Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Televiziók
Fogyasztóvédelem Fórum > Hagyományos termékvásárlás > Műszaki cikkek
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13
oldfox69
Ez tuti hogy működik? Voltam az üzletben de azt mondták hogy a garanciális szervíz intézi a javítást annak meg már nincs szerződése a gyártóval.
Ariadne
Az üzlet felel feléd a garanciaidő alatt, ha nincs szerviz, oldja meg az üzlet másképp, az ő gondjuk.
Pjotr
Te az üzlettől vetted.
Ők vállalják a szavatoságot rá.
Nekik kell megcsináltatni, ha nem tudják, akkor vagy adniuk kell egy ugyanolyat, ha azt nem tudnak, akkor pedig vissza a pénzt.
Az téged nem érint, hogy ők milyen szervízzel kötöttek szerződést, az az ő egyéni problémájuk.
Captain Crash
Úgy van, ahogy Pjotr és Ariadne mondja! Te azzal kötöttél szerződést, akitől a terméket vetted, így ő a jótállásra kötelezett. Amennyiben nem hajlandó jogszabályi kötelezettségének eleget tenni, megtagadja azt, kérd a vásárlók könyvét és írd bele, hogy a kijavításra, és kicserélésre vonatkozó igényeid a kötelezett megtagadta, ezért a mai napon elálltál a szerződéstől.

A szerződéstől való elállás a szerződést ex tunc hatállyal felbontja, mintha azt meg sem kötötték volna, és a már teljesített szolgáltatások visszajárnak. Tehát a termék visszajár a forgalmazónak (forgalmazó a Fogyasztóvédelmi törvény értelmében az, aki a terméket fogyasztói forgalomba hozza) a kifizetett vételár pedig visszajár a fogyasztónak. A vételár, s nem holmi csökkentett ár, és nem kötelezhetnek semmiféle levásárlásra. (Persze elfogadni bármilyen előnyös alkut el lehet, előnytelent semmiképpen.

U.i.: Még jó, hogy a mi Pandánk sosem romlik el. wink.gif
Ariadne
(Captain Crash @ 2007.01.22, 12:56) *

U.i.: Még jó, hogy a mi Pandánk sosem romlik el. wink.gif

biggrin.gif Főleg mert nem nagyon van szervize... tongue.gif Legalábbis nem tudok róla.
Captain Crash
OFF: Ó, hát ez már magánügy, hogy a Pandát hogyan és ki szervizeli... biggrin.gif
leslie
Sziasztok,
Vásároltam sajnos egy Samsung mosógépet Karácsony előtt, és egy hét után orrán-száján folyt a víz. Két hete kijött egy szerelő, aki megállapította, hogy a csapágy hibája miatt elrepedt a dob. Amúgy az elején is nagyon hangos volt, de a hibajelenségek között azt olvastam, hogy be kell állítani a lábait.
A szerelő közölte velem, hogy egy hét múlva lesz alatrész. Azóta 2 hét telt el, itt állok mosógép nélkül. A szervízben azt mondják, hogy majd szólnak, ha meglesz az alkatrész. Kérdésem, hogy meddig húzhatják a javítást? Mi lesz az addig felmerülő költségeimmel? ( anyámhoz járok mosatni 100 Km-re)
Captain Crash
A kötelezettnek - jaj de mi lenne, ha mielőtt hozzászóltok körbenéznétek - törekednie kell, hogy a kijavítást, ill. a kicserélést legfeljebb 15 napon belül, a fogyasztónak okozott jelentős kényelmetlenség nélkül elvégezze. Ha a kötelezett ennek nem tud eleget tenni, a fogyasztónak joga van elállni a szerződéstől. Hogy az elállás mit jelent nézz utána a fórumon. smile.gif Követelheted ezenkívül a kicserélést, mert az áttérésre a kötelezett adott okot a magatartásával, illetve egyébként indokolt is. Kicserélés során újraindul a jótállás, hiszen csak ugyanolyan, új terméket vagy köteles elfogadni cserének. És mivel új termék, új jótállás is jár hozzá. Ilyenkor ügyelj, hogy jótállási jegyet megkapd!

Van valamilyen írásos dokumentum arról, hogy a hibát jelezted és/vagy, hogy a kijavítást a szerelő (mint a kötelezett teljesítési segédje) megkezdte? Ha nincs, akkor javaslom írjál egy tértivevényes levelet, amiben jelzed, hogy elállátál (erre is van minta a fórumon, hogy az ilyen levél kb. hoyg néz ki), vagy a fáradj be az üzletbe és írjál a vásárlók könyvébe.

