Miért van az, hogy sok mindenre sok mindent ráírnak, például tartalom, összetétel stb. ......viszont az egyik legalapvetőbb dolognál-terméknél általában nem...vagyis miért nem tudom, hogy egy NEVESINCS ZSEMLÉBEN, KENYÉRBEN MI VAN?
Arra nincs jogszabály, hogy ezt minden egyes terméken fel kellene tüntetni?
Jobb ha nem tudod
Ariadne
2005.09.26, 10:05
A mai zsemléket elnézve nem nagyon lenne mit ráírni, némelyik csak optikai csalódásnak tűnik, nem tápláléknak...
Egyébként egészen biztos, hogy fel kellene tüntetni.
És bele kellene égetni az aljába a zsemlének, hogy mi van benne? Vagy bezacskózva lehetne csak árulni, mondjuk ötösével? És ha csak egy kell?
Hogy emberek miken tudnak fennakadni??? Ha tudnád miből van, kelemeznéd, mielőtt megveszed?
A kenyéren mondjuk van cimke, arra rá lehtenm sőt szerintem kellene.

Mert tudod liza, ha liszt, kovász, stb... lenne az összetétele ezeknek a dolgoknak, akkor jogos lenne, hogy minek ráírni, csak hát olyan extrém dolgokat bele tudnak rakni, hogy jó (lenne) tudni.
A zsemel esetében is meg lehetne oldani, pl a zsemletartó elé kirakni egy kis táblára
szerk: egyébként mi az hogy "kelemez"?
(Joooe @ 2005 Nov 1, 05:35 PM)
szerk: egyébként mi az hogy "kelemez"?
kielemez?
Kedves LIZA!
Nem akarom sértegetni, de akkor sem értem a kérdését...sem így, sem úgy...mivel az annyira értelmetlen, mint amennyire Ön értelmetlennek tartja az én aggodalmamat az élelmiszerekkel kapcsolatosan...másrészt, ha Önt ez nem is érdekli, miért is látogatja ezt az oldalt?
Képzelje, vannak emberek, akiket érdekli mit visznek be a szervezetükbe...mellesleg tényleg kiváncsiságból írtam az oldalra, nem pedig azért, hogy valaki kötekedő alanyt találjon bennem...
Kedves chila!
Ha valaki odafigyel arra, mit eszik, akkor a zsemle kapásból kiesik.
Ez nem kötekedés, csak józan paraszti ész. És nem kötekedésből látogatom ezt az oldalt, hanem mindig látok-találok valami újat.
Egyébként utánaérdeklődtem, a boltban fel kell tudni mutatni bármikor, mik pl. a zsemle összetevői.
A kelemez valóban kielemez akart lenni...
Nem egészen értem mire irod Liza, hogy aki odafigyel az nem eszik zsemlét...
De egyébként sem az az oldal célja, hogy ilyen-olyan, gyakran irreálisan nagy hülyeség, néha jó táplákozási tanácsokat adjunk....
Egyébként én is chila-val értek egyet, igazán kint lehetne a kenyeres pult mellett egy táblán, hogy melyik pékárú mit tartalmaz.
Nagyon hasznos lenne, akkor lehet, hogy tényleg elkerülne az ember pár zsemlét...
A fel tudják mutatni elv sem jó, mert miért kell kérni, tegyék ki és kész.
Ugyanez kéne a felvégotakkal, ott még rizikósabb, hogy mi van benne, mégsem veheti az ember kilószámra egészben, hogy megtudja a tartalmát...
Ez szerintem teljesen egyértelmű, hogy aki odafigyel arra, mit eszik, nem eszik zsemlét, kenyeret, disznóhúst, cukrot, stb. Ez nem táplálkozási tanács, hanem teljesen egyértelmű dolog.
Azt, hogy be kell tudni mutatni, mit tartalmaz a zsemle, nem én találtam ki, hanem ez egy előírás.
Egyébként nem hiszem, hogy sok összetevő mond valamit egy átlag embernek. Mérgező dolgot amúgy sem tesznek egy kenyérbe, ha mégis így lenne, azt meg nem írnák ki. Annak idején a paprikára sem írták rá, hogy mérgező...
