Nemrégiben az ELMŰ kikapcsolással - mert hátralékom volt - megszüntette számomra a villamosenergia-szolgáltatást. Tették ezt öt nappal azt követően, hogy hátralékom átutalásáról intézkedtem, mely pénzösszeget a bank tájékoztatása szerint a következő nap számlájukon jóváírtak.
A kikapcsolást végzők önkényesen léptek be abba a társasházba, melyben lakom, s kísérletet sem tettek arra, hogy a kikapcsolással járó zajra a lakásból kilépő feleségemnek alkalmat adjanak arra, hogy a hátralékot - melyre a "Kikapcsolási lap" szerint módja lett volna - a helyszínen rendezze. Ez ugyan a hátralék ismételt kiegyenlítését jelentette volna, melyet a később esedékes számlákon jóvá kellett volna írniuk, ám elkerülhető lett volna a kikapcsolás következtében minket ért kár. A kikapcsolási lapot feleségemmel nem íratták alá (tehát úgy jártak el, mintha otthon sem lettünk volna).
A kikapcsolást követő néhány órán belül az Eurocenter ügyfélszolgálati irodájukban bemutattam a hátralékos pénzösszeg átutalásáról rendelkező banki bizonylatot. Másnap este a visszakapcsolást végzők ugyancsak önkényesen léptek be abba a társasházba, melyben lakom. A zajra kiléptem a lakásból, mire a visszakapcsolást elvégezve megbízottjuk kezembe nyomta a "Felülvizsgálati lapot", s már ott sem volt, holott azt alá kellett volna velem mint fogyasztóval íratnia (tehát ismételten úgy jártak el, mintha otthon sem lettünk volna).
A fentieket mint fogyasztói megkeresést megküldtem az ELMŰ-nek, egyúttal - az adatvédelmi törvényben rögzített jogaimra hivatkozva - kérve, hogy a személyes adataimat tartalmazó, velem kötött közüzemi szerződést, valamint a kikapcsolási lapot és a felülvizsgálati lapot mint annak elválaszthatatlan részeit, számomra küldjék meg. Érdemi választ ugyan nem kaptam, sőt személyes adataimat sem adták ki, de legalább arról tájékoztattak, hogy általános gyakorlatuk szerint a társasházba való bejutáshoz - ha az érintett nincs otthon - más lakók segítségét kérik. Szerintem ez sérti a magánlakás sérthetetlenségéhéz fűződő jogokat, nem beszélve arról, hogy - ha az érintett nincs otthon - úgy nem is ajánlhatják fel a hátralék helyszíni rendezését, s nincs kivel aláíratniuk a ki- és a felülvizsgálati lapot.
Panaszommal a Magyar Energia Hivatalhoz fordultam. Válaszuk szerint az ELMŰ jogszerűen járt el.
Pál József