Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Munkaszerzodessel Kapcsolatos Kerdesek
Fogyasztóvédelem Fórum > Szolgáltatásokkal kapcsolatos fórumok > Egyéb
ityam
Hali

Most valtok munkahelyet es itt mar be is leszek jelentve smile.gif . mino nagylelkuseg. beszelgettunk a munkaadoval(tovabbiakban fonok) hogy mi van hogy van. mondtam hogy eddig hogy volt feizetes meg ilyesmi. es hat elszornyulkodott hogyha elmegyek szabira akkor nem kapok penzt arra az idore. es o mondta hogy hat naluk ugyanugy megkapom a kialkudott fix fizut ha szabadsagot veszek ki akkor is. de viszont nem fizetnek tulorat, mint kideritettem a leendo kollegaimtol. nade itt van a turpiszsag, hogy ha elmegy teszem azt 1 ember 15 nap szabira akkor a fennmarado 3 emberkenek 5-5-5 napot be kell jonni a helyere. ami nincsen kifizetve, es amikor mind a 3 kollega elment mar 15 nap szabira addigra en mar 15 napot dolgoztam puszira(ugyebar tulorat nem fizet csak a kialkudott penzt) magyarul itt sincsen fizetett szabadsag csak szebben fogalmaznak. nem akkor kapom meg amikor bejovok a kollega helyett hanem akkor amikor nem jovok be. de eves szinten ugyanaz a helyzet mint a mostani helyemen. itt ugyebar "oraberben vagyok" szal ha tobbet jovok az ki van fizetve. magyarul ahogy elszornyulkodott ott a fonok az kicsit kamu leven hogy o is ugyanezt csinalta csak szebben hangzik.
idokozben kideritettem hogy ennek ugyebar nem szabadna igy lenni de gyakorlatban ugyebar senki nem ugy kap mint ahogy kellene.
tapasztalatok ezzel kapcsolatban ? mennyire sok helyen van ugyanilyen tevhitben tartas?
Joooe
Magyarországon rémes munkakörülményeket tudnak szemrebbenés nélkül összehozni... de azért amit én ismerőseim körében tapasztalok, hogy azért a fizetett szabadság meg hogy kifizetik amennyit dolgoztál az alap még balkáni körülmények között is.

Egy ismerősömnek épp most van folyamatban egy feljelentése az munkaügyi felügyelőségnél meg az ántsz-nél, olyan dolgok miatt, hogy pl minden 3. szombat kötelező - nem redkivűli túlóraként, hanem előre betáblázva - és nincs helyette azon a héten másik pihenőnap, ha nincs munka hazaküldik a munkásokat és leírnak egy napot a szabadságból szemrebbenés nélkül, a munkacsarnokban lehet dohányozni nem elkülönített helyen, hagy szívja mindenki, igencsak veszélyes vegyszerekkel elszívó és védőfelszerelés nélkül, azzal közvetlenül érintkezve és belélegezve dolgoznak (Pl. kromofag festékoldószer, ami a cimkéje szerint bizonyítottan rákkeltő...) . Sorolhatnám még...

Az ismerőseim között azt hiszem nincs is olyan akinek ne lennének törvénytelenségek a munkahelyén. Én még boldog egyetemi éveimet töltöm, úgyhogy saját tapasztalatom nincs smile.gif

Ahogy Ariadne írta egy másik topikban teljesen másra, más összefüggésben: "ez európa" ?????
tibu
(Joooe @ 2005 Oct 6, 06:58 PM)
Az ismerőseim között azt hiszem nincs is olyan akinek ne lennének törvénytelenségek a munkahelyén. Én még boldog egyetemi éveimet töltöm, úgyhogy saját tapasztalatom nincs smile.gif

Majd lesz sajat tapasztalatod is smile.gif
Szerencsere nekem nincsen semmi ilyen gondom, minbenben korrektek ahol dolgozom. :-)

