hambrus
2007.08.16, 10:33
Nagyon szépen köszönöm a kimerítő választ, igaz a döntés ettől nem egyszerűbb lett, hanem még nehezebb, mivel nekünk nem egy bizonyos hétre szólna, hanem bármelyik hétre, persze így drágább, de legalább nincs az ember időben hozzákötve. Az igaz, hogy csak az a biztos, amit a szerződésbe leírnak, amit ott elég nehéz elolvasni ennyi idő alatt. Egyik alkalommal elkértem és végigolvastam az apróbetűs részeket is, hát igen csak másfél óra volt.
Nagyon korrekt kis összefoglalást írt lazurdeak.
De nem lenne egyszerűbb a vételárból és az éves fenntartási költségből kötetlenül nyaralni, üdülni?
Én a számokon lovagolnék egy picit bocs
Minek fizessek mondjuk 1 milliót előre egy apartmanért, melyhez hasonlót bármikor tudok foglalni egy hétre 50-100e Ft-ért. Ha hozzávesszük az éves fenntartási költséget, akkor ugyanez a szolgáltatás, azaz a lényeg: egy hét apartman bárhol kb 20 éven át kifizethető ennyi pénzből.
Esetleg igen, fél milliós árnál már a számok elfogadhatóan jönnek ki. Bár én sosem érezném magaménak azt a helyet 20-30éven át, ahol többtucatnyian fekszenek az adott ágyban egy év alatt. Tehát a "saját nyaraló" párhuzam az én szemszögemből nem áll meg. Nyilván ha szállodába megyek ott ezt nem is várnám el.
Epertorta
2007.08.16, 18:09
(Matteo @ 2007.08.16, 13:29)

Minek fizessek mondjuk 1 milliót előre egy apartmanért, melyhez hasonlót bármikor tudok foglalni egy hétre 50-100e Ft-ért. Ha hozzávesszük az éves fenntartási költséget, akkor ugyanez a szolgáltatás, azaz a lényeg: egy hét apartman bárhol kb 20 éven át kifizethető ennyi pénzből.
Ha még más nem javasolta volna: itt egy szaktopik:
http://forum.index.hu/Article/showArticle?...amp;la=70324980A vatera meg tele van 1 ft-os kikiáltási áron (eladhatatlan) üdülési jogokkal.
Az a legnagyobb disznóság, hogy sok cég "jó befektetésként" reklámozza. Holott a timeshare minden, csak nem jó befektetés. De még üdülésnek is baromi drága. Ahogy az előttem szóló leírta: sok esetben az éves fenntartási díjból + a cseredíjból bárhová el lehet menni, kötöttség nélkül. És ne felejtsétel el hozzászámolni a nem befektetett 2-4 millió éves kamatait!!!!!
És amit nagyon csúsztatnak: az utazási irodák komplett (utazás+szállás+ellátás) árait hasonlítják össze a TS éves fenntartási költségeivel. No persze úgy tuti a TS a nyerő...
Az előbb említett topikról egy kis kopipészt:
Általában a következő számítást végezd el:
+ Kezdő összeg * éves kamat amit kaphatnál, ha bankba, értékpapírba, valós ingatlanba fektetnél (ennél pontosabb értéket kapsz, ha Excelben számítasz hiteltörlesztést futamidővel)
+ Éves fenntartási költség
+ Éves tagsági költség (általában RCI, ez a cserékhez szükséges)
+ Bónusz hetek költsége
- Szállás költség (ha irodában rendelsz egy apartmant)
Ez a számítás általában pluszként végződik, azaz többet fizetsz így.
Ami hazugság az értékesítés során:
- nem őrzi az értékét, mert nem lehet eladni a vétel ár töredékéért sem (Tenerifen 10-40 ezer Euróért palizzák be a vásárlókat és jó esetben 1-2 ezerért tudják értékesíteni)
- nem könnyű cserélgetni cancuni, kenyai, svájci apartmanokra
- az árért nem fizeted ki az üdülésedet előre - csak a szállás díjat
Megnézted mennyibe kerül 1 hét szállás Bükkfürdőn? (Google első találat: 120 ezerért 1 hét félpanzió belépőkkel egy teljes család részére)
Mennyiért kínálják a Birdlandet 5 milláért? 7% kamat esetén 3 hetet tölthetsz ott félpanzióval, belépőkkel.
(Adok egy bankszámlaszámot - átutalod az 5 millát - és minden évben fizetem a fenntartási költség és az apartman bérlés közti különböztet. Áll az alku?)
Köszi, a kopipészt rész számomra is egyértelmű, már ránézésre is. Ezért kérdeztem az elöttem szóló dillemázókat...
lazurdeak
2007.08.17, 16:12
(Epertorta @ 2007.08.16, 19:09)

A vatera meg tele van 1 ft-os kikiáltási áron (eladhatatlan) üdülési jogokkal.
Az a legnagyobb disznóság, hogy sok cég "jó befektetésként" reklámozza. Holott a timeshare minden, csak nem jó befektetés. De még üdülésnek is baromi drága. Ahogy az előttem szóló leírta: sok esetben az éves fenntartási díjból + a cseredíjból bárhová el lehet menni, kötöttség nélkül. És ne felejtsétel el hozzászámolni a nem befektetett 2-4 millió éves kamatait!!!!!
És amit nagyon csúsztatnak: az utazási irodák komplett (utazás+szállás+ellátás) árait hasonlítják össze a TS éves fenntartási költségeivel. No persze úgy tuti a TS a nyerő...
Azért kérem, hogy ne csúsztassunk egyik irányba sem:
a Vaterán sem kínálnak üdülési jogot 1 ft-ért, legfeljebb az átvágós módon (rejtett minimálárral), ami azt jelenti, hogy igazából nem adják el annyiért. Menj rá és nézd meg, ha nem hiszed.
(Olyan volt már, hogy valaki az idei egy hetét dobta fel 1 forintos kezdőáron, mert nem tudott elmenni vagy cserélni, de ez nem keverendő az üdülési jog adás-vételével!)
A legolcsóbb ténylegesen eladásra kínált üdülési jog jelenleg (a rejtett minimáláras átvágásokat kiszűrve)
pontosan 200.000 forint. Ennél olcsóbban csak minimáláras hirdetések és konkrét hetek vannak feltéve.
A legolcsóbb eladott üdülési jog a Vaterán a közelmúltban 70.000-80.000 forint volt (egy hét, két személyes, rossz időszakban). Ennél olcsóbban nem kapsz üdülési jogot. A legmagasabb leütési ár magyar üdülési jogért 450.000 forint volt, tenerifei jogért 950.000 forint. (Tehát kb. 3-4000 euro.) Menj rá és nézd meg, ha nem hiszed.
Az viszont teljesen igaz, amit a csúsztatási módszerükről írtál, ezt elfelejtettem beleírni a fenti összefoglalómba: valóban a szállásköltséget szokták összehasonlítani az utazási irodák "komplett" áraival, ami óriási hazugság.
Más kérdés, hogy az utazási irodák árai is szinte kivétel nélkül átvágósak, mert mindefélét kihagynak belőlük (repülőtéri illetéktől a kötelező sztornóbiztosításig). Azok az árak sem mérvadók, valójában ugyanis sokkal többet kell fizetni. Tehát az összehasonlítás nem egyszerű.
Az idézett számítási mód szerintem nagyjából helyes (csak a "bónusz hetek" költséget nem értem...) És ha ezt a piaci árakkal elvégzem, akkor nagyságrendleg nulla jön ki. Két főre, főszezonban ezer forintban pl.
