Szép napot!
Azt szeretném megtudni, hogy milyen szabályok vonatkoznak a hamarosan lejáró termékek árusítására. Ilyenkor általában akciósan adják őket. Fel kell-e tüntetni, hogy azért akciós mert holnap lejár a szavatossága, vagy sem?
Illetve olyat is láttam már sajnos, hogy az akciós, 99 forintos literes tej bizony három napja lejárt. Gondolom, ez hanyagság volt. KI lehet tenni a polcra a tegnap, tegnapelőtt, neadjisten még korábban lejárt szavatosságú terméket? Persze ezek is akciósak szoktak lenni...

Köszönöm a segítséget.
Üdv.:
Csillu
Ariadne
2005.08.23, 15:27
Elvi síkon ki kell írniuk, miért olcsóbb a termék. Azért, hogy a kedves vásárló tudja, hogy ez "üzletpolitikai célú" vagyis reklám akció, vagy pedig a minőséggel van baj. A multiknál mondjuk elég nehéz elkülöníteni, nem nagyon szokásuk az alapos vevőtájékoztatás...
Egyes áruházakban (pl. Plus) láttam már szépen szabályosan kiírva, hogy "értékcsökkent termékek", és oda tették az aznap vagy néhány napon belül lejáró felvágottat, stb. Ez teljesen OK eljárás. Olyan terméket viszont nem tehetnek ki a polcra akciósan vagy anélkül sem, aminek már lejárt a szavatossága! Úgy tudom, elég rendes bírságot kaphatnak érte, valószínűleg az ÁNTSZ-től, vagy esetleg a fogyasztóvédelemtől.
De azért a fogyasztótól is elvárható, hoyg rápillantson a lejárati időre, különösen nagyáruázban, gyorsan romló termékek esetén.
Élelmiszert meg műszaki cikket amúgy sem jó ötlet multiban venni...

Ehhez kapcsolódóan:
Azon gondolkodtam miközben a közeli Interfructban nézelődtem, hogy szabályos-e, hogy a termékek jelentős részénék csak a lejárati idő van feltüntetve, a gyártási idő nincs?
Sziasztok!
Az "értékcsökkent termék" feliratból nem derül ki, hogy közeli szavidő miatt adják akciósan. De ez szerintem eléggé egyértelmű, hogy ha valami hírdetett akció nélkül is olcsóbb, akkor abból vagy nagyon sok van, vagy közeli a szavideje.
De aki gyakrabban vásárol, az ilyent meg szokott nézni.
De volt már olyan is, hogy jó szavidővel túrós volt a tej...
Fogyasztóvédelmisektől hallottam azt a változatot, hogy egyes lejárt termékeket ezt feltüntetve lehet árulni, pl. mosószert. Másik szerint azt sem. Tehát ezt nem igazán tudja senki.
Juditkov
2006.02.16, 20:18
Üdvözletem! Nemrég vásároltam több üveg Univer bébiételt ( sütőtökpüré csirkehússal), a szavatossági ideje 2006.03.18. Ennek ellenére az állaga szemcsés volt, vízzel sem tudtam homogénné elkeverni, ki kellett dobjam. Kérdésem, mi van, ha hamarabb jár le a termék szavatossága, mint azt a csomagolásán feltüntették? Mit lehet tenni ilyenkor? Válaszukat előre is köszönöm!
Vidd vissza nyugodtan, ki kell cserélnie, vagy vissza kell adnia az árát. Szerintem.
(Juditkov @ 2006.02.16, 20:18)

Üdvözletem! Nemrég vásároltam több üveg Univer bébiételt ( sütőtökpüré csirkehússal), a szavatossági ideje 2006.03.18. Ennek ellenére az állaga szemcsés volt, vízzel sem tudtam homogénné elkeverni, ki kellett dobjam. Kérdésem, mi van, ha hamarabb jár le a termék szavatossága, mint azt a csomagolásán feltüntették? Mit lehet tenni ilyenkor? Válaszukat előre is köszönöm!
Jelezd a panaszt ott ahol vetted, esetleg írd le a vásárlók könyvébe is.
Valószínűleg helytelenül tárolták...
Juditkov
2006.02.17, 16:43
(Joooe @ 2006.02.17, 10:50)