Munka torvenykonyve: http://www.mhk.hu/online2/jogsz.php?e=1992...00022&t=00&k=00
Pjotr
Az törvényes, hogy nem fizetik ki a túlórát, hanem kiadják szabadságban.
Szóval ez ellen nem lehet mit tenni, mivel kapsz helyette szabit amit majd a kollégáknak kell ledolgozni, amit meg majd neked, amit meg nekik meg neked meg nekik....
Joooe
De persze csak akkor, ha a törvényben előírt szabadságon felül kapja, ityam szavaiból meg nem ezt vettem ki...
Pjotr
Én igen, szerintem a kötelező szabit megkapja fizetéssel ahogy kell, csaka többeieket pótolni kell amikor ők mennek el szabira és ezt adják ki fizetés nélküliben.
ityam
ez amit irtam altalanossagban van igy nem a normal kotelezo szabin tul levovel.
elvileg azt a 20 napot nem dolgoztathatja le maskor. persze ami azon tul van az ok hogy kollegaval valo cserebe oldhato meg amibe termeszetes hogy le kell dolgozni. tehat en latszolag megkapom a 20 nap szabira a penzt rendesen, csak leven hogy ha masik kollega van szabin akkor ha tobbet kell dolgozni akkor az nincsen kifizetve, szal osszesen 20 napot bejovok pluszba puszira helyettesiteni amire az osszes kollega mar elment 20 napra szabira. szal lenyegeben pont azt az osszeget kapom meg a szabim alatt amit akkor kellett volna megkapnom amikor tobbet dolgoztam a helyettesites miatt.

mas kerdes ami eszembejutott:mi van akkor ha en ragaszkodok 1 telephelyen valo dolgozashoz (amit most sikerult is kikonyorogni hogy ottlegyek) es ezt beleirjuk a munkaszerzodesbe. akor mennyire maceras neki azt elintezni hogy en atkeruljek a masik telephelyre, mer hogy most ott van szukseg emberre? elvileg kerhetek fizuemelest ha rakenyszerit arra hogy masik telephelyre menjek? vagy realisan gyakorlatileg nezve ugyse tudok semmit tenni, mert kirakja a szurom ha nem akarom?

mas kerdes megegy:ugyebar ahogy lenni szokott manapsag nem a tenyleges fizetesemmel leszek bejelentve hanem kevesebbel(az eddigi semmihez kepest ez is jobb vegulis) de be tudom e en magam biztositani hogy en a kialkudott penzt kapjam meg nem a bejelentettpenzt ha van valami gubanc. Pl:ha munkaszerzodesbe beleirjuk hogy 100Kt kapok akkor kozben ha en is beleegyezem akkor bejelenthet 70Kra? leven hogy bent az apehnal nem nagyon tudjak hogy mi van a munkaszerzodesunkbe irva. vagy igen? mondjuk ha ellenorzes van akkor az cumi. bar igy utanagondolva ha sikerul 2 munkaszerzodest irni amikben 2 kulomzozo osszeg van es mind2 ot alairom akkor meglesz egy papir amit lehet apehnek mutatni es lesz az en kezemben is egy nekem megfelelo is. vagy ez nagyon nem jarhato ut? ebbe belebukhat konnyen a fonok?

jah megvalami: etkezesi jegyet nem ad. elvileg ezt meg is teheti ha jol tudom de ha jol tudom akkor az etkezesi jogy eleg nagy reszenel tamogatasba megkapja a fonok. tehat 5000 Ft erteku etkezesi utalvanynal 2-3K ba kerul neki csak nem? nem tudjatok pontosan hogy mennyit kell pl 5000 erteku kajajegyert fizetnie? csakmert teszem azt azt mondom neki hogy odaadom azt a 2-3000 Ft ot 5000Ft nyi etkezesi utalvanyert, es akkor neki anyagilag teljesen mindegy. csak a konyvelonek kell mashogy elkonyvelni. es en meg jol jarok mert ugyis elkajalok 5000 Ft ot.
Pjotr
A munkaadó bizopnyos százalékig beleszólhat, hogy mikor veheted ki a szabit.
Még az Ügyészségen is úgy megy, hogy párban vannak az emberek és amikor az egyik szabin van akkor a másiknak ott kell lenni.
A többlet munkárt nem kapsz pénzt de kapsz fizetés nélküli szabit. (vagy fizetésest nem tudom..)

Sok minden függ a szerződéstől, de akár ki is tehet valami indokkal, ha nem akarsz átmenni másik telephelyre, elvileg -biztos- kérhetsz pénzt, ha más munkakörülmények között kell dolgoznod, mint ami a szerződésedben volt.