Kezdő összeg kamata (300 - 500 ezer* 6% kamat): 20-30
Éves fenntartási díj: 30-50
Éves RCI tagsági költség (ha cserélgetni akarsz): 20-40
Bónusz hét: az nem tudom, mi a csoda
- szállás költség (félpanzió nélkül, de IFA és egyéb költségekkel, két fő, 6 éjszaka egy rendesebb szállodában): 60 - 120
Azaz 70 - 120 ezer forintból kell kivonni 60 - 120 ezret, ami nagyjából nulla. Tehát
a piaci árakon nézve az üdülési jog nem drágább, de nem is olcsóbb, mint a szálloda. (Vannak persze finom különbségek: az üdülési jog értéke nem inflálódik, a tőkéd igen, ráadásul manapság elég gyorsan stb., de itt nagyságrendi számítást végeztünk...)
Ebből látszik, hogy ha sikerül is néhány balekot találni, akik milliókat fizetnek az üdülési jogért, a piac alapvetően nem buta: a szabadpiaci ár beáll arra az összegre (pár százezer forint) amennyit az üdülési jog valójában ér.
De ha nem akarsz cserélgetni, mert jobban szereted a megszokott helyet, nem akarsz mindig másik helyet keresgélni, akkor már esetleg az üdülési jog javára billenhet a mérleg (nincs ugyanis cseredíj). Ha viszont nem tudod kihasználni a heteidet, akkor a szálloda jobb, mint az üdülési jog stb.
És még egyszer hangsúlyozom: azok voltak leginkább elégedettek az üdülési joggal, akiknek van pénzük, tehát nem az érdekli őket, hogy melyik olcsóbb pár ezer forinttal, hanem az, hogy biztos foglalásuk van egy nekik tetsző helyen.
Amúgy eddig még nem végeztem el ezt a számítást, úgyhogy Epertorta hozzászólása nekem is segítség volt a döntéshez. Köszönöm!
hambrus
2007.08.18, 00:48
Ha már mindenki a konkrét összegekről írt, akkor jobb ha én is így folytatom. A Birdlandban 1,46 millióért akartak eladni jogot, persze itt nem tetszett, hogy nem láttam pontosan miről van szó konkrétan. Ez piros szezonban egy 4 személyes apartman joga, amiből egy hirdetést találtam, aki kp-re 2.25 millióért szeretné eladni, ami neki biztosan jó üzlet lenne, de akkor ne sírjon, ha lehetetlen eladni, amikor már 'csak' 28 év van hátra.
Sárváron a kp-s ár 1,48 millió, míg részletre: 30 nyaraláskor, 150, 100, 150 (ezer) utána, majd januártól 48-szor 25. Ez összesen 1,63 millió. Ez egy évre 81500Ft. A Fenntartás 65 ezerrel indul. Ez összesen 146500Ft, egy napra 20928Ft jelenleg. (csak a fürdő belépő 6000 Ft lenne).
A hotel nagyon szép és tényleg 4*-os, ahol egy éjszaka 196 euro, cirka 49 ezer forint.
Amelyik hotelbe jelenleg évek óta járunk, és ezért mint törzsvendégek, szezontól függően 10-25 % kedvezményt adnak, ott kb. 24500 Ft egy éjszaka, de az csak 3*-os wellnes hotel:
Pontosan:
EGYHETES ÜDÜLÉS
--------------------------------------------------------------------------------
Kétágyas szoba 1 fő részére 87.850 Ft
Kétágyas szoba 51.800 Ft/fő
Apartman 163.100 Ft
Pótágy 28.000 Ft/fő
Félpanziós felár 16.800 Ft/fő
Teljes panziós felár 31.500 Ft/fő
Tartalom: 7 éjszakai szállás büféreggelivel, uszoda-, pezsgőfürdő-, finn szauna-, infra szauna-, török gőzfürdő-, kondicionálóterem használat, ÁFA.
Az apartman ára létszámtól független, de maximum 3 felnőtt vagy 2 felnőtt és két 10 éven aluli gyermek részére értendő.
A szoba-, pótágy-, fél- és teljes panzió árai forintban/fő értendőek.
Még ha nem számolom a reggelit is akkor is olcsóbb az üdüési jog.
Persze aki máshová szeretne menni, annak rá kell fiztni, dehát nem lehet elvárni, hogy a cserét valaki ingyen intézze. Egy csodálatos hotelt nem szeretnék elcserélni, hiszen azért választottam. Ha a pénzem be akarom fektetni, akkor nem üdülési jogba fektetem be.
De akkor mi nem tetszik? Mi a garancia ezek után, hogy a fürdő és a hotel mindig megegyezik, hogy ingyen hasznáhatom? Mi van ha a fürdő tönkremegy? Esetleg ( ma mesélte valaki) elapad a termál víz?
Ja ás 2 órája jöttünk meg négy nap után egy 9 napos nyaralásból, mert a szomszédok minden éjjel zajongva buliztak, hiába mindenki felháborodása. Vettük a sátorfánk és este 10-kor otthagytuk a helyet, de az üdülési jognál ilyen esetben ki felel, hogy visszakapjam arra az időre a pénzem.
Talán igaza van mindenkinek mégsem élünk a lehetőséggel, azért kösz még egyszer.
hambrus
2007.08.18, 01:13
[quote name='Epertorta' date='2007.08.16, 19:09' post='27963']
Ha még más nem javasolta volna: itt egy szaktopik:
http://forum.index.hu/Article/showArticle?...amp;la=70324980Köszönöm, megnéztem a fórumot, de ott már nagyon eldurvult a helyzet, és más cégekről van szó, amelyeket egyből elutasítottam, mert nem voltak korrektek.
Különítsünk el nagyjából 3-4 helyzetet.
1. KKV. A vezetőség tudja, hogy időnként kell az üdülést is valamennyire támogani (javít a termelékenységen), nem árt időnként "kihelyezett értekezlet", pár napos csapatépítés, jó az, ha van hely erre, az időpont rugalmas, nem szeretnél ügyet intézni ennek a kapcsán, és nem zavar, ha ugyanazt a helyet, máskor, más cég is használja (időben elosztva), hasznos az állandó színvonal. 4-5 cég osztozik az üdülőn, az üres időt pedig bérbeadják, stb. A time share nem csak az üdülőre, hanem a felhasznállását segítő egyéb eszközökre is vonatkozik.
Ez ha jól tudom elég sok helyen működik, kis hazánkban nem divat, pedig van értelme

2. Üdülési jog, de nem time share: 30 éven belül 30 felhasználható hetet veszel egy hoteltől, nagykereskedelmi áron, ahol az előre fizetés miatt (sokáig kamatozik) kapsz extra kedvezményeket, néhány szolgáltatást, viszonylag rugalmasak. Nekik egy minimális telítettség, és ezzel a biztonság a garantált, neked pedig a megszokott környezetben kényelmes, és a normál árnál valamivel olcsóbb nyaralás. Magyar példát nem sokat tudok, de kinntről tudok párat (Akár cég akár magánszemély a vásárló), és érdekes módon működik.
3. Klasszikus "átverős" time sharing. A saját nyaraló ami nem is saját, ahol ezek a változások kockázatot jelentenek, nincs feltétlen rugalmas hozzáállás, sok lehet a rejtett költség. Nem feltétlenül jó.
4. Ennek a javított változata, amikor az üdülőt szállodaként állítják be, csak éppen nincs külsős vendég. Ilyenkor jön az 50% kedvezmény az étteremben c. ígéret, aminél elfelejtik megmondani, hogy éppen ennyivel lesz magasabb az ár mint máshol. Ergo semmit sem ér. A klasszikus megoldás minden trükkje, átverése itt is működik.
Jön a magyaázat: itt nem érinti az infálció a tőkédet, mintha bankban tartanád, és a kamatokból nyaralnál: De a 30 év végére 0ra írtad le azt a tőkét...