Ha megtagadják a kicserélésre való áttérést, akkor azt is írásban rögzíttesd velük. Erre szintén alkalmas a vásárlók könyve, vagy a jegyzőkönyv, amit az előbbi kifogáskor kellett (valószínüleg csak volna) kiállítaniuk. A lényeg, hogy, ha kicserélést követeled tőlük, akkor mindenképp emeld ki, hogy az áttérés indokolt volt, mert pl addig nem tudsz mosni.

Ha pedig elállsz, akkor pedig azt emeld ki, hogy határidőn belül a kötelezett a kijavítást nem tudta elvégezni, és ezzel jelentős kényelmetlenséget okozott neked, emiatt a szerződéstől elálltál.

De tényleg, mi lenne, ha körbenéznél a fórumon? biggrin.gif Csak úgy poénból, megspórolnád nekünk, hogy folyton ugyanazt leírjuk 100-szor.
leslie
Kedves Crash kapitány,
Köszi a tanácsokat. Nagyra értékelem, hogy vannak emberek, mint Te, akik segítnek másoknak, ellenszolgáltatás nélkül. Meg kell értened azonban, hogy vannak emberek, mint én, akik probléma esetén megpróbálnak segítséget kapni olyanoktól, mint Te, anélkül, hogy kedvük lenne ezer hozzászlásból összevadászni a lehetséges problémamegoldást.
Mellesleg a szevíz 2 hét után még a cikkszámos sem volt képes kinyomozni, és újabb 2 hét türelmet kértek. A Samsung telefonos segítség meg közölte velem, hogy telefonon nem tud segíteni. Azért ötletelgetett kedvesen, hogy kit hívjak fel.
Captain Crash
Csak egy picit kell visszaolvasni, amúgy pedig 3 percembe került, hogy megtaláljam a több ezer hozzászólások között, ami segíthet:

Olvasd El!

Gyakori Kérdések: Fogyasztóvédelmi Jogszabályok, ha utánanéznél a paragrafusoknak

Gyakori Kérdések: Garancia, Jótállás, Szavatosság?, A fogyasztói reklamációk jogalapjai.

Gyakori Kérdések: Határidők Kifogások Rendezésére

Gyakori Kérdések és Válaszok, Avagy mi a jogszerű eljárás egy adott szituációban.

Gyakori Kérdések: Javítás, Csere, Levásárlás, Pénz Vissza?, A fogyasztói jogok sorrendje

Független Akkreditált Laboratóriumok, Kinek a szakvéleményét célszerű elfogani?

Elállás és Fizetési Felszólítás

Gyakori Kérdések: A Kifogás Bejelentése, túlélőcsomag reklamációhoz

Elég találó nevük van. smile.gif Remélem segítségedre lesznek.

U.i.: Szó sincs róla, hogy nem értem, hogy vannak olyan emberek, akiknek nincs kedvük ezer hozzászlásból összevadászni a lehetséges problémamegoldást. Csupán nem tartom elfogadhatónak, hogy annak akinek problémája van és 2 hetet képes várni, arra, aki neki gondot okoz, az nem képes 15 percet arra az emberre szánni, aki segíteni próbálja, hogy tájékozódjon és ezzel megkímélje a felesleges gépeléstől az őt segítő embereket. Ettől függetlenül meg lehet tenni, nincs is vele gond, de ennek fejében kapja a segítséget is, mert a segítőkész emberek is hamar ráunnak erre. Tehát a kérés, hogy légyszíves olvass mielőtt hozzászólsz, nem tűnik olyan nagy kérésnek részemről. smile.gif
Amúgy semmi harag nincs, ezután is ugyanúgy próbálok segíteni, ha tudok, csak engedd meg, hogy elvárjam, hogy te is tájékozódsz. smile.gif Esetleg ha tévednék, akkor javítsd!
asdf
OFF
Szerintem a regisztracio utani levelbe, amelyben valoszinuleg benne, van, hogy olvassa el a fooldalos dolgokat a frissen regisztralt, egyszeruen ezt kene belerakni, szepen ezeket a topiklinkeket sorban smile.gif
ON
Ariadne
Vagy admint kéne rávenni, hogy valahogy igazán emelje ki, nem tudom, a fórum szerkezete lehetővé tesz-e valami ilyet... unsure.gif
Captain Crash
Vagy éljenek az aláírások... wink.gif clap2.gif
Ariadne
Kicsit tömzsi lett, de legalább nem mondhatjuk, hogy nem feltűnő. biggrin.gif
leslie
(Captain Crash @ 2007.01.30, 11:09) *

