A következő határidők vonatkoznak a reklamációk kezelésére:*Szerkesztve*
Közben többször felmerült egy fontos kérdés, ami innen kimaradt. Ha az itt leírtaknál kedvezőbb feltétel szerepel a jótállási jegyen, akkor az az érvényes. A jótállási jegyen szereplő feltétel része a szerződésnek, kivéve, ha az a vásárláskor hatályos jogszabályoktól a fogyasztó hátrányára térne el. A fogyasztó javára el lehet térni ezeketől a feltételektől.
Az itt leírt jogszabályok 2003 november 21 utáni vásárlásokra vonatkoznak.
Ha a forgalmazó a fogyasztó igényének teljesíthetőségéről annak bejelentésekor nem tud nyilatkozni, álláspontjáról legkésőbb három munkanapon belül köteles értesíteni a fogyasztót. 49/2003. (VII. 30.) GKM rendelet 3.§ (4)A forgalmazónak törekednie kell arra, hogy a kijavítást vagy kicserélést legfeljebb tizenöt napon belül elvégezze. 49/2003. (VII. 30.) GKM rendelet 4.§ (2)A kijavítást vagy kicserélést - a dolog tulajdonságaira és a jogosult által elvárható rendeltetésére figyelemmel - megfelelő határidőn belül, a jogosultnak okozott jelentős kényelmetlenség nélkül kell elvégezni. PTK. 306. § (2)Ezek mind szavatosság, mind jótállás esetén érvényesek.
A bevizsgálásra 3 munkanap a határidő.
Jogos a kérdés: mi a francot jelent az, hogy törekednie kell a 15 napra?

Amit nagyon fontos leszögezni: nem azt jelenti, hogy az ügyintézés bármeddig húzható, és a kereskedőnek csak szét kell tárnia a kezét, hogy ő nagyon törekszik ám, de nem megy.
Azt hogy egy 15 napon túl húzódó eljárás megfelel-e ezeknek a jogszabályoknak, csak bíróság mondhatná ki, erre még nincs kialakult bírói gyakorlat.
A lényeg: a ptk-t és a rendeletet együtt kell nézni. Egy 2 hónapig húzódó javítás már szinte biztosan jelentős kellemtlenségnek számít a 15 naphoz viszonyítva, ezért törvénysértés.
Normális esetben ha a 15 nap letelik már szabályt sért a forgalmazó. Indokolt esetben lehet kicsit csúszni, pl 20 napért nem valószínű hogy bírságolna a Fogyasztóvédelem, és bíróságon is kétes a dolog kimenetele. Általában ha az eredeti határidő duplája is letelik, tehát már 30 napon is túl van a dolog, akkor már nem valószínű hogy bármilyen indoklás megállna bíróság előtt, hogy miért is nem ajánlottak még fel más megoldást a kifogás rendezésére.
Ha pl. cserekészüléket bizotsítanak a javítás idejére (ezt nem kötelesek megtenni), akkor nyilván kisebb a fogyasztónak okozott kellemtlenség, kicsitt hoszabb javítási idő is elfogadható.
Tehát: 15 napon túl verni kell az asztalt, de azért egy kicsit türelemmel kell lenni. Ha elfogyott a türelmed, akkor lépni kell.
(Régen úgy volt szabályozva, hogy a javítási határidő max. 15 nap, cserekészülék biztosítása esetén max 30 nap. Ez ma már NEM érvényes, a fenti rendelkezések vannak helyette.)
Ja és végül, hogy mi várható el ilyen esetben: "Ha sem kijavításra, sem kicserélésre nincs joga, vagy ha a kötelezett a kijavítást, illetve a kicserélést nem vállalta, vagy
e kötelezettségének a (2) bekezdésben (lásd fenn) írt feltételekkel nem tud eleget tenni - választása szerint - megfelelő árleszállítást igényelhet vagy elállhat a szerződéstől. Jelentéktelen hiba miatt elállásnak nincs helye."
PTK. 306. § (1) b.Tehát pl. a termék visszaszolgáltatásával visszajár a vételár.
--------------------------------
Nem vagyok szakember, ezek csak a fórumon összegyűjtött tapasztalatok, tájékoztató jellegűek. Semmiféle felelősséget nem vállalok!