Epertorta
2007.08.22, 18:52
(hambrus @ 2007.08.18, 01:48)

Sárváron a kp-s ár 1,48 millió, míg részletre: 30 nyaraláskor, 150, 100, 150 (ezer) utána, majd januártól 48-szor 25. Ez összesen 1,63 millió. Ez egy évre 81500Ft. A Fenntartás 65 ezerrel indul. Ez összesen 146500Ft, egy napra 20928Ft jelenleg. .
Hiányolom a kalkulációdból a kifizetés helyett befektetett összeg kamatát.
(TheElf @ 2007.08.18, 14:10)

Különítsünk el nagyjából 3-4 helyzetet.
Számomra az meglehetősen "érdekes" még (az indexen olvastam), hogy a fenntartási költség vételár-arányos. Tehát ha van oylan balek, aki rögtön ott, az agymosáson megveszi listaáron 4 milkáért az üdülési jogot - szemben a dörzsölt palival, aki lealkudja 1,5 millára, akkor az előbbi majdnem 3x-os fenntartási ktsg-et fizet egy tök ugyanolyan apartmanra. No erre varrjunk gombot!
hambrus
2007.08.22, 21:14
Gondolom, hogy ez is cégfüggő, habár a fenntartási koltségek tekintetében sohasem találtam külömbségeket. Legalábbis ennél a WTH-nál, ilyen szempontból mindig korrektek voltak. Most már belátom, az lehet, amit theelf írt, hogy amit kínálnak az is más és más. Ők csak a szálloda használati jogot értékesítenek, és nem tulajdonosi jogot, vagy részvényt, ahogy máshol olvasom. Más cégnél már az előadások is általában felháborítóak ( pl:Holiday Club Hungary ). Mindenesetre ajánlom másoknak is ezt a hotelt, mert 2 fő nettó 800 ft.-ért nem tud elmenni egy ilyen luxushotelbe 3 napra, na és az előadás, nagy bumm ennyit ki lehet bírni. Valamit valamiért
Epertorta
2007.08.26, 21:53
ITt egy jó kis cikk a mancsból becopyzva:
http://forum.index.hu/Article/showArticle?...amp;go=70629858Az üdülési jogokkal kereskedő cégek a változatosság és állandóság csábító ötvözetét ígérik. Ez a gyakorlatban nem ritkán változatos bepalizási módszereket, majd állandó nyűgöket jelent az ügyfelek számára.Kicsit hosszú, de érdemes végigolvasni.
hambrus
2007.08.27, 22:18
Hát igen érdekes volt, de az is, hogy emiatt késtem el reggel.
Anti-timeshare
2007.10.02, 13:13
Par gondolatot írnék én is (főleg miután másik fórumba írt hozzászólásomat is megtaláltam itt)
76 Ariadne - "
Az üdülési jog alapvetően jó ötlet...", pont mint a kommunizmus. Az is alapvetően jó ötlet, de mégsem valósítható meg.
77 lazurdeak - "
De ha utána kérdezel a konkrét szállónak (vagy kipróbálod), akkor főleg garantált a minőség." Én jártam már étteremmel, szállodával úgy, hogy 3 éve remek volt a kiszolgálás és aztán elromlott. Én tudtam nem odamenni többet, ha megveszed a TS-t akkor kénytelen vagy visszamenni oda.
"
Egyes esetekben örökös jogot jelent." Egy szállodát maximum 30-50 évente teljesen újjá kell építeni. Ha nem a TS tulajdonosok dobják össze a pénzt akkor ki?
80 Epertorta - az 5 milliót az én számlámra tessék utalni
82 lazurdeak - kis kiegészítés a tőke számításhoz. Miután a pénzedet kockázatos helyre teszed, az elvárásod nem 6%. Tőzsdén részvénypakettel (tudás nélkül) el lehet érni 15-25% hozamot. Vegyünk ezért egy konzervativ 12% elvárt megtérülést. 15 éven belül (azért ennyi, mert kb 15 év után kell az első nagy karbantartást fizetni) a befektetett összeget is vissza kívánod látni, így annuitást kell számolni (angol Excelben a PMT() funkció) akkor 300 ezer esetén 44, 500 esetén 73 ezer az éves tőke költség (az általad megadott 20-30 ezer helyett)
87 hambrus - fenntartási költségről az OTE ezt írja:
Az üdülőjog-tulajdonosok által fizetendő fenntartási költség-hozzájárulást a fejlesztő / üzemeltető állapítja meg és szedi be az üdülő üzemeltetési és karbantartási költségeinek fedezésére (közműdíjak, munkaerő-költségek, biztosítás, adók stb.). E díjak üdülőről üdülőre változnak, és általában az apartman méretétől (a Magyarországon elterjedt gyakorlat szerint az üdülési jog vételárától) függnek. Az üdülő működési költségei megoszlanak az összes üdülőjog-tulajdonos között. A fizetendő díjaknak a folyó költségek mellett fedezetet kell nyújtaniuk az időnként esedékes felújításokra, bútorcserékre stb. is.Üdv
nekunk is van udulesi jog horvatorszagban supetaron. 2 evente lehet menni szeptemben utolso heteben(4 szemelyes). ha jol emlexem kb masfel millaba kerult a cumo es kb 70K fenntartasi dij.
4 emberre mondjuk nem tunik soknak az a 70K csak tenyleg az a baj hogy minden evben oda kell menni ennyiert. cserelni nem tudom pontosan mennyiert lehet de nem hiszem hogy ugy mar megerne a dolog. Szal ha nem kellett volna masfel millat beleolni akkor meg jo lenne egyszer egyszer ennyiert de hogy ennyibe benne is van es fix a hely ezert nem tartom jo otletnek.
Ezenkivul ami nem teccik:
Most voltunk eloszor itt. 2 eve vettuk mert meg akkor epult. A falak mar most ocsmanyan neznek ki. eloszorre gondolom lefestettek egy szinre aztan cscinaltak par dolgot ami utan ujra kellett festeni es hat nem sikerult ugyanolyan szinu festeket talalni es persze nem az egesz epuleteket festettek ujra hanem csak ott ahol kellett valamit csinalni. szal elegge gagyi es nagyon csunya igy.
A wifiert 50 kunat kernek orankent , ami kicsit horrorisztikusnak tunik, szal azt kihagytuk.
A falak papirvekonyak es igy ha jarkalnak folottunk az nagyon gaz vagy ha elmennek wcre vagy furdeni. szal olyankor aki rossz alvo az beszivja.mert mindig fel fog ebredni amikor valaki maszkal valahol.
szal en nem vagyok megelegedve vele mar most. es nem tudom mi lesez par ev mulva. mennyivel lesz rosszabb sot azt sem tudom hogy mennyivel lesz dragabb. mert a szerzodesben benne van hogy evente hany szazalekot emelhetnek rajta (marmint a fenntartasi dijon)de az is bele van irva hogyha ennel tobbet emelnek akkor meg kell indokolniuk. es azt konnyu megindokolni.
ha nem akarsz/tudsz elmenni akkor is ki kell fizetni a fenntartasi koltseget es akkor az is macera hogy talalj valakit aki elmegy arra a hetre annyiert amennyi a fenntartasi koltseg.
Ez az egesz akkor lenne jo ha tenyleg egy realis fenntartasi dijat kellene fizetni. mert hogy 1 hetre nincs a fenntartasi dij 70K az biztos.20-30k az realis lenne es arra azt mondom hogy igen miutan befizettem par millat akkor ennyit meg ki lehet adni, nade nem 70Kt.
szal en nem ajanlom senkinek hogy ilyet vegyen.
Ha megis valaki venni akarna akkor otleteim:
-mindenkeppen olyat vegyel amit mar lattal. nem csak kepeken. nehogy ugy jarjal mint mi hogy haromszor atfestettek es azt is rosszul.Es ajanlatos olyat valasztani ahol aludtal is(probanapokat ha kaptok oda) hogy mennyire szigetelnek jol a falak.sok embert zavarnak a szomszedok.
