Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Gyakori Kérdések: Garancia, Jótállás, Szavatosság?
Fogyasztóvédelem Fórum > Fogyasztóvédelem.com > Információk a Fogyasztóvédelemről
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12
Bence89
(Mozigépész @ 2010.11.26, 20:38) *

Légy szíves máskor duplán ne tedd fel ugyan azt a kérdést!
Másik, szerintem nem új darabról van szó, de akkor is kell adni szavatosságot a termékre ha a Vatera adta. Mivel a Vateráról sok rosszat hallotam, így nem csodálkoznék ha nem azt kapnád, és utána elzárkóznak minden elől! (mondván ők kiküldték a terméket, azt amit kértél, csak te kicserélted)

Azt válaszolták, teljesen új original termék. A levelemre azóta sem válaszoltak.

ÜDv
Mozigépész
Hááát, ha nem válaszolnak akkor nagyon gyanús... De mivel nyerted nagyon nem tudsz mit tenni, esetleg békéltető testület, ez ingyenes, vagy a polgári per marad.
triplax
sziasztok

Kezdő vagyok itt és ne haragudjatok ha bénázok.

Az lenne a tiszteltelettel a kérdésem ,hogy vettem egy házimozi erősítőt egy neves gyártótól 2010.09.23-án
és nem mindig reagál a távirányítóra.bevittem a szervizbe már másodszor.
Azt mondta az egyik ismerősőm ,hogy ha 3x azonos vagy 5x külömböző hibával szervizelik kérhetem a cserét ez megálja a helyét vajonés ha igen melyik törvény taglalhatja vajon.

valaki segitsen.köszönöm.
üdv triplax
L_Matyi
Ez jogszabályban nincs leírva, ez az általános gyakorlat. Ami rád vonatkozik az ez:
4. § (1) A forgalmazó köteles a fogyasztót tájékoztatni arról, hogy a kijavítást vagy kicserélést a Ptk. 306. §-ának (2) bekezdése értelmében - a termék tulajdonságaira és a fogyasztó által elvárható rendeltetésére figyelemmel - megfelelő határidőn belül, a fogyasztónak okozott jelentős kényelmetlenség nélkül kell elvégezni.
(2) A forgalmazónak törekednie kell arra, hogy a kijavítást vagy kicserélést legfeljebb tizenöt napon belül elvégezze.
49/2003. (VII. 30.) GKM rendelet a fogyasztói szerződés keretében érvényesített szavatossági és jótállási igények intézéséről
Bence89
(Mozigépész @ 2010.11.29, 21:55) *

Hááát, ha nem válaszolnak akkor nagyon gyanús... De mivel nyerted nagyon nem tudsz mit tenni, esetleg békéltető testület, ez ingyenes, vagy a polgári per marad.

Hali

Megjött a projektor, a garanciális kérdésemre, azóta sem kaptam választ. Most küldtem nekik egy másikat, amiben kifejtem mi történt mikor kibontottam:

"Tisztelt Vatera

Yuki nyereményjátékán nyertem, egy Yamaha dpx-1 projektort.
Az újnak, és originalnak (Yuki mondta), mondott projektort lassan 8 éves. Már a csomagoláson is látszódott, hogy korántsem új darabról van szó.
Ahogy kibontottam, az is látszódott, hogy NEM én tettem ezt meg először:
A távirányítóban benne volt hagyva az elem, a zacskókat már többször ragasztották vissza sárga szigetelőszalaggal, a dobozban sehol sem találtam, használati utasítást, műszaki leírást a termékről! De legnagyobb csalódásom az, hogy a projektor talpain kopást fedeztem fel, ami, ahogy a csomagoláson is látszott, arra utal, hogy a termék HASZNÁLT! Minden általam leírt hibát, fényképeztem. Kérem vegyék fel velem a kapcsolatot e-mailben, hogy mindezt el tudjam küldeni, ugyanis a leírásban, új termékről volt szó. Ill. továbbra is érdeklődnék, a termék garanciájáról illetően, ugyanis az új termékekre szintén JÁR a garancia.
Várom a válaszukat."

Ehhez még annyit tennék, hozzá, hogy a dobozban egy darab "táp" kábel volt, és pár darab átalakító (az is hiányos), ezenkívül SE egy jelkábel, se egy Videókábel, amivel össze tudom kötni az eszközt lejátszóval. És ismétlem SE LEÍRÁS, SE HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ, a CSOMAGOLÁS pedig mintha ÖCSÉM beleDOBÁLTA volna a tartozékokat, MÁR AMELYIKEKET NEM NYÚLTAK LE!!!

