Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Tájékoztató Készítése
Fogyasztóvédelem Fórum > Fogyasztóvédelem.com > Társalgó
Joooe
Korábban felmerült, hogy össze kellene írni a leggyakoribb kérdésekre a válaszokat, és ezeket kiemelt helyre rakni a fórumon, hogy ne kelljen ezerszer ugyanazt leírni, ráadásul így az érdeklődő kimerítőbb választ is kaphat.
Jó ötletnek tartom, én ki is veszem belőle a részem, mint azt láttátok elkezdtem smile.gif

Kérdés: ki az aki még tud néha valami szösszenet írni a dologhoz? Mert ha egyedül vagyok a dologgal inkább most abbahagyom, annyi kitartásom azért nincs wink.gif

Igazából azért nyitottam ezt a topicot, mert - abban a reményben, hogy akadnak önéntesek - akkor itt meg lehetne beszélni hogyan bontsuk szét a dolgokat témakörökre, illetve előzetes egyeztetéssel akkor elkerülhető, hogy többen is ugyanazt írjuk, szóval az egész munka "koordinálására"

Ötletek, javaslatok, nagylelkű felajánlások? biggrin.gif
FVF
Egyrészt vállalok részt belőle, másrészt azt is, hogy a már mások által elkészítetteket átnézem.
Ariadne
Szösszentőként csatlakoznék én is a dologhoz! happy.gif

Joooe-val ötleteltünk kicsit, egy "Leggyakoribb kérdések" (FAQ) összefoglaló jó lenne, meg a jogszabályok jegyzéke is annak rövid leírásával, hogy mi található benne.

Most is nagyon sok minden fent van, de szerintem ezt kicsit rendszerezni kellene. Amikor először jöttem a fórumra, emlékszem, nem nagyon tudtam mit kezdeni az első nagy rubrikában lévő témákkal. Sokan ráadásul pl. a műszaki cikkes kérdésüket is ott teszik fel, aztán nem lehet egyszerűen megtalálni, mert nem a Műszaki cikkek témában van.

Az nagyon jó lesz, ha FVF átnézi a dolgokat, és ellenőriz meg véleményez. cool.gif
Ariadne
Elkezdtem egy jogszabálylistát készíteni, summázva egy mondatban, miről van benne szó, a "kis kedvenceinken" túl pl. a távollévők közötti vagy a lakásra vonatkozó korm rendeletek is benne lesznek.

A gond az, hogy jogszabályszöveget nemigen lehet csak úgy feltenni ide, ráadásul változnak is a kis drágák... A fogyasztóvédelem honlapjára perfektül fel vannak téve - naná, ők már csak értenek hozzá biggrin.gif -, FVF talán meg tudja mondani, hogy csinálták a dolgot. Annál a honlapnál annyival tudnánk többet nyújtani, hogy itt hamar tudná az ember fia/lánya, melyikre klikkeljen, ha már paragrafusokat akar olvasni. Elvileg mindenkinek joga van megismerni őket...

Szóval két dolgot kérdezek: kell-e ilyen, és FVF-től (vagy admintól, ha tudja), hogy megoldható-e a jogszabályok feltétele?

Vagy egyszerűbb belinkelni az fvf honlap jogszabályos részét, és ezzel probléma megoldva?

Még ötlet: belinkelhetnénk esetleg a fogyvéd honlap olyan kincseit, mint az akkreditált vizsgálók és a bevizsgálási díjak jegyzéke (most találtam), vagy a 49/2003-as alapján készült jegyzőkönyv.
Pjotr
Igazából nem a jogszabályok kellenének, hanem a magyarázatuk röviden, értehetően.
Joooe
is, is...
Fontos a jogszabályok könnyen elérető formája is, hiszen ez az amit az akadékoskodó kereskedő orra alá lehet tolni.
Joooe
Ariadne: FVF biztosan felrakhat ide bármilyen jogszabályt, complex licenszük lehetővé teszi, ezt régebben írta.

