Nemrég szembesültem azzal a problémával,hogy kisebb településeken lehetetlenné teszik az alkoholos italok üvegének visszaváltását.Ez abban nyilvánul meg hogy a település LEGNAGYOBB boltjának üvegvisszaváltó részlegén a következő feliratok olvashatók a falra ragasztott papírokon:
-Pezsgős,boros üveget nem áll módunkban vsszaváltani
-Csak tiszta,sérülésmentes üveget tudunk visszaváltani
-Vasárnap nem áll módunkban sörösüveget visszaváltani
És ennek übereléseképp az eladónő hozzátette,hogy csak akkor,ha van üres rekeszük a raktárban,és akkor is csak 23 Ft/darab áron!(Én,ha jól emlékszem 25 Ft-ot fizettem darabjáért)
Kérdem én,hogy ez mennyire jogszerű?Valóban van olyan törvény,ami a különböző boltokat felhatalmazza erre?Lehtetlenné téve azt,hogy az ember zökkenőmentesen visszaváltsa az üvegeket,amiért korábban pénzt fizetett valahol?
Üdvözlettel:Sati
Kérdés: Miért kell levásárolnom az üres üvegek árát? Minap kijelentettem az üzletben, hogy kint a másik üzletben akarok venni egy nadrágot az üres üvegeim árán, erre vita keletkezett. Milyen törvény vonatkozik erre?????
Konkrétan nem tudom melyik jogszabály írja elő, de úgy tudom tényleg kötelező az árat visszaadniuk a ha kéred, ezt nagyon sok helyen meg is teszik. Amennyire én tudom "levásárlás" jogilag soha nem kötelező, nincs ilyen, ez egy megegyezési lehetőség.
Ilyenkor be kell írni a vásárlók könyvébe...
Ariadne
2005.09.13, 12:21
"A levásároltatás egyik általános területe az üvegvisszaváltás, amikor az üzletben csak azzal a feltétellel veszik át a visszaváltható üveget, műanyag palackot, ha a betét árát a vevő levásárolja, vagy az érte kapott utalványt az üzletben meghatározott időn belül (általában azonnal) beváltja. Olyan eset is előfordul, hogy a vevőt arról győzködik, hogy a készpénzes visszaváltás csak a külön erre kialakított helyiséggel rendelkező szupermarketekben működik. Azonban még az ennél jobban hangzó magyarázat sem állja meg a helyét: az üzlet nem kötelezheti a vevőt a betét árának megfelelő vásárlásra. A kereskedő az általa forgalmazott betétdíjas üveg visszaváltását köteles biztosítani, és a jogszabály mennyiségi korlátot sem ír elő. Így például, ha a boltban kapható egy üdítőital, akkor annak betétes üvegét - a visszavitt üvegek számától függetlenül - akkor is vissza kell váltania a kereskedőnek, ha azt nem abban a boltban vásárolták."
Ezt a www.gov.hu oldalon találtam, ez alapján egyértelmű. Megadták a vonatkozó jogszabályt is, 4/1997. (I. 22.) Korm. rendelet az üzletek működéséről és a belkereskedelmi tevékenység folytatásának feltételeiről - be is teszem a jogszabálylistába.
Glorius
2005.11.18, 20:53
Tisztelt fogysztóvédelem!
Két kérdéssel fordulok Önökhöz:
Vettem egy áruházban egy porcelán tálkészletet, de ennek egyik darabja el volt törve. Ilyenkor jogosan vihetem vissza másnap a blokkal hogy cseréljék ki vagy felesleges lenne vitába bocsájtkoznom?
Második problémám az üvegvisszaváltással lenne. A bolt köteles visszavenni bármilyen üveget, amely betétes, vagy csak azt amit Nála vásároltam? És ami még fontosabb: nekem a visszajáró összeget le KELL vásárolnom, vagy kérhetem készpénzben is. Tudniillik nem akarták kifizetni az összeget, le kellett vásárolnom. Ezzel viszont az a gond, hogy a Boltos így igen jól jár, lévén neki mondjuk 100 Ft-ot kellene visszaadnia, de ha le kell vásárolnom, akkor veszek egy 100 Ft értékű árút, csakhogy Neki az a termék mondjuk 70 Ft-jába került, tehát 30Ft haszna van azon, hogy visszavittem az üvegeket (ami az én pénzem lenne). A probléma még talán nem is lenne akkora, ha az eladó nem alpári módon köldött volna melegebb éghajlatra...