Kedves Pjotr, jártál már élelmiszerboltban? Ha kiírnák minden szalámi összetevőjét, akkor nem látnád ezektől a szalámit. Ja, és a párizsira konkrétan tudom, nem írják rá, hogy pontosan milyen minőségű húsból áll, csak azt, hogy sertéshús.
Ez már tényleg szőrszálhasogatás.
(liza @ 2005 Nov 7, 05:41 PM)
Ez szerintem teljesen egyértelmű, hogy aki odafigyel arra, mit eszik, nem eszik zsemlét, kenyeret, disznóhúst, cukrot, stb. Ez nem táplálkozási tanács, hanem teljesen egyértelmű dolog.
Ez hulyeseg... szerintem.
(liza @ 2005 Nov 7, 05:41 PM)
Azt, hogy be kell tudni mutatni, mit tartalmaz a zsemle, nem én találtam ki, hanem ez egy előírás.
Egyébként nem hiszem, hogy sok összetevő mond valamit egy átlag embernek. Mérgező dolgot amúgy sem tesznek egy kenyérbe, ha mégis így lenne, azt meg nem írnák ki. Annak idején a paprikára sem írták rá, hogy mérgező...
Kedves Pjotr, jártál már élelmiszerboltban? Ha kiírnák minden szalámi összetevőjét, akkor nem látnád ezektől a szalámit. Ja, és a párizsira konkrétan tudom, nem írják rá, hogy pontosan milyen minőségű húsból áll, csak azt, hogy sertéshús.
Ez már tényleg szőrszálhasogatás.
Ennél nagyobb baromságot már régen hallottam...
Vissza a témához.
Meg lehetnne oldani a kiirást, szépen kitesznek egy lapozható füzetet, amiben az összes felvágott benne van és szépen megnézheted, hogy hány százalék van bent ebből meg abból.
Mindezt javaslom úgy, hogy pontosan tudom, hogy hogyan és miből készülnek ezek a termékek.
Az valóban nagyon kevés, hogy sertéshús, ezt is részletezni kéne.
Hiszen jó lenne tudni, hogy pl. egy parizer a börkepépen, fehérjén és olyan dolgokon kívűl amit le sem merek írni miből áll...
Ariadne
2005.11.08, 09:43
(Pjotr @ 2005 Nov 7, 10:45 PM)
Hiszen jó lenne tudni, hogy pl. egy parizer a börkepépen, fehérjén és olyan dolgokon kívűl amit le sem merek írni miből áll...
Konkrétan a Magyar Élelmiszerkönyvben pontosan benne vannak az előírások, lásd jogszabálylista itt a fórumon. Érdekes olvasmány, ott részletezik, miből van a párizsi.
Pontosan mi ebben a baromság(húú, ez olyan kedves mondat!)?
Annyira látszik, hogy hiányzik belőled a gyakorlatiasság! A gyártók-forgalmazók nem gyártanak ilyen füzetecskéket, ha mégis, nem jutna el minden boltba. A választék változásával újabb füzetkék kellenének. A mamókáknak meg nagyító... Ki a bánat olvasgat ilyeneket a csemegéspult előtt????
Remélhetőleg nem ilyen meredek ötletek alapján módosítják a jogszabályokat... Ez CSAK kukacoskodás!
Liza, téged tényleg nem érdekel, hogy mi van abban amit megeszel?
Szerinted miért találták ki, hogy fel kell tüntetni az összetételt?
Az a baromság, hogy az ember ne egyen húst meg zsemlét..
de nem ez a fórum témája, a gyártók azért nem gyártanak ilyen tájékoztatókat, mert senki nem kötelezi rá őket.
ha tehetnék, akkor markolóval szórnák ki a puszta padlóra a hipermarketben a felvágotatt.
Semmi többet nem fognak tenni, mint amit muszály.
Miért lenne az kukacoskodás, hogy mint vevő tudni akarom, hogy mit tartalmaz az étel amit megveszek.
Erre én más megoldást nem látok, mert vagy megveszel rúdban egy teljes parizert vagy nem tudod megnézni az összetevőt.
Ariadne
2005.11.08, 18:35
(Pjotr @ 2005 Nov 8, 06:32 PM)
ha tehetnék, akkor markolóval szórnák ki a puszta padlóra a hipermarketben a felvágotatt.

