Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Fogyasztóvédelem-kontra Ántsz
Fogyasztóvédelem Fórum > Hagyományos termékvásárlás > Élelmiszerek
signum2
ÜDV!

Én ÁNTSZ felügyelő vagyok (férfi)!
A lejárt szavatosságú termékekre mi 50.000 Ft-ot büntetünk.
Keleten dolgozom, itt ami van...balkáni állapotok
5 éve mi voltunk a korrupció mintaképe, de most hogy ha nem bírságolunk, nincs meg a fizetésünk, így kénytelenek vagyunk bírságolni.
Hát ez a terület tele van szavatossági gondokkal, minden 2. boltot büntetni kell.
Általában 10 féle lejárt termék van egy kis boltban is. (az sok pénz bírságba)

Ami zavar: sok hatóság foglalkozik az élelmiszerbiztonsággal, de nem működnek össze egymással. Mindenki kiszabja a saját bírságát...de ennyi
Ez a paprikaügy is..már kirobbanás előtt ott volt 3 hónapja a vizsgálati eredmény a fiókban...csak senki nem foglalkozott vele (nem az ÁNTSZ, Fogyasztóvédelem fiókjában).
Egy hatóságot kellene csinálni, ha fogyasztóvédelemnek hívják, hát ám legyen.
Én remélem rájönnek, hogy eggyesíteni kellene az erőket.

Na ez a pár sor a laikusokat biztos meglepte, bár magyarországon ez a téma nem idegen. Ja és a rendszerváltás után nem titok legális élelmiszerhamisítás ment.

Mi a fogyasztóvédelmi kollegák véleménye?
Joooe
A hamisított élelmiszert hogy kell érteni?

És ha már az élelmiszereknél tartunk miért csak szart lehet kapni mindenütt? smile.gif
Pl hús, még ha odafigyel is az ember, hogy ne szupermarketben vegye, meg magyar termék legyen, akkor is vizes, izetlen vacak, max nem ANNYIRA rossz mint a kínai. A szüleim már második éve megállapodtak a tanyaszomszéddal hogy +1 disznót tartson és majd év végén megvesszük, egyszerűen rémes a magyarországon kapható élelmiszerek minősége wacko.gif
Vagy én vagyok túl ínyenc? biggrin.gif

Sorolohatnám még a panszokat, de tudom ez nem ide tartozik.
Csak érdekelne a te véleményed, mint szakember smile.gif
signum2
Mint szakember azt mondom, hogy ez a sok mű élelmiszer tönkrevágja az emberek egészségét. (allergia, gyomorrák,elbutulás,gombás fertőzések,magzati károsodások)
Tartósítószerek, színezékek, ízfokozók, állományjavítók...
Az üzemek mindig a hatóság előtt járnak.
Olyan adalékanyagokat használnak, amik károsak az egészségre, de mi ki sem tudjuk ezeket mutatni, de ismerjük a vegyi anyagot. Nincs olyan modern laborunk ami ki tudná mutatni, meg pénz sincsen rá. Pont azért mert megoszlik a pénz az élelmiszerhatóságok között.
Egy ultramodern laborral forradalmat lehetne csinálni nálunk.

Élelmiszerhamisításról, például a virsligyártásról:

Na hogy lehet csinálni 1 % hústartalommal virslit? Esszük a sok fejbőrt, bőrkét, pépet, azt amik megmaradnak melléktermékként. Ezeket egy modern 30 milliós cutterbe (keverő-tömörítő gép) berakják, hozzáadnak vizet, vizet, vizet és megvan az álvirsli. Aztán még hozzáadnak például indigóvörös festéket, hogy szép színe legyen.
Indigóvörös festék (tiltott), azt amivel a farmert is festik. Piros festék, megadja a szép színét a virslinek, csak ha elkezdik főzni, melegíteni átalakul kék színűre, még a lábast is megfesti otthon. Szóval nem sok különbség van a farmer és a virslifőzés között. Na meg hozzáadnak sok lejárt szavatosságú adalékanyagot.
A "jó" minőségű hústermékek, meg mennek nyugatra, mi meg esszük a selejtet.
A téma komoly, mert ezek az egészségkárosító élelmiszerek.

Ez csak egy példa a sok közül, manapság is hamisítják az élelmiszereket.
Legyengült az emberek immunrendszere...és még tovább fog gyengülni, remélem a modern idők pestisjárványát, a madárinfluenzát le tudjuk küzdeni ilyen immunrendszerrel. Nagy falat lesz.

u.i: A házi sertéssel az a gond, hogy a tápja tele van antibiotikumokkal, ha megbetegszel téged is ezzel kezelnek, csak mivel már jó ideje "használod" ezt a gyógyszert nem lesz hatásos nálad.
Elhuzódik a gyógyulás időszaka emiatt.
De ez a kisebb gond, mert a gyógyszeripar nagyon fejlődik, majd legfeljebb egy másikkal fognak kezelni.
Joooe
u.i: A házi sertéssel az a gond, hogy a tápja tele van antibiotikumokkal, ha megbetegszel téged is ezzel kezelnek, csak mivel már jó ideje "használod" ezt a gyógyszert nem lesz hatásos nálad.
Elhuzódik a gyógyulás időszaka emiatt.
De ez a kisebb gond, mert a gyógyszeripar nagyon fejlődik, majd legfeljebb egy másikkal fognak kezelni.

Nálunk ez nem probléma, látjuk hogy mivel eteti, nem kapnak tápot csak természetes takarmányt.