-probalj meg alkudni! az anyu amikor beszelgetett masik ott udulokkel akik ugyanigy 2 evente levo jogot vettek azok allitolag 2,5 millaert vettek, ugyanabban az idopontban levot ugyanugy 4 szemelyest. szal erdekes.Konnyen lehet hogy belemennek a listaar alatti ajanlatba mert nekik valszeg az is nagyon jo. bar a juli- augusztusi honapokra lehet hogy nem mert azokat valszeg ugyis eladjak de az elo vagy utozezonban ugysem adnak el minden hetet es ezert lehet hogy belemennek egy alacsonyabb arba. proba cserigo.
-jol gondold meg hogy tenyleg akarsz e 100 evig ott nyaralni. ha nem akarsz akkor jarj utana hogy mennyi a cseredij, es merlegelj az alapjan hogy ha surun akarsz cserelni akkor szinte biztos nem eri meg ez a rendszer es akkor erdemes befektetni azt a par millat es amikor akarsz akkor el tudsz menni nyaralni a penzedbol.
Nem csak ott tudsz nyaralni. Csak a cseredíj is 30-40eFt. Mi kipróbáltunk több üdülőt is. Ez is szubjektív. Nekünk pl a Hotel Aranybika szobája nem jött be (bár a kiszolgálás tényleg nagyon jó volt). Eddig a legjobban Dobogómajor jött be. Ha kínálnak ilyet próbanapra, menjetek el. De én sem javaslom, hogy vegyetek.
Ugyanitt (nálam) üdülési jog eladó.
Anti-timeshare
2007.10.09, 16:33
ityam, nem irigyellek.
1.5 milló után két évente elbux még 250-300 ezer forint kamatot is, azaz 320-370 ezer forintért bérelsz szezonon kivül egy négyszemélyes apartmant.
Aranyszabály - az, hogy valamilyen szolgáltatás (étterem, szálloda, fodrász stb) most jó, nem jelenti azt, hogy örökre így is marad. Ha leromlik a szolgáltatás, akkor váltani kell.
Na TS esetén ezt nem lehet - így nem fognak sokat foglalkozni a felújítással, nem szükséges a legelőnyösebb szerződést választani, mert a TS tulajdonosok fizetik stb. Ha kiküldenek neked egy számlát 5 év múlva, hogy nagy felújítás volt és fizess be még 300 ezret (a szerződésed alapján megtehetik), akkor te vagy fizetsz, vagy ugrik a jogod, vagy mehetsz pereskedni Horvátországba.
(hogy tovább rontsam a kedved másfél millióért mát Tenerifén vehettél volna 2 hetes TS-t, bár az is hiba lett volna)
Az olyan megoldásokról mi a vélemény, ahol saját üdülőt veszel, de a körülötte lévő közös létesítmények egy részeviszont time share, és egyben van a csomag? A közös területek (ezek használatánál van timeshare) esetében az üdülőt és timeshare jogot vásárlók tulajdonát képezik, tehát a fontos kérdésekről közgyűlés dönt, üzemeltetőt is ők választhatnak?
Jó lehet ott egy közgyűlés 10 német, 5 angol, 3 magyar meg 2 egyéb nyelvű tulajdonos között. Jól megértik egymást.

(A Balaton környéki üdülőben tavaly minden második vendég német volt.)
(Anti-timeshare @ 2007.10.09, 17:33)

ityam, nem irigyellek.
1.5 milló után két évente elbux még 250-300 ezer forint kamatot is, azaz 320-370 ezer forintért bérelsz szezonon kivül egy négyszemélyes apartmant.
Aranyszabály - az, hogy valamilyen szolgáltatás (étterem, szálloda, fodrász stb) most jó, nem jelenti azt, hogy örökre így is marad. Ha leromlik a szolgáltatás, akkor váltani kell.
Na TS esetén ezt nem lehet - így nem fognak sokat foglalkozni a felújítással, nem szükséges a legelőnyösebb szerződést választani, mert a TS tulajdonosok fizetik stb. Ha kiküldenek neked egy számlát 5 év múlva, hogy nagy felújítás volt és fizess be még 300 ezret (a szerződésed alapján megtehetik), akkor te vagy fizetsz, vagy ugrik a jogod, vagy mehetsz pereskedni Horvátországba.
(hogy tovább rontsam a kedved másfél millióért mát Tenerifén vehettél volna 2 hetes TS-t, bár az is hiba lett volna)
anno kb 5-6 eve rancigaltak bele eloszor az anyamat es az apamat. mi mar amikor megjottek hogy befizettek a foglalot erre mar akkor mondtuk nekik hogy nem baj csak 100Kt buktunk a foglaloval hagyjuk a francba. de aztan anyamek nem akartak elbukni a 100K foglalot.....
igy utolag mar ok is rajottek. azota mar az nincs meg es helyette van ez. de meg ez mindig jobb mint ami eredetileg volt. de persze nem jo.
Nálunk a családban van két különbözö hét is, egy nyári Keszthely, meg egy öszi Bp-i. Az elején mi nagyon élveztük, hogy bejártuk vele az USA-t (még szept 11 elött), és mindenhol jó minöségü helyünk volt. Söt, ahol nagy a kínálat (Florida) ott 6 személyes kvetlen tengerparti apartmanunk volt kettecskén. De már egy London, vagy síelés nem nagyon megy a cserével.
Anyagilag a csere csak akkor éri meg, ha drága helyre megy az ember, nem marad országon belül, azaz irodán keresztül sem lenne olcsó a szállás.
De ez persze csak addig ment ilyen vidáman, amig nem volt család. Most viszont két gyerekkel és házépítéssel már sem az apartman mérete, sem a ktg-ei nem stimmelnek.
Igy most azon fövök a levemben, hogy hogyan lehetne túladni rajta. Van ugyan cég, aki állítólag másodkézböl értékesít, de ök havi 15 eFt ktgtérítést kérnek akkor is, ha nem adják el. Aztán persze még provízió, ha eladnák (ez önmagában ok lenne).
A szerzödést meg nem hiszem, hogy 10 év távlatában még meg lehetne támadni, ahhoz semmisségi ok kellene.
Mi még olcsón vettük (relatív), de nem tudom, hol lehetne reális eséllyel hirdetni, azaz mit olvasgat az a néhány ember, aki magától venne ilyet...
Tudtok tippet adni? Köszi
magatol szerintem senki nem vesz ilyet. csak miutan jol rabeszeltek az embert.
szal eladni nem hiszem hogy lehet.
Ha nagyon nem akarod fizetni es hasznalni probalj meg az eladoval bizniszelni hogy egy par het helyi nyaralast adjon erte.
mink is 5 hetet tudtunk kibulizni. a semminel jobb. ennel jobb bizniszt felek hogy nem lehet csinalni.
ha erre adod a fejed akkor hivatkozz arra hogy nem tudod fizetni fenntartasi koltseget. nem gondoltad hogy ilyes sok lesz. szal ne azt olvassak ki toled hogy csak el akarod siman passzolni.
lazurdeak
2008.02.28, 14:41
Apróhirdetésként feladhatod, vagy a Vaterán meghirdetheted. Nem lesz könnyű eladni, de ha olcsón adod, akkor előbb-utóbb biztos elmegy majd.
