Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
2002. évi Xxxvi Törvény
Fogyasztóvédelem Fórum > Fogyasztóvédelem.com > Információk a Fogyasztóvédelemről
dedix
Hello

A pixmania oldalait bongeszve olvastam ezt:

"9. Visszavonási jog elégedetlenség esetén
A 2002. évi XXXVI Törvény értelmében 8munkanap áll az Ön rendelkezésére, hogy visszaküldje azt a terméket, amely nem felelt meg elvárásainak."

forras: Pixmania

Ha jol ertelmezem 8 munkanapon belul koteles a kereskedo visszavenni (torveny szerint) a termeket, ha meggondoltam magam?

Itt is ugyanezt olvasom:

katt

Elore is koszi a valaszokat.
Pjotr
Akkor ha meggondolod magad akkor nem, elvileg akkor, ha nem vagy vele megelégedve, nem azt nyújtja amit elvártál tőle.
Ami fontos !!! ez csak a távollévők közötti szerződésekre vonatkozik, vagy boltban vett termékekre nem.
Joooe
A teljesség kedvéért, a kérdésben hatályos jogszabály: 17/1999. (II. 5.) Korm. rendelet a távollevők között kötött szerződésekről

Hogy az a 2002.évi XXXVI törvény mi azt nem tudom, nincs kéznél complex...
Ariadne
Szegény Pixék kicsit elnézték, de alapvetően jó helyen járnak: ez a törvény a Ptk.-t módosította anno, de a 8 napról szó sincs benne, ahogy így átfutottam rolleyes.gif . A korm. rendeletben viszont benne van persze, és indoklás nélkül, átvételtől 8 nap (nem munkanap!).

Én konkrétan rendeltem már tőlük, és teljesen korrektek voltak, csak fontos hogy a szállítási határidő nem akkortól pörög, amikor feladtad nekik a pénzt, hanem amikor odaért hozzájuk, és ez több nap is lehet. smile.gif
dedix
Koszi a hozzaszolasokat.
Igazabol engem egy boltban (IRL, nem online) vasarlas miatt erdekelne a dolog. Mult het szerdan vettem a cuccot es ha ugy szamolom, h 8 munkanap es a vasarlas napjat is beleveszem, akkor ma a 7. nap. De akkor ugy tunik nem jo az elmeletem. sad.gif Szerintetek van eselye a dolognak? Kivancsi lennek FVF velemenyere is.
Pjotr: Az hogy most mit mondok egy dolog, persze, h nem azt fogom mondani, h meggondoltam magam. smile.gif
Ariadne: Errol meg nincs tapasztalatom, ejjel rendeltem es elmeletileg most fogom utalni nekik a penzt, banki atutalassal szemelyesen, dombornyomott kartya hijjan. smile.gif Ha jol latom a szamlaszambol OTP banknal van szamlajuk es ha ott utalok elvileg egybol a szamlajukon lesz a le.
Ariadne
Tudomásom szerint a Calyon banknál van a számlájuk - mi legalábbis arra fizettünk laugh.gif - és kb. 3 napba telt ez év elején, mire átért a pénz! Remélem azóta gyorsabbak lettek! cool.gif Mi is bankilag utaltunk, mert bár van dombornyomottunk (az OTPnél nem drága, és szép is wink.gif ), de nagyon féltjük tongue.gif ...

Most megnéztem a honlapjukat is, a 8. pontban a biztonságos fizetésnél ez a bank van most is feltüntetve, pedig otp egyszerűbb lenne. smile.gif
dedix
Igazad van, ezt is jol beneztem. biggrin.gif
Nah mindegy megyek megvalok egy "kis" penztol, mar huzza a zsebem. smile.gif
Ariadne
Minden jót, és írj majd, hogy hogy sikerült a rendelés!
FVF
Csak távollévők között kötött szerződés (onlány, termékbemutatók, házaló kereskedés) esetén, azaz normális bolti forgalomban nincsen ez a 8 nap.

Fontos tudni (bár benne van a rendeletben), hogy amennyiben nem tájékoztatnak a 8 napos elállási lehetőségről, akkor a 8 nap csak akkor indul, ha a tájékoztatást a fogyasztó megkapta.

