Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Lejárt Bútor Szállítási Határidő
Fogyasztóvédelem Fórum > Hagyományos termékvásárlás > Bútorok
hazo
Tisztelt FVF!

Arról szerenék erdeklődni, hogy milyen lehetőségeink vannak, ha megrendeltünk egy bútort (mivel az eladó állítása szerint a kiállítási darab nem adható el az akció ideje alatt), befizettük az előleget, igéretet kaptunk, hogy 2-3 héten belül megkapjuk (ez volt július 22-én), az igazolólapon augusztus 20 van írva. Most, hogy letelt mind a két határidő még nem kaptuk meg a bútort, nem látszik az eladókon, hogy bármit is megtennének, hogy sürgessék a szállítást.
Érdeklődtünk, hogy mégis nem lehet-e megvenni a kiállítási darabot, mire azt válaszolták, hogy azt már eladták. Megkérdeztük, hogy miért mondták nekünk annak idején azt, hogy nem lehet megvenni, mire azt a választ kaptuk, hogy mi kifejezetten rendelni akartuk (persze ez nem igaz, szó sem volt ilyesmiről, mi okunk lehetett volna erre?).

Mit lehet tenni ilyen esetben?

Köszönettel : HZ
Pjotr
Csak nem az IKEA?
Verni kell az asztalt, a bíróságon kívül mást nem nagyon lehet tenni.
Ariadne
Esetleg Kika? geek.gif

Ha túl sokáig húzzák, elállhatsz a szerződéstől, és visszakérheted a pénzed (már ha visszaadják - bár kellő ideig tartó és intenzitású asztalcsapkodás után menni szokott...), mert ők nem teljesítenek, és ez valószínűleg meglehetősen hátrányos számodra.

Megpróbálkozhatsz finomabb módszerként "zaklató" (rendszeres) telefonhívásokkal, panaszkönyvbe való beírással vagy papíralapú érdeklődő levéllel is (ez utóbbi különösen ajánlott levél formájában lehet hatásos, mert azt át kell venniük...).
Szilke
Tisztelt FVF!
Nekem is hasonló a problémám, mint az előző hozzászólónak. Mi szeptemberben rendeltünk egy ülőgarnitúrát a Kikában. 6 hetes szállítási határidőre vállalták, (ami magában is sok szerintem) de ez a határidő már 3 hete lejárt. Azóta naponta telefonálunk, bejárkálunk, reklamálunk és mindig csak hitegetnek, hogy a következő szállítással majd megérkezik. Már egy csomó pénzt eltelefonáltunk, mert perceket is várni kell néha, hogy a melléket felvegyék. Mindig ígérik, hogy visszahívnak, de nem hívnak vissza. Általában azt a napot mondják, hogy érdeklődjünk,amikor az illetékes nem lesz bent. Ezt még az osztályvezető is eljátszotta velünk. Nagyot csalódtam ebben az áruházban!!! Itt semmibe veszik a vevőt!
Mit tehetünk ebben az esetben? Jár-e valamilyen kártérítés ilyen nagy késedelem esetén a jogszabályok szerint?
Válaszát előre is köszönöm! Szilke
mittegyunk
(Szilke @ 2005 Nov 19, 10:51 AM)
Jár-e valamilyen kártérítés ilyen nagy késedelem esetén a jogszabályok szerint?

A jogszabályok szerint elállhatsz a vásárlástól, viszont a KIKA szerint ez neked a számlád (már nem emlékszem pontosan, bocs) 3-4-5%-os felszámítása után lehetséges, mint stornó számla. Ez a számlájuk hátoldalán rajta van, valami hihetetlen, mikor ők nem tudnak szállítani, de mégis ez van... A bíróság okés, csak addig valószínűleg megjön a bútor. Ha sztornóztatod, akkor meg kifizetted az x százalékot, kereshetsz máshol bútort, várhatsz ott is, majd még járhatsz pereskedni is.
l
Joooe
Tökmindegy, hogy mit ír a számlára, ha pénzt fizettél már, az ilyen esetben teljes egészében visszajár. (Az áruház hibájából hiúsult meg a szerződés teljesítése)
Kártérítés az nehéz ügy, szernitem ne törődj vele, felejtsd el az áruházat, mond hogy nem kell, még ha hoznák is, és vegyél máshonnan.
mittegyunk
(Joooe @ 2005 Nov 19, 06:01 PM)
Tökmindegy, hogy mit ír a számlára, ha pénzt fizettél már, az ilyen esetben teljes egészében visszajár. (Az áruház hibájából hiúsult meg a szerződés teljesítése)
Kártérítés az nehéz ügy, szernitem ne törődj vele, felejtsd el az áruházat, mond hogy nem kell, még ha hoznák is, és vegyél máshonnan.