Azért ha valaki 1-2 milla között fizetett egy ilyen jogért (plusz a hitel kamatai), nem hiszem, hogy 5 hétért szivesen eladná. Mi is ilyen problémával küzdünk. Studio csúcspiros, de alig találtunk cserét Olaszba májusra sem. Ezt is elfelejtik hozzátenni, hogy külföldön kevés a stúdió, általában csak 2/4-es szobák vannak, ezért nehéz a csere. Én felraktam a netre egy hirdetést 3 nyelven, hátha valaki beesik, akinek egyébként van üdülési joga, de keres Mo-n is. Aztán lehet, hogy Vatera vagy valami hasonló lesz belőle. Sajnos a viszonteladó cégek pofátlanok, van, aki 40%-ot akar lehúzni az eladási árból.
janiapu
2008.04.07, 18:13
(hambrus @ 2007.08.18, 01:48)

Ha már mindenki a konkrét összegekről írt, akkor jobb ha én is így folytatom. A Birdlandban 1,46 millióért akartak eladni jogot, persze itt nem tetszett, hogy nem láttam pontosan miről van szó konkrétan. Ez piros szezonban egy 4 személyes apartman joga, amiből egy hirdetést találtam, aki kp-re 2.25 millióért szeretné eladni, ami neki biztosan jó üzlet lenne, de akkor ne sírjon, ha lehetetlen eladni, amikor már 'csak' 28 év van hátra.
Sárváron a kp-s ár 1,48 millió, míg részletre: 30 nyaraláskor, 150, 100, 150 (ezer) utána, majd januártól 48-szor 25. Ez összesen 1,63 millió. Ez egy évre 81500Ft. A Fenntartás 65 ezerrel indul. Ez összesen 146500Ft, egy napra 20928Ft jelenleg. (csak a fürdő belépő 6000 Ft lenne).
A hotel nagyon szép és tényleg 4*-os, ahol egy éjszaka 196 euro, cirka 49 ezer forint.
Amelyik hotelbe jelenleg évek óta járunk, és ezért mint törzsvendégek, szezontól függően 10-25 % kedvezményt adnak, ott kb. 24500 Ft egy éjszaka, de az csak 3*-os wellnes hotel:
Pontosan:
EGYHETES ÜDÜLÉS
--------------------------------------------------------------------------------
Kétágyas szoba 1 fő részére 87.850 Ft
Kétágyas szoba 51.800 Ft/fő
Apartman 163.100 Ft
Pótágy 28.000 Ft/fő
Félpanziós felár 16.800 Ft/fő
Teljes panziós felár 31.500 Ft/fő
Tartalom: 7 éjszakai szállás büféreggelivel, uszoda-, pezsgőfürdő-, finn szauna-, infra szauna-, török gőzfürdő-, kondicionálóterem használat, ÁFA.
Az apartman ára létszámtól független, de maximum 3 felnőtt vagy 2 felnőtt és két 10 éven aluli gyermek részére értendő.
A szoba-, pótágy-, fél- és teljes panzió árai forintban/fő értendőek.
Még ha nem számolom a reggelit is akkor is olcsóbb az üdüési jog.
Persze aki máshová szeretne menni, annak rá kell fiztni, dehát nem lehet elvárni, hogy a cserét valaki ingyen intézze. Egy csodálatos hotelt nem szeretnék elcserélni, hiszen azért választottam. Ha a pénzem be akarom fektetni, akkor nem üdülési jogba fektetem be.
De akkor mi nem tetszik? Mi a garancia ezek után, hogy a fürdő és a hotel mindig megegyezik, hogy ingyen hasznáhatom? Mi van ha a fürdő tönkremegy? Esetleg ( ma mesélte valaki) elapad a termál víz?
Ja ás 2 órája jöttünk meg négy nap után egy 9 napos nyaralásból, mert a szomszédok minden éjjel zajongva buliztak, hiába mindenki felháborodása. Vettük a sátorfánk és este 10-kor otthagytuk a helyet, de az üdülési jognál ilyen esetben ki felel, hogy visszakapjam arra az időre a pénzem.
Talán igaza van mindenkinek mégsem élünk a lehetőséggel, azért kösz még egyszer.
Tisztelt Hambrus!
Csak most olvastam a leírásodat. Ezt olvasd légyszi!
Mi is a WTH-tól vásároltuk az üj-t! Mi is Birdland-ban! 2006.an, 17. hét 2640000 ft-ért minden éves! A fenntartási ktsg 65000 ft volt! Most 2008.ban:109000 ft!!! Nekünk egy nagyon kedves hölgy adta el(szemüveges,szőke K.Á.) Azt is mondta,hogy ha kell segít eladni! Szerinted elérhető?
Az egy hét üdülés, kb 200000 Ft.ba kerül!!! Ez nem kacsa! Sose lehet eladni!!!!
Hát ennyit az üdülésijogról!
Azéárt írtam le, hogy más ne járjon úgy mint mi!
Üdv:janiapu

A
World Travel Holding ma is aktív veszedelemként jelenik meg az üdülési jogot értékesítők piacán. Elsősorban neves hazai gyógyfürdőhelyeken kínálnak apartmanokat, mint pl.: Sárvár, Bükfürdő!
Jellemzőik: Nívós helyre csábítják az érdeklődőket akik elsősorban a kilátásba helyezett néhány napos kedvezményes üdülési lehetőség reményében végig ülik a bemutatót. Itt még senki nem is sejti, hogy amit látott, és főleg amit hallott annak a töredéke a valóság, és nincs lehetőségük kontrolálni, hogy mennyit is higgyenek el az egészből! Kérdésekkel felesleges próbálkozni, tökéletesen előre megkomponált, válaszokból kifogyhatatlanok, és természetesen mindig az érdekeiknek megfelelő válaszban részesítik a gyanutlan áldozatot. Rendkívül erőszakossá válik a légkör, ha megszimatolják, hogy valami tetszik neked az ajánlatukbók, itt szabadul el a pokol, mint a vérengző vadak úgy kezdik kerülgetni becses személyedet, és lecsapnak rád, nem hagynak levegőhöz jutni sem amig nem írsz alá egy szerződést. Csak kősőbb fogod megtapasztalni, hogy mennyire rászedtek, és a bemutató telis tele volt hazugságokkal, tények elferdítésével, szándékos elhallgatásokkal!!!Ha bele estél a csapdájukba, ne késlekedj, azonnal vedd kezedve az ügyet, és vizsgáltasd meg, hogyan szabadulhatsz meg a szerződéstől!! Mondom AZONNAL!!!
A legfontosabb!!!:
NE BÍZZ MEG BENNÜK, ŐK SEMMIT NEM FOGNAK HELYRE TENNI, ELINTÉZNI NEKED, ÉS TOVÁBBRA IS HAZUDOZNI FOGNAK, MERT EHHEZ ÉRTENEK A LEGJOBBAN!!http://www.worldtravel.hu/ ők azok!!
Egy jó tanács: inkább dőlj hátra foteledben, végy egy sört a kezedbe, nézd meg ismét a legunalmasabb sorozatodat, vagy dumcsizz egy kicsit az asszonnyal "milyen napod volt drágám" címmel, ne légy rájuk kíváncsi, ne érdeklődj bármit is ígérnek, és nem érhet komoly baj!!
