Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Méz
Fogyasztóvédelem Fórum > Hagyományos termékvásárlás > Élelmiszerek
1, 2, 3
FVF
HAsonlót írsz, mint tettem én is korábban, egyetértünk.
Pjotr
Szerintem is ez az útj a dolognak, de ehhez fontos az összefogás, mert egy méhész nem engedheti meg magának, hogy a tv szakácsok az ő mézéből fözzenek, de ha összefognak akkor már igen, de ez csak egy példa, mindenhez pénz kell meg összefogás.
Fullánk Ferenc
Nagyon el voltam veszve az elmúlt időben, elnézést, hogy elhanyagoltam itt e kedvenc és fontos témámat. Beszámolnék a kóstolásos, bemutatásos akcióról.
Három hét alatt délutánnonként ( még szombaton is ) több mint ötezer ember fordult meg a mézüzemben, s nyalakodott, kóstolgatott, s persze vásárolt is ( csak úgy sercegtek a nyugtatömbök ).
Nagyon tanulságos volt a szervezés, legközelebb nagyobb figyelmet kell fordítani az ismertető szóróanyagra. Rengeteg kérdés volt, s az embereket érdekli a méztermelés háttere. Különlegességekre is volt érdeklődés.
Sajnos megállapítható, hogy általában nagy a tájékozatlanság a méhekkel, a mézzel kapcsolatban.
Nem is tudom a kis iskolásokat a túlterhelésük közepette, ilyen ismeretekkel felvértezik-e? Mert, hogy már ott kellene kezdeni az egészséges életmód, és táplálkozás propogálását. Az idős embereket már nagyon nehéz győzködni.
Jövedéki zárjegy miatt nem tudtam kínálni mézbort, mézespálinkát, és mézsört, pedig nagy érdeklődés lett volna. Helyettük a propoliszos méznek valt sikere az érezhető szesztartalom miatt.
Ha megdupláznánk, esetleg megháromszoroznánk a hazai fogyasztást , nem lenne ekkora gondunk az akadozó exporttal.
Próbálunk méhészek néhányan tenni érte.
Joooe
Gratulálok a talpraesettségedhez kedves Ferenc, így kell ezt csinálni! wink.gif

(kaktusz @ 2006.02.20, 11:06) *
Az én kedvencem a selyemkóró méz. Néhány ismerősömet ezzel sikerült rászokatni a mézevésre. Szerintem ennek olyan ellenállhatatlan, finom íze van, hogy a méztől idegenkedőket is meghódítja. smile.gif

Jééé ezt még nem is láttam! Még egy vaddohányméz kedvelő clap2.gif
FVF
A selyemkóró is vaddohány???
Joooe
Én nem tudom biggrin.gif, szakértőnk mondta:

(Fullánk Ferenc @ 2005.11.04, 06:32) *

Köŝzönöm, ĥoĝy ilyen lendülettel foĝlalkoztok a mézzel. /meĝérdemli /.
A vaddohánymézről annyit, hogy az a selyemkóró / asclepias syriaca / méze.
Klasszak a képek róla.
A méze valóban émelygősen édes illatú, és jó hatásfokkal ízesít is.
Az Alföldön, a Duna mentén és a Szentendrei-szigeten elterjedt.
kaktusz
(FVF @ 2006.03.14, 09:34) *

Ezt én sem tudtam. smile.gif
u.i: google viszont tudja, azt mondja igen, ugyanaz.
FVF
Akkor OK:) Én is szeretem, bár már régen volt hozzá szerencsém.
Fullánk Ferenc
(kaktusz @ 2006.03.14, 09:43) *

(FVF @ 2006.03.14, 09:34) *

Ezt én sem tudtam. smile.gif
u.i: google viszont tudja, azt mondja igen, ugyanaz.

