T. fogyasztovedelem!
(Figyelem ennek a hozzaszolasom vegen a biztosnak velt informaciokat folyamatosan beirom!)
Mi abban az esetben a teendo ha teszem azt egy ugyfel vesz valamit, de aztan kiderul hogy neki nem is az kellett volna vagy egyszeruen nem tudja hogy kell hasznalni?
ez egy nagyon fontos kerdes mert sajnos nagyon surun elofordul ez a szamitasteknikaban(megjegyzem nem csak itt) es igy sok embert erinthet.
Abban az esetben ha nem jot vett az ugyfel veletlenul akkor koteles e a bolt visszavenni a termeket? hulyesegnek es ertelmetlennek talalnam ha kotelezo lenne. persze az ugyfelek megtartasa erdekeben tanacsolt a kedveben jarni a vevonek tudom de most tegyuk fel hogy az elado elsosorban azt nezi hogy neki legyen jo es minel egyszerubb es maceramentesebb.
lehet azt mondani hogy megszivtad miert nem gondoltad meg jobban vagy koteles e felajanlani valamilyen kompenzaciot(pl levasarlast)?
ez volt az egyszerubb eset gondolom.
most jon a nehezebb eset hogyha az ugyfel nem tudja hasznalni a termeket, annak ellenere hogy a termek hibatlan. Teszem azt ha van magyar nyelvu tajekoztato akkor lehetseges e a font emlitettek alkalmazasa?
Ha teszem azt nincs magyar nyelvu tajekoztato, de mi szoban el tudjuk es el is mondjuk hogy hogy kell hasznalni?
Ugyebar elvileg csak ugy kerulhetne forgalomba termek hogy van hozza magyar nyelvu leiras. de mint az ismeretes az importortol kezdve mar forgalomba van hozva(akkor meg nem a fogyasztok fele de mar forgalomba van vegulis). dehat az importor valamiert nem csinalt hozza tajekoztatot. aztan tovabbertekesiti nagykernek. nagyker megintcsak elfelejt magyar nyelvu tajekoztatast adni, es ugyancsak tovabbadja a kiskernek. aki vegul mivel o nem tudja/nem akarja/nincs ra megfelelo kerete hogy leforditsa eladja a termeket. Ha ezert a kiskernek kell megszivnia azt nem tartom fairnak.
Vagy nem kell megszivnia egyaltalan ezert a boltnak? mondtatjok azt hogy erdeklodon utana hogy kell hasznalni(ha esetleg mi sem tudnank megmondani hogy hogy kell)?
Vagy eleg vasarlas elott tudatni a vasarloval hogy nincs hozza magyar nyelvu tajekoztato igy csak akkor vegye meg ha tudja hogy hogy kell hasznalni?(ha ezt tudatjuk vele akkor szeritnem semmi kivetnivalo nem lehet benne, ha jozan paraszti esszel nezzuk)
Nem tudom hogy mennyibol tartana beismerni hogy a szamitasteknika nyelve az angol. igy aki szamitasteknikaval akar foglalkozni az tanuljon meg egy a szukseges szintet angolbol. Hozzateszem hogy nem tudnak olyan magyar nyelvu tajekoztatot csinalni ami az OSSZES fellelheto problemara magyarul megadja a valaszt. ez lehetetlenseg!
avagy azt beismerni hogy a szamitasteknikahoz szakkepzetseg kell. de szakkepzetseghez meg megfogjak kovetelni az angol nyelvtudast. ez is biztos. ha meg nem ertek hozza akkor nem veszem meg.ha meg megis megveszem akkor vallalom a kovetkezmenyeket.
Tudom hogy fogyasztovedelemtol kerdezni ilyet kicsit abszurdnak hangzik leven benne van a neveben hogy a fogyasztokat fogja megvedeni, de azert kivancsi vagyok en is mint a pult mind2 oldalan allo ember.
Szekesztes(tenymegallapitasok):
-Ha nem tetszik,nem kompatibilis vagy egyszeruen nincs szukseg az adott alkatreszre akkor nem koteles a bolt visszavasarolni az alkatreszt, de normalis hangnemnel es jo allapotu termekeknel(nem szettrancsirozott csomagolas hanem ujszeru allapot) jo esellyel visszavasaroljak, es megjobb esellyel levasaroltathatjak a kivant termeket, DE NEM KOTELEZO!
Nem tudom hogy mennyibol tartana beismerni hogy a szamitasteknika nyelve az angol. igy aki szamitasteknikaval akar foglalkozni az tanuljon meg egy a szukseges szintet angolbol.
Magyarország nyelve meg szerencsére még a magyar. Nem sokból tartana a gyártónak a már úgyis meglévő tájékoztatót lefordítani, ha egyszer igényt tart a magyar piac bevételeire.
mondjuk az a helyzet hogy a gyartot is megertem valahol hogy 200 nyelvre nem akarja leforditani.bar ez is egy felfogas hogyha itt akarja ertekesiteni a dolgait akkor gondoskodjon rola hogy megertsek az itteniek is hogy az micsoda es hogy kell hasznalni.
de hat mi ebbe nem szolhatunk bele....
Nem vagytok kötelesek visszavenni semmit, csak mert az ügyfélnek nem tetszik, kivéve, ha webbolt vagytok vagy más amire a távvollévök közötti vásárlás szabályai érvényesek, viszont hosszútávon jót tesz az üzletnek, ha kiszolgáljátok a vevők igényeit.
Számítástechnkiai alkatrszékenél ki lehet, kötni a szakszervízben való beszerelést, viszont a magyar nyelvű hasznáűlati hibájából vagy hiányából történt meghibásodásért a bolt a felelős, én jogosnak tartom, hogy a kiskerek szívjanak, hiszen a vevők velük állnak jogviszonyban és az nem tartozik a vevőre, hogy ki nem készített magyar nyelvű tájékoztatót...
Ha meg a kiskerek nem képesek összeállni és együtt fellépni a jogaik érvényesítése miatt az az ő bajuk...
Nem tudom mi az éppen hatályos, majd ha FVF erre jár megmondja, hogy a 2/1984 (III.10.) BkM-IpM rendelet van-e még hatályban.
Sőt nem csak használatt kéne adnotok, hanem, áru csak akkor hozható forgalomba, ha az árun vagy másutt, de az árutól elválaszthatatlanul elhelyezett címkén jól olvashatóan, magyar nyelven közérthetően és egyértelműen tartalmazza a fogyasztók tájékoztatásához és az ellenőrzéshez szükséges adatokat, az áru pontos megnevezését, gyártójának vagy forgalmazójának nevét, címét, a származási hely megjelölését, valamint minden egyéb olyan adatot és információt, amely a fogyasztó számára fontos az áru tulajdonságainak és használatának
Ilyen cimkét se nagyon láttam még alkatrészen...
Ha a kiskereskedők összeállnának, vagy a kereskedelmi kamarához fordulnának közösen, akor tudnátok tenni valamit, hogy a nagykerek is betartsák a törvényeket, tényleg milért nem mentek a kamarákhoz, legalább lenne valami értelme az ott üldögélő sok semmitetvőnek...