Amennyiben igazam van, hogyan lehet tudomására hozni a dolgot?
Válaszukat előre is nagyon köszönöm!
Az első kérdésre tudok válaszolni, meg lehet próbálni, ha nagyon jkószívűek az áruházban, akkor visszaveszik, de sajnos átvételkor kellett volna megnézni, hogy épek-e a edények (tudon nehéz akkor a kasszánál átnézni) mert így mondhatja a bolt, hogy otthon tört el mosogatás közben.
Ariadne
2005.11.21, 10:13
Azt biztosan tudom, hogy vissza kell fizetniük az "üvegblokkon" szereplő összeget, ebben az esetben sem kötelezhet arra, hogy levásárold.
MInden betétes üveget kötelesek visszavenni, a betét összegét visszafizetni.
Hello !
Az a kérdésem, hogy az üveg visszaváltásnál érvényben van-e az, hogy a forgalomban levő betétes göngyöleget bárhol vissza lehet váltani nem csak a vásárlás helyén?
Több helyen tapasztalom, hogy ki van írva csak az ott vásárolt betétes gönygyöleget veszik vissza.
KBéla
Ariadne
2006.04.03, 13:22
Egy idézet a magyaroroszag.hu-ról, olyan szépen egyben elmondja:
"A levásároltatás egyik általános területe az üvegvisszaváltás, amikor az üzletben csak azzal a feltétellel veszik át a visszaváltható üveget, műanyag palackot, ha a betét árát a vevő levásárolja, vagy az érte kapott utalványt az üzletben meghatározott időn belül (általában azonnal) beváltja. Olyan eset is előfordul, hogy a vevőt arról győzködik, hogy a készpénzes visszaváltás csak a külön erre kialakított helyiséggel rendelkező szupermarketekben működik. Azonban még az ennél jobban hangzó magyarázat sem állja meg a helyét: az üzlet nem kötelezheti a vevőt a betét árának megfelelő vásárlásra. A kereskedő az általa forgalmazott betétdíjas üveg visszaváltását köteles biztosítani, és a jogszabály mennyiségi korlátot sem ír elő. Így például, ha a boltban kapható egy üdítőital, akkor annak betétes üvegét - a visszavitt üvegek számától függetlenül - akkor is vissza kell váltania a kereskedőnek, ha azt nem abban a boltban vásárolták."
Magyarán olyan fajtát, amit forgalmaznak, be kell venniük, pénzt kell visszaadniuk, ha azt kéred, és nem kötelezhet azonnali /aznapi/egy hónapon belüli stb. levásárlásra.
Captain Crash
2006.04.03, 22:31
Ellenkező esetben tessék a vásárlók könyvét kérni és leírni a történteket! Figyeljétek meg, ha élből ezt tesszük, és produkálunk pár bejegyzést, meg fog szünni ez a rossz gyakorlat a kereskedők részéről. A vásárlók könyve nem dísznek van, és nem porfogó, oda kell kerüljön a vásárlók véleménye! Ha pedig nem tetszik az üzletnek, a jegyzőnek és a fogyasztóvédelemnek is lehet szólni. A fogyasztókon, rajtunk múlik, hogy meddig hagyjuk magukat kizsákmányolni, átverni, megkárosítani.
Hello !
Köszönöm a tanácsokat. Többféle gyakorlattal találkoztam, az egyik, hogy üvegvisszaváltó automatát alkalmaznak és csak az ő általuk forgalmazott, egyedi vonalkóddal jelölt üveget veszik vissza(Lidl). A másik, szintén vonalkóddal azonosítanak és ha éppen azt a fajtát nem árulják akkor nem váltkák vissza( Auchan).
Ez azért bosszantó, mert figyelni kell melyik cimkés üveget hol vásároltam, holott csak a cimke más az üveg ugyan az.
KBéla
kaktusz
2006.04.04, 12:08
A kereskedő az általa forgalmazott betétdíjas üveg visszaváltását köteles biztosítani, és a jogszabály mennyiségi korlátot sem ír elő.
Lehet, hogy csak nekem nem egyértelmű, de homályosítsatok fel légyszi.

