Mozigépész
2010.05.05, 14:35
Akkor azt is tudnod kell, hogy cserét bármikor kérhetsz, de nem kötelesek cserélni!
"A Ptk. 306. § (1) bekezdésének a) pontja lehetővé teszi ugyan a jogosultnak a választást a kijavítás és a kicserélés között, de a kicserélés iránti igényt - a kötelezett méltányolható jogi érdekét védve - feltételekhez köti."
"A perben eljárt bíróságok helytállóan állapították meg, hogy a Ptk. 306. § (1) bekezdés a) pontja szerint a felperest nem illette meg a kicserélés joga, mert a kijavítással összehasonlítva az alperesnek a kicserélés aránytalan többletköltséget eredményezett volna."
Idézet egy ítéletből!
bamba_beka
2010.06.08, 08:13
Sziasztok
Egy digitális fényképező folyamatos hibáival kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni:
Fujifilm S100FS fényképezővel garanciális időn belül már harmadszor van probléma.
1. 2009.11.25-én
lefagy, nem lehet időnként bekapcsolni, kijelző hibásan jeleníti meg az adatokat (minden második sor látszik)
Elvittem, majd 3 hét után visszakaptam, "Kijelző szegmens hiba" beírással a garancialapra.
2. 2010.05.15-én
lefagy, nem lehet időnként bekapcsolni, exponálás közben hibás kijelzés, kikapcsolni nem lehet, stb.
2 hét alatt visszakaptam, "lefagy, Objektív csere" beírással.
1 hete használom, és tegnap megint előjöttek a hibák. Megint lefagy, majd exponálás közben villog, fut a kép a kijelzőn, ami után rendre fagyás következik exponálásra.
A kérdésem, hogy van-e lehetőségem a vételár visszakérésére, mert tudtommal már nem forgalmazzák a készüléket.
Annak ellenére, hogy sokféle leírás került a garanciajegyre, a hibát többsége nagyon hasonló, én egyértelműen egy elektronikai alkatrészre tippelek, ami feltételezhetően pár exponálás után annyira felmelegszik, hogy lefagyasztja a gépet. Ilyenkor ki kell venni az akkumulátort, kikapcsolni nem lehet.
A szerviz egyébként viszonylag készséges, az eddigi hozzáállásukkal nem volt gondom (kivéve, hogy egyszer elhajtották a barátomat, aki bevitte, mert éppen nem produkálta a hibát).
Köszönettel,
Gábor
L_Matyi
2010.06.08, 09:23
Vidd vissza oda ahol vetted, és kérjél cserét/vagy kérjed vissza a vételárat arra hivatkozva, hogy ugyanazt a hibát két javítással se tudták megoldani. Ezt ők nem kötelesek elfogadni, és ha nem fogadják el, akkor csak javítanak. Ez a harmadik alkalommal még elfogadható, ha következőleg is előjön már egyértelműen elállhatsz a szerződéstől (pénz vissza).
bamba_beka
2010.06.08, 09:29
(L_Matyi @ 2010.06.08, 10:23)

Vidd vissza oda ahol vetted, és kérjél cserét/vagy kérjed vissza a vételárat arra hivatkozva, hogy ugyanazt a hibát két javítással se tudták megoldani. Ezt ők nem kötelesek elfogadni, és ha nem fogadják el, akkor csak javítanak. Ez a harmadik alkalommal még elfogadható, ha következőleg is előjön már egyértelműen elállhatsz a szerződéstől (pénz vissza).
Felvettem a kapcsolatot a Fujifilm Magyarországgal, ma visszahívnak.
Eddig direktben mentem a szervizhez mindig. Szerencsére budapesti vagyok, és nincsenek is messze. De most megvárom, hogy mit mond az ember.
bamba_beka
2010.06.08, 15:37
(bamba_beka @ 2010.06.08, 10:29)

(L_Matyi @ 2010.06.08, 10:23)

Felvettem a kapcsolatot a Fujifilm Magyarországgal, ma visszahívnak.
Eddig direktben mentem a szervizhez mindig. Szerencsére budapesti vagyok, és nincsenek is messze. De most megvárom, hogy mit mond az ember.
Visszahívtak. Ja, én őt, mert ő még engem nem.
A cserére vonatkozó kérésemet elutasította. Arra hivatkozva, hogy ilyen készülék már nincs a kínálatukban. Van egy tulajdonképpen 99,9 %-ban vele megegyező újabb típus, ami szerinte már szintén nincs (a neten tele van új hirdetéssel, bárhol beszerezhető hivatalos Fujifilm garanciával, tehát a forgalmazótól).
Az illetékes minden áron azt szorgalmazza, hogy holnap vigyem be a szervizbe megint, és most már tényleg megpróbálják kijavítani. Mondtam, hogy nem bízom benne, mert 2 alkalommal már nem sikerült.
Közben beszéltem az NFH-val, és nem lettem okosabb. A Fujifilm illetékese szó szerint elküldött a Fogyasztóvédelemhez, mert olyan törvény nincs, hogy ő kötelezve lenne a vételár visszafizetésére. A fogyasztóvédelmisek szerint sajnos ez tényleg így van. Nekem jogom van kérni cserét, vagy vételárat, de neki nincs kötelessége visszaadni, amíg vállalja a javítást. És ez így mehet 3-5-10-20 alkalommal is, amíg javít.
Holnap elviszem, leadom, de egyben szeretnék egy Jegyzőkönyvet felvetetni, amiben a cseréjét kérem, ennek elutasítása esetén pedig a vételárat.
Majd referálok.
L_Matyi
2010.06.08, 16:53
Ne a szervizbe add le, hanem a boltba ahol vetted!!! A szervizzel nem állsz kapcsolatban, csak a bolttal, ők kötelesek eljárni. Majd javíttatják, és ha nem megy, akkor tőlük kapod vissza a pénzed.
Kenderice
2010.06.08, 17:03
...
A Fujifilm illetékese szó szerint elküldött a Fogyasztóvédelemhez, mert olyan törvény nincs, hogy ő kötelezve lenne a vételár visszafizetésére.
Már hogyne lenne. Ha nem tudja megjavítani és cserélni sem tud UGYANOLYANRA, akkor köteles visszafizetni a VÉTELÁRat. Pontosabban a boltnak kellene, mert velük vagy szerződésben.
A fogyasztóvédelmisek szerint sajnos ez tényleg így van. Nekem jogom van kérni cserét, vagy vételárat, de neki nincs kötelessége visszaadni, amíg vállalja a javítást. És ez így mehet 3-5-10-20 alkalommal is, amíg javít.
Én nem tudom, hogy ki mondhatta ezt neked, de bődületes nagy baromságot mondott.
Tényleg annyiszor JAVÍTHATNA, ahányszor akar, de te nem vagy köteles tűrni ezt. Általában 3-4 meghibásodás már jelentős kényelmetlenséget jelent a termék használhatóságát illetően, ezért el lehet állni a szerződéstől és ekkor a vételárat kötelesek visszafizetni.
Viszont ezért általában messzebbre kell menni, mert nemigazán szokott fűlni a foguk a pénzvisszafizetéshez.
Békéltető testület, végső esetben bíróság.
bamba béka
én hasonlóképpen jártam a samsung dvd íróval.a szerviz alkatrészhiány miatt nem tudta javítani.kaptam egy csereutalványt a samsung forgalmazótól,de csak ott tudtam volna beváltani,ahol vettem.ez egy internetes foergalmazó volt,ami már megszűnt.amikor ezt telefonon közöltem a samsung ügyfélszolgálattal,azt mondták küldjem vissza a csereutalványt és az eredeti számlát,egy kísérőlevéllel,hogy mi a gondom.megtettem,2 hét múlva a megadott számlaszámomra visszautalták az árát.tehát a samsung ebből a szempontból korrekt volt.
igaz,így is kb.7 hétig voltam kénytelen nélkülözni a készüléket.
az nfh (direkt kisbetű) nem a fogyasztókat védi,az ügyfélszolgálatos viszont teljesen dilettáns.nekem is mondtak akkora baromságokat,hogy rossz volt hallgatni.remélhetőleg a te ügyed is mielőbb rendeződik.
üdv:ujpesti
bamba_beka
2010.06.09, 10:47
(470504 @ 2010.06.08, 21:19)