(Pjotr @ 2005 Jul 6, 12:54 PM)
Számítástechnkiai alkatrszékenél ki lehet, kötni a szakszervízben való beszerelést, viszont a magyar nyelvű hasznáűlati hibájából vagy hiányából történt meghibásodásért a bolt a felelős,
es ha nem hibasodik meg? hanem tenyleg csak nem tudja hogy helyezze uzembe pl egy blootooth adaptert?
amugy meg ez hogy mi meg fogjunk ossze a nagykerek ellen ugyanaz mint amit a fogyasztoknak ajanlotok hogy fogjanak ossze a kiskerek ellen. es itt is ugyanugy felhaborito hogy csak pereskedessel lehet megoldani amit akarunk.
velemenyem szerint erosen raferne par jogszabalyvaltozas a szamtekiparra.
szal tehat ha jol etelmezem amit mondtal akkor ha nincs magyar nyelvu tajekoztato akkor vissza kellene venni az eszkozt ami hibatlan?
Ha a kezelési hibája miatt nem tudja üzembe helyezni, akkor
305. §
2) Hibás teljesítésnek minősül a szolgáltatott dolog szakszerűtlen összeszerelése is, ha a szerelés szerződéses kötelezettség, és azt a kötelezett vagy olyan személy végezte el, akinek magatartásáért a kötelezett felelős. A kötelezett felel akkor is, ha a szolgáltatott dolog összeszerelését a szerződésnek megfelelően a jogosult végezte el, és a szakszerűtlen összeszerelés a használati útmutató hibájára vezethető vissza. Fogyasztói szerződésben semmis az a kikötés, amely e rendelkezésektől a fogyasztó hátrányára tér el.
Ha nem tudsz adni neki, olyan használatit ami alapján be tudja üzemelni, akkor vissza kell fizetni a vételárat, de az esetek 95%-ban szerintem azt is elfogadja az ügyfél, hogy ha megcsináljátok neki.
Nem a jogszabályokkal van a baj, hanem a be nem tartásukkal, a jogszabály kimondja, hogy kinek kell magyar nyelvüt adni, de nem ad, ha most hoznak egy másik jogszabályt, akkor szerinted adni fog?
A vevő-kisker vitákban, gyakran elég lenne, ha a fvf büntethetne a szabályok be nem tartása miatt, de nem büntet(het?)
Amugy mi van a nagykonyvben, kinek kene a magyar nyelvut prezentalnia? Aki behozza az orszagba, vagy a nagykernek, vagy a kiskernek? Amugy sztem nem a kiskereknek kene osszefogni. Van egy erre kijelolt hatosag, ellenorizze szepen a dolgot, es szankcionaljon /remelem nem a kiskernek kell magyar hasznalatirol gondoskodni, mert akkor vissza az egesz

/. Ha ezert boltbecsukas jarna, konkretan az orszag osszes szamtechboltjat be lehetne zaratni, meg megszuntetni a sulinet3-at /ahol ugye eloiras, hogy a magyar hasznalatinak minimum olyan reszletesnek kell lennie, mint az idegennyelvunek/.
eppen ez a baj hogy nincsen leirva hogy kinek kell leforditani.

ha le lenne akkor egyertelmu lenne es nem kellene vitatkozni rajta. Igazabol ha jol tudok ugy van hogy forgalombahozatal elott. de elvileg az importor hozza forgalomba? csak az meg nem a fogyasztokhoz juttatja el, de vegulis forgalomba van.
A magyar nyelvű használati útmutatót (melynek egyeznie kell tartalomban és mennyiségben az eredeti (általában angol nyelvű) iratokkal), kötelező a forgalomba hozatalkor mellékelni. Azt, hogy ez kinek a dolga, nem írja le jogszabály. Hozzá kell tennem, hogy a gyártók között is van különbség. Az egyik automatikusan adja, a másik csak akkor, ha a kisker fizet érte. De így még mindig olcsóbban jön ki, mintha maga fordíttatja le. Tudomásom szerint majd minden márka esetében van tehát lehetőség magyar nyelvű útmutatóhoz jutni, csak pénzbe kerül...
A számítástechnika nyelve az angol.... nos ezen a mondaton azért kicsit felhúztam magam. Ma Magyarországon a középfokú, vagy annál magasabb szintű nyelvvizsgával rendelkezők aránya 10% a teljes lakossághoz mérve. Ráadásul a használati útmutatók nyelve szaknyelv, amit egy általános tudással nem lehet átlátni. Ne kezdjünk el értelmetlenül az internacionalizálódás felé hajlani, itthon a beszélt és az írott, a HIVATALOS nyelv a magyar, ha magyaroknak akarunk belőle eladni, legyen magyar címke, útmutató.
Ezen felül (mert ez csak az elv) ott a jogszabályi háttér, amint azt Jooe leírta.
(FVF @ 2005 Jul 7, 08:53 AM)
A magyar nyelvű használati útmutatót (melynek egyeznie kell tartalomban és mennyiségben az eredeti (általában angol nyelvű) iratokkal), kötelező a forgalomba hozatalkor mellékelni.
mi szamit forgalombahozatalnak? ujra azt kerdezem. ameddigre egy kiskerhez hozzajut addigra magyarorszagon is legalabb 2 helyen atmegy. importor,nagyker.
Elismerem rendben hogy az angollal kapcsolatos irasom tulzas.bocsika erte.
Tehat akkor ha valamihez nincsen magyar nyelvu hasznalati utmutato akkor BARMIT vissza kell venni a boltnak?
mas kerdes ilyen tipusu:Teszem azt vesz az ugyfel egy nyomtatopatront(ha konkretan ezt a tipust kerte) de kiderul hogy neki nem az kellett? akkor azt vissza vagyok e koteles venni?(teszem azt kibontas es beleprobalas utan hozta vissza a patront tehat azt ujra eladhato formaba se lehet hozni/de ha bontatlanul hozza vissza akkor is erdekel. leven hogy kulombbseg nem kellene hogy legyen.)
annak ellenere hogy jogszabaly szerint kellene lenni magyarnyelvu leirasnak teszem azt nincsen(mint tudjuk a termekek 95%anal igy van. kar szepiteni) es ezt az ugyfel tudja es ennek ellenere megveszi....
ha ra is kerdez esetleg es mi mondjuk hogy nincs magyar. es o ennek tudataban ugy dont hogy azert megveszi. leven hogy ugy gondolja hogy ettol fuggetlenul be tudja uzemelni. Jogos azt feltetelezni hogyha tudataban van az ugyfel hogy nincs magyar nyelvu leiras akkor vagy tud angolul annyira hogy tudja azt hasznalni vagy mas egyeb modon o meg tudja oldani. es ezutan reklamal az szerintem nem jogos.
Nem kell visszavennie, hanem adnia kell hozzá, tehát pótolni kell a hiányosságot. Ha erre nem képes, akkor jogos az elállás.
A forgalomba hozatal az, amikor fogyasztói (!!!) forgalomba kerül egy termék.
Tegyuk fel hogy van magyar nyelvu hasznalati utmutato olyan ami megfelel a szabalyoknak, akkor a nyito hozzaszolasomban levo kerdesekre hogy modosul a kotelezettsege az eladonak?