Az elállás esetén a fogyasztónak a terméket vissza kell juttatnia, a pénz visszafizetésére a cégnek 30 napos határidő áll rendelkezésére.

CSak összefoglalom, mert amúgy végülis minden megjelent itt.
dedix
(FVF @ 2005 Sep 8, 01:27 PM)
Csak távollévők között kötött szerződés (onlány, termékbemutatók, házaló kereskedés) esetén, azaz normális bolti forgalomban nincsen ez a 8 nap.

Fontos tudni (bár benne van a rendeletben), hogy amennyiben nem tájékoztatnak a 8 napos elállási lehetőségről, akkor a 8 nap csak akkor indul, ha a tájékoztatást a fogyasztó megkapta.

Az elállás esetén a fogyasztónak a terméket vissza kell juttatnia, a pénz visszafizetésére a cégnek 30 napos határidő áll rendelkezésére.

CSak összefoglalom, mert amúgy végülis minden megjelent itt.

Akkor jol sejtettem... azert koszi a valaszt, azert ennyivel is okosabb lettem. smile.gif

Ariadne: Ma delutan 3 elott utaltam nekik helyben a calyon bank fiokjaban [biztos, ami biztos alapon smile.gif] majd meg referalok, ha erdekel...
dedix
Meg mindig nem jott meg a csomag toluk... mar kezdek morcos lenni. Ariadne: neked mennyi idobe telt mire kivittek a csomagot attol szamitva, h megkaptak a penzt? En DHL-en keresztul kertem, szal elvileg 48 h... Hivtam is oket mar ketszer, allitolag csuszas van a raktarban. Csaj azt mondta, h ha atadtak a csomagot a DHL-nek, akkor kapni fogok 1 e-mail-t es ettol szamitsam a 48 h-t. Erdekes... Ha vki masnak van veluk kapcsolatos infoja azt is szivesen vennem.
Ariadne
Azt hiszem, a levéltől számított második napon hozták, ha jól emlékszem. Ha már a DHL-nél van, tudod követni az ő honlapjukon, merre jár. Rendesen megutaztatják, az biztos. A miénk Olaszországon keresztül jött Franciaországból... rolleyes.gif biggrin.gif Mire kezdtünk türelmetlenek lenni, éppen megérkezett. Remélem neked is így lesz! smile.gif
dedix
(Ariadne @ 2005 Sep 14, 10:49 AM)
Azt hiszem, a levéltől számított második napon hozták, ha jól emlékszem. Ha már a DHL-nél van, tudod követni az ő honlapjukon, merre jár. Rendesen megutaztatják, az biztos. A miénk Olaszországon keresztül jött Franciaországból... rolleyes.gif biggrin.gif Mire kezdtünk türelmetlenek lenni, éppen megérkezett. Remélem neked is így lesz! smile.gif

Thank you for your VERY fast reply! smile.gif

En is remelem... A DHL-t mar hivtam tegnap, de azt mondtak naluk meg nincs a csomagom... Hogy tudom a lapjukon kovetni?
Ariadne
Felmész ide, és ott baloldalon a "gyors nyomon követés"nél beírod a fuvarlevélszámot, amit meg kellett hogy kapj e-mailben a rendeléskor, és már látszik is, hogy merre jár a becses csomag. smile.gif

szerk: persze ha még nem adta oda nekik a pix, akkor nem látsz semmit...
dedix
(Ariadne @ 2005 Sep 14, 11:37 AM)
Felmész ide, és ott baloldalon a "gyors nyomon követés"nél beírod a fuvarlevélszámot, amit meg kellett hogy kapj e-mailben a rendeléskor, és már látszik is, hogy merre jár a becses csomag. smile.gif

szerk: persze ha még nem adta oda nekik a pix, akkor nem látsz semmit...