Vagy éljenek az aláírások... wink.gif clap2.gif

Látjátok, hogy milyen hasznos volt a tudatlanságom, egész pofás "help" kerekedett belőle. Amúgy tényleg nagyon jó dolog ez az oldal. Köszi mégegyszer a segítségeteket.
Captain Crash
A help eddig is megvolt. smile.gif Ha valaki rákattint arra a topic-ra, hogy "Információk a Fogyasztóvédelemről" akkor ezek a linkek ott is megtalálhatóak. Majdnem ebben a sorrendben.
broyler
Szebb napot!
Egyszerű oka van, hogy írok ide, bosszant a dolog, összesen ennyi. (ha nem ide tartozik, bocs) Nem néztem meg, hogy konkrétan csak a gázkészülékekre igaz-e, de ezekre mindenképpen az alábbi megfigyelésem.
Lehet, hogy már másnak is feltűnt, de a gáztűzhelyeket (1 éve vettünk újat) és a gázkazánokat (2 hónapja új) árusító üzletekben az áron kívül fel van tüntetve a gyártó (és/vagy a kereskedő?!) által vállalt garancia is. Namármost, ha a garanciára vonatkozó tábla igaz, akkor az ár átverés, ha viszont az ár valós, akkor nincsen garancia. Ugyanis akkor és csak akkor él a gar., ha a készüléket a szakszervíz köti be, üzemeli be, ami viszont 8-15 ezer HUF lehet pluszban a vételár felett. Ez egy 100-300 ezres kazánnál sem kevés (+5-10%), de egy 50-80ezres sütőnél már pofátlanul sok. Lehet, hogy a két tábla közt van valahol egy apró "vagy" logikai kapcsolás?!?devil.gif
Ariadne
Jogszerűen lehet kikötni a szakemberrel való beköttetést, ez előírás is egyes termékeknél, különösen a "gázos" cuccoknál. A jótállásról szóló kormányrendelet szerint is ilyen esetben akkor kezdődik a jótállás, amikor bekötötték.

Az, hogy nem írják ki ennek a költségét, az más tészta. Egyszer kerékpárral kapcsolatban kérdeztem még régen a fogyasztóvédelmet erről, hogy most ez komoly, hogy jelentős pluszköltsége lehet a beállításnak, amit a nagyáruházakban nem írnak ki, rendes kerékpárüzletben pedig nincs is ilyen, nem kell érte külön fizetni. Azt mondták, hogy lehet ilyet előírni a jótállás feltételeként, de ha nincs benne az árban a beszerelés/beállítás, ki kell(ene) írniuk, ez mennyit jelent plusz, úgy szabályos. Egyébként az valóban dühítő, hogy nem írják ki ezeket az összegeket, ezzel egyetértek.

Hmm, azért most úgy felmerült bennem, hogy hogy is van ez. Régen találtam egy listát valami jogszabályban arról, mit kötelező szakemberrel beszereltetni, de nem emlékszem, bicaj volt-e rajta pl. Mert ha nem jogszabály által kötelező a szakember igénybevétele, akkor tkp többletmacerát okoz nekem ennek előírásával az üzlet/gyártó, ami pedig jogszabályellenes... Hmm... whistling1.gif
broyler
alighanem az zavar engem, hogy ez kicsit "vásárló-megtévesztése" jellegű dolog. vagy arra alkalmas.

(Ariadne @ 2007.01.31, 11:43) *

Jogszerűen lehet kikötni a szakemberrel való beköttetést, ez előírás is egyes termékeknél, különösen a "gázos" cuccoknál. A jótállásról szóló kormányrendelet szerint is ilyen esetben akkor kezdődik a jótállás, amikor bekötötték.

Az, hogy nem írják ki ennek a költségét, az más tészta. Egyszer kerékpárral kapcsolatban kérdeztem még régen a fogyasztóvédelmet erről, hogy most ez komoly, hogy jelentős pluszköltsége lehet a beállításnak, amit a nagyáruházakban nem írnak ki, rendes kerékpárüzletben pedig nincs is ilyen, nem kell érte külön fizetni. Azt mondták, hogy lehet ilyet előírni a jótállás feltételeként, de ha nincs benne az árban a beszerelés/beállítás, ki kell(ene) írniuk, ez mennyit jelent plusz, úgy szabályos. Egyébként az valóban dühítő, hogy nem írják ki ezeket az összegeket, ezzel egyetértek.