Sokmindent olvashatunk a mézről egy friss kiadványból.
Ĥa ŝzabad volna reklámozni, irnám a könyv jellemzőit, de azt hiszem, csak a beltartalmáról beszélhetek.
A napokban jelent meg a mézről egy egyszerű de szép könyv. " A csodálatos méz " címmel hívja fel a figyelmet a mézre.
A tartalomjegyzékből szabadon: A stresszoldó méz, Mézzel az érelmeszesedés ellen, Fejfájás? Segíthet a méz!, Méz idegesség és alvászavar ellen, Méz a reumatikus panaszok ellen, A méz a léguti fertőzések ellen, Mézzel a gyomorfekély megelőzéséért, Mézfogyasztás hasmenés esetén, A bél gombás fertőzései és a méz, Sebgyógyítás mézzel.
És még sokminden.
Ha a moderátor megengedné, szivesen mutatnám be a könyvet ( önös érdekből! Cégem is reklámoz benne. )
Ariadne
Egy kérdés felmerült nemrég. Ittam egyszer lengyel "mézbort", ami állítólag tradicionális lengyel itóka (naaagyon finom), és nem mézzel ízesített bor, hanem valóban mézből készül. Ez így van, lehetséges italt készíteni mézből?
Joooe
(Fullánk Ferenc @ 2006.03.14, 15:37) *
Ha a moderátor megengedné, szivesen mutatnám be a könyvet ( önös érdekből! Cégem is reklámoz benne. )

Bocsi, ez felett véletlen elsiklottam. Akkor én mint moderátor, megkérlek, hogy mutasd be, és a jövőben ne kérj ehhez engedélyt, szívesen olvassuk a véleméyned a mézzel kapcsolatos dolgokról smile.gif
Fullánk Ferenc
Mint megrögzött absztinens nem vagyok értője a boroknak sem. Úgy tudom azonban, csupán mézből nem készül a termék, mert a borhoz erjedés, erjesztés stb. kell, a méz baktériumölő, savas hatása, enzimjei ezt kizárják. Javasolnám a témában elméjedni a
Mátrai Mézbor Kft Abasár segítségével. http://www.mezbor.hu

A csodálatos méz ( gyógyító receptekkel ) című könyv március elején jelent meg és a hypermarketek kínálatában lesz legegyszerűbben fellelhető.
A kiadó: www.cserkiado.hu
Keressétek. ( a 96. oldalon van a hirdetésem. )

Más érdekességnek: " Nehéz testi munkát végzőknek és sportolóknak a méz ideális energiaforrás. A híres angol hegymászó, Sir Edmund Hillary sportteljesítményét rendszeresen mézfogyasztással fokozta. A Mount Everest 1953. tavaszán történt első megmászásánál 2,5 kg mézet vitt magával. " ( Franz Lampeitl )
Fullánk Ferenc
Azt hiszem felül kell bírálnom a mézborral kapcsolatos ismereteimet.
Kaptam egy angol receptet, mely szerint jó mézbor készül a következők szerint:
Hozzávalók, 1 gallon ( 4,5 liter ) víz, 2 font ( 90 deka ) méz, 1 citrom leve és héja, fél kávéskanál borélesztő.
Összekeverni az egészet és kb. 5 hétig hagyni. Egyes receptek szerint 4-5 részletben adják hozzá a mézet, hogy ki ne fusson. Máshol pedig az élesztőt megfuttatják melegebb környezetben. Akkor jó, ha 5 mmásodpercnél ritkábban jön fel egy buborék. Minőségi borhoz kb. 1 évet fa hordóban kell érlelni. Üvegezés után még két év érlelés, pihentetés ajánlott.
A gyümölcsös mézborhoz mindenféle gyümölcsöt tesznek.

Máskor majd óvatosabban fogalmazok ismeretlen területen.
Joooe
Itt ugye arról van szó, hogy felhígítva nem érvényesülnek méz említett (baktériumölő, stb.) hatásai? unsure.gif
És ezért lesz belőle fincsi bor? tongue.gif Sosem ittam még, de felcsigáztatok biggrin.gif
Ariadne
OFF: Hm, fogyasztóvédelmi kirándulás Lengyelországba? biggrin.gif
Joooe
Már csak finanszirozót kell találni hozzá... Valami ügyes pályázat a szakmai tevékenységhez nélkülözhetetlen tanulmányútra biggrin.gif biggrin.gif