És egy szót sem szólnék, ha nem 25.000-em lenne a dologban, hanem normális ingyenes ajándék lenne.
Amúgy a termék működőképes kipróbáltam.

Várom a reakciókat, szerintetek hova tovább???

Üdv
L_Matyi
Ajánlott tértivevényes levélben küldjed ezt el, mert az emailt könnyű letagadni. Utólag nehéz bizonyítatani, hogy nem te használtad, de ha most jelzed ezt, akkor kénytelenek valamit tenni az ügyben.
Bence89
(L_Matyi @ 2010.12.10, 15:28) *

Ajánlott tértivevényes levélben küldjed ezt el, mert az emailt könnyű letagadni. Utólag nehéz bizonyítatani, hogy nem te használtad, de ha most jelzed ezt, akkor kénytelenek valamit tenni az ügyben.

Értem. Az lesz!

Üdv
Bence89
(L_Matyi @ 2010.12.10, 15:28) *

Csak az a helyzet kifejezett postai/levelezési címük nincs. Meg van adva egy cím, lehet, hogy személyesen megyek be jövőhéten!
A levelet mindjárt feladom azért.

Üdv
Bence89
(L_Matyi @ 2010.12.10, 16:28) *

Akkor jó helyre küldtem biggrin.gif

Üdv
Bence89
Üdv

Reagáltak a levelemre:

"Megkaptuk levelét, melyben a Yuki kampány során Yuki pontokért és 25.000 Ft-ért vásárolt projekttel kapcsolatos problémáit jelezte.
Mi nem tapasztaltuk, hogy a projektorral probléma lenne, igaz nem kapcsoltuk be.
A projektorra fél év garancia van (a lencsén kívül), műszaki leírást és használati utasítást küldünk, ha hiányozna a csomagból. A forgatásnál bontottuk ki a projektort, akkor fotóztuk be, ezért volt nyitva a csomagolása és emiatt láthatott használatra utaló jeleket.
Amennyiben a megvásárolt termék mégsem nyerné el a tetszését, kérem jelezze, és 25.000 Ft-ért visszavásároljuk Öntől.

Ha további kérdése merülne fel a termékkel kapcsolatban, kérem jelezze nekünk!

Várjuk szíves visszajelzését, reméljük, hogy a projektor elnyeri tetszését."

Várom a véleményeteket!!!

ÜDv
L_Matyi
A 25e Ft az nem a projektor ára, hanem amit te erre a nyereményakcióra költöttél. Ha baj van a projektorral, akkor annak a teljes árát kell visszafizetniük. Ha nincs, akkor meg használnod kell. Fél év garancia arra utal, hogy használt. Várjad meg, hogy mit válaszolnak levélben. Ha papírra is leírják, hogy fél év garancia, akkor már bizonyítani tudod, hogy a termék nem új.
blabla
Sziasztok!

Érdeklődnék, tud-e valaki segíteni abban, hogy vásárolok egy új szemüvegkeretet, de csak 6 hónap garanciát adnak rá.
A keret ára 48 pénz.
Jól tudom, hogy Unión belül 2 év garancia illet meg?
Hol tudok ennek utánanézni?
L_Matyi
Nem tartós fogyasztási cikk, így 6 hónap jótállás (garancia) és 2 év szavatosság illet meg.
Mozigépész
Pontosabban a hat hónap nem garancia, a szavatosság része, mivel az első hat hónapban a kereskedőn van a bizonyítás terhe, ezét olyan mint a garancia, de nem lehet külön kezelni a szavatossági időtől!
L_Matyi
(Mozigépész @ 2010.12.12, 19:54) *

Pontosabban a hat hónap nem garancia, a szavatosság része, mivel az első hat hónapban a kereskedőn van a bizonyítás terhe, ezét olyan mint a garancia, de nem lehet külön kezelni a szavatossági időtől!
Igen, így van, bocs, nem voltam pontos.
blabla
(L_Matyi @ 2010.12.12, 16:03) *

Nem tartós fogyasztási cikk, így 6 hónap jótállás (garancia) és 2 év szavatosság illet meg.

Köszi szépen, hiszek nektek, elég részletes választ kaptam.
De honnan tudtok ennyi mindent?!
L_Matyi
Évek óta segítünk itt a fórumon és a jogszabályokat bújjuk. Ragad ránk mint a piszok. wink.gif
Mozigépész
Ezen kívül én olvasgatni szoktam a jogszabályokat az NFH oldalán, érdemes!
parduc
Sziasztok!