Hmm, azért most úgy felmerült bennem, hogy hogy is van ez. Régen találtam egy listát valami jogszabályban arról, mit kötelező szakemberrel beszereltetni, de nem emlékszem, bicaj volt-e rajta pl. Mert ha nem jogszabály által kötelező a szakember igénybevétele, akkor tkp többletmacerát okoz nekem ennek előírásával az üzlet/gyártó, ami pedig jogszabályellenes... Hmm... whistling1.gif

Ariadne
Ha nem írja ki, hogy kötelező a szakemberes beszereltetés és a beszerelés árát, akkor szerintem is megtévesztő lehet. És nem szokták kiírni...
Bipis
Sziasztok Bipis vagyok még új ezen a fórumon.
A következő problémában kérném a segítségeteket:
Két nappal ezelőtt vásároltam a Praktikerben egy 1100 wattos fúrókalapácsot 17000 Ft-ért.
Munkához használnám, évente elnyűvök egyet - kettőt, tehát tisztában vagyok vele hogy mit kell
tudnia ennek a kategóriának. Hát ez a tipus messze nem tudja azt a teljesítményt, ütőerőt, ami
elvárható lenne a névleges teljesítménye alapján ( az utolsó 850 wattos gépem kb 3x ilyen erős volt ).
Visszaolvasva a linkek között találtam olyat h. ha nem nyújtja azt a teljesítményt ami elvárható lenne, akkor
a szavatosság miatt elállhatok a vásárlástól ( ha jól értelmeztem ). Természetesen "ugyanez a tipus" cserével még nem vagyok kint a vízből.
Előre is köszi a tippeket ,
Üdv: Bipis
Captain Crash
Ha valóban munkához használod a furógépet, akkor legközelebb inkább egy ipari szerszámgépekkel foglalkozó szakboltba menj, a Praktiker nem foglalkozik ipari gépekkel. Hidd el, hogy jobban jársz, nem fogod elnyűni 1 év alatt sem valószínüleg azokat. smile.gif

Hogy a kérdésre is válaszoljak, szerintem igen nehéz ügyintézés elé nézel, de ha valóban nem nyújta azt a teljesítményt, ami azonos fajtájú szolgáltatásoknál szokásos, és ami elvárható lenne, figyelembe véve a szolgáltatás természetét, valamint a kötelezettnek, a gyártónak, az importálónak vagy ezek képviselőjének a szolgáltatás konkrét tulajdonságaira vonatkozó - különösen reklámban vagy az áru címkéjén megjelenő - nyilvános kijelentését, akkor a kötelezett hibásan teljesít. Hibás teljesítésnél pedig első körben kijavítást, ill. kicserélést igényelhetsz. Miért ne lenne lehetséges az, hogy csak az adott szerszám nem muzsikál úgy, ahogy kellene?

Ha kicserélik, vagy megjavítják, de nem javul a helyzet, ugyanaz a hibája, akkor már szerintem lehet gyakorolni az elállási jogodat.
Bipis
Köszi szépen a gyors választ, majd megpróbálok a sarkamra állni. bash.gif
Pjotr
Nem fog úgy működni, ezek a nonaem olcsó "szerszámok" a normális szerszámoknak kb. a felét tudják teljesítményben, dupláját zajban és 1/1000-ért élettartamban.
kinky
Helló Mindenki!

Kedves kis történetem: Sony autórádió+cd. Szervízbe kényszerült /szakszervízbe, mert máshol alkatrészt nem adnak hozzá/ mivel a cd része nem mük... Már nem garanciális amúgy a drága sad.gif
Ez 2006. szeptember 2-án történt. Ígéretek, h rendelik azt a picike alkatrészt, de nem az jött..., téveset rendeltek..., elromlott.., míg végül 2 hónapja boldogan közölték, h megjavították a rádiót ermm.gif
Szóval 5 hónapja várom a 85-dik határidőt, amikor már tuti kész lesz...
Én, mint birka crybaby.gif mit tegyek? Kell fizetnem a javításért?
Szóval help me, mert már elfogyott a türelmem és kicsit rosszul esik a dolog..
Kinky
Bipis
(Captain Crash @ 2007.02.04, 10:14) *