Fontos szakmai tapasztalatokat gyűjtenék pl a másnapi utóhatásokról, stb. Úgy bevállanám clap2.gif
Ariadne
De előbb , ha jól emlékszem... wink.gif
Joooe
Bizony ám rolleyes.gif
Zsúfolt program, de azt hiszem ki lehet bírni grog.gif
kaktusz
Mikor indulunk? biggrin.gif
(Zárójelben jegyzem meg, az imént lettem 4 kg selyemkóróméz boldog tulajdonosa. smile.gif )
Fullánk Ferenc
Régen foglalkoztunk a mézzel.
A napokban volt itt Mo-n az európai Mézkereskedők és Kiszerelők szervezeteinek egy tanácskozása.
Az eu-s mézdirektrívákkal, a Brazil méz kitiltásával és a kínaiak által erőltetett ultraszűrt méz beáramlásával foglalkoztak főleg.
Érdekes ez az ultraszűrt méz. 50-60 fokra melegítik, s valami aktív szénszűrőn átnyomják, ezáltal szinte molekuláris kiválasztást érnek el. Eltávolítják a poleneket, a szermaradványokat, és még a HMF alkotórészeit is. Marad a fruktóz, glükóz és néhány egyszerű cukor és a víz. ( mert a legjobb méz is tartalmaz 18 % vizet kb. )
Mi maradhat ebben az eredeti kiváló élettani hatásokból??
A japánok preferálják nagyon, de most Európába is beindul.
Ariadne
Ez az ultraszűrt méz valami olyasmi lehet a leírás alapján, mint a reggeli ital, ami nem tej, csak annak tűnhet...
Fullánk Ferenc
(Ariadne @ 2006.04.25, 15:35) *

Ez az ultraszűrt méz valami olyasmi lehet a leírás alapján, mint a reggeli ital, ami nem tej, csak annak tűnhet...

Ez az ultraszűrt méz téma Amerikából indult. A lényege az lehet, hogy a mézek eredetére, földrajzi származására, s bizonyos módon a beltartalmára leginkább utaló mikroszkópikus virágporszemcsék, a polenek eltávolítása után egy azonosíthatatlan túltelített cokoroldat marad. Ez már jellegtelensége folytán szaporítható. Szóval a gátlástalan mennyiségnövelés lehet a fő cél. A megmagyarázások között előkelő helyen a polenalergia áll.
Magyarországon úgy tudom még nem forgalmaznak ilyen mézet.
Ariadne
Csak remélni tudom, hogy nem is fognak, vagy ha igen, legalább legyen jó drága, úgy hátha nem szédíti meg az embereket.

Mondjuk ha tényleg jobb a pollenallergiásoknak, akkor ők egyenek ilyet, végülis nekik is kell valami.
toreki
(Ariadne @ 2006.04.25, 18:05) *

Csak remélni tudom, hogy nem is fognak, vagy ha igen, legalább legyen jó drága, úgy hátha nem szédíti meg az embereket.
Mondjuk ha tényleg jobb a pollenallergiásoknak, akkor ők egyenek ilyet, végülis nekik is kell valami.
Nekik pont nem tenne jót, ha drága lenne. MO-n minden drága, amit egy kis csoport vásárol, mint pl a diab ételek. Legyen ugyanaz az ára, mit a méznek. (Védjük a kisebbségeket, ők is fogyasztók.) Csak legyen rajta nagy betűkkel, hogy nem méz, csak mézalapú készítmény. Vagy valami hasonló.
Joooe
De ha minden kikerül belőle, amitől méz a méz, akkor mi értelme, ennyi erővel cukrot is ehet az emberke... ermm.gif

Ferenc: hogyan szokták még hamisítani/rontani a méz minőségét? Hogyan tud az ember meggyőződni a minőségéről (az ízlelésen túl...) ?
Faterom vett most nem rég próbaként egy kis üveg akácmézet (nem boltban), elég furcsa az íze is, és az álaga is. Van akác íze, de van valami furcsa mellékíze is. Ezen kívül olyan furán nyálkás érzés tapintásra, nem olyan, mint amit méztől megszoktam. Lehet azt valahogy házilag vizsgálni, hogy átvertek-e? Azt hogy nem akarok belőle venni és enni, azt így érzésből is megmondom biggrin.gif de jó lenne tudni, hogy mi is ez.
Fullánk Ferenc
(Joooe @ 2006.04.26, 11:34) *

De ha minden kikerül belőle, amitől méz a méz, akkor mi értelme, ennyi erővel cukrot is ehet az emberke... ermm.gif

Ferenc: hogyan szokták még hamisítani/rontani a méz minőségét? Hogyan tud az ember meggyőződni a minőségéről (az ízlelésen túl...) ?
Faterom vett most nem rég próbaként egy kis üveg akácmézet (nem boltban), elég furcsa az íze is, és az álaga is. Van akác íze, de van valami furcsa mellékíze is. Ezen kívül olyan furán nyálkás érzés tapintásra, nem olyan, mint amit méztől megszoktam. Lehet azt valahogy házilag vizsgálni, hogy átvertek-e? Azt hogy nem akarok belőle venni és enni, azt így érzésből is megmondom biggrin.gif de jó lenne tudni, hogy mi is ez.