Aha ertem mar. Hat akkor nincs mas hatra, mint kicsit zaklatni pix-et. smile.gif Mindjart fel is hivatom magam veluk, ugyanis penteken mar megkaptak a penzt es meg email sehol...
dedix
Kicsit off-topic lett a dolog, ezert elnezest kerek. smile.gif
Ariadne
Semmilyet nem kaptál? Én úgy emlékszem, rögtön a megrendelés után kiírták valahol, hogy milyen számon kereshetem...
dedix
(Ariadne @ 2005 Sep 14, 12:26 PM)
Semmilyet nem kaptál? Én úgy emlékszem, rögtön a megrendelés után kiírták valahol, hogy milyen számon kereshetem...

De kaptam, amiben visszaigazoltak a megrendelesem, (ez egybol azutan jott, h megrendeltem a cuccot) viszont ebben nem szerepel semmi, csak a rendeles adatai, meg a webes felulet url-je, ahol nyomon tom kovetni a rendelest. Itt meg azt irjak, idezem:

"* A státusz leírása

Készülőben
Megrendelését továbbítottuk a kiszállítási részlegünknek, megrendelése teljesítése folyamatban van."

Pentek ota ez van... de eddig keptelenek voltak atadni DHL-nek... eleg bosszanto.

Bongeszgettem a netet pix-es tapasztalatok utan kutatva es hat... eleg negativ dolgokat olvastam. Pl. 2 hetbe is beletellet mire megkaptak a csomagot, stb.. Igaz, h ezek kb. fel eves infok, ujabbat nem talaltam. biggrin.gif
Ariadne
Akkor mi lehettünk az üdítő pozitív kivétel? Hmmm.

Mindenesetre most akarok majd rendelni tőlük egy DVD játékost, remélem megint OK lesznek. Szóval figyelek, és tapasztalatot gyűjtök - ezúttal a másét. rolleyes.gif biggrin.gif
dedix
(Ariadne @ 2005 Sep 14, 12:47 PM)
Akkor mi lehettünk az üdítő pozitív kivétel? Hmmm.

Mindenesetre most akarok majd rendelni tőlük egy DVD játékost, remélem megint OK lesznek. Szóval figyelek, és tapasztalatot gyűjtök - ezúttal a másét. rolleyes.gif biggrin.gif

Hat ugy legyen! Mindenesetre sok sikert! smile.gif

Ja, en jatokot nem rendelnek, nem is vennek, marha software-re gondoltal. smile.gif
Ariadne
Nem, egy ízig-vérig valós, "csészetartós" rendes asztali DVD lejátszóra gondoltam, mert ott a legolcsóbb, még a 2000 ftos futárral együtt is. Végülis a Creative mp3 lejátszó, amit előzőleg rendeltem, teljesen OK, ez pedig még kisebb összeg is annál.

Az legalább biztos, hogy elküldik. Ööööö, legalábbis remélem... tongue.gif
dedix
(Ariadne @ 2005 Sep 14, 12:58 PM)
Nem, egy ízig-vérig valós, "csészetartós" rendes asztali DVD lejátszóra gondoltam, mert ott a legolcsóbb, még a 2000 ftos futárral együtt is. Végülis a Creative mp3 lejátszó, amit előzőleg rendeltem, teljesen OK, ez pedig még kisebb összeg is annál.

Az legalább biztos, hogy elküldik. Ööööö, legalábbis remélem... tongue.gif

Ja, az mas. smile.gif
2000 Ft.-os futar? nekem 6144 huf volt a futardij, igaz van olcsobb is, de az is 3e felett lett volna...
Ariadne
Én a legolcsóbbat választottam előzőleg is, ott spórolok ahol tudok. A 29.000-es játékosra most azt hiszem 2200 lenne (lesz) a "postaköltség", gondolom mert csak 3 kiló a kis drága. Egyébként nem tudom, mitől függ.

Csomagolási költséget pl magyar szabályok szerint nem számíthatnak fel, mert eleve csak rendesen csomagolva lehet küldözgetni - a pix nem is szokott ilyet. Hm, egyébként jó kérdés, hogy most akkor milyen "nemzetiségűnek" számít a pix, mivel francia a központja. Gondolom francia. Éljen az EU...

szerk: pont most néztem, pár országban személyesen is át lehet venni, pl olasz, francia, angol, spanyol. Nekünk nincs ilyen szerencsénk. smile.gif
dedix
(Ariadne @ 2005 Sep 14, 02:06 PM)
Én a legolcsóbbat választottam előzőleg is, ott spórolok ahol tudok. A 29.000-es játékosra most azt hiszem 2200 lenne (lesz) a "postaköltség", gondolom mert csak 3 kiló a kis drága. Egyébként nem tudom, mitől függ.