Minden olyan formájú boros üveget vissza kell vennie, amilyet a boltjában forgalmaz, vagy a cimkének is egyeznie kell?
Ez számomra sem tiszta... Én arra tippelnék, hogy az "általa forgalmazott" a a termék típusára vonatkozik, és nem az üveg típusára. Szóval számít a cimke. De a másik verzióban is van logika, ezt tényleg ki kéne deríteni
Ariadne
2006.04.04, 12:21
Szerintem az üveg típusának kell egyeznie, ugyanis "általa forgalmazott csomagolóeszköz (göngyöleg)" visszaváltásáról van szó. Hangsúlyozom szerintem.

szerk: Majdnem sikerült egyszerre...
Majdnem

Öööö milyen jsz írja elő a visszaváltást, tudja valaki?
Ariadne
2006.04.04, 12:32
4/1997. (I. 22.) Korm. rendelet az üzletek működéséről és a belkereskedelmi tevékenység folytatásának feltételeiről
23. § A kereskedő az általa forgalmazott betétdíjas csomagolóeszköz (göngyöleg) visszaváltását köteles biztosítani. Az egyes termékek betétdíjáról a vásárlókat jól láthatóan tájékoztatni kell.
Ennyi.
Akkor ott a pont, így már szerintem sem számít a cimke

Báááááár....
Most majdnem azt mondtam, hogy ezen még gondolkodom, de inkább mégse, egyszerűbb ha FVF majd megmondja, ne csak mi dógozzunk
Ariadne
2006.04.04, 12:43
Ha jön erre... Mostanában talán egyszer láttam erre bóklászni, akkor sem írt semmit talán. Itthagyott minket magunkra.
(Biztos most készítik elő a naaaaagy nyári razziákat.

)
Volt már ilyen, eddig még mindig visszajött

Most ígérte is, nyaggattam ám, hogy merre jár

Biztos edz a gumikrokodilok ellen
schcsabi
2006.04.04, 13:01
(Ariadne @ 2006.04.04, 13:43)

(Biztos most készítik elő a naaaaagy nyári razziákat.

)
Meg most ellenőrzik a húsvéti árukat ( csokinyuszi, sonka, locsolóvers

)
Hát én az üvegvisszaváltásban nagyot csalódtam. Vagy 6-8 nagyobb szatyor üresüvegért kaptunk alig egy ezrest. Nem érte meg annyit pakolászni, tárolni, elcuccolni, dobáltam volna be egy szelektív gyüjtőbe.
A témához szólva : szerintem sem számit a cimke, mert mi van akkor, ha leázik ? Mert ugye gondosan elmosva illik visszavinni, tehát le is ázhat.
kaktusz
2006.04.04, 15:04
Akkor most összeszedem az üres sörösüvegeket, és jól informáltan megyek a boltba.
Ariadne
2006.04.04, 15:07
És akkor neked is lesz majd szép nagy autód, mint a farkasnak a viccben?
kaktusz
2006.04.04, 15:10
(Ariadne @ 2006.04.04, 16:07)

És akkor neked is lesz majd szép nagy autód, mint a farkasnak a viccben?

Attól tartok, inkább lesz jó sok aprópénzem, és hely a konyhában az üres üvegek eltüntetése után.
OFF
Egy pár haverom albérletben lakott szegeden, elég gyakori vendég voltam náluk ha alkoholizálásról volt szó, elég görbe lett a szekrény teteje a ritkán visszaváltott üvegek súlyától
Ariadne
2006.04.04, 15:45
Hm, ezt mindig nehezen értem meg. Én azért hó végén valamiért mindig visszaviszem a felgyűlt kólásüvegeket...