Az izlelésed a legfontosabb. A vizsgálati pramétereket itt most talán nem érdemes taglalni.
A legfontosabb az eredetére utaló virágpolenek összessége. Ezt kicsapatás, centrifugázás után egyszerűen mikroszkóppal vizsgálni, számolni lehet. ( érdekesség: a régi MSZ szabványban az akácméznek 30 %-nyi akácpolennek kellett lenni. Később leváltozott 20-ra, ma meg az eus direktrívában nem is szerepel számszerűen . ) A jó akácmézben nem lehet 8%-nál több keresztes virágú polen. ( repce, mustár pl.)
Mérik a diasztáz aktivitást, elektromos vezetőképességet, természetesen víztartalmat ( régen 18 %, ma 20-ig is jó) HMF tartalmat ( ez támpontot ad a méz korára. Az idő előrehaladtával a HMF nő. Nem jó. )
A magas szaharóz tartalom esetleg mesterséges cukorbevitelre utal.
A jó akácnál a fruktóz glükóz arány nagyon meghatározó. ( a fruktóz nem kristályosodik )

A nyálkás tapintású méznél az lehet a probléma, hogy hamarébb pergették a kelleténél, nem volt a méz beérve. Ez azt jelenti, hogy a víztartalom magasabb a kelleténél, a méhek enzimjei nem tudták kellőképpen elvégezni a feladatukat, ( a méhek a virágról nektárt hordanak, a közreműködésükkel lesz belőle méz. Enzimjeikkel bontják a cukrokat , a szaharózt egyszerű cukrokká változtatják stb. ) Az említett méznél előfordulhatott, hogy a tetején megerjedt, azt eltávolították, s a többit jónak gondolják. ( az ejesztő baktériumok viszon maradhattak a mézben. Ez ipari célra még kitűnő. )
Ha nem érett a méz, előfordulhat, hogy nyitott edényben felveszi a környezet páratartalmából a vizet, s egyszercsak már sok lesz. De azt hiszem írtam már a méz higroszkóposságáról.
A méz bizalmi termék.
Nem szeretnék írni a különféle méhész ügyeskedésekről, mert sokkal többet ártana a méz presztizsének, hisz a rosz dolgok hatásosabban megmaradnak az emberekben.
Maradjunk annyiban, hogy a jó méz az kész csoda.
Csak olyat fogysszatok, ami ízlik, amiben bíztok. Szerencsére a probléma elenyészően kevés. Most a repce sárgállik a határban és utána jön az akác nem soká.
Joooe
Köszönöm! smile.gif

A színéről mit kell tudni? Egy kicsit mintha túl világos lenne. Bár teljesen normális hibátlan mézről is gondoltam már, hogy túl világos, szóval ez nem biztos biggrin.gif

A mellékíze egy kicsit olyan rosszfajta cukorra emlékeztet...
Fullánk Ferenc
Lassan vége az idei méztermelési szezonnak. Nagy átlagjában talán a közepeset sem érte el a termelési eredmény. Akácmézből a fele körül lett a szokottnak. A nagyon rossz esős idő játszott közre.
A virágméztermelés tömegét adó napraforgónál meg a kánikula nehezíti a gyüjtést.
Elnézést kérek, hogy ennyire elmaradtam, de a szezonban a méhek az elsők.
Üdv.
Ariadne
Épp említettünk is mostanában, hogy rég jártál erre. Ezek szerint helyes volt a tipp, hogy most a kis munkásokkal sok a feladat. smile.gif

A fővárosban tud esetleg valaki olyan helyet, ahol igaz jó mézeket lehet venni, és nem csak akácmézet?
kaktusz
(Ariadne @ 2006.07.28, 10:12) *

Épp említettünk is mostanában, hogy rég jártál erre. Ezek szerint helyes volt a tipp, hogy most a kis munkásokkal sok a feladat. smile.gif

A fővárosban tud esetleg valaki olyan helyet, ahol igaz jó mézeket lehet venni, és nem csak akácmézet?