bamba béka
én hasonlóképpen jártam a samsung dvd íróval.a szerviz alkatrészhiány miatt nem tudta javítani.kaptam egy csereutalványt a samsung forgalmazótól,de csak ott tudtam volna beváltani,ahol vettem.ez egy internetes foergalmazó volt,ami már megszűnt.amikor ezt telefonon közöltem a samsung ügyfélszolgálattal,azt mondták küldjem vissza a csereutalványt és az eredeti számlát,egy kísérőlevéllel,hogy mi a gondom.megtettem,2 hét múlva a megadott számlaszámomra visszautalták az árát.tehát a samsung ebből a szempontból korrekt volt.
igaz,így is kb.7 hétig voltam kénytelen nélkülözni a készüléket.
az nfh (direkt kisbetű) nem a fogyasztókat védi,az ügyfélszolgálatos viszont teljesen dilettáns.nekem is mondtak akkora baromságokat,hogy rossz volt hallgatni.remélhetőleg a te ügyed is mielőbb rendeződik.
üdv:ujpesti
Sziasztok
Leadtam ott, ahol vettem. Kitöltöttem egy Jegyzőkönyvet, amiben felsoroltam a hibákat, és azt, hogy többszöri javítás sem oldotta meg a problémát. Ezért a PTK 306/A bekezdésre hivatkozva kérem a készülék cseréjét.
Rendesek voltak, de nem voltak tisztában vele, hogy mit kell csinálni. Mondtam, hogy tudtommal 3 napon belül írásban választ kell kapnom. Szerintük 3 nap alatt még a szervizbe sem fog eljutni a készülék.
Ilyenkor válaszolni annak kell, akitől vettem? Vagy az importőrnek (Fuji Magyarország Kft.)?
L_Matyi
2010.06.10, 09:19
(bamba_beka @ 2010.06.09, 11:47)

Ilyenkor válaszolni annak kell, akitől vettem?
Igen.
Szajbee
2010.06.17, 22:26
Sziasztok!
2009. december 23-án vettem egy új videokártyát a számítógépemhez 2 éves garanciával. Elég drága példányról van szó. Most május elején megadta magát a kicsike, ezért elvittem a forgalmazóhoz május 3-án. Ott felmutattam a számlát, mert náluk a számla egyben garancialevélként is funkcionál. Videó felvélt mutattam a fickónak, hogy mit csinál, ez alapján rögtön bevette, és mondta, hogy elküldi a szervizbe, de valószínűleg ugyanilyet nem tudnak majd adni, lesz helyette egy másik, még hozzá is tette, hogy egy jobb. Kaptam egy átvételi elismervényt, amin rajta van a hiba, a bevett alkatrész típusa, forgalmazó pecsétje és aláírás. Így olvasgatva a fórumot, hiányolom róla a teljesítés határidejét. (1) Kötelező lenne ezt feltüntetni rajta, vagy így nincs határidő, ne pattogjak? Azóta eltelt már 6 és fél hét, és az én hívogatásom hatására megint azt mondták, hogy a héten jön és majd értesítenek. Ugyanaz a szöveg, mint egy héttel ezelőtt, annyi utalással a szavaiban, mintha ugyanarról a típusról beszélne, pedig már nem forgalmazzák elvileg. Lehet beszereztek egyet vagy esetleg megjavíttatták. Mindegy.
Mit is szeretnék még kérdezni...
(2) Ha végül is másik terméket ajánlana, akkor azt el kell fogadnom, vagy kérhetek másik típust, esetleg a vételár visszatérítését? Vagy netán egy drágább darabot választva kiegészítve az árat? Beszámítani mindenképpen azt kell nekik, amilyen áron én anno vettem a kártyát, nem ilyen mai piaci ár vagy használat miatt értékcsökkentett ár?
(3) Ha mégis ugyanazt a típust látom viszont, amit kétlek, akkor a garancia új alkatrész esetén újból indul, ezt tudom. Szerencsére minden oldalról lefotóztam előtte a kártyát és a dobozt, minden azonosító számával együtt, így azt biztosan nem fogom benyelni, ha rá mondják, hogy ugyanaz, pedig mégsem. Szóval ha új alkatrész, akkor új számlát kapok, vagy az eredetire ráírják, hogy csere, és az új garanciális időpontokat (aznapi dátum + 2 év stb.)?
(4) Esetleg ha valamilyen csoda folytán megjavíttatják, ami eléggé kizárt más fórumok véleménye alapján, akkor pedig a bent töltött idővel meghosszabbított garanciát írják rá az én és az ő számlájukra egyaránt? Mindenképpen írják arra rá vagy kaphatok külön papírt is a bent létről?
(5) Ha nem tetszik a kínálatuk vagy sokallom a ráfizetést egy drágábbra vagy egyszerűen még egy pár napig nem jelentkeznek, akkor előjöhetek a szerződéstől való elállással, ami ugyebár olyan helyzetet teremt, mintha nem is lett volna vásárlás, tehát vissza a pénzem, ők meg vihetik a kártyát? Akkor is hivatkozhatok erre, ha kevesebbért akarják beszámítani nekem?
(6) Lehet valami buktató, amibe beleeshetek? Ha tudnátok pár jogszabályt mondani nekem, amikre hivatkozhatok, azt is megköszönném. Átolvasgatnám őket, hogy minél jobban képben legyek.
Bocsánat a hosszú okfejtésért, remélem érthető nagyjából és valaki érzett annyi erőt magában, hogy elolvassa