Joooe! Hidd el, én értem amit mondassz, és igazad is van, de mikor ott álltunk egy 50e ft-os dohányzóasztal rendelésünkkel, amire az előleget befizettük, és kb. 4. héten már sikerült is szállítaniuk (nem részletezem, nagyon durva volt, kb. 2x brahira mentünk be érte) és kértük vissza a pénzünket, mivela másik áruházukban raktárról tudták volna adni, mondták ezt a sztornószámla díjat. Mondtuk, hogy panaszkönyv, mire ők: egészen nyugodtan, mire válaszolnak rá úgyis megkapjuk az asztalt....
Ennyit a jogról és a jog betartathatóságáról.
Joooe
Megértem és sajnos igazad van sad.gif
Én elvi lehetőségekről próbáltam szólni. És az én értékrendem szerint nem csak elvi kéne hogy legyen.
mittegyunk
(Joooe @ 2005 Nov 19, 08:07 PM)
És az én értékrendem szerint nem csak elvi kéne hogy legyen.

A legnagyobb gond, hogy szerintem a mostani jogszabályok (fogyasztóvédelmi kérdések) egyszerűen
-részben elavultak, r
-észben fogyasztó"ellenesek",
-részben az érvényesítésük lehetetlen, vagy aránytalan...
crybaby.gif
Ariadne
(mittegyunk @ 2005 Nov 19, 11:28 AM)
(Szilke @ 2005 Nov 19, 10:51 AM)
Jár-e valamilyen kártérítés ilyen nagy késedelem esetén a jogszabályok szerint?

A jogszabályok szerint elállhatsz a vásárlástól, viszont a KIKA szerint ez neked a számlád (már nem emlékszem pontosan, bocs) 3-4-5%-os felszámítása után lehetséges, mint stornó számla. Ez a számlájuk hátoldalán rajta van, valami hihetetlen, mikor ők nem tudnak szállítani, de mégis ez van... A bíróság okés, csak addig valószínűleg megjön a bútor. Ha sztornóztatod, akkor meg kifizetted az x százalékot, kereshetsz máshol bútort, várhatsz ott is, majd még járhatsz pereskedni is.
l

Nekem sikerült a kikánál elállnom a szerződéstől, mert az asztalra csaptam(tunk), visszaadták a teljes összeget (40.000 körül), sőt a hibásan számolt házhozszállítási díjat is az utolsó forintig visszaadták (13.000 Ft)... Szóval igenis lehetséges, és hiába írja rá ezt a számla hátuljára, akár az Aranybullába is belefoglaltathatja, akkor sem lehet hátrányosabb a fogyvédelmi szabályoknál, amelyek szerint a teljes pénzed jár vissza. Mindezt úgy, hogy még külön ők jöttek és elvitték, naná, ez a minimum.

A bíróságig eljutni meg nem olyan gyors dolog, a békéltetők döntése esélyt adhat nekik, hogy ráébredjenek a való világ tényeire (melyek ugyebár makacs dolgok), aztán pedig egy jól irányzott fizetési meghagyással lehet követelni tőlük a pénzt, amire ha nem válaszolnak, akkor is megvan a pénz, csak végre kell hajtatni, per meg csak akkor lesz belőle, ha ellentmondanak, de párezer vagy tízezer forintért csak nem perel már egy ekkora cég...

Ha meg addig megküldik a bútort, nem kell átvenni, ilyen egyszerű.

Nem lehetetlen érvényesíteni ezeket, csak baromira kényelmesek és tájékozatlanok a vásárlók is soxor.

biggrin.gif A példám nem volt túl jó, az Aranybulla is törvény... tongue.gif Na mindegy...
Szilke
Köszönöm a jó ötleteket! Szomorú, hogy ennyi rossz tapasztalat van ebben a témában. sad.gif Éppen ezért nem akarjuk azt mondani, hogy akkor nem kell, mert kezdhetjük előlről a keresgélést és a várakozást. Sajnos nincs rá garancia hogy legközelebb nem járunk így. A fórumon olvasottak alapján másik üzletekben is így mennek a dolgok. Reménykedünk hogy megunják az állandó telefonálást, az asztalcsapkodást és végre intézkednek, ők is az asztalra csapnak a gyártónál. Egyébként megfogadtuk a tanácsot és beírtunk a vásárlók könyvébe is.
yucu
Kedves FVF!