Legalább még egy kóla kijön belőlük, bár inkább több.

Persze OFF.
Én most végigolvastam mindent, de ettől még nem váltják vissza az üvegeimet

címkéjük más, akkor is vissza kell, vagy akkor nem?
A jogszabály ezt írja:
23. § A kereskedő az általa forgalmazott betétdíjas csomagolóeszköz (göngyöleg) visszaváltását köteles biztosítani. Az egyes termékek betétdíjáról a vásárlókat jól láthatóan tájékoztatni kell.
Ezt kellene jól értelmezni, ugye? Az én értelmezésemben
csomagolóeszköz (mégsem vehetem meg a bort zacskóban), tehát ha a mérete, színe, alakja megegyezik, akkor kötelesek visszavenni?
Vagy a hangsúly az "
általa forgalmazott" szavakon van?
Help!
Mozigépész
2009.01.14, 23:45
Szerintem igen, hisz éppen arról van szó, hogy amit forgalmaz azt vegye vissza, ha számol fel rá betétdíjat. Mert vannak olyan palackok amiket sehol nem váltanak vissza akármilyen egységes is az alakjuk.
Viszont pl.: a sörös üvegek egyformák, ezért a forgalmazót soha nem érdekelte ha a XY ládába ZS feliratú üveg volt.
Érdekes a dolog.....
foreigner
2009.01.19, 10:10
Joghézag ?
Történt: 2009.01.17 13.ker.Gogol utcai Apropo élelmiszer áruház
Rokkant lévén, megkértem a házban lakó segítőkész fiút, hogy összegyűlt, azonos mérető, de eltérő márkájú
(vörösbor) üres üvegeimet váltsa vissza/vásárolja le.
Az üzlet illetékes dolgozója kiválasztott egy üveget, /ismétlem, azonos méretü üvegekről van szó/ a többit visszautasította azzal az indokkal, hogy nem a boltban vásárolt termék.
01.19.-én hétfőn felhívtam az üzletet telefonon - az egyébként nagyon türelmes és udvarias üzletvezető felvilágosított, arról, hogy a szállító gépkocsivezető kiválogatja és nem szállítja el a más cimkével rendelkező üveget.
Itt két dolgot szeretnék tisztázni: cimkét váltok vissza vagy üveget és egy egyébként általam nagyon tisztelt göngyölegszállító milyen alapon bírál felül és tagadja meg a Magyar Köztársaság hatályos Kormányrendeletét ? /4/1997.(I.22) ?
Fenti rendelet olvasható a www.gov.hu és a Fogyasztóvédelmi Forum>Üvegvisszaváltás oldalán:
http://www.fogyasztovedelem.com/forums/ind...de;¡sCsak nem a nyúl viszi a puskát ?
foreigner
2009.01.20, 12:13
sorry. elfelejtettem írni tegnap: miért éri meg Manfred Scheiber osztrák vállalkozónak idejönni egy kamionnal és a visszavételettségre kötelezettségtől visszautasított - kukákba dobott akármilyen típusu és méretü üvegeket összegyüjteni és feldolgozásra Ausztriába szállítani ?
Na, utánajártam.Ma volt egy lyukas félórám a Blahán, így bementem a FogyiVédőkhöz, és nekik szegeztem a kérdést, hogy mi újság üvegvisszaváltás terén. Kiderült, egy külön rendelet van róla.
209/2005. (X. 5.) Korm. rendelet a betétdíj alkalmazásának szabályairól.Szép? Ugye hogy ugye! De ez még nem minden, mert ilyen finomságok vannak benne:
3. §(3) A forgalmazó köteles az általa forgalmazottal azonos jellemzőkkel bíró, azonos rendeltetésű, egy terméktípusba tartozó betétdíjas termék 7. § a) pontja szerint közzétett betétdíját a termék visszaváltójának megfizetni.Szóval, nem számít a címke, csak a méret, szín esetleg. Végre!
Vihetem vissza az ünnepek alatt felgyűlt üvegeket!
foreigner
2009.01.26, 13:17
leslye!
ne örülj - mint írtam volt a göngyöleg szállító munkás - fontosságának teljes tudatában, kiválogatja, hogy mit hajlandó visszaszállítani, ezért valószínüleg valami juttatást kap a gyártótól.
tehát az üzletvezető túlképp kiszolgáltatott, mert esetleg nincs hol tárolnia.
a nemegészen becsületes, de szinte megtámadhatatlan kifogása: 'nincs üvegetát'
