Családban, nem általam összeállított, és nem általam használt (nem is általam karbantartott) számítógépben két hiba fordult elő egymás után: Először a CD író romlott el, igaz nem volt fiatal darab így érthető volt. Második meghibásodás az egyik merevlemez, ugye a CD író korábbi meghibásodása miatt nem volt mentés, irány az adatmentőhöz. A merevlemez típusának megmondása után adatmentő egy hibaüzenet felől érdeklődött, aminek megjelenése nem túl jó előjel. Gondoltam körbetelefonálok az ismeretségi körömben szólok arról, hogy itt olyan hiba van amit az adatmentők ismernek a típussal kapcsolatban. Lőn csoda akadt azonos módon elszállt vékony maxtor bőven, működő már nincs. Miért nem hívják vissza a terméket?
Még mindig hardware témában: AMD Athlon MP processzorokhoz való alaplap, amikor készült még akadt AMD chipset is rajta, pár hónapi szenvedés után kiderül: a chipset egy tervezési hibája okozza a gondokat ha több memóriamodult használsz benne. A specifikáció ugye erről nem szólt egy szót sem sőőőt. Meggyűlt a bajunk a processzorok túlmelegedésvédelmével (overclock nélkül 5 percen belül) a nevezett lapon ahol szintén az AMD féle chipset segített volna ebben a procinak.
Software ügyben szerintem aki körbenéz a neten a Temple of Elemental Evil témában az is tud erről.
Hardware kérdésre visszatérve: Ugye a tápegységek tervezési hiányosságai sok esetben az egész gépet magával rántják.
A fenti kérdések ugyan mind számítástechnikai példák, de biztos vagyok benne, hogy nem csak a számítástechnikára igaz az, hogy egy termék ilyen módon hibás, az Autógyárak ilyenkor visszahíják a teljes érintett szériát, más iparágban azonban nem. Mit lehet ilyen helyzetben tenni? Mert nem ártana rászorítani a gyártókat a hibás termékek visszahívására.
Másik kérdés. Ha egy termék tervezési/gyártási hibája miatt károd keletkezik akkor azt ki téríti meg?