Tanácstalan vagyok... és elég morcos.
Hát én is befürödtem ezzel a határidôs dologgal -- meg a bútorokkal...

2005. június 6-án egy ilyen mostanság elterjedt, indonéz vagy fene se tudja milyen bútort áruló boltban végre találtunk egy megfelelô könyvespolcot. Mivel nekünk 2 db egyforma kellett, és egy kicsit colosabbat szerettünk volna a belmagasság miatt, megrendeltük ôket +1 polccal magasabban. Ki is fizettük elôlegnek az 50%-ot amit kértek (ami azért elôlegnek elég izmos). Rajz sajnos nem készült, ezt írásban biggyesztették oda a számla aljára, mármint a magasságot, a másik fogantyút és a várható szállítást. De ott van... Szeptemberre ígérték, ezen még nem is akadtunk fenn, persze, le kell gyártani, a világ másik felérôl jön, gondolom hajón, konténerben... szeptemberben azt mondták, novemberben várható. Novemberben azt, hogy decemberben. Karácsony elôtt pár nappal azt, hogy január elsô napjaiban. Január elején azt mondták, hogy már itt van, de vámolás, meg mittudomén... aztán csend. Akkor a férjem írt nekik egy kissé pikírt emailt, amire persze nem válaszoltak, de másnap telefonáltak (hozzáteszem, legtöbbször mi zaklattuk ôket, és így hívtak vissza), hogy itt a két bútor. Férjem bement az üzletbe, és persze nem a mi két szekrényünk volt, hanem az eredetibôl 2 db. mad.gif hrr...
Végül kiderítették, hogy azért létezik a két magasabb példány, jövô hétre behozzák ôket.

Így végül 2006. február 2-án végre megpillanthattuk a hôn áhított könyvespolcainkat... blink.gif

Hááát... Van velük egy aprócska probléma... Amikor "egy polccal magasabbat" kértünk, álmunkban sem feltételeztük, hogy azt bárki úgy gondolja, hogy azt a plusz polcot alul kell hozzácsapni... sad.gif ugyanis van egy fiókja is...
Hogy a fogantyú nem olyan, mint amit kértünk, azzal már nem is foglalkoztunk... az a legkevesebb.
De egyszerüen rémesen fest, alul 3, felül 3 polc, a fiók pont félbevágja, tehát teljesen aránytalan, ormótlan az egész, és nem attól hogy nagy. Na és hogy a magam 167 centijével alig látok bele a fiókba... szerintem nôként esetleg erôsen középtermet? lehetek ezzel, de nem törpe...
Rettentô csalódott vagyok, ennyi várakozás után, ráadásul eddig folyamatos meaculpázás folyt a részükrôl, hogy elnézést a késedelemért, de természetesen kárpótolni fognak minket valamivel... aha.
Részünkrôl nem törtünk nagyra a kompenzációval, megelégedtünk volna egy ingyenes házhozszállítással, mert az agglomerációban lakunk, gondoltuk, legalább 20 ezer ide kihozni.
Szóval amikor látták, hogy nem vagyunk elájulva a cucctól, elôször megpróbáltak rádumálni, hogy ez így szép... aztán felajánlották, hogy megbeszélik az asztalosukkal, lejjebb lehet-e tenni a fiókot.
Most szombaton aztán felhívtak, hogy az asztalos meg tudja csinálni (bár nagyon költséges, ám ôk ezt nagylelküen bevállalják), de a szállítást nekünk kéne állni, mert olyan nagyok, és el kell vinni most az asztaloshoz, aztán vissza, meg ide ki... olyan 20-30 ezer lenne... De a hab a tortán az volt, hogy megkérdezték, vállalom-e a felelôsséget, ha ebben a procedúrában megsérül a darab??? (mintha ezt az egészet valamiféle nôi szeszélybôl találtuk volna ki... mi örültünk volna legjobban, ha hétvégén már itt állt volna a házban.)
Hát nálunk épp vendégek voltak, tele volt a kezem-fejem, így fel se fogtam, csak mondtam, hogy majd megbeszélem a férjemmel ezeket, késôbb kezdtem el gondolkozni, hogy is van ez? Az a szekrény nem is az enyém, amíg itt nem áll a nappaliban, miért nekem kéne felelôsséget vállalnom a sérüléseiért? Vagy azért, mert nem olyan, amilyet rendeltünk? De nagyon úgy nézett ki, hogy próbál hatni rám a hölgy, hogy inkább fogadjuk el így a bútort, ahogy van, nekünk is jobb lesz...