Előre is köszönöm a válaszokat!
L_Matyi
2010.06.18, 09:21
(Szajbee @ 2010.06.17, 23:26)

(1) Kötelező lenne ezt feltüntetni rajta, vagy így nincs határidő, ne pattogjak?
Kötelező, és törekedni kell a 15 napra.

(2) Ha végül is másik terméket ajánlana, akkor azt el kell fogadnom, vagy kérhetek másik típust, esetleg a vételár visszatérítését? Vagy netán egy drágább darabot választva kiegészítve az árat? Beszámítani mindenképpen azt kell nekik, amilyen áron én anno vettem a kártyát, nem ilyen mai piaci ár vagy használat miatt értékcsökkentett ár?
Vagy ugyanolyanra cseréli, vagy a vételárat adja vissza, minden egyéb csak akkor, ha te is elfogadod és közösen megegyeztek.

(3) Ha mégis ugyanazt a típust látom viszont, amit kétlek, akkor a garancia új alkatrész esetén újból indul, ezt tudom. Szerencsére minden oldalról lefotóztam előtte a kártyát és a dobozt, minden azonosító számával együtt, így azt biztosan nem fogom benyelni, ha rá mondják, hogy ugyanaz, pedig mégsem. Szóval ha új alkatrész, akkor új számlát kapok, vagy az eredetire ráírják, hogy csere, és az új garanciális időpontokat (aznapi dátum + 2 év stb.)?
Eredetire ráírhatják, ha akarják. A garancia akkor is újraindul, ha ők nem írják oda, a lényeg, hogy te tudd bizonyítani a cserét.

(4) Esetleg ha valamilyen csoda folytán megjavíttatják, ami eléggé kizárt más fórumok véleménye alapján, akkor pedig a bent töltött idővel meghosszabbított garanciát írják rá az én és az ő számlájukra egyaránt? Mindenképpen írják arra rá vagy kaphatok külön papírt is a bent létről?
Ha van egy papír amin rajta van a szervizben töltött idő, az elég, nem kell új papír, de lehet.

(5) Ha nem tetszik a kínálatuk vagy sokallom a ráfizetést egy drágábbra vagy egyszerűen még egy pár napig nem jelentkeznek, akkor előjöhetek a szerződéstől való elállással, ami ugyebár olyan helyzetet teremt, mintha nem is lett volna vásárlás, tehát vissza a pénzem, ők meg vihetik a kártyát? Akkor is hivatkozhatok erre, ha kevesebbért akarják beszámítani nekem?
-> (2)

(6) Lehet valami buktató, amibe beleeshetek? Ha tudnátok pár jogszabályt mondani nekem, amikre hivatkozhatok, azt is megköszönném. Átolvasgatnám őket, hogy minél jobban képben legyek.
Eléggé képben vagy, de ezek: 1959. évi IV. törvény a Polgári Törvénykönyvről, 151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról, 49/2003. (VII. 30.) GKM rendelet a fogyasztói szerződés keretében érvényesített szavatossági és jótállási igények intézéséről
Szajbee
2010.06.18, 12:33
Köszönöm szépen a választ

Kezdem már megelégelni a várakozást, és így itthon áll már 1,5 hónapja a számítógépem, amit nem tudok használni. Ha bemegyek az üzletbe, és kérem a vásárlók könyvét, akkor abba mit kell beleírnom? Fogalmam sincs hogyan kell ilyen könyvbe beírni, még eddig nem kellett ilyenhez folyamodnom. Azt se tudom igazából, hogy ez ilyen űrlap szerű dolog, vagy sima A/4-as lapokból áll :S Szóval szép magyar mondatokat, mesét habbal kell írni, vagy csak annyit, hogy kellemetlenséget okoztak azzal, hogy már 50 !!! napja nem csináltak semmit és szeretnék elállni a szerződéstől? Hogyan szól egy ilyen beírás? Mellékelnem kell az átvételi elismervény és a számlám egy példányát is? Mert akkor még itthon lefénymásolom őket, hátha ők nem akarják.
Gondoltam rá, hogy beleírom, hogy nem írtak teljesítési határidőt, 3 napon belül nem jelezték, hogy javíthatatlan, nekem kellett őket hetente keresni, és természetesen 50 napja húzódik.
Kenderice
2010.06.18, 13:01
(Szajbee @ 2010.06.18, 13:33)