Csomagolási költséget pl magyar szabályok szerint nem számíthatnak fel, mert eleve csak rendesen csomagolva lehet küldözgetni - a pix nem is szokott ilyet. Hm, egyébként jó kérdés, hogy most akkor milyen "nemzetiségűnek" számít a pix, mivel francia a központja. Gondolom francia. Éljen az EU...

Huu, en ennyit nem adnek 1 asztali lejaccoert. Felteve van PC-d, ha itt beszelunk, ergo minek asztali, ha az ember lanyanak/fianak [azt vedd figyelembe, amelyik rad vonatkozik smile.gif] ott a jo oreg PC-je, amiben ugye (elmeletileg) leledezik dvd-rom...? smile.gif
Na dehat, nem vunk 1formak (meg jo) biggrin.gif

Futarkoltsegrol annyit, h nekem 6144 es 3xxx kozott lehetett valasztani a rendelesnel, igaz "kicsit" nehezebb cuccosrol van szo, mint a te esetedben (sztem 10 kg meg van minimum) smile.gif
Ariadne
(dedix @ 2005 Sep 14, 02:17 PM)

Huu, en ennyit nem adnek 1 asztali lejaccoert. Felteve van PC-d, ha itt beszelunk, ergo minek asztali, ha az ember lanyanak/fianak [azt vedd figyelembe, amelyik rad vonatkozik smile.gif] ott a jo oreg PC-je, amiben ugye (elmeletileg) leledezik dvd-rom...? smile.gif

Futarkoltsegrol annyit, h nekem 6144 es 3xxx kozott lehetett valasztani a rendelesnel, igaz "kicsit" nehezebb cuccosrol van szo, mint a te esetedben (sztem 10 kg meg van minimum) smile.gif

De ez épp csak hogy nem beszél, bibíííí biggrin.gif . Viccen kívül egy naggyon király gépet akarok majd venni, a régit a családra hagytam, és hát addig is kell mjúzik meg film is... biggrin.gif Ha már nem Dungeon Siege II-zhetek, brühühü...

Úgy tűnik, tényleg a súlytól függhet a díj!
dedix
(Ariadne @ 2005 Sep 14, 02:27 PM)
(dedix @ 2005 Sep 14, 02:17 PM)

De ez épp csak hogy nem beszél, bibíííí biggrin.gif . Viccen kívül egy naggyon király gépet akarok majd venni, a régit a családra hagytam, és hát addig is kell mjúzik meg film is... biggrin.gif Ha már nem Dungeon Siege II-zhetek, brühühü...

Úgy tűnik, tényleg a súlytól függhet a díj!

Akkor bizti orult a csalad. tongue.gif

Megkerdezthetem melyik termeket is rendelted egesz pontosan? En ot: katt. smile.gif
Ariadne
Wow, ez csúcs jó! Itthon 80k körül van minyimum, és úgy hallottam ez a legkirályabb szgéphez, van benne dekóder is (bár ezekhez a dolgokhoz annyira nagyon nem értek,csak most kutattam mini házimozi irányában). Én most fogom helyben megvenni az ő egyik kistesóját, egy Genius SW 5.1 Home Theater-t, és ehhez tervezek egy ilyet. Először minihifit akartam, csak az mp3at is lejátszó példányoknál már így is olcsóbban jövök ki... És még filmet is nézhetek, sőt... rolleyes.gif smile.gif

