Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
110e Ft-os Lavor
Fogyasztóvédelem Fórum > Hagyományos termékvásárlás > Bútorok
Acoma
Tisztelt FVF!

A következő problémával futottam össze. Vásároltam egy miskolci bútor szaküzletben egy űlőgarniturát (110E Ft.). A leelőlegezés után 5 hétre meg is érkezett a bútor. Közvetlen a leszállításkor jeleztem, hogy az egyik alkatrész egy merő rozsda és lesz szívesek cserélni. Ez kb 1.5 hónapja volt. Készségesen közölték velem, hogy természetesen cserélik. Rendben gondoltam. A kiszállítást követően 3 napra a fotelek lavorrá változtak. Azaz megörizték a hátsom lenyomatát. Ismét felhívtam őket, hogy van egy újjabb probléma meg tudjuk-e oldani. Természetesen! Közölte egy bájos női hang, miközben folyamatosan a gyártóra hivatkoztak. Nos ezt itt nem nagyon értem. Engem abszolút nem érdekel ki a gyártó mivel én a bútorüzlettel kötöttem üzletet és a garanciát is ő kell, hogy adja felém.
A gyártó kb 4 hete tesz rám egy nagyot. Gondoltam jelzem ezt a kereskedőnek aki készségesen jelezte, hogy ismét felveszi velük a kapcsolatot. Természetesen ezután sem történt semmi. Nos én türelmes ember vagyok egy ideig. De kezd elegem lenni abból, hogy mindenhol csak a hülyét akarják csinálni az emberből.

Mindezidáig papír alapú reklamáció nem történt. Mivel elsőre mindig jóhiszemű vagyok. Sajnos. A papíralapú reklamációt holnap fogom megtenni.

Azt szeretném kérdezni, hogy mit tehetek én ebben az esetben? Illetve a javítás idejére kérhetek-e csere bútort mivel nem szeretnék a földön ülni?
Ebben a helyzetben van-e valami emberi megoldás, vagy csak a fenyegetőzés avagy a drasztikussabb meggyőző érvek segíthetnek?

Válaszát előre is köszönöm!

ui.: Miért van az, hogy ebben az országban az emberek nagy része a másik ember átveréséből akar megazdagodni? És mindezt a másik ember szemébe mosolyogva.
Pjotr
Csere garnitúrát nem lehet kérni (vagyis kérni lehet, de adni nem fognak tongue.gif biggrin.gif )
Az első lépés a jegyzőkönyv felvétele a hibákról, majd utána törekedniük kell a 15 napon belüli javításra, 15 nap, vagy reális időn belül nem történik semmi, akkor be lehet írni a vásárlók könyvébe.
Ha 30 napon túl sem történik semmi, akkor ügyvédi felszólítást kell küldeni nekik vagy a békéltető testülethez kell fordulni.
Amit tudni kell, a kereskedő nem hivatkozhat a gyártóra, ahogy helyesen írta le a bolt és az üzlet között jött létre a szerződés, ehhez a gyártónak semmi köze.
A bolt javítathatja a bútort, nem kell cserélnie, bár ha három munkanapon belül be lett jelentve a hibás alkatrész, így nem javíthatja, hanem cserélnie kell egy újra... ezt írásban kellett volna megtenni, utólag nehezen bizonyítható...
Ez nagy hiba volt!
Szóval most már a bolt akárhányszor javíthatja a bútort, pénzt visszaadnia akkor kell, ha sem javítani, sem ugyanolyanra cserélni nem tudja.
Még egy fontos dolog a bútor el és visszaszállításáról a kereskedőnek kell gondoskodnia.

Ha jelentősen túllépik a 15 napot akkor még el lehet menni a FVF-hez és panaszt tenni,
Vagy tudnak tenni valamit vagy nem, elvileg 50.000Ft-os büntetés járna érte.

Még valami mindenről írásos jegyzőkönyv készüljön!
Acoma
Tisztelt Pjotr!

Köszönöm válaszát. Sokat segített. Még annyit kérdeznék, hogy ez a jegyzőkönyv egy formanyomtatvány ami a kereskedőnél rendelkezésre kell állnia, avagy egy fehér lapra megfogalmazott panasz?
Sajnos manapság a kereskedőkben abszolút nem lehet megbízni, mert biztos, hogy átvernek.

Még egy kérdés. Ha az írásos jegyzőkönyvet és az egész ügyintézési folyamatott nevekkel ellátva elhelyzem az interneten, avagy a rendelkezésemre álló email címekre elküdöm (különböző informatika rendszereket üzemeltettek), számolnom kell-e valamilyen jogi következménnyel, mint például hitelrontás vagy egyéb?

A választ előre is köszönöm!

Acoma
Pjotr
Elvileg a törvényben és a rendeletkben meghatározott feltételeknek meg kell felenie, valahol vagy itt vagy a www.fvf.hu -n fent van egy mointa (most nem találom, de biztos jön valaki aki tudja wacko.gif )
Azzal nem formailag hanem tartalmában kell megegyeznie ez akár lehet egy fehér lapra kézzel írt dolog is.

Amennyiben az internetre kitett dolog nem tartalamaz személyes adatokat, és csak a tényeket tartalmazza, szubjektív véleményt nem, vagyis kb. annyiból áll, hogy ekkor ezt a problémát jelentettem és ezt a választ kaptam, ennyi és ennyi idő telt el azóta nem reagáltak, ilyesmiket, akkor nagy baj nem lehet belőle.

