gond ott van, hogy a szolgáltató módosítja az ÁSZF-et, de nem megfelelően tájékoztatja a fogyasztót. Vagyis szerinte igen, szerintem nem. Emiatt a fogyasztó nem tudja gyakorolni a felmondással járó jogait.
Egyrészt maga a tájékoztatás módja vet fel kérdéseket, másrészt maga a módosítás. Ugyanis a szolgáltató néha ugyanbban az ÁSZF-ben módosítja az értesítés módját, és azt, ami hátrányosan érinti a fogyasztót.
Dr.Overflow:
toreki a
másik topikban linkelte a hírközlésről szóló törvényt, abban szerepel, hogy lényeges módosítást nem tehet egyoldalúan a szolgáltató, a szolgáltatás igénybevételének ideje pedig elég lényeges körülmény a szerződésben.
A kikötés maga egyébként szerintem nem tisztességtelen, én saját esetemben örültem volna egy ilyennek, hogy ha lejár akkor nem kell vacakolni az újraszerződéssel hanem megy magától
Az a baj, hogy amíg nem tudjuk, hogy mit írt alá pontosan, addig nincs értelme az egésznek.....
Ha nem csak sírni akar akkor scannelje be és megnézzük, de addig csak találgatás az egész....
Talan meg utana is. Ha a szamlalevel melle -esetlegesen- erkezo hirlevelben benne volt, hogy mikepp valtozik az aszf, akkor bukos a dolog. Atlagember meg ugye micsinal, szamla elrak, szines reklamszar olvasatlanul kidob
A hírlavél nme számít értesítésnek. Egyrészt, mert a sok szemét között nem veszik észre, másrészt én eleve iktatok minden nem hivatalos levelet, mindent,a mi reklámnak néz ki. Az értesítés sztem elfogadható módja az ajánlott vagy tértis levél.
Haaaat, nemtom. Ha nekem megjon a szamla melle a hirlevel, amiben benne van, hogy mostantol 3900 helyett 4500 Ft a kabeltv havidija /amugy tenyleg ennyi lesz, hogy b**nak meg, 34(!) csatornara/, akkor enszerintem a szolgaltato megtette ami tole elvarhato. Azert fura lenne minden aszf valtozasnal ajanlott levelet varni, kb. havonta mehetne minden ugyfel egyert minden szolgaltatotol (ertsd: mobil/madzagos/net meg mondjuk ktv felevente)...
Legalább nem változtatnának mindig a fogyasztó kárára.

A probléma az, hogy amikor én küldök el valamit, tőlem elvárják, hogy legalább ajánlottan adjam fel, hogy igazolni tudjam a feladást. Ha meg azt akarom, hogy az átvételt is bizonyítani tudjam, akkor tértisen kel feladnom. Uganezt viszont nem várják el a szolgáltatóktól. Ha az ÁSZF változtatást nem tudom ránézésre megkülönböztetni a szokásos spamtól, akkor így járt, megy a kukába. Tudom, hogy az ajálnott túlzás lenne, de legalább annyit elvárok, hogy ne reklám formája legyen, hanem valami hivatalos levél formája (fehér papír, cégjelzés, semmi csicsa). Mint a számla.
Az ASZF változást, ha emelés is van mindig kíséri jó hír, stb.
A feladást azt hiszem, ők máshogy is tudják igazolni. Pl. melyik nap ment minden ügyfélnek levél
Az még nem bizonyítja, hogy megkaptam. Erről volt egy topic valahol az ajánlott vs. tértis levél témában. gondolom arra apellálnak, hogy ha a számlát befizetted, akkor megkaptad a benne levő levelet is.
Egy banki téma kapcsán hallottam, hogy állítólag ÁSZF módosítást sok esetben elég pl. országos napilapban is kihirdetni. Ez pedig könnyű igazolni. És mit tehetnek arról, hogy neked már nem jár a Népszava...
Mozigépész
2007.01.08, 20:00
(TheElf @ 2007.01.08, 18:07)

Egy banki téma kapcsán hallottam, hogy állítólag ÁSZF módosítást sok esetben elég pl. országos napilapban is kihirdetni. Ez pedig könnyű igazolni. És mit tehetnek arról, hogy neked már nem jár a Népszava...
Nekem meg semmi....