Annyit tennék még hozzá (nagyon perfekt az összefoglaló!!!), hogy a jelentős kényelmetlenség megítélése nem csak a javítási határidőtől függ, hanem attól is, hogy kinek mennyire kell a termék. Nyilván nem esik ugyanolyan megítélés alá egy szingli magnója, mint egy nagycsalád mosógépe.
A másik, hogy téves az a kialakult kereskedői gyakorlat, hogy a határidőkért a szerviz, a márkaszerviz a felelős. Nos, a jogszabályokból egyértelmű, hogy nem. Mindenért a forgalmazó felelős elsősorban, így a határidőkért is. HA a szerviz nem képes 15 napon belül megoldani a javítást, legyünk tekintettel a fogyasztóra, cseréljük ki neki a terméket, s problémánkat ezután a velük kötött szerződés alapján oldjuk meg a márkaszervizzel!
Sziasztok!
Egy kérdésem lenne a határidökkel kapcsolatban, kicsit más irányból megközelítve, mint eddig.
Küldtem egy reklamációs levelet az autóm ügyében a szervíznek, akivel jogi kapcsolatban vagyok (a FF telefonos ügyfélszolgálatánál mondták, hogy nekik kell címezni). A tértivevény megjött október végén, azóta semmi válasz. Ha jól tudom 15 napon belül válaszolniuk kellett volna, akár pozitív, akár negatív a válasz. Ilyenkor mi van, mit lehet tenni?
Ariadne
2005.12.08, 14:30
Nem kötelesek válaszolni, nem írja elő semmi. Ha nem teljesítik, amit kérsz, békéltető testülethez mehetsz a levél másolatával, aztán pedig bíróságra.
Cs.Tomi
2005.12.11, 14:12
Ki számít forgalmazónak? A bolt, ahol a gépet vettem, vagy a nagykereskedő, akitől a bolt vette, (persze azóta a bolt másik nagykereskedővel van kapcsolatban), vagy az importőr?
Az a forgalmazó, ahol vetted.
A fogyasztóvédelemhez kötődő jogszabályok általában ezt az elnevezést használják A kötelező jótállásról szóló rendeletben ez van:
151/2003 korm. rendelet:
1.§ (3) A jótállási kötelezettség teljesítése azt terheli, akit a fogyasztói szerződés a szerződés tárgyát képező szolgáltatás nyújtására kötelez (a továbbiakban: forgalmazó). A jótállási jogokat a fogyasztási cikk tulajdonosa érvényesítheti, feltéve, hogy fogyasztónak minősül (a továbbiakban: fogyasztó).
eladó = forgalmazó = kötelezett
vevő = fogyasztó = jogosult
(A kötelezett/jogosult meg a Ptk elnevezései a szerződésben álló felekre)
77_zoli
2005.12.19, 10:38
(Joooe @ 2005 Aug 25, 12:23 PM)
[
SOS!
Egy kissé tájékozatlan kérdés, de arra volnék kíváncsi, hogy a szervíz idő max 15 napja 15 naptári napot vagy 15 munkanapot jelent, vagyis előbbibe beleszámítanak a munkaszüneti napok is, utóbbiba nem. Melyik érvényes?
Naptári nap.
Ott kell munkanapot érteni, ahol ez meg van említve, pl bevizsgálásra 3 munkanap a határidő. A 15 nap az naptári nap.
VAgy a speciális elállás a távollévők esetén szintén 8 munkanap:)
Ariadne
2005.12.21, 09:49
És munkanapnak a hivatalos munkanapok számítanak, vagy az adott üzlet nyitvatartása szerintiek? (Rémlik, hogy FVF írta, hogy a bolt nyitvatartása számít, de nem találom, ezért nem vagyok biztos benne...)
Na az ide kevésbé illő hozzászólások nagy részét szétszórtam a szélrózsa minden irányába.
Aki kis kedvencét keresi de nem találja, használja a keresőt.
Egy mikrohullámú sütőt adtam le javítani, 2,5 hónapos volt, beadáskor is működött, de egyszer átégett az ajtaja egy kis részen, akkorát szikrázott. 10 nap után érdeklődtem, azt mondták várjak nyugodtan az sms-re, szólnak mikor kész. (Ahogy látom, a bevizsgálásnak már meg kellett volna történnie, de erről semmit sem mondtak, csak hogy sok a munka) A 32. napon telefonáltam újra, és mentem is a kész, bár gyanusan az előző állapotban lévő mikroért. Kérdésem: Megtehetem-e, hogy a garanciajeggyel (amin látszik az eltelt idő) bemegyek a boltba cserét kérve? Vagy mit tehetek?