(FVF @ 2005 Jul 7, 11:24 AM)
A forgalomba hozatal az, amikor fogyasztói (!!!) forgalomba kerül egy termék.
tehat ha egy barmilyen ceg vesz egy termeket nagykerben sajat felhasznalasra akkor nem kell kapnia magyarnyelvut? illetve ha kiskerben vasarolja meg akkor sem kell kapnia leven hogy cegnek lesz?es akkor a ceg majd megoldja?Es ha esetleg ez a ceg mint viszontelado vasarol kiskerben,akkor neki kell biztosítani?
szoval akkor ertelmezhetjuk ugy hogy ez csak akkor ervenyes ha nem cegnevre szolo szamlat kert az ugyfel?
Ha itt nem lenne igaz adva nekem akkor ez azt jelentene hogy az eladasnal meg kellene kerdezni a vevot hogy ezt o tovabbertekesiti vagy sajat maga fogja "fogyasztani" mert ha eladja akkor nem kell neki adni magyarnyelvut de ha sajat maga hasznalja akkor kell adni magyarnyelvut. Hat ez igy eleg faramuci barhogyis nezzuk.
A fogyasztóvédelem a fogyasztókról szól....
Ha nincs magyarnyelvű és erre fel is hívják a vevőt figyelmét az egy dolog, attól még szabálysértést követ el a bolt, ha ellenben azt moindják neki, hogy ez egy otthon nem beépíthető alkatrész azért nincs hozzá összeszerelési útmutató, akkor már szerintem nem, bár használatit akkor is adni kell...
De ha a beszerléskor, üzemeltetéskor mégis tönkremegy a dolog és ez egyértelműen a magyar nyelvű hiányára vezethető vissza, akkor hiába érzed jogtalannak, akkor is a bolt a hibás...
De ez bonyolult, mert pl. vesz valaki (mint most éppen én) wlan kártyát és nem tudom üzembe helyezni, magyar nyelvű nincs, azonban a bolt csak pénzért és méghozzá sok pénzért csinálná meg...
Mert ugye a kártya csak 15dkg, de kell hozzá a komplett gép ami már több mint 10kg, akkor most nekem kell bevinni, vagy nekik kell kijönni, illetve mit mondok, ha a oprendszerre fogják, hogy ő volt a hibás, akkor fizetnem kell?
Szóval összetett a dolog...
A nyomtatópatron egyértelmű, ha a vevő kér egy pontos tipust szám szerint, akkor azt nem viheti vissza felbontás után, hogy mégsem az kell neki, ha ellenben azt mondja, hogy neki egy hp 670c-hez kell patron és a bolt rosszat ad, akkor ki kell cserélnie a boltnak, mert az az ő hibája.
A Ptk meghatározza, hogy ki a fogyasztó. S ebből a kategóriából gazdálkodó szervezet ki van zárva, amennyiben a terméket gazdasági körében használja fel.
Hozzáteszem, én is jónak tartanám, ha ez az ügy pontosításra kerülne.
tehat aki barmit cegneves szamlara vesz az nem fogyaszto? igy elvileg nem is a fogyasztovedelem hataskore? csak mert szamtek cuccoknal eleg surun elofordul hogy az illeto talal egy jo havert aki el tudja szamolni a cuccokat.

szal ceges vasarlasnal a kiskert is csak perelni lehet, es fogyasztovedelemhez nem mehetnek?
(Pjotr @ 2005 Jul 7, 01:53 PM)
A nyomtatópatron egyértelmű, ha a vevő kér egy pontos tipust szám szerint, akkor azt nem viheti vissza felbontás után, hogy mégsem az kell neki, ha ellenben azt mondja, hogy neki egy hp 670c-hez kell patron és a bolt rosszat ad, akkor ki kell cserélnie a boltnak, mert az az ő hibája.
Biztos vagy benne hogy egyertelmu a dolog?
csak hogy bebonyolitsam neked es FVF nek

Tudom mar nagyon szerettek engem
Vasarlo bemegy hogy neki nem jot adtak el, es o pedig azt mondja hogy hp 670C hez kerte.
Elado meg azt mondja hogy uram hogy adhattunk volna rosszat ez esetben hiszen ott van a patron oldalan hogy ez nem jo a 670c hez. kulomben el sem vitte volna. biztosan nem jol emlekezett.
Erre a vevo mit tud mondani? tuvabb tudja hajtogatni hogy marpedig nem igy volt, amit bizonyitani nem tud es a "bizonyitek" az elado fele billenti a mercet. mert o valamit fel tud mutatni.
Ujra csak azt tudom mondani hogy a vevonek nem kell megneznie hogy mit vett?
Ez egy alapveto dolog vasarlasnal hogy megnezem hogy azt kaptam e amit kertem.
Ha mosogep helyett egy TVt kapna az ugyfel azt sem kellene eszrevennie?
Egyszer kedvenc M betűs üzletem árlistájában láttam nyomtató patron utántöltőt. Mondtam az eladónak a nyomtatóm típusát, és ő adta is hozzá. Sittem, és a helyszínen nem volt időm áttanulmányozni a hozzá adott könyvecskét, ami tartalmazta, hogy mely nyomtatókhoz használható és hogyan, és az egyszerűség kedvéért a kínain kívül még talán japán és koreai nyelven is elérhető volt

Szóval az utántöltő szépen tönkretette nyomtatópatronom maradékát, szerencsére a nyomtató maradt.
Ezután kezdtem el nézegetni a képeket a könyvecskében(jobb híján), és arra jutottam, az én nyomtatómhoz ez mégse való

Nem mentem vissza reklamálni, tudtam, úgyse tudom bizonyítani, ráadásul én is felelőtlen voltam kicsit.
FVF:szoval akkor igazam van abban hogy a termeket meg kell neznie a vevonek vasarlas utan hogy tenyleg azt kapta e? persze ha nem hord maganal diktafont amin rogzitette hogy mit akart
mert elismerem hogy egy nyomtatopatron oldalan kissebb betuvel van rairva hogy ez nem az ami neki kell mint egy tevesdoboz oldalan, de attol meg a menete ugyanaz a dolognak:
Kerek valamit->megnezem hogy ez kellett e nekem(a tevesdoboznal egytized masodperc alatt ra lehet jonni hogy nem ezt kertem, mig nyomtatopatronnal lehet hogy 1 egesz masodpercbe telik megnezni hogy nem ezt kertem).-> ha igen akkor megveszem-> ha nem akkor szolok hogy nekem nem ez kellett mielott vagy kifizettem vagy elhagyom az uzletet(ha mar olyan egy ceg rendszere hogy elobb fizetsz es utana hozzak ki neked).
(Joooe @ 2005 Jul 7, 10:12 PM)
Nem mentem vissza reklamálni, tudtam, úgyse tudom bizonítani, ráadásul én is felelőtlen voltam kicsit.