8 hónap után (amibôl 5 hónap a késés) ennyit tudnak?

Mit lehet tenni? ha most berágok, és nem kérem a bútort, az mivel jár? Mi történik ha a Vásárlók Könyvébe írogatok?
Ariadne
Szia!

Nem FVF vagyok ugyan, de azért leírom, amit tudok erről.

Szerintem megteheted, hogy ezek után nem akarod a bútorokat, és visszakéred a pénzed. Rengeteg idő eltelt és mégsem voltak képesek olyat hozni/gyártani, amelyik megfelelő lett volna, ráadsául most a ti költségeteken akarják kijavíttatni... Jó, hogy ráírattátok annak idején a pluszpolcot a papírra, és jó, hogy nem fizettetek többet azóta.

Érdemes a vásárlók könyvébe írogatni, konkrétan beleírni kb. ugyanezt. Nem köteles válaszolni már az eladó sajnos, de egy dologra nagyon jó: a másodpéldányt elviheted magaddal, és ez később egy esetleges további vitában igazolja, hogy te akkor és ott ezt beleírtad (pl. azt, hogy elállsz a szerződéstől és visszakéred az 50% előleget, mert ez meg ez történt). És lehet menni vele - ha a boltban nem hajlandóak ezután sem visszafizetni - békéltető testülethez, akik ingyen és elég gyorsan döntenek az ügyben, jogász is van köztük mindig - tehát független és hiteles forrásból hallhatják (ha eljönnek), hogy neked van igazad (szerintem smile.gif ). Ez a döntés nem kötelező erejű, de nyilvánosságra hozzák több helyen az azt nem teljesítő cégek nevével együtt az eset leírását. Ezek a békés eszközök állnak rendelkezésre, remélem sikerül így elérni az összeg visszaszerzését vagy esetleg egy ésszerű kompromisszumot.
FVF
Válaszolni köteles, csak június elejéig nincsen határidő a válaszadásra:))))

Konkrétan úgy vélem, hogy az eset "nem teljesítés", azaz a határidő jelentős elmulasztása után el lehet állni a szerződéstől, ilyenkor ezt írásban kell benyújtani, s a pénzt egy 30 napos határidővel vissza kell kérni (30 nap az méltányos, más jogszabályokban is hasonló van, de lehet 15 is, az szigorúbban hangzik).

A vásárlók könyvének annyi az értelme, hogy igazolható a panasz. Ezért nem árt megtenni.
yucu
Köszönöm!

Azóta csak annyi történt, hogy volt bent a férjem, beszélt az eladókkal, valami olyasmit mondtak, hogy "nem volt pontosan meghatározva, hova kérjük a fiókot", így az nem az ô hibájuk... (ennyi erôvel kerülhetett volna legfelülre is... az milyen praktikus...)

Szóval nincs értelme alkalmazottakkal üvöltözni, a fônökkel fogunk kapcsolatba lépni valahogy, gondolom az e-mail nem elég, mert egyszer?en nem válaszolnak, marad a VK és az ajánlott levél...
Legyen nyoma mindennek, az a biztos. De ha lehet velük értelmesen beszélni, még mindig lehet szó az üzletrôl, persze nem ezekkel a feltételekkel, a visszalépés az csak a végsô megoldás. Talán átgondolják, hogy jobban járnak-e akkor, ha a nyakukon marad 2 db túlméretes könyvespolc.

Eddig azt hittem, a kika az ász, de kisebb céggel is el lehet bajlódni...

Ez a békéltetô testület ez micsoda? Nem is hallottam még... de jó ötletnek tünik, mert azért komolyból pereskedni agyrém, az ésszerü kompromisszum nekem szimpatikusabb.
Ariadne
A budapesti békéltető testületnek itt az elérhetősége és pár dolog a működéséről klikk ide, országosan az összes elérhetősége megyénként pedig itt van klikk ide. Reméljük azért, hogy nem lesz rá szükség. smile.gif
yucu
Köszönöm az infót, reménykedjünk, egyelôre nem történt semmi...
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.