Ha valóban munkához használod a furógépet, akkor legközelebb inkább egy ipari szerszámgépekkel foglalkozó szakboltba menj, a Praktiker nem foglalkozik ipari gépekkel. Hidd el, hogy jobban jársz, nem fogod elnyűni 1 év alatt sem valószínüleg azokat. smile.gif

Hogy a kérdésre is válaszoljak, szerintem igen nehéz ügyintézés elé nézel, de ha valóban nem nyújta azt a teljesítményt, ami azonos fajtájú szolgáltatásoknál szokásos, és ami elvárható lenne, figyelembe véve a szolgáltatás természetét, valamint a kötelezettnek, a gyártónak, az importálónak vagy ezek képviselőjének a szolgáltatás konkrét tulajdonságaira vonatkozó - különösen reklámban vagy az áru címkéjén megjelenő - nyilvános kijelentését, akkor a kötelezett hibásan teljesít. Hibás teljesítésnél pedig első körben kijavítást, ill. kicserélést igényelhetsz. Miért ne lenne lehetséges az, hogy csak az adott szerszám nem muzsikál úgy, ahogy kellene?

Ha kicserélik, vagy megjavítják, de nem javul a helyzet, ugyanaz a hibája, akkor már szerintem lehet gyakorolni az elállási jogodat.

Bipis
Sziasztok Bipis vagyok!
Ma visszavittem az elégtelenűl teljesítő fúrókalapácsot a Praktikerbe, és hála a topikban
olvasottaknak, ahhoz ragaszkodtam, hogy " működik a gép, de nem tud annyit, mint
ami rá van írva, és a csere se lesz jobb " - felajánlották a levásárlást ( törvénytelenűl ),
de én nem akartam most élni vele, kértem ajándékutalványt, amit korlátlan ideig le lehet
vásárolni, így mindenkinek megmaradt a jó szájíze.
Sokat segített a topik és a hozzászólások.
Köszi, üdv: Bipis
Captain Crash
A levásárlás önmagában nem jogszerűtlen, csupán kötelezni nem kötelezhetnek, hogy elfogadd. De semmi nem tiltja, hogy közös megegyezéssel megállapodjatok a levásárlásban. Igaz, véleményem szerint a jogszabály kínálta lehetőségeket kellene elsősorban felajánlania a kötelezettnek. Az ajándékutalvány miben másabb, mint a levásároltatás amúgy? smile.gif Ja és örülök, hogy neked is elfogadható megoldásban sikerült megállapodnotok.
deri
Sziasztok!

1 hónapja van szervizben a hordozható dvd lejátszóm, érdeklődésemre elmondták , hogy még nincs kész nagyon sok a munkájuk... legyek türelemmel még egy kicsit...Én viszont már nem akarok türelemmel lenni, azért mert nem valami létfontosságú dolog, nekem igenis szükségem lenne a készülékre, ezért is vettem :-((, hol kérhetem e készülék cseréjét, vagy hol jelezzem hogy elállnék a szerződéstől mert nem a vásárlás helyére vittem a készüléket hanem a szervízbe. hozzam el a szervízből , aztán vigyem a z üzletbe és ott jelezzem a cserigényemet vagy az elállást? Van-e egyáltalán jogosultságom ennyi idö elteltével bármelyik variációra?
köszi: deri
Captain Crash
Ezek között valószínüleg megtalálod a választ a kérdésedre:
deri
Sziasztok!

köszi!
deri
Sziasztok!

Újra itt vagyok, bocs de nem tudtam idevarázsolni a korábbi irásaimat (#390-es hozzászólás ), úgy néz ki a dvd lejáttszó javítása 40 nap alatt el is készült.Miután hiába vártam hogy értesítsenek, többször is rájuktelefonáltam mire végül azt mondták febr.19-én mehetek e gépért, elkészült. Kicsit ideges lettem mikor odamentem és szemrebbenés nélkül mondták hogy nincs is kész és ők nem értesítettek...
Szerencsémre ott volt a szervízes emberke főnöke, aki látva a problámát utasította hogy akkor most azonnal csinálja meg.A válaszul erre jöttek a kifogások, hogy most nem ér rá, nincs alkatrész bla-bla-bla...és különben is mi tettük tönkre a készüléket és nem fogja garanciában megcsinálni.Elmondtam a fönöknek is, hogy ez nem egészen így működik, szervízes kollega mond amit akar , de független szakvéleményt hiányában nem vagyok köteles ezt elfogadni .Végül abban maradtunk, hogy nem várom meg míg elkészül a javítás , másnap visszamegyek étrte.
Lássunk csodát másnap megkaptam a készüléket megjavítva és arról hogy fizetnem kellene a javítást szó sem esett ...