HMM ez alapjan ha te tenyleg felelotlennek erzed magad akkor itt valami nem stimmel.
hiszen ugyebar ha adnak hozza magyarnyelvut akkor nem kovetkezett volna be a problema. es leven hogy kellett volna hogy legyen egy cseppetnek sem kellene elvileg felelotlennek erezned magad. ebben gondolom FVF igazat fog adni nekem.(felek hogy ez lesz az egyetlen resze a hsz emnek)
De mivel kicsit felelotlennek erzed magad ebbol az kovetkezik hogy te is belatod azt hogy vasarlas utan te megnezted volna hogy nincs benne olyan nyelvu leiras amit megertesz akkor egyszeruen nem veszed meg. es ezzel le lett volna rendezve a dolog, nem?
amit en is akartam mondani hogyha megnezi az illeto a termeket akkor rajon hogy nincs hozza magyar leiras akkor o ELDONTHETI hogy meg akarja e attol venni a termeket.
Ennek(a magyar nyelvu leiras) egy plusz szolgaltatasnak kellene legyen szerintem, amivel versenyezhetnek egymas kozott az eladok.valaszthatnak az eladok hogy olcsobban adjak magyar nelkul vagy adjak valamivel dragabban magyar leirassal es ezzel kedveskedve a vevoknek probaljak magukhozcsabitani.
persze tudom hogy most ez nem lehetseges meg magyarorszagon vagyunk meg ilyesmi. de igazabol olyan rendeletet hozni amit a cegek 95 szazaleka nem tart be az nem tokeletes megoldas. elhiszem hogy fogyasztokat vedi ez, csak MILYEN ARON?
tudom nagyon belemagyarazos lett a hozzaszolasom de hat sokan hasznaljak ezt a modszert. igaz en nem szoktam de most kivetelesen megtettem.
Máshol nem lehetet kapni még hasonlót sem, és jelentősen olcsóbb megoldásnak tűnt mint a gyári patron... elhittem hogy jó lesz és a többi nem érdekelt
Ennek(a magyar nyelvu leiras) egy plusz szolgaltatasnak kellene legyen szerintem, amivel versenyezhetnek egymas kozott az eladok.valaszthatnak az eladok hogy olcsobban adjak magyar nelkul vagy adjak valamivel dragabban magyar leirassal es ezzel kedveskedve a vevoknek probaljak magukhozcsabitani.
A magyar nyelvű leírás alap dolog, olyan mintha azzal versenyeztetnénk az eladókat, hogy egyik helyen kiírják az árat, máshol nem.
Tudom látszólag ellentmondok önmagamnak, hogy én bezzeg a saját esetemben nem követeltem meg, de egyrészt az már több éve volt, másrészt annak ellenére, hogy azt mondom, nem helyes, hogy nem adnak, tisztában vagyok vele hogy szinte sehol sem adnak, nem töltöm azzal az időmet hogy ezen civakodom. Angol nyelvvel nem is szokott gondom lenni, de majd megtanulok valami keleti nyelvet is
(Joooe @ 2005 Jul 7, 10:52 PM)
A magyar nyelvű leírás alap dolog, olyan mintha azzal versenyeztetnénk az eladókat, hogy egyik helyen kiírják az árat, máshol nem.
ez igy van, es azert van igy mert hoztak egy ilyen hatarozatot/jogszabalyt. de helyes e olyan jogszabalyt hozni amit nem lehet betartatni. mivel ha valaki betartja akkor ez neki jelentosen megdragitja az arait ezert nagy valoszinuseggel nem tud a piacon maradni, mivel a vasarlok tulnyomo tobbsege elsosorban az olcsosagot preferalja.
persze ha mindenki betartana akkor nem lenne problema, de mint latjuk a rendszerben valahol hiba van. tehat valtoztatni kell!
Az egy nagyonis jo megoldasnak tunik nekem hogy a kiskert is mar fogyasztonak titulaljak igy mar neki is meg kell kapnia a magyar nyelvu leirast. es a nagykert is fogyasztonak titulalni.igy maradna az Importornek a feladata a forditas. es mivel importorbol keves van relative igy azokat nagyon konnyen lehetne ellenorizni. es mivel az importor osztja szet igy mindenkinek dragabban adja a termeket igy a kiskerek is tudnak ugyanolyan arszinten maradni nagyjabol. Az importornek viszont meglehet ra igy a keret is hogy leforditsa mivel o megteheti hogy dragabban adja(hozza kell tenni hogy igy is szerintem hatalmas arressel dolgozik leven hogy a kornyezo orszagokban sokkal olcsobban lehet megkapni a szamtekcuccokat).
ekkor meg mindig donthet ugy egy kisker hogy o bevallalja hogy importort jaccik es majd o csinal magyar leirast ha ugy erzi hogy az neki jobban megeri. de az mar az o dolga.
Szal kerdezem mikorra lehet ebbol valami? csak mert mondtad FVF hogy volt tervbe ilyesmi.
En mindenkeppen tamogatom ezt a javaslatot es aki jozan paraszti esszel gondolkozik annak is kell ezt tamogatni. es remelem akik meghozzak a dontest hogy "am legyen ugy" azok jozan paraszti esszel gondolkodnak. Persze aki tud jobb megoldast azt szivesen varjuk, de szerintem ez egy nagyon nagyon jo megoldas, mindenhonnan nezve. de az a minimum hogy a jelenleginel millioszor jobb megoldas.
De az igaz hogy ezt viszont tenyleg nagyon kemenyen ellenorizze valaki(hogy az importor megcscinalja a magyar leirast). nem tudom hogy hany ceg importal szamtekcuccokat, de 50 nel tobb aligha szerintem. bar foggalmam nincs rola.
amugy tovabbra is szeretnem a nyito hozzaszolasomra ha mondanal valamit arra az esetre ha esetleg van hozza magyar nyelvu leiras.
Illetve azzal kiegeszitenem meg hogy akkor mit koteles tenni egy ceg ha az ugyfel megveszi a termeket de az nem kompatibilis az o szamitogepevel, igy nem mukodik. holott masik geppel megy igy tisztan latszik hogy nem hibas. Sajnos ez is nagyn surun elofordul talan ez fordul elo legsurubben.
az mennyire elfogadhato ha valaki azt mondja a boltban hogy vagy hozzak be a gepet es akkor kiprobaljuk es ha mukodik viszi ha nem mukodik nem viszi. es azt mondja hogy ezert nem cipeli be a gepet hanem legyen mas megoldas. ekkor teszem azt azt mondani hogy odaadom a termeket de ha nem jo akkor ha a termek kulturalt allapotban van(hogy ujra ki lehet rakni polcra, es nem van szetganyolva a csomagolasa,meg ilyesmi) akkor levasarolhatjak mas termekre, de penzt nem tudunk visszaadni.
vagy ezt a masodik lehetoseg legyen kihagyva? ami az emberek joreszenek nem felel meg.
utobbi mar az emberek nagytobbsegenek megfelelne es ebbol nem lehetne sok problema.
ityam félreérted a dolgokat, a magyar nyelvű az kötelező, nem szabadon választott, hiába hoznának új törvényt, attól még nem változna semmi, Magyarországon egyetlen egy úton lehet bármit is elérni, ez a bírságolás, semmilyen más megoldás nem vezet sehová...
Magyar nyelvűt a kiskernek kell adni, a vevőnek semmi köze ahoz, hogy ő írja kézzel vagy a nagykertőkl kapja, ezt a kereskedőknnek kell elintézni maguk között, ezért kéne bírságolni őket, mert máshogy nem fog menni.
