A következő ügyben kérnék némi segítséget:
Az idén kezdtünk el építkezni. A falazás közben, a raklapok csomagolása (fólia) kibontása után kiderült, hogy a tégla nagy mennyiségének meg vannak sérülve a sarkai - le vannak törve (kb 30-40 %- az összes (60 rklp) tégla mennyiségének)- ami főként a helytelen csomagolásból és szállításból adódott (a szállítást és lerakást a gyártó/kereskedő cég végezte.)
A másik probléma - amivel a beépítés során szembesültünk - a téglák nagy része nem méret pontosak, ami lényegesen megnöveli a vakoló anyagszükségletet és ezzel együtt annak költségét.
Ez kapcsán felhívtam a kereskedőt ahonnan a téglát vásároltam, akik tovább irányítottak a gyártó területi képviselőjéhez. Ő személyesen kijött és azt mondta, hogy építsük be a téglákat, mivel statikailag nem befolyásolja a szerkezetet és miután a falak állnak, újra kijön és megegyezünk némi árkompenzációban.
Bár én ezeket a téglákat I. osztályú termékként vásároltam, de úgy érzem az előbb említett paraméterek a másodosztályú minőségre utalnak.
A kérdésem az lenne, hogy mi az a kompenzáció (százalékosan) ami reális és korrekt lehet ebben az esetben? Valójában úgy érzem, hogy a megfizetett első osztályú termék helyet egy alacsonyabb minőségű másodosztályú terméket kaptam, ami mellé még szállítási sérülés is párosult.
Köszönöm segítségét.
Ezt csak szakvélemény állapíthaja meg, így egy weboldalon leírva, semmit nem lehet mondani, ha nem felel meg a gyár által felajánlott engedmény, akkor kérni kell egy szakvéleményt, a szakértők listáját az fvf-nél meg lehet szerezni.
De ha már be lesz építve tégla a falba és be lesz vakolva, akkor reménytelen az egész....
Szóval mindenképp ragaszkodni kell, hogy előre mondja meg az engedményt, egyébként a gyártó korrektűl járt el eddig.
Ha sürgős a falazás, akkor fényképeket kell készíteni, amin kijön a különbség, esetleg egy mérőszalagot melléjük tenni, valamit biztosítani kell a beazonosítás lehetőségét, a legjobb megkérni a gyár képviselőjét, hogy álljon oda a téglák mellé és utána aláíratni egy papírt arról, hogy ezek azok a téglák, esetleg a fénykékepet is aláiratni vele.
Köszönöm a gyors választ. Mivel az idő sürget egy kicsit, ezért a falak már állnak, de talán a fényképes módszer jó ötletnek tűnik.
Köszi a segítséget mégegyszer.
Vagy meg kell nézni az árkülönbséget az I és II osztályú termékek között. Én azért ezt az árkompenzációt belépés előtt kérném, mivel ha be van építva, már eléggé nehéz bizonyítani, hogy milyen volt...
Ja - ja jogos a felvetés, csak mivel a gyártó azt mondja, hogy nincs II. osztályú terméke így nehéz kitalálni mekkora a különbség.
Van erre valakinek valami ötlete?
Meg kell nézni, hogy más gyártóknál mekkora ez az arány.
Ha mindenhol pl. 20% és a téglák megfelelnek a máshol másodosztályú minőségnek, akkor a bíróság se nagyon fog megítélni nagyobb összeget.
Igen, igen.
Árban nincs másodosztályú terméke, csak ténylegesen:)))?
Minek első osztályút gyártani, gondolhatod, hogy az emberek kis százaléka fog csak a minőség miatt reklamálni, azokat szépen kifizetik a többieknek meg mindegy.
de lehet, hogy nem így van, csak kifogott egy rossz szériát..
Találkozott valaki közületek elfogadható minőségű téglával mostanában?
sziasztok,
nem téglával kapcsolatos a problémám, de azért hátha tud valaki segíteni.
járólappal van gondom, pontosabban greslappal.
nem tartható tisztán, szinte minden nyomot hagy rajta, dörzsivel kell minden koszt felsúrolni. már a fugázó anyag is elszinezte, napokig súroltuk, míg úgy ahogy eltüntettük a foltokat.
a virágboltunkba rakattuk le, ahol ugye nemcsak egy családnyi ember fordul meg.
amíg a készlet tart című akcióban vettük, nem minőséghibásként.
sajna a dobozán az áll, II. osztályú, persze ez csak most tünt fel.
a lányom felhívta a burkolók orsz. szövetségét, ott azt mondták, nincs rendesen kiégetve, azért fogja meg a szennyeződés.
szerintetek reklamálhatok?
ha igen, hogyan kezdjem?
a lányomé ez a kis bolt, nagyon sokba került a felújítása, nagyon sokat dolgoztunk rajta a két lányommal, csak amihez nagyon kellett, ahhoz hívtunk szakembert.
tele vagyunk miatta tartozásokkal, és még nem is örülhetünk a végeredménynek igazán.
előre is köszönöm, ha tudtok valamit tanácsolni.
sziasztok,
molnár klára