Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
ELMÜ vezeték
Fogyasztóvédelem Fórum > Szolgáltatásokkal kapcsolatos fórumok > Egyéb
mbm
Elektromos vezeték ügyében kérném szíves segítségüket.
Tavaly nyáron vettünk egy vegyes építési övezetben lévő üdülőtelket építkezési céllal. Sajnos a telken három elektromos vezeték
megy keresztül, többek között a mellettünk lévő egész utca a mi telkünkön keresztül kapja az áramot. A vezeték megszűntetése miatt felkerestük az ELMÜ-t, mert a vezetékek útban vannak, és szeretnénk építkezni. Az pedig egyébként sem szerencsés - egészségileg sem, ha több elektromos vezeték halad át egy telken.
Az ELMÜ megkeresésünkre közölte, adjunk be kérvényt, és majd megmondják, mennyiért vezetik át másfelé a telken átmenő vezetékeket, de ennek a számlája többszázezer forintra fog rúgni. Tudomásom szerint az EU-ban nem is engedélyezik a légvezetékeket, és azt sem értem, miért a mi telkünkön keresztül vezették őket, hisz a telek saroktelek, és ráadásul egyik oldala főútvonal mellett van.
Nem tudom számít-e, de idén januárban a területet lakóövezetté nyilvánították.
A kérdésem ezzel kapcsolatban:
1. Jogos-e az ELMÜ anyagi igénye?
2. Az előző tulajdonos mintegy 30 évvel ezelőtti hozzájárulása (ha volt ilyen annakidején egyáltalán) érvényes-e a tulajdonosváltás után is?
3. Nem az ELMÜ-nek kellene nekünk fizetnie, hogy átvezethesse a vezetékeit a telkünkön?
FVF
Ez nem igazán fogyasztóvédelmi ügy, jogi szempontból a következőket tudom mondani: szerintem amennyiben ezekkel a feltételekkel vettétek meg, akkor azt ki kell fizetni.

Adott esetben ugyanis a telek korábbi tulajdonosa kaphatott érte kártérítést. Ha nem, akkor is megengedte. Így miért kellene még egyszer fizetni érte?

Mindenesetre egy ügyvédet meg kell kérdezni, de nem hiszem, hogy létezik biztos, jobb megoldás. Ez egy klasszikus polgári peres eljárás, ebben a fogyasztóvédelem nem tud segíteni.

Ebben az a tanulság, hogy nem szabad annélkül megvenni valamit, hogy teljes mértékben tájékozódnánk. Ide tartozik még a régészeti terület is: a feltárást a tulajdonosnak kell állnia, de több ilyen példa van.
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.