Ne hagyjuk magunkat átverni , megkárosítani, becsapni....van amikor a megoldáshoz az is elég ha felhívjuk az illetékesek figyelmét arra, hogy tisztában vagyunk a jogainkkal...

Mégeszer köszönöm a tanácsokat mindenkinek, azóta is szorgalmasan olvasom a fórumot.

Deri
Poli
Sziasztok!
2006.12.22. -én vásároltam egy mp4 lejátszót az egyig auchan áruházban,a termék elromlott és 2007.01.25 én beadtam garanciális javításra,2007.02.15 re vállalák a javítást 17.én hívtak fel ha javíthatatlan és csereutalványért fáradjak be.a csereutalvánnyal elmentem az auchanba h kicseréljék a terméket,ott megnéztem h a termék 3000ft al drágább már mint akkor,közölték velem fáradjak ki a vevőszolgálatra és ott visszakapom a pénzemet,én közöltem velük nincs szükségem a pénzre hanem a készülék cseréjét szeretném kérni,aztmondták erre nincsen módjuk visszaadják a pénzt utáénna vásároljam meg a 3000ft ráfizetése ellenében ugyanazt a készüléket!Kérdezem én 1 hónapig ültek a szervizben a lejátszómon mire megállapították h javíthatatlan,utzánna a csereutalvánnyal visszamegyek h kicseréljék erre visszakapom a pénzemet és közlik h vásároljam meg drágábban a terméket!!Amit ugyebár 1 hónapig használni se tudtam,kérdezem én ez jogos cselekedet?
Előre is köszönöm a válaszukat
asdf
Amennyiben ugyanarrol a termekrol van szo (tehat nem egy akarmilyen 1 gb-s lejatszot adnanak a masik helyett, hanem az altalad vasarolt abc gyarto, xyz tipusu 1 gb-s lejatszojat, aminek idokozben felment az ara) termeszetesen nem. Hivj valami felettest, ha vele sem jutsz dulore, akkor vasarlok konyve.
Captain Crash
Ha sem kijavítani, sem kicserélni ugyanolyanra nem tudják, akkor árleszállítást igényelhetsz, vagy elállhatsz a szerződéstől. Nem a kötelezettnek van szabad választási joga, hanem a jogosultnak, azaz a fogyasztónak. Főszabályként a bíróság sem térhet el a jogosult által választott szavatossági (jótállási) jogtól, kivéve, ha az első körben érvényesíthető jog teljesítése lehetetlen (a termék javíthatatlan), vagy ha a másik szavatossági igénnyel összehasonlítva aránytalan.
A kérdés tehát az, hogy az adott esetben aránytalannak minősül-e a kicseréléshez való ragaszkodás a másik szavatossági joghoz képest. A jogszabály szerint nem érvényesíthető az a szavatossági (jótállási) igény, amely a kötelezettnek a másik szavatossági igény teljesítésével összehasonlítva aránytalan többletköltséget eredményezne, figyelembe véve a szolgáltatott dolog hibátlan állapotban képviselt értékét, a szerződésszegés súlyát, és a szavatossági jog teljesítésével a jogosultnak okozott kényelmetlenséget.

Véleményem szerint: A kicserélés követeléséhez jogod van, ezen jogod teljesítésével felmerülő egyes költségek a kötelezettet terhelik, így különösen az is, hogy időközben a termék árát megemelték. A termék árváltozása ugyanis nem kimentő ok a kicserélés teljesítését illetően. Ugyanakkor ez nem jelenti, hogy a kicserélést követően a termék ára az új termék árára változna.
Ha a kötelezett a kicserélést nem vállalta, akkor elállhatsz a szerződéstől (ilyenkor is az eredeti vételárat kell visszakapjad, nem a termék mostani forgalmi árát.) Az jótállási igényed érvényesítésén túl károd megtérítését is követelheted.