Megjegyezném, valami iszonyú durva, de tényleg, hogy azon kell gondolkodni, jogos e a jogszabályok publikálása, miközben azokat ELVILEG mindenkinek, kötelező jelleggel, számonkérhetően ismernie kell (ugyebár a törvény nem ismerete nem ment fel...). Ismét csak magyar viszonyok... régebben a parlament honlapján kerestem jogszabélyokat, és csodálkoztam miért is nem megoldott ez... ma már tudom sad.gif
Korábban írta itt valaki hogy bezzeg a burnyák franciáknál minden nyilvánosna letölthető.
FVF
Kell a jogszabály is, külön, de jó lenne, ha ahhoz nem nyúlhatna senki, mert sok helyen, ahová feltettem a jogszabályt, panaszfórum lett a topic.

A másik az admin tevékenység, erre én időt nem bírtam pazarolni, jó lenne, ha valaki szánna rá, mert a rendszert megcsináltuk, de abban rendet is kell tartani.
Joooe
Ha csak ez kell, én szívesen vállalom a rendtartást, meg szeritem szinte bárki aki itt rendszeres látogató.

Kérdés: a "titokzatos" admint (ez lassan olyan állandó jelző mint az "isteni odüsszeusz" smile.gif ) miért nem létni soha a fórumon? ha kérünk tőle ilyen dolgot (témák lezárása, stb..) egyáltalán számíthatunk rá hogy megteszi?
Ariadne
(Joooe @ 2005 Aug 30, 03:23 PM)
Ariadne: FVF biztosan felrakhat ide bármilyen jogszabályt, complex licenszük lehetővé teszi, ezt régebben írta.

Megjegyezném, valami iszonyú durva, de tényleg, hogy azon kell gondolkodni, jogos e a jogszabályok publikálása, miközben azokat ELVILEG mindenkinek, kötelező jelleggel, számonkérhetően ismernie kell (ugyebár a törvény nem ismerete nem ment fel...). Ismét csak magyar viszonyok... régebben a parlament honlapján kerestem jogszabélyokat, és csodálkoztam miért is nem megoldott ez... ma már tudom sad.gif
Korábban írta itt valaki hogy bezzeg a burnyák franciáknál minden nyilvánosna letölthető.

1. Örülök, ha FVF felrakhatja a §-okat, persze fix formában lenne jó tényleg. Olyan "előlapként" kellene feltenni, amihez nem lehet hozzászólni.

2. Én voltam az, aki a franciákat írta. biggrin.gif tongue.gif Beírsz egy kifejezést, és kiadja, milyen jogszabályok melyik szakaszában szerepel, de kompletten rákereshetsz mondjuk a Code Civilre is... Van még miben csatlakoznunk a nyugathoz...

3. Adminnak még levelet is írtam, de semmi válasz. Nem tudom, mi lehet vele.
tibu
(FVF @ 2005 Aug 30, 03:26 PM)
Kell a jogszabály is, külön, de jó lenne, ha ahhoz nem nyúlhatna senki, mert sok helyen, ahová feltettem a jogszabályt, panaszfórum lett a topic.

Ha keszen van, le kell zarni a topic-ot oszt kesz. smile.gif

szerk: Most latom Joooe is irta mar smile.gif
Joooe
Elkészült a második darab is, kérem lektorálni. smile.gif
Mindenféle javaslat jöhet, akár stilisztikai, helyesírási hibák, mit kéne még írni, mit nem kénem, mit kellene máshogy stb smile.gif

A következő amit írni tervezek az reklamáció menetéről szólna, kihez kell fordulni, forgalmazó/szerviz, jegyzőkönyv, 3 nap, annak hangsúlyozása, hogy nem hivatkozhat a "nagykerre", stb...
FVF
Figyeljetek, amint kell, aki vállalkozik rá , megkapja az Ariadne által összegyűjtött jogszabályokat. Aztán oda rakjátok, ahova gondoljátok. 3 jogszabály és a kivonatolt Ptk most is fennvan!
Ariadne
Nnna, én is betettem egy kicsit a közösbe. Nézzétek meg a GYIK-et a jogszabályokkal, ahol nem érthető vagy túlbonyolított vagy egyébként módosítást javasoltok, állok elébe! tongue.gif Hmmm, vagy ez ne is GYIK legyen?

