Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Új Lakás
Fogyasztóvédelem Fórum > Hagyományos termékvásárlás > Építőipar
BiggyBoy
Tisztelt jövőbeni Lakásvásárlók !

Én vettem egy új építésű lakást. Bár ne tettem volna.
Már az átvétel során 17 pontos volt a hiba/hiánylista.
Aztán az első hónapban még 6 ponttal bővült.
Egy hónap elteltével még nem javították/pótolták egyiket sem.
A válasz mindig az volt: "Nincs elfelejtve! Küldjük az alvállalkozót."
Aki persze nem jött.
A második hónap végére rájöttem, jobban jártunk volna, ha maradok a régi panel lakásunkban.
Ezért azt javaslom mindenkinek, aki új lakást akar venni, a szerződésben kiemelt figyelemmel kezelje a jótállás és garancia fejezeteket, elkerülendő a "patt" helyzetet. Ugyanis, ha megcsináltatom más alvállalkozóval, elvesztem a garanciát. Ha rájuk várok, nem lesz soha kész. Ezért a szerződésben kell lefektetni, hogy milyen határidővel javítanak/pótolnak, ha nem akkor kivitelező költségére elvégeztethető harmadik fél által.

Legyetek okosabbak, mint én!
BiggyBoy
Ha valaki tud segíteni abban, hogy mit lehet tenni abban az esetben, ha az újonnan megvásárolt lakás garanciális hibáit nem javítják 1 hónap elteltével sem, kérem jelentkezzen vagy a fórumban, vagy e-mailen keresztült.
Minden ötlet érdekel.
Előre is köszönöm.
Pjotr
Első lépésben meg kell nézni a cégbíróságon, hogy létezik-e még az építő cég, a következő lépésben el kell egy ajánlott felszólító levelet írni nekik amiben nagyjából az van, hogy amennyiben x idő alatt nem javítják ki a hiányosságokat, akkor bírósághoz fogsz fordulni.
El kell menni egy ügyvédhez a többit el fogja mondani, ha maguktól nem tesznek semmit, akkor más út nem nagyon van.
Azt kell elérni, hogy mielöbb zárolják valahogy a cég vagyonát )márha van neki..), nehogy gyorsan megszűnjön.
Arról, hogy ennek mi a módja vagy egyáltalán lehet-e ilyet csinálni majd az ügyvéd mesél (vagy Ariadne itt...) vagy van ilyen nép ügyvédje szolgáltatás, ott lehet, hogy ingyen kapsz segítséget.
Joooe
Egyébként ha nagyon égetően sürgős problémákról van szó:
(PTK. 306. § (3))
Ha a kötelezett a dolog kijavítását megfelelő határidőre nem vállalja, vagy nem végzi el, a jogosult a hibát a kötelezett költségére maga kijavíthatja vagy mással kijavíttathatja.

Tehát a PTK elvileg felhatalmaz, hogy ha ő nem teljesíti a kötelezettségét, akkor az ő költségére garivesztés nélkül kijavíttathatod, de ha jól sejtem ez elég rázós út, bíróság nélkül ezeket a költségeket is nehéz lenne behajtani rajtuk.
Ariadne
Itt a nép ügyvédje (nem egy, sok! tongue.gif ):

http://www.im.hu/nepugyvedje/

Korlátozott (jövedelemfüggő), hogy ki veheti igénybe a szolgáltatásaikat!

Egyelőre csak írásban nyomulhatnak, januártól már bíróságon is. Egyébként minden bíróságon szokott lenni "panasznap", egyszerű dolgokat ott is megmondanak, egyes papírokat megírnak. Bár ez az ügyvédek feladata igazából... smile.gif

Egyébként szerintem mindenképp érdemes elmenni ügyvédhez, sajnos sok ilyen ügy van. A legnagyobb gond tényleg az, hogy az építési válalkozók/vállalkozások egy-egy építkezésre hoznak létre egy céget, amit aztán szépen megszüntetnek, és akkor marad a sóhivatal... Ráadásul sok hiba nem vagy igen jelentős pluszköltséggel javítható csak ki utólag (pl. szigetelés)...
BiggyBoy
Köszönöm mindenkinek a jótanácsokat.
Sejtettem, hogy sajnos a peres út marad.
Az én esetemben ráadásul egy "neves" cég által erre a projektre alapított cég az építtető. Ezért is írtam, hogy a szerződésre kell figyelni. Ha abba be lehet venni ezeket az eseteket, akkor könnyebb az ügy. De nélküle, sztem elég nehéz és hosszadalmas per lenne belőle. sad.gif
Azért küzdök még velük, hátha...
Kösz mégegyszer mindenkinek
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.