Üdvözletem nekem 2005 12 12-én vették át a digitális fényképezőgépemet garanciális javításra.A kiírt
határidő 2006 01 13-a.A készülék elkészülését telefonon jelzik mondták ők.Most 2006 03 05-e van és
még nincs semmi hír a gépemről,két hete zaklattam őket telefonon mire felajánlottak egy cserekészü-
léket ami kb tized annyit tud mint a sajátom arról nem is beszélve,hogy ahoz hogy használni tudjam
vennem kellet hozzá 4 db tölthető elemet 2800 ft-ért hogy tudjam használni.Az a kérdésem,hogy ilyenkor
mi a teendő mik a lehetőségeim.Kérlek ha tudsz segíts,elölre is köszönöm.
Elállhatsz a szerződéstől, az eltelt sok időre hivatkozva. (szerintem)
Ezen az sem változtat már, hogy ennyi idő után felajánlottak cseregépet a javítás idejére és elfogadtad. Add vissza, és kérd a vételárat a géped helyett, ha ezt szeretnéd, elvileg megteheted.
Ha maguktól nem adják, írd be a vásárlók könyvébe, hogy elállsz, és fordulj békéltető testülethez.
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni tőletek.
Nemrég vásároltam egy laptopot, már az első nap kiderült hogy hibás 3 napon belül visszavittem. Mondták hogy csere nem jár

... blablabla... javítás lesz a dologból. Mit tehettem, mondtam hogy jóóó!!! Én kis naív. Azóta már vagy 3 hét (20 nap) telt el és már kezdek ideges lenni

. A forgalmazó meg csak két kézzel magyaráz hogy nem az ő hibája, meg hát ő is akarja meg minden. ELEGEM van! Mit tehetek ilyenkor?! Milyen nyomtatványokat kell kitöltenem kihez kell ezekkel hogy fordúljak meg ilyesmire lennék kiváncsi?!
Segítségeteket előre is köszönöm!!!
Minden jót!
Cserélnie kellett volna, ha 3 munkanapon belül jelezted a problémát.
Ha sokalod az eltelt időt, írj a vásárlók könyvébe, hogy elég volt, elállsz a szerződéstől, vételárat kéred vissza. Aztán próbálkozz békéltető testületnél és esetleg bíróságon érvényesíteni a dolgot. De 20 nap után ez még rizikós, nem árt ha kicsit nagyobb az a kellemetlenség, hogy egyértelműbb legyen...
Bár az is valószínűleg a te malmodra hajtja a vizet, hogy 3 napon belül jelezted, mégse cserélték. Sőt, ha ezt papírokkal tudod bizonyítani, talán érdemes a helyi fogyvéd felügyelőséghez bejelentést tenni, nem tudom biztosan de azt hiszem ezért büntethetnek.
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni!
A sztori:
2006.09.07 Vásároltam egy konyhabútort (RS M5) 320k.
2006.09.08 Szeretném összeszerelni.

hibák sokasága, telefon RS-nek,
mondja: ma nem menjek be holnap.
2006.09.09. Bemegyek hibafelvételi jegyzőkönv, mondja kb. két hét az ügyintézés felhívnak.
Letelik a két hét semmi, telefonálok. türelem ügyintézés folyamatban, megsűrgetik
Megint két hét, semmi. megint telefonálok, megint türelem ügyintézés folyamatban, megsűrgetik.
Mondom kevés kérek telefon: kaptam garanciát érvényesítő telefonszám.
Felhívom: akinek hívnia kellett volna most nincs de holnap felhív (adatok leadása), mobilszámát megkaptam.
Másnap nem hív: probálom hívni kikapcsolva, újra garanciás cég felhív.
Végre tudok valakivel érdemben beszélni, nem tudja miért nem történt eddig semmi. Probálja elintézni.
Röviden ennyi.
Kérdem én, most mit tudok ilyenkor tenni???
Visszamentem oda, ahol vásároltam, kértem szeretnék vezetővel beszélni, nincs.
Eladónak megit elmondok mindent, mondaj nem tud mit csinálni, írjak a főnökségnet interneten fent van a cím. (nincs!!!

)
Bútor otthon áll nem tudom használni. Kinél kell panaszkodnom?
