Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Lakáshitel Vs. Bankszámla
Fogyasztóvédelem Fórum > Szolgáltatásokkal kapcsolatos fórumok > Pénzügyi szféra
Ádám
Sziasztok!

A következő problémára keresek megoldást:

2003-ban vettem fel államilag támogatott lakáshitelt (6%) a HVB banknál.
A hitelszerződésben az szerepelt (sok egyéb kellemetlen költség mellett), hogy a törlesztőrészletet a bank emeli le a náluk vezetett bankszámlámról, nekem pedíg gondoskodnom kell a fedezet rendelkezésre állásáról.
Ez nekem nem is tűnt problámásnak.

Később megtudtam, hogy a hiteltermék értékesítésénél a banknak nem lett volna joga a hitellel együtt egy bankszámlaszerződést is eladni nekem, tekintettel rá, hogy ez árukapcsolás.

Ez még nem lenne probléma, de mostanában már kezd zavarni, hogy ilyen-olyan okból kifolyólag egyre több a bankszámla költsége (annak ellenére, hogy semmi egyébre nem használom, csak a hiteltörlesztésre).
Legszívesebben megszüntetném a számlát, és megadott számlaszámra törleszteném a hitelt, csakhogy akkor már át kellene írni a szerződést, aminek nem kevés díja van (a fennálló tartozás után kb. 2%), ha egyátalán a bank belemegy.

Az is aggaszt egy kicsit, hogy a hitelt 20 évre vettem fel. Mi van akkor ha a bank pár év múlva kitalálja, hogy pl. többezer forintot szedjen számlavezetési díjként?
Nekem akkor is fenn kell tartanom a számlát? Vagy ki kell fizetnem a szerződésmódosítási díjat, ha változtatni szeretnék?

Ha tudtok valami ésszerű javaslattal élni osszátok meg velem.
Milyen esélyekkel indulok a bankkal szemben?
Esetleg ha a bankkal nem jutok dűlőre, a PSZÁF tud segíteni?

Előre is Köszi!

Ádám
Pjotr
Ha nem bizonyítható, hogy a hitel felvételekor kikötés volt, az ott vezett bankszámla, akkor semmit nem lehet tenni.
Ha az eredeti hitelszerződésben benne volt a módosítási díj, akkor nem lehet semmit tenni, a pszáf annyit fog mondani, hogy el kellett volna olvasni és nem felvenni a hitelt ha nem tetszettek a feltételek.
Mondjuk ennyit kérni módosítási díjnak egy számlaszám miatt pofátlanság...
Ádám
Hát igen...
A szerződést elolvastam, nem tetszett, de a hitel meg kellett.
A szerződésmódosítási díj persze benne volt...
Annak idején, mikor megkérdeztem az ügyintézőt, hogy van-e valami lehetőségünt változtatni a több mint 20oldalas formanyomtatvány-szerződésen, hasonlóképpen azt mondta: tetszik nemtetszik ez van, vagy nem kell aláírni.

De azért arra kötelezni valakit, hogy egy hiteltermék miatt 20évig fenntartson egy számlát, kicsit inkorrektnek érzem. Főleg, ha a bank egyoldalúan módosíthatja a bankszámlához kapcsolódó díjakat/feltételeket. Szerintem ezt nem lenne joga megtenni, ha nem értek vele egyet.

Ádám
Pjotr
Hát igen ez valóban dühítő, de nem lehet ellene tenni semmit....
ott vana bankok pár száz oldalas feltételei, amit senki nem olvas el csak aláírja, hogy egyetért...
hallaz
En is hitelt vettem fel ezelott 2 evvel az OTP - nel. Nekem is kotelezo volt bankszamlat nyitni. A bankszamlaval meg azt mondtak hogy bankkartya is kotelezo. Aztan hogy a bankkartyahoz jar a bakkartya balesetbiztositas, amiert fizetni kell, ugyan keveset, de en akkor sem szerettem volna. Akkor azt mondtak hogy a biztositas is kotelezo. Most a balasetbiztositast lemondtam. Szerettem volna a bankkartyamat is lemondani de nem lehet. Azt mondjak hogy azonositaskent kell a bankkartya. Eddig lehetseges lett volna lecserelni egy ingyenes tipusra, ami csak azonositasra jo, de mar nincs ilyen. Mas bankok is csinalnak ilyet, marmint hogy a bankkartya kotelezo. Ez nem szamit arucsatolasnak?
Ádám
Ez érdekes...
Nekem is adtak rögtön bankkártyát, de mikor láttam hogy milyen tranzakciós díjakat számolnak fel egy-egy átutalásnál, pénzfelvételnél, rájöttem hogy még akkor is jobban járok, ha egy másik banknál nyitok bankszámlát, itt meg fizetem az alapdíjat...
Ezt is tettem és a kártyát visszaadtam.

Hogy ne kelljen sokat fizetni a számlakivonatért + postázásért (ami máshol persze ingyenes), ezért csak fél évente kértem egyenlegközlést. Most kitalálták, hogy valamilyen törvény értelmében kötelező azt havonta megküldeni.
De ami nekem a legjobban tetszik, hogy ha a bankszámlámon jóváírás történik (márpedig minden hónapban történik), annak is van 15Ft könyvelési díja...
Ilyet se hallottam még más pénzintézetnél.

Valószínűleg nem fogok a havi pár száz forintom miatt harcolni, inkább szeretném felhívni minden hitelfelvevő figyelmét, hogy ne menjen bele ilyen szerződésekbe.
Igenis mindenkinek joga van, hogy tisztán csak a meghirdetett hitelterméket válassza. Ha benne van a formanyomtatvány-szerződésben a meglévő bankszámla, ki kell húzni, beírni a fizetési módozatot, a javítást a bankkal közösen aláírni és ennyi... Na jó lehet, hogy kell verni egy kicsit az asztalt a fiókvezetőnél.

Egyébként szerintem nem írhatja elő a bank, hogy a számlához kapcsoltan kötelezően legyen bankkártyád. Itt megintcsak két termékről van szó: bankszámla vs. bankkártya. Van olyan nyugdíjas ismerősöm, akinek nincs bankkártyája csak folyószámlája az OTP-nél, és a nyugdíját személyesen veszi fel a fiókban.

Nézd meg a bankszámla-szerződésed. Ha nincs benne kikötve a bankkártya, minden jogod meg van, hogy visszaadd.
A kártyákat pedig 1-2 évente cserélni kell. Ha időben jelzed a banknak, hogy nem kéred a következő bankkártyát nincs joga rádterhelni.

/Ez csak a saját nemhivatalos véleményem/
Ariadne
Úgy tudom, az OTP-nél most is van egy olyan kártya, ami ingyenes és csak azonosításra jó, legalábbis az internetes oldalukon megtaláltam. Persze az adott szerződésben kiköthetik, hogy nem csak számlád, hanem kártyád is kell legyen. Ez tényleg árukapcsolás, de hát amit aláírt az ember, azt aláírta...
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.