Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Portugieser
Fogyasztóvédelem Fórum > Hagyományos termékvásárlás > Élelmiszerek
Joooe
Épp most kortyolgattunk el egy üveg villányi "Portugieser"-t.
Az égvilágon semmi baj nem volt vele, renkívül finom volt, részletesebb értékelésbe most nem mennék bele, nem borász fórum. smile.gif Rég ittam ilyen jó tüzes bort (Gere pincéjéből, ha valaki ismeri) smile.gif

De egy kérdés azért csak megfogalmazódott bennem a nagy élvezetek közepette, ha nemrég még Kékoportót ihattam, miért kell hogy beletörjön a nyelvem a Portugieserbe?

Hallottam hogy volt valami eu-s kínlódás emiatt, de tényleg, ki kötelezi a termelőket, hogy nem hívhatják Kékoportónak a Magyarországon nagy hagyományokkal bíró fajtát?
mad.gif
Pjotr
Mert portóinak csak a Porto környékén termett bort hívhatják, ahogy Tokaji nak sem lehet mást hívni meg pálinkát is csak nálunk lehet főzni(meg a határ körül..)
Joooe
Na jah, de a "Kékoportó" az egy szőlőfajtának a neve, az egyáltalán nem ugyanaz, mintha azt mondanánk, hogy "portói".
Pjotr
Mindegy ez egy bejegyzett védjegy, nem lehet így hívni.
Joooe
Na ezt nem értem... a "kékoportó" magyar szó bejegyzett védjegy?
Andre
(Joooe @ 2005 Oct 1, 11:59 AM)
Na ezt nem értem... a "kékoportó" magyar szó bejegyzett védjegy?

Szerintem Pjotr a portói-ra gondolt amikor bejegyzést említett.
Egyébként én sem értem, mert a kékoportó és a portói nem ugyanaz a szó. Eről az az agymenés jut eszembe, mikor kb egy -másfél éve egy pék levédte a szögletes pogácsát, és jogdíjat akart kérni mindenkitől aki szögletes pogit gyártott.
Ennek aztán az lett a vége, hogy a szögletes pogácsát hagyományos magyar terméknek minősítették és eltörölték róla a bejegyzést. Ez lehetne a gyakorlat a kékoportó esetében is, hiszen a szőlőfajtát is sokan termesztik és az utána elnevezett bort is sokan állítják elő. Ez is tipikus magyar ökörség.
Tőlem lehet az üvegen akármilyen nyelvtörő, nekem akkor is kékoportó marad.
Joooe
Tőlem lehet az üvegen akármilyen nyelvtörő, nekem akkor is kékoportó marad.

Teljesen egyetértek.

Nem hinném, hogy pl a "szürke marhát" csak a magyar megnevezéssel lehet tenyészteni európában. Bár az nem is jó példa mert azt hiszem azt a fajtát az osztrákok védték le előlünk. Na ez már szó szerint a magyar "ökörség"...
Ariadne
Egy francia hetilapban láttam megdöbbenve egy valszeg borforgalmazó cég reklámját egy sajtkupacon álló gólyával, ahol a különböző sajttípusokhoz a megfelelő borokat ajánlották. Megdöbbenésemre ott volt köztük a "Tokay" is - és nem vagyok benne biztos, hogy nem csak belföldi (francia) borokkal foglalkoznak... ermm.gif Ahhoz képest...

drunk.gif (egyáltalán, létezik még ma zöld üveg?!)
Joooe
egyáltalán, létezik még ma zöld üveg?!

Sörösben is borosban is persze, elég sok féle smile.gif

Alkohol ügyben otthon vagyok biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif blushing.gif
Ariadne
Tényleg, a pezsgős is zöld!!! (mármint némelyik) Azzal én is közelebbi ismeretségben vagyok... blushing.gif tongue.gif
FVF
MInt termelő és borkultúra expert:) szólnék hozzá.

Mivel a portói elnevezés van védve, minden ahhoz hasonló elnevezés tíltva van az EU-ban. Így kellett változtatnunk nekünk is. A Tokaj jó példa, mert míg nálunk borvidék neve (tehát az eredetvédettség a lényeg), addig olaszoknál egy szőlőfajta a tocai italiano. Nekik is változtatni kellett...
Joooe
Hát jó, végül is...smile.gif

A Cabernet Sauvignont se szeretem kimondani, de inni igen smile.gif Meg még lehetne sorolni.
FVF
KAber és kabernésmile.gif
Joooe
biggrin.gif
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.