Segítségeteket előlre is köszönöm!
gubcsi
Mindenhova
2006.12.25, 11:53
Szép Karácsonyt!:)
A 3 napos cseréről itt nem írt senki, kérdésem az lenne, h. az "a vásárlástól számított 3 munkanapon belül" beleértendő e a vásárlás napja, ill. a Szo.-Vasárnapi, (nem ünnepi) nyitvatartások is, azaz a bolt munkaidejét (nyitvatartását) kell figyelembe venni, vagy csak a hivatalos munkanapokat.
Konkrétan a 2006 Dec. 22.-én vásárolt termékre, 27.-én kérhetem a cserét? (az üzlet Szo. V. is nyitvatartott, egész évben nyitvatart)
A munkanapokban megadott határidő számítása nem teljesen egyértelmű.
Értelmezésként felmerült már hogy az számít munkanapnak amit a munka tv.könyv annak nyílvánít, meg az is, hogy az amikor a kereskedő nyitva tart.
Legutóbb FVF úgy foglalt állást, hogy ebből a szempontból a kereskedő nyitvatartási ideje a mérvadó. (Én ezzel egyébként nem teljesen értek egyet)
A vásárlás másnapja az első nap a határidőben (persze csak ha munkanap) ennek megfelelően kell számolni.
Ha 22-én vetted, akkor ma még biztosan kérheted a cserét ha a termék hibás.
ui.: neked is boldog karácsonyt!
Captain Crash
2006.12.25, 15:02
Kicserélésre vonatkozó igénye bármikor, teljes jótállási idő alatt lehet a fogyasztónak, a 3 munkanapon belül viszont a kereskedő nem hivatkozhat a kijavításhoz képest neki okozott aránytalan többletköltségre, köteles cserélni. Tehát csere bármikor kérhető, csak annyi van, hogy a 3 munkanapon belül jelzett csereigény esetén a kereskedő nem tagadhatja meg azt, nem javítgathat.
Sajnos tény, hogy kicserélést általában nem hajlandóak ennek ellenére elvégezni, a 3 napon belül jelzett csereigény esetében jobbak az esélyek.

De hangoztatni kell, hogy te csak a jogszabályban biztosított jogaidat érvényesíted.
(Kivétel, amennyiben bizonyítja, hogy a hiba oka a nem rendeltetésszerű használat következménye.)
Mindenhova
2006.12.25, 15:12
Köszönöm a segítségeteket, Sze. -án megejtem a "bravúrt":)
Probléma nélkül kicserélték.
Ha jól tudom, akkor a vásárlók könyvébe írt panaszra 30 napon belül írásban válaszolniuk kell,
(December 5-én tettem meg, most január 6. van) de ha nem válaszolnak akkor mi a teendő? Kinek kellene válaszolnia írásban? A FVF-nek?
Köszi
Ariadne
2007.01.07, 03:14
Az üzletvezetőnek mondjuk. Ha nem teszik, erre sajnos úgy tudom, nincs kifejezett szankció, de mondjuk egy perben nyilván fontos hátrányos szempont lehet a döntésnél. A jegyző és a fogyvédelem ellenőrzi a könyveket, egy levelet meg lehet ereszteni nekik, de sajna nem hiszem, hogy foglalkoznának vele a gyakorlatban (ne legyen igazam...). Szóval a neked járó példánnyal lehet menni a békéltetőkhöz, meg küldeni nekik a cégnek egy tértis felszólító levelet, jó kemény megfogalmazásút, és végül marad a bíróság, ha és amennyiben megéri persze.
(DTF @ 2007.01.06, 11:28)

Ha jól tudom, akkor a vásárlók könyvébe írt panaszra 30 napon belül írásban válaszolniuk kell,
(December 5-én tettem meg, most január 6. van) de ha nem válaszolnak akkor mi a teendő? Kinek kellene válaszolnia írásban? A FVF-nek?
Köszi
Sziasztok Fórumozók!
Ha egy vásárlók könyvébe írt panaszra egy szervíz nem ad választ 50 napon túl sem, de a forgalmazó már megoldotta nekem a problémát (tehát semmisnek vehetjük amit anno a vásárlók könyvébe leírtam) akkor vhogy meg lehet "szivatni" (gondolok itt az FVF által kiszabott bírságra vagy egyéb pénzbüntetésre) az adott szervízt akik nem tesznek eleget a jogszabályokban leírtaknak (A vásárlók könyvébe tett bejegyzésre harminc napon belül írásban válaszolniuk kell.) ???
csak érdekelne, hogy lehet-e vmit tenni ez ügyben és hogyan!
köszönöm: DTF
Captain Crash
2007.02.01, 12:57
Ez nem szivatás kérdése, szabálysértésekért a fogyasztóvédelem szankcionálhat.