Biztos van ilyen hely, de én még mindig ráfaragtam.
Mi egy vidéki ismerőstől szoktunk vásárolni. Ha megyünk a szokásos fél éves mennyiségért, hozok szívesen Neked is.
Ariadne
Köszönöm, szüleimen át tudok én is szerezni vidékről, csak gondoltam hátha lehet közelebbről is. Hiába, no, közeledik a Nagy Mézesteaszezon. tongue.gif
Fullánk Ferenc
Érdekes jelenség figyelhető meg az egyik nagy Multinál.
Virágméz 1000 gr-os 429,-Ft ért, és ugyanannak a cégnek a méze más cimkével 500 gr-os 545,- Ft-ért.
Ezzel a példával arra akarom felhívni a figyelmet, hogy a Multik mennyire eltudják téríteni az ár érték arányokat. ( sajátmárkás termékek ).
Ariadne
Rég volt már szó mézről, kicsit felhozom a topikot. biggrin.gif

Az egyik üzletben furcsa, sötét színű mézt találtam, maciformába töltve. Egészen sötétbarna volt, és állítólag "nektárium", vagyis gyümölcsméz. Létezik ilyen, vagy csak kamuznak, hogy a nem-mézet is mézként adhassák el?
Captain Crash
Huhú, te, és mennyire barna? biggrin.gif Ma már minden sz*rt el lehet adni? tongue.gif Remélem nem szó szerint....
Ariadne
Hát annyira mindenesetre barna, hogy kételyeket ébresszen az emberben, különösen, hogy nem "méz" néven fut... rolleyes.gif
toreki
A propoliszos méz is egészen sötét. Ahhoz viszonyítva?
Ariadne
Hmmm, ezer éve nem láttam propoliszos mézet, ezért sajnos nem tudom... shifty.gif
Joooe
(Ariadne @ 2007.01.11, 09:37) *

Rég volt már szó mézről, kicsit felhozom a topikot. biggrin.gif

Az egyik üzletben furcsa, sötét színű mézt találtam, maciformába töltve. Egészen sötétbarna volt, és állítólag "nektárium", vagyis gyümölcsméz. Létezik ilyen, vagy csak kamuznak, hogy a nem-mézet is mézként adhassák el?

Ugye a maciforma fogott meg? wink.gif
Ariadne
Be kell vallanom, igen... blush.gif Gyerekkoromban mekkora sláger volt a mézes maci, amiből kényelmesen lehetett csurgatni a kenyérre a mézet, mmmm! Meg hát ugye van más, itt a fórumon egyértelmű ok is (bár a pandák szvsz nem esznek mézet).

De hamis belű macit akkor sem veszek! banned.gif biggrin.gif
Joooe
Ne tagadd, mézevő maci, a pandák bizony esznek mézet biggrin.gif

A mézesmacira még én is emlékszem, nyámm tongue2.gif Bár nálunk többnyire egy üvegben volt a méz mert már elég régóta olyan 20-30 kilós kannákban szerezzük be.
toreki
Most jövök rá, hogy én is láttam. Csak nekem nem a színe tűnt fel, hanem hogy más kupakja van. Aztán megláttam felette az eredeti kupakost. A különbség a tartalomban is mutatkotott, az eredeti csúcsosban akácméz volt, a másikban valami sötétebb, talán vegyes virágméz. De sajnos nem emlékszem, mert engem is a külső foglalkoztatott jobban.
zümzüm
(toreki @ 2007.01.12, 11:55) *

Most jövök rá, hogy én is láttam. Csak nekem nem a színe tűnt fel, hanem hogy más kupakja van. Aztán megláttam felette az eredeti kupakost. A különbség a tartalomban is mutatkotott, az eredeti csúcsosban akácméz volt, a másikban valami sötétebb, talán vegyes virágméz. De sajnos nem emlékszem, mert engem is a külső foglalkoztatott jobban.

Mézimádók, találtam egy nagyon jó könyvet, a http://www.cserkiado.hu/kereses.php?keres=m%E9z&hol=m oldalon, A csodálatos méz a címe, és mindenféle van benne.
Blade
(zümzüm @ 2007.08.09, 10:14) *

Mézimádók, találtam egy nagyon jó könyvet, a...oldalon, A csodálatos méz a címe, és mindenféle van benne.

Aha, és te írtad, ugye? Reklámot nem kérünk, köszönjük. bash.gif
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.