Azért ki lehetne emelni Joooe műalkotásait, meg esetleg ha kész, ezt a listát is, és persze mindet lezárva, hogy ne legyen belőle külöb vitafórum, ami megint bekavarna. Jó nagyon, hogy fent vannak a legfontosabb dolgok, ptk meg jótállási rendeletek, de talán könnyebb keresni valamit, ha egyben megvan az egész, és nem oda bele érdeklődnek az emberek.

Kérlek, FVF, ha lehet, tedd "alá" a jogszabályokat, ha tudod! Köszi!
Végülis belinkelhetném egyszerűen az fvf honlap megfelelő részeit, de ott nincs meg minden, ami itt, és közvetlenebb is lenne, ha nem külső link lenne ott.
Joooe
Ariadne olvastam amit írtál.
Lehet te írtad jól az aktualitásoknak megfelelően, de a 49/2003-as, az nem GKM rendelet? Kormányrendeletnek írtad
Joooe
Ja meg esetleg (de tényleg esetleg, csak ötlet, ha szerinted nem illik oda, akkor nem), egy pár kapcsolódó jogszabályt is oda lehetne linkelni, amik közvetlenül nem kötődnek a fogyasztóvédelemhez, de azért mégis némileg ide kapcsolódnak, pl versenytörvény, hírközléssel kapcsoaltos dolgok.

FVF: ha amit írtam az úgy szerinted jó, akkor szerintem valami "láttamozást" smile.gif tegyél a végére, úgy hitelesebb. Egyelőre még várom, hogy esetleg valaki talál benne valamit, vagy valami javaslattal áll elő, de pár nap múlva kiszedem belőle a "szerkesztés alatt" figyelmeztetést.
Meg felmerült egy probléma
itt, egy kicsit tisztázni kellene, hogy ha vita esetén pl tőletek kér valaki bevizsgálást, akkor mikor kit terhel ennek költsége, illetve mikor hajtható ez be a másik félen, ha az eredmény a vizsgálatot megrendelőnek kedvező.
Joooe
Elkezdtem a reklamálósat is, de az még csak vázlat, nem volt időm rendesen gatyába rázni. Meg tudom hogy valamit kifelejtettem belőle, csak már megint elfelejtettem hogy mit ermm.gif
Ha valaki tudja szóljon biggrin.gif
Valszeg legkorábban kedden tudom folytatni addig így marad.
Ariadne
Köszi, Joooe, tényleg, elírtam. smile.gif

OK, Versenytörvényt beleteszem, hírközlésihez keresek jogszabályt, bár lehet hogy csak jövő héten tudom megcsinálni.
Joooe
Kicsit szerkesztgettem az utolsót, így azt hiszem már kezd alakulni, nézzétek meg.
Ariadne
Joooe, a kifogásbejelentősnél esetleg jól jöhet, ha megvan, hogy a vásárlók könyvébe beírtakra való reagálásra nincs határidő szabva, meg hogy egy példány a kedves bejelentőé belőle, amit célszerű elvinni, mert ez kell, ha békéltető testülethez vagy bíróságra kell mennie az embernek. Ezzel lehet igazolni, hogy az ember megpróbált egyezkedni. A békéltetősök honlapján volt, hogy szeretik, ha ott van a papírok között.

Meg az is, hogy minden esetben érdemes beleírni, ha valami vita volt, és később szeretné az ember, hogy legyen a kezében valami arról, mi történt akkor (pl. visszautasították a javítást, nem adták ki a terméket, stb.)