Én is kezdő vagyok most találtam ezt a fórumot.
Azzal a problémával fordulnék hozzátok, hogy vettem kb. egy hónappal ezelőtt egy csizmát.
Tök jó volt, használtam, és egyszercsak észrevettem, hogy beázik aztán rájöttem az okára is hogy miért, mégpedig mert elvált az elejénél a cipő orra a talpától.
Visszavittem a boltba, hogy valamit kezdjenek vele, mert az egy hónapos csizmánál ez nem hiszem, hogy megengedhető. Ők is egyetértettek, hogy nem természetes, így visszaküldték a Devergo-hoz hogy csinálják meg.
Nemrég hívtak, hogy a Devergonak nincs javító műhelye, így nem tudják megcsinálni a csizmámat, menjek be a boltba és vásároljam le az árát. Ez mind szép és jó, viszont ez gyakorlatilag az egyetlen csizma ami jó volt és méretben is volt... mondtam, hogy akkor adják vissza az árát a csizmának, ezt természetesen nem engedték...
Az érdekelne, hogy ilyenkor csak az a lehetőségem van, hogy megvárom hátha lesz valami ami végül jó lesz és megveszem? vagy visszakaphatom valahogy a pénzem?

Köszi
Móni
L_Matyi
Nem kötelezhetnek a levásárlásra. Vagy javítanak, vagy cserélnek, vagy kp. vissza.
parduc
(L_Matyi @ 2010.12.16, 16:28) *

Nem kötelezhetnek a levásárlásra. Vagy javítanak, vagy cserélnek, vagy kp. vissza.

Köszi szépen a gyors választ smile.gif így már tudom, hogy ha hívnak akkor követelhetem, hogy vagy hoznak ugyanolyan csizmát vagy adják vissza a pénzt.smile.gif
Köszi még egyszer!
L_Matyi
Van még olyan lehetőség is, hogy ők elküldik egy cipésznek és kijavítják. smile.gif
parduc
(L_Matyi @ 2010.12.17, 20:01) *

Van még olyan lehetőség is, hogy ők elküldik egy cipésznek és kijavítják. smile.gif

Köszönöm a tippeket, már visszakaptam a pénzt, úgyhogy újból csizmakereső körutaimat járom.smile.gif
Utólag is boldog karácsonyt mindenkinek, és problémáktól mentes Boldog új évet! sorcerer.gif cool.gif
Gery
Szeretnék érdeklődni, miszerint én viszonteladó lennék, és visszahoztak egy DVD lejátszót javításra. Én természetesen bevittem a szervizbe és most lesz hétfőn 4 hete hogy semmit nem tudok felőle. Hiába érdeklődők a szervizben azt mondták ők megrendelték az alkatrészt hozzá, tovább az alkatrészt hozzó cégen múlik, küld e bele alkatrészt vagy sem.
Kérdeztem, hogy mikor kaphatok csere utalványt. Erre azt a választ kaptam hogy akár az 1 év is lehet.
Mit tudok ilyenkor tenni, mint vállalkozó? Hol tudok panaszt tenni?
(Szabolcs Szatmár Bereg megyében lakom)