Tehát véleményem szerint a kicserélést nem tagadhatja meg azzal az indokkal a kötelezett, hogy időközben az ár megnőtt, vagy lecsökkent. Ez ugyanolyan agyrém lenne, mintha az elállás során az értékcsökkent árat kellene visszaadnia.
Személyszerint én biztosan követelném a kicserélés elvégzését, amennyiben máshol nem tudnám az adott terméket megvásárolni. Ellenkező esetben pedig elállnék a szerződéstől és nem vásárolnék többet az áruházban. smile.gif
Poli
Azzal az indokkal nem voltak hajlandóak kicserélni,hogy az áruház nem cserél csak pénzt fizet vissza.Pedig volt ugyanolyan termékük.Mondták ha kell akkor megveszem drágábban...
Captain Crash
A jogszabály szerint kötelességük a választott szavatossági (jótállási) igényedet teljesíteni, és ezen igény teljesítésével kapcsolatban felmerülő költségek is őket terhelik. Ha azonban ezen kötelezettségüket nem vállalták, akkor választásod szerint, megfelelő árleszállítást igényelhetsz vagy elállhatsz a szerződéstől. Elállásnál a vételárat kell visszakapjad.
Szavatossági (jótállási) jogaid érvényesítésén kívül a hibás teljesítésből eredő károdnak megtérítését is követelheted a kártérítés szabályai szerint. (Itt a joggyakorlat a "kívül" helyett inkább a "mellett" kifejezést alkalmazza.)

Ennyit tehetsz.
v lawrence
Tiszteletem!

A probléma a következő: Egy bevásárló központban (francia) vásároltunk egy digitális személymérleget. Porszívózás közben a párom arrébb szerette volna helyezni, és ahogy hozzáért millió darabra hullott szét az üveglap. Ennek oka az lehetett hogy a porszívózás elektromos dörzsáramot hozott létre, amelyet az üveg feszültsége nem bírt el. Az ügyfélszolgálaton a hölgy annyit mondott erre hogy nem hiszi el, bizonyítsam be...mit tehetek most ? Kell nekem bármit is bizonyítanom? Üdv ( v lawrence ).
titike
Sziasztok!
Kérdésem lenne, 2005.máj.20-án vásároltam egy samsung nagy televiziót crybaby.gif ami 2006.04.28-tól 2006.07.12-ig töbszöri javításon ment át fogyasztóvédelem bevonásával "Cirkusz".Ismét elromlott jeleztem gondomat jönnek szerelni.
Kérhetek-e cserét javítás után?
Ha igen akkor kezdjem előröl az egész morbid játékot ?Nem vagyok szakértő de a szervizben tett turáim során
biztosra veszem a tipushibát.Ott sorakoztak ezek a szép nagy dobozok."raszter -féncső- nagyfesz stb."
Hogyan szabaduljak meg ettől a csucs.......... tévétöl?
Captain Crash
Választásod szerint kérhetsz cserét, vagy javítást. A cserét abban az esetben tagadhatja meg, hogyha neki az a javításhoz képest aránytalan többletköltséget eredményezne. Ennek az indoklásnak rajta kell lennie a jegyzőkönyvön, amit a kifogásod belejentésekor köteles kiállítani. Nincs más indok amivel kicserélés helyett kijavítást végezhetne. Kivéve persze, ha a választott igény nem teljesíthető (pl kijavításhoz ragaszkodsz, de a termék nem javítható, ilyenkor nem ragaszkodhatsz a kijavításhoz.)
Nem hivatkozhat mindig a kötelezett sem az aránytalan többletköltségre, mert kicserélésre vonarkozó igény esetén az ugyanolyan jellegű hibák kijavításával töltött időket össze kell számolni. És ennek fényében a fogyasztónak okozott jelentős kényelmetlenség miatt kicserélés nem tagadható meg.
Ha sem kijavításra, sem kicserélésre sincs jogod, vagy a kötelezett nem vállalta ezeket, akkor árleszállítást igényelhetsz, vagy elállhatsz a szerződéstől. Elállás esetén a vételárat kell visszakapnod. Levásároltatást a jog nem ismer, így arra nem kötelezhetnek, de ha neked is kedvező a levásárlás, akkor elfogadhatod.
TheElf
Továbbá a PTK szavatosságra vonatkozó intézkedése (amelyekről leírja, jótállás során is alkalmazni kell ezeket) lehetőséget adnak arra, hogy a kötelezett költségére magad kijavítsd, vagy mással kijavíttasd.

Ha a sorozatos meghibásodás során sokáig nem tudod használni, így nem bízhatsz a készülékben, akkor érdekmúlás miatt elállhatsz a szerződéstől.

Fontos, hogy amennyiben utólag térsz át más jogodra és erre ők nem adnak az erdeti kérés / megegyezés után okot, akkor viszont az eredeti kérésed teljesítésére fordított költségek megtérítésével tartozol.

