Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
ElmÜ-nek Túlfizetés
Fogyasztóvédelem Fórum > Szolgáltatásokkal kapcsolatos fórumok > Közműszolgáltatások
zsolti
Sziasztok!

Tegnap megkaptam az elmü éves elszámolást. Kiszámolták, hogy havi 5.000-el kevesebbet kell fizetnem. Hurrá. Plussz 75.000 ft túlfizetésem van, még nagyobb hurrá.
Gyors telefon, hogy ilyenkor mi lesz a sok pénzzel.
Válasz:

1: visszakérem a pénzt de akkor felülvizsgálat lesz, hogy miért fogyasztottam kevesebbet mint amennyit igényeltem (nem igényeltem semmit, ők találták ki, hogy mennyit fizessek) és utána kapok vissza pénzt.

2: havonta levonogatják a részletet a összegből igy néhány hónapig nem is kell fizetnem. Sőt az első részletet már le is vonták. Node semmi számlát nem kaptam és igy levonni mennyire törvényes?. Hm érdekes. Ezek után persze már max a fentmaradó összeget lehetne visszakérni.

Nagy kérdés: van-e joga az elmünek ahhoz, hogy a túlfizetést csak saját vizsgálat után fizesse vissza?
B nagy kérdés: kell-e fizetnie kamatot az elmünek a 75.000 ft után legalább a következő hónapokra?

köszi az ötleteket

üdv

Zsolt
Ariadne
Az eb valahol itt lehet elhantolva klikk vagy itt klikk.

Ahogy röviden beleolvastam, ellenőrizni mindenképp jogosult, hogy tudja, nem berhelte-e meg a kedves fogyasztó a mérőórát. Találtam viszont egy ilyet is:

"Az ELMŰ Rt. a fel nem számított, vagy tévedésből be nem szedett díjat az esedékesség napjától számított öt éven belül követelhet, a tévesen felszámított, illetve beszedett díjat öt éven belül jóváírja vagy visszatéríti."

Már ha ez tévesen beszedett díjnak számít, erre nem találtam így hirtelen semmit, de megéri utánaböngészni.

Kamat pedig járna utána jogilag nézve, mivel az elmü bankszámláján üdül a pénzed ez idő alatt is, nem pedig a sajátodon...
Pjotr
Jogtalan?
Hát nem tudom, bármikor van jogod leolvasást kérni és a módosítani a havi általányt, az egy dolog, hogy ezt nem tetted meg.
Ariadne
Tényleg, mivel bármikor bediktálhatod az óraállást, ezzel megelőzhető a túlfizetés, ezért lehet hogy nem is jár utána kamat...

Mondjuk ez az évi egyszeri leolvasás akkor is kicsit arcátlan dolognak tűnik nekem. Egy kicsit legalább erőlködhetnének ők is, elvégre régen valahogy működött a havi leolvasós rendszer, és akkor nem is voltak ilyen túlfizetések. Mondjuk most meg ránk bízzák a dolgot, nem tudom, örülhetünk-e ennek vagy sem...
zsolti
Annyit hozzátennék, hogy bármikor leolvashatod de az elmü telefonban azt mondta, hogy csak akkor fogad el beolvasást ha évváltás, vagy tarifaváltás van.
Pjotr
Máűr vannak olyan órák amit központilag le lehet olvasni, majd eljön annak is a kora...
zsolti
(Pjotr @ 2005 Sep 20, 09:46 AM)
Jogtalan?
Hát nem tudom, bármikor van jogod leolvasást kérni és a módosítani a havi általányt, az egy dolog, hogy ezt nem tetted meg.

De ez mire válasz? Arra semmi esetre sem amit kérdeztem. Nem az a kérdés, hogy mikor mennyit fizettem, hanem az, hogy visszatarthatja-e a pénzemet?
Ariadne
Az általam írtak alapján nem, jóváírhatja vagy visszakérheted. A két link valamelyikén ott lesz a válasz.
zsolti
(Pjotr @ 2005 Sep 20, 09:55 AM)
Máűr vannak olyan órák amit központilag le lehet olvasni, majd eljön annak is a kora...