(Juditkov @ 2006.02.16, 20:18)

köszi, sajnos már nem tudom hol vettem, talán a Rossmannban, de egy reklamációhoz nem ártana, ha meglenne a blokk is. Szerintem nem tárolási gond, akkor a többinek is baja lenne, valószínűleg hamarabb jár le mint rá van írva. Kérdés hol van ilyenkor a gyártó felelőssége.
Én szívesen vásárolok Univer termékeket, amiről tudom, hogy magyar alapanyagokból, szigorú tisztasági előírások mellett készültek, úgyhogy kételkedem egy kicsit, hogy a gyár hibázott volna, de nem lehetetlen.
Alapvetően kiírhatják, mert miért ne tehetnék meg. Azonban messze nem kötelező. Az idő rajta van a terméken, amúgyis mindig megnézed, mielőtt megveszed, nem?
Szia mindenkinek!
Vásároltam egy enzimkomplexet, és mikor hazaértem, és megforgattam az üveget akkor láttam, hogy fekete hosszú nyákos anyagok úsztak benne, és amikor szemügyre vettem az üveget akkor láttam, hogy a lejárati idő meg van hamisítva, ami első látásra nem is látszott. A boltban nem cserélik vissza, és meglehetősen drága volt 0,5l 2180Ft . Mivel drága volt nem szeretném kiönteni, de az sem állapot, hogy ne tegyenek ebben a dologban semmit!
Captain Crash
2006.03.28, 16:59
Fáradj vissza a vásárlás helyére és írj a vásárlók könyvébe. Nem tagadhatják meg. Ha megtagadják, akkor hívd fel a jegyzőt, vagy a fogyasztóvédelmet és jelentsd be a jogszabálysértő eljárást. Hívd fel a figyelmüket, hogy amit cselekednek az jogszabályba ütközik és a hatóságnak ezt jelenteni fogod, amennyiben nem hajlandóak a vásárlók könyvét átadni. A vásárlók könyvének kitöltése után a második példánya a bejegyzésnek a tied.
(Joooe @ 2006.02.17, 10:50)

Ismét csak teszkós példa, de tudom ez minden multinál általános:
Bor az udvaron... Mármint a bor ami szőlőből van. Egy alkalommal majd elsírtam magam amikor megláttam több rekesz rendes bort (bock, hilltop, szeremley...) az udvaron összefóliázva a napon...
"száraz hűvös helyen" - nyáron az udvaron
"fénytől védve" - napsütésben
Ariadne
2006.03.29, 08:12
Ez durva...
Van egy jó kis
cikk a Tékozló Homáron.
Ercsike
2006.07.12, 13:56
Rég nem írt ide senki én most írok alapos átnézésután. Én olyan élelmiszerrel találkoztam amin az volt, hogy szav idő az alján, de sajnos nem volt az alján és ami még ennél is viccesebb volt olyan is hogy aztírták rá, hogy gyártástól számított x éven belül lejár a szav ideje csak sajnos elfelejtettek rá nyomtatni gyártási időt

. Amúgy egy kis történetem is van. Amikor még 15 (6 éve) éves voltam (na most elárultam akorom

) dolgoztam nyári munkán csemege pult mögött. Ott az egyik kollégám kivette a lecsókolbászt és szódabikarbónás vizbe áztatta ezáltal """javított""" a szavatosságán. Persze én még ennek a súlyát akkor nem mértem fel. De abba is biztos vagyok, hogy nem csak abban a boltan volt olyan. Ja meg a felvágott mindig azt a végét kellett elsőnek felszeletelni ahol volt a szav idő.
Fura dologra lettem figyelmes: a helyi kozertben termek elott akcios cedula, majd az
xxx Ft yyy Ft utani sorban zarojelben, hogy rovid lejarat. Csak csodalkoztam
Ariadne
2006.07.12, 14:05
Pedig nem is a lejárata túl rövid, hanem túl lassan adták el, pontosabban nem adták el...

Persze ettől még igen dicséretes! Bezzeg az én CBA-m, ahol rendszeresen vásárolok, még nem jutott el eddig, simán kiírják, hogy az üvegvisszaváltós cédulák csak aznap érvényesek. Lehet le kellene szedetnem velük egyszer, de félek, attól fogva csak romlott húst kapnék...
Captain Crash
2006.07.12, 14:33
Tudtommal nem szavatossági idő, hanem minőségmegőrzési idő.

De ez tudom, hogy a lényegen nem változtat. Nyilván minden élelmiszert árusító egységben előfordulnak olyanok, hogy a hamarabb lejáró termékek kerülnek a vásárlókhoz közelebb, könnyebben elérhető helyre. Ahogyan az is előfodul, hogy minőségmegőrzési idő lejárta után is még a polcokon van a termék, sőt még forgalomba is kerül.
Az egyik haverom egy ilyen élelmiszerboltban dolgozik. (CBA) Ő folyamatosan ellenőrzi, hogy ne kerülhessenek ki ilyenek. Ennek ellenére van amikor előfordul, de akkor készséggel cserélik a terméket, sűrű elnézések közepedte. Utána tételesen átnézik az adott típusú termék esetében, hogy ilyen ne fordulhasson elő. Egyszerüen fontos nekik...lehet, hogy csak azért, mert a haverom és hasonló a gondolkodásunk?
Ercsike
2006.07.13, 05:44
Ha mindenki ilyen lenne akkor törvényekre se lenne nagyon szükség, de ez soha nem lesz így!