Bírom az ilyen plasztikus illusztrációidat...

Csak úgy elképzeltem ezt. Élmény lenne nézni az embereket, amint egymást tapossák a parizerért...
Csütörtökön lesz pont erről egy műsor a Házon kívűl vagy valami hasonló nevű műsorban a rtl klubon.
Igen:)
De tudtommal inkább arról lesz szó, hogy készültek -e feketelisták, vagy nem. Osztottak nekem szerepet benn, nem kis munka volt...
Kenyerek. MInden pékárún kötelező feltüntetni az összetevőket, megnevezést, tömeget, gyártó elérhetőségeit, kivéve: PÉKSÜTEMÉNYEK, KALÁCS, ZSEMLE, KIFLI, HASONLÓK.
Tehát kvázi a kenyereken kell csak. De ott kell.
Kérdés lehet a minőségmegőrzési idő, azt el lehet hagyni, ilyenkor egy alacsonyabb, silányabb minőségű árut veszünk, mely csak aznap áruítható és fogyasztható. Amennyiben rajta van a fogyaszthatósági idő, akkor az azért jobb minőségű. Sajnos a magyar piac kb 80% az ún. 24 órás kenyerekből áll, ami eléggé szomorú. Legyen szó hipermarketes, vagy magyarpékes kenyérről. Ezért szoktam morogni, ha a hazai pékszövetség lázong az alacsony színvonalú hipermarketkenyér ellen.
Csak a kenyereken kell? És a többi az zsákba macska?
Most olvastam egy nem túl bizalomgerjesztő listát, hogy miket használnak, hogy rossz minőségű lisztből is ehető dolog sikerüljön: állományjavítók, sikérváz-erősítők, térfogatnövelők, habosító és puffasztó anyagok,...
Már a kenyeret is otthon kell sütni?

Megkeresem a köténykémet
Igen, csak ott kell. Otthonsütés kenyérsütővel: az nagy buli:)))
Kaptunk egyet nászajándéknak, kipróbáltuk. Csak olyan receptek vannak benne, amik tiszta adalékanyagosak:) tejpor, ezpor, azpor, amazpor. Ehető lett, de azért a KAisers kenyérpultját szívesebben választom:) MI csak kalácsot szoktuk itthon sütni.
Ariadne
2005.11.21, 11:57
A mi kenyérsütőnkhozö normális receprek voltak, a liszte(ke)n kívül csak só, cukor meg élesztő kell bele, más nem. Évek óta nem vettünk bolti kenyeret...
Captain Crash
2005.11.22, 03:40
Nem is kell tej az élesztőhöz?...nem látom át mi tartja össze a lisztet a sót és a cukrot, meg az élesztőt.

Nem akarsz leírni egy receptet?
Ariadne
2005.11.22, 09:51

Ühüm, vizecske kell hozzá még...
Megkérdezem kedves szülőmet, aki ezeket rendszerint készíti, aztán bepöttyentek egyet-kettőt. Azt hiszem, a liszt a titka az egésznek, bár van amelyikhez kell külön sikért is adni, ami egy olyan fehér por (

igen, pont olyan), ami normális esetben benne szokott lenni a lisztben (búzában), csak ezek a mai lisztek olyan gagyik, hogy plusz kell beléjük tenni.
Köszi, az engem is érdekelne. De örülnék olyannak, ahol tej van tejpor helyett. Annak a bekeverési aránya ugye nem egyértelmű, és én tejjel szeretném készíteni.
(Ariadne @ 2005 Nov 8, 09:43 AM)
Én inkább nemszeretném tudni miből áll egy ilyen recept, mert lehet a büdös életbe nem vennék többet a számba ilyent! Az meg "szegény" előállítónak, forgalmazónak stb. nem lenne jó!
Lesz recept?

)))
Bunkó követelődző emberke lettem:)))
Captain Crash
2005.11.28, 12:19
Ez az! Verjük az asztalt! RECEPTET AKARUNK!
Ariadne
2005.11.28, 16:15
Jójójójó, ennyire éhesek vagytok?