Köszönöm szépen a választ

Kezdem már megelégelni a várakozást, és így itthon áll már 1,5 hónapja a számítógépem, amit nem tudok használni. Ha bemegyek az üzletbe, és kérem a vásárlók könyvét, akkor abba mit kell beleírnom? Fogalmam sincs hogyan kell ilyen könyvbe beírni, még eddig nem kellett ilyenhez folyamodnom. Azt se tudom igazából, hogy ez ilyen űrlap szerű dolog, vagy sima A/4-as lapokból áll :S Szóval szép magyar mondatokat, mesét habbal kell írni, vagy csak annyit, hogy kellemetlenséget okoztak azzal, hogy már 50 !!! napja nem csináltak semmit és szeretnék elállni a szerződéstől? Hogyan szól egy ilyen beírás? Mellékelnem kell az átvételi elismervény és a számlám egy példányát is? Mert akkor még itthon lefénymásolom őket, hátha ők nem akarják.
Gondoltam rá, hogy beleírom, hogy nem írtak teljesítési határidőt, 3 napon belül nem jelezték, hogy javíthatatlan, nekem kellett őket hetente keresni, és természetesen 50 napja húzódik.
Ha bemész közöld velük, hogy azonnali cserét kérsz vagy elállsz a szerződéstől jelentős kényelmetlenségre hivatkozva (elhúzódó javítás). 15 napon belüli javításra csak törekedniük kell, de 30 nap után már általában megáll az elhúzódó javítás.
Ha nem fogadják el (szóban), akkor írd le a vásárlók könyvébe.
Elálláskor a teljes vételár visszafizetendő.
duduska
2010.06.30, 15:52
Hi all!
Múlt nyáron vásároltam egy iphone 3g-t dominóban T-nél 140k kemény magyar forintért. 1 hónappal később elkezdett repedezni a hátlapja (fehér típusnál ez elismert hiba) elvittem gariba és szépen kaptam egy újat. rá 3 hónapra egyszercsak megszünt az alsó 1 cm érzékelés és emellé ez is elkezdett repedni-> gari->csere és megint új nullperces készülék, nos ez megvan kb fél éve, de ez is első hónapban elkezdett repedni de a tököm televolt már h. fél évből kb 3,5 hónapot tudtam használni a készüléket amiért fizettem. Hallottam valami olyasmiről, h. a 3. meghibásodást követően a vásárlónak joga van a szerződéstől elállni, mivel a szolgáltató nem tudja garantálni a készülék hibamentes működését és a T-mobile köteles visszafizetni nekem a vásárlásnál kifizetett összeget ami, esetemben 140000ft.
Nos a kérdésem az, hogy ez ténylegesen így van? 3. garis ügy-nél elállhatok a szerződéstől és pénz vissza? Illetve, az elállás jogát a 3. garanciális csere előtt vagy után jelentsem(amennyiben van rá módom és tényleg van ilyen lehetőség).
Megmondom őszintén attól tartok, hogy ha szervízelés előtt közlöm h. el akarok állni, akkor a szervízben nem rendeltetés szerű használat végett eldobják a garanciát.
Köszi előre is
L_Matyi
2010.07.05, 10:16
Nincs törvényben leírva, de ha harmadszor se tudják javítani, illetve ha ilyen sokat nem tudod használni, az már jelentősebb kellemetlenségnek minősül, és akkor van jogod elállni.
PTK: (2) A kijavítást vagy kicserélést - a dolog tulajdonságaira és a jogosult által elvárható rendeltetésére figyelemmel - megfelelő határidőn belül, a jogosultnak okozott jelentős kényelmetlenség nélkül kell elvégezni.
Szajbee
2010.07.23, 18:52
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy a vásárlók könyvébe való beíráskor lehet csatolni oldalakat? Például ha itthon szépen begépelem a mondanivalómat, azt is aláíratom, dátumozom, pecsét, ráírom, hogy csatolom stb. Ha úgy csinálom, hogy minden példányhoz hozzácsatolom, az működik?
Köszi a választ!!
Kereskedő
2010.07.24, 09:04
(Szajbee @ 2010.07.23, 19:52)

Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy a vásárlók könyvébe való beíráskor lehet csatolni oldalakat? Például ha itthon szépen begépelem a mondanivalómat, azt is aláíratom, dátumozom, pecsét, ráírom, hogy csatolom stb. Ha úgy csinálom, hogy minden példányhoz hozzácsatolom, az működik?
Köszi a választ!!
Legjobb tudomásom szerint nem.
Részben azért, mert a boltnak is csatolnia kell hozzá a válasz levelet, és az igazolást is, hogy azt feladta, így ha még Te is csatolsz hozzá, az már kicsit áttekinthetetlen lenne, részben pedig azért, mert nem véletlenül találták ki, hogy ott írd be amit szeretnél, mert az biztosan megmarad, ha valamit úgy csatolsz, akkor azt lazán le lehet szedni, és a helyére valami mást odatenni, tehát már buktad is a panaszt, utólag pedig nem tudod bebizonyítani, hogy azt nem Te, hanem más tette oda...
Én pl a boltomban biztosan nem engedném meg. Azért van ott a "bejelentés leÍRÁSa" mező, hogy oda ÍRJAD a panaszodat. Ha az lenne ott, hogy csatold oda a panaszodat, akkor pedig azt kellene tenni...
L_Matyi
2010.07.25, 09:01
Szerintem se lehet, de nem is lenne sok értelme, hiszen ha már otthon megírtad a panaszod, akkor miért nem adod fel tértivevényesen a címükre, és akkor azt ugyanúgy kell kezelniük, mint bármely más panaszt.
Sziasztok!
Tegnap vásároltam kisfiamnak egy Adidas márkájú focilabdát. Délután a nyolc éves gyerekem füves pályán focizott a labdával. A labda félóra múlva kilyukadt. / PEDIG CSAK FÜVÖN JÁTSZOTTAK VELE./Ma reggel visszavittem a boltba, kértem, hogy cseréljék ki vagy adják vissza az árát.Erre azt mondták, hogy visszaküldik az Adidas céghez, ott majd eldöntik, hogy a fiam hibájából lyukadt ki, vagy a labda volt selejtes.
Ha mi hibáztunk(pl. üvegszilánk volt a fűben és a gyerekek rárúgták a labdát a szilánkra vagy hasonló dolgok), akkor nem cserélik ki és nem adják vissza a pénzt, ha viszont kiderül , hogy a labda volt selejtes , akkor "visszaigényelhetem az árát." A kérdésem : Ha a vásárolt terméket három napon belül visszaviszem nem kötelesek automatikusan kicserélni?
L_Matyi
2010.07.29, 08:47
(csutri @ 2010.07.28, 18:15)

