(Csaba_20 @ 2007.08.03, 23:54)

Szerinted nem az egyetlen, de kérlek akkor konkrétan nevezd meg azokat a piaci szegmenseket, amikre gondolsz! Amíg ezt nem teszed, addig csak a számítástechnikai szegmens jellemzői alapján nevezed a törvényt mindenre alkalmatlannak. Én elképzelhetőnek tartom, hogy bizonyos esetekben nem rendelkezik egyértelműen a törvény és ezért esetleg pontosításra szorul. De ezért nem tartom sem a jogalkotókat kóklernek, se pedig a törvényt alkalmatlannak arra, amire szánták.
Hmm. En peldaul hagytam mar ott Panasonic tv-t az electroworldben, mert nem pana magyarorszag, hanem sajat garis volt, es abbol is csak egy ev (mas kerdes, hogy bonusz kreditek befizetesevel lehetett belole 3 sot 5 evet is csinalni, de en sajna a joskapista kft szerelesi tudomanyat es alkatreszellatottsagat nem kivantam tesztelni

) A hifi es hazimozi piac (erositok, dvd lejatszok, felvevok, hangfalak) mindenkeppen derekasat kepviselteti magat ebben a szektorban, a fenykepezogepeket meg gondolom nem kell emlitenem

Mit tudsz a szürkeimport piaci/gazdasági hatásairól? Ha már mindenképp szabályozni akarod azt, ami legális, miért épp a fogyasztóvédelmi törvényen keresztül találod épp megfelelőnek ezt megtenni?
Sokat nem tudok a szurkeimport gazdasagi hatasairol, de mivel itt ellentetben a feketegazdasaggal szamla elleneben folyik az arucsere, kulonosebb kifogast nem emelhet ellene senki szerintem. Szo nincs arrol, hogy szabalyozni kivannam a dolgot, csak arra kivantam ramutatni, hogy nem alapvetes, hogy akar a kiskerhez, akar a nagykerhez megerkezik a teljes gyari garancia, es ezt a torvenyben nem kellene tenykent kezelni, hogy marpedig megerkezik.

Az említett törvény valóban a forgalmazó és a fogyasztó közti jogviszonyra vonatkozóan tartalmaz kötelességeket és jogokat. A forgalmazó(értsük most alatta a kiskert) és a nagyker között a szerződés az irányadó. De nem értem miért az előbbi hibájának tartod, hogy a fogyasztóhoz nem jutnak el a gyártó által adott jogok. A kiskernek az érdeke az, hogy olyan szerződést kössön a nagykerrel, hogy a törvény által előírt kötelezettségeit úgy tudja teljesíteni, hogy ne deficitesen jöjjön ki a dologból. A jogalkotó tehát úgy gondolja, hogy nem szól bele a piaci dolgokba közvetlenül azzal, hogy a kisker<->nagyker viszonyát törvényileg szabályozza. Helyette inkább a fogyasztói oldalról gyakorol nyomást a kiskerre, hogy olyan szerződéseket kössön, ami a saját gazdasági érdekeit szolgálja. Ez egyértelművé teszi azt is, hogy a kiskernek nem érdeke a szürkeimport támogatása azzal, hogy szürkeimportos termékeket vásárol. Ha valamit fel lehet róni a törvény hibájaként, akkor az, hogy a betartatása nem kellőképp megoldott.
Mint az elobb vazoltam, ha en normalis kisker lennek (ertsd: 100% utcai vevo, nem 99% ceges), akkor nekem konkretan a hatam kozepere nem hianyozna a 1+2 ev gyartoi garancia, mert tapasztalatom van mar rola (ha nem is sok), hogy az konkretan mennyit er neha (nem eleg, hogy dragabban kell adni a termeket miatta, ha ket ev mulva bedoglik, a nalam verik az asztalt, hogy dehat 3 ev garancia, es mi az, hogy neadjisten masfel honapig javitjak, stb stb.). Arra rahatasom meg nincs, hogy az MSI kegyeskedjen pl ne 2 honap alatt javitani, hanem mondjuk 3 het alatt a +2 evben.
Tehat a lenyeg, ha en boltvezeto vagy cegtulajdonos lennek (mint ahogy nem vagyok

), nekem konkretan ket eleg jo indokom is van a szurkeimportos termekeknel maradni:
-alacsonyabb ar
-nem csinalok segget a szambol, es igerek olyat, vagy tartom fenn annak latszatat, amit amugysem tudok teljesiteni (gyors, flott ugyintezes a +2 eves gyartoi gari soran)
Es tovabbra is felhivnam a figyelmet, hogy a warranty melletti 3-as szamocska mellett tessenek azert boszen keresni a limited szocskat is a termek papirjain. Ott lesz.
ui: "Szerintem amugy levonhatjuk a kovetkeztetest, hogy megint valaki olyan csinalt valamit, amihez nem ert/nincs ralatasa. " En ezt irtam. Szerintem ez nincs kulonosebben koszonoviszonyban az altalad nekem tulajdonitott, mindenre alkalmatlan jelzovel, meg koklerozni sem kokleroztam. (a perjelet meg majd legkozelebb es/vagy-nak irom a felreertesek elkerulese vegett)