állitólag az oszlopra szoktak szerelni valami mérőkütyüt amit lehet távolról olvasni (és ellenőrizni az áramlopást)
Pjotr
El nem olvasom az ászf-jüket, de szerintem nem tarthatja vissza, szeruintem simán visszadják.
Olyankor szoktak vizsgálódni, amikor valami nem kóser, pl. korábban havi XkWh-át fogyasztottál, most hirtelen 1/2X-et, ez gyanús nekik.
De nem értem miért baj ez, kijönnek megnézik, hogy minden rendben van-e majd visszadják a pénzt.
Ha nem csaltál, akkor miért probléma ez?
Ha egész éveben nem hiányzott ez az összeg, akkor most nem tudsz várni egy hetet, a saját hibád, hogy sokat fizettél nem az övék....
Ha pl. egy albérlet ez és a korábbi lakónak volt villanytűzhelye, mosógépe stb, akkor kijönnek megnézik az órát, megmérik a vezetékeket, hogy nincs-e tiltott bekötés, elmondod nekik ezt és kész.
Pjotr
(zsolti @ 2005 Sep 20, 10:06 AM)
(Pjotr @ 2005 Sep 20, 09:55 AM)

állitólag az oszlopra szoktak szerelni valami mérőkütyüt amit lehet távolról olvasni (és ellenőrizni az áramlopást)

A távoli leolvasás nem ezt jelenti... biggrin.gif
De lehet olyat is csinálni, hogy az oszlopra tesznek egy plussz órát, és ha az többet mutat mint a házon lévő, akkor bukta.
De ki tudják mérni azt is, hogy van-e a házba bejövő vezetéken rácsatlakozás az óra elött, szóval nem érdemes játszani.
Ariadne
Meg azért sem érdemes játszani, mert ezt a fajta pert - legyen szó akár gázról, vízről vagy áramról - gyakorlatilag lehetetlen megnyernie a "szabálytalanul vételező" vagy akár csak gonosz szomszéd által megpiszkált órájú fogyasztónak... Úgy van megírva a törvény...

Szóval lakatra(ot) fel!
zsolti
(Pjotr @ 2005 Sep 20, 10:07 AM)
El nem olvasom az ászf-jüket, de szerintem nem tarthatja vissza, szeruintem simán visszadják.
Olyankor szoktak vizsgálódni, amikor valami nem kóser, pl. korábban havi XkWh-át fogyasztottál, most hirtelen 1/2X-et, ez gyanús nekik.
De nem értem miért baj ez, kijönnek megnézik, hogy minden rendben van-e majd visszadják a pénzt.
Ha nem csaltál, akkor miért probléma ez?
Ha egész éveben nem hiányzott ez az összeg, akkor most nem tudsz várni egy hetet, a saját hibád, hogy sokat fizettél nem az övék....
Ha pl. egy albérlet ez és a korábbi lakónak volt villanytűzhelye, mosógépe stb, akkor kijönnek megnézik az órát, megmérik a vezetékeket, hogy nincs-e tiltott bekötés, elmondod nekik ezt és kész.

Vesztes hozzáállás. Adják vissza a pénzt és utána ellenőrizzenek. Tőlem naponta kijöhetnek ellenőrizni, nincs mit takargatni:D Eezeket az órákat max a betápon lehet kikerülni de ilyennel drága és életveszélyes játszani és nem is erről volt szó.

köszöntem a segitséget

üdv
Pjotr
Te sem adnád vissza, csak gondolj bele az ő helyzetükbe, valamitől, hirtelen lecsökkent a fogyasztás, gyanús nem?
makszimusz
ELMŰ-vel vigyázni!

Bennünket rendesen felidegesítettek a saját hibájukból kifolyólag!

Két villanyóránk van, nappali + éjszakai.

Eljött ez év májusa amikoris leolvasták az éves fogyasztást. Szépen kiszámoltuk, hogy van némi tartozásunk, majd fizetünk, ha jön a számla.