A tintapatron pedig egyszerű, ha a vevő bemegy és azt mondja, hogy kér egy XX54545 számú patront a nyomtatójába, akkor nem hozhatja vissza, ha azt mondja, hogy a 670-esébe kell patron és te adsz neki egyet amiről kiderül, hogy nem jó, akkor ki kell cserélned, hiszen a vevő azért ment szaküzletbe, mert nem ért hozzá és ha el is olvasta a doboz oldalát feltételezte, hogy te mint szakértő tudod, hogy mit adsz el neki.
Felelősséggel tartozol a szakvéleményedért.
A visszacsere, pedig, ha nálatok így megy, akkor nagyon korrektűl jártok el, van ahol ezt nem lehet megtenni.
Nem vagytok kötelesek kicserélni a terméket ha az a vevőnek nem tetszik, vagy nem jó a konfigjába (kívéve, ha webbolt vagytok...), ha felajánljátok, hogy hozza be a gépét és beleteszitek (hátha még ingyen..) ez nem tetszik neki, utána felajánljátok, hogy ha nem megy és nincs megsérülve, akkor választhat mást és ez sem tetszik neki, akor ennél többet nem tehettek.
Pénzt nem vagytok kötelesek visszaadni.
Én most így vagyok egy kaposvári bolttal, sajnos a spec igények miatt, meg mert nem néztem meg alapossan az alaplap weboldalázt, kiderült, hogy az egyetlen videókártya ami belefér a házba nem megy vele, de felajánlották, hogy vigyem be kipróbálják, és ha tényleg nem jó, akkor vehetk egy másik alaplapot, azt nem tudom, hogy mennyiért számolják be a régit, de ha vesztek rajt pár ezer forintot még akkor is jobb mintha kidobhatnám a kukába, szóval én biztos nem fogok háborogni, hanem szépen megköszönöm...
Hatáskörileg tényleg kívül esik az, aki nem fogyasztó. Ettől azért tanácsot még szoktunk adni...
A fogyasztónak tényleg van egy felelőssége, s azért, mert ezeket a szóbeli dolgokat nehéz bizonyítani. HA ketten vagytok, akkor még talán, de ez sem mindig mérvadó. Ezért érdemes utánajárni, s nem venni rizikós terméket.
(Pjotr @ 2005 Jul 8, 07:28 AM)
A tintapatron pedig egyszerű, ha a vevő bemegy és azt mondja, hogy kér egy XX54545 számú patront a nyomtatójába, akkor nem hozhatja vissza, ha azt mondja, hogy a 670-esébe kell patron és te adsz neki egyet amiről kiderül, hogy nem jó, akkor ki kell cserélned, hiszen a vevő azért ment szaküzletbe, mert nem ért hozzá és ha el is olvasta a doboz oldalát feltételezte, hogy te mint szakértő tudod, hogy mit adsz el neki.
Ez most tenyleg cscak egy feltetelezes volt, es nem ez a bevett csakorlat nalunk. ezt csak azert mondom hogy itt jogilag nezve nem biztos hogy annyira egyszeru. teszem azt ha en bemegyek valahova es kerek egy mosogepet de kihoznak nekem egy TVt es meg a TVt is szamlazzal ki es en hazamegyek es csak ott nezem meg hogy dehat ez nem is mosoget, de azert kibontom megnezem mar hogy milyen kepe van, hatha jo lesz nekem helyette.dehat nem nekem megisinkab a mosogep kellene. masnap visszamegyek az uzletbe es kozlom hogy nekem nem is TV kellett akkor ki fognak rohogni engem?
IGEN!!!!!
mert amikor kihoztak akkor meg kellett volna neznem hogy ez tenyleg egy TV es nem mosogep. leven hogy ez nagyobb doboz mint egy tintapatron ezert hamarabb ra lehet jonni hogy nem jot hoztak ki. na dehat jogilag ezt te megmagyarazod nekem hogy van kulombseg ket patrondoboz kozott es egy azonos meretu TVsdoboz es mosogepdoboz kozott. Leven hogy mind2re ra van irva hogy az micsoda,agyon gyorsan kideritheto hogy ez kell a neki.
Teljessen rossz a példád, egy mosógépet és egy tv-t bárki meg tud különböztetni...
De ha már elmész egy boltba és veszel egy mosógépszivattyút, amire az van ráírva, hogy indesit de a boltos azt mondja, hogy ez jó lesz a hajdúhoz is, aztán mégsem, akkor is a vevő a hibás mert nem ért hozzá?
Ha meg nem látszik a dobozon, hogy tv vagy mosógép,d e te elhozod a rosszat, akkor szerintem sűrű bocsánatkérések között adnak majd helyette egy msoógépet....nem fognak kiröhögni.
(Pjotr @ 2005 Jul 8, 09:21 AM)
Ha meg nem látszik a dobozon, hogy tv vagy mosógép,d e te elhozod a rosszat, akkor szerintem sűrű bocsánatkérések között adnak majd helyette egy msoógépet....nem fognak kiröhögni.
Akkor is ha szetganyolom a dobozat? leven hogy egy titntapatron dobozat is szet kell ganyolni hogy ki tudd belole szednia patront. ha sertetlen allapotban viszem vissza akkor tenyleg nagy valoszinuseggel adnak nekem majd egy mosogepet. Leven hogy ujra eladhato formaban van nem valoszinu hogy cicoznanak vele, sot meg ra is fizetsz valami masra akkor meg abbol is csak hasznuk van.
amugy pedig a patronra ra van irva hogy jo e ahhoz a nyomtatohoz amire neki kell.ezt mar a boltban meg kell neznie szerintem hogy tenyleg azt kapta amit kert(leven hogy ezt nem tudja sehogy bizonyitani hogy o nem azt kapta). aztan ha mar ott nem nezte meg akkor emikor hazamegy es kiveszi a patront a nyomtatojabol akkor is meg kellene neznie(legalabbis legikus lepes lenne) hogy ez tenyleg jo e bele. de mivel a patronra is ra van irva egy nagy szam es ha az nem egyezik meg a patron dobozan levovel akkor nem probalom meg beleeroszakolni.
Akkor is vissza fogják cserélni.
Ha te adsz egy szakvéleményt, hogy egy adott alkatrész jó egy adott tipushoz, azért neked felelősséget kell vállalnod, ha ez nem tetszik, akkor ne árulj alkatrészt.A vevő megbízik benned, te vagy a szakértő.
ha kicserelik a szettrimbolt doboz ellenere akkor megeszem a kalapomat. leven hogy ezutan nem tudjak eladni ennyi erovel ha hazafele focizok a TVvel es egy romhalmazt viszek vissza akkor is vissza kene vegyek? szempontjukbol ugyanis lenyegtelen, igyse ugse tudjak ujnak eladni.
Szal legyen az hogy beismerem azt ha bontatlan origi csomagolasaba viszik vissza az eszkozt a boltba akkor vissza kelljen venniuk, bar mar ez is szerintem egy hatalmas engedmeny. jogosabbnak tartanam azt hogy levasarolhatja. de ha nagyon eroszakoskodtok akkor legyen a sztornozas, de szerintem az mar nem korrekt. leven hogy a vasarlo tobbszori figyelmetlensegerol van szo(mint korabban irtam pontosan).