(Captain Crash @ 2007.02.01, 12:57)

Ez nem szivatás kérdése, szabálysértésekért a fogyasztóvédelem szankcionálhat.
Természetesen a szivatást idézőjelben értettem, így is írtam le. Konkrétan arra lennék kíváncsi, hogy hogyan lehet azt elérni, hogy a fogyasztóvédelem szankcionáljon?
Captain Crash
2007.02.01, 15:57
Szabálysértési eljárás lefolytatására ilyen esetben a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség jogosult. A szabálysértési eljárás megindítása történhet feljelentés útján, vagy szabálysértési hatóság részéről eljáró személy észelése, tudomása alapján. Szabálysértés elkövetése esetén az elkövetővel szemben pénzbírság büntetést alkalmazhatnak. Szabálysértési bírság legalacsonyabb összege 1000 Ft, legmagasabb összege 150 e Ft. (A Vásárlók könyvének kezelésével kapcsolatos jogszabályi kötelezettségek megszegéséért 50 e Ft-ig terjedő bírság szabható ki.) Büntetés mellett vagy helyet például alkalmazható a figyelmeztetés is, ha a hatóság ezt úgy ítéli meg, hogy már azzal is kellő visszatartó hatás érhető el.
Sziasztok!
Ime a problémám:
2006 decemberében vásároltam egy télikabátot. Január 27 - én visszavittem az üzletbe, mert mindig leesett a kapucnija. Felajánlották a cippzár javítását, amit elfogadtam. Már többször érdeklődtem, de még mindig nincs kész. A jegyzőkönyvön lévő 15 napot, 15 munkanapra javították, de már az is lejárt. A mai nap érdeklődtem telefonon a zalaegrszegi Fogyasztóvédelemnél és azt a választ kaptam, hogy megszünt minden határidő. Ez igaz? Akkor, ha csak tavasszal készül el a dzsekim, akkor sem tehetek semmit?! Ez aztán a "fogyasztóvédelm"!?
abk
szagery
2007.02.19, 21:47
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni, az esetem a következő:
2007.01.02-án beadtam a monitoromat a szervízbe. Nem tudták megcsinálni, ezért cserekészüléket kértek a gyártótól, amit azóta sem szállítottak le nekik.
Ma már a 9. hete van annak, hogy nincs monitorom. Folyamatosan hívom a szervízt, és a gyártót is, de az utóbbi már állandóan leráz.
Szeretném visszakapni mostmár a vételárat, de nem tudom, kitől kérjem: kereskedőtől?, gyártótól?. szervíztől?
Illetve, ez a monitor a vállalkozásomé, informatikus vagyok. Így ennek hiánya jelentős kellemetlenséget, nehézséget okoz a mindennapi munkám végzésében... Sajnos hiányosak a jogi információim, de a PTK 310§-a alapján megilletne-e kártérítés erre a közel 9 hétre? Márcsak azért is, mert nagyon feldühített ez a lekezelő hozzáállás, amit velem szemben tanusítottak.
310§ : "Szavatossági jogainak érvényesítésén kívül a jogosult a hibás teljesítésből eredő kárának megtérítését is követelheti a kártérítés szabályai szerint"
Üdv!
Jelentős kényelmetlenséfre hivatkozva elállhattok a szerződéstől, pl a rossz időben nem tudod használni a kabátot, vagy a monitort.
Határidőkabk:Határidő nincs, csak törekedni kell a 15 napra. Ezt sokan sokféleképpen értik, az eladók általában másként mint a fogyasztók.
szagery:ha a cégedben használod, akkor gondolom a cég nevére vetted. Emiatt valőszínűleg nem fogyasztói szerződést közöttél. Bejelenthetnéd az elállást, sőt a PTK 310 alapján az elmaradt hasznodat is, de lehet, hogy
csak bíróságon tudnád érvényesíteni. Várd meg reggel a többieket is.
Szerk:
Ezt nemrég írta Pjotr.
Sziasztok!