De el kell olvasni az aláírásomat!
Ariadne
Itt található a jegyzőkönyv minta, ez a minimum (az egyik jótállásról szóló kormányrendelet melléklete):

http://www.fvf.hu/index.php?akt_menu=86&details=28

Formában lehet más is, de ezek a dolgok mindenképpen kellenek.

És még egy dolog: ha írásos panaszt teszel, célszerű ajánlott levélben, mert 1. azt át kell venniük, nem tudják utóbb letagadni vagy a postára fogni 2. nálad is marad egy fecni arról, hogy elküldted, pontos időponttal.
Acoma
Tisztelt Ariadne!

Köszönöm a linket! Gondolom az is elég ha bemegyek és kitöltettem velük ezt a jegyzőkönyvet két példányban és aláíratom velük?

Köszönettel
Acoma
Pjotr
Azéet először egyszerűbb, ha megnézed, hogy az övék hogyan néz ki, lehet, hogy még több adatot tartalmaz mint ez, a lényeg, hogy minimum ennyi adat legyen rajta.
Ariadne
Igen, kötelesek kitölteni, azt hiszem ez rajta is van a papíron.

Mivel maradandóan "elváltozott" a bútorod, kérheted a forgalmazót, hogy készíttessen szakvéleményt (bevizsgálás) a Fogyasztóvédelemmel vagy a Kermivel, ha vitatja, hogy ez így használhatatlan. Ha az azt mondja, hogy csirke minőségű volt, azért lett lavóros, akkor ki kell cserélniük (ha nem lehet, akkor pénzvisszafizetés). Ha esetleg arra jutnának, hogy nem, akkor nem sokat lehet tenni.

Sikeres küzdelmet kívánok! Bútoroknál eddig úgy tűnik, sokszor sikerül kiharcolni az igazunkat! smile.gif

Kifelejtettem: bevizsgálás költségét ilyenkor a forgalmazó állja.

szerk: Most lettem százas! (hozzászólásilag) biggrin.gif
Acoma
Köszönöm a válaszokat!

Holnap megyek be az üzletbe és megkezdem a harcot!

Acoma
Joooe
(Ariadne @ 2005 Aug 31, 02:17 PM)
szerk: Most lettem százas! (hozzászólásilag) biggrin.gif

beer.gif
Acoma
Üdvözlök mindenkit!

Ahogy jeleztem pénteken bementem a bútorüzletbe, az Ariadne által küldött Jegyzőkönyvvel. Nos rábeszélőképességem hatására ezt ki is töltöttük. Sőt visszadátumoztatam a panaszom eredeti dátumára, amiről anno akkor nem történt írásos lenyomat. Szóval most van egy jegyzőkönyvem 2005.08.09.-ei dátummal fentebb jelzett hibákkal.
Akkor ha jól gondolom a felvétel dátumától számítva 30 napjuk van a reagálásra?
Ha nem történik semmi akkor jöhet az ügyvédi felszólítás, vagy a feljelentés?

A válaszokat előre is köszönöm!

Acoma
Pjotr
Nem!
3 napjuk van, hogy megmondják, hogy javítják, cserélik, visszadják a pénzt és 15 napjuk van, hogy elrendezzék az egészet.
Ha a 30 napot meghaladják, akkor mehetsz ügyvédhez, mert az már jelentős késés.
Ariadne
Ügyvéd előtt lehet azért még próbálkozni a békéltető testülettel, a helyi kereskedelmi- és iparkamarák mellett vannak. Szinte ingyenes az eljárásuk, és bár nem feltétlenül kötelezi az eredmény a vitázó feleket, de nagyon sokszor "megdőlnek" a kedves forgalmazók az eljárás hatására, és hajlandóak lesznek megegyezni.
Acoma
Üdvözlök Mindenkit!

Sikerült visszaszereznem a pénzem! Nem volt egyszerű. Stílust váltottam és az hozta meg az eredményt. Sajnos ebben az országban a szép szó nem sokat lendít egy ügyön. Az agresszió, bunkósság fenyegetőzés azonban működik. Kénytelen voltam ezt a hármast vegyíteni sad.gif

Beszélgettem a bútor szállítokkal, hogy ez mindenütt így müködik avagy csak én futtotam bele egy ilyen idióta cégbe? Sajnos a válasz kiábrándító volt...

Nem szabad feladni ilyen esetekben. Harcolni kell:)

Köszönöm mindenkinek a válaszát és segítségét!

Üdvözlettel:
Acoma
Ariadne
Gratula! biggrin.gif

Kár, hogy csak így megy, de minél többen "verjük az asztalt", annál több az esély arra, hogy egyszer megváltozzon a helyzet. (Bár én idealista vagyok... smile.gif )
Csaba_20
(Ariadne @ 2005 Sep 29, 08:54 AM)
Gratula! biggrin.gif

Kár, hogy csak így megy, de minél többen "verjük az asztalt", annál több az esély arra, hogy egyszer megváltozzon a helyzet. (Bár én idealista vagyok... smile.gif )

Minél többen verjük az asztalt, annál jobban deformálódni fog annak is az alakja és majd valaki egy másik asztalt fog miatta verni és így tovább... biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.