Válaszokat előre is köszönöm
Mozigépész
Az a baj ezzel, hogy a kis és nagyker között nincs úgy szabályozva a javítási kötelezettség mint az eladó és a vevő között. Igazából azt se tudom megmondani (talán a NFH), hogy mi vonatkozik ide. sad.gif
Juszti123
Tanácsot szeretnék kérni.
2011.04.09-én vásároltunk a párommal egy MTD márkájú rotációs kapálógépet a Tesco Global hálózat egyik üzletében. A vásárolt termék 11 nap után felmondta a szolgálatot, ugyanis letört belőle egy rész, ami miatt használhatatlan lett. Láthatóan anyaghiba miatt tört le. Ráadásul nem is munka közben, hanem amikor vittük vissza a helyére a saját súlyát nem birta el az a rész és ekkor tört le. Vissza vittük a Tesco-ba elmondtuk,hogy mi a problémánk, onnan pedig elküldtek minket az MTD márka boltba, ahol ilyen javítással is foglalkoznak. Onnan majdnem vissza küldtek minket, mert alapból úgy fogadtak,hogy minek vittük azt mi oda. Azt mondták,hogy lefényképezik, megvizsgálják, hogy tényleg anyaghibás-e és majd telefonálnak. Nem mellesleg ez a termék 70.000ft-ba került, szóval nem szeretnénk ennyi pénzt csak úgy eljátszani. A mai nap telefonáltak, hogy ezzel a hibával ők nem tudnak foglalkozni, mert hozzájuk csak a motor tartozik, a többi alakatrésze nem. Azt tanácsolták, hogy vigyük el Gyulára, mert ott van ilyen üzlet, ahol ezzel foglalkoznak. Én felhívtam a Tesco Global áruházat, hogy nem vinnék el ők oda, mert elvileg náluk vettem és ők vállaltak rá garanciát, ami szerintem azt jelenti, hogy nekik kellene tovább küldeni, esetlegesen kicserélniük. Erre azt válaszolták, hogy vigyem ahova akarom, mert ők nem foglalkoznak velem. Azt szeretném kérdezni, hogy ők kötelesek-e elküldeni javításra vagy esetleg kicserélni, ha anyaghibás, már pedig az látszik rajta!? Ha azt állapítják meg, hogy a mi hibánkból történt és azért nem cserélik ki, akkor mit tegyünk? Ha nem cserélik ki és nem is vásárolhatjuk le az árát akkor mi a teendőnk? Nincs erre valamilyen törvény? Válaszát előre is köszönöm, sokat fog vele segíteni!
Üdvözlettel: Jusztina
Mozigépész
Kicsit kellene olvasgatni, különben meg megválaszoltad a kérdésed a leírásban.
Tehát, az eladónak KELL javíttatni, vele vagy szerződésben.
Két kérdésed ugyan az, a válasz is, békéltető testület, bíróság.
De van. Ne keljen keresgélned, tudom az nehéz....
"151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról.
1. § (3) A jótállási kötelezettség teljesítése azt terheli, akit a fogyasztói szerződés a szerződés tárgyát képező szolgáltatás nyújtására kötelez (a továbbiakban: forgalmazó). A jótállási jogokat a fogyasztási cikk tulajdonosa érvényesítheti, feltéve, hogy fogyasztónak minősül (a továbbiakban: fogyasztó).
6. § (1) A rögzített bekötésű, illetve a 10 kg-nál súlyosabb, vagy tömegközlekedési eszközön kézi csomagként nem szállítható fogyasztási cikket - a járművek kivételével - az üzemeltetés helyén kell megjavítani.
(2) Ha a javítás az üzemeltetés helyén nem végezhető el, a le- és felszerelésről, valamint az el- és visszaszállításról a forgalmazó gondoskodik.
"
Josi
Olyan kérdésem lenne, ha egy forgalmazó/gyártó a kötelező jótállásnál hosszabb idejű jótállást vállal, akkor erre az időre is az 1. évben foglalt jogok illetik a vásárlót, vagy a plusz időben a gyártó szabályozza a feltételeket?
Mozigépész
Szabályozhatja (elméletileg rosszabb nem lehet mint a garancia), de nem egyértelmű a rendelet, így ezt talán a NFH tudná megmondani. A 151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet úgy fogalmaz:
1§ (4) Ha a gyártó a fogyasztási cikkre az e rendeletben foglaltaknál kedvezőbb jótállási feltételeket vállal, a jótállás alapján a forgalmazót megillető jogok a fogyasztói szerződés teljesítésének időpontjában átszállnak a fogyasztóra.
De ez a garancia idejére vonatkozik, utána nem. blink.gif
Danika93
Sziasztok!
Vettem egy Samsung notebookot és találtam rajta egy pixelhibát. 72 órán belül cserélik, de legkorábban hétfőn tudok kapcsolatba lépni a bolttal mivel hétvége jön és ha aznap feladom akkor se ér oda 72 órán belül. Ráadásul jövő héten külföldön leszek, úgyhogy semmiképp nem tudom eljuttatni nekik. E-mailt küldtem nekik. Tehát a hibát bejelentettem. A kérdésem az, hogy elég a hibát 72 óra alatt bejelenteni, vagy el is kell juttatnom 72 órán belül? Mivel személyesen nem tudom bevinni elég abszurd lenne azt várni, hogy 72 órán belül visszajuttassam, úgy hogy hétvége van.
Köszi a válaszokat!
Mozigépész
A három nap munka napot takar, és neked kell bevinni. Ha nem tudod az sajnos a te gondod, olyan helyen kell vásárolni ami közel van.
Danika93
(Mozigépész @ 2011.06.03, 21:29) *

A három nap munka napot takar, és neked kell bevinni. Ha nem tudod az sajnos a te gondod, olyan helyen kell vásárolni ami közel van.

De úgy van megadva hogy 72 óra. Biztos, hogy nem számít bele a hétvége?
Mozigépész
Csak akkor, ha hétvégén is átveszik!
cskzsu
Sziasztok!

Van egy problémám, ami miatt ide regisztráltam.