Köszi a választ. Tegnap ismét voltam az üzletben, most már 8 napja lejárt a 15 nap. Erre a válsz az volt: "hát talán a héten". Jeleztem, hogy elállok az üzlettől, szeretném vissza az kabát (25.000 Ft) árát. Sajnos az üzletvezető nem dolgozott, az eladók pedig nem adhatják vissza az összeget (az eladók már előre jelezték, hogy nem szokás náluk visszadni a vevőnek a vételárat). Ezt megtehetik? Hogy legyen nyoma, hogy tegnap megint ott jártam, úgy döntöttem, hogy beírok panaszkönyvbe.
Köszi
abk
szagery
2007.02.20, 10:15
(toreki @ 2007.02.20, 00:28)

...
szagery:ha a cégedben használod, akkor gondolom a cég nevére vetted. Emiatt valőszínűleg nem fogyasztói szerződést közöttél. Bejelenthetnéd az elállást, sőt a PTK 310 alapján az elmaradt hasznodat is, de lehet, hogy
csak bíróságon tudnád érvényesíteni. Várd meg reggel a többieket is.
Helló Toreki!
Köszönöm a gyors választ!
Én egyéni vállalkozó vagyok, így a saját nevemre vásároltam a készüléket, nem cégnévre.
Mondjuk, ha már a 310§ alapján perre kerül sor, akkor már úgyis FVF hatáskörén kívülre kerül az ügy, tehát ígyis-úgyis bíróságra kell majd járni...
Van valami ötletetek, hogy mekkora összeget kérjek kártérítésre? Mi alapján számoljak? (Pl: havi átlagjövedelmem meghatározott %-át?) Mert ezt szerintem elég bonyolult lesz bizonyítanom, de úgy gondolom, hogy 63 nap esetén már elég jó kis összeget lehetne.....
Üdv
Azért a bíróság előtt van más megoldás is. A teljesség igénye nélkül: tértivevényes levél, vásárlók könyve, fizetési felszólítás tértisen, megegyezés, "asztalborogatás", a cég megnevezése nagyobb fórumokon (de csak tények leírása, ami akkor is megáll, ha hitelrontás miatt viszontperelnek)...
Üdv,
A kérdésem az lenne, ha a javításra való átadáskor kapott Átvételi elismervényen már eleve az szerepel, hogy:
Tisztelt Ügyfelünk!
Felhívjuk szíves figyelmét, hogy garanciális készülékek javíttatésa akár 3-4 hétig is eltarthat.
Megértését és türelmét előre is köszönjük.
Akkor ez már eleve a törvényben leírtakkal ellenkezik, hiszen tisztán látszik, hogy nem törekednek a 15 napon belüli javításra. (perpill 3 hét telt el) Jól látom a dolgokat? A törvényre hivatkozva, a fentiek fényében vajon milyen eséllyel kérhetem a készülék cseréjét, vagy a vételár visszafizetést? Köszi a választ.
Hello!
Próbálom röviden ismertetni a problémát:
Egy kiadvány előfizetéséhez kapott ajándékba a cég egy qtek 9100-as telefonos pda-t. Ez másfél hónap után meghibásodott és elvittem a jótálási jegyen lévő céghez. (RRC Hungary) Ez 07.02.20-án volt. Azt mondták telefonáljak egy hét múlva és felvilágosítást kapok mennyi idő a javítás. Ezért 03.01.-én telefonáltam akkor azt az info-t kaptam, hogy elküldték a szervíznek telefonáljak egy hét múlva. Telefonáltam kerek egy hét múlva amikor egy másik embertől olyan felvilágosítást kaptam miszerint 28.-án elküldték szervizbe ez egybevág az előzővel. Gondoltam nem gond majd türelmes leszek. Ma hívtam őket mondván csak eltelt egy hónap. Ma azt mondta (ugyan az az ember mint előzőleg) az ügyintéző, hogy talán ezen a héten elküldik szervizbe és onnan számítva még kb. 2-3 hét mert szlovákiába küldik. Ezen már felkaptam a vizet, de igazából nem tudom mit tehetnék. Kétszer azt mondták, hogy elküldték. Erre egy hónap után közlik, hogy csak most fogják küldeni.
Mit tehetek? Megéri vele gyötrődni vagy várjak türelememmel?