Ez is csak javaslat, te alkottad a művet, ezért te döntesz róla. És nincs harag, ha szerinted nem kell! biggrin.gif
beer.gif
Joooe
Köszönöm a figyelmeztetést, ezek szerint van aki elolvasta biggrin.gif

Beírtam, bár azt hogy nincs határidő nem vertem nagy dobra, ezt nem akarom népszerűsíteni, igyekezzenek csak a válasszal smile.gif
Joooe
Ja tényleg... kéne egy korbácsos ember aki hajtja a bandát, nem nagyon szaporodnak az irományok biggrin.gif

Most én sem érek rá annyira, jövő héten tudok majd talán alkotni valamit ismét smile.gif
Ariadne
Ha korbácsos nem is, de kalapácsos emberünk van... biggrin.gif
Joooe
Most Pjotr egy hozzászólása kapcsán némileg aktuálissá vált, talán a következő téma lehetne a reklamációkor igényelhető dolgok összefoglalása (javitás/ csere/stb..)

Kéne még egy összefoglaló a vitás esetekről (bevizsgálás, költségek), a jogorvoslati lehetőségektől, egy bevezető ahová mindenkit el lehet küldeni és segíti a tájékozódást különböző tájékoztatók között, + esetleg egy leggyakoribb kérdések rövid kérdések+ rövid válaszok formában...

Kb ezek jutnak eszembe, és akkor azt hiszem lassan késznek lehetne nevezni az alap tájékoztatót...

Ha már 3-at megírtam nem akarom most már veszni hagyni a dolgot, szóval ha időm engedi csinálok én is de azért jól jönnének az önként jelentkezők smile.gif

Bárki aki érez magában késztetést az alkotásra... rolleyes.gif

Esetleg Pjotr, mint ötletgazda? tongue.gif
Exup
Sziasztok ráfaragók wink.gif

Én is jártam olyasmi cipőben,mint itt a legtöbb hozzászóló,de szerencsére még akkor,amikor a fvf tett is az ügyben bármit is.A minap a családban járt vki rossz cipőben,akár szószerint is.De 1 napi utánjárkálás után kiderült,hogy sajnos manapság nem a fvf van ezekre a "csipp-csupp" ügyekre,hanem a békéltető egyesületek.Mint kiderült,majdhogynem semmit nem tud tenni a fvf,vagy nem is akar.A békéltető egyesülethez rengeteg fogyasztói problémák érkeznek,nekünk is oda kell faxolnunk és megnyugtattak,hogy nem kell izguni tuti nyerő lesz az ügy.Persze a többi halandó embernek nem feltétlen kell tudnia,hogy ma már a fvf nem igazán arra van,amire régen.....vagy legalább is már nem annyira tág körökre.A pestmegyei és a fővárosi fvf-is a békéltető egyesülethez küldött.Azért örülök,hogy van kilátás a gödörből...remélem a többi halandónak is lesz. biggrin.gif
Azért remélem elérhető lesz az valaha,hogy mindkét oldalon "fogyasztó" és "eladó" becsületes emberek legyenek.

További kellemes enyhe télelöttöt biggrin.gif
FVF
A BT hatáskörét sem árt ismerni. Bírósági eljáráshoz hasonló az ügymenet, csak rövidebb, max 2 hónapos. A végén - amennyiben mindkét fél nyilatkozatban aláveti magát a testület döntésének - határozat születik, amit el is lehet fogadni, de el is lehet utasítani. Amennyiben nem tesznek eleget a határozatnak, akkor az jogkövetkezmény nélkül nyilvánosságra hozható.

Innen látható, hogy a BT sem mindenható, határozatainak teljesüléséhez azért kell az is, hogy mind a fogyasztói, mind a kereskedői kultúra fejlett, előrelátó legyen.

Elsőfokó fogyasztóvédelmi hatóság tényleg nem erre való. Csak annak járhat utána, hogy felvették -e a jegyzőkönyvet. Vita esetén vagy BT vagy bíróság.
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.