2011. július 7-én megrendeltem egy Kolpa San Vioce L típusú beépíthető kádat trópusi fa előlappal és automata túlfolyóval, három hetes szállítási határidővel - a megrendelő lapon a szállítási határidő nem került feltüntetésre, és az előlap méretei sem, csak a kád típusa. A megrendelés előtt közöltem az eladóval, hogy a kád egy panel fürdőszobába kerül beépítésre. Az eladó kérésére a teljes vételárat (117500 Ft-ot) július 12-én kifizettem, és a szakmunkásokkal augusztus 1-i kezdésben állapodtunk meg a fürdőszobám teljes felújítására - egy héttel eltolva az eredetileg tervezett kezdési időpontot.

Július 29-én - mivel az eredeti határidő lejárt - telefonon érdeklődtem a megrendelt áruról. Azt a felvilágosítást kaptam, hogy a kád az előlap gyártójánál van, akinek még legalább egy hétre van szüksége annak legyártásához. Közöltem, hogy ez számomra elfogadhatatlan, és kértem, hogy sürgessék meg, esetleg hozzák a kádat előlap nélkül. Újabb telefonon keresztül történt egyeztetés után csütörtöki (aug. 4-i) szállítási határidőben állapodtunk meg. Kedden (augusztus 2-án) az eladó arról tájékoztatott, hogy az előlap gyártására másik céget kérnek fel, aki az általam fizetett 45000 Ft-ért csak borovi fenyőből tudja azt legyártani. Ha ragaszkodom a trópusi fához, úgy felárat kell fizetnem, cserébe az előlapot helyben felszerelik. Belementem a gyengébb minőségű előlapba. Ekkor szerdai, esetleg csütörtöki kádszállításban és pénteki előlapszerelésben egyeztünk meg - az utóbbi dátumot mi módosítottuk aug.8-ra, azaz hétfőre. Hangsúlyozom az egyeztetések telefonon keresztül történtek, és az előlap méretéről nem esett szó, csupán annyi hangzott el az eladó részéről, hogy a kádat a garancia érvényesítése miatt az eredeti gyári lábra kell szerelni.

A munkák kezdetekor számomra kiderült, hogy panelben a lefolyó elhelyezkedése miatt a kádat kb. 660 milliméter magasan kell beépíteni - a kád méreteiről az interneten keresztül szereztem információkat, mert írásos anyagot az eladótól nem kaptam, vásárláskor a katalógusokból tájékozódtam. Az általam letöltött műszaki rajz alapján 665 mm-es magasság még megengedett, ezért nem aggódtam, és az előlap szerelési technikájáról semmiféle információval nem rendelkeztem, ezért annak pontos magasságát sem tudtam volna megadni. Végül csütörtök délután - újabb sürgető telefon hatására - megérkezett a kád, ami pénteken került beépítésre, az internetes anyagok és a lábhoz mellékelt általános szerelési útmutató alapján - mivel a kádhoz csak garancia levelet és tisztítási útmutatót mellékeltek, szerelésit nem. Az állítható lábak alá - a biztonságos vízszintezés érdekében - ytongtégla került.
Hétfőn, amikor megjelent a szerelő az előlappal, kiderült, hogy annak magassága nem megfelelő, 5 cm-rel rövidebb a szükségesnél, így felszerelését nem vállalta. Azt elismerte, hogy a panel adottsága miatt a kád nem helyezhető el alacsonyabban, illetve hogy a gyártandó magasságot a megrendelő üzletben adták meg számára.
Az előlapot még aznap visszavittük az üzletbe, ahol kaptam róla egy átvételi elismervényt. Abban leírják, hogy a kád a gyártó által ajánlott magasságnál magasabbra van beépítve, így a legyártott előlap nem ér le a padlószintig – de az előlap pontos méretét nem rögzítették. (Megjegyzem, hogy a beépítési eltérés 3 cm, az előlap meg 5 cm-rel rövidebb.) A cserét felajánlották, ha adok pontos méretet, ami nekem meg is felelne.
A kérdésem annyi, hogy ezek után az eladó kérhet-e tőlem még pénzt az újabb előlapért, illetve ebben az esetben van-e jogom elállni a vételtől, és visszakérni az előlap teljes vételárát? Megjegyzendő, hogy a késedelmes szállítás miatt nekem már amúgy is keletkezett anyagi károm, hiszen tovább tartott a felújítás a tervezettnél, illetve az eredetileg megrendelt árunál gyengébb minőséget kaptam.
Kori27
Sziasztok!