Milyen lehetőségem van abban az esetben, ha egy bútor megrendelése esetén, persze foglalót kértek, majd az adott árut az ígért 4-5 hét helyett 7 hét múlva hibásan szállították ki (Lengyelországban gyártják). Vissza szeretném kapni a foglalót, de erre nem hajlandóak, merthogy ők ki tudják cserélni azt, addig is felajánlották a cserebútort. Ez esetben mennyi az az idő amíg a cserét kötelesek érvényesíteni?
Sziasztok, a következő problémára keresném a megoldást.
2003 december 6-án vásároltam SULINET program keretében egy vezeték nélküli billentyűzet + egér kombinációt. A termékre 5 év jótálást kaptam. Nemrégiben kicsit körülményessé vált a vezeték nélküli egér töltése, a 20-30. bölcsöbe helyezés után indult csak meg a töltés. Felhívtam a helyet ahol vásároltam, és megkérdeztem, hogy mit kell hozzá bevinnem. A hölgy azt mondta hogy csak azt, amivel problémám van. - Az egeret töltő bölcsőhöz van egy 220V-os adapter is, arról kapja a töltéshez szükséges áramot -. Jó bevittem a billentyűzetet, az egeret, meg a bölcsőt, a 220-as adaptert nem, mivel szemmel látható volt hogy a bölcső kopása miatt nem tölt és nem az adapter hibája miatt. A hibabejelentés dátuma után 17 nappal felhív a szervíz telefonon, hogy ugyan jutassam már el hozzájuk a 220-as adapter, mert nekik nincs ilyen és nem tudják kipróbálni. Másnap be is adtam a töltőt a vásárlás helyére, rá is írták a szervízes lapra hogy xy-án átadtam a töltőt. A hibabejelentés óta 31 nap telt el.
Milyen lehetőségeim vannak ezek után? Hivatkozhatok arra hogy a 15 napot már jóval meghaladtuk és elállhatok a szerződéstől a pénzt visszakérve, vagy a cserére? A garanciális ügyintéző és a szervízes is azt mondta hogy nem tudják ezt cserélni mert már nem gyártják. És ugye billentyűzet meg egér nélkül a gép nem használható.
Előre is köszönöm, tisztelettel: web
Ha elállsz a szerződéstől, akkor az adókedvezményt vissza kell fizetned. Most, hogy a Sulinet iroda megszűnt érdekes lesz ügyet intézni. Olvasd át a sulinetes topicot, ott sok lényeges info le van írva.
(toreki @ 2007.04.14, 22:05)

Ha elállsz a szerződéstől, akkor az adókedvezményt vissza kell fizetned. Most, hogy a Sulinet iroda megszűnt érdekes lesz ügyet intézni. Olvasd át a sulinetes topicot, ott sok lényeges info le van írva.
Vagyis ebben az esetben visszakapnám a pénzt, de vissza is kellene fizetnem, mivel akkoriban a teljes 100%-ot térítette az állam. Ígí billentyűzetem sem lenne, és pénzem sem.
Marha jó. Azért köszönöm szépen, egyébként milyen sulinetes topicra gondoltál??
Utánanéztem, és rájöttem, hogy bár van kimondottan sulinetes topic, a sulinettel kapcsolatos válaszok szét vannak szórva a fórumon. Sorry
Igazabol nem ertem mit szaroznak vele, a logitech az mindig is cserelos cucc volt, nem javitos.
Többiek: "a vásárlás évének utolsó napját követő harmadik év december 31-ig nem adhatja el" 2003 dec 6 => 2003 dec 31- 2006 dec 31 a 3 év. Vagyis akár el is adhatja. Ezzel persze az összes jogot is eladhatja hozzá, vagyis az elállás jogát is. Vagyis ennyi erővel ő is elállhat a szerződéstől.
Viszont ha a vételár visszajár, akkor az bevétel, ami adóköteles. Jó az érvelésem?
Most akkor a leadás után 1 hónappal jogosan kérhetném vissza a pénzt? Nem teljesen egyértelmű ez nekem. Mert ha köv héten sem lesz eredmény, amúgy a garanciát intéző hölgy ezzel nyugatott, akkor lehet hogy odacsapnék az asztalra.
Szerk.: amúgy mi az hogy bevétel. Ha én valakinek eladom a gépem, az is bevétel nekem, de attól még nem kell bevallani vagy ilyesmi. Vagy ez kb olyasmi lehet mint hogy az adózott jövedelmedből vett ház után adót kell fizetni.