Lehet kérni a nem rendeltetésszerű használat által okozott kár megtérítését a fogyasztótól. A csomagolás felbontása rendeltetésszerű használat, az utcán focizás a TV-vel, az nem
Ityam, hatalmas baromságok a beszélsz, ha hazaviszek egy dobozt amit úgy vettem, hogy abban egy tv van és othon kiderült, hogy nem tv, hanem mosógép, akkor nem fogják nekem visszacserélni, mert felbontottam, fogad már el, hogy az eladónak felelőssége van...
Ha veszek egy alkatrészt amiről azt mondja a boltos, hogy az jó az én készülékemhez, annak ellenére, hogy az nincs ráírva, de az sincs, hogy nem alkalmas hozzá, és ez csak úgy derül ki, hogy felbontom, akkor dobhatom ki a kukába?
Ha veszel a patikában vitamint és kapsz egy dobozt, amiről azt mondja a patikus, hogy vitamin, de otthon beveszed és kiderül, hogy méreg, akkor te vagy a felelős vagy a patikus?
Vegyünk egy valós példát:
a régi csomagolású HP q2613a toneren az szerepelt, h lj1300-s
szériához való. (A mostanin szintén) A vevő bejött, 1320-ba kért tonert, elvitte, hisz rajta volt a HP átal, h ok-s lesz. Hurrá!
Szóltunk neki, h mielőtt berakja, azért nézze meg, biztosan jó lesz-e neki/bele. Nos, nem tette, viszont kibontotta a csomagolást, a védőfóliát is s megpróbálta beletaposni. Nem sikerült, mivel neki valójában -mint utólag kiderült-q5949a kellett volna.
Ez kinek a hibája? Merthogy minket perel..............
szerk: ezt kollegam irta nem en:) en mar tudom hogy azt mondjatok hogy mi voltunk a hibasak

Illetve az egy tevedes hogy perel minket, mivel megprobalkozott fogyasztovedelemmel de ott azt kozoltek vele hogy "nem a mi hataskorunk" eztan igy megoldotta mashogy az ugyfel a problemajat.
(PTK. 277. § (1) c))
alkalmasnak kell lennie a jogosult által meghatározott célra, ha azt a jogosult a szerződéskötés időpontjában a kötelezett tudomására hozta, és abba a kötelezett beleegyezett
ez most nem a patronos esetre vonatkozik hanem ugy alltalaban.
Fogalmazok maskepp:
Ha bejon egy ugyfel azzal hogy tegnap vett nalunk egy xy eszkozt, de kozbe mar megvette neki ajandekba a huga. es igy nem lenne ra szuksegem. szeretnem visszakerni a vetelarat. ekkor ugyebar azt mondtatok hogy semmit nem kell visszavennunk. olyan nincs hogy kell!
De eztan jon az elelmes ugyfel es olvasta itt a forumon hogyha azt mondja hogy o nem ezt kert hanem yxwcz eszkozt es hogy hogy kepzeljuk hogy ezt mertuk adni adjak rogton vissza a penzem maguk hozzanemerto f@s2ok. akkor viszont rogton adjuk vissza a penzt????????
Latom milyen hasznos dolgokat lehet itt megtanulni a forumon.
Egy kulso szemlelo/itelo/birosag nem fogja tudni hogy most melyik tortenet takarja a valosagot.
Illetve hozzateszem hogy amikor az ugyfel megvesz valamit akkor kottetik egy szerzodes, amin rajta van hogy mit vett. es ezt sem kell elolvasnia? ezzel a szerzodessel van bizonyitva hogy az ugyfel azt kapta amit kert! mivel erre szerzodott. vagy nem?
Ha NEM akkor ARULJATOK EL HOGY PONTOSAN MIERT NEM. es ne csak annyit mondjatok hogy ez hulyeseg
Gondolom a bíróság nem fogja csak bemondásra elhinni neki. Ez a törvény nem arról szól, hogy bármit ki lehet találni, hanem pl az olyan esetek ellen véd, hogy mondod, hogy mihez kell, a kereskedő, meg biztatja az ügyfelet, hogy ez a cucc jó lesz, csak hogy túladjon rajta, aztán amikor visszajön az ügyfél reklamálni, akkor azt mondja, bocs haver, tévedtem, miért nem néztél utána? És ezzel el van intézve?
Az eladó (és a vevő) ilyen jellegű nyilatkozata a szerződés része, ezért pl ha X nyomtatóhoz kér tonert, de olyat kap ami nem jó hozzá, akkor a kereskedő hibásan teljesítette a szerződést.
Bár nehezen bizonyítható, hogy ki mit mondott, ha bíróságra kerül az ügy feltételezhető, hogy az eladó sem fogja letagadni, ha így történt, hiszen a hamis tanúzás ha jól sejtem a BTK (nem a bölcsészkar

) hatálya alá esik...
Ha meg nincs bíróság előtt az ügy akkor meg a kereskedő jóhírneve érdekében nem érdemes letagadnia mi elhangzott.
Szerintem ne vedd zokon azt a "baromságokat" megjegyzést Pjotrtól, érdekesek a kérdések amit felteszel, csak nem mindig a legjobban hangzik
extrem eseteket mondok hogy jobban lathato legyenek a dolgok. es ezek az extrem esetek beilleszhetoek a nem extrem esetekbe mert a jog szerint nincs megkulomboztetve az extrem eset a nem extremtol.
erre a toneres esetre meg beismertem hogy jogilag mi voltunk a hibasak(mivel be is ismertuk kesobb neki hogy o a nyomtato tipusat adta meg), igaz nem ert vegul minket emiatt elmarasztalas.(gondolom azert mert cegnevre vette).
de viszont:
Bár nehezen bizonyítható, hogy ki mit mondott, ha bíróságra kerül az ügy feltételezhető, hogy az eladó sem fogja letagadni, ha így történt, hiszen a hamis tanúzás ha jól sejtem a BTK (nem a bölcsészkar ) hatálya alá esik...
itt is szerintem hozza kell tenni hogy igaz hogy a hamis tanuzas buncselekmeny de csak akkor ha kiderul hogy az hamistanuzas volt. tehat ha egy diktafont ha nem rant elo az ugyfel ami rogzitette akkor nincs a kezeben adu. mig az eladonal tobb ASZ is van.
persze tudom hogy ez a jognak a gusztustalan oldala amit itt most targyalunk, de el kell ismerni hogy feljelentesnel mindenki mindent kihasznal amit csak tud.
illetve ez a hamis tanuzas megakadalyozza szerintetek hogy valaki megvedje magat?gyilkossag esetben valaki azt allitja hogy latta hogy xy tette de xy azt allitja hogy nem o tette. akkor mar ott van hogy valaki hamisan tanuzik. es itt nem szokott lezarulni a cselekmeny. leven 1-1 az allas.
off:
Ha veszel a patikában vitamint és kapsz egy dobozt, amiről azt mondja a patikus, hogy vitamin, de otthon beveszed és kiderül, hogy méreg, akkor te vagy a felelős vagy a patikus?
azt hiszem pont erre mondjak azt hogy aki hulye haljon meg. ha nem olvassal el a gyogyszer tajekoztatojat.
amugy az egeszsegugy teljesen mas teszta mint egy informatikai eszkoz, tudom hogy te is tudod csak extrem esetet akartal mondani, de ez joval extremebb az en eseteimnel, annyival hogy ez mar nem hasonlithato ossze az en peldaimmal.