ej ha

(hambrus @ 2007.08.12, 19:05)

Sziasztok,
Kérdezni szeretnék az üdülési jogokról, olyanoktól, akiknek van. Minden fórumon csak arról olvasok, hogy ez átverés, és ne hagyja magát senki átverni, de igazi konkrétumokat sehol nem találok, hogy miért. Tudom vannak nem korrekt értékesítő cégek, és ezekkel általában nem is foglalkozom, de ezen a hétvégén harmadszorra voltunk üdülni a World Travel Holding céggel, és számomra nagyon szinpatikus volt az egész. (www.worldtravel.hu) Mindig az volt velük a problémám, hogy igaz 4*-os hotelekbe hívnak meg bennünket ( 4-ünket 20 ezertért), de nem abba, amelyikbe értékesítenek. Most pedig a Sárvári 4*-os ParkInn hotelbe szólt a meghívó. (www.sarvar.parkinn.hu) A szálloda csodálatos, egy két szobás apartmanban voltunk, mindegyik szobában plasma TV, 2 fürdőszoba, ingyen wifi, konyha, dupla klíma, fürdő belépő minden napra (ami csak maga 18 ezer Ft.), mindez 19.600Ft-ért. Másnap vártak egy beszélgetésre, ahol nem bemutatóval fogadtak, hanem azzal, hogy azt az apartmant szeretnék értékesíteni, amelyikben lakunk. Fürdő belépővel 20 évre, és 50% kedvezményt adnak a szálloda éttermeinek áraiból. Elmondták a csere lehetőségeket, hogy ki lehet adni, de azt is korrekten, hogy a csere mennyibe kerül, a kiadást viszont nem hajlandók intézni. Igaz ez a sokadik előadás amin részt vettünk, és ezért amikor elmondtam a hölgynek, hogy nekem Ő a szimpatikus, nem akarok mással beszélni az árakról, szó nélkül elmondta a végső árakat, nem úgy mint a legtöbb helyen, hogy először egy horribilis összeggel kezdik, majd szép lassan leengedik. Igazat mondhatott, mert ilyen összegre emlékeztünk az előző előadáson is. ( igaz akkor a Büki Birdland volt.) Elmondta a fenntartási költségeket is, nem tagadva, hogy az emelkedni fog, de arról tényleg nem vele kell beszélnünk, de mivel neki van a Birland-ban, ott 500 Ft alatt emelkedett amióta megnyílt, 2 év alatt.
Akiket nem érdekelt itt is fél óra alatt végzett, mert megmondta, hogy nem érdekli. Bennünket érdekelt, ezért végighallgattuk. Az ár is megfelelt volna, sőt a végén nem azt mondta a hölgy amit ilyenkor szokás, hogy ez csak most itt érvényes. Amíg az apartmant minden hétre el nem adják addig bármikor telefonálhatunk, és vehetünk egy hetet.
Igazából most már tényleg nem tudom hol itt az átverés, és nagyon nehéz egy ilyen felejthetetlen üdülés után dönteni, ezért kérdezem mások véleményét.
És, hogy miért nem vettünk? A telefonba a meghívónk azt mondta, hogy nem tudja, de lehet, hogy a szállodában kérnek 30 ezer forint kauciót, de semmi másért nem kell fizetni, majd elküldte a meghívót, amit Ő állított ki, és amin egyértelműen rajta volt, hogy 30 ezer a kaúció, és parkolási díj fizetendő. ( ami később derült ki, hogy csak 120ft/nap) De aki egyszer hazudik ugye?!
Szívesen veszem, ha valaki megírja a véleményét.
tothm63
2008.11.14, 20:43
Kedves Topic olvasók!
Van egy nagyon jó hírem!
A tegnapi napon azaz 2008.november 13-án győzött az igazság!
Nagy küzdelem után megnyertem a polgári peres eljárást,amit 2005.november 21-én indítottam!
Mekkora különbség van bíróság és bíróság között!!!???
Az 1.fokú bíróság 2007.szeptemberében nem jogerősen ítéletet hirdetett az ügyemben! Úgy látta,hogy nincs igazam, és Cluba Karaván Kft. által elmondottak felelnek meg a valóságnak! Igaz,hogy ezt csak Ők állították, mindenki aki velük szerződést kötött az másképp látta,egyetemben a GVH-val!
A 2.fokú bíróság az ítéletet megváltoztatván mindenben nekem, a többi CKI-s klubtagnak, a GVH-nak adott igazat,azaz jogerősen én nyertem meg a pert!
Az ügyvédnő és az ügyvezető igazgató úr arcát látni kellett volna! Tárgyalási szünetben még nagy hangon magyaráztak egymásnak,majd az ítélet kihirdetése után szinte nem is "látszottak" szavukat sem lehetett hallani!
Tehát,akit hasonlóképpen becsaptak,mint engem a Club Karaván Kft.részéről,nyugodtan indíthat pert,hivatkozván az én ítéletemre,borítékolt a siker!
Keressenek nyugodtan szívesen segítek!
Tóth Mihály 06-70-333-6816
tothm63@citromail.hu
Szép napokat mindenkinek!
Mozigépész
2008.11.15, 09:12
Gratula!
Katerina
2010.04.28, 15:38
Kérdésem lenne. Úgy érzem "beugrottunk" egy ügynöki fogásnak.
Meghívást kaptunk féláron, svédasztalos félpanzióval egy 3 csillagos szállodába 3 napra, azzal a feltétellel, hogy végighallgatunk egy másfél órás előadást. Már előre szabadkoztunk, hogy üdülési jogot nem vásárolunk, de biztosítottak bennünket, hogy ilyenről szó sincs. Elfogadtuk a meghívást, az ellátás kitűnő volt, nem lehetett panaszunk.
A beszélgetés során kiderült, hogy olyan egyösszegű kb 200.000 Ft-os befizetés esetén, 3 évig korlátlan számban 2-6 éjszakáig tartó szállásutalványokat kapunk, és az adott szállodában a félpanziót kötelező igénybe venni. A lehetséges szállodák között van sok magyar és tobb europai szállooda is, főleg német, osztrák, olasz, angol, francia, néhány, cseh, szlovák, horvát, talán spanyol és portugál is.
3 - 5 csillagos szállodák vannak benne. Úgy gondoltuk az ajánlat méltányos, aláírtuk a 2 oldalas szerződést, melyen semmiért nem vállalnak felelősséget, mert mi közvetlenül a szállodákkal állunk szemben, ha foglalunk, és a teljesítésért a szálloda felel, kifizettük az összeget, mely tartalmazott 20000 Ft szerződéskötési díjat is.
Hazaérve azonnal felmentünk az internetre, megnéztük a szállodákat, és persze a szállásutalványok árait is.
Azt tapasztaltuk, hogy
a kötelező fogyasztás ára, amit akkor kell fizetnünk, ha szállásutalvánnyal megyünk,
háromszor akkora, mint a szálloda normál étlapja alapján összeállítható félpanzió ára, vagyos kifizettetik velünk a szállás árát a kötelező fogyasztás árában!!
Mi azt hittük a mindenkor szálloda áraknak megfelelően kell majd a félpanziót fizetni, de nem így van, előre euróban meghatározott összeg a kötelező fogyasztás, és ez az összeg nagyon magas. Csak példáként említetem, egy magyar szállodában 2 személyre egy napra Ft-ra átszámítva 15.000 Ft a félpanzió egy 3 csillagos szállodában. Szerintem ez nagyon magas, nem ennek a kategóriának megfelelő ár.
Szeretnénk elállni a szerződéstől, még 7 napon belül vagyunk a szerződéskötéstől. Szerintetek van-e erre valamilyen lehetőség?
Kenderice
2010.04.29, 17:45
Elvileg elállhatsz a szerződéstől az üzleten kívül kötött szerződésekre vonatkozó szabályok értelmében. A határidő a szerződéskötéstől számított 8 nap, viszont ha a szerződésben nincs feltüntetve az elállási lehetőség, az időszak kitolódik 30 napra.
1. §Az elállás tényét írásban tértivevényes levélben lehet közölni.
Az elállás napjától számított 30 napon belül kell visszafizetnie az eladónak az összeget.
Katerina
2010.04.30, 07:34
(Kenderice @ 2010.04.29, 18:45)

Elvileg elállhatsz a szerződéstől az üzleten kívül kötött szerződésekre vonatkozó szabályok értelmében. A határidő a szerződéskötéstől számított 8 nap, viszont ha a szerződésben nincs feltüntetve az elállási lehetőség, az időszak kitolódik 30 napra.
1. §Az elállás tényét írásban tértivevényes levélben lehet közölni.
Az elállás napjától számított 30 napon belül kell visszafizetnie az eladónak az összeget.
Köszönöm a segítséget. de , hogy alakul ez a helyzet, ha a szerződésben az szerepel, hogy elállni a szerződéstől nem lehet?
Kenderice
2010.04.30, 14:04
Olyan nincs, hogy nem lehet elállni.