Sőt így utólag belegondolva a 15 napra való törekedés nálam szóba sem jön, hiszen a leadás után 16 nappal szóltak hogy a töltő nélkül nem tudják kipróbálni és küldjem el. Meg mi az hogy egy hivatalos szervíznek nincsen megfelelő felszereltsége egy vállalt munka elvégzéséhez. Marha jó.
Captain Crash
2007.04.15, 17:05
Véleményem szerint mivel a szerződéstől való elállás visszamenő hatállyal szünteti meg a szerződést, vagyis azt egy olyan időpontba veti vissza, mintha meg sem kötötték volna, így az adókedvezményt valószínüleg vissza kell fizetned.
Ugyanakkor az elállási jogod gyakorlása mellett károd megtérítését is követelheted a kötelezettől. Véleményem szerint azonban mivel jogosult voltál igénybe venni az adókedvezményt, igénybe is vetted és ettől a kötelezett hibás teljesítése miatt estél el - ha vissza kell fizetned - és már nem tudod igényelni a kedvezmény, így károd keletkezett.
A többiek majd kijavítanak, ha ők másként látják.
(web @ 2007.04.15, 17:23)

Sőt így utólag belegondolva a 15 napra való törekedés nálam szóba sem jön, hiszen a leadás után 16 nappal szóltak hogy a töltő nélkül nem tudják kipróbálni és küldjem el. Meg mi az hogy egy hivatalos szervíznek nincsen megfelelő felszereltsége egy vállalt munka elvégzéséhez. Marha jó.
Szerintem sem beszélhetünk ezesetben arról, hogy a kötelezett törekedett volna arra, hogy a kijavítást 15 napon belül neked okozott jelentős kényelmetlenség nélkül elvégezze. Az elállási jogodat véleményem szerint tehát gyakorolhatod. Azonban az előbb írtak tekintetében kérdéses, hogy ezesetben ez megfelelő-e számodra.
(Captain Crash @ 2007.04.15, 18:05)

Véleményem szerint mivel a szerződéstől való elállás visszamenő hatállyal szünteti meg a szerződést, vagyis azt egy olyan időpontba veti vissza, mintha meg sem kötötték volna, így az adókedvezményt valószínüleg vissza kell fizetned.
Abban igazad van, hogy az eredeti állapotot kell visszaállítain, de abban az évben már nem tudod ezt az összeget nem sulinetre használni. Emiatt kétlem, hogy az adókedvezményt vissza kellene fizetni. Erről meg kellene kérdezni APEH-et, bár gondolom, nemsok ilyen eset lesz, ahol a gari több, mint 3 év (illetve ha jan 1-én vette valaki, akkor majdnem 4 év).
Captain Crash
2007.04.16, 14:33
(toreki @ 2007.04.14, 22:05)

Ha elállsz a szerződéstől, akkor az adókedvezményt vissza kell fizetned.
(toreki @ 2007.04.16, 13:37)

Emiatt kétlem, hogy az adókedvezményt vissza kellene fizetni.
Most akkor szerinted melyik?
Az első válaszom az előtt volt, hogy rájöttem, már nincs a 3 év hatálya alatt. A második meg utána. Tipikus példája a helytelen, szövegkörnyezetből kiemelt idézésnek.
Captain Crash
2007.04.16, 15:37
toreki: Az idézet nem volt helytelenül kiragadott, mert nem nyert más értelmet az idézett szöveg, mint az adott környezetében. És mivel nem hangzott el, hogy bármiben is tévedtél volna, így helyes is volt a szembeállítás.
Ennek köszönhetően legalább egyértelmüen beismerted, hogy tévedtél valamiben és így már nem csak következtetni lehet rá, hogy ez így volt.
Örülök hogy több ember is elgondolkodott a felvetésemen, ez mind csak segít engem, nagyon sokat okosodtam a fórum alapján.
Amúgy én is úgy értelmezem, hogy 3 év után már semmi jelentősége a sulinet kezdemény igénybevételének, tehát nem kell senkinek semmit visszafizetnem. De ötletetek alapján lehet hogy megkérdezem az APEH-etm ők mit mondanak, bár nem hiszem hogy sok ilyennel találoztak, de hátha tudnak valami okosat mondani. Nem garancia vonatkozásában, hanem elsőkörben csak pl egy adás-vétel esetén.