üvegbetét természetesen van, de ügyesen beépítette az árba,
egyszerű - nem ?
Ebben a pillanatban érkezett egy mél az NFH-tól, akiknek írtam még január elején, feltéve a kérdést, hogy is van. Mivel pár napon belül nem jött válasz, és dolgom is arra volt, bementem a József körúti irodába, ahol a fenti tájékoztatást kaptam.
Most viszont teljesen ellentétes álláspontot:
Kérése szerint tájékoztatom, hogy a hangsúly az "általa forgalmazott" szavakon van. Csak akkor köteles a forgalmazó az üveg visszaváltására, ha a címke is megegyezik a nála forgalomba kerülő termék címkéjével
Akkor most ki tudja rosszul?
Igaz, itt egy hivatalos pecsétes papír, meg osztályvezető szignózta.
foreigner
2009.02.05, 16:17
Gogol utca-Hegedüs Gyula utca sarok - Real üzlet.
Forgalmaznak egy Szt.Imre Pincészet által palackozott - egyébként jóminőségű bort.
Üvegvisszaváltás erre az üvegekre nincs, az indok: ezeknek az üvegeknek a talpa nem lapos, henem kúpos alaku.
Ha ezt valaki megtudja magyarázni nekem, megköszönöm.
Egy kérdés, hátha tudja valaki: A Fogyasztóvédelem illetékesei néha nézik a sirámainkat?
És ha igen, miért nincs a részükről komment ?
Kedves Hozzászólók!
Mivel szintén érdekelt vagyok a témában - csak mint kereskedő - gondoltam megosztom Önökkel a kiskeresdelmi dolgozók álláspontját. Önöknek teljesen igazuk van abban, hogy a betétdíjas csomagolóanyag visszaváltásakor annak árát vissza kell fizetni, hiszen az erre vonatkozó törvény is így rendelkezik. Mint hétköznapi vásárló, Nekem is ez tűnik kézenfekvőnek. Viszont, mondjuk ha adott egy kis alapterületű üzlet, ahol havi szinten 2-300 darab betétdíjas üveg kerül eladásra, és naponta visszahoznak 50-60 darab üres üveget, akkor a "mérleg nyelve" nem igazán középen áll. És miért van ez így??? Mert néhány kedves polgár (tisztelet a kivételnek) megveszi az olcsó sört-bort a hipermarketben, de az üres üveget már nem oda fogja vissza vinni, mert az üvegvisszaváltás rendszerint a hipermarketek bejáratától messze esik, előfordul, hogy csak több perces séta útján lehet megközelíteni a visszaváltó helyet. (Véleményem szerint ez tudatos!) Inkább leviszi a lakóhelyéhez legközelebbi kisboltba, ott jogosan elkéri érte a pénzt, a kereskedő meg fizesse vissza az árát - noha a vásárló életében nem vásárolt ott még 5 Ft-ért sem - és raktározza, ahol tudja, addig is áll benne a pénze. Mivel ez alkalmazottat igényel, annak a munkabérét az üzlet termelje ki, csak miből? A visszaadott pénzből? Vagy a napi szinten szintén üveget visszaváltó hajléktalanok által ismételten generált negatív forgalomból? Ezt úgy érzem le is nyelnék a kereskedők, ha beszállítóik ténylegesen visszavennék tőlük az üveget! De nem így van! Bizonyára Önök között is akad olyan, aki próbálta már visszavinni a kék-sárga színű nagykereskedésbe az üres göngyöleget annak reményében, hogy visszakapja az árát, hiszen nagykereskedésről van szó! De koppanniuk kellett, hiszen ők sem adják vissza a pénzt, sőt csak az általuk forgalmazott üvegeket veszik vissza, és azt is csak teli rekeszben hiánytalanul. Miért??? Mert a gyártó tőle sem veszi vissza másképp, ugyan úgy, ahogy a kisboltoktól sem! És nem mindegy, hogy milyen sörös-boros üveg, de nem ám! Ha egyszer van egy kis szabad idejük, hasonlítsanak össze 1-2 üveget! Rájönnek, hogy jelenleg 10-12 féle csak sörösüveg van forgalomban. A kisboltos meg várjon, amíg sikerül összehoznia egy teli rekeszt. Feltéve ha visszaveszi valamelyik gyártó, hiszen az "xy pils cseh világos sört" egyik sem forgalmazza, hanem a fent említett hipermarket saját márkás vagy import terméke lehet. Valamint szeretném még leírni, hogy valóban nem mindegyik boros üveg betétdíjas, ezt legegyszerűbben az alján lévő bemélyedésből lehet megállapítani, vagy a címkén, bár sok esetben nem tűntetik fel. De a legbiztosabb módja, hogy ezt kiderítsék, ha megnézik a vásárlásnál kapott nyugta tételei között.