A kérdésem : Ha a vásárolt terméket három napon belül visszaviszem nem kötelesek automatikusan kicserélni?
Nem, joguk van megvizsgálni, de ha ott helyben nem láttak rajta külsérelmi nyomot, akkor utána nehezen fogják bizonyítani, hogy külső behatástól pukkadt ki. Várd meg a válaszukat, ha van eszük cserélnek, nem éri meg a szórakozást.
Mozigépész
2010.07.29, 15:16
3 napon belüli cserélnél utólag van joguk firtatni a csere jogosságát, erről van bírósági állásfoglalás is:
"A 151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet 7. §-a kivételes szabályt tartalmaz arra az esetre, ha fogyasztó a vásárlástól számított három munkanapon belül érvényesíti jótállási csereigényét. Ezen rendelkezés abban jelent kivételt a GKM rendelet 4. §-a alól, hogy a csereigény három munkanapon belüli érvényesítése esetén a forgalmazó nem alkalmazhatja a GKM rendelet 4. §-ának (1) bekezdését, vagyis nem választhatja az áru kijavítását, hanem köteles a meghibásodott árut - amennyiben van ugyanolyan árucikk a forgalmazónál - előzetes vizsgálat nélkül azonnal kicserélni."Idézve:
"Mindezek alapján a Legfelsőbb Bíróság a jogerős ítéletet a Pp. 275. §-ának (3) bekezdése alkalmazásával hatályában fenntartotta. (Legf. Bír. Kfv. III. 37.027/2007.)
(Megjelent: Legfelsőbb Bíróság Határozatainak Hivatalos Gyűjteménye 2007/2.)"
Forrás:
ITT!
L_Matyi
2010.07.29, 15:21
Köszi Mozigépész, erre nem is emlékeztem, csak most esett le, hogy egyszer már idézted...
Kereskedő
2010.07.29, 18:11
(Mozigépész @ 2010.07.29, 16:16)

előzetes vizsgálat nélkül azonnal kicserélni."[/b][/i]
Ez most azt jelenti, hogy veszek egy autót, totálkárra töröm 3 napon belül, és kötelesek nekem kicserélni, aztán meg hajtsák be valahogy rajtam, ha nem volt jogos a csere?
Mozigépész
2010.07.29, 20:39
Te most komolyan ekkora ....... vagy! Ha összetöröd az autót az neked garanciális probléma?
Kereskedő
2010.07.30, 08:52
(Mozigépész @ 2010.07.29, 21:39)

Te most komolyan ekkora ....... vagy! Ha összetöröd az autót az neked garanciális probléma?
Miért, ha kilyukasztod a labdádat, akkor az garanciális probléma?
Mert nem, szerintem egyik sem az, de az Általad idézett paragrafusok szerint nincs joga ezt firtatni a kereskedőnek.
Legalábbis én ezt olvastam ki abból, amit írtál, de szólj, ha valamit rosszul értek abból, hogy "3 napon belüli cserélnél utólag van joguk firtatni a csere jogosságát"...
L_Matyi
2010.07.30, 09:50
PTK:
305. § (1) Olyan szerződés alapján, amelyben a felek kölcsönös szolgáltatásokkal tartoznak, a kötelezett hibásan teljesít, ha a szolgáltatott dolog a teljesítés időpontjában nem felel meg a jogszabályban vagy a szerződésben meghatározott tulajdonságoknak.
(2) Hibás teljesítésnek minősül a szolgáltatott dolog szakszerűtlen összeszerelése is, ha a szerelés szerződéses kötelezettség, és azt a kötelezett vagy olyan személy végezte el, akinek magatartásáért a kötelezett felelős. A kötelezett felel akkor is, ha a szolgáltatott dolog összeszerelését a szerződésnek megfelelően a jogosult végezte el, és a szakszerűtlen összeszerelés a használati útmutató hibájára vezethető vissza. Fogyasztói szerződésben semmis az a kikötés, amely e rendelkezésektől a fogyasztó hátrányára tér el.
(3) A kötelezett a hibás teljesítésért felelősséggel tartozik (kellékszavatosság).
305/A. § (1) Ha a jogosult a hibát a szerződéskötés időpontjában ismerte, vagy azt ismernie kellett, a kötelezett mentesül a szavatossági felelősség alól. Mentesül a kötelezett a szavatossági felelősség alól akkor is, ha a hiba a jogosult által adott anyag hibájára vezethető vissza, feltéve, hogy az anyag alkalmatlanságára a jogosultat figyelmeztette.
(2) Fogyasztói szerződés esetében az ellenkező bizonyításáig vélelmezni kell, hogy a teljesítést követő hat hónapon belül felismert hiba már a teljesítés időpontjában megvolt, kivéve, ha e vélelem a dolog természetével vagy a hiba jellegével összeegyeztethetetlen. A felek ettől eltérő megállapodása semmis.
Úgy gondolom azt feltételezni, hogy a kocsi már roncs volt az eladás pillanatában is, elég merész lenne. Azt, hogy a labda lukas/anyaghibás, az természetes.
Kereskedő
2010.07.30, 15:35
(L_Matyi @ 2010.07.30, 10:50)

Úgy gondolom azt feltételezni, hogy a kocsi már roncs volt az eladás pillanatában is, elég merész lenne. Azt, hogy a labda lukas/anyaghibás, az természetes.
Így ezzel a kiegészítéssel már OK, csak a fenti idézésben ilyen kitétel nem volt, csak az, hogy cserélni kell, aztán ha később kiderül, hogy mégsem kellett volna, akkor így járt a kereskedő.
L_Matyi
2010.07.30, 19:45
(Kereskedő @ 2010.07.30, 16:35)