Olyan problémával fordulnék hozzátok, amivel nem is tudom,igazából mit lehet kezdeni, de ISZONYÚ BOSSZANTÓ! Vásároltam egy ZTE Blade készüléket (CSAK cseregarancia van rá), és kb. három hét után tönkrement a hívásközbeni hangszórója, teljesen torz volt, recsegett, stb.. Semmi gond, kicserélték. Minden tök jó volt újabb két-három hétig, amikoris az új készülékkel is uyganez a probléma jelentkezett. Azt is kicserélték. De amikor három hét múlva (most a napokban) megint tönkrement (persze ugyan az a hiba), kezdtem kicsit ideges lenni... 2év garancia=havonta új teló !?!?!? "-.- Most ez vagy az én balszerencsém, vagy vmi használati ok, amire sem én, sem a gyártó nem gondolt, mert ez a szervizes szerint sem túl gyakori (nem a hangszóró hibája, hanem hogy egymás után 3szor).

De a tény az tény, ez nem állapot. Nem tudok egy játékot se végigvinni, jegyzetek adatok minden törrlődik a csere miatt. Nincs valami megoldás erre? Hiszen a garancia az én értelmezésemben egy HASZNÁLHATÓ eszköz esetleges problémáira vonatkozik, nem egy egy hónapig használható készülék folyamatos cserélgetésére. A szervízben már kérdezték mit csinálok vele, műhelyben porban használom vagy mi, DE NEM!!! Zsebben hordom, telefonálok, és angry birds-özök rajta ÉS ENNYI!!! Nem ütöm vágom fürdetem, tényleg vigyázok is rá... (főleg a második csere óta, de mégs tönkrement) Valaki help lécci crybaby.gif crybaby.gif crybaby.gif
Mozigépész
Idézek egy hozzászólásomból, hogy ne keljen keresgélni, hisz nehéz a visszaolvasgatás:
"A bírói gyakorlat mind a kicserélés, mind az elállás iránti igényt - kijavítható hibánál - általában abban az esetben tekinti alaposnak, ha a hiba gyakran ismétlődik, a javítások ellenére hosszabb időn keresztül fennáll, vagyis a sorozatos javítás sikertelennek bizonyul, és így a jogosultnak huzamosabb időn keresztül kényelmetlenséget, időveszteséget okoz. A fentiek szerint alaptalanul hivatkozott a felperes arra, hogy csupán az első javítás megfelelősége volt vizsgálható, a második hibajelenség már megalapozta volna a csere, illetve a szerződéstől való elállás iránti szavatossági igényét."
habe113
Sziasztok!

Az egyik németországi Deichmann-ban vásároltam egy pár cipőt márciusban, az egyik lábbelin a felsőrész elvált a cipőtalptól, persze törvényszerű, hogy épp, mikor a féléves jótállásnak vége. Szerintem egyértelműen anyaghibáról van szó, a cipőn látszik, hogy nem volt extrém igénybevételnek kitéve, nem sokat használtam. Úgy gondolom, az igazamat egy szakértői vizsgálat is alátámasztaná, lehet, hogy megpróbálom a szavatossági időn belül jogaimat érvényesíteni.
A kérdésem az lenne: ilyen esetben fordulhatok a problémámmal a cég bármelyik magyarországi üzletéhez, vagy kötelezhetnek arra, hogy a reklamációmmal a vásárlás helyét keressem fel? Ez utóbbi nem tudom, hogy mikor lesz megint lehetséges. Végül is egy cégről van szó.
A válaszokat előre is köszönöm.
Mozigépész
Szerintem nem egy cég, csak a név az. (a Meki is frencsájzos)
De különben is, a Német jogszabályok a rád vonatkozóak, hisz ott vetted a cipőt!
habe113
(Mozigépész @ 2011.10.04, 11:06) *

Szerintem nem egy cég, csak a név az. (a Meki is frencsájzos)
De különben is, a Német jogszabályok a rád vonatkozóak, hisz ott vetted a cipőt!

Én úgy tudom, hogy a mai napig egy német székhelyű családi vállalkozásként működik a Deichmann csoport, nem frencsájz rendszerben. Azaz talán mégis csak egy cégről van szó. Ez esetben visszavihetem itthon is a hibás terméket?
Ha jól tudom az uniós szabályozás a tagállamokban ugyanaz, vagyis két év szavatosság, fél évig az eladónak kell bizonyítania az igazát, utána pedig a vásárlónak. Véleményem szerint a német jogszabályok ebben nem térnek el a hazaiaktól.
Mozigépész
De TE a BOLTTAL állsz szerződésbe és nem a CÉGGEL!
CsKata
Hello,
Remélem jó helyen kérdezek jótállással kapcsolatban.