Szóval a törvény betartatását a gyártónál kellene kezdeni, nem pedig a kereskedőnél! Vagy egy fajta szabvány üveget bevezetetti, hogy a fenti problémák elkerülhetőek legyenek. De nyílván a gyártó ragaszkodik a dombornyomott, vékony nyakú, csavaros kupakú, egyedi üvegéhez, abból biztos finomabb a tartalom!
Ezért kérem, hogy ne a kereskedőket okolják a problémáért, Ők csak a megélhetésükért dolgoznak.
foreigner
2009.02.27, 17:06
kedves vb86!
úgye nem gondolod v komolyan, hogy az üveg alja szerint rendelkezik a kormányhatározat ?
ami pedig az üzletvezető lehetőségeit illeti: én azért nem tanítok latinul, mert nem tudok.
a rendelet szerit bizonyos négyzetméter feletti üzletnek rendelkeznie kell megfelelő méretü helyiséggel az üveg raktározására.
de a megoldás részem egyszerű: sem üveges árúért - se semmiért nem vásérolok ott, ahol kellemetlen élményem volt - ilyen egyszerű a dolog
jóegészséget kíván
foreigner
Kedves foreigner!
Természetesen a törvény nem a boros üveg alja szerint rendelkezik, de nem is a törvény dönti el, hogy melyik üveg betétdíjas, hanem a gyártó, hogy milyen üvegbe palackoztatja a termékét. A másik... szándékosan nagyobb a mélyedés a NEM VISSZAVÁLTHATÓ üveg alján, hogy a hétköznapi vásárló, mint Te meg tudd különböztetni! (Itt kérek elnézést, hogy ismeretlenül is, de letegeztelek.) Menj be egy boltba, és nézd végig a nem visszaváltható üvegeket... meglepő lesz, de mindegyiknek nagyobb a mélyedés az alján, vagy különleges formájú az üveg... erről ennyi! Az követ el hibát, aki ezekre az üvegekre betétdíjat számol fel. Amúgy Te törvénykönyvekkel a hónad alatt jársz vásárolni? Nincs ezzel semmi baj, a törvényt be kell tartani mindenkinek! Az előző hozzászólásomban nem is a nagy alapterületű boltok lehetetlenségét és kiszolgáltatottságát ecseteltem, nyilván nagyobb alapterülethez nagyobb raktár is társul! Jó tanács: ne hidd azt, hogy mindenki ellened van, valaki csak segíteni akar... és nyilván véletlenül... de az áru-t kis u-val írjuk.
Viszont kívánva jó egészséget és békességet:
vb86.
Pál Inka
2010.07.17, 09:59
Tegnap a CORA miskolci üzletében próbáltuk visszaváltani az itt vásárolt Gösser Naturzitrone 0.33-as sörök üvegeit.
Meglepő módon a két visszaváltó gép közül egyik sem volt hajlandó visszavenni egyik üveget sem, így kissé nevetségesen éreztük magunkat, h. egy hátizsáknyi üveggel próbálkozva semmilyen eredményre nem jutottunk.
Ezért hát kénytelenek voltunk a "nem visszaváltható üvegek" nevezetű nyíláson bedobálni mindet.
Eredeti célunk szerint le akartuk vásárolni a visszaváltásból származó összeget és ekkor láttuk, hogy micsoda véletlen, még árulják ezt a sört "189+
25(üveg)=214Ft"-os kiírással.
Erről van szó:
http://kepfeltoltes.hu/view/100717/G_sser_...ltoltes.hu_.jpgMondhatni igencsak felbosszantottam magamat, h. ha már a gép nem veszi vissza, akkor pofátlanul, miért árulják az üveget is betétdíjjal.
Szóval rem. másnak lesz szerencséje a visszaváltásnál, főleg ha nagyobb tételben vásárol ebből a termékből, de egy újabb negatívummal bővültek a Cora-val kapcsolatos élményeim.
Kenderice
2010.07.17, 13:57
(Pál Inka @ 2010.07.17, 10:59)