Azt fogja a szerződésbe beírni amit be is jelent, nem fog kockáztatni, hogy megbüntessék, ha efölött ad zsebbe, azal nem tudsz csinálni semmit, ha adja adja, ha nem, akkor nem.
Ha van egy kis esze, akkor nem fog róla papírt adni...
ityam
(Pjotr @ 2005 Oct 7, 09:23 AM)
A többlet munkárt nem kapsz pénzt de kapsz fizetés nélküli szabit. (vagy fizetésest nem tudom..)

latom meg nem teljesen erteted meg amit irtam. tehat tobbletbunkat azt nem fizeti ki ebben a felallasban de akkor kifizeti a szabit rendesen. csak leven hogy penzben ugyanannyi a tobbletmunka bere mint a szabadsagra kiadott fizu ezert ugy mondhatjuk hogy fizetett szabi tenylegesen nincs csak kifizeti amivel tobbet dolgozok a kollegak szabija alatt.

ui: elozo hsz embe irtam meg etkezesi utalvanyrol(hatha nem olvasod el 2Xugyanazt a hszt), szal ha arrol tudsz valamit akkor azt is ird meg.
Pjotr
Tényleg nem értem, szóval akkor a többletmunkáért se pénzt se szabit nem ad?
Ha igen, akkor ez már törvénytelen, a túlórát vagy kifizeti vagy kiadja szabadságban, más verzió nincs (ha jól tudom..)
Ariadne
Igaza van Pjotrnak, a bejelentetten felüli fizu tekintetében a főnök (és a sors...) kegyére van bízva az ember.

Az étkezési jegy valahogy úgy van, hogy nem kell adózni utána, ha jól tudom, szóval nehéz lenne kiszámolni, mennyit is jelent pontosan.

Na a szabadságról: tvben van szabályozva, mennyi jár, ált huszonegynéhány nap, életkortól függően (feltételezem legtöbbünk itt még messze jár a nyugdíjkorhatártól wink.gif ), plusz gyerekre, föld alatti munkára, meg pár dologra még járnak plusz napok. Erre az időre a normális fizudat kell kapd, mintha dolgoznál, és semmilyen pluszmunkát vagy levonást nem lehetne kérnie a munkáltatónak. Persze én is ismerem a valóságot, bár az én munkahelyem a tökéletességet közelíti, ezért csak hallottam ezekről... rolleyes.gif

A legrosszabb munkahely, amiről eddig hallottam, egy galéria, ahol egyes helyiségekben nincs elég oxigén (!), mert nincsen ablak, ezért oxigénfejlesztőt használnak... blink.gif
ityam
(Pjotr @ 2005 Oct 7, 09:38 AM)
Tényleg nem értem, szóval akkor a többletmunkáért se pénzt se szabit nem ad?
Ha igen, akkor ez már törvénytelen, a túlórát vagy kifizeti vagy kiadja szabadságban, más verzió nincs (ha jól tudom..)

hat plusz szabit nem ad, se plusz penzt. tehat marad a 100K fizu teljesen fixen. es szabibol is a 20nap fixen.
kozbe beszeltem leendo kollegakal es mondtak hogy valahogy meg szoktak oldani hogy ne keljen pluszba bemenni. aznap lehet hogy csak egyedul lesz valaki a boltban a 2 ember helyett...
szoval kajajegyet nem tudjatok hogy kb mennyibe faj a fonoknek sad.gif
tibu
(Ariadne @ 2005 Oct 7, 10:35 AM)
Na a szabadságról: tvben van szabályozva, mennyi jár, ált huszonegynéhány nap, életkortól függően (feltételezem legtöbbünk itt még messze jár a nyugdíjkorhatártól  wink.gif ), plusz gyerekre, föld alatti munkára, meg pár dologra még járnak plusz napok. Erre az időre a normális fizudat kell kapd, mintha dolgoznál, és semmilyen pluszmunkát vagy levonást nem lehetne kérnie a munkáltatónak. Persze én is ismerem a valóságot, bár az én munkahelyem a tökéletességet közelíti, ezért csak hallottam ezekről...  rolleyes.gif

Jaja, fentebb be is linkeltem a Munka torvenykonyvet.
A 130. § es a 131. § foglalkozik a szabadsag kerdesevel. smile.gif
Ariadne
Hopp... blushing.gif Ma nem vagyok formában... cool.gif
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.