Hiába írnak bele egy szerződésbe törvénynek ellentmondó kitételt, az úgyis semmis.
hambrus
2010.09.12, 20:23
Sziasztok,
Örülök, hogy újból benéztem ide, mert most megyünk megint egy ilyen üdülésre, és arra lettem volna kíváncsi, hogy mi lehet a háttérben, mert nekünk is esküszik a cég, hogy nem üdülési jogot akarnak eladni. Persze már utánanéztem mindenhol a cégnek, de nem találtam róluk semmi infót, így valószínűleg ilyenbe akarnak beleugratni. Bennünket az www.aquadanubius.hu (Aqua Danubius 2000 Kft.) hívott meg. Esetleg nem ők hívtak meg?
Egyébként nem értem, hogy miért ugrottatok bele azonnal. Ha valaki nem ad gondolkodási időt, hogy utánanézzünk, mi mások véleménye, akkor nem szabad velük üzletelni. Nincs olyan, hogy csak most, csak Önöknek, csak ennyiért. Mi nagyon ok hasznos tanácsot kaptunk itt, és sok ilyen előadáson voltunk már, de mindig csak azért, hogy olcsón, minőségi szállodákban üdülhessünk.
Mozigépész
2010.09.12, 21:35
Mert ha kilépsz az ajtón, már az egészet el fogod felejteni!
Lilla2010
2010.09.20, 16:28
Én nem konkrétan üdülési jogot vettem, viszont ugyanúgy átvágtak, és szeretnék segítséget kérni.
Nem tudtak rábeszélni egy üdülési jogra, de addig addig erőszakoskodtak, hogy egy RSI Holiday club kártyát kifizettünk.....sajnos...........
Ebben az a gáz, hogy ez egy szombati napon volt, és én már hétfőn, miután utána tudtam nézni a neten is a lehetőségeknek, jeleztem, hogy mivel nem mondtak el minden információt szóban, így szeretnék visszalépni a tagságtól. Ebben a pillanatban nekik még egy fillérjükben sem voltam, hiszen a kártyát nem kaptam meg, csak két papírlap költség merült fel, melyet aláirattak.
Ekkor egyáltalán nem voltak hajlandóak válaszolni email-emre az RSI irodában, majd miután több emailt is írtam eléggé háborgós hangon, küldtek egy levelet, hogy nincs lehetőség a visszavonásra.
Amik kérdésesek számomra: egy klubtagságot miért nem lehet visszavonni?????? és főleg abban a pillanatban, amikor
1. még semmit nem vettem igénybe, nem rendeltem semmilyen szállást
2. még a kártyát sem kellett legyártaniuk 1 nappal a megbeszélésünk után.
és főleg, hogy ez már 3 hete történt, azóta nagy-nagy hallgatás, a kártyát sem kaptam meg, és ők azóta kamatoztatják a pénzünket.
Szeretnék segítséget kérni, hogy milyen jogi út lehetséges, mire hivatkozva tudják visszaadni a pénzemet, mivel ez egy felháborító dolog....ja, és mellékesként az aláírás napjától él a 2 éves tagság, amiből jelenleg már 3 hét elúszott, tehát nem tudtam használni, ha éppen akartam volna.......
Kedves Kenderice,
Ez az elállási jog csak magára az üdülési jogos szerződésre vonatkozik, ugye? ha jól informált az RSI irod, akkor arra, hogy én klubkártyát vettem, arra nem vonatkozik....ez igaz? mert mint már írtam a sztorimat, átvágtak, de egyenlőre nem látom a kiutat, hogy hogyan tudnám visszakapni a pénzünket.
Ebben a tértivevényes levélben, melyet fentebb említettél egyszerűen csak le kell írni, hogy nem kérem a kártyát, nem kívánok klubtag lenni, és adják vissza a pénzemet?
és aláírjuk annak megfelelően, akik a szerződést is kötöttük?
vagy valamit kell még beleírni? kell tanuzni?
L_Matyi
2010.09.21, 21:08
Pontosan mit írtál alá? Abban benne van, hogy miként lehet kilépni? Hol vetted? Mert akkor lehet 8 napon belül elállni, ha nem egy boltban vetted, vagy egy teljesen más terméket árusító boltban, vagy neten... Adj meg kicsit több részletet.
Lilla2010
2010.09.22, 09:27
Az RSI Holidayclub-nak volt egy hétvégi beetetős előadása egy kedvezményes hétvégén (bár ha nagyon utánagondolok, marhára nem volt kedvezményes, elég gagyi szállodában akartak eladni).
és mikor már nagyon-nagyon sokáig húzták vonták a sztorit, és mi akkor sem vettünk üdülési jogot, lementünk odáig, hogy hát ha veszünk ilyen RSI Holiday club kártyát, akkor még 2 évig fennáll a lehetőségünk, hogy a most felajánlott kedvezményes áron vehetünk üdülési jogot...merthogy ugye ha most kilépóünk az ajtón, és csak úgy akarnánk venni náluk üdülési jogot, akkor sokkal drágább....elvileg annyi eszem volt, hogy üdülési jogba nem akartam belemenni, de a kártyába sajnos belementem, belementünk...
az RSI kártya mellé ajánlottam még egy másikat (de azzal kapcsolatban nem írtunk alá semmiet), aminél meg a szállás ingyen...ez fogott meg minket, csak elfelejtették mondani (amit már itt olvastam, hogy más is felvetett), hogy 1. kötelezően, kötelező EUR áron kell étkezni félpanzióban, ami bizony drágább, mintha 1-1 akció keretében mennék el a hotelbe...
na de, elvileg az RSI kártya csak feljogosít, hogy kedvezményes áron vehetem igénybe az RSI iroda szolgáltatásait....olcsóbban szállást, repjegyet...blablabla....egy jelnetkezési lapot írtunk alá, hogy szeretnénk klubtagok lenni, és ehhez volt egy általános ÁFSZ, ami aláirattak, 1 oldal, amin nagyon nincsen kötelezettség oldal, nincsen olyan, mely jogosultságot tartalmazna, hogy ha akarok kilépek, elállok....
nekem tényleg az a bajom, hogy 2 napon belül jeleztem, hogy fizessék vissza a pénzemet, merthogy tényleg még nekik egyetlen egy fityingükben sem voltam....és mindez 3 hete, és a kártyét még mindig nem küldték, és már pereg a 2 év, amíg a befizetett összegért használhatom (utána 15 eFt éves díjat megint kellene fizetnem....)
írásban annyit válaszoltak, hogy nincs elállásra jog, és a PTK 198 alapján eleget kell tennem a tagsági díj befizetésére, az szerződéses kötelezettségem. (és annyit írtak, hogy a klubtagsági jogviszony megszüntetése a mi részünkről a Ptk 320/1 bek alapján sem szerződésnél sem jogszabálynál fogva nem valósítható meg.)
remélem kapok valami jó híreket, hogy mi alapján kaphatnám vissza a pénzemet, mert egyre jobban idegesít, hogy mégis át tudtak verni...
L_Matyi
2010.09.22, 09:47
213/2008. (VIII. 29.) Korm. rendelet az üzleten kívül fogyasztóval kötött szerződésekről1. § (1) E rendelet hatálya azokra a termék értékesítésére vagy szolgáltatás nyújtására irányuló szerződésekre terjed ki, amelyek megkötésére vállalkozás vagy a vállalkozás nevében, illetve javára szerződést kötő személy (a továbbiakban együtt: vállalkozás) és fogyasztó között, a vállalkozás kezdeményezésére, a vállalkozás üzletén, telephelyén kívül, illetve annak hiányában kerül sor, így különösen
a) a fogyasztó lakásán, munkahelyén, átmeneti tartózkodási helyén, feltéve, hogy a vállalkozás a fogyasztót nem a fogyasztó kifejezett kívánságára kereste fel, vagy
b) a vállalkozás vagy harmadik személy által ilyen célból szervezett utazás, rendezvény alkalmával.