Tegnap a CORA miskolci üzletében próbáltuk visszaváltani az itt vásárolt Gösser Naturzitrone 0.33-as sörök üvegeit.
Meglepő módon a két visszaváltó gép közül egyik sem volt hajlandó visszavenni egyik üveget sem, így kissé nevetségesen éreztük magunkat, h. egy hátizsáknyi üveggel próbálkozva semmilyen eredményre nem jutottunk.
Ezért hát kénytelenek voltunk a "nem visszaváltható üvegek" nevezetű nyíláson bedobálni mindet.
Eredeti célunk szerint le akartuk vásárolni a visszaváltásból származó összeget és ekkor láttuk, hogy micsoda véletlen, még árulják ezt a sört "189+
25(üveg)=214Ft"-os kiírással.
Erről van szó:
http://kepfeltoltes.hu/view/100717/G_sser_...ltoltes.hu_.jpgMondhatni igencsak felbosszantottam magamat, h. ha már a gép nem veszi vissza, akkor pofátlanul, miért árulják az üveget is betétdíjjal.
Szóval rem. másnak lesz szerencséje a visszaváltásnál, főleg ha nagyobb tételben vásárol ebből a termékből, de egy újabb negatívummal bővültek a Cora-val kapcsolatos élményeim.
Én azért megpróbáltam volna beszélni az üzletvezetővel vagy más illetékessel, hogy hátha tud valami megoldást.
L_Matyi
2010.07.18, 22:32
(Pál Inka @ 2010.07.17, 10:59)