2004-ben vettem és szereltek be egy csőradiátort, ami mostanra rozsdásodik. A számla megvan.
Van valamilyen jogalapom visszamenni a kereskedőhöz reklamálni?
Egyéb dokumentumot pl. a szavatosságról szólót nem találtam.
Üdvözlettel
Kata
Mozigépész
(CsKata @ 2011.11.29, 15:30) *

Hello,

2004-ben vettem és szereltek be egy csőradiátort, ami mostanra rozsdásodik. A számla megvan.
Üdvözlettel
Kata

Mire szeretnél hivatkozni? Mert ugye a jótállás alap esetben egy év, szavatosság meg két év. Tehát te ezekről lekéstél. Ha a gyártó vagy forgalmazó adott erről neked papírt, hogy vállal több évet, akkor velük vedd fel a kapcsolatot.
CsKata
(Mozigépész @ 2011.12.01, 15:45) *

(CsKata @ 2011.11.29, 15:30) *

Hello,

Üdvözlettel
Kata

Mire szeretnél hivatkozni? Mert ugye a jótállás alap esetben egy év, szavatosság meg két év. Tehát te ezekről lekéstél. Ha a gyártó vagy forgalmazó adott erről neked papírt, hogy vállal több évet, akkor velük vedd fel a kapcsolatot.

Köszönöm a választ!
Rebah
Sziasztok!
3 hónapja (pontosan november 17-én) vettem egy sportcipőt, amire az üzlet 6 hónap garanciát vállalt (a jótállásba 2 év van írva, de természetesen erre is mindig van valamiféle kifogásuk). A lényeg az, hogy a talpa, a sarokrésznél elkopott, és már ki is lyukadt, ezért vissza mentem, hogy kicseréltessem a cipőt, de az üzletvezető azt mondta, hogy mindez azért van mert nem kötöm be rendesen a cipőt (ami nem mellékesen tökéletesen illeszkedik a lábamra), és ráadásul a cipőre ránézve azt is megmondta, hogy nekem bokasüllyedésem van (én erről nem tudok), ezért a talpnak az oldala kopik. Tulajdonképpen ez sem igaz, mert a széléhez viszonyítva az a lyuk miliméterek híján a talp közepén van. De az üzletvezető, nem engedett abból az elméletből, miszerint az én hibám hogy tönkrement, mert bokasüllyedésem van, és emiatt rosszul hordom a cipőt. De ettől függetlenül, ha még van is ilyen bokasüllyedésem a cipő ígyis-úgyis elkopott volna. Ezért tervezem, hogy mégegyszer visszamegyek, mert szerintem alaptalan indokkal lettem elküldve. Mindössze szeretném megkérdezni, hogy szerintetek jogos-e a felháborodásom?
ghini83
Azért egy pár dolgot kiegészítenék, vagy javítanék, vagy javítsatok ki, ha tévedek.

•Jótállási jegyet kell kapni
•A rögzített bekötésű, illetve a 10 kg-nál súlyosabb, vagy tömegközlekedési eszközön kézi csomagként nem szállítható fogyasztási cikket - a járművek kivételével - az üzemeltetés helyén kell megjavítani, illetve ha nem megoldható, a szállítás a forgalamzó kötelessége.
•Három munkanapon belül bejelentett hiba esetén a fogyasztó kérésére cserélni köteles a terméket a forgalmazó, javítás vagy más rendezés nem választható.

1. jótállás. Igen kell kapni és elvieg minket mint kereskedőt meg is büntetnek, ha nem adunk, illetve ha nincs lepecsételve és kitöltve. DE. Pl házhozszállítás esetén, amikor valaki eredeti csomagolt készüléket vásárol és mondjuk a hűtőben az ajtó belsejébe csomagolják a garancialevelet, akkor hogyan töltsem ki? Ha megbontom az a baj, ha nincs kitöltve az a baj. Aztán másik eset pl, hogy a gyártó úgy küld ki terméket, hogy a garancia hiányzik belőle. Ha én úgy adom ki, hogy nem tudok róla hogy nincs benne (de elvileg benne kéne lennie) akkor én - mint kereskedő - vagyok büntetve, hogy nincs garancia, holott az a gyártó - magyarországi forgalmazó - felelőssége.

2. rögzített bekötés: azt sehol nem lehet olvasni, hogy pl egy mosógépnél én nem tudom megállapítani, hogy annak mi a baja, tehát a 3 napon belül csak aszervizt lehet felhívni, hogy ők menjenek ki és állapítsák meg a hibát. Ezt persze sokan panaszolják, pedig hát én nem mosógép szerelő vagyok, én csak vettem valamit amit eladok. És természetesen történt már olyan, hogy sok anyázás után kiderül (hiba leírása: a mosógép nem szívja fel a vizet), hogy "ja, nincs nyomás a vízrendszerünkben". Aztán pl laptop csere. Én honnan tudjam, hogy miért nem indul be a gép. Fordult már elő, hogy visszahoztak laptopot, kicserélték, aztán kiderült, hogy azért nem indult be, mert a kedves vásárlónak kellett belőle a memória. Köszönöm szépen én mint dolgozó vehetem meg neki, mivel leltárfelelősségem van.