(2) A rendelet hatálya kiterjed az olyan termék értékesítésére, illetve szolgáltatás nyújtására irányuló szerződésre is, amely különbözik attól a terméktől, illetve szolgáltatástól, amelynek tekintetében a fogyasztó a vállalkozás látogatását kezdeményezte, feltéve, hogy a fogyasztó nem tudta, és kellő gondosság mellett nem tudhatta, hogy e termék, illetve szolgáltatás értékesítése a vállalkozás gazdasági tevékenysége vagy önálló foglalkozása körébe tartozik.
(3) A rendelet hatálya kiterjed arra az esetre is, amikor a vállalkozás üzletén, telephelyén kívül, illetve annak hiányában a fogyasztó tesz szerződéskötésre ajánlatot a vállalkozásnak.
(4) Nem terjed ki a rendelet hatálya:
a) az építési szerződésre,
b) az ingatlan tulajdonjogának, ingatlanra vonatkozó más jog megszerzésére irányuló szerződésre,
c) a biztosítási szerződésre,
d) az értékpapírra vonatkozó szerződésekre.
(5) Nem terjed ki a rendelet hatálya a vállalkozás vásáron, piacon, illetve közterületen végzett értékesítő tevékenységére.
(6) A vállalkozás és a fogyasztó között kizárólag egy vagy több távközlő eszköz használata útján kötött szerződésre a távollévők között kötött szerződésekre vonatkozó külön jogszabály rendelkezéseit kell alkalmazni.
...
3. § (1) A vállalkozás köteles legkésőbb a szerződés megkötésekor a fogyasztót írásban tájékoztatni a 4. § szerinti jogáról, és annak a személynek a nevéről, címéről, és - ha az elállási nyilatkozatot ilyen módon is fogadja - elektronikus levelezési címéről, akivel szemben e jogát gyakorolhatja.
(2) Az (1) bekezdés szerinti tájékoztatást keltezéssel kell ellátni. A tájékoztatásnak tartalmaznia kell a szerződés azonosítását lehetővé tévő adatokat.
(3) Ha a vállalkozás az (1) bekezdésben meghatározott kötelezettségének nem tesz eleget, a szerződés semmis.
4. § (1) A fogyasztó a (2) bekezdésben meghatározott időtartamon belül indokolás nélkül elállhat a szerződéstől.
(2) A fogyasztó az (1) bekezdés szerinti elállási jogát
a) termék értékesítésére irányuló szerződés esetében a termék kézhezvételének napjától számított nyolc munkanap elteltéig,
b) szolgáltatás nyújtására irányuló szerződés esetében a szerződéskötés napjától számított nyolc munkanap elteltéig gyakorolhatja
(3) Írásban történő elállás esetén azt határidőben érvényesítettnek kell tekinteni, ha a fogyasztó nyilatkozatát a határidő lejárta előtt elküldi.
(4) Az (1) bekezdés szerinti elállás esetén a fogyasztó nem köteles megtéríteni a terméknek azt az értékcsökkenését, amely a rendeltetésszerű használat következménye, és nem köteles a termék használatáért használati díjat fizetni. Az átvett termék neki felróható értékcsökkenéséért azonban helytállni tartozik.
(5) A fogyasztó (1) bekezdés szerinti elállása esetén a vállalkozás nem köteles az átvett vételár, illetve a szolgáltatás díja után kamatot fizetni.
(6) Nem gyakorolhatja az (1) bekezdés szerinti jogát a fogyasztó, ha a terméket nem tudja teljes egészében visszaszolgáltatni. Ha azonban részben vissza tudja azt szolgáltatni úgy, hogy a megmaradt rész értéke és használhatósága nem csökkent, a vételár arányos részének visszaszolgáltatását követelheti.
(7) Ha a szolgáltatás nyújtására irányuló szerződést részben teljesítették, a fogyasztónak a díj visszafizetésére vonatkozó követelésével szemben a vállalkozás követelheti a szolgáltatás már igénybe vett részére arányosan járó díjat. Nem gyakorolhatja az (1) bekezdés szerinti jogát a fogyasztó, ha a szolgáltatást már teljes egészében igénybe vette.
5. § A fogyasztó a 2. és 4. §-ban meghatározott jogairól érvényesen nem mondhat le.
Sürgősen írjál nekik tértivevényes levelet, erre a jogszabályra hivatkozva, és, hogy nem hívták fel a figyelmedet erre a jogodra, azért
Lilla2010
2010.09.22, 13:10
Akkor is írjak, ha már a 8 nap eltelt?
Mit írjak? hogy mivel ez a hivatkozás nem volt benne az ÁFSZ-ben, és nem figyelmeztettek az elállás jogomra, akkor ennek fényében kérném vissza a pénzemet?
köszi a segítséget.
L_Matyi
2010.09.22, 13:44
Egyértelműen ott van, hogy semmis a szerződés. Nem is kell elállni, csak közölni velük, hogy ezek alapján semmis, ráadásul te még 8 napon belül fel is mondtad, így kéred vissza a pénzed.
Lilla2010
2010.09.22, 14:14
Köszönöm a tanácsot, elküldöm a levelet, meglátjuk mi lesz belőle.Sajnos az ilyen társaságok nem könnyen adják vissza a pénzt, az nekik is jól jön....sajnos mást nem tudok akkor már tenni, mert egy jogász és pereskedés már sokba kerülne, és többe lenne a leves, mint a hús.
Köszönöm még egyszer, ha lesz eredmény, értesítek mindekit, hogy tanulhasson az esetből.
Lilla2010
2010.10.01, 06:46
Hát, nem jött be a dolog. VIsszaírtak, hogy nem tudok elállni....pedig becsatoltam nekik a hivatkozást a rendeletre, de mintha meg sem látták volna...
tanácstalan vagyok, most ügyvédet fogadni meg pereskedni majdhogynem annyiba kerülne, mint amennyibe a tagság került.
Bár lehet, hogy mégis úgy döntök, beperelem őket, csak először szerettem volna normálisan elintézni a dolgokat.
De amúgy pórul járnak, mert egy nagy szervezetben dolgozom, sok a kapcsolatom mindenfele, így az tuti, hogy nemhogy reklámot nem kapnak, elég erősen ellenük fogom kampányolni.
És ezzel együtt a visegrádi RoyalKlub hotel ellen is, mert azok is partnerek ebben az átverésben.
L_Matyi
2010.10.01, 08:10
A Békéltető Testületet érdemes lehet kipróbálni előtte. Az ingyenes, és ha neked adnak igazat, az sokat segít egy tényeges perben.
jocek74
2011.02.09, 10:09
Sziasztok!!!
egy kis segítséget szeretnék kérni üdülési jog terén.
Anyósomnak van egy Keszthelyi üdülési joga amit sosem használtunk,és ettől szeretnénk megszabadulni akár ingyen is.Tud e valaki mondani valamit ez ügyben?
Vagy van e valaki ugyan ebben a helyzetben?
Sziasztok!!!
egy kis segítséget szeretnék kérni üdülési jog terén.
Anyósomnak van egy Keszthelyi üdülési joga amit sosem használtunk,és ettől szeretnénk megszabadulni akár ingyen is.Tud e valaki mondani valamit ez ügyben?
Vagy van e valaki ugyan ebben a helyzetben?
L_Matyi
2011.02.12, 09:04
A szerződésben, amit kötöttetek nincs benne, hogy miként lehet lemondani?
jocek74
2011.02.14, 15:45
(L_Matyi @ 2011.02.12, 09:04)

A szerződésben, amit kötöttetek nincs benne, hogy miként lehet lemondani?
Az az igazság hogy nem tudom mert még csak most nézzük át a papírokat.
De majd mindenképpen irok hogy mi van a szerződésben.