Ha veszek egy alkatrészt amiről azt mondja a boltos, hogy az jó az én készülékemhez, annak ellenére, hogy az nincs ráírva, de az sincs, hogy nem alkalmas hozzá, és ez csak úgy derül ki, hogy felbontom, akkor dobhatom ki a kukába?
Hat erre mondjak hogy a hiszekeny embert konnyen atverik. Ha nincs rajta a dobozon/leirasban hogy jo ahhoz amit a vevo akar akkor vagy ne vegye meg(ami egy teljesen logikus reakcio) vagy mondja meg hogy irja ala a boltos hogy biztos jo bele ettol fuggetlenul. Tudom ez kicsit nagyon nehezen elvarhato, es felhaborito hogy ilyet elvarhatonak merek titulalni de ha ez az ara annak hogy hogy engem ne verjenek at akkor en megteszem ezeket, leven tudom hogy ugysem fogok tudni semmit bizonyitani ha nem igy teszek, mert ha szandekosan soztak ram azt az alkatreszt akkor nem fogjak visszavenni tolem. es a jelenlegi felallasban vedene engem a jog de mint fontebb irtam hogy nem tudom bizonyitani az en igazam ezert foloslegesen ved engem.
Azért a gyilkosságokat ne keverjük ide.
De már csak ugyanazt tudom leírni, ha megkérdezik a szakvéleményedet és te tudatlanságból vagy tévedésből, vagy más volt a dobozban, vagy bármi miatt nem jó terméket adsz, akkor hibássan teljesítesz, mert nem felel meg azoknak a céloknak amikre a vevő vette, pedig az elvárásokat, a paramétereket, azt, hogy egy hasonló eszköztől mi várható el közölte veled.
Attól, hogy te késöbb csak mert nem ismered el és letagadod, akkor nem csak pofátlan bunkó vagy, hanem szabálysértést is követsz el, hogyha bíróság elött is ezt teszed, akkor nem tudom minek minősül, mert a barátnőm Kispál koncerten van, de ha gondolod megkérdezem...
(Ugyanez érvényes a vevőre is..)
ez egesz forum arrol szol hogy mit tehet a vevo.mihez van joga ES hogy mit tud ervenyesiteni. en elismerem hogy amit itt irok joga van hozza hogy ezt es ezt kerje , de ervenyesitheto e a joga?
a gyilkossagot nem akartam ide keverni csak ott volt peldanak okaert a hamis tanuzas esete, hogy valaki biztos hamistanuzik. de mas esetnel is ottvan hogy valaki nem mond igazat, es arra vannak a birosagok hogy kideritsek hogy most ki. es mindenhol az adott bizonyitekok alapjan dontenek. es igazabol szerintem bizonyitek nelkul egyik fogyaszto sem mer kiallni az igazaert mert szet fogjak cincalni.
Azt hozzateszem megintcsak hogy elismerem hogy ez buko magatartas! mint mar soxor leirtam.
szal ha egy ilyes esetben azt tanacsolnatok egy embernek aki errejar hogy probalja meg beperelni a ceget akkor nem biztos hogy sikerulne neki bizonyitek nelkul.en csak erre akartam ramutatni.
Csak nem jól csináltad, azt, hogy nehezen bizonyítható, ezt senki nem vitatja, sőt az is le lett írva többször is, hogy számítógépalkatrészeknél szinte lehetetlen a bizonyítás, ezzel nem mondtál itt újdonságot...
A fórum egy nagyrésze pedig arról szól, hogy hiába vannak jogaid nem tudod őket érvényesíteni, a felügyelőség sajnos nem tud segíteni a fogyasztókon.
Amit ezen fórumon tanácsolunk az csak egy pár mondatos információkból levont következtetés, sokszor segít, sokszor nem, itt azt lehet megtudni, hogy mihez van jogod, van-e esélyed azoknak érvényt szerezni, aki idejön tanácstalanul, az tudja meg, hogy merre indulhat.
Az is szinte mindig le van írva, hogy forduljon a Felügyelőséghez, ott ha tudnak segíteni, akkor átnézik a dolgait, papírjait, és tanácsot adnak, ha nem az ő hatáskörük, akkor mehet ügyvédhez, aki pontossan tudni fogja, hogy tudják-e bizonyítani a dolgot vagy nem.
Szóval senki nem fog az itt leírtak alapján azonnal rohanni a bíróságra és befizetni az illetéket...
Akkor jaccuk azt hogy engem beperelt egy ugyfel most azzal hogy nem azt kapta amit kert(ez most legyen egy nyomtatopatron, de kesobb atterhetunk mas altalanos termekre is):
Vedelem: En ugy tudom hogy senki sem koteles maga ellen vallami ezert ugyebar vedi magat,szal: Az ugyfel jott hogy kell neki egy nyomtatopatron es megmondta a nyomtato tipusat. erre mi odaadtuk neki a patront es ramutattunk a patron oldalan talalhato termektamogatasra ami tartalmazza azt a nyomtatot amit az ugyfel mondott. a termeket kiszamlaztuk amit adott esetben az XXX szamu patront. Az ugyfel megnezte a szamlat, es a patront egy eggyeztette az adatokat. majd elment leven hogy mindent rendben talalt.
Ha nem a nyomtato szamat mondta meg akkor pedig szamunkra megegyertelmubb az eset leven hogy akkor mi nem is tudhatjuk hogy o mihez akarja illetve jogosan feltetelezhetjuk hogy az ugyfel elolvasta a nyomtato hasznalati utmutatojat amiben konkretan le van irva hogy milyen nyomtatopatron valo bele. mi odaadtuk a patront kiszamlaztuk. az ugyfel megnezte a patront megnezte a szamlat es egyeztette az adatokat es elhagyta az uzletet.
Amennyiben nem jot kapott az csak abbol eredhet hogy nem jol emlekezett a hasznalati utasitasban leirtakra.
Ezentul miutan megallapitotta hogy a regi patron kiurult kivette feltehetoleg megnezni hogy nem e mozdult ki a helyerol vagy egyeb serules nincs e rajta. megallapitotta hogy ures a patron akkor megnezte a patron szamat, igy ebbol is tudhatja hogy mit kell neki vennie.(azt ugye nem kell ecsetelnem hogy ha behozta a patront megmutatni hogy neki ilyen kell akkor mast mar csak nem adunk, leven hogy annyira feltuno hogy csak na)
Szal a vedelem felallt! Lehet ostromolni a vedelmet. ez azert lenyeges hogy ha azt mondjatok hogy pereljen az ugyfel mert igaza van akkor tudja hogy mire hivatkozzon azon kivul hogy "en pedig nem ezt kertem".
Hajra segitsetek az ugyfeleknek megnyerni a pert ha azt tanacscoljatok neki!