Ma este leírom a recepteket, aztán holnap beírom nektek. No.
Esetleg cirkuszi játékokat is szeretnétek?
Igen, sok-sok vérrel
Ariadne
2005.11.28, 17:19
OFF
(Joooe @ 2005 Nov 28, 04:46 PM)
Igen, sok-sok vérrel

Ha a kedvenc halas cégem esetleg nem fizet nekem két héten belül, akkor arról is gondoskodom... Sok-sok vérrel...

(Egyébként komolyan gondolom, hogy ha képesek ebből pert csinálni (mert csak rajtuk múlik), akkor megírom nektek, mikor és hol lesz tárgyalás, hadd szórakozzatok egy kicsit, ha érdekel. Polgárisokra mindig szabad a bemenet. Hmmm, tényleg, valami sajtót is kellene szervezni...

)
Ariadne
2005.11.29, 09:49
Közkívánságra egy kenyérrecept (lesz majd egy másik is), a mi kis Hauser-ünkben nagyon jól muzsikál. Kéretik hullámozni...
Rozskenyér 325 ml langyos víz/tej
2,5 evőkanál margarin/olaj/vaj
4 kis kávéskanál só (a sütőhöz van ilyen műanyag kétkanalas végű cucc, azzal mérjük)
2,5 teáskanál cukor (ezt is)
700 ml (!) "normál" B55-ös liszt
400 ml rozsliszt (mi jórészt teljes kiőrlésű rozslisztből és egy kevés fehér rozslisztből mixeljük ezt)
egy 5 dkg-os kocka élesztő 1/3-a (csak mert utáljuk a szárítottat)
+ ha tutira akar menni az ember, egy kis sikér jó bele, akkor biztos sikerül. Ez teljesen természetes anyag, a búza normális alkotórésze (lenne), bioboltokban kapható.
+ ha finomat is akar az ember, akkor magocskákat is tesz bele, mi napraforgót, szezámmagot és lenmagot szoktunk, összesen olyan fél decit kb.Ha "túl jól" sikerül, és ki akar jönni a formából, Anyukám egyszerűen visszagyömöszöli a kifolyni akaró részeket, aztán már nyugton marad, és ugyanolyan jó lesz.

Mi mindig vízzel és margarinnal készítjük, de a többi alternatíva is jó biztosan. A folyadék mennyiségére és langyosságára kell vigyázni a friss élesztő miatt, egyébként lehet variálni kevesebb cukorral, több sóval, tökmaggal, stb... Ja, és nem csalás, nem ámítás, a lisztet tényleg ml-ben kell mérni, kicsit leütögetve, hogy összetömörödjön, valamilyen mércés edényben.
Hmm, azt hiszem ennyi. Remélem más kenyérsütőjében is menni fog ugyanúgy...

Majd írjátok meg, hogy sikerült!
szerk: Sosem gondoltam volna, hogy egyszer egy fogyasztóvédelmi fórumra fogok receptet írni...
Captain Crash
2005.11.29, 13:42
Én most cápahúst sütök majd ki, épp pácolom, de majd kaviárral és sültkrumplival tálalom.
Ariadne
2005.11.29, 14:07

Ejha!
Bár egy Kapitánytól ez a minimum.
No azt még én se ettem, bár láttam már boltban. Kapitánynak végülis én is mondható vagyok a gyakorlat és a papír alapján, de a halat nem gyakorta eszem, szálkaundor miatt azért egy jól elkészített filé sosem rossz, s nem fintorgok a szószos lazacszeletek láttán sem:)
Ariadne
2005.11.30, 18:01

Két kapitány, mi a szösz!
Esetleg feketekagyló (moule) kedvelő valaki (rajtam kívül)? Azért nálam leginkább a tejszínes-parmezános-parajos szószos lazac rulez... Meg két hete a fondü, bár az nem tengeri.
szerk: ez most off volt.
Élelmiszer a téma nem?
Ariadne
2005.11.30, 18:12
Öööö, azt hiszem, itt speciel kenyér és pékáru.