A régebbi rendelés tárgya egy Creative MuVo N200 1GB-os flash memóriás lejátszó volt, és 100%-os elégedettséggel használjuk, és persze ez is ott volt a legolcsóbb...
Ariadne
Jól eloffolgatunk itt laugh.gif
dedix
Hmm, asszem nekem nem jott be ez a pix-es tema... mad.gif
Toroltettem a megrendelesem, mert azt mondta a csaj telon, h nem tudja mi van, miert kesik a csomagom. Tegnap hivtam fel oket es meg mindig nem volt atadva a DHL-nek a csomag... Elkuldtem nekik e-mail-ben a kert banki adatokat es most varok, h visszautaljak a lovet...
Pjotr
Ariadne!
Ha elromlik, én szivessen elviszem neked a gépet majd javításra franciaországba!
tongue.gif
Na jó jöhetsz te is, majd eltöltünk egy romantikus hétvégét Párizsban a javításra várva (márha a nevedből kiindulva tényleg leányzó vagy ermm.gif ) blow.gif
Ariadne
biggrin.gif Köszi, Pjotr, nagyon kedves tőled! És imádom Párizst!! Ja, és valóban lány vagyok rolleyes.gif ... De akkor már vigyük el a te barátnődet és az én barátomat is wink.gif ... Mindezt persze a pix költségén... tongue.gif
Pjotr
Őket minek?
Viszünk helyettük ptk-t meg btk-t wacko.gif
Ariadne
Hogy ez nekem nem jutott eszembe!! Meggyőztél... tongue.gif Mindjárt rendelek is biggrin.gif .
Ariadne
dedixnek:

Sajnálom, hogy nem jött össze, pedig elvileg most is az van kiírva, hogy van nekik raktáron... Nem értem, hogy jön ez így össze. Remélem azért a pénz visszavétele menni fog, a hozzászólásodból azt vettem ki, hogy nem akadékoskodtak.

Több szerencsét legközelebb!

Vigasztalásul elviszünk téged is Párizsba, ha szeretnéd... smile.gif
Joooe
Megjegyezném, az én felfogásom szerint a ptk meg a btk perverz kelléknek számít wink.gif
Ariadne
Akkor ezek szerint nem csatlakozol hozzánk valamelyik adótörvénnyel, mondjuk pl szja? Vagy fogyasztóvédelmileg a versenytörvénnyel? rolleyes.gif biggrin.gif
Pjotr
Pszt Joooe!
Nehogy elijeszd, már rábeszéltem, gyanítom egy Szajnára néző szobában, egy szép őszi estén Párizsban azért csak ki tudnám venni a btk-t egy lány kezéből....
Joooe
És addig tán te is le tudnád rakni a ptk-t... biggrin.gif

Ariadne fogyasztóvédelmi tömegkirándulás páriszba? biggrin.gif Az a baj, hogy Pjotr máris lecsapott az egyetlen lányra a csapatban, akkor én ha romantikázni akarok, ki kéne próbálnom tényleg olyanok-e a francia lányok mint a hírük tongue.gif csak hát kb. egy szót sem tudok franciául, ez nehezíti a dolgot rolleyes.gif
Ariadne
Ejnye, micsoda mögöttes szándékok...

Majd tolmácsolok, ameddig szükséges... Egy idő múlva már úgysincs szükség rá szerintem... cool.gif

Hátha a felügyelőség szponzorálná esetleg fogyvéd okulásunkat rolleyes.gif tongue.gif ...
Joooe
Na igen, egy nagylelkű szponzor nem ártana biggrin.gif

Hát ez a tolmácsolás lehet megmosolyogtató lenne, ahogy úgy próbálok egy csajt meghódítani hogy egy lány fordít oda vissza smile.gif Valami nagyon menő duma kell hogy ez bejöjjön smile.gif Meg még rádgerjed a végén, ahogy sugdosod ott a romantikus dolgokat a nevemben, ezeknél a franciáknál sose tudni...

Arra is gondoltam, elszavalnám neki valamelyik rendeletet, az minden nőt levesz a lábáról laugh.gif
Ariadne
Angolul azért szoktak tudni, ha ez segít. smile.gif És a dumával nincs gond egyikőtöknél sem, az biztos... biggrin.gif

Jujj... unsure.gif
Joooe
Ariadne és még pár tucat hozzászólással ezelőtt megjegyezted, hogy kicsit elment a topic "OFF"-ba biggrin.gif
Ariadne
Ez azt jelenti, hogy akkor nem jössz Párizsba fogyvéd kirándulásra? biggrin.gif

Na jó, hagyjuk abba... shifty.gif
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.