En vallalom azt ha megbukok a vedelemmel. nem fogok megbantodni ha elvesztem ezt az ugyet leven hogy en nem vagyok bolttulajdonos szal nem er engem ezaltal kar. ezt en csak azert inditottam utnak hogy segitsek az ugyfeleknek.hozzateszem hogy nem vagyok jaratos a jogban igy azt sem tudom hogy mint eladot mikent vedik a kulombozo jogszabalyok.
UI: az elso hozzaszolast szerkesszem at hogy benne legyen hogy milyen ervenyesitheto jogai vannak azoknak az ugyfeleknek akik...... ?mert ennek van igazabol haszna. a latszatjogokat nincs ertelme osztogatni.
A tipikus magyar tahó boltos mentalítás amit leírtál, ezért tart itt az ország ahol tart....
(Pjotr @ 2005 Jul 9, 07:43 AM)
A tipikus magyar tahó boltos mentalítás amit leírtál, ezért tart itt az ország ahol tart....
megint elmondom amit mar soxor elhiszem hogy ez bunkosag a bolt reszerol!nem illene igy mukodnie,dehat igy mukodik mivel ilyenek a jogszabalyok.
Azt hozzateszem hogy te sem tudhatod hogy jol emlekezett e az ugyfel a patronra vagy a nyomtatora. Ha te tudnad azt hogy hany ember jon be igy be a boltba:
-tartanak nyomtatopatront?
-igen ezen az 5 meter szeles polcon csak patronok vannak. melyikre lenne szuksege?
-oooooo hat nekem HP van
-Igen kicsit konkretabban?
-haat azt nem tudom. majd felismerem ha kirakja elem.
nos ezutan kellene elkuldenem a sohivatalba mert ha egy ilyen utan barmit is mer reklamalni az bunkosag, foleg ugy hogy kibontotta otthon a patront. mert meg ha nem akkor legalabb volt annyi esze hogy ha mar annyira nem tudta akkor othon megnezte vagy a nyomtato leirasat vagy magat a nyomtatot hogy milyen tipusu.
Es amugy mi tenyleg ugy szoktuk csinalni ha az ugyfel a nyomtato szamat mondja akkor a patron oldalan amikor kirakjuk az ugyfel ele akkor ramutatunk hogy ott van a nyomtato tipus amit mondott.
Ha olyan nyomtatotipust mond amit egyik nyomtatopatron oldal sem latunk akkor nem adunk oda semmit hacsaknem o azt mondja hogy jaj megvan az XY szamu kell nekem, mert emlexem hogy ez nem szokott rairva lenni. Ezutan tenyleg nem illik semmit reklamalni. persze ha nem igy szolgalnak ki akkor lehet
ne reklamalni, de nem lehet mert a bolt vedekezeskepp ezt fogja mondani.
Szal ujra mondom ne azt irjatok hogy milyen bunkosag a bolt reszerol ilyet csinalni mert akik idejonnek tanacsotkerni semmit nem ernek egy ilyen beszolassal(leve hogy ezt ok mar tudtak az adott ceg bunko.akkor mar nem jott volna ide tanacsert ha teljesen kessegel kicsereltek volna az adott dolgot).
Persze nyilván nem arról szól a dolog, hogy mindig csak a bolt a hibás.
De pl ha vevő mondja, hogy ehez a nyomtatóhoz kell, megnézed a patront, azt mondod, ennek jónak kell lennie, oda van írva, a vevő is megnézi, hogy oda van írva az amit te mondtál, elhiszi, hogy úgy kell érteni, akkor azért a döntéséért - szerintem - felelősséggel tartozik az eladó.
Mondhatná, azt is, hogy csak akkor adja oda, ha vevő pontosan megmondja milyen típusú patron kell neki, de ezt nyilván nem mondja, hiszen akkor a vevő nem tudna vásárolni, a botl meg a vásárlásokból él. Ezért tanácsot ad, amiért felelősséggel tartozik.
"-haat azt nem tudom. majd felismerem ha kirakja elem."
"az XY szamu kell nekem, mert emlexem hogy ez nem szokott rairva lenni"
Ezekben az esetekben természetes, hogy a vevőnek nincs jogi alapja reklamálni.
De ilyen esetekben is fel lehet ajánlani, hogy otthon felbontás nélkül ellenőrizze le, használati útmutató, akármi alapján, és a bontatlan csomagot visszavásároljátok. Ebben az esetben nem vagytok kötelesek visszavenni a cuccost, mert a vevő nem tartotta be az egyezséget.
(Joooe @ 2005 Jul 9, 12:59 PM)
"-haat azt nem tudom. majd felismerem ha kirakja elem."
"az XY szamu kell nekem, mert emlexem hogy ez nem szokott rairva lenni"
Ezekben az esetekben természetes, hogy a vevőnek nincs jogi alapja reklamálni.
De ilyen esetekben is fel lehet ajánlani, hogy otthon felbontás nélkül ellenőrizze le, használati útmutató, akármi alapján, és a bontatlan csomagot visszavásároljátok. Ebben az esetben nem vagytok kötelesek visszavenni a cuccost, mert a vevő nem tartotta be az egyezséget.
pedig nem abbol szokott problema lenni elhiheted hogy ker egy 15 os patront es mi 25 ost adunk. problemazni csak a tudatlan emberek szoktak. akik nem tudjak hogy mit akarnak, es nem is zavarja oket.
De azért a tudtalan emberek vásárlására is szükségetek van, nem?

Persze, ha az ő téves információja alapján döntesz rosszul, akkor nincs baj(223-ashoz kér patront, adsz neki, de miután tönkretette, bocsi 224-hez kellett volna) , de ha ő mindent jól mond és te rosszat adsz akkor bizony azért felelősséggel tartozol, de ezt te is tudod

Oda kell figyelni, különösen ha a vevő "tudatlan", és akkor nincs probléma.
Persze elismerem én, hogy akkor is szoktak emberek reklamálni, ha nyilvánvalóan nincs igazuk, ekkor el kell magyarázni (ha lehetséges), hogy miért nem lehet, felhívni a figyelmét, hogy ha úgy érzi sérelem érte beírhat a vásrlók könyvébe, fordulhat fogyasztóvédelemhez, de nem tehettek semmi.
Ha kilép az ajtón, elejti a patront, és véletlen rálép, akkor is hiába megy vissza...
(Joooe @ 2005 Jul 9, 01:38 PM)
Persze, ha az ő téves információja alapján döntesz rosszul, akkor nincs baj(223-ashoz kér patront, adsz neki, de miután tönkretette, bocsi 224-hez kellett volna) , de ha ő mindent jól mond és te rosszat adsz akkor bizony azért felelősséggel tartozol, de ezt te is tudod
Van egy olyan problema hogy ha engem most megkerdezel hogy tegnap mit mondott egy emberke hogy melyik nyomtatoba kerte a patront akkor en nem fogom tudni mar ma sem megmondani. sot miutan eladtam utana 5 percel en mar elfelejtem hogy mit mondtak nekem. ugyanigy a vevo sem tudhatja hogy mit mondott(o is velelmezni tudja hogy biztos azt mondta amilyen nyomtatoja van). es az egyetlen bizonyitek az a szamla es a patron oldala amin rajta van az info.
ugye erted hogy mire akarok celozni?