Így ezzel a kiegészítéssel már OK, csak a fenti idézésben ilyen kitétel nem volt, csak az, hogy cserélni kell, aztán ha később kiderül, hogy mégsem kellett volna, akkor így járt a kereskedő.
Hát szó szerint nem, de "jótállási csereigény" erre utal...
Kedves fórumtársak!
Egy mosógép meghibásodása keseríti az életemet és ez miatt
voltam kénytelen az alábbi levelet megírni.
Indesit Company Magyarország Kft !
2008. július 5-én vásároltam egy Indesit WISL 105 tipusú mosógépet, amire nem sokkal a vásárlás után befizettem egy +2 éves extra garanciát. A mosógép 2010 június 22-én -eredeti garanciaidőn belül- meghibásodott.
A megfelelő telefonszámon 2010 június 23-án a reggeli órákban bejelentettem a gép meghibásodását.
A bejelentést telefonon fogadó hölgy felvette az adatokat és azt mondta, hogy a szerelő 24 órán belül fel fogja venni velem a kapcsolatot, hogy időpontot tudjunk egyeztetni a javítással kapcsolatban.
Ez június 24-én a délelötti órákban meg is történt. 2010 június 25-én délelött a mosógépszerelő meg is jelent a lakásomon, a gépet megbontotta, és megállapított, hogy a gép motorja tönkrement, azt ki kell cserélni. Mivel a motor nem állt rendelkezésre azzal távozott , hogy a motort meg kell rendelni, és ha megérkezik, akkor tudja csak a gépet működő képes állapotba hozni. Még azt is mondta, hogy elképzelhető, hogy az elektronika is károsodott, de az nem probléma, mert azt meg tudja javítani.
Tehát ez történt 2010 június 25-én a délelötti órákban.
Ma, amikor ezt a levelet írom 2010 július 31-e van. Többszöri nyugodt, higgadt érdeklődésemre mindíg azt a választ kaptam, hogy a megrendelt alkatrész ( motor) még nem érkezett meg.
Az Insdesit vevőszolgálatának munkatársnőinél az elmúlt időszakban többször érdeklődtem. Érdemi felvilágosítást soha nem adtak. Telefonos visszahívást hiába kértem tőlük. Az e-mail címemet legalább 2 alkalommal bediktáltam mivel arra hivatkoztak, hogy nem telefonálhatnak kifelé ( mármint az ügyfél felé ?!!?) de e-mailban természetesen tájékoztatnak.
Persze ez egyszer sem történt meg.
A legutolsó telefonbeszélgetésünre 2010 június 27-én a délutáni órákban került sor. Valószínüleg a most már ingerült és meglehetősen határozott fellépésemnek köszönhetően a panaszokkal foglalkozó hölgy megmondta a nevét, és nagy nehezen megadta a szervíz telefonszámát, hogy ott én érdeklődjek újra a javítással, vagy készülékcserével kapcsolatban.
A megadott telefonszámon ( 257-9327) készségesen segítettek és kiderítették, hogy a szerelő nem hozzájuk tartozik, hanem egy másik szervízben dolgozik, aminek megadták a telefonszámát.
Ez a szervíz az ELEKTRO-KOMPLEX kft tel:320-2424 /2525
Miután erősen felindult állapotban felhívtam a telefonszámot, ismerős hang vette fel a telefont.
Az a szerelő volt, aki kint járt a lakásomon, és az eltelt bő egy hónapban, ha hívtam (mindíg a mobilszámán ez ügyben 2-3 alkalommal) mindíg arra hivatkozott, hogy még nem érkezett meg az alkatrész, de ő nem is tudja megmondani mikor? Pontosan úgy tett, mint akinek ehhez az egészhez semmi köze nincsen, mint aki csak belekeveredett valamibe.
Mit ne mondjak. Eldurrant az agyam. Ez az ember hülyének nézi megrendelőt, vagyis engem? Mert ez garanciális és nem fizetős munka? A legnagyobb meleg időszakban mosógép nélkül marad egy család, hitegetik a javítással, és eszük ágában sincs megfelelő tájékoztatást adni. Ki ezért a felelős?
A mosógép azóta is szétszerelve áll a lakásomon, a megvásárolt, 100%-ban a tulajdonomat képező tárgyat nem tudom használni, és egyelőre reményem sincs arra, hogy mikor lesz a gépem megjavítva,vagy megfelelő értékű gépre cserélve.
Mivel úgy érzem, hogy jogom van a megfelelő tájékoztatásra ; elvárom, hogy haladéktalanul reagáljanak a levelemre, és mivel a +2év garancia megvásárlása miatt, Önöket még további időre is kötelezi a garanciális szolgáltatás
TEGYENEK ELEGET KÖTELEZETTSÉGÜKNEK !
Ennek a levélnek a megírásával párhuzamosan megteszem a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy a Magyar Köztársaság törvényeinek megfelelő úton szerezzek érvényt a fogyasztói jogaimnak.
Budapest,2010 július 31.
Eddig a levél.
Kérlek benneteket, ha van hasonló élményetek írjatok a fórumban erről.
Én újunc vagyok és meglehetősen el vagyok keseredve.
Perben, haragban még soha senkivel nem álltam.
Nem ismerem a jogaimat, de azt hiszem a lehetőségeimet sem.
Köszönettel : herobi
Nico_71
2010.08.01, 14:24
Hello! Tanácsot kérnék!
Van egy LEGO Mindstorms nxt robot készletünk. Természetesen már garancia nélkül. Sajnos a vezérlőegység kijelzője hibás.
A gondom az, hogy próbáltam felvenni a kapcsolatot a LEGO céggel, hogy hol lehetne javíttatni. LEGO HUNGÁRIA KERESKEDELMI KFT. egyáltalán nem reagált leveleimre!

A telefont pedig nem veszik fel.
Mint kiderült nincs lehetőség javításra. Több LEGO üzletben is azt az infót kaptam, hogy a LEGO cégnek nincs szervize. Amennyiben garanciális lenne a készülék, a vásárlás helyén lehetne reklamálni. Ők visszaküldenék a LEGO cégnek, és kapnék egy másikat. De mi van azokkal a készülékekkel, amiknek már nincs garanciájuk?
Tehát egy ekkora múlti cég, mint a LEGO megteheti, hogy ne biztosítson szervízelési lehetőséget???
És itt nem 2 filléres termékről van szó! Ez egy komoly műszaki berendezés, nem egy műanyag lego kocka.
Tehát elmondható, ha elektronikai alkatrésszel bíró LEGO készletet vásárol az ember, akkor számítson rá, hogy az csupán a garancia érvényességi ideéig biztosított, azon felül pedig működik, ameddig működik.
(Megjegyzem még, hogy a készletet ajándékba kapta fiam külföldről, originált csomagolásba, és kibontás után szembesültünk vele, hogy rossz a kijelző. Nem érte fizikai behatás, nem volt sérült sem a készülék, sem a csomagolása. Utóbbi tuti, hogy originált volt, hiszen csak a kartondoboz roncsolásával tudtuk kibontani. Perforálva van, ahol el kell tépni.)
Mozigépész
2010.08.01, 20:40
Csak a garanciális időben, és csak az eladónak. Magyarul az eladó ott javíttathatja ahol akarja, nem a Lego kötelessége törvényileg.
Ráadásul a te Lego-d külföldről behozott, így az ottani eladó lenne köteles az ottani feltételek szerint eljárni.
Sőt, hogy kiábrándítsalak, még alkatrész utánpótlás sem kötelező mint régen!
L_Matyi
2010.08.01, 22:01
(herobi @ 2010.08.01, 00:50)