Jött a számla ami közel 150000.- forint túlfizetést mutatott és a nappali óránk éves fogyasztásában "0" szerepelt. (Elfelejtette valaki rögzíteni a leolvasott éves fogyasztást) Becsületes magyar állampolgár fogja a telefont, pénzt és időt nem kímélve próbálja elérni, hogy fizethessen. Néhány órai telefonálgatás (természetesen zöld szám nincsen) után sikerült elérni, hogy kijöjjenek leellenőrizni, hogy mi miért akarunk fizetni. Egy időpontban két külön autóval kijött 2-2 ember ellenőrizni a nappali villanyórát. MINDEN RENDBEN VÉGRE FIZETHETÜNK. rolleyes.gif Kiküldték kb két hónap után az új számlát (régi sztornó), mostmár jó adatokkal, futás fizetni. Megnyugodtunk!
A számla befizetése után kb két héttel megjelent egy újabb autó (ELMŰ alvállalkozói), hogy az éjszakai órát jöttek ellenőrizni.
Villanyóra a ház külső falán található (családi ház), ahol bőszen nézegetni kezdték az órákat. Egyik ember megkérte a férjemet, hogy engedje ki a kapun, mert kell a kocsiból kell neki valami.
Amíg kimentek és visszajöttek, a bennmaradó kolléga LESZERELTE AZ ÉJSZAKAI ÓRÁT, majd közölte, hogy van rajtaegy repedés (ki tudja mit csinált vele), ahol ha nagyon ügyes valaki, akkor le tudja állítani az órát. Órát zárt dobozba tették, jegyzőkönyvet vettek fel a "szabálytalan vételezés" tényéről és elhúztak.
Többórás ismételt telefonálgatás, ahol megnyugtattak, hogy független szakértő fogja kivizsgálni az ügyet, majd beidéznek bennünket. LÁTSZIK, HOGY MINDENÁRON HIBÁT AKARTAK TALÁLNI!! Nem akarom részletezni a több heti telefonálgatásokat és az idegbajt amit azért okoztak nekünk, mert fizetni akartunk, és ők pedig trehány munkát végeztek. Végülis októberben - szerencsénkre - kaptunk egy levelet, hogy lezárták az ügyet, nem vagyunk bűnösök.
Elfeledkeztek egy igen fontos dologról: elnézést nem kértek. Természetesen az ideg és a telefonálgatás költségét senki nem fogja megtéríteni!

Szerintem egyszerűbb lett volna azzal kezdeni az ELMŰ-nél az ügy lerendezését, hogy leellenőrzik, a leolvasott érték és a lerögzített adat egyezik-e. Egy adatot kellett volna kijavítani. Ez nekik sem és nekünk sem került volna sok fáradtságba és pénzbe. mad.gif
szabella

Szép napot mindenkinek!

Arra lennék kíváncsi, hogy miért kellet a régi bevált módszert megváltoztatni. Jöttek leolvasták, az óra is ellenőrizve volt, aztán számla, hocci-nesze, és minden el volt intézve. Annál is inkább érthetetlen, mióta az ELMÜ saját dolgozóival hordatja ki a számlát. Ha már úgy is ittjárnak, vajon miért nem olvassák le a az órákat? Vajon mennyibe kerül az új rendszer, a telefonközpont, az adatfelvevőkkel, a számlakihozók, az ellenőrök. Szerintem sokkal többe, mint a korábbi, persze mivel velünk fizettetik meg nemszámít? A korábbi nem volt gazdaságosabb, megnyugtatóbb és igazságosabb? Mi leolvasásá szerint fizetünk. Internetten emilbe adjuk meg az adatokat, amit vissza is igazolnak. Minden évben elmondják, hogy X-Y idő között jönnek órát ellenőrizni, de eddig még soha nem volt nálunk senki.
TheElf
Az ok elsősorban a fogyasztók érdekeit védi de az elmű érdekét is: Nem egyenletes az áramfogyasztás, az egyenletes tervezhető költség viszont a legtöbb embernek megoldást jelent. A költségeket év közben követheti, az év végi elszámolásra fel lehet készülni, és ez sok szempontból kényelmes,
asdf
Ha már úgy is ittjárnak, vajon miért nem olvassák le a az órákat?

Hasonlitsd ossze, hogy mennyi idobe telik mondjuk egy panelhazban beszorni a postaladaba 30 szamlat /max. 2 perc/, es mennyi idobe telik mind a 30 lakast vegigjarni, becsongetni, megvarni mig ajtot nyitnak, bemenni, felirni az allast, /hopp, azt el is feledtem, anno a villanyorasok a penzt is beszedtek nem? na? rohangalni milliokkal, milyen lenne, vallalnad?/, ez az egesz meg ugy minimum negyed ora... Kertes hazaknal pedig a bejutas meg korulmenyesebb, sok helyen nincs csengo es csak a kutyaugatasra jonnek ki stb. stb.
TheElf
asdf: Elfelejtesz még pár nagyon fontos dolgot: A számlát akkor is be lehet dobni, ha nincsenek otthon, a leolvasás már nem biztos, hogy mindenhol menne ilyen helyzetben. smile.gif Magyarul egyszer kell kimenni vagy sokszor smile.gif Akad még számos ilyen érv, de a lényeg elsősorban az, hogy a legtöbb embernek jobb az előre tervezhető egyenletes költség.
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.