Mondhatni igencsak felbosszantottam magamat
Úgy látom nem eléggé.

Mivel kötelesek visszavenni, a vevőszolgálaton biztos megoldották volna, de így persze jobban járnak, mert ők fogják kapni érte a betétdíjat.
Üdvözletem,
Voltam üveget visszaváltani egy magát kisboltnak nevező vegyeskereskedésben. Első reakciójuk az volt hogy le kell vásárolnom a visszavitt üvegek árát, erre válaszotlam, hogy a 209/2005. (X. 5.) Korm. rendelet szerint kötelesek kézpénzt adni. Utána mondták hogy ők kisbolt és ezzel szívességet tesznek hogy visszaváltják mivel nem kötelesek visszaváltani, de cserébe le kell vásárolni. Látom is a törvényben hogy:
4. § (1) A forgalmazó a betétdíjas termék felhasználótól való visszaváltását a termék forgalmazásának feltételeivel azonos módon, folyamatosan, és - a (2) bekezdésben foglalt kivétellel - teljes nyitvatartási időben köteles biztosítani a betétdíjas termék forgalmazásának helyén, illetve az erre kijelölt helyen. A legalább 200 m2 alapterületű üzlettel rendelkező forgalmazó a forgalmazás helyén köteles a betétdíjas termék visszaváltását biztosítani.
legalább 200 m2 alapterület... most akkor hogyan is értelmezzem ezt?
Ha megvan 200 m2 akkor köteles ott készpénzt adni, különben meg el kéne irányítania engem a legközelebbi kijelölt helyre nagyobb társüzletébe ahol visszaválthatom?
Nem tudom hány nm a bolt... így nem is nagyon tudtam érvelni hol lehet azt például megtudni?
Mozigépész
2010.08.20, 14:02
1. megfelelő topikba írni, létezik a kereső!
2. mit nem értesz, a leírás szerint a 200m2 alapterületű üzletnek kötelessége helyben biztosítani a betétdíjas termék visszaváltását. Semmit nem ír a pénz visszafizetés-levásárlás kötelezettségéről!
L_Matyi
2010.08.23, 10:13
Azt a részt nem idézte:
(4) A betétdíjas termék visszaváltásakor a forgalmazó köteles készpénzben visszafizetni a betétdíj összegét, vagy a felhasználó kérésére újabb termékvásárlás esetén azt a vételárba beszámítani.
helyének felkeresése se okozzon jelentős nehézséget a felhasználók számára
Azaz két lehetőségük van, ha 200nm alattiak:
- Üzemeltetnek egy helyet, ahol visszaválthatod (nem a legközelebbi másik élelmiszerbolt, hacsak nem azzal szerződésük van). Ott is KP-t kell adjanak.
- Maguk visszaveszik és KP-t adnak.
Azaz nem mondhatják, hogy szívességet tesznek, nincs szívesség meghatározva a törvényben.
Tudna nekem vk segíten? Már annyi az üres dunsztos üveg a szekrényben, h félek kinyitni, még rámdől az egész. Talán nem is a pénz miatt, bár az is jól jönne, de sokszor látom, h befőzés szezonban a nagyobb bevásárló helyeken és háztartási üzletekben is pénzért árulnak ilyen üvegeket, külön csavaros kupakot is hozzá. Én hova vihetném vissza, h ne kelljen összetörve kidobálni az üvegeket? Ezek abszolút ujrafelhasználhatóak, végülis pont azért, h vigyázzunk a földünkre, nem?
L_Matyi
2010.10.22, 11:08
A mézet árusító kistermelők (pl. piacon) vissza szokták venni. Van aki ingyen, de olyat is hallottam, aki 10Ft-ért beszámolja.
Dejó ötlet! Hogy én erre nem gondoltam!

) Köszi!

)
(szazsa @ 2010.10.22, 10:09)

Tudna nekem vk segíten? Már annyi az üres dunsztos üveg a szekrényben, h félek kinyitni, még rámdől az egész. Talán nem is a pénz miatt, bár az is jól jönne, de sokszor látom, h befőzés szezonban a nagyobb bevásárló helyeken és háztartási üzletekben is pénzért árulnak ilyen üvegeket, külön csavaros kupakot is hozzá. Én hova vihetném vissza, h ne kelljen összetörve kidobálni az üvegeket? Ezek abszolút ujrafelhasználhatóak, végülis pont azért, h vigyázzunk a földünkre, nem?
Szelektív hulladékszigetek. 1000% az újrahasznosítás és nem kell mászkálnod annyit az üvegekkel és így biztos h a mézes sem dobja ki, ha nem tetszik neki.
Persze ennek is megvan az előnye, de tudod ahogy dobálom bele a kontérnerbe, ezek az üvegek összetörnek. Lehet régimódi a gondolkodásom, de nem szivesen török össze teljesen jól, a saját funkciójára használható tárgyakat. Oké, beolvasztják és új terméket készítenek belőle, de az előállítási folyamat során mennyi plusz energiát használunk el azért, h egy másik terméket hozzunk létre, amit megint használni tudunk. Ha nem töröm össze, ez az energia megspórolható, hiszen ezek az üvegek tiszták, és újra tölthetőek. Inkább arrébb viszem őket a villamossal kicsit, hátha mégis fel tudja vk használni arra, amire valók. A méhészt pedig megkérdezem kellenek-e neki. Ha nem, odébb állok. De nincs szivem összetörni öket csak h kicsit kényelmesebb megoldást válasszak...
Azért köszi, kedves h próbáltál segíteni.