Írtam is neked feljebb receptet kenyérhez.
De ha már élelmiszer, akkor kritizálhatom a "csoki" télapókat? Mert túlnyomó többségük nem csokiból, hanem bevonómasszából van, ami szvsz pocsék. Igazából nem is értem, miért árulják ennyire, más EU országokban tapasztalatom szerint még a kifejezetten tortabevonó is valódi csokiból van... De haladás, hogy - bár kicsit drágán -, de lehet már kapni néhány fajta állati finom Lindt és Cote d'Or csokit itthon is. Sajnos kis hazánkban gyártottak/kaphatók között még nem találtam ezekhez foghatót, pedig becsszó végigettem már a palettát az elmúlt évtizedekben...
Rá van írva az összetétele, így nincsen akadálya. Több műsorban és cikkben felhívtuk erre a figyelmet, így az ember, ha van pénze az igényesebb, finomabb termékre, válogathat. Másik kérdés, hogy nem sikerült jogszabályváltozást elérni abban a kérdésben,hogy a feliratok olvasható méretben legyenek a terméken, mert még én is alig látom egyiket-másikat.
A Lindt csokit én is nagyon szeretem:)
Ariadne
2005.11.30, 18:37
Sajnos az ára nagy önmérsékletre tanítja az embert...

Pedig már egészen lement, viszonylag közel van pl a francia vagy belga árához, szóval ennél olcsóbb már talán sose lesz. Viszont a franciáknál mindig olcsóbb, ha 2-3 táblát is vesz az ember, ami egyes 200g/tábla csokiknál könnyen túlsúlyossá teszi a bőröndöt és annak gazdáját is. Veszélyes...
Mondjuk az olyan különlegességek, mint a gyömbéres-citromos-fehérnugátos tejcsoki, a mogyorós-trüffeles-"palacsintás" (nagyon vékony ostya, mint a palacsinta széle, feuillantine a neve), a mogyorós-fehérnugátos fehércsoki, a málnás étcsoki, vagy az almatortás-karamelles tejcsoki sajnos nem jutnak el hozzánk - remélem csak egyelőre (bár össznépi elhízást eredményeznének, azt hiszem). És még legalább 30-40 félét láttam, vadabbnál vadabb kompozíciókban. Ezek a franciák tudnak élni...

És akkor még a kuszkuszról, mint tökéletes ötperces elkészítési idejű köretről még nem is zengtem ódákat...
Most miattatok éhes lettem
Ariadne, fantasztikus a recepted! Jó kenyér lett belőle. Ezennel mindenkinek felhívom a figyelmét, hogy kenyérsütő alkalmazásánál ne használjon porokat, csináljon mindent eredetiben. Ez volt az első kenyér, ami nem volt büdös.
Ariadne
2006.01.30, 10:25
(FVF @ 2005 Nov 9, 01:52 AM)

Igen:)
De tudtommal inkább arról lesz szó, hogy készültek -e feketelisták, vagy nem. Osztottak nekem szerepet benn, nem kis munka volt...
Kenyerek. MInden pékárún kötelező feltüntetni az összetevőket, megnevezést, tömeget, gyártó elérhetőségeit, kivéve: PÉKSÜTEMÉNYEK, KALÁCS, ZSEMLE, KIFLI, HASONLÓK.
Tehát kvázi a kenyereken kell csak. De ott kell.
Kérdés lehet a minőségmegőrzési idő, azt el lehet hagyni, ilyenkor egy alacsonyabb, silányabb minőségű árut veszünk, mely csak aznap áruítható és fogyasztható. Amennyiben rajta van a fogyaszthatósági idő, akkor az azért jobb minőségű. Sajnos a magyar piac kb 80% az ún. 24 órás kenyerekből áll, ami eléggé szomorú. Legyen szó hipermarketes, vagy magyarpékes kenyérről. Ezért szoktam morogni, ha a hazai pékszövetség lázong az alacsony színvonalú hipermarketkenyér ellen.
Visszatérve ide, ha a kenyereken kötelező, akkor miért nem tüntetik fel mégsem sehol?
Egy ilyen elepvető élelmiszeren amiből a legtöbb fogy, nem lenne rossz...
Az idézettben írtam, hogy amennyiben ú.n. 24 órás kenyeret készítesz, azon nem kötelező feltüntetni a minőségmegőrzési időt. Ez elég szomorú. Így a pékek nagyon nagy %-a ilyen silány árut készít, másnap már morzsálódik. Ráadásul nem könnyű fogyasztó számára megbizonyosodni arról, hogy tegnapi kenyér nem kerül -e ki a polcra.