3. senki nem mondja el, hogy !csak hiba esetén és akkor ha én azt meg tudom állapítani!!! Előző példára hivatkoznék + Otthon rossz volt. Nálunk jó, most akkor mit csináljak vele? Mire fel cseréljem ki?
L_Matyi
(Rebah @ 2012.02.19, 13:04) *
Ezért tervezem, hogy mégegyszer visszamegyek, mert szerintem alaptalan indokkal lettem elküldve. Mindössze szeretném megkérdezni, hogy szerintetek jogos-e a felháborodásom?
Menj vissza és add oda neki a cipőt azzal, hogy javítsa meg, vagy cserélje ki. Az ő dolga, hogy mit gondol, szakvéleménnyel kell igazolnia, hogy igaza van. Melyik bolt ez? Ha PlayersRoom akkor ciki van, azok szemetek. Azért vidd vissza, és ne fogadj el egy szóbeli választ.
L_Matyi
(ghini83 @ 2012.02.20, 12:25) *
Jótállási jegyet kell kapni
Igen, de ha nincs, attól még él a garancia.
A rögzített bekötésű, illetve a 10 kg-nál súlyosabb, vagy tömegközlekedési eszközön kézi csomagként nem szállítható fogyasztási cikket - a járművek kivételével - az üzemeltetés helyén kell megjavítani, illetve ha nem megoldható, a szállítás a forgalamzó kötelessége.
Igen
Három munkanapon belül bejelentett hiba esetén a fogyasztó kérésére cserélni köteles a terméket a forgalmazó, javítás vagy más rendezés nem választható.
Vásátlástól számított 3 munkanap, igen. De a pénzt is visszaadhatja, és bármit tehet, amibe együtt belemennek a vásárlóval.
Ha én úgy adom ki, hogy nem tudok róla hogy nincs benne (de elvileg benne kéne lennie) akkor én - mint kereskedő - vagyok büntetve, hogy nincs garancia, holott az a gyártó - magyarországi forgalmazó - felelőssége.
A forgalmazó felelőssége, de senki se akadályoz meg, hogy kettő garanciapapír legyen, szóval mindig fennáll a lehetőség, hogy adj mellé mindenképp egyet. A viszonteladók szemetek, ezt tudjuk, de ez ellen sajnos nem sokat lehet tenni, nem vonatkoznak rájuk a fogyasztóvédelmi jogszabályok amikor neked adják el.
azt sehol nem lehet olvasni, hogy pl egy mosógépnél én nem tudom megállapítani, hogy annak mi a baja, tehát a 3 napon belül csak aszervizt lehet felhívni, hogy ők menjenek ki és állapítsák meg a hibát. ... Én honnan tudjam, hogy miért nem indul be a gép. Fordult már elő, hogy visszahoztak laptopot, kicserélték, aztán kiderült, hogy azért nem indult be, mert a kedves vásárlónak kellett belőle a memória.
Ez rendjén is van, a lényeg, hogy ha baja van, akkor cserélni kell nem szabad javítani. Ha a felhasználó hülye, akkor fizetnie kell a kiszállást.
Nálunk jó, most akkor mit csináljak vele? Mire fel cseréljem ki?
Ez nehéz ügy, termékenként változik, hogy miként lehet jól előhozni a problémát. Ezért szoktuk írni, hogy két szervizelés ugyanazzal a hibával még bőven belefér, a fogyasztónak el kell tűrnie.
Mozigépész
1. Van a cipőknek saját topikjuk, ott minden meg van olvasás után a baj megoldására.
2. Cipő NEM tartós fogyasztási cikk, NINCS rá garancia.
3. Amiről itt szó van az a szavatosság, ami 2 év, az első hat hónapban az eladón van a bizonyítás terhe, ezért szokták ezt TÉVESEN garanciának nevezni, de a jogok NEM ugyanazok, csak hasonlók.
Nika
Sziasztok,
szeretnék tanácsot kérni tőletek:
egy térkő gyártó cégtől tavaly decemberben vásároltunk egy adott színű térkövet. Most szerettünk volna még vásárolni belőle pótlásként, de közölték, hogy ettől az évtől már nem gyártják ezt a színt.
Van erre jogszabály, hogy egy termék megszüntetése után meddig kell tudniuk biztosítaniuk még az anyagból?
Vagy nem kellett volna minimum tájékoztatniuk vásárlásnál, hogy ez "kifutó darab"?
Előre is köszönöm a segítséget!
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.