A szerződéstől elállás esetén a gyakorlatban a vételárra a vásárlástól, ha egyéb kár kapcsán kártérítési igényt érvényesítesz, akkor a kártérítés összegére vonatkozóan a kár bekövetkeztének időpontjától jár kamat. (A jótállási és szavatossági igény mellett is lehet kártérítési igényed, akár nem vagyoni kár kapcsán is)
Dénszi
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni töletek mert egyedül nem boldogulok!
Az a helyzet hogy 2006.12.20-án vettem egy Mitac Mio C510-es navigációt(GPS) amit minden nap használtam mert lerövidítette a menetidőt és sokkal könnyebben oda érte bárhova!
Kb 1 hónapja elromlott és vissza vittem az üzletbe ahol 1-2hetett saccoltak hogy meg lesz csinálva, de ez nem jött össze!
hivom öket telefonon és simán leráz a fönök!
Az lenne a kérdésem hogy nem-e tudnám öket arra kötelezni hogy egy két napon belül új készüléket adjanak nekem vagy az árát visszakapni mert nekem anyagi veszteséggel járt hogy nincs gps-em%

Köszi

Dénes
Captain Crash
Amennyiben a kijavítással a 15 napot jelentősen túllépték, - 1 hónap az már jelentős - illetve, ha jelentős kényelmetlenséget okoztak, akkor ezen indokokra hivatkozva el lehet állni a szerződéstől. Nem felmondani kell a szerződést, hanem elállni, a kettő jogilag mást jelent!
Elállás során a jog a szerződést visszamenő hatállyal szünteti meg, mintha azt meg sem kötötték volna és a már elvégzett szolgtálatások visszajárnak, vagyis a termék és a vételár visszajár az eredeti tulajdonosának. Az elállás mellett kártérítési igényedet is érvényesítheted, ehhez azonban ajánlom az ügyvéddel való konzultálást!
Dénszi
hello

akkor már csak annyi a kérdésem hogy ha bemegyek az üzletbe ahol vettem a gps-t azt kell nekik mondanom hogy elállok a szerződéstől! de milyen szerződéstől? Milyen szöveggel fogjam meg öket?

Dénes
Dénszi
hello

voltam ma bennt az üzeletbe ahonna vettem a gps-t és azt mondták hogy csak a jegyzőkönyv ellenébe tudják visszafizetni a pénzt, de lehet hogy nekem az már nincs meg!
de elvileg nekik is kéne lenni abból másolatnak? azt mondták azért kell a jegyzőkönyv mert azon van rajta a pontos dátum amikor beadtam

Dénes
Ariadne
Ez elég nevetséges kérés tőlük... Ha a beadásról készült jegyzőkönyvre gondolnak, abból ha valakinek, hát nekik biztosan kell lennie (egyébként hogy tartják nyilván, mit vettek át és mikor?). Nincs olyan jogszabály, ami alapján ehhez a feltételhez köthetnék a dolgot.
Captain Crash
Az elállás egyoldalú nyilatkozat, melyhez nem kell a beleegyezésük és feltételhez sem köthetik, hogy mikor adják vissza a vételárat. Másrészről pedig a jogszabály őket kötelezi arra, hogy jegyzőkönyvet kiállítsanak, annak kiállításának elmaradása, vagy, ha nekik sincs már meg, akkor az bizony szabálysértés.

Mid van? Szerződés, jótállási jegy?
Tepy
Szia!

Szeretném megtudni hogy ez a három napos visszavásárlás pontosan jogszabályilag hogy van meghatározva műszaki/számtech termékekre! Én egy számtech boltban dolgozom de sajnos "kiképzést" nem kaptam/kaptunk meg. Nem volt ebből probléma a vásárlók felől 1-2 hetes terméket is cserélünk, visszavásárolunk, de azért jó lenne tudni! Egy link is elég.
Illetve megtehetjük-e ha egy "kedves" vásárló mindenbe beleköt, többször visszahozza a termékeket miközben semmi bajuk(már többször cseréltük teljesen új termékre), hogy megtagadjuk a kiszolgálást!?!?

Köszönöm válaszod!!
Egy számítástechnikai munkatárs.
Csaba_20
Hibátlan terméket 3 napon belül se vagy köteles cserélni. Azonban amennyiben hibás, nem javíthatod, csak cserélni szabad, vagy visszaadni a teljes vételárat. A jogszabályokat majd szerintem Captain belinkeli, de ha jobban körülnézel a fürumon, akkor meg is találhatod őket. Közvetlenül a belépéskor olvasd el Joooe írását például.
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.