Kérlek benneteket, ha van hasonló élményetek írjatok a fórumban erről. Én újunc vagyok és meglehetősen el vagyok keseredve.
Jelentős kellemetlenségre hivatkozva nyugodtan elállhatsz a szerződéstől. A kérdés persze hol vetted a gépet, mert velük vagy szerződésben és nem a szervizzel. Szóval ott ahol vetted szóljál, hogy akkor most javítsák meg, mert a szerviz nem teszi meg. Ha ők se javítják ki, akkor elállhatsz a szerződéstől, és visszajár neked a vételár.
Kereskedő
2010.08.02, 11:01
(herobi @ 2010.08.01, 00:50)

Ez az ember hülyének nézi megrendelőt, vagyis engem? Mert ez garanciális és nem fizetős munka?
Bár nem tartozik szorosan a problémádhoz, de azért jó ha tudod, hogy a garanciális munka igenis fizetős, sőt sokszor jobban fizetős, mint a nem garanciális, csak nem Te fizeted a költségeket, hanem a gyártó. Tehát igenis érdekük, hogy a garanciális javítás is minél előbb meglegyen, mert annál előbb kapnak pénzt érte. Tehát, ha pl nem kapnak hozzá motort a gyártótól, akkor az nem azért van, mert nem rendelték meg, hanem azért, mert a gyártónak nincs készleten/nem akar küldeni, legtöbbször ez nem a szerviz hibája, a garis javítás ugyanis tiszta pénz nekik, mert a gyártó nem áll neki alkudozni, hogy olcsóbb legyen, nem kér számlát, stb...
Kérdés:
Én Angliában jártam és műszaki cikket vettem. Volt ami nagyon jó áron volt, és abból vettem kettőt azért hogy majd otthon eladom az egyiket. (Philips terméket) rendesen boltban számlával.
Azonban angliában nem töltik ki a garancialevelet, megkérdeztem a boltban és azt mondta a hölgy hogy a számla elég, ők nem töltik ki semmilyen termék eladásánál.
Na szóval az enyémmel nincs is gond, mert az eredeti számla nálam van, de mivel egy számlán van mind a két dolog, igy akinek esetleg eladom, annak hogyan lesz igy garanciája?
Megkérdeztem a Philips ügyfélszolgálatot, minősíthetetlen-hozzá nem értők...nagyon felhuztam magam. Akárkit kérdeztem mindenki mást mondott.
Azt mondták eredeti számlával és a garancialevéllel annak is lesz garanciája, akinek én eladom, akkor is ha külföldön vettem, mivel a Philipsnek van ilyen nemzetközi garanciája.
A kérdésem annyi hogy
1. a garancialevél nincs kitöltve, és én magánszemély révén nem tudom mint "viszonteladó"kitölteni.
2. az eredeti számlát nem tudom odaadni annak aki megveszi, mert azon más dolgok is vannak, amik nekem kellenének az én garanciámhoz.
Angliai Philips azt írta nekem hogy a számla másolatát is elfogadják, de Magyarországon viszont eredetit írtak +érvényes garancialevelet.
Most akkor hogy van ez?
Kérem segítsetek!!!!!!
L_Matyi
2010.09.10, 20:57
Itthoni kereskedő esetén ez lenne az érvényes:
2. § Ha a fogyasztó szavatossági igényt kíván érvényesíteni a fogyasztói szerződés tárgyát képező szolgáltatást nyújtó forgalmazóval (a továbbiakban: forgalmazó) szemben, a fogyasztói szerződés megkötését bizonyítottnak kell tekinteni, ha a fogyasztó bemutatja az ellenérték megfizetését igazoló bizonylatot.
49/2003. (VII. 30.) GKM rendelet a fogyasztói szerződés keretében érvényesített szavatossági és jótállási igények intézésérőlPersze nemzetközi garancia esetében azt csinálnak amit akarnak, hiszen ezt maguk vállalták, hogy itt is megjavítják.
Akkor ez azt jelenti hogy ha én mint magánszemély adok egy bizonylatot, akkor ő azzal érvényesítheti a garanciát? De akkor ez nem minősül használt termék eladásnak? vagy a fénymásolt számla jó lesz szerinted?
(L_Matyi @ 2010.09.10, 21:57)