Rémisztő amit leírsz, azt tudtam hogy rossz a helyzet, na de ennyire... Egyáltalán te saját magadnak honnan szerzed be az élelmiszert? smile.gif
signum2
Én is a boltokba veszem a kaját, csak ha 40 évesen majd rákot kapok, terminátorként járom az üzleteket, üzemeket 7.62-essel.
Joooe
Egy ultramodern laborral forradalmat lehetne csinálni nálunk.

Valszeg ezért nem kaptok akkor ultramodern labort, nem hiszem hogy az ország költségvetését annyira megterhelné...
FVF
Pár észrevétel:

ha szakember vagy, akkor miért használsz élelmiszerre "szavatosság" kifejezést? Szakember ilyet nem tesz. Lehet minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idő.

Most csak emlékezetből mondom, de a virslinek (aminek nem "hústartalma" hanem "izomfehérje-tartalma" van) nem 1% az előírása, hanem 4 vagy 5. Meg kell nézni az élelmiszerkönyvben, mert a kötelező részbe tartozik. Biztos sokat forgatod, hiszen ellenőrzésekhez azért nem árt.

A gond az sok, de éppen ezért van a baj.

Én innen nem érzek problémát és ellentétet, bár az tény, hogy több hatóságnak is vannak hatáskörei élelmiszerek ellenőrzésére. HA pedig ezt tudod, s szakember vagy, akkor azt is tudod, hogy paprika vizsgálatára az FVF-nek nincsen hatásköre. Nem tudok ugyan róla (sőt), de ha lett volna ilyen jelentés a fiókunkban, akkor sem tehettünk volna semmit. A fiókban lévő jelentés pedig biztosan nem az FVF berkein belül íródott. Szerintem sem árt, ha egység és összefogás van, anélkül semmi sem megy. Igaz ez élelmiszerbiztonságra, kosármeccsre vagy bármi egyébre is.

Én azt hiszem, hogy nem árt emelni egyenlőre az ellenőrzések számát, hiszen az eredmények azt mutatják, hogy vannak még problémák.

Végezetül: nekem személy szerint, s mint itt dolgozónak sincsen semmi problémám evvel vagy avval a hatósággal, végezze mindenki a munkáját, s ha majd "felül" változtatnak a munka keretein, akkor ott kell tovább folytatni. Ne evvel foglalkozzunk, hanem a feladatokkal.

HA ide felnézel, s itt olyan hozzászólásokat ejtesz meg, amivel más embereken segítesz, akkor máris jól végzed a dolgodat.
chila
Hát nem is tudom, mit mondjak...Én nem vagyok szakmabeli, viszont nagyon érzékeny vagyok mindazokra a dolgokra, amelyek ezen a téren Magyarországon történnek...És ez valószínű anyukám szakmai ártalmának a hatása. Ő ugyanis szakmabeli, Szlovéniában...és ugyan itt sem minden zökkenőmentes, de messze komolyabban veszik az egészet (mindenki és minden téren)
Én évek óta Magyarország és Szlovénia között ingázok, és nagyon sok különbséget látok a két ország között...
több ellenörzés, durvább bírságok...
tisztasáááááág...
Magyarországon például éttermekben rendszeresen (minden második-harmadik alkalommal (nem túlzok)) előfordul velem, hogy koszos evőeszközt kapok, romlott vagy legelábbis olyan kalyát, amitől utánna rosszul leszek, vagy vega-ként belepotty husi (vajon még mi más potty, amit nem látunk...), vagy olyan dolgot látok, amitől elmegy az étvágyam,...meg még sorolhatnám...a számlákról nem is beszélve és most legszívesebben ideírnék egy nagyon neeeeem illő helyet Szentendrén, amit reméllem azóta véglegesen bezááááártak!
A boltokban kapható és féreinformált termékekről, azok minőségéről nem is beszélve...
Néha amugy sajnálom is, hogy nem anyukám szakmájat vélasztottam,ÉN KEGYETLEN LENNÉK!-persze a dolgok nem ilyen egyszerüek...sokak hozzáállásáról van itt szó, legfőképp azok ott fent, stb........
Ariadne
Beírhatod - a vendéglátóipari egységekről van itt egy fórum, pont erre!
signum2
Egy kis érdekesség a liszt minőségmegőrzési idejéről...
A lisztet a malomipar csak az aszalványmoly-lisztmoly-kenyérbogarak-készletmoly petéivel tudja csomagolni. Ugyanis ezek a kis szervezetek akkora méretűek, mint a liszt szemcsék, így a szűrők résmérete nem tudja kirostálni őket.
Rá van írva minőségét megőrzi pl.2006.05.23.
Ez után a kis bábok elkezdenek kikelni, és keserűvé teszik a lisztet.
Szóval csak jó minőségmegőrzési idejű lisztet vásároljatok.

ÜDV
Ariadne
Ááááááá, ez nagyon gusztustalan és megdöbbentő... blink.gif Azt hiszem, inkább lemondok a kenyérfélékről egy életre... ph34r.gif
Joooe
Ha megsütik nem kel ki biggrin.gif biggrin.gif
Ariadne
(Joooe @ 2005 Dec 6, 04:25 PM)
Ha megsütik nem kel ki biggrin.gif biggrin.gif

De benne maradnak a kis holttestek... unsure.gif
Joooe
Végül is addíg volt jó amíg erről nem tudtunk biggrin.gif
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.