Itthoni kereskedő esetén ez lenne az érvényes:
2. § Ha a fogyasztó szavatossági igényt kíván érvényesíteni a fogyasztói szerződés tárgyát képező szolgáltatást nyújtó forgalmazóval (a továbbiakban: forgalmazó) szemben, a fogyasztói szerződés megkötését bizonyítottnak kell tekinteni, ha a fogyasztó bemutatja az ellenérték megfizetését igazoló bizonylatot.
49/2003. (VII. 30.) GKM rendelet a fogyasztói szerződés keretében érvényesített szavatossági és jótállási igények intézésérőlPersze nemzetközi garancia esetében azt csinálnak amit akarnak, hiszen ezt maguk vállalták, hogy itt is megjavítják.
L_Matyi
2010.09.11, 11:47
Azt fogadnak el, amit akarnak, mert nem itthon vetted. Azaz ha ők ragaszkodnak hozzá, akkor csak az eredeti számlát fogadják el. A helyedben úgy adnám el, hogy nálad érvényesítheti a garanciális igényét, és majd te küzdesz a szervizzel, ha kell. Elvileg neked csak 6 hónapot kell vállalnod.
Első bejegyzésben:
"Három munkanapon belül bejelentett hiba esetén a fogyasztó kérésére cserélni köteles a terméket a forgalmazó, javítás vagy más rendezés nem választható."
Hol találom ezt a részt?
Történt ugyanis, hogy vásároltam egy búvárszivattyút szombaton, vasárnap próbáltuk beüzemelni, motor elindul, néha felkapja a vizet, de a csövön már nem szállítja. Ma visszavittem, hogy adjanak egy üzemképest helyette, és nem voltak hajlandóak kicserélni, csak elküldeni a gyártónak.
Próbálkoztam a "...ha utánanéznél a jogszabályoknak" topikban megjelölt jogszabályokkal, meg a magyarorszag.hu keresőjében, de nem találom.
L_Matyi
2010.09.13, 15:03
7. § Ha a fogyasztó a fogyasztási cikk meghibásodása miatt a vásárlástól (üzembe helyezéstől) számított három munkanapon belül érvényesít csereigényt, a forgalmazó nem hivatkozhat a Ptk. 306. §-a (1) bekezdésének a) pontja értelmében aránytalan többletköltségre, hanem köteles a fogyasztási cikket kicserélni, feltéve, hogy a meghibásodás a rendeltetésszerű használatot akadályozza.
151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról
Köszi, úgy látszik annyira felhúztam magam, hogy átsiklottam felette. Ezt a jogszabályt történetesen épp néztem...
irualle
2010.09.22, 08:15
Üdv!
Számomra megfejthetetlen problémával állok szemben. Bár lehet, hogy nem is probléma, csak hát nem értem. A lényeg, hogy vásároltam egy szervert egy informatikai cégtől. A számla, amit tőlük kaptam 2010.08.10-i teljesítési dátumú. Viszont ezt a szervert ez a cég is úgy vette egy pesti nagy hardveres cégtől, aki a garancialevelet állítja ki. Na most a gondom az, hogy megfelel-e a jogszabálynak az, hogy a garancialevélen 2010.08.18-i dátum van??? Most akkor mikortól érvényes a garancia? Mert én arról nem tehetek, hogy akitől én vettem, 8 nappal hamarabb állította ki a számlát, mint ahogy ő megvette volna. Szóval az a kérdés, hogy 10-től, vagy 18-tól érvényes-e a garancia.
üdv
Kenderice
2010.09.22, 08:51
18.-tól. Amikor a végfelhasználóhoz kerül a termék, onnan él a garancia.
L_Matyi
2010.09.22, 09:38
Ez így van, de azért legyen róla papírod, hogy akkor vetted!
Üdv!
Nekem egy problémám volna, hogy interneten keresztül testvérem vásárolt tavaly, 2009-10-26-án egy mobiltelefont. A telefonnal sokszor előfordult, hogy nem tudta bekapcsolni a készüléket, sőt volt olyan is, hogy vagy a fényképezőgépet nem engedte használni, vagy a kijelzőn nem jelent meg semmi, nem reagált a gombokra. Egyszer még az is előfordult, hogy nem lehetett feltölteni. Eddig 3x volt ezekkel a problémákkal szervízben a telefon, most van a negyedik alkalom. Mindig mikor elhoztam a telefont javítás után, azt mondták az üzletben, hogy a zeneszámokkal van a probléma, mert azok vírusosak. Most még nem mentem el a telefonért, pedig már szóltak, de megint ezzel jöttek, hogy vírusos a zene. De kérdem én, hogy hogy lehet az, hogy egy másik telefonra is ugyanazok a számok vannak felmásolva, és azzal a telefonnal nincs semmi probléma. Tudom esetleg a telefon cseréjét kérni valamilyen törvényre hivatkozva kérni?
Köszönöm
L_Matyi
2010.09.28, 13:41
A zeneszám nemigen lehet vírusos, így elég egyértelmű, hogy hazudnak. Írjál be a vásárlók könyvébe, hogy követeled, hogy a hibák tényleges okát nevezzék meg, a válaszuktól függően aztán lehet tovább küzdeni. Azért azt számoljad ki, hogy meddig tart a garancia, mert még előtte el kell állni a szerződéstől, ha cserekészüléket szeretnél. Oda vidd vissza, ahol vetted, és ott írjál a vásárlók könyvébe, a szervizzel nem állsz kapcsolatban.
Bence89
2010.11.24, 20:29
Tisztelt Leendő Válaszadó
A Vatera oldalán nyertem egy Yamaha projektort, 25.000 Forintért, a Vatera egyik nyeremény játékában.
Kérdeztem őket a garanciáról, még nem válaszoltak gondoltam megkérdezem itt is:
A terméklapon nincs garancia volt írva.
Tehát a terméket, újként hirdették (ha jól tudom új termékekre van minimális garanciakövetelmény), a Yamaha erre a projektorára 2 év garanciát vállal.
Mi történik, ha én (ha eladom a vevőm) kibontom, és nem működik?? Elvihetem számlával a Yamaha szervízbe és garanciálisan megjavítják nekem?
Köszönöm a választ!!
L_Matyi
2010.11.25, 10:17
Szerintem jár a garancia, hiszen a nyereményjáték esetében se ajánlhatnak fel működésképtelen cuccokat, és ez is egy ugyanolyan szerződés mint minden egyéb. Amikor átveszed kérjél garanciát, szerintem fognak adni, az alapból benne van a dobozban, de egyébként a számla, vagy bármilyen átvételi elismervény is garanciaként funkcionál, csak legyen rajta a pontos típus, és az átvétel dátuma.
Bence89
2010.11.25, 17:26
(L_Matyi @ 2010.11.25, 10:17)

Szerintem jár a garancia, hiszen a nyereményjáték esetében se ajánlhatnak fel működésképtelen cuccokat, és ez is egy ugyanolyan szerződés mint minden egyéb. Amikor átveszed kérjél garanciát, szerintem fognak adni, az alapból benne van a dobozban, de egyébként a számla, vagy bármilyen átvételi elismervény is garanciaként funkcionál, csak legyen rajta a pontos típus, és az átvétel dátuma.
Szia
Értem, számlát egyelőre emailben kaptam csak, de gondolom lesz a doboz mellé is. És futár fogja kihozni, Ő nemigen fog tudni a garanciális feltételekről. Egyébként azért gyanús, mert nem mai darab már ez a projektor: Yamaha dpx-1, amúgy jó cucc. Csak sehol sem találom, semmilyen boltban, hogy jelenleg kapható lenne! Rég adatokat találtam, de azok mit sem mondanak, 2005-ben volt 5000$ meg ilyenek.
ÜDv
Mozigépész
2010.11.26, 20:38
Légy szíves máskor duplán ne tedd fel ugyan azt a kérdést!
Másik, szerintem nem új darabról van szó, de akkor is kell adni szavatosságot a termékre ha a Vatera adta. Mivel a Vateráról sok rosszat hallotam, így nem csodálkoznék ha nem azt kapnád, és utána elzárkóznak minden elől! (mondván ők kiküldték